Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (71 Votes)

JesusPantocrator 672x372"Ако окото ти бъде чисто, и цялото твое тяло ще бъде светло; ако пък твоето око бъде лукаво, цялото твое тяло ще бъде тъмно" (Матей 6: 22).

Ако речем да преведем този стих на разбираем за нас съвременен език, това ще рече: Ако твоят поглед към нещата бъде добър, изхождащ от Христовата простота, и цялото твое битие ще бъде светло; ако пък твоят поглед към нещата и хората бъде тесногръд, изхождащ от някакво криещо се в душата ти зло, то тогава ти ще носиш мрак на другите, ще ги виждаш само от лошата им страна и така битието ти също ще се помрачи.

Взорът, който отправяме към нещата, трябва да бъде прост, тоест непосредствен, така че да съответства на настоящата реалност. Дали това означава че Господ ни призовава да бъдем наивни, за да сме като децата? Ние трябва да бъдем деца по сърце, а не по разум. Тъй като човек може да бъде велик със своя ум и в същото време - дете със своята простота и невинност. Светото Евангелие ни призовава да виждаме светлината, която се крие в хората, понеже всички са нейни носители.

4.96 1 1 1 1 1 Rating 4.96 (25 Votes)
Философстването не е богословстване. "Ако истинно се молиш, ти си богослов." (Св. Ник. Синайски). Необходимо е вътрешно съвършенство, за да разбереш съвършеното.

Дръж се естествено и весело. Християнинът не трябва да представлява някаква мрачна фигура, изтощена от аскетични подвизи и да служи за укор на останалите хора. Дори ако всичко у теб е искрено - все едно - не би издържал дълго, и реакцията би могла да бъде противоположна. Не мисли за външното - то трябва да бъде естествен резултат от вътрешния живот и да се прояви от само себе си.

4.75 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (16 Votes)
brussel.jpgВъв връзка с откриването на Представителство на БПЦ към Европейския съюз, съгласно чл. 451, ал. 7 от Договора за присъединяване на Република България към Европейския съюз, Европейската комисия обяви конкурс за сътрудници с 4-годишен мандат към Представителството с месечно възнаграждение, съответстващо на административно ниво 4 към общата администрация на ЕС (за 2008 г. – 3551.63 евро). В рамките на стандартната процедура за договорения период ЕК ще предостави и месечно възнаграждение на съпруг/съпруга на одобрените кандидати, равно на 50% от възнаграждението на титуляра. Задълженията на служителите ще бъдат да подпомагат дейността и контактите на постоянния представител на БПЦ в Брюксел с европейските институции. Поради това, че страната ни е сред новите държави-членки от Втората вълна на Петото разширение на ЕС, българските кандидати ще кандидатстват по облекчена процедура и с минимално количество на необходимата документация.

Условията за кандидатстване за позицията (Ref. № 114-21), оповестени от Делегация на ЕК, са следните:

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (9 Votes)

За дните на строгия пост предлагаме една класическа и лесна рецепта, която ни връща в кухнята на нашите баби с едно от най-полезните растения: копривата.

IMG 8160Продукти за 4 порции:

500г. коприва, или едно пакетче коприва от пазара;
1 връзка пресен лук, или една глава кромид лук;
1-2 стръка пресен чесън, може и няколко скилидки;
1 морков;
2-3 супени лъжици брашно;
20-30г. смлени орехи;
червен пипер, черен пипер и сол на вкус
 
Приготовление:
 
Копривата се почиства и измива, задушава се в 300 мл. вряща вода за 2-3 минути, след което се нарязва на ситно.
В отделен съд се слагат малко от водата, в която е вряла копривата, самата коприва заедно с нарязаните лук, морков и чесън и малко по малко (не наведнъж, за да не стане на бучки) се добавя брашното.
Всичко се залива с останалата част от водата, в която е вряла копривата и се разбърква постоянно на по-слаб огън.
Слагат се подправките - сол, черен и червен пипер.
След 15 мин. кашата е готова. При сервиране се добавят натрошените орехи към всяка порция.
 
Малка тайна: към копривата може да се добавят няколко лъжици киноа или елда, а също и малко киселец.

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]

 

И рече старецът...
Човек може да изглежда мълчалив, но ако сърцето му осъжда другите, то той бърбори неспирно; друг обаче може да говори от сутрин до вечер и все пак да бъде истински мълчалив, т. е. да не казва нищо безполезно.
Авва Пимен