Мобилно меню

3.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 3.67 (3 Votes)

PizzaНеобходими продукти:

 Хлебно тесто (700 гр.), готово от магазина;

Една тарелка гъби: 250 гр.

Доматено пюре: 250 гр.

Олио: 4 с. л.

Чубрица: 2-3 щипки

Сол на вкус.

Приготовление:

В деня, в който ще приготвям тази пица за вечеря, с цел бързина по време на закуската задушавам измитите и нарязани гъби с малко олио и сол, докато останат на мазнина. Вечерта разделям тестото на две части и всяка част разтеглям в намазана с олио тава. Отгоре разстилам задушените гъби, леко ги притискам към тестото, наръсвам с чубрица и плътно покривам с доматено пюре, с изключение на краищата на лицата. Пека на 250 градуса за около 25 минути в предварително загрята фурна. Така за по-малко от час имаме  2 пици - вечеря за цялото семейство, която въпреки, че е постна и от евтини продукти е много вкусна.

4.6363636363636 1 1 1 1 1 Rating 4.64 (11 Votes)

244fd061dec542524064bb68535131dc girl 5662435 1920Изследване, проведено сред седемдесет и осем учители по Религия в общообразователните училища, центровете за подкрепа и личностно развитие (ОДК), в детски градини и прицърковни училища в страната, показва, че близо половината от тях са провеждали под някаква форма религиозно обучение от разстояние в електронна среда по време на ковид-пандемията.

Проучването, обхващащо периода от март 2020 до март 2021 г., е направено от д-р Полина Спирова, главен асистент в Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“. В него са взели участие учители по Религия, начални учители, които преподават и Религия, учители в прицърковни училища за деца и възрастни. Изследователският интерес се фокусира върху трите групи преподаватели, защото често те имат сходни образование и квалификация, както и почти едни и същи условия за педагогическа работа и развитие.

4.9085714285714 1 1 1 1 1 Rating 4.91 (175 Votes)

xristos giannarasГръцкият философ и богослов Христос Янарас публикува открито писмо до Бачкия епископ Ириней (Булович) по повод негово интервю в гръцка църковна медия, посветено на украинския проблем. Както е известно, сръбският владика е сред най-категоричните поддръжници на позицията на Москва в спора ѝ с Константинополската патриаршия за църковната самостоятелност на Украйна. В писмото си Христос Янарас критикува еп. Ириней, с когото го свързва близко приятелство, за легалистичния му и формален подход към проблема, който не съответства на богословския дух, който той познава у него. Ето и откъси от текста на писмото:

„Агенцията за църковни новини Romfea.gr публикува на 4 май 2021 г. интервю със сръбския Бачки епископ Ириней (Булович), озаглавено: „За да се преодолее украинският проблем, са необходими преговори“. Заглавието на интервюто и „езикът“ (терминология – начин на мислене) на текста ми позволиха да установя за пореден път противоположната разлика между институциите на религиозната власт и събитието на Църквата, а именно – Евангелието на общочовешката надежда“, пише Христос Янарас.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (20 Votes)

03

Древният тракийски град Месемврия има дълга и изключително богата история, която е сравнително добре проучена и осветлена от светската историография. Църковната история на града е не по-малко интересна, но тя продължава да крие огромните си богатства и да бъде своего рода „terra incognita“ в морето от изследвания. Градът е един от най-ранните християнски центрове по българските земи. Апостолската проповед дава отрано изобилни плодове, но до нас не е достигнало името на основателя на Месемврийската църква. Можем да предположим, че сам св. ап. Теофан,[1] ученикът на св. ап. Павел, или някои от неговите последователи, които проповядват в съседния Анхиало, са запалили искрата на вярата в града. Възможно е оттук да е минал св. ап. Андрей Първозвани, на път за Одесос (дн. Варна), но за съжаление изворите са запазили името само на крайната точка на неговото пътуване – Одесос, без да споменават други селища на територията на днешна България.[2] Косвена подкрепа за подобна хипотеза са част от мощите на св. ап. Андрей Първозвани (ръката и челюстта), които дълго време са били съхранявани в митрополитския храм на Несебър „Света Софѝя“ преди да бъдат заграбени от венецианците през 1257 г.[3]

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (26 Votes)

elimage1Кой е Мелхиседек, за когото се говори в апостолското послание от неделния ден (Евр. 6:13-20)

Бог, когато даваше обещание на Авраама, понеже нямаше никого по-горен, в когото да се закълне, закле се в Себе Си, думайки: „наистина ще те благословя и преблагословя, ще те размножа и преумножа“. И тъй, с дълготърпение Авраам получи обещанието. Човеците се кълнат в по-горен от себе си и клетвата за потвърждение туря край на всяко противоречие помежду им. Затова Бог, като особено искаше да покаже към наследниците на обещанието неизменната Си воля, си послужи с клетва, та чрез две неизменни неща, в които не е възможно Бог да излъже, да имаме твърда утеха ние, които прибягнахме да се хванем о предстоящата нам надежда, която за душата ни е като непоклатна и яка котва и която влиза най-вътре, зад завесата, където Иисус влезе предтеча за нас, като стана Първосвещеник навеки по чина Мелхиседеков.

В Послание до евреите много често Христос е наричан архиерей „по чина Мелхиседеков“.[1] Кой е този Мелхиседек и каква връзка има той с Христос?

В Глава 14 на кн. Битие е описана войната[2] между различните царе на Палестина. След една битка бил пленен Лот, племенникът на Авраам. Когато Авраам чул, че Лот е пленен, той събрал всички свои роднини и през нощта нападнал враговете, победил ги, като, разбира се, освободил Лот. Когато се връщал като победител, го срещнал един тайнствен човек на име Мелхиседек. Мелхиседек бил цар и свещеник. Цар на гр. Салим и свещеник на Всевишния Бог. Мелхиседек благословил Авраам, дал му хляб и вино и му казал: „Благословен си, Аврааме, и благословен е Бог, Който предаде в твоите ръце враговете ти“. Авраам дал като дар на Мелхиседек една десета от плячката си.[3]

 

И рече старецът...

Както кормчията зове ветровете и подмятаният от бурите моряк отправя взор към дома, така и времето те зове при Бога; като воин Божи бъди трезв – залогът е безсмъртие и живот вечен.

Св. Игнатий Богоносец