Мобилно меню

4.3846153846154 1 1 1 1 1 Rating 4.38 (26 Votes)

ПрасчоТурската държавна телевизия TРT (TRT.net.tr) забрани излъчването на популярния анимационен сериал на "Дисни" за Мечо Пух заради един от приятелите на главния герой - Прасчо.

"Мечо Пух" не е първият рисуван филм с прасенца, който не получава зелена светлина от ръководството на тв канала, коментира в. "Джумхуриет", като припомня, че в ефира и преди е имало подобни забрани (http://www.netinfo.bg)

4.8620689655172 1 1 1 1 1 Rating 4.86 (29 Votes)
biblioteka010_3.jpgВ материала "За Софи Маринова, Витошка и църковните канони" си позволихме да коментираме  шумно рекламирания от  певицата брак с доведения й син Дичо,  който за щастие не се състоя. С радост научихме, че причина за това не е личното решение на поп-дивата, нито е рекламен трик за повишаване на рейтинга й, както писаха жълтите вестници. Извършването на тайнството й е било отказано от отец Мина от столичния храм "Св. Неделя", именно по причина, че Православната църква не допуска брак между роднини и то толкова преки. По времето, когато писахме статията, това не ни беше известно.  Затова се извинявам на свещениците от храм "Св. Неделя", които са се почувствали засегнати от написаното, което всъщност изразяваше надежда, че ще се случи това, което се е случило - Божиите служители да не позволят на чалга-олимпийците да демонстрират своя нов "морал". Нека милостивият Бог дава сили и мъдрост на всички ни да следваме съвестта си, за да не стават нашите човешки немощи причина да се укрива светлината на Църквата от погледа на обществото, така жадно днес за истина.

4.2363636363636 1 1 1 1 1 Rating 4.24 (55 Votes)
kosio.jpgВ класацията на "Двери" за най-четени новини, коментари и статии, безпорен лидер са публикациите, анализиращи книгата "Шифъра на Леонардо". Между тях са авторските материали:  Открито писмо до Дан Браун, За шифрите и шифровчиците, "Шифърът на Леонардо“ и „Господи, помилуй“"Шифърът на Леонардо" и истината за Христос.  Държим благодарност и на журналистката от в. "Монитор" Магдалена Ташева за блестящия анализ "„Шифърът на Леонардо” бъка от грешки". Благодарение на тези статии потребителите на Интернет научаваха за личната позиция на християните. Високият потребителски рейтинг на публикациите показа уважение към възгледите на православните автори, което бе проявено дори от нецърковни хора.

Сега обаче дойде време и за чаша студена вода. Защото в официалната декларация срещу филма, приета приета на 18.5.2006 от Св. Синод, се казва в прав текст, че  излъчването на филма "Шифърът на Леонардо" може да се отрази пагубно на борбата срещу пороци като наркоманията, проституцията, престъпността и други злини на съвремието. Декларацията завършва с призив да се забрани филма!

3.5 1 1 1 1 1 Rating 3.50 (8 Votes)
Странно нещо е политиката! Например докато едни се възмущават от “Атака” – заигравали се с Православието, но и от езичеството не се отричали, събирали политически подписки по църквите и не знам си какво още, други подскачат по митингите им, пришиват си емблеми на “Атака” по калимявките. Или, докато си протестират срещу НАТО и базите, “атакуват” с кръста полицаите по каските, подобно на онзи, улавия, дето беше “кацнал на едно дърво” на 3 март и налагаше с пръчка пожарникарите, които се опитваха да го свалят от там. Трудно е да се каже коя картинка най-добре изобразява мирогледа на православния християнин, но несъмнено има нещо много сбъркано в отношението ни към политиката, политиците, православните ценности и ролята ни във всичко това.

4.8333333333333 1 1 1 1 1 Rating 4.83 (54 Votes)
0_D0UX1nd60G.jpgСофи Маринова, известна като циганската Лили Иванова, искала сватбената й лимузина да мине по "Витошка" на път за храма. Защото за всички е забранено движението там, но певицата искала да демонстрира, че законите са й до колене. Това са идеалите на жителите на чалгаджийския Олимп у нас - да показват на простосмъртните, че затворени врати за тях няма. Но мургавата дива взела, че веднага се похвалила на медиите и от общината троснато отрекли информацията: "Витошка" е затворена за движение на автомобили и изключения не се правят за никого. Така е - да би мирно седяло, не би чудо видяло.

 

И рече старецът...

Когато човек се моли, той се държи към Бога като към приятел – разговаря, доверява се, изразява желания; и чрез това става едно със Самия наш Създател.

Св. Симеон Солунски