Мобилно меню

4.9503546099291 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (141 Votes)

2022 10 26 21 01 08Протойерей Евстатий Янков е православен духовник и наставник във вярата на жителите на красивия родопски град Чепеларе. Целия си живот отец Евстатий посвещава в служение на Бога и ближния. Той е истински духовник, изряден свещенослужител, молитвеник и изповедник на вярата, който предава Христовото учение на хората, просвещавайки ги в Христос и съединявайки ги с Христос.

По повод 70-годишнината от смъртта на протойерей Евстати Янков, Руенският манастир „Св. Йоан Рилски“ издаде неговото жизнеописание: „Протойерей Евстати Янков Евстатиев (1886-1952 г.). Българският отец Йоан Кронщадски“.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (149 Votes)

2022 10 24 23 13 15Тези дни „Frognews“ публикува под формата на новина съобщението „Кой опитва да поругае името на основателя на кардиохирургията у нас – проф. Чирков?“. Материалът се отнася до появила се в медиите информация, че „медици и обществени лица са поискали от настоящия служебен здравен министър Асен Меджидиев да заличи името на проф. Чирков и да върне старото“ – „Св. Екатерина“.

Какво се крие зад тази иначе благочестиво изглеждаща инициатива, си знаят човеците в бели престилки, но в странните им аргументи са намесени името на блаженопочившия дядо Максим и никому непознати църковни практики, традиции. Дори в подобна статия във в-к Труд се казва: „… името на болницата е избрано от самия проф. Александър Чирков, след задълбочено обсъждане… и с изключителното съдействие на Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ (бел. на автора: потвърждаваме провеждане на такива консултации).

Написаното е несериозно, личи невежество и непознаване на църковния живот, и никак не постига целта си да раздели хората на фенове на проф. Чирков и вярващи в св. Екатерина.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (21 Votes)

0c9235aba710490db7cb74e22ea52410

Възпитанието на децата започва в семейството. Възпитанието и грижата на Църквата за децата започва още преди тяхното зачатие и раждане – с обгрижването на бъдещите родители. Духовно грамотните родители, имащи страх Божи, които са украсени нравствени добродетели, морал и ценности, са твърда основа за възпитанието и на своите деца. Духовникът благославя брака на бъдещите родители и в молитвите на Венчанието се молим многократно за „плод от утробата и добри чеда“.[1] Казваме че „родителските молитви закрепват основите на домовете“;[2] „за да имат радостта да видят синове и дъщери на Господа да се помолим“.[3]

На четиридесетия ден родителите и възприемниците водят детето в храма, където свещеникът чете молитви както за родилката (майката), така и за детето, та Бог да го запази от всякакви зли сили до Кръщението, когато ще получи ангел-пазител.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (67 Votes)

804Челябинският свещеник Николай Платонов е един от малкото свещеници в Русия, които рискуват всичко и се противопоставят на войната в Украйна. През април напуска страната си, но после се връща отново – заради всички онези, макар и малко на брой, които се борят заради бъдещето на децата си. Вчера, когато Владимир Путин обяви мобилизация, о. Николай Платонов написа за ужаса, обхванал руското общество:

рулетка2През април напуснах службата си и станах нещатен свещеник, открито противопоставяйки се на войната – сега вече може ли да се изрича тази дума? И призовах онези, които все още чуват, да напуснат страната и да спасят децата си. Аз самият също напуснах. Като гледам обаче как достойни хора, които се борят за бъдещето на децата ни, за бъдещето на страната ни, биват вкарвани в затвора, се върнах…

Но моят априлски вик беше пропит от болката на този ден.

Днес наистина започва най-ужасната „лотария“, която някога е била разигравана в нашата страна. Лотария, наречена частична мобилизация. Лотарията е селективна и „писмата на щастието“ ще дойдат… И никой не знае при кого ще дойдат, защото това е лотария. Тези, които искат, вече са на война.

От този ден всички ще бъдат равнопоставени – и тези, които са „за“, и тези, които са „против“, ще се приближават към пощенската кутия с еднакъв ужас…

4.9508771929825 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (285 Votes)

c886cc017510594419328dca4a61c298.width 770През последните години стана много модерно да се разпространява една нова, непозната до миналия век практика: да се извършва на празника Успение на Пресвета Богородица така нареченото „опело“. Както всеки се досеща, това се прави по подобие на последованието, включено в песнопенията на утринната на Велика събота, които говорят за погребението на Иисус Христос (за да сме точни, ще кажем, че според църковния типик Христовото „опело“ се изпълнява с богослужебните песнопения във Велики петък вечерта, както се „изтеглят“ в предната вечер или сутрин и другите богослужения в дните на Страстната седмица).

Наистина, ако погледнем богослужебния живот на Църквата ни през петнадесетте дни на подготовка за празника, които обикновено наричаме Богородичен пост, ще трябва да признаем: изпълняваният през тези две седмици молебен канон към Божията майка не привлича достатъчно вниманието на вярващите. И правим уговорката: доколкото той се изпълнява в енорийските храмове. Молебният канон при това е утвърдена древна форма на възхвала към св. Богородица и поетична молитва-просба за нейната майчина закрила за всички нас. Изпълнява се с обичайните богослужебни напеви, включително и в български превод. Докато „надгробният плач“ за Богомайката е твърде късна творба. Като текст и мелодия напълно наподобява „надгробния плач“ за Иисус Христос.

 

И рече старецът...

Не се учудвай, че падаш всеки ден; не се отказвай, но смело се изправяй. И бъди уверен, че ангелът, който те пази, ще възнагради търпението ти.

Св. Йоан Лествичник