Азбучник на авторите

[А] [Б] [В] [Г] [Д] [Е] [Ж] [З] [И] [Й] [К] [Л] [М] [Н] [О] [П] [Р] [С] [Т] [У] [Ф] [Х] [Ц] [Ч] [Ш] [Щ] [Ъ] [Ю] [Я]

Пътища Господни

Написана от Живо Предание

Puti GospodniПрез 2012 г. руското издателство „Сатисъ” е отпечатало книгата Пути Господни – спомени на Ксения Кривошеина, художник и публицист, изследовател на творчеството на преп. Мария (Скобцова) и автор на посветения на нея сайт mere-marie.com.

За своята нова книга авторката пише: „Човекът е неразривно свързан с времето, живее във времето, във времето се разкрива неговата историчност. Половината от своя живот преживях в Русия, а другата половина – във Франция и, както би казал св. Йоан Златоуст, дойде време да се съкруши сърцето ми, да преброя времето на своя живот и да кажа на самата себе си: бягат дните и отминават, свършват се годините, много от пътя изминах и какво добро извърших? Ето защо и аз се реших да споделя тук своите наблюдения, да си спомня това-онова от детството, да разкажа за това, как живяха нашите родители, какво успяха да опазят въпреки всичко и да го предадат – вече в емиграция – на деца и внуци… Кои бяха тези хора? И защо те през целия си живот, въпреки всичко, вярваха в завръщането в родината и в бъдещето на Русия. И така, скъпи читателю, сега те хващам за ръка и заедно с теб, преодолявайки времето, ще пресечем реалните и виртуалните граници на миналото, настоящето и бъдещето”.

Книгата се издава с благословението на Санкт-Петербургския и Ладожки митр. Владимир. Откъси от новата книга могат да бъдат прочетени тук.

Дешифрираният типикон

Написана от Живо Предание

The Typikon_Decoded_Job_GetchaВ началото на ноември 2012 г. издателството при Православния богословски институт „Св. Владимир” в Ню Йорк, SVS Press, публикува най-новата си книга: The Typikon Decoded: An Explanation of Byzantine Liturgical Practice (The Orthodox Liturgy) от архимандрит Йов (Геча), бивш декан на Богословския институт „Св. Сергий” в Париж (ISBN 978-0-88141-412-7, брой страници – 313).

В анонса си за новата книга издателите споделят, че със своята красота, богатство и дълбочина Византийската литургия продължава и днес да възбужда любопитството, да вдъхновява и очарова много от християните. За много от тях обаче тя остава почти недостижима, ако не и неразбираема.

Типиконът – литургичната книга, която съдържа богослужебните последования – представлява сложна съвкупност от указания, откъдето произтича и необходимостта от нейното „дешифриране” както за наскоро обърналите се към вярата, така и за онези християни, които са такива още „от люлката”, но желаят да задълбочат разбирането си за Литургията. Това дешифриране е и целта на новата книга. Разработена на основата на курсове, четени от автора в Православния богословски институт „Св. Сергий” в Париж, тя покрива цялата византийска литургична година. Организирането и съставянето на отделните богослужения първо е поставено в контекста на историческото им развитие, а след това и анализирано в подробности от гледна точка на практиката.

Изданието включва разширена библиография и изчерпателен глосар.

Повече информация относно новата книга и как да я поръчаме от издателството виж тук.

Църквата, светът и Царството

Написана от Живо Предание

Church World_and_KingdomЦърквата, светът и Царството: Евхаристийните основания на пастирското богословие на прот. Александър Шмеман от Уилям Милс (Liturgy Training Publications, 2012) е нова книга, посветена на богословието на прот. Александър Шмеман.

След Втория Ватикански събор (1962-1965 г.) богословието на прот. Александър Шмеман разпростира своето влияние вече не само върху собствената му православна традиция, но и върху римокатолическото и протестантското литургическо богословие. В новото изследване, посветено на пастирското богословие на о. Шмеман, се акцентира върху важността на литургичния и евхаристийния контекст за църковното служение – особено що се отнася до духовната, практическата и богословската подготовка на клира – както и въобще за служението на цялата Църква като Тяло Христово. Желанието на автора е да допринесе към академичното и популярното разбиране за служението на клира и миряните, най-вече в православната и в римокатолическата традиция.

По думите на о. Майкъл Плекън от Православната църква в Америка, „О. Шмеман продължава да бъде основният глас на нашето литургическо богословие. Той ни връща към Литургията като към първи и основен източник на нашето богословие, а книгите му върху Кръщението и Евхаристията продължават да бъдат задължителни в литургическите ни курсове. В своето проницателно изследване о. Уилям Милс дава друг поглед: върху о. Александър Шмеман като важен изразител на пастирското богословие, който използва богослужението и тайнствата като основни източници на пастирската грижа. Систематично и много красиво о. Милс разкрива тази друга страна на великия богослов – на мъдрия и внимателен пастир“.

Според о. Джон Джилианс, още един свещеник от ПЦА и преподавател по богословие в Института за източно-християнски изследвания „Андрей Шептицки“ при университета „Св. Павел“ в Отава, Канада, „… о. Александър Шмеман беше човек с огромно богословско и пастирско дарование, с уникална интуиция за света и за Църквата. В своите трудове, проповеди и лекции той обедини богословието и живота в общ евхаристиен подход, който продължава да задава въпроси, да критикува, вдъхновява и обновява. О. Милс показва убедително пастирския аспект в трудовете на о. Александър и прекрасно представя богословието му на новото поколение читатели-християни“.

Спасяващата красота – живопис, рисунки и шевици на майка Мария Скобцова

Написана от Живо Предание

K Krivosheina-M_SkobtsovaПрез септември т. г. е излязла от печат нова книга, посветена на творчеството на св. Мария (Скобцова): La beauté salvatrice Mère Marie (Skobtsov): peintures, dessins, broderies (Paris: CERF 2012). Неин автор е Ксения Кривошеина, съпруга на Никита Кривошеин – племенник на Брюкселския и Белгийски архиепископ Василий (Кривошеин). Книгата – в превод на свещ. Сергий Модель, биограф на архиеп. Василий (Кривошеин) – излиза с предисловие от Московския и на цяла Русия Патриарх Кирил и послеслов от проф. Жорж Нива. В нея е разкрита непозната досега страна от личността на майка Мария – нейната дарба на художник и иконописец. По думите на автора:

„Разбира се, трагичната съдба на майка Мария придава друга оценка на нейното творческо наследство. Би било погрешно да разглеждаме живописта на майка Мария редом до работите на знаменити майстори като о. Г. Круг, Д. Стелецки, Л. Успенски… По художествено изпълнение нейните творби стоят десетократно по-ниско. Монахиня Мария е самоук художник и поет. Но в своите „несъвършени” работи тя, както и сестра Йоана (Рейтлингер), влага енергията на своя живот, своите търсения и чувства. Дали тя е разбирала, че нейното истинско аз предстои да се разкрие едва в Равенсбрюк?”.

Днес в Бахметевския архив се пазят рисунки на майка Мария, в Руския музей (в Санкт Петербург) и в Тверския музей има нейни акварели от 1915-1917 г., а неотдавна музеят „Анна Ахматова” е придобил забележителна серия акварели от нейния ранен, дореволюционен период. Икони и шевици на преп. Мария има в православни храмове в Англия и във Франция. Отново по думите на Ксения Кривошеина, достигналото до нас от творбите на майка Мария е „свидетелство за ръста на личността на тази толкова обдарена жена. За нея творчеството е било неразривно свързано с молитва, в нейните стихове и икони присъства цялата тя, без преувеличение”.

Разказът на Ксения Кривошеина за нейната нова книга може да бъде прочетен в сайта „Православие и мир”.

Молитви и размишления на св. Тереза от Лизио

Написана от Живо Предание

St Theresa_of_LisioКнигата Молитви и размишления на св. Тереза от Лизио, под редакцията на Синди Кавнар, първо издание на български език на фондация „Комунитас”, е осъществена от екип в състав: Момчил Методиев – превод, Весела Садовска – редакция, Диана Попова – коректор и Мая Георгиева – художествено оформление.

Книгата представлява молитвено пътуване с една от най-обичаните светици на Римокатолическата църква. В нея са разгледани темите за любовта към Бога и към ближния, за страданието, малкия път на саможертвата и смирението, за трудностите в молитвата. Книгата разкрива как духовността на Тереза, изградена върху смирението и жертвата, може да има пророчески смисъл и в съвременната епоха, а нейните читатели ще бъдат вдъхновени към безрезервно следване на Бога – особено в малките житейски избори.

По думите на отец Бенедикт Грошел, „Тази книга е задължителна за всички приятели на св. Тереза. Тя отстранява сантименталността, с която често е описвана тази забележителна млада жена, която реши да победи себе си и да служи на Господ и на другите хора. Пред читателя се открива невероятната дълбочина на нейното желание и борбата да обича Бог и ближния си”.

Книгата се разпространява в книжарницата за християнска литература „Анжело Ронкали”, в „Български книжици”, „Нисим”, книжарниците „Хеликон” и в Интернет. Корична цена: 8 лв.Краткък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/uq49y 

Наши партньори

Полезни връзки

 

Препоръчваме