Мобилно меню

4.9047619047619 1 1 1 1 1 Rating 4.90 (42 Votes)

Patriarch KirillНеобходимостта от християнизация

В своите трудове и проповеди патриарх Кирил застъпва мнението, че православните ценности се нуждаят от по-задълбочено въплъщение в живота на хората, отколкото виждаме днес в Русия и в другите страни с православна традиция. Християнизацията на народа на първо място трябва да осъществява Църквата. Но в храмовете твърде често вместо християнски дух се срещаме с търговския дух на требите, вместо съревнование в проповядване на Евангелието, за което пише апостол Павел, върви борба за власт.

Твърде често личният и национален егоизъм надмогват християнската любов в душите на хората. Вярващите в съвременното общество избират земния хляб вместо небесния хляб, властта на земята вместо царството Божие, гордостта вместо смирението и по този начин се поддават на изкушенията, с които дяволът се опитал да изкуси Христос в пустинята.

4.625 1 1 1 1 1 Rating 4.63 (32 Votes)

patriarh 1-580x392Кой е Руският патриарх Кирил? Биографичната справка за него маркира важните събития от неговия живот. Но личността на архиерея остава скрита зад официалните срещи, ангажименти, богослужения.  Някои знакови моменти от неговата биография разкриват вижданията на патриарха за неговото служение като първойерарх на Руската православна църква.

Желание за служение

Руският патриарх Кирил произхожда от потомствено свещеническо семейство и от дете се възприема като бъдещ свещенослужител. Спомените на архиерея от детството му разкриват типична за свещеническите семейства действителност, в която децата от най-ранна възраст се свързват с християнството и неговото преживяване. Молитвата за всички близки и далечни, това е атмосферата, в която той расте и която го обгражда в храма и у дома.

Патриархът си спомня: „От дете исках да стана свещеник. Още три-четиригодишен обичах в къщи „да служа“, имах си малки, ушити специално за мене одежди. Когато бях на 6-7 години, вече можех без грешки да отслужа молебен или лития, харесваше ми църковната служба, обичах атмосферата на храма и то не само по време на църковните празници - обичах и делничните дни. Посещението на храма беше за мене радостно събитие и аз се сърдех на родителите ми, когато не ме водеха там, защото смятаха, че службата ще е много уморителна за мене.“

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]

 

И рече старецът...

Видях мрежите, които врагът разстилаше над света, и рекох с въздишка: „Какво може да премине неуловимо през тези мрежи?“. Тогава чух глас, който ми рече: „Смирението“.

Св. Антоний Велики