Мобилно меню

4.625 1 1 1 1 1 Rating 4.63 (32 Votes)

patriarh 1-580x392Кой е Руският патриарх Кирил? Биографичната справка за него маркира важните събития от неговия живот. Но личността на архиерея остава скрита зад официалните срещи, ангажименти, богослужения.  Някои знакови моменти от неговата биография разкриват вижданията на патриарха за неговото служение като първойерарх на Руската православна църква.

Желание за служение

Руският патриарх Кирил произхожда от потомствено свещеническо семейство и от дете се възприема като бъдещ свещенослужител. Спомените на архиерея от детството му разкриват типична за свещеническите семейства действителност, в която децата от най-ранна възраст се свързват с християнството и неговото преживяване. Молитвата за всички близки и далечни, това е атмосферата, в която той расте и която го обгражда в храма и у дома.

Патриархът си спомня: „От дете исках да стана свещеник. Още три-четиригодишен обичах в къщи „да служа“, имах си малки, ушити специално за мене одежди. Когато бях на 6-7 години, вече можех без грешки да отслужа молебен или лития, харесваше ми църковната служба, обичах атмосферата на храма и то не само по време на църковните празници - обичах и делничните дни. Посещението на храма беше за мене радостно събитие и аз се сърдех на родителите ми, когато не ме водеха там, защото смятаха, че службата ще е много уморителна за мене.“

Дори и след възкачването му на патриаршеския престол, той продължава да извършва всички тайнства. Освен св. Литургия патриарх Кирил изповядва, кръщава, венчава. Богослужението продължава да е центърът на неговия живот. На въпроса, какво му дава сили да извършва всичките си задължения, той отговаря: „Аз обичам всичко, обичам живота. Обичам природата, обичам хората, изкуството, спорта, но най-много от всичко обичам това, с което се занимавам – обичам Църквата и църковното служение, обичам молитвата и обичам да размишлявам, обичам да отварям душата си за Бога, защото реално чувствам Неговото присъствие в живота си“.

Патриаршеско служение

patriarh vesna-580x388„Не приех избора си за патриарх с някакви радостни емоции. Това е служение, към него се подхожда по друг начин, това е друг поглед към живота. Първото, което почувствах, е смиреното осъзнаване, че Бог ми поверява голяма отговорност“ - споделя първосветителят на Руската църква. Патриархът вече не живее за себе си, неговият живот е посветен на другите и на Църквата. Работният му ден започва рано сутрин и завършва късно през нощта. „Практически аз нямам свободно време, - разказва патриархът във филма „Живот в служение“. - Разбрах, че за да мога да изпълнявам църковното си послушание, трябва да умея да живея без свободно време“. Административната работа отнема по-голяма част от работния му ден. Той измерва документите, които прочита и обработва, не в брой листове, а в килограми. Само за една вечер му се налага да прегледа 8 кг документация. Срещите, визитите, пътуванията, проповедите, богослужението са част от първосветителското служение на патриарх Кирил.

За трите години на този пост патриарх Кирил е направил 66 посещения в епархиите на Руската православна църква в Русия, Украйна, Беларус, Молдова, Казахстан, Азърбайджан; посетил е 10 страни, сред които Армения, Турция, Египет, Сирия, Ливан. Извършил е 86 епископски и свещенически ръкоположения, 36 освещавания на храмове. По време на неговото служение е проведен един архирейски събор, 14 заседания на Св. Синод, образувани са 39 нови епархии, 34 от които само през 2011 г. За трите години патриархът е извършил 638 богослужения, произнесъл е 1500 проповеди, речи и приветствия. Отправил е 163 послания за църковни, държавни и обществени дейци и обикновени вярващи от различни страни. Дал е 32 интервюта за медии от Русия и чужбина.

1-288873130Кой е изповедникът на патриарх Кирил

„За патриарха е важно до него да има добър духовник, силен молитвеник“. Тези думи на патриарх Кирил се отнасят за неговия изповедник старецът Илий (Ноздрин), духовник на Оптинската пустиня. „Той много ми помага, - споделя архиереят, – духовно ме подкрепя“. Двамата се познават от дълги години, учили са заедно в Санкт-Петербургската духовна академия. „Още когато беше студент и все още мирянин, ние много го обичахме и го почитахме като духоносен човек, - разказва патриарх Кирил за своя изповедник. - Радвам се, че сега се срещаме често и заедно се молим“. Старецът Илий е един от монасите, които през 70-те години на ХХ в. се подвизават на Света Гора и успяват да запазят монашеския живот в руския манастир „Св. Пантелеймон“, да предотвратят превръщането му в гръцка обител. През 1989 г. о. Илий е изпратен в Оптинската пустиня и се заема с възстановяването на легендарния манастир. От 2009 г. той е духовен наставник на новия патриарх Кирил и се премества в подворието на Троице-Сергиевата лавра в Москва.

Телевизионен водещ

Вече 18 години патриарх Кирил води собствено предаване по „Първи канал“ на руската телевизия. Всяка събота сутрин той отговаря на въпроси на зрители в предаването „Словото на пастиря“. Архиереят започва предаването на Велика събота, на 23 април 1994 г., когато е още Смоленски и Калининградски митрополит. В него той запознава зрителите с основите на православната вяра и живота в Църквата. Централно място в концепцията на предаването заемат въпросите към архиерея. Патриарх Кирил споделя, че тези въпроси „бяха за мене повод много пъти да преосмислям от позицията на днешния ден, от вашата гледна точка, какво означава православната християнска вяра за всеки един от нас, за нашия народ“.

1-03-01-2009Още при старта на предаването митрополит Кирил насочва проповедта си към широк кръг зрители: той говори еднакво разбираемо както за въцърковените хора, така и за тези, които са все още далече от вярата, словото му е ясно както за прости и необразовани хора, така и за представителите на интелигенцията и духовенството. Както споделя издателят на книгата „Слово на Пастира“, предаването „стана уникално явление не само за съвременната руска телевизия, но и за проповедническото дело на Църквата“.

След възкачването му на патриашески престол патриарх Кирил променя формата на предаването. В първото издание на „Словото на пастира“ след интронизацията си той казва: „Сега съм натоварен с нови отговорности, с нови задължения, и вероятно няма да мога да отговарям на вашите въпроси, въпреки че бих искал да го правя. Мисля, че това ще промени формата на нашето предаване“. Сега религиозно-просветното телевизионно издание представя проповедническата дейност на патриарха, в него той разказва за важните и значими събития в църковния живот в Русия, понякога отделя време и за въпроси на зрителите, които продължават да пристигат на адреса на предаването.

Въпреки огромната си ангажираност като предстоятел на най-многобройната поместна православна църква, патриарх Кирил винаги намира време за среща със своите зрители, всяка събота сутрин.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/kx34w 

Разпространяване на статията:

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]

 

И рече старецът...
Имайте непресторена любов помежду си, пазете Преданието, и Бог на мира да бъде с вас и да ви утвърди в любов.
 
Св. Павел oт Обнора