Мобилно меню

4.9567567567568 1 1 1 1 1 Rating 4.96 (185 Votes)

29Преди дни някой ми прати линк (интернет-връзка) за частно православно интернет-радио. По моя любителска преценка добре е направено всичко, има разнообразна програма, голяма част от която е заимствана от чужди православни аудио-програми. Горе-долу така е и в митрополийските радиопрограми, доколкото те съществуват у нас. Казвам доколкото съществуват, защото и в това отношениесъвсем не сме сред водещите в пъстрия православен свят.

Спомням си в края на 70-те години на миналия век в тясното таванче на митрополията в Сидерокастро (Демирхисар), самона 20 км от българската граница след Кулата, работеше ефирно православно радио (тогава интернетът не беше познат). Техниката беше стара, но работеше добре. А обхватът на радиостанцията беше с радиус едва 30 км. Усмихвате се снизходително сигурно. Но това им бяха възможностите, а и нуждите на хората. Защото на територията на Република Гърция, която има територия, по-голяма с 20% от българската, съществуват стотина епархии, т. е. митрополии, в сравнение с българските едва 13 (нищо фатално!). И Сидерокастренската е съвсем малка по площ, разположена между Сярската, Кукушката и Лъгадинската (т. е. на Лъгадина или по гръцки Лангада), а от север опира в българската граница. Така че този диаметър от 60 км ги устройваше отлично. Едно момче, Янаки (той отдавна вече е архимандрит Йоан), се грижеше за работата на радиостанцията. Владиката на Сидерокастро Йоан беше престарял, но свят по живот и изключително деен в трудовете си, безсребърник от пословичен порядък. Той не просто отделяше от заплатата си и другите владишки приходи, а буквално ги предаваше изцяло за многото дейности на епархията, от които радиостанцията беше само трохичка. Но както огън от огън се пали, а не от приказки, така и той беше запалил около себе си стотици свещеници, монаси, монахини, миряни да работят на Божията нива. От която нива радиостанцията беше ако не трохичка, то със сигурност много малка част. Най-важното е, че тя работеше; и ние, от България, ѝ се възхищавахме за непретенциозната ѝ, но успешна работа.

4.9803149606299 1 1 1 1 1 Rating 4.98 (254 Votes)

07.20 pr elija bgО, прехвални и пречудни Божи пророче Илия, просиял на земята с равноангелско житие, пламенна ревност по Вседържителя Господ Бог и преславни знамения и чудеса и поради голямото Божие благоволение към тебе свръхестествено взет в плът на огнена колесница на небето, ти се сподоби да беседваш с преобразилия се на Тавор Спасител на света и непрестанно пребъдваш в райските селения и стоиш пред престола на Небесния Цар! Чуй нас, грешните и непотребни, които в този час стоим пред твоята света икона и усърдно прибягваме към твоето застъпничество. Моли за нас Човеколюбивия Бог да ни даде дух на покаяние и съкрушение за нашите грехове и със Своята всесилна благодат да ни помогне да оставим пътя на нечестието и да преуспяваме във всяко добро дело; да ни укрепи в борбата с нашите страсти и похоти; да насади в сърцата ни дух на смирение и кротост, дух на братолюбие и незлобие, дух на търпение и целомъдрие, дух на ревност за славата Божия и за спасението на ближните.

4.9542857142857 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (175 Votes)

Vasil KolevСлед 10.11.1989 г. общественици, писатели, учени и публицисти направиха много, за да бъде реабилитиран автентичният образ на поп Кръстю Никифоров от гр. Ловеч като един от най-значимите ни възрожденци. Написани бяха десетки книги за истината по залавянето на Васил Левски. Издадени бяха книги за живота и делото на свещеника. Поставени бяха паметни плочи в Ловеч и Ботевград. Българската национална телевизия финансира документален филм за поп Кръстю със заглавие „Черна легенда“. През 2006 г. в София се проведе Юбилейна национална научна конференция, посветена на 125-годишнината от смъртта на свещеноиконом Кръстю Тотев Никифоров (1838-1881 г.). В нея с доклади и изказвания участваха историци, литератори и други интелектуалци – представители на БАН, Църковноисторическия и архивен институт при Българската патриаршия (ЦИАИ), университети и исторически музеи. На тази конференция присъстваха вицепрезидентът на Р. България Тодор Кавалджиев, митрополитите Варненски и Великопреславски Кирил, Русенски Неофит (от 2013 г. Български патриарх) и Врачански Калиник. Материалите от конференцията бяха публикувани в сборник със заглавие Поп Кръстю – живот и дейност. В одобрените от МОН учебници по история вече не пише, че Левски е предаден от поп Кръстю.

4.9533073929961 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (257 Votes)

9c4f9a2a421b443705499953c1db6d69На 21 юни 2022 г. Св. Синод на БПЦ-БП е изслушал официалното съобщение на Св. Синод на Вселенска патриаршия под председателството на патр. Вартоломей, че на 9 май 2022 г. е обсъдил подробно църковния въпрос на Скопие и решил следното:

Приема в евхаристийно общение йерархията, клира и народа на тази църква, като изцерява язвата на схизмата. За тази цел е издаден съответният патриаршески и синодален акт.

Ловчанският митрополит Гавриил е обяснил пред БНР, че постановлението на Св. Синод на БПЦ е: признава каноническия статут на Православната църква в РСМ съгласно решението на Вселенската патриаршия и предложението на Сръбската църква.

Президентът на РСМ г-н Стево Пендаровски официално заявил следното: „От БПЦ казват, че ще размислят за името на нашата църква. Кои сте вие?!“.

Мисля, че няма нужда от отговор, защото г-н Пендаровски сам ни дава отговора, а после задава въпроса: „Кои сте вие?“. Това означава, че отговорът е правилен.

Г-н президент на РСМ, ние – и митрополит Гавриил, и аз, митрополит Йосиф, воглаве с Негово Светейшество Българския патриарх Неофит и останалите дванадесет митрополити – сме членове на Св. Синод на БПЦ-БП в пълен състав, който според устава ни е върховното управление на БПЦ-БП.

Ясно е, значи, кои сме ние, нали?

4.9459459459459 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (259 Votes)

5358Протойерей Георги Митрофанов, един от последните дон-кихотовци в Московската патриаршия, образован, интелигентен и честен свещеник, неотдавна заяви, че православните, които одобряват войната в Украйна, престават да бъдат християни. Да, именно християни – защото православните отдавна, още от времето на Константин, оправдават и благославят имперските войни.

А Христос, бих искал да ви напомня, проповядваше точно обратното. Той проповядваше действена любов към конкретния човек от всякаква националност и социално положение (нахранѝ, напоѝ, облечѝ, посети в затвора, дай назаем, дай си ризата и т. н.). Спомнете си притчата за милостивия самарянин-гой, който спасил един евреин. Христос учеше да не отмъщаваме, да не се противопоставяме на злото със сила и да правим добро на враговете си (което православните особено не харесват: виж историята с Pussy Riot, оскърбяването на чувствата на вярващите, „а те убиваха нашите осем години, нека сега си платят“, „око за око“ и т. н.).

Христос учеше „Блажени миротворците“, като изобщо нямаше предвид хората с автоматите. Той казваше: „Няма по-голяма любов от тази да дадеш живота си за своите приятели – ближни – братя“. Православните, желаейки по някакъв начин да оправдаят съвременните имперски войни, тълкуват тези думи в смисъл, че войникът, който умира заради своите, е дал живота си за своите ближни. Значи, да убиваш чуждите заради своите и да умреш е върхът на християнската любов. Всъщност, тук има малко християнство. Само елемент на саможертва (но нека не забравяме, че революционерите-атеисти също са се жертвали, дори до смърт). Тук има много повече езичество: така са постъпвали и викингите, и римляните, и японските камикадзета по време на Руско-японската война. Това е разбираема, естествена, но не и християнска добродетел.

 

И рече старецът...

Както кормчията зове ветровете и подмятаният от бурите моряк отправя взор към дома, така и времето те зове при Бога; като воин Божи бъди трезв – залогът е безсмъртие и живот вечен.

Св. Игнатий Богоносец