Азбучник на авторите

[А] [Б] [В] [Г] [Д] [Е] [Ж] [З] [И] [Й] [К] [Л] [М] [Н] [О] [П] [Р] [С] [Т] [У] [Ф] [Х] [Ц] [Ч] [Ш] [Щ] [Ъ] [Ю] [Я]

Едно благородно православие

Написана от Архим. Кирил (Говорун)

Fr A Louth Modern Orthodox Thinkers CoverКогато преди няколко години видях отец Андрю Лаут и го попитах какво прави, той ми каза, че пише някакви „малки книги”. Сега, след като една от тези книги е пред нас, ние можем да видим колко скромен е бил отговорът му. Съвременни православни мислители представлява разходка в един период от повече от сто години на източната православна мисъл, представена във формата на пътища или екскурси през историята на идеите. Този жанр отива назад във времето – към Пътищата на руското богословие на отец Г. Флоровски, една ретроспекция на руското богословие с фокус върху западните влияния върху него. Друг заслужаващ внимание пример за това е книгата на Х. Янарас Православието и Западът: елинистичната идентичност в съвременната епоха, която изследва пътищата на гръцкото богословие в съвременната епоха, но съдържа и полемика против предполагаемите западни отклонения или „псевдоморфози”.

Подобно на своите предшественици и отец Андрю подчертава връзките между Изтока и Запада, но неговият подход е различен. Докато отец Флоровски и Х. Янарас бранят източната идентичност на православното богословие против неговия предполагаем „западен плен”, отец А. Лаут не се интересува от дестилирането на чиста източна традиция. Вместо това той вижда автентичното православно богословие като отворено за диалог със Запада, същевременно запазвайки своите отличителни черти. Отец Лаут също така е по-благосклонен към своите автори в сравнение с отец Г. Флоровски и Х. Янарас. За авторите, които разглежда, той пише с голяма симпатия – донякъде, може би, и затова, защото лично познава някои от тях.

Нюйоркски митрополит Андрей (биография, спомени, дневници) от Момчил Методиев

Написана от Живо Предание

cover M Metodiev Metr AndreyКнигата Нюйоркски митрополит Андрей (биография, спомени, дневници) от Момчил Методиев, издание на „Рива”, 2016 г., е опит за биография на един от големите български духовници от епохата на 20 век, създател на българската епархия в Америка. Написана e въз основа на неговото богато документално наследство, съхранявано в Централния държавен архив, регионалните архиви във Варна, Стара Загора и Русе, и въз основа на разработката срещу него на Държавна сигурност, съхранявана в архива на Комисията по досиетата. В книгата са публикувани и написаните от самия митрополит Андрей кратки спомени за неговите студентски години в Москва, както и откъси от неговите „Дневници”, писани в периода на служението му в Америка.

Авторът на новата книга е добре познат на българската църковна и богословска аудитория. Той автор на книгите Между вярата и компромиса. Българската православна църква и комунистическата държава, 1944-1989 (2010 г.), Машина за легитимност. Ролята на Държавна сигурност в комунистическата държава (2008 г.) и Държавна сигурност – предимство по наследство. Професионални биографии на водещи офицери (2016 г., в съавторство с Мария Дерменджиева), както и на множество статии и студии, засягащи отделни аспекти и въпроси от най-новата история на Българската православна църква. Работил е и по съставителството на няколко документални сборника, издадени от Комисията по досиетата, както и по Проекта за история на Студената война на Института „Удроу Уилсън” във Вашингтон, САЩ. Главен редактор на сп. Християнство и култура.

Биографията на Нюйоркския митр. Андрей (1886-1972) излиза извън обичайните житейски траектории на една наситена с драматични събития епоха. Без да ги търси, той се отзовава в епицентъра на много конфликти, които се опитва дипломатично да разрешава. Без да е политик, той е признат от българската емиграция като един от нейните естествените обединителни центрове. Без да изменя на своите антикомунистически възгледи, след дълги перипетии той е признат от официалните български власти, а Държавна сигурност следи всяка негова стъпка при завръщането му в България. Противник на икуменизма, той е космополит, който свободно общува с представители на различни изповедания. Приживе делото му остава непризнато, но след неговата смърт паметта му като основател на българската епархия в Америка е защитавана дори и от негови противници.

Роден през 1886 г., Стоян Петков приема монашество под името Андрей, когато е 43 годишен. Само два месеца по-късно вече е Велички епископ и един от най-близките сътрудници на Варненския митр. Симеон. Завършил богословие в Москва, където е свидетел на болшевишката революция, след завръщането си в България той е един от пионерите на организираното младежко християнско движение, известен проповедник и организатор. Изпратен е да ръководи българската епархия в Америка, а годините на Втората световна война прекарва в неутрална Турция като представител на Българската екзархия и където взима участие в преговорите по вдигане на схизмата. Избран за митрополит от емигрантската общност в Америка през 1947 г., до 1963 г. той си остава „самозванец” за българската държава, която принуждава и Св. Синод на БПЦ да прекрати контактите с него. От Америка пътува често до Западна Европа и Австралия, където поддържа активен контакти с българските общности. След признаването му като митрополит, в края на 60-те години на няколко пъти се връща в България като редовен член на Св. Синод. Почива в 1972 г. в София и е погребан по негово желание в Търговище.

Новата книга, с корична цена от 20 лв може да бъде намерена в повечето книгоразпространителски вериги в София и страната.

Византийското богословие през XIV в. (Дискурсът за Божествените енергии) от Иван Христов

Написана от Живо Предание

cover-Ivan ChristovВизантийското богословие през XIV в. (Дискурсът за Божествените енергии) от доц. д-р Иван В. Христов от Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски” e най-новото постъпление на родния книжен пазар. Книгата, която от вчера (19 април 2016 г.) е вече в разпространение, е публикувана от издателство „Изток-Запад” в поредицата „Studia patristica et byzantina sardicensia” на Изследователския център на Софийския университет за изучаване на патристичното и византийско духовно наследство.

Изследването разглежда централната тема на византийското богословие от 14 в. – учението за божествените енергии, което получава завършеност в хода на паламитските спорове и заема централно място в Преданието на Православната църква. Въз основа на открити от автора документи се доказва, че тези спорове оставят следа и в България. Изказва се хипотеза за църковно-политическия контекст на отражението им у нас. Изследването засяга също рецепцията на томистките текстове във Византия през 14 в. и последвалата реакция на византийското богословие. В Тома Аквински тук припознават не просто един от големите богослови на Запада, а главен изразител на римокатолическата доктрина. Затова, в противовес на неговото учение, византийските му критици правят равносметка на пътя, извървян от православната традиция, и отстояват своята верска идентичност и спецификата на своето богословстване. По такъв начин критиката срещу Тома се оказва последна дума на византийското богословие преди падането на империята. Дискурсът за божествените енергии и в този случай е в сърцевината на православната идентичност. Това свое значение той не е загубил и до днес.

В този смисъл книгата е предназначена за максимално широка аудитория – не само за читателите богослови, историци, философи и старобългаристи, но и за всички онези, които се интересуват от въпросите за православната християнска вяра и идентичност.

Новата книга – с ISBN 978-619-152-830-1 и корична цена от 20 лв. – засега се разпространява само в книжарницата на издателство „Изток-Запад” и в Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски”, но от началото на следващата седмица ще бъде достъпна и във всички книжарници и вериги-книжарници в столицата и страната (в това число електронните), с които издателството работи, както и в Amazon.

Прот. Сергий Булгаков: Автобиографични бележки. Духовен дневник

Написана от Живо Предание

Cover S_Bulgakov-DnevnikОтскоро на родния книжен пазар е новото издание от поредицата „Християнска библиотека” на фондация „Комунитас”: Автобиографични бележки. Духовен дневник от прот. Сергий Булгаков. Новата книга е продължение на стремежа на издателството да представя най-знаковите фигури на богословието от отминалото столетие чрез техните автобиографични и дълбоко лични текстове, които представляват и най-прекия път за вникването и във вътрешния свят на техните автори, а оттам – и в същината на тяхното творчество. В конкретния случай издателите са спрели избора си върху един не просто широко известен, но и особено оспорван и дискусионен автор. Всъщност, върху един от най-спорните и най-яростно отричаните или пък най-страстно защитавани духовници и богослови на отминалия век. Отричан и реабилитиран, възвеличаван до небесата и дамгосван като еретик, отец Сергий, – подобно на Онзи, Когото самият той премного е обичал, – остава и днес камък за препъване на мнозина, лежащ, – ако перифразираме евангелиста, – „за падане и ставане на мнозина… и за предмет на противоречия” (Лука 2:34).

В този смисъл новата книга на фондация „Комунитас” е и предназначена за една максимално широка аудитория – както за тези, които познават и ценят и отец Сергий Булгаков, и неговото богословие, така и за онези, които се присъединяват към неговите съдници. Както, разбира се, и за всички заинтересовани от православното богословие на отминалото столетие – от неговите главни теми и проблеми, и от неговите главни и знакови фигури. За всички тях е предназначено и към всички тях – към всекиго от тях лично – е отправено личното свидетелство на отец Сергий Булгаков. Свидетелството на неговата покъртителна лична изповед: пред Бога, пред самия себе си и пред всички нас – неговите читатели и анализатори, „съдници” и признателни, благодарни негови чеда и ученици. Изповед, която приканва и всеки от нас към скришната стаичка на сърцето – там, където е и единственото място, в което оставаме сами с Бога и където се разсейва всяка заблуда и всяка лъжа.

Новата книга от „Християнска библиотека” на фондация „Комунитас” – дело на екипа Борис Маринов (преводач) и Димитър Спасов (редактор) – е с ISBN 978-954-9992-87-8 и корична цена от 8 лв. и се разпространява в книжарниците „Анжело Ронкали”, „Верен”, „Къща за птици” и „Български книжици”, във веригите „Сиела” и „Хеликон”, както и в други от големите книжарници и вериги книжарници в столицата и страната.

Поетиката на „Дневниците” на прот. Александър Шмеман

Написана от Живо Предание

J Balakshina-Shmemann-CoverВ последния ден на януари 2016 г. сайтът Богослов.ру съобщи за отпечатването на нова книга, посветена на Дневниците на о. Александър Шмеман, под заглавие: Поэтика „Дневников” протопресвитера Александра Шмемана. Монографията е издание на „Свето-Филаретовия православно-християнски институт”. В представянето на новото издание се казва, че книгата

„… анализира Дневниците на известния православен литургист и богослов, прот. Александър Шмеман в контекста на диалога между Църквата и светската култура”.

Подчертава се, също така че

„… уникалността на личността на отец Александър, формирана в кръстосването на различни култури и традиции, е определила своеобразието на мисълта, на стила и формата на неговите Дневници, чието публикуване се е превърнало в явление не само от църковния, но и от културния живот на Русия”.

Нататък е подчертано, че новопоявилата се монография разглежда отношението на о. А. Шмеман „към изкуството, към творческата култура, към образа и символа, и към руската литература”, както и че се разкрива „връзката между литургичното богословие на о. Александър и опита от неговото преживяване на поезията”; че там се анализират „вътрешните диалози, възникващи между автора на Дневниците и руски писатели като А. С. Пушкин, Н. В. Гогол, Ф. М. Достоевски, Л. Н. Толстой и А. П. Чехов”.

Представянето на новата книга завършва с констатацията, че „… целостността на вътрешната композиция, лайтмотивните образи, лиричните отклонения и щателната проверка на стила – всичко това прави текста на отец Ал. Шмеман уникално явление, позволяващо да се проследи как естетическото преобразяване на живота се извършва в процеса на самия живот и на неговото всекидневно записване”.

Автор на новата монография е кандидатът на филологическите науки и богослов Юлия В. Балакшина – за нея виж: тук.Краткък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/uq49f 

Наши партньори

Полезни връзки

 

Препоръчваме