Мобилно меню

4.8 1 1 1 1 1 Rating 4.80 (10 Votes)
_large.jpgПатриарх Максим лично благослови предаването на БНТ за православна публицистика и култура “Вяра и общество”. Българският духовен глава пожела на целия екип “здраве и благословен от Бога успех за свидетелстване на евангелските истини, за да може народът ни да възраства духовно и да се подпомогне преодоляването на негативните прояви в обществото”. Целият благослов на патриарха ще бъде излъчен тази неделя от 9.30, когато е първият брой за годината на “Вяра и общество”.

Основна тема в предаването са съвременните оношения между Църквата и армията. Ректорът на Софийската семинария архимандрит Сионий, подп. Севастиян Добрев и лейтенант Иван Запрянов разговарат с водещия на предаването за нуждата от въвеждането на военни свещеници в БА. Като бивш семинарист лейтенант Запрянов споделя своя опит за ролята на православната вяра сред нашия контингент в Ирак.  По негова инициатива беше създаден армейският параклис в база “Еко” – гр.Дивания. “Имахме нужда от този параклис – казва л-т Запрянов. Още в самото начало когато беше изграден параклисът бойният дух на батальона се повдигна. В трудните моменти, които имахме по време на мисията, именно тогава военнослужещите почувстваха нуждата от това общение с Бога. Параклисът беше мястото, където те можеха да останат насаме със Всевишния, да разговарят с Него.” – споделя още л-т Запрянов в предаването “Вяра и общество”

Зрителите на предаването ще видят и богат архивен материал, който разказва за отношенията църква-армия от Освобождението до 1946 г. Ще бъдат показани уникални кадри как българските войници са се заклевали пред кръста и евангелието. Зрителите ще видят и репортаж за възстановения параклис на Военната академия, който ще бъде преосветен на 20.І. т.г. и ще научат, къде през последните 60 години е пазен дърворезбения трон на Фердинанд, който някога е бил в храма.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3wyhu 

Разпространяване на статията:

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]