Мобилно меню

4 1 1 1 1 1 Rating 4.00 (44 Votes)

voskresnoe-evangelie-zachem-hristos-hodil-po-vodam 001Отговорът е: Не! Защо? Защото, уверявам ви, с нас, православните българи, е Господ Иисус Христос, Който е Глава на едната света, съборна и апостолска Църква, неразделна част от която е нашата Българска православна църква – Българска патриаршия.

В момента, образно казано, когато корабът ни е сред морето, Господ ни вижда как се измъчваме при плаването срещу противния вятър и се приближава до нас, като ходи по морето, сякаш с умисъл да ни подмине. Но ние сме сигурни, че Той е, Който ходи по водата, и Го викаме. И Той веднага отвръща на зова ни и ни уверява: „Дерзайте! Аз съм, не бойте се!” И вярваме, че като влезе в кораба ни, вятърът ще утихне. Тогава с Него ще имаме и пълната възможност напълно да разберем „чудото с хлябовете”, понеже и сърцата ни ще са по-мили, щом Христос постоянно присъства посред нас (Марк 6:47-52).

4.8518518518519 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (27 Votes)

2015-09-30 1413Въпреки че тази година празникът Рождество Богородично се пада в средата на поредица от почивни дни, в ранната неделна утрин множество богомолци се стичат към храма „Покров Богородичен“ в Осака. Японската православна църква следва старостилния календар и традиционно почита Рождението на Божията майка на 21-ви септември. Но о. Давид благоразумно преценява, че е по-удачно тази година той да бъде в неделния ден преди това – на 20-ти септември. С решението си о. Давид сякаш ни напомня, че Църквата е осъразмерен с ритъма на живота богочовешки организъм, който е снизходителен към простичките човешки радости: така хората ще могат и да празнуват Рождество Богородично, и на следващия ден да си почиват или пък да пътуват, наслаждавайки се на първите есенни багри.

Празнично украсен с бели лилиуми, храмът приема богомолците, повечето от които са се подготвили за изповед и свето причастие. Има и доста майки с децата си.

4.8032786885246 1 1 1 1 1 Rating 4.80 (61 Votes)

Siluan-Afonski-251x300През последните няколко години Сливенска епархия все по-успешно се конкурира с политици и артисти в сътворяването на новини – почти всички, разбира се, скандални. И докато църковната общественост у нас се фокусира върху награждаването на одиозния отец Божидар от с. Горица с офикия „протойерей”, от погледа на Божия народ убягна една наглед дребна промяна в църковния календар на БПЦ за 2016 г. Оказа се, че не само размерите и цената на джобното календарче предизвикват недоволството на миряните. Тази част от тях, която води редовен църковен живот, беше неприятно изненадана от изваждането на преп. Силуан Атонски от църковния календар на БПЦ, което някой може да приеме дори като своеобразна деканонизация, извършена тихомълком и зад гърба на Св. Синод, от главния отговорник за съставянето на църковното календарче – Сливенския митрополит Йоаникий. Има ли връзка между криминалната поправка на празничния календар на БПЦ и празничната служба в Каблешково от 30 август т. г.?

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

4888484884От 3 до 7 септември в румънския град Клуж-Напока се проведе Международен фестивал на православните младежи. На младежката среща се събраха 6610 участници от 17 страни. 35 българи от цялата страна също се включиха в младежкия форум. Публикуваме впечатленията на един от тях – Никола Владиков от Пловдив, заедно с негови снимки от събитието.

Румънците  трябва да бъдат поздравени за организацията на събитието! Най-голямата тежест за нея падна върху 500-те румънски доброволци, които успешно, в продължение на няколко дни, се грижеха за реда и нормалното протичане на събитие, събрало толкова много хора.

Сутринта на 4 септември се отправихме към площада пред православната катедрала, за да отбележим началото на събитието с обща молитва, оглавена лично от Румънския патриарх Даниил. Този ден бе много динамичен – участвахме в събитията от програмата, разгледахме най-забележителните музеи (включително и прекрасната ботаническа градина) и храмове в града. Вечерта в многофункционалната зала на град Клуж-Напока се проведе лекция на архимандрит Захария (Захару), където се събраха около 7000 човека. О. Захария, от манастира в Есекс, Англия, постави акцент върху динамиката, присъща на младостта, и на границите, които не бива да преминава тази динамика. О. Захария посочи най-големите опасности за духовния живот– гордостта и унинието. Лекцията вървеше паралелно на английски и румънски.

4.4174757281553 1 1 1 1 1 Rating 4.42 (103 Votes)

bojo-glavev

На 30 август 2015 г. Сливенският митрополит Йоаникий награди с църковна офикия отец Божидар Главев, администратор на разколническо-старостилния сайт „Бъди верен”. С този си акт митрополит Йоаникий в действителност легитимира съществуването на сайта и официално обяви подкрепата си за схизматично-разколническото поведение на неговите идеолози, създатели и сътрудници. През последните години сайтът се превърна в трибуна за разколническо-старостилна пропаганда, която внася смут и разделение в живота на Църквата и подкопава църковно съзнание. Многобройните основания за такъв извод могат да се обобщят в две констатации:

1. В същността си сайтът „Бъди верен” е идеологическа платформа за пропагандиране на зилотски и разколническо-старостилни възгледи, лукаво прикрити зад лозунга „да защитим чистотата на Православието”. В публикуваните статии ясно личат постулатите на старостилните антицърковни групи, имащи за цел внушаването на страх и манипулирането на вярващите. Основното средство в тази манипулация е използването на квазицърковни и квазибогословски аргументи, придружени от оклеветяване и обвинения в „прелест”, „отстъпление” и „ерес”. Основното пропагандно оръжие в сайта е охулването на видни православни клирици и богослови, които определят облика на съвременното православно богословие и църковност. Основната цел е подкопаването на авторитета и сатанизирането на представители на всички поместни Православни църкви, като напр. Вселенския патриарх Вартоломей, Пергамския митрополит Йоан (Зизюлас), Волоколамския митрополит Иларион (Алфеев), Лимасолския митрополит Атанасий, митрополит Антоний Сурожски, митрополит Калистос Уеар, архим. Софроний Сахаров, Браничевския епископ Игнатий Мидич и т. н. Наред с тях биват критикувани и охулвани и новопросияли светци на Православната църква като св. Силуан Атонски и св. Порфирий Кавсокаливит. Клеветите и охулването на едни от най-значимите личности на съвременното православно богословие и духовност в никакъв случай не може да се разглежда като „богословска критика”. Съвсем умишлено и злонамерено авторите в сайта внушават, че всички, освен последователите на разколническо-старостилната идеология, са изпаднали в „прелест”, „заблуда” и „ерес”. Последователната политика в тази насока превръща внушението в целенасочена пропаганда. Авторите в сайта нямат за цел моралното или богословско дискредитиране на критикуваните автори, още по-малко търсене на истината. Те съзнателно и организирано подкопават църковното съзнание и внушават трайно недоверие в каноничната йерархия. Това е откровен опит за налагане на схизматично-разколническо мислене в съзнанието на вярващите и удар срещу православното богословско свидетелство в съвременния свят. Налага се изводът, че съществуването и дейността на сайта е реален каноничен проблем.

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]

 

И рече старецът...

Това е удивителен духовен закон: започваш да даваш това, от което сам се нуждаеш, и веднага получаваш същото двойно и тройно.

 

    Игумен Нектарий (Морозов)