Мобилно меню

4 1 1 1 1 1 Rating 4.00 (4 Votes)
- Ваше Високопреосвещенство, много критично се изказахте за стенописите в храма в Пампорово. Какви са конкретните ви забележки?

- Едно църковно изкуство трябва да се подчинява на свещения канон. Светата Библия ни съветва: Духа не угасвайте. И ние, ако привнесем по нещичко от себе си, без да се съобразяваме с прототипите, които са ръководили векове наред творците на свещени литургически църковни изкуства, ние ще угасим духа на светото православие. Затова аз държа храмът да изглежда православно. Той трябва да говори за вечността на Бога, за това, че Бог е същият вчера, днес и вовеки. Трябва да отстояваме с добра воля свещената традиция на църковните изкуства.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (4 Votes)
HPIM3799.JPG
На 04.06.2007г. в затвор Враца, бяха връчени Европейски сертификати „Xpert” на успешно издържалите различни нива на обучение по компютърна квалификация. Курсовете по системата "Xpert" са част от програмата „Адаптационна среда” (православна програма за пълноценно възстановяване на осъдени в общността) реализирана в затвора в гр. Враца. Програмата „Адаптационна среда” включва различни направления, едно от които е професионалната подготовка на лишените от свобода.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)
На 3 и 4 ноември в хотел „Хемус” във Враца се проведе втората работна среща по програмата „Адаптационна среда”, осъществена във Врачанския затвор. Практически програмата навърши своята първа година. Тя е реализирана от „Дружеството за религиозна и обществена подкрепа на лишените от свобода”  (ДРОПЛС), и по-конкретно от Изпълнителния директор на дружеството г-ца Елена Йончева.

4.8378378378378 1 1 1 1 1 Rating 4.84 (74 Votes)
Picture_973.jpgВ Поправителния дом в Бойчиновци, където излежават своите присъди непълнолетни момчета, посрещнаха с подобаваща тържественост най-големия християнски празник – Възкресение Христово. Под вещото ръководство на служителите в дома, отговарящи за културните дейности, те изнесоха впечатляващо представление. Децата дълго се бяха готвили за него. Съвети за сценичното поведение и художествената реч получиха от директора на Монтанския драматичен театър г-н Любомир Бояджиев, а за духовната страна на празника разговаряха с йеромонах Йосиф – за възкресението, за това как се умира на кръста и защо, за прошката и примирението с Бога. Всичко това бе един нов свят за момчетата.  В тези разговори те за първи път чуха, че богословието е наука, по която има дори преподаватели.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (14 Votes)
Hristos.jpg “Защото гладен бях, и Ми дадохте да ям; жаден бях, и Ме напоихте; странник бях, и Ме прибрахте; гол бях, и Ме облякохте; болен бях, и Ме посетихте; в тъмница бях, и Ме споходихте.  (Мат. 25:35-36)

Този евангелски откъс Църквата е определила да се чете на Неделя Месопустна, неделята преди началото на Великия пост. Това е разказът за Страшния съд, за това какво Христос иска и ще иска от нас.
Мнозина считат, че тези думи на Спасителя са призив за социална активност на Църквата. Така е, но не в смисъла на социална дейност, който държавата влага. Христос иска от последователите си нещо много повече от това да нахраним гладния и жадния, да приберем странника и да посетим затворника. Защото много по-тежко наказание от затвора за човека е тъмницата на самотата и безизходицата, гладът е придружен от отчаянието, от жаждата за любов, за утеха. Странстването по живота и духовната безпътица е проблем и на тези, които имат дом..

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]

 

И рече старецът...
Лакомото желание за храна се прекратява с насищането, а удоволствието от питието свършва, когато жаждата е утолена. Така е и с останалите неща... Но притежаването на добродетелта, щом тя веднъж е твърдо постигната, не може да бъде измерено с времето, нито ограничено от наситата.
Св. Григорий Нисийски