Мобилно меню

4.8518518518519 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (54 Votes)

Zabravenata maja korici artistichnoС доц. Калин Михайлов ни свързва духовно приятелство, започнало покрай оформянето на първия том от поредицата сборници с наградени творби на християнска тематика на фондация „Емпирей“. 

Той е творец с широк регистър, с богат натюрел – пише еднакво добре поезия, литературна критика, есеистика.

Тук ще направя опит за публично споделяне на личния ми прочит на сборника с есета Забравената мая.[1] Това скромно наглед томче, великолепно оформено полиграфически, съдържа къси есета, които са обединени от присъщия за автора интерес към фундаменталните и извечни въпроси за смисъла на битието, боготърсачеството, таланта… По своята природа сборникът е опит да се разгадаят, доколкото е възможно, светът и човекът – опит, който като всяко съществено познание започва със себепознание.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (49 Votes)

DSC 1493Изпратих колет до свекърва ми, а срещу пощата в нашия град се намира черквата „Успение Богородично“. Реших да запаля свещичка.

Пред мене двойка на средна възраст купуваше свещи. Явно не бяха от града. Мъжът, един достолепен господин с поддържана почти бяла брада, с остър тон изрази съмнение, че свещите са истински. Поиска да прочете надписа върху тях. Клисарката с готовност му подаде няколко свещи, върху които се виждаше надписа на Светия Синод. За момент се пренесох на работното си място, когато клиент – гост на града преглеждаше под лупа сроковете на годност на всички закупени лекарства с недвусмислено изражение „кой знае в тоя забутан град колко са залежали“.

4.7169811320755 1 1 1 1 1 Rating 4.72 (212 Votes)

7789Докато пътувахме към мястото на лятната ни почивка, се наложи да спрем по спешност. Отбихме от пътя на първото възможно място. Бяхме в някакво село и покрай нас профучаваха с явно превишена скорост коли и камиони. Огледахме се дали все пак можем да седнем някъде и видяхме наблизо църква, а зад нея се виждаше и двор.

Отидохме там и открихме детска площадка с пейки, люлки и прекрасна старинна църква – сравнително голяма, с ремонтиран покрив, навес с маси отпред, чешма. Църквата беше заключена. Когато приближихме, видяхме, че е посветена на св. пророк Илия и веднага решихме, че на приближаващия празник Илинден ще дойдем тук на литургия. Тъкмо ще имаме възможност да разгледаме и църквата отвътре.

4.9480519480519 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (154 Votes)

zlatanovНа 16 юли 2021 г. се навършват четиридесет дни от смъртта на мой близък човек – кръстника ми Иван Златанов. Следващите редове са посветени на него.

За тези, които не познаваха г-н Златанов, ще кажа, че той беше „положително прекрасен човек“ – определение, дадено от Ф. Достоевски за героя му княз Мишкин от романа Идиот. Вярвам, че тези, които го познаваха, ще се съгласят с мене.

Веднъж мой познат свещеник ми каза: „Г-н Златанов е като благородник“. Съгласен съм с него. И това негово благородство си личеше във всичко: възпитанието му, маниерите му, усмивката му, тактичността му и готовността му да помогне на всеки.

4.8736842105263 1 1 1 1 1 Rating 4.87 (95 Votes)

valchitranПо Божий промисъл бях на именния си ден в родното село на свекърва ми и свекъра ми. Известното от учебниците по история с най-голямото намерено златно съкровище село Вълчитрън. А този ден беше и храмовият празник на селото. Църквата, голяма куполна сграда, строена през далечните 1887 до 1895 г., носи името на св. равноапостолни Константин и Елена.

Днес тя беше отворена, но нямаше богослужение. На масичка беше оставено снопче от свещички по 20 стотинки на самообслужване, от което обаче бяха останали последните три свещички. Други нямаше, но не защото е имало много хора, за съжаление, а защото не се е и очаквало да има много хора. Птици бяха влетели през изпочупените прозорци на храма и бяха свили гнезда под купола. В момента кръжаха във въздуха и бяха замърсили подножието на Кръста на поставената на дървен проскинитарий икона на св. Константин и Елена. Иконата не само, че не беше украсена с цветя на нейния празник, но беше потънала в дебел слой прах. Докато я почиствах, в храма влязоха двама мъже, по-стар и по-млад, явно също като мене не от селото, които с интерес разглеждаха стенописите и коментираха, че са уникални. Оригинални стенописи и икони, рисувани преди повече от век от зографа от Дебърската школа Данаил Несторов Траянов.

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]

 

И рече старецът...

Само чрез сражение душата постига напредък.

Авва Йоан Ниски