Мобилно меню

4.7333333333333 1 1 1 1 1 Rating 4.73 (30 Votes)

PatrijarhАрхиерейският събор на Сръбската православна църква, който заседава през тези дни в Белград, включи в дневния си ред въпроса за Македонската църква. Вчера сръбските архиереи решиха диалогът с нея за намиране на решение за нейния статут да бъде възобновен. Конкретна информация за началото на преговорите и за състава на преговарящите засега няма.

Тези преговори трябваше да бъдат възобновени след 12-годишно прекъсване през 2015 г. (виж тук) след освобождаването от затвора на архиеп. Йоан (Вранишковски), който носи титула „Охридски архиепископ и Скопски митрополит“ към СПЦ. Това беше условието, което Сръбската църква постави за възобновяване на преговорите. Досега СПЦ настояваше тези преговори да стъпят на т. нар. „Нишко споразумение“ между двете църкви, което признава единствено автономен статут на Македонската църква в рамките на Сръбската патриаршия. Такова решение за Македонската църква обаче е неприемливо и тя настоява да има автокефален статут, за да е независима от Сръбската църква.

4.3333333333333 1 1 1 1 1 Rating 4.33 (24 Votes)

v ekaterinburge zaderzhali 26 uchastnikov protestov protiv hrama v skvere 292733 На 13 май в руския град Екатеринбург трябваше да започне строителството на храм „Св. Екатерина“, разрушен през 1930 г., който да бъде завършен за празника на града през 2023 г. Тогава градът ще отбележи 300 години от създаването си. Жители на града обаче не позволиха строителните работи да започнат и събориха поставените заграждения. Вече няколко дни протестите не стихват. Ситуацията ескалира с намесата на членовете на Академията за бойни спортове в града, чийто собственик е един от меценатите на храма. Полицията тогава наблюдава сблъсъците, без да се намеси. На следващия ден полицията започна да арестува протестиращи, като всеки ден има няколко десетки арестувани.

Храмът трябва да се издигне в историческия център на града, където в момента са разположени различни музеи. Той е любимо място за разходка на гражданите. Протестиращите, предимно млади хора, казват, че в града има много квартали без църкви, където те са много по-нужни отколкото в центъра. Освен това в непосредствена близост до разрушения храм има изградена красива малка църква, също посветена на св. вкмчца Екатерина.

4.7894736842105 1 1 1 1 1 Rating 4.79 (19 Votes)

60085990 886937264989494 616432002882600960 n

На 12 май тържествено беше отбелязан храмовият празник на българския храм „Св. Кирил и Методий“ в Будапеща, Унгария. В навечерието на празника бяха отслужени вечерня и утринна, оглавена от архим. Атанасий (Султанов), протосингел на Западно- и Средноевропейска митрополия и председател на будапещенския храм.

Тази година по покана на Западно- и Средноевропейския митр. Антоний в тържествата участваха гости от Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“ – ректорът архим. Пахомий, зам.-ректорът йером. Мелетий и група семинаристи от 9, 10 и 11 кл.

Празничната св. Литургия в неделния ден беше оглавена от митр. Антоний. В съслужение с него бяха архим. Атанасий, архим. Пахомий, ставр. ик. Танчо п. Ганчев, енорийски свещеник в българската църква в Будапеща, както и свещеници от Сръбската и Руската църква в унгарската столица. На певницата пя хорът на Софийската семинарията под ръководството на йером. Мелетий. В края на службата беше извършен водосвет, а след него се направи и празнична лития.

4.8181818181818 1 1 1 1 1 Rating 4.82 (22 Votes)

kiprou prokathimenoiКипърският архиеп. Хризостом съобщи официално, че в близките дни ще посети Сърбия, България и Атина, където ще се срещне с предстоятелите на поместните църкви в съответните страни, за да обсъди кризата в междуправославните отношения, възникнала след даването на автокефалия на Православната църква в Украйна. Повод за излизането на официално съобщение е не самата визита, която е част от посредническата мисия на предстоятеля на Кипърската църква, а тиражирана в кипърски медии информация, че Вселенският патр. Вартоломей е забранил на архиеп. Хризостом в разговорите му с отделните предстоятели да бъде включен Албанският архиеп. Анастасий.

Предстоятелят на Кипърската архиепископия заявява, че тази новина не отговаря на истината и че той постоянно информира Албанския архиепископ за всички проведени досега срещи, както и за тези, които предстоят. Той припомня, че изпълнява посредническата си мисия, която е негова инициатива, с пълната подкрепа на Вселенската патриаршия. В заключение той призовава всички да не пречат с подобна дезинформация на усилията на първойерарсите да доведат до края своето дело, което, с Божията помощ, ще допринесе за добър резултат и благото на цялото православие.

4.8333333333333 1 1 1 1 1 Rating 4.83 (24 Votes)

sunedrio fakenews2 4В Солун се провежда семинар „Fake news и Църквата“, посветен на феномена на фалшивите новини и разрушителната им роля в обществото, в това число и църковното. Семинарът се провежда под егидата на гръцкия президент П. Павлопулос и Вселенския патр. Вартоломей. В своето видео послание към участниците патриархът отбеляза:

„В един свят, в който по принцип господства неистината, това се отразява и на разпространяваната информация. С много тъга установяваме, че и в църковната журналистика се създават и разпространяват фалшиви новини, чиито автори са движени от користни цели, икономически интереси, които нямат за цел разпространението на Евангелието и спасението на хората. Това по един трагичен начин се прояви и по отношение на украинския църковен проблем, за който съзнателно в електронните медии се разпространява много лъжлива информация, изопачени исторически събития и изопачени истини, а реалните събития се коментираха превратно. Fake news са вече пандемия, те са болест на съвременното общество и църква. Те нанасят голяма вреда на културата и в резултат на чувството за общност и доверието между хората.

 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.