Мобилно меню

4.7979797979798 1 1 1 1 1 Rating 4.80 (99 Votes)
Днес синодалните архиереи са взели решение да възстановят дядо Симеон като митрополит на Западно- и Средноевропейска епархия. Това е станало на заседание на пълния състав Св. Синод на БПЦ. С това се слага край на кризата в епархията и управлението на митрополит Галактион там. Съответно това означава отмяна на злополучната синодална наредба от 1 декември 2009 г., с която основателят на епархията и неин митрополит цели 30 г. беше антиканонично и противоуставно отстранен от длъжност.

От утре митрополит Симеон ще участва в  редовните заседания на Св. Синод като равноправен член. Снет е и аргосът, наложен от събратята му през април т. г.

Възстановяването на дядо Симеон е станало с решаващия глас на Негово Светейшество патриарх Максим. Седем от членовете на Св. Синод, включително Негово Светейшество, са били за връщането на митрополитското достойнство на дядо Симеон, а седем не са били съгласни. Против са били:  Видинският Дометиан, Варненският и Великопреславски Кирил, Великотърновският Григорий, Русенският Неофит, Плевенският Игнатий, Старозагорският Галактион и Ловчанският Гавриил. Митрополитите Галактион, Гавриил и Игнатий дори са отказали да подпишат окончателното решение.

Не са оповестени още резултатите от графологичната експертиза на фалшивото писмо, приписвано на митрополит Симеон, но решението на днешното заседание на синода отговаря на този въпрос.

Бел. ред.: Според Устав на БПЦ, чл. 63, алинея (1) Заседанията на Светия Синод се провеждат по определен дневен ред, който се изпраща на епархийските митрополити най-малко три дни преди заседанието.
ал. (2) Решенията се приемат с мнозинство повече от половината на всички членове на Светия Синод, като при равногласие надделява мнението, за което е дал глас председателят.

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/9kaq 

Разпространяване на статията: