Азбучник на авторите

[А] [Б] [В] [Г] [Д] [Е] [Ж] [З] [И] [Й] [К] [Л] [М] [Н] [О] [П] [Р] [С] [Т] [У] [Ф] [Х] [Ц] [Ч] [Ш] [Щ] [Ъ] [Ю] [Я]

Калин Янакиев, Светът на Средновековието: генезис, история, общество

Написана от Живо Предание

K Janakiev_CoverСветът на Средновековието. Генезис, история, общество (Университетски курс лекции) е новата книга на известния богослов и философ проф. Калин Янакиев. Книгата, която беше представена на 5 юни 2012 г. в СУ „Св. Климент Охридски”, е издание на Фондация „Комунитас” и е подготвена от Венета Домусчиева – редактор, Жени Мирева – коректор и Николай Киров – оформител. Цена: 15 лв.

Книгата представлява един от малкото опити в българската научна литература за концептуално представяне на историята на Средновековния свят, което надгражда чистата фактография. Изходна точка на автора е неговото убеждение, че на „едно по-високо ниво на историческото знание (което по идея трябва да се достига именно в университетските изследвания), на мястото на обикновената квалифицираност да се построи исторически разказ за една отминала епоха, следва да се яви усилието на един дълбинен анализ на това какво въобще трябва да се включи в този последния, а също една рефлексия върху самите начини на разказването му”.

Разделена на десет глави (лекции), книгата достига до на пръв поглед изненадващи изводи за хронологичните рамки на Средновековието, след като към епохата е погледнато „с максимално отдалечен исторически окуляр” и „с максимално приближен исторически окуляр”. Основно внимание е отделено на прехода от Античния свят, концентриран около Средиземно море, към обърнатия към земята Средновековен свят – този преход протича неравномерно в различните части на стария античен свят. Последните части на книгата са посветени на политическата структура на средновековната общественост – от една страна тази структура е доминирана от политическата фрагментираност на микронародностите, но от друга – това е период на обединение на цялото население на Средновековна Европа във всеобхватната общност на Christianitas.

Прот. Александър Шмеман, Неделни беседи и статии

Написана от Живо Предание

A Shmemann_SermonsНеделни беседи и статии е последната, отпечатана на български език, книга на о. Александър Шмеман (1921-1983), издание на фондация „Комунитас”. Книгата включва цялостен нов превод на известните Воскресные беседы (Москва: „Паломник”, 1993) и пет избрани статии от творчеството на автора: „Богословие и Евхаристия”, „Църква и църковно устройство”, „Към богословието на съборите”, „Изповед и причастие” и „Между утопията и бягството от действителността”.

Изданието е подготвено от екип в състав: Борис Маринов – преводач, Димитър Спасов – редактор и Евгения Мирева – коректор. Новото издание беше представено в клуб „Християнство и култура” на 15 май т. г. и се разпространява в книжарницата за християнска литература „Анжело Ронкали”, „Православната книжарница” „Български книжици”, „Нисим”, книжарниците „Хеликон” и в Интернет. Корична цена: 15 лв.

Неделните беседи на о. Александър са извадка от големия цикъл беседи, писани от автора в продължение на три десетилетия за руската редакция на радио „Свобода” – църковни текстове, предназначени за аудитория отвъд „Желязната завеса”. Неотдавна в Русия бе отпечатано и пълно двутомно издание на тези беседи: Шмеман, А. Беседы на Радио „Свобода”, в 2-х тт., Москва: „Издательство ПСТГУ” 2009, както и пълно издание на статиите, писани от о. Шмеман на руски и на английски – в превод на руски: Шмеман, А. Собрание статей. 1947-1983, сост. Е. Ю. Дорман; Предисл. А. И. Кырлежева, Москва: „Русскй путь” 2009. В този смисъл новото издание на фондация „Комунитас” предлага на българския читател представителна извадка от тези две нови издания, с надеждата да събуди интереса му и за останалите плодове от проповедническото и богословското творчество на автора – световно признатият богослов и майстор на живото слово, прот. Александър Шмеман.

Непубликувани беседи на прот. Александър Мен

Написана от Живо Предание

Cover Fr A Men We and the ChurchПрез м. април в Москва беше представена книга с непубликувани досега беседи на прот. Александър Мен. Беседите са проведени през 80-те години и са част от т. нар. цикъл „домашни беседи“, тъй като са били провеждани в домовете на различни хора. Книгата е озаглавена Церковь и мы и включва беседите „Тайната на възникването на християнството“, „Православие, католичество, протестантизъм“, беседа за тайнството на Евхаристията „Това правете за Мой спомен“, беседа за миропомазването „Силата на Църквата е сила Христова“, „Социалната концепция на православието“ и др. Според съставителката и редактор на изданието Роза Адамянц особеността на домашните беседи е в това, че предават особената атмосфера на онези години, когато за „религиозна пропаганда“ държавата е наказвала жестоко. На тези срещи о. Александър говорел открито, без да се цензурира, обръщайки се към близки хора, към своите единоверци, дълбоко въцърковени християни. Сборникът е издание на „Новая жизнь“.

menСъщото издателство публикува по-рано през тази година още един сборник с непубликувани беседи на прот. Александър Мен, отново под редакцията на Роза Адамянц. Книгата е озаглавена Любить Бога и любить человека, а основна тема на беседите са евангелските разкази и заповедта за любовта към Бога и човека. Включени са и отговорите на известния проповедник на въпроси относно тълкуванието на евангелски откъси. В сборника са включени следните беседи: „Беседа за Евангелието“, „Изследвайте Писанията“, „По евангелията от Матей и Марк“, „Да обичаш Бога и да обичаш човека“, „Беседа за блаженствата“, „За вярата и благодатта“, „Беседа за спасението“, „Беседа в дома за възрастни хора и инвалиди“, „Светците остават с нас“, „Човекът е личност“, „За любовта“, „За духовността“ и др.

Нова книга на Навпактски митр. Йеротей, посветена на богослова о. Йоан Романидис

Написана от Живо Предание

RomanidisНеотдавна излезе новата книга на Навпактския митр. Йеротей (Влахос) О. Йоан Романидис – корифей на догматическото богословие на Православната католична църква. В първата част на книгата са представени писмата на о. Романидис (1927-2001) до известния руски богослов на двадесетото столетие о. Георги Флоровски (1893-1979). Те са непознати и се публикуват за първи път. В тях проличава дълбокото църковно съзнание на о. Романидис и искреното му възхищение пред богословските търсения на неговия учител о. Флоровски, който от своя страна е ценял много своя ученик като защитник на автентичното църковно предание и наследник на богословското му дело.

Във втората част на книгата е представено богословското развитие на о. Йоан Романидис от самото начало, когато той, изучавайки задълбочено западното богословие, стига до богословието на св. отци като автентично Предание на Църквата. Представен е полемичният му сблъсък с други богослови – вътре и извън Гърция, както и с идеологиите на неговото време, на които той противопоставя своя църковен отговор. Многократно той дава израз на безпокойството си за състоянието и бъдещето на богословието в Гърция и с всички сили се бори за неговото освобождаване от западни нецърковни влияния.

Догматиката на о. Йоан Романидис се различава от съвременните му догматически пособия със своя стремеж да преоткрие свободата на православния светоотечески дух. Особено внимание той отделя на богословието на св. Григорий Паламà и решенията на съборите от четиринадесетото столетие за исихасткото учение. Авторът на книгата, митр. Йеротей, оценява трудовете му като „висше богословие“. О. Романидис вярва и изповядва, че рационализмът и морализмът измъчват хората през всички епохи, не само на Запад, но и на Изток. Стъпвайки здраво на кападокийското богословие, той остава докрай верен на догматическото учение на Църквата. Със своите трудове върху православната догматика о. Йоан Романидис отваря нови пътища пред гръцкото богословие, за център на което той смята участието в тайнството на Петдесетница заедно с участието в тайнството на Кръста и Възкресението на Христос. Като цел на Църквата той посочва изцелението и обòжението на човека.

Голям интерес предизвиква диалогът му с инославните. О. Йоан Романидис познава всички богословски течения на времето си и им отговаря, стъпвайки на основата на светоотеческото учение. В третата част на книгата са описани неговите трудове и статии, както и отзиви за тях и личността му.

Книгата от 560 страници е на гръцки език и струва 24 евро. Може да бъде поръчана от манастира „Рождество Богородично – Пелагия“ на адрес pelagia@pelagia.org.gr.

В Москва представиха „Последните беседи“ на Сурожки митр. Антоний

Написана от Юлия Зайцева

uverennostВ Москва беше представена книгата на Сурожки митр. Антоний Увереност в невидимите неща. Последни беседи. Изданието съдържа поредица беседи, изнесени на английски език от владиката през последните години от живота му в лондонската енория. Преводачката Елена Садовникова е била негова енориашка през този период и тя свидетелства, че беседите му от 2001-2002 г. са по-различни от предишните. Според нея този цикъл може да се разглежда като духовно завещание на митр. Антоний, който този път се обръща към „възрастна аудитория – към своите ученици, които той възпитава повече от половин век“. Издателите са озаглавили книгата Последни беседи не само заради хронологията на беседите, но и защото те повдигат „последните“, окончателните въпроси и проблеми. „Главна тема на тези беседи е въпросът, а въпросът включва и съмнение, и преодоляване на съмненията и недоуменията, което се постига само чрез акта на вярата“, казва митр. Антоний. Той твърди, че „съмнявайки се, ние не съгрешаваме“, а напротив, честното съмнение, обърнато към Бога, е „наше право и дълг“. Особено внимание в книгата е отделено на науката като път за приобщаване към тварния свят, който може да бъде „част от богословието, когато се явява познание за Твореца чрез Неговото творение“. Физикът Михаил Яблаков сподели, че е бил поразен от разсъжданията на митр. Антоний за нетварната светлина като проявление на Бога: според учения има множество опити, които потвърждават това, но доказателствената база от гледна точка на науката все още е недостатъчна. „Около нас има море от светлина, но ние не го виждаме!“, е убеждението на учения.Краткък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/6cu8k 

Наши партньори

Християнство и култура

HK 187Константинополски патриарх Вартоломей (Архондонис)
Религия и общество. Фундаментализъм и расизъм

Александър Смочевски
Инициативи на Александрийската патриаршия за свикване на Всеправославен събор (1924-1943)

Прот. Павел Събев
Четири схолии към литургийното евангелие за Неделя преди Рождество Христово

Калин Янакиев
Сакраменталната природа на брака

Марио Коев
Analogical isomorphism. Слоеве на реалността

Полезни връзки

 

Препоръчваме