Мобилно меню

4.6 1 1 1 1 1 Rating 4.60 (25 Votes)
Завършилите преди два дни Светософийски четения отново повдигаха въпроса за духовната просвета у нас. Различните страни, участвали в дискусиите единодушно стигнаха до извода, че духовната просвета е изключително необходима, след което си прехвърлиха взаимно отговорността за нейното ниско ниво.  Църквата обвинява държавата, че не прави достатъчно, а държавата обвини Църквата. Министерството на образованието, в лицето на главния си експерт по Религия, на свой ред обвини учителите.

4.8214285714286 1 1 1 1 1 Rating 4.82 (28 Votes)
PICT0037.jpgЗащо трябва да се изучава, който и да било предмет в училище, е основен въпрос, свързан с мотивирането на учениците. И ако за общообразователните предмети отговорът (немотивиращо, но задължаващо) е – защото се изпълнява  държавен образователен план, то въпросът за изучаването на предмета Религия продължава да виси във въздуха.

4.4666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.47 (15 Votes)
yellow.jpgПовод за настоящия предизвикан коментар е едно "авангардно предложение", което дължим на  арх. Атанас Недевски - общински съветник в Пловдив от Съюза на свободните демократи (ССД)  и кандидат за народен представител от листата на Български Народен Съюз (БНС). ССД е известна още като "партията на Стефан Софиянски".  В материал, публикуван в сайта на коалицията стана ясно, че кандидатът за депутат е предложил в Пловдив да бъде изграден "храм на всички религии, където  всеки - християнин, мюсюлманин, евреин, да може да се моли на своя бог" ("Пловдив 24")

4.5454545454545 1 1 1 1 1 Rating 4.55 (22 Votes)

fenersky_1.jpgХубаво е да има празници. Празниците радват душите ни. Тези осветени дни идват, за да ни покажат, че сме родени не само за труд и страдание, но и за радост и веселие. А днешният празник е за най-чиста радост и най-искрено веселие – да се радваме, че Бог няма да ни изостави, да се веселим, защото на този ден празнува Словото.

4.75 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (16 Votes)

Въпреки духовната криза, от която се оплакваме постоянно, днес в православните храмове виждаме все повече млади хора. Те често са инициатори на енорийски прояви, участват в църковния живот и са жива част от църковната общност.

Естествено е заедно с младите хора в храма да се увеличи и присъствието на малки деца, техните деца. Както младите, така и децата са нещо ново за българското църковно пространство. Затова и отношението към тях е все още противоречиво.

 

 

И рече старецът...

Както кормчията зове ветровете и подмятаният от бурите моряк отправя взор към дома, така и времето те зове при Бога; като воин Божи бъди трезв – залогът е безсмъртие и живот вечен.

Св. Игнатий Богоносец