Мобилно меню

4.9477124183007 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (153 Votes)

fb 8da150d2bb6498ab623d0642acbc8588Ние сме си такъв народ – „огин народ“! Ходим по разпалени въглени и не ни плаши нищо. Може би защото тия разпалени въглени не са нищо в сравнение с ония, които ни очакват, когато му дойде времето…

Двайсетина години ходехме чак в Йерусалим за огъня, наричан благодатен. Ходехме на огнено-желязна птица, наричана самолет. Огнено-желязната птица беше на държавата, но Църквата си плащаше масрафа (разходите), само че за това много не се говореше. Един човек от Дирекция „Вероизповедания“ на Министерския съвет при всеки министър-председател винаги ги „уреждаше“ тия неща и ги представяше като голям жест на държавата, която му плащаше основната заплата. Но тези пари (за полета, не за заплатата му) законно се заделяха от законната субсидия на държавата към Църквата (не питайте защо първата плаща парична субсидия на втората, защото това е дълга история; затова по-добре да не зачекваме темата).

4.9859649122807 1 1 1 1 1 Rating 4.99 (285 Votes)

1727Посвещавам на съпругата си, родена в разорената от руското оръжие Зелена Украiна

В Откровението на св. Йоан Богослов се намира един много интересен текст, който всякога ме е озадачавал искрено, предизвиквал е огромното ми недоумение. В него е описана „небесната война“ – битката между св. архангел Михаил, застанал начело на две трети от ангелското войнство против сатаната, наречен в текста „змей“, и повлечената, подмамена от него, третина от Божиите ангели, превърнали се така в демони, в бунт срещу Бога. Кое ме озадачава ли? Озадачава ме сериозно стих 11 от глава 12. Подвигът на тези ангели е сравнен с подвига на християнските мъченици. Те в тази битка са тръгнали „да умрат“, те не „милеят за живота си“, според точния израз.

Ама ангелите, останали на Божия страна, предвождани от Михаил, са значително повече, повече от половината от цялото първосътворено Божие войнство, те са две трети и са срещу едва едната трета отстъпили от Бога бунтовници! Не само численото превъзходство е огромно, но и нещо повече: Бог е на тяхна страна! Защо тогава това метаисторично събитие, предвечното и „в небесата“, е уподобено на гоненията и жертвена смърт на мъчениците в раннохристиянската история?

4.9490683229814 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (805 Votes)

s4.reutersmedia.netВече месец близо до нас се води война, която промени нашето всекидневие. Като всяка война нейното лице е зловещо и буди страх. Войната на Русия в Украйна обаче е различна, защото нейните привърженици я легитимират с Православието. И ако всяка война е време на критично изпитание за личната ни вяра, човеколюбие и вярност на Христос, то тази поставя пред нас едно ново предизвикателство – и всеки християнин, независимо дали иска или не, дали е пряко засегнат от военните действия или не, е принуден да се определи: оправдава ли тази „религиозна война“, или християнската му съвест я отхвърля?

В ковид-пандемията ръководството на нашата Църква прие пасивна позиция – не произнесе църковно и богословско слово, което да помогне на хората да се ориентират в страховитите теории, които натоварваха религиозната им съвест. Мнозина загубиха живота си. Днес обаче българските християни са още по-объркани, когато два православни народа са във война. Мнозина имат чувството, че самите основи на нашето верую се разклащат. В такъв критичен момент българските християни очакват от своите пастири – епископите на БПЦ, призвани „да преподават вярно словото на Твоята истина“, да им помогнат да се ориентират в нелеката ситуация. Мълчанието на пастирите може да се приеме като отказ от служение, оставяне на стадото на вълка, който го разграбва и разпръсва (срв. Иоан 10:11-18).

Двери публикува отвореното писмо до нашите архиереи на една жена, християнка и майка от гр. Бургас, която настоява да чуе пастирското слово на нашите архиереи и свещеници, да почувства тяхната грижа за духовното спасение на паството им.

4.9852398523985 1 1 1 1 1 Rating 4.99 (271 Votes)

Cherepisch 2013 ChurchИ казваше на Иисуса: спомни си за мене,
Господи, кога дойдеш в царството Си
(Лука 23:42)

Ако те забравя, Йерусалиме, – нека ме забрави десницата ми;
нека прилепне езикът ми о небцето ми, ако те не помня,
ако не поставя Йерусалим начело на моето веселие
(Пс. 136:5-6)

Каква страшна клетва срещу забравата на най-важното…

Самата св. Литургия е една непрестанна анамнеза, едно непрестанно напомняне и случване тук и сега на случилото се на Тайната вечеря – до свършека на света. Непрекъсната двадесет и четири часова анамнеза по целия свят, повече от две хиляди години.

Споменаването на светците, на преподобните, на мъчениците и на всички, които с добрия подвиг се подвизаваха, свършиха пътя и вярата опазиха (срв. 2 Тим 4:6-7), е отново спомняне и борба срещу забравата. За съжаление, късата памет е характерна за неродения за Бога човек… или по-скоро избирателната (помним, което трябва да забравим, и забравяме това, което трябва да помним).

Забравата отваря вратата на греха и на врага на човешкия род. Забравата води до повторение на войни и зверства. Забравата носи смърт – земна и вечна.

4.9825174825175 1 1 1 1 1 Rating 4.98 (286 Votes)

patriarch kirillТрудно е да се говори. Трудно е да се мисли. Много е трудно да се молиш. Това е шок. И е ужасно да осъзная, че съм се объркал, когато не вярвах, че ще има война. Не, изобщо не вярвах, мислех, че приказките за войната ще останат само приказки, истории на ужасите, в които възрастните не вярват. Повечето ми приятели също не вярваха.

В четвъртък сутринта се събудихме в свят, който беше различен. В този нов свят Кремъл води две войни наведнъж: той отприщи голяма война срещу Украйна и продължи войната срещу Русия. Последиците от тези войни ще бъдат тежки за народите на двете страни. Ако агресията срещу Украйна е открита война, с бомбардировки, въвеждане на войски на територията на независима държава и жертви сред военни и цивилни, то войната на Кремъл срещу Русия не изглежда толкова очевидна. Арести, политически убийства, процеси, превърнати във фарс, изтезания на затворници, унищожаване на независими медии, натиск върху адвокати и граждански активисти – всичко това изглежда несравнимо с откритата въоръжена агресия, но все пак това е война, която Кремъл яростно и последователно води срещу своя народ.

Само на 24 февруари, в деня, когато руските войски преминаха границата на Украйна, 1700 души бяха задържани в различни градове на Русия. Почти всички ще бъдат съдени от послушните на Путин съдилища. На Кремъл не се хареса, че гражданите на Русия се осмелиха да се противопоставят на войната с Украйна.

 

И рече старецът...

Видях мрежите, които врагът разстилаше над света, и рекох с въздишка: „Какво може да премине неуловимо през тези мрежи?“. Тогава чух глас, който ми рече: „Смирението“.

Св. Антоний Велики