Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)

Фондация Двери има за своя основна цел разкриване на Православието като мироглед и начин на живот. Фондацията развива различни дейности в тази насока. За по-добрата координация при провеждане на дейностите те са разделени на няколко вътрешни проекта на фондацията.

 • Проект Интернет портал Двери на православието

Една от основните дейности на фондация Двери е техническата поддръжка на портала. Порталът е доброволен проект.  През 2017 г. в сайта са публикувани 1100 статии.

 • Проект Издателска дейност

Издателската дейност на фондацията включва издания с православна тематика на съвременни християнски автори. През 2017 г. фондация Двери издаде две сериозни богословски книги:

 1. Изкуството да живееш с другия на Лимасолския митрополит Атанасий (март).
 2. Мисията на Църквата. По стъпките на Христос на Албанския архиепископ Анастасий (Янулатос) (ноември).

Първата книга е насочена към по-широка аудитория. Това е сборник с беседи за християнския поглед към проблемите на общуването и мястото на Бога в живота на съвременните хора.

Втората представя богословските основания за мисионерската дейност на Православната църква през призмата на Евангелието.

 • Проект Център за образователни инициативи Двери

Центърът има за цел да организира и провежда дейности, свързани преди всичко с религиозното образование в България. Това включва подготовка на издания, организиране на срещи и семинари с духовници, учители и специалисти в областта на образованието. Дейностите през 2017 г. са следните:

 1. Издаване на сборника „Модели на сътрудничество между Църквата, общинската власт и държавата за провеждане на религиозно образование в България (1997-2017) .

- Представяне на сборника в салона на Софийска митрополия, на което присъства Негово Светейшество патриарх Неофит, духовници от столицата, преподаватели, учители по религия и др. (юли)

- Предствяне на съборника на Седмицата на православната книга във Варна (септември).

 1. Организиране на семинар в Рилския манастир съвместно със Западно- и Средноевропейска епархия по повод 10 години от създаването на Асоциацията на Българските училища в чужбина. Провеждане на обучителен курс върху евангелските притчи за учители от българските училища в чужбина (август).
 1. Издаване на сборника “Иконите разказват. 21 икони от Рилския манастир”. Представяне на изданието на Седмицата на православната книга във Варна с участието на игумена на Рилския манастир Адрианополски епископ Евлогий (септември).
 1. Организиране на Международен семинар в Русе на тема „Преподаването на Религия в средните училища и прицърковните школи: цели, методика и резултати“ (октомври).
 1. Работен семинар с учителите по Религия в София. Представяне на сборника “Иконите разказват” и безплатно предоставяне на учебни пособия и сборника с икони на учителите (ноември).
 1. По мисионерския проект “Образователни картички за българските деца” през отчетната година са издадени картички за празниците: Възкресение Христово, Въведение Богородично, Рождество Христово. Към проекта са се присъединили още 6 епархии на БПЦ и Рилския манастир. Увеличили се е два пъти тиражът на изданията, достигайки 20 000 бр.
 • Проект Живо Предание

Проектът включва поддръжка на сайт, посветен на въпросите на съвременното православно богословие. Живо Предание запознава читателите с най-високите богословски образци (от края на 19 в. до днес). Статиите в него се обновяват три пъти седмично. През 2017 г. в него са публикувани 146 авторски и преводни статии, както и други текстове в справочните рубрики на сайта.

1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

2016 10 20 1138Излезе от печат третото издание на Учебно помагало по БЕЛ, роден край и час на класа за интегриране знанието за християнството в 1 клас. Отпечатването му се финансира от Варненска и Великопреславска митрополия и почти изцяло е предназначено за началните учители и преподаватели по религия от епархията. Новото издание не включва диск, поради остаряването на тази технология, а всички презентации и допълнителни материали могат да бъдат изтеглени чрез линк от интернет.

Първото издание на Учебното помагало за 1 клас беше отпечатано през 2013 г. (тук). От тогава близо 2 000 учители от цялата страна и чужбина получиха безплатно пособието, както и работни листове за своите ученици.

Учебното помагало, издание на Двери, е предназначено за учителите от началния етап и улеснява преподаването на теми, свързани с големите християнски празници и най-почитаните у нас християнски светци. Учебното съдържание е интегрирано с учебната програма по БЕЛ и Роден край за 1 клас. То може да се използва и от учителите по религия и преподавателите в прицърковните училища. Към всеки урок в пособието има мултимедийна презентация и работен лист за учениците.

Има издадено Учебно помагало по БЕЛ, Околен свят и час на класа за интегриране знанието за християнството във 2 клас (тук), като предстои излизането на пособие и за 3 клас.

1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

2015-05-22 1621Малко преди 1 юни, Деня на детето, беше отпечатан целият тираж на Учебното помагало по Български език и литература, Околен свят и Час на класа за интегриране знанието за християнството във 2 клас, както и работните листове към него. Пособието е предназначено за учителите от началния етап на основната образователна степен, като може успешно да се използва и от преподавателите по религия в общообразователните училища и неделните прицърковни школи.

Учебното съдържание, разработено в пособието, подпомага началните учители при преподаването на теми, свързани с християнството, които са включени в учебната програма по Български език и литература, Околен свят и час на класа във 2 клас.

Целта на изданието е да улесни преподавателите в тяхната работа и да подпомогне приобщаването на българските ученици към духовно-нравствените ценности на Православието чрез запознаването им с Личността на Иисус Христос, св. Богородица и светците, както и чрез следване на определени поведенчески модели.

Избраният от авторите подход – интегрирането на знанието за християнството в сега съществуващата учебна програма - цели да обхване повече ученици, които да бъдат запознати с истините на Православието. Учебното съдържание в помагалото е разработено така, че чрез специално създадени задачи и упражнения учениците не само да добиват знания за християнството, но и да ги осмислят и направят част от своя начин на живот и мироглед.

1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

2014-04-25 1154През Светлата седмица излезе книга на един от любимите автори на читателите на Двери – Месогейския митрополит Николай. Там, където Бог се вижда съдържа текстове на известния гръцки богослов, публикувани в Двери през годините, както и интервюта, дадени в гръцката и чуждестранна преса.

Там, където Бог се вижда излиза с благословението на своя автор. Това е първата книга, с която много популярният гръцки богослов се представя пред българския читател. Вярваме, че изданието ще достави истинско удоволствие на всички, които търсят искреността в разговора за Бога, далеч от шаблоните и готовите отговори.

1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

korica-print22На българския книжен пазар се появи книгата Свещица пред вечния огън на карикатуриста на Двери Благо Мегалов. Сборникът включва 266 карикатури на автора, тематично подредени в 20 глави: „Разкошна естетика”, „Пусти пости”, „Празнично циклене”, „Архонти и мейкъри”, „Радуйся, Радка, на забрадка”, „Мирски предания”, „Издънземни” и други.

Книжното издание не е повторение на електронния вариант на карикатурите, публикувани в Двери през последните пет години. Включени са нови теми, а част от публикуваните са преработени.

Ето какво казва авторът за своята работа в увода към книгата: „По своята същност настоящата книга би трябвало да е църковна. Тя е предназначена да осмее „този свят” като отрицателно духовно понятие, олицетворяващо загубата на любов. В такъв смисъл Църквата би трябвало да е антипод на „този свят”. За съжаление обаче нерядко и ние, църковните люде, изгубваме любовта. Ето защо тази книга насочва поглед и навътре, към онези заразени места в църковното пространство, където светският дух е успял да проникне и е започнал да профанизира светинята...”.

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.