Мобилно меню

4.7647058823529 1 1 1 1 1 Rating 4.76 (34 Votes)
1_80.jpgРезултатите от последните приемни изпити показват, че кризата в духовните семинарии се задълбочава. Класовете на новоприетите ученици и в двете духовни училища са малобройни, което застрашава сериозно бъдещето на тези  школи. "Тенденцията е трайна и засега няма изгледи за подобрение", сподели за Двери.бг учител в Софийската духовна семинария "Св. Йоан Рилски". Според него това ще се отрази и на преподавателския състав, включително и на заплатите му, които без това били намалени заради изплащането на обезщетения на четирима неправомерно съкратени учители, за които съдът потвърди, че са незаконно освободени. Пловдивската духовна семинария "Св. Кирил и Методий" отдавна забрави добрите години по времето на еп. Евлогий Адрианополски. Неудачното ректорство на бивш свещеник, сега архимандрит, който после беше преместен в СДС, се отрази зле и на двете средни духовни училища.

Такъв спад на интереса към духовното образование се отбелязва само в България, споделиха висши духовници. В други православни църкви има многократно по-голям брой духовни училища с по стотици ученици. Според учители, специализирали в чужбина, тъкмо липсата на подчертан духовен живот в тези разсадници на духовното знание е причината младите хора да не желаят да учат в семинария. Оттук пък намаляват и кандидатите за висше духовно образование, следователно и за духовно служение. Българската православна църква според най-нови проучвания била сред църквите с най-малко свещеници на глава от православното население. Дори протестанти у нас споделяли, че докато те повече от две десетилетия вършели мисия и набирали вярващи, православните строели църкви, които после стоели заключени и се рушели от само себе си.

Има голяма вероятност Св. Синод на БПЦ да се занимае на заседанията си на 21-22 септември тъкмо с тези проблеми.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (39 Votes)
00Лошо с тая Европа! Много лошо! Вече и да псуваш на майка няма да можеш – в най-добрия случай ще трябва да псуваш на родител! И не трябва да се прави разлика – на мъжки или женски родител, защото това вече ще е дискриминация спрямо въпросния пол (не смея да кажа кой пол, понеже и там ще ме обвинят в дискриминация!). Правилно и справедливо, нали? В крайна сметка, европейци ли сме или напротив (това напротив е друга тема, сега няма да я обсъждаме)!

Между нас казано, въпросът с псуването не ме вълнува: баща ми не псуваше, мама – хич, така че не се научих да псувам, както не се научих и да пуша (е, всеки си има някакъв недостатък, та и аз така). Лесно ще понеса забраната или промяната – да минем от майка на родител. Ще свикне лесно и внучката ми, дето сега тъкмо се учи да казва "мама-мама" - до 2-3-5 месеца със сигурност ще може да артикулира и "родител-родител".

Но като (конституционно) традиционен православен ми е доста проблематично това с молитвите, които от малък съм научен да си казвам, особено „Отче наш”. Сега няма вече как – всеки европейски християнин ще трябва да казва „Родителю наш”. Е, поносимо е, нали? В крайна сметка ние трябва да степенуваме приоритетите си и европейските, то се знае, са на първо място, на второ са националните, а личностно-религиозните – някъде на последно. То според някои и това им е много, но нейсе...

4.6551724137931 1 1 1 1 1 Rating 4.66 (87 Votes)
1_71.jpgКакво повече да каже човек след срамното поражение на националния отбор по футбол на прочутия лондонски стадион Уембли „под благословението” на старозагорската владика? Който пред българските медии чак в Англия заяви, че пропътувал толкова километри, за да благослови на място успеха на националите ни (та не щеш ли 1968, не щеш ли 1994 г.!). Дали суеверието на спортистите ни е виновно или суетата на баш-папаза (дето мяза повече на ходжа, отколкото на архиерей, та трябваше да си вади от джоба нагръдната икона да го разпознаем!), за да бие път дотам, дето не му е мястото, и да приказва приказки, дето не са му за сана и синджирите?! Ама и тия англичани, все протестанти и сигурно – безбожници, не разбират нищо от владишко благословение! Поне едно голче да бяха ни пуснали – ей така, от екуменическо съчувствие... Ами сега, ако го отлюспят футболните шефове и вече не го взимат по чужбината нашия злоталисман? Къде ще ходи – да ръси благословение по провинциалните стадиони ли? Отнюд! Не бива! Все пак владика е това, даже архиерей и митрополит – и трите накуп. Е-е-х, да му мислим ние, простосмъртните журналя, дето ще ни напопържа сега пак неговото свещенство... "Просто да му е!", както казват по-простите от него.

3.4375 1 1 1 1 1 Rating 3.44 (16 Votes)
1_61.jpgКакво мислят учените извън България за съобщенията, че намерените край Созопол мощи са на Свети Йоан Кръстител? Според двама сръбски експерти е почти невъзможно да се докаже, че мощите са наистина на този светец.

Нашата кореспондентка Соня Каникова е в Белград, където разговаря с д-р Марко Попович и д-р Даница Попович - специалисти с дългогодишен опит в областта на средновековната археология и култа към реликвите.

Д-р Марко Попович е научен консултант в Института по археология на Сръбската академия на науките. Той е смятан за най-изтъкнатия сръбски специалист по средновековна археология, с над 40 години археологически опит. Д-р Даница Попович пък е научен съветник в Института по Балканология на Сръбската академия на науките. Сред основните й специализации са култовете към средновековните реликви.

Как реагират двамата експерти на съобщенията, че в България били открити мощите на Св. Йоан Кръстител? Отговорът на Марко Попович: „Няма съмнение, че подобна находка е с голямо значение за систематичните археологически изследвания. Но от контекста на това, което се съобщава в медиите, е трудно да се правят заключения за находката. Къде точно е намерен реликварият, дали е на същото място, където е бил през 5-и или 6-и век, когато е градена първата църква, или пък е преместван по-късно, през 10-и век или 13-и век, когато е основан и се разраства манастирът?

2.6842105263158 1 1 1 1 1 Rating 2.68 (19 Votes)
1_60.jpgНезнание, невежество или липса на отговорност провали църковния брак на младоженците Дияна и Даниел-Себастиян, огорчи ги в най-тържествения им ден и разочарова поканените за ритуала 90 гости от Велики Преслав, Варна, съседна Румъния и далечна Америка. Дългото чакане да се появи свещеникът и ритуалът да започне приключило с категоричния отказ на отец Николай да венчае младоженците. Родителите и гостите останали слисани и си тръгнали от храма, като се зарекли повече да не стъпят там. Младото семейство ще се венчае в румънска църква, след като в българска не им разрешават.

Младоженците и родителите на булката, родом от с. Драгоево, изрично ходили да питат попа дали могат да сключат църковен брак, след като младоженецът е католик и били с очакването, че православната църква може да не им разреши или да има някакви изисквания към тях. В храма те намерили тогавашния председател йеромонах Климент. Той им обяснил, че няма спънки и насрочил дата. Младоженците, наскоро дипломирани програмисти, сключили граждански брак през седмицата и оставили за уикенда тържествената церемония в храм-паметник „Св. св. Кирил и Методий“. Булката много държала на тази църква, заради близостта й до старините, заради това, че е един от трите храм-паметника в България, и още, защото нейният свещеник е учил във Виена и сестра й преди година също се е венчала там. Надъхани от красивите слова на Дияна за Преслав, за резервата и очарователния храм, гостите, особено румънските, тръгнали на сватба с големи очаквания. Около 17 часа трябвало да започне ритуалът, но свещеникът се бавел. След половин час пристигнал новоназначеният председател отец Николай и поканил поизнервените младоженци. След още половин час консултации в църквата станало ясно, че младоженците не могат да се венчаят. По техните думи отец Николай останал изненадан, че младоженецът е католик и изтъкнал няколко довода като причина, че няма да ги венчае. Все пак стигнали до консенсус младоженецът да подпише декларация, че децата им, когато се родят, ще бъдат кръстени в същата църква. За Даниел-Себастиян нямало никакъв проблем, даже приел условието като ласкава покана за кръщене след време, но тогава станало ясно, че свещеникът няма образец на такава декларация, а когато попът разбрал, че и кръстниците са католици, категорично отказал да направи венчавката.

 

 

И рече старецът...
Душата, която истински обича Бога и Христа, дори да извърши десет хиляди праведни дела, смята, че не е извършила нищо, поради неутолимия си стремеж към Бога.
Св. Макарий Велики
   

Нов проект

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

Какво представлява проектът?

За кого е предназначено изданието?

Kое прави това издание различно?

Как можете да помогнете:

Карикатура на седмицата