Мобилно меню

4.8703703703704 1 1 1 1 1 Rating 4.87 (54 Votes)

Женева2Като дългоочаквана духовна радост определиха българите в Женева посещението на Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний в тяхната църковна община „Рождество Богородично“. На 7 декември митр. Антоний оглави св. Литургия, в която му съслужиха ставроф. ик. Петър Симеонов и ик. Сергей Ненов от Щутгарт.

Песнопенията по време на богослужението бяха изпълнени от новосъздадения хор „Рождество Богородично“ под диригентството на Станислава Нанкова и гост-псалтът Димитър Арнаудов.

Двама членове на църковната общност в Женева – Пламен Иванов и Хари Драганов, бяха постригани за четци, певци и свещоносци.

Женева4Храмът беше изпълнен с миряни от Женева, Лозана и съседна Франция. Всички християни с една уста и сърце изповядаха Символа на вярата и Господнята молитва.

В края на литургията митр. Антоний се обърна с пламенна и въздействаща реч към миряните в храма. Той говори за християнското единство, родолюбивите дела, милосърдието и миролюбието. Призова със смирени сърца и искрена братска обич да наченем предстоящите празнични дни, през които с телесен пост, покайни молитви и добри дела да се подготвим и с радост да посрещнем дните на светлото Христово Рождество.

Владиката поднесе своите сърдечни благодарности към официалните гости, присъствали на богослужението – Ради Найденов, извънреден и пълномощен посланик в Конфедерация Швейцария и княжество Лихтенщайн, Деяна Костадинова, постоянен представител на Република България към Службата на ООН и други международни организации в Женева, както и представители на други християнски деноминации.

Духовното тържество продължи с празнична почерпка и изпълнение на класическа музика и аранжименти на българска музика от талантливата млада българка Натали Нейкова, студент по виолончело в Женевската консерватория.

ЦюрихНа следващия ден, 8 декември, митр. Антоний посети Българската православна църковна община „Св. Георги Победоносец“ в Цюрих и оглави неделната св. Литургия. На архиерея съслужи ставроф. ик. Петър Симеонов, който обгрижва духовно и двете православни църковни общини в Швейцария. Песнопенията по време на богослужението бяха изпълнени от псалта Димитър Арнаудов.

В края на тържественото богослужение владиката се обърна към богомолците със слово върху прочетеното св. литургийно евангелие като подчерта, че проявата на любов и състрадание към ближния, както и готовността да се помогне на всеки човек в нужда, е основното в християнския живот. Митр. Антоний също благодари на енорийския свещеник Петър Симеонов за положените от него духовни грижи за вярващите, както и на пастор Кристоф Зигрист за предоставената възможност св. Литургия да бъде отслужена във „Wasserkirche“.

Цюрих2На свой ред с кратко благодарствено слово към архиерея се обърна и ставроф. ик. Петър Симеонов. Пастор Кристоф Зигрист приветства митр. Антоний и изказа своята духовна радост от присъствието си на тържественото богослужение и особено от проповедта на архиерея. Като подарък към църковната община той поднесе медальон с лика на небесните покровители на Цюрих, с който тяхната църква удостоява всички доброволно потрудили се християни с особени заслуги.

След неделното богослужение се проведе и годишното отчетно събрание на църковната община, след което вярващите имаха възможност да беседват със своя епархийски архиерей.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/ 

Разпространяване на статията: