Мобилно меню

2 1 1 1 1 1 Rating 2.00 (8 Votes)

0x0Руският патриарх Кирил изпрати „циркулярно писмо за изпълнение“ до всички епархии на Московска патриаршия да бъдат отправяни двудневни молитви за здравето на Владимир Путин. Първият ден за молитва е рожденият ден на руския президент, 7 октомври, когато той навършва 70 години. Молитвите за здравето на Путин ще продължат и на следващия ден, 8 октомври, когато се празнува св. Сергий Радонежски.

Патриархът призовава епископите, свещениците и вярващите на рождения ден на президента „да се молят усърдно у дома за здравето на руския държавен глава“, а на следващия ден се благославя „по време на великата ектения на божествената Литургия да се включи специално прошение за здраве и дългоденствие на президента“. Литургията трябва да завърши с многолетствие.

 

4.7647058823529 1 1 1 1 1 Rating 4.76 (17 Votes)

04102022 vivl 2„Различните прояви на психологическо и физическо насилие над жените се смятат за абсолютно неприемливи и осъдителни от Св. Писание, църковната ни традиция и християнския морал като цяло. Това е така, защото е невъзможно насилието да съжителства с любовта, тъй като в насилието се крият злобата, егоизмът, сянката на смъртта, а в любовта – небесната светлина, смирението, радостта и Божият мир“, заяви Атинският архиепископ Йероним в словото си при представянето на сборника Жените в сянката на насилието. Пастирската отговорност и перспективата на религиите.

Събитието се състоя в заседателната зала на Св. Синод на Гръцката църква и беше предавано на живо по интернет.

В приветствието си архиеп. Йероним разказа, че тази книга е плод от работата на първата по рода си конференция на Св. Синод на Гръцката църква, организирана специално за митрополиите в Тракия. Тя е била организирана съвместно с Министерството на образованието и религиозните въпроси през 2018 г. в Александруполи. В нея са взели участие повече от сто души, християни и мюсюлмани, които са представили отношението на двете монотеистични религии към този голям социален проблем. Те са обсъдили начините, които религиозното мислене предлага за справяне с домашното насилие, а и не само с него.

4.5 1 1 1 1 1 Rating 4.50 (8 Votes)

ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ 720x375Отделът за борба с изпирането на пари разследва подозрителни парични преводи от чужбина към индивидуални сметки на монаси от Света гора. През последната година делото се развива без много шум, като нов развой получи след началото на войната в Украйна и санкциите, наложени от Запада на физически и юридически лица, свързани с Кремъл, който традиционно поддържа тесни връзки с монашеската република, пише гръцкият вестник „Катимерини“.

Източник на изданието, запознат с въпроса, разкрива, че има поне двадесет транзакции, които през последните дванадесет месеца са сметнати за подозрителни и се разследват от служителите на службата. Става дума за движение на големи суми пари от банки и чуждестранни компании за парични преводи, като парите се озовават не в сметките на манастири, които в близкото минало са били посещавани от високопоставени руски служители, а в индивидуални сметки на монаси от Света гора. Компетентни източници обясняват, че тези транзакции са били сметнати за подозрителни от кредитните институции в страната главно защото са включвали преводи на необичайно големи суми, възлизащи на десетки и дори стотици хиляди евро. В един от случаите е открит превод на повече от един милион евро, но разследването стига до заключението, че парите са били предназначени за финансиране на мисия в Африка.

4 1 1 1 1 1 Rating 4.00 (16 Votes)

527Игуменката на Гродненския ставропигиален женски манастир в Беларус Гавриила (Глухова) получи от Московския патриарх Кирил орден „Св. Олга – първа степен“, който ѝ беше връчен от Мински митрополит Вениамин, екзарх на Московския патриарх в Беларус.

Игуменка Гавриила е известна с лоялността си към режима на Лукашенко и подкрепата си за действията на Путин.

Влиятелната игуменка допринесе за смяната на местния Гродненски митрополит Артемий (Кишченко), който в своя проповед критикува погрома над протестиращите срещу Лукашенко през 2020 г. В своя манастир тя организира подписка за неговото отстраняване. Митр. Артемий беше отстранен от поста си по заповед на режима и на негово място бе назначен лоялен митрополит – Антоний (Доронин). (Неговата първа заповед до клира след нахлуването на руските войски в Украйна в края на февруари т. г., включително и през територията на Беларус, беше: „Забранявам да се молите за Украйна“.)

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

999702 900Изследване на Института за демографски изследвания на Руската академия на науките (РАН) показва, че през последните 14 години равнището на религиозност в младежка среда е спаднало наполовина (2008 г. – 60%; 2021 г. – 30%). Нерелигиозните млади хора са се увеличили четири пъти.

21% от младежката група (от 14 до 29-годишни) са променили светогледната си позиция в полза на атеизма: „преди вярващ, сега невярващ“. Реалната религиозност е още по-ниска, отбелязват учените.

По почти всички показатели за религиозно поведение през годините (изповед, причастие, пост) религиозната активност е спаднала до равнището на статистическата грешка (1-4%). Честото посещаване на църква сред младите хора от всички възрастови групи през 2021 г. е регистрирано на равнище от 6-7%.