Мобилно меню

4.9473684210526 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (95 Votes)
1_60.jpgИма такива старци, на които Бог е дал благодатта на последните времена. Искаме да запознаем читателите на "Двери" с един от тези макар и много рядко срещани духовни светилници, какъвто е грузинският старец Гавриил.

Недалеч от Тбилиси, в древната грузинска столица Мцхета, притихнал сякаш във величествената сянка на катедралния храм Светицховели (Животворящ, Живоносен стълб) е манастирът Самтавро. Там в двора,  зад малкия старинен храм се намират няколко гроба. Суетата около единия е забележима, малката пейка обърната срещу надгробния кръст никога не остава без хора. Едните идват, други си отиват, кой набързо просто изважда нагръдното си кръстче и го долепя до надгробния кръст, кой взима в шепата си малко пръст от надгробието, един коленичи и се моли, друг просто мълчаливо седи. Всички идват с едничкото желание да се докоснат до светостта,  която дори гробът не може да затъмни. Това е последният дом на стареца Гавриил.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (53 Votes)
monaxi4.jpgВсяко място може да стане място на Възкресение. Стига да живееш смирено като Христос.

Има хора, които се грижат за други хора, а има и такива, които се грижат за всички.

Не знание, което научаваш, а знание, което изстрадваш. Това е православната Духовност.

Не искай много неща - нито тези, които са далеч, нито тези, които са близо. Старай се малкото, което имаш, да го Осветиш.

Едно е образованието: да се научим как да обичаме Бога.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (20 Votes)
chiprovtsi_monastery_entrance.jpgПродължение

Капанът на духовната гордост
Духовната гордост е капан, в който лесно попадат новообърнати към вярата, особено тези, които за първи път се сблъскват с монашеския живот и искат да живеят автентичния православен духовен живот. Тя може да бъде капан за онези, които обикалят манастирите в търсене на духовно ръководство, без да знаят в какво се състои православният духовен живот в света, в енорията.

Вярващи отиват в манастирите и виждат благочестивия живот на хората там и как те вършат нещата според монашеската традиция и пожелават ревностно да й подражават, без да я разбират. Поклонниците откриват монаси и „старци”, чиито живот им се струва по-духовен от този на енорийските им свещеници, които те считат за неспособни да задоволят духовните им нужди. Те ходят при тях на изповед, установяват духовна връзка с духовен отец или майка в манастира и мислят, че това е единствения начин да постигнат спасение. Често пъти се случва обаче да получат духовен съвет, който те интерпретират погрешно.

4.5142857142857 1 1 1 1 1 Rating 4.51 (35 Votes)
displayimage.gifСвещеникът надникна от олтара, за да види дали диригентът на хора е готов да започне часовете преди св. Литургия. Тъкмо преди да каже „Благословен Бог наш”, неговото новопокръстено чадо Бил направи "велик вход" в храма. Той тъкмо се беше върнал от последното си поклонническо пътуване в един манастир.  Бил или Василий, както той настояваше да му казват, беше един най-обикновен приел православието евангелист, добре подстриган, неженен и току-що започнал първата си работа след колежа. Той бе открил Православието в една книжарница и с голяма ревност прегърна вярата. Бе миропомазан след 6-месечна катехизация, по време на която той изчете всички книги за православието, които успя да намери. След една година Бил реши, че е добре и благочестиво да обикали манастирите. Тогава започна и неговата промяна.

4.9166666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.92 (36 Votes)
Amphilochios.gifИз разговорите на стареца Амфилохий Макрис (1889-1970) с монахини на о-в Патмос. Откъс от книгата Един съвременник от Патмос.
Когато видя човек да жадува много за св. Причастие, не обръщам внимание на поста. Някои хора показват такова покаяние, че трябва да бъдат подпомогнати. Копнежът е най-голямото нещо.
Човек, когато не търси правата си, Бог ще просветли друг да му ги даде.
Когато видиш човек, изморен духовно, не го товари с друг товар, тъй като колената му не държат.
Изповедникът трябва да плаче, да го боли повече отколкото изповядващия се, за да може да го облекчи. Искрено трябва да скърби, за да го чувства душата.
Аз съм беден отец, но изпитвам силна бащинска любов за вас.
Рай, който е без вас, деца мои, не го искам.

 

И рече старецът...
Всеки ден вие полагате грижи за тялото си, за да го запазите в добро състояние; по същия начин трябва да храните ежедневно сърцето си с добри дела; тялото ви живее с храна, а духът – с добри дела; не отказвайте на душата си, която ще живее вечно, онова, което давате на тленното си тялото.
Св. Григорий Велики