Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (16 Votes)

DSC01346В събота на задушница българският свещеник в Пасау отец Виктор Иванов Цимер за първи път след голямото наводнение в града отиде в храма, в който се помещава българската църковна община „Св. Анна“. Това е старокатолическата църква „Възкресение Христово“ (Аltkatholische Аuferstehungskirche). От съображения за сигурност в пострадалия от наводнението храм не можеше да се отслужи планираната за този ден заупокойна литургия и свещеникът заедно с трима иподякони отслужи само панихида за починалите сродници, приятели и близки на всички българи в града и околностите му.

След това отец Виктор заедно с тримата иподякони - Юлиус Цимер, Николай Бауер и Петър Иванов - изнесоха от храма оцелелите от наводнението църковна утвар, одежди, икони и книги и ги съхраниха на сигурно място до завършване на окончателния ремонт на църквата, който ще трае до средата на месец септември. След оттеглянето на водата подът на храма е бил покрит с дебел слой тиня. Всичко това е изчистено от мобилизираните пожарникари, полицаи и доброволци. Сега в църквата са включени вентилатори, отоплителни уреди и влагоуловители, за да бъде изтеглена влагата от стените. След това мазилката ще бъде свалена от стените до височината, на която е било наводнението в помещенията. Всички дървени и гипсови стени, както и столовете, масите, пейките и вратите са неизползваеми, килимите, останали под водата, са покрити с двадесет сантиметра тиня, вратите на храма са се изметнали, а външната врата към олтара изобщо не може да се отвори.

4.2941176470588 1 1 1 1 1 Rating 4.29 (17 Votes)

SANY0008В края на седмицата у нас пристигна австрийска делегация, водена от архиепископа на Залцбург д-р  Алоис Котгасер. Архиепископът се смята за познавач на православните църкви и като такъв участва в различни римокатолически организации и комисии.

Делегацията се състоеше от духовници, преподаватели и научни изследователи, главно специалисти в областта на православния изток. Сред тях беше и д-р Дитмар Винклер, професор по история на църквата в Богословския факултет на Залцбургския университет. Проф. Винклер е международно признат експерт по източноправославните църкви и един от тримата миряни консултанти към Папския съвет за насърчаване на единството сред християните.

Посещението беше подготвено и е следствие от няколкогодишно научно сътрудничество между Богословския факултет на Софийския университет, университета в Залцбург и австрийската фондация „Про Ориенте“, която работи активно за поощряване и развиване на икуменическите отношения между Римокатолическата и Православната църква.

Австрийската делегация начело с архиепископ д-р Алоис Котгасер посети емблематични за България места: патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“, Боянската църква, Рилския манастир, където  бяха приети от игумена Адрианополски епископ Евлогий.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (28 Votes)

vladimirСинодът на Молдовската митрополия на Московска патриаршия подложи на малко отлъчване от Църквата молдовските политици, участвали в приемането на „Закона за недискриминация“, предвиждащ легализацията на хомосексуализма и еднополовите бракове в Молдова. Сред отлъчените са главните инициатори на приемането на закона – президента Николай Тимофти, министърът на правосъдието Олег Ефрим, както и други политици.

В съобщение на митрополията специално се подчертава, че малкото отлъчване не е анатема, а е забрана за участие в основните църковни тайнства, докато човек не се покае за извършения грях. Това решение митрополията взима с надеждата, че ръководството на страната ще се опомни и ще анулира скандалния закон. Ако това предупреждение не подейства, ще последва голямо отлъчване. В този случай на политиците ще им бъде забранено да се приближават до православни храмове и ако човек почине в такова състояние, няма право на църковно опело.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (13 Votes)

gei20101Планираният за тази събота гей-парад е отменен, тъй като от полицията и общината са заявили, че не могат да гарантират сигурността на участниците в шествието. Не всички организатори на парада са били съгласни с отмяната му.

Още преди началото на протестите срещу правителството, които са една от основните причини за отмяната на гей-мероприятието, от общината са увещавали организаторите да не провеждат парада, тъй като той съвпада със Задушница.

Миналата седмица Св. Синод излезе със становище, в което между другото се казва: „Хомосексуалността, бисексуалността и транссексуалността са противоестествено и особено вредно нарушаване на Божията повеля и благословение на брачната любов между мъжа и жената като неотменима основа за нормалното и благодатно съществуване на човешкия род, за трайното благоденствие на обществото и за положителното изграждане на детските личности“.

От Хелзинския комитет са изпратили съобщение до медиите, в което се казва, че отмяната на гей-парада в София под натиска на Столичната община и представители на МВР „на практика представлява ограничаване на правото на сдружаване и мирно събиране".

На утрешния ден е черешова задушница и в православните храмове ще бъдат отслужени заупокойни служби за починалите.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (8 Votes)

divotinoСтолична община и оперативна програма „Туристическо обслужване”, съвместно с Богословския факултет при СУ „Св. Климент Охридски” и с благословението на Софийската митрополия, за втора поредна година организират поклоннически път „Света Троица”.

Поклонническото пътуване ще започне на 24 юни, в 7:30 ч., от църквата „Св. Кирик и Юлита” в гр. Банкя. Поклонниците продължават пеша до Дивотинския манастир „Света Троица”, където ще вземат участие в тържествената св. литургия. На празника ще бъде приготвен курбан за участниците. Поклонниците ще имат възможност да усетят празника по един нов начин и да се запознаят с историята на манастира.

Програма на поклоннически път „Света Троица”:

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (10 Votes)

irmologia 01В църковните книжарници на столичните храмове „Св. Неделя” и „Св. Седмочисленици” вече е в продажба фототипно издание на псалтикията на хаджи Ангел Иванов – Севлиевеца „Ирмологий”.

Фототипното издание на Ирмология се издава с благословението на Софийска света митрополия и с любезното съдействие на Столична община, дирекция „Култура”.

Коректор на изданието е Андрей Касабов, а техническата обработка и предпечатът е на Мартин Митов.

Поправени са забелязани печатни грешки, като са изнесени в под черта. Избелен е фонът на страниците, тъй като листата са пожълтели от годините.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)

300px-Saint Sophia Cathedral in Kyiv 2006Киевският храм „Св. София“ (на снимката) и Киево-Печерската лавра няма да бъдат извадени от основния списък за културно наследство на ЮНЕСКО. Това е станало ясно на заседание на Комитета за световно наследство в Камбоджа тази седмица. Двата украински паметника бяха под заплаха да бъдат преместени от основния в списъка с риск. Съществува такава процедура за случаите, когато държавата не изпълнява условията на ЮНЕСКО за съхраняване на паметниците.

Украйна е получа подкрепата на Япония, Русия, Индия, Алжир и други, а критиките са били от страна на Германия и Швейцария.

Киево-Печерската лавра и храмът „Св. София“ в Киев са били заплашени от изваждане от основния списък заради неспазването на буферната зона между защитените паметници и територията, разрешена за строителство.

От години ЮНЕСКО настоява пред Киев да реши въпроса със застрояването на охраняваните зони около паметниците на историческото наследство. От комитета препоръчват на украинската столица да контролира мащаба и дизайна на проектите в близост до защитените обекти.

Министърът на културата на Украйна Леодин Новохатко се надява, че след като гласуването на тази сесия на ЮНСКО е минало благоприятно, този въпрос няма вече да бъде повдиган в комитета за световно наследство.

Неблагоприятен вот обаче сполетя грузинския храм на Баграт, който се намира в град Кутаиси. Той беше изваден от списъка на паметниците за световно наследство на същата сесия на ЮНЕСКО в Камбоджа.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (14 Votes)

2013-06-21 1200В началото на седмицата Грузинският патриарх Илия II кръсти в катедралата „Рождество Богородично“ в Батуми около 1000 жители на Аджария, съобщава „Благовест-инфо“.

Хората започнали да се събират в храма още рано сутринта на 18 юни, като предварително се регистрирали. След като масовото кръщение, патриарх Илия II се обърна към новопокръстените със слово: „Благославям всички мои кръщелници, всички, които приеха кръщение - тези, които успяха да дойдат до мене, и онези, които не успяха. Бог да благослови вашите деца, вашите семейства и заедно с вас – цяла Грузия“.

В Аджария живеят грузинци, чиито предци са приели исляма по време на турското робство на областта. След разпада на СССР в Аджария се провежда интензивна рехристиянизация на населението. Според някои данни вече 70 % от аджарците са се върнали към православието.

3.8717948717949 1 1 1 1 1 Rating 3.87 (39 Votes)

DSC 0067Миналата седмица скандалният руски духовник архимандрит Филип (Василцев), който беше принуден да напусне страната ни заради проблеми с Външно министерство, отново е в България. Във вторник той е бил на посещение при Българския патриарх Неофит, съобщава сайтът на подворието на Московска патриаршия у нас.

Сбъднаха се опасенията, че новото правителство ще промени позицията на Външно министерство към архимандрита, който отказа да се съобразява с българското законодателство. Въпреки забраната му за влизане в България, архим. Филип изчака смяната на правителството и в дните на политическа криза, непрекъснати кадрови промени и неясни отговорности в институциите, успя да си уреди връщане в София.

Енориашите на руската църква в София, на която той е предстоятел, приемат с безразличие неговото завръщане. Според тях той е завършил мисията си тук: енорията към храма е разпръсната, свещениците – също. И двата храма, в които се събираха богомолците – „Св. Николай“ в центъра на София и „Св. Пантелеймон“ в покрайнините - са в ремонт и практически в момента в тях не може да се извършва нормално богослужение. Така е блокирана всяка възможност за богослужебен живот и енорийско служение и то за дълго време.

2.6 1 1 1 1 1 Rating 2.60 (5 Votes)

22047По кои проблеми на обществото религиозните институции могат и трябва да взимат отношение? Обществените вълнения само граждански проблем ли са и трябва ли религиозните институции да имат позиция по тях? Може ли да помогнат религиозните авторитети в дни на големи смутове, когато градусът на общественото напрежение върви към критична точка? Трудни въпроси, в трудно време. Отговорите Горан Благоев търси във „Вяра и общество” с личности, които всяка вечер са сред протестиращите в центъра на столицата – православния богослов Екатерина Дамянова, пастор Николай Неделчев – председател на Обединени евангелски църкви в България и епископ Христо Писаров – председател на Вселенската съборна църква на Христос. Ще потърсим и гледната точка на бившия депутат – свещеник Стефан Стефанов от Русе. Ще чуете също откъси от посланието на Вселенския патриарх Вартоломей по повод гражданските протести в Турция и Европа, както и на Българския патриарх Неофит за продължаващото напрежение в българското общество.  

4.68 1 1 1 1 1 Rating 4.68 (25 Votes)

3ril06di 47 0Днес Св. Синод на БПЦ излезе с обръщение към народа по повод "ескалиращото напрежение в обществото, народното недоволство и продължаващите вече няколко дни масови протести в столицата и в по-големите градове". В обръщението се казва, че БПЦ не може да не вземе отношение към случващото се в страната, тъй като Църквата "има свои чеда и пасоми както сред протестиращите, така и сред онези, срещу които е насочено общественото недоволство, и с нарастваща загриженост и тревога следи нарушения мир, ред и справедливост в обществото".

В обръщението се заявява още: "Всеки вярващ има дълбоко заложено в сърцето му от Твореца чувство за справедливост. Когато чувстват, че справедливостта е нарушена, хората са свободни да изразят своето несъгласие с действията на онези, на които е възложена грижата за управлението на страната и отговорността за благоденствието на нейните граждани.

4.7037037037037 1 1 1 1 1 Rating 4.70 (27 Votes)

ep-pavelСв. Синод на БПЦ е взел решение Левкийският епископ Павел, бивш предстоятел на патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ и сега епископ "на разположение" - видимо без никакви функции, да бъде даден на църковен съд. Не е ясно още какви са конкретните обвинения срещу епископа, който скандализира вярващите в София повече от 10 години. По неофициална информация формалният повод за църковния съд е семейното положение на епископа, който факт обаче е известен на синодалните старци от години.

Първото заседание на църковния съд по делото на епископ Павел е насрочено за 26 ноември. Дотогава ще бъдат събирани данни за делата му, довели до това решение на Св. Синод. През това време епископ Павел няма да има право да извършва богослужения, да участва в митрополитските избори за катедрите в Русе и Западна Европа (когато те се насочат), отнема му се и достъпът до таванската стаичка в синодната палата, където живееше от близо 15 години.

Именно докато обитаваше това помещение преди 7-8 години в нетрезво състояние епископът подпали покрива на синодната сграда и само бързата и адекватна намеса на портиера, бивш офицер от пожарната, спаси историческата постройка от сериозен пожар.

Това е само един детайл от скандалната биография на епископ Павел след връщането му в каноническата църква през 1998 г. Той получава епископско ръкоположение при разколниците през 1992 г., като малко преди това, като архимандрит, сключва граждански брак с Бинка Димитрова, една година по-млада от него, и през май 1991 г. се ражда синът им Християн.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (10 Votes)

afinaИзвестният гръцки професор-българист Димитриос Гонис ще получи св. Евтимиевата награда на ВТУ „Св. Кирил и Методий” тази година. Предложението за това е на професорите Димитър Кенанов и Иван Харалампиев. Академическият съвет на ВТУ вече утвърди номинацията на българиста, а официалната церемония по награждаването ще бъде в навечерието на Десетия международен симпозиум за Търновската книжовна школа.

Св. Евтимиевата награда се присъжда на български и чуждестранни учени за научни постижения в областта на българистиката: литературознание, езикознание, история. Нейни носители досега са проф. д-р Франтишек Славски и проф. д-р Йежи Русек от Полша, акад. Димитрий Лихачов от Русия, проф. д-р Гунар Сване от Дания и др.

Проф. Гонис е дългогодишен преподавател в Богословския факултет на Атинския университет, вече пенсионер. Той се занимава с изследвания в областта на българската медиевистика. Автор е на статии, студии и монографии, посветени на Патриарх Калист, св. Евтимий, Патриарх Търновски, митрополит Григорий Цамблак. Той е публикувал и гръцкия превод от йеромонах Даниил Рилец на св. Евтимиевото житие на св. Йоан Рилски.

Като учен и преподавател професорът оказва подкрепа на българските си колеги, студенти и докторанти. Той е почетен професор на Богословския факултет в Атина, на Софийския университет и почетен професор на Православния богословски факултет във Великотърновския университет.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

333678Рухнал е храмът в пернишкото село Дивотино, алармира кметът на населеното място Румен Сергиев, цитиран от сайта „За Перник“. Храмът, който беше сред най-пострадалите сгради при миналогодишното земетресение, е на 142 години и е паметник на културата. Срутил се е покривът, паднала е и една от стените. Храмът носи името "Рождество Христово" и се намира в гробищния парк на селото.

4 1 1 1 1 1 Rating 4.00 (4 Votes)

ASTINOMIAЗначителното съкращаване на полицейското присъствие на Атон заплашва безопасността на манастирите, съобщава сайтът „Православие и мир“, позовавайки се на портала agioritikovima.gr. По информация на министерството на вътрешните работи на Гърция в момента тече поетапно съкращаване на полицейското присъствие на Света Гора. Посочва се, че недостигът на полицейски кадри е бил забелязан още при посещението на Руския патриарх Кирил на Атон.

Съкращаването на полицаите на Света Гора е част от мерките на гръцкото правителство за драстично намаляване на броя на държавните служители.

В същото време се отбелязва, че тези мерки могат до доведат до повишаване на престъпленията на Атон, който макар и изолиран от света, е много посещавано място.

В момента на Света Гора има 70 полицаи и те трябва да охраняват 20 манастира, 12 скита и над 500 килии, служителите на реда контролират и сухопътната граница на полуострова.

На Атон днес има около 1900 монаси и 3 000 работници. Ежегодно около 450 000 поклонници посещават  монашеската република.

Според запознати със ситуацията на Света Гора, ако съкращаването на полицейските сили на Атон продължи, тя практически ще остане без защита.

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]