Мобилно меню

4.7333333333333 1 1 1 1 1 Rating 4.73 (15 Votes)

150869 54749886aa52e54749886aa565В Московска епархия беше отменена задължителната катехизация преди приемане на св. Кръщение поради намаляване на броя на извършените кръщенета. Това решение е взето на Епархийския съвет на Москва и е изпратено за изпълнение до московските храмове. В решението се казва да се промени режимът на катехизация от „строго задължителен“ на „пожелателен с прилагане на личен, неформален подход във всеки конкретен случай“.

Свещениците и катехизаторите трябва предварително да установят в разговор с желаещите да се кръстят „степента на тяхното положително настроение към вярата и Църквата“. При наличието на такова положително отношение подготвителните беседи трябва да се провеждат с тях по стария режим. Ако се установи обаче „отрицателно отношение към огласителните беседи или има други обстоятелства като: голяма известност, изключителна заетост, военна служба, напреднала възраст, кратък престой на кръстниците и др. – то тогава огласителни беседи могат да не се провеждат, но свещеникът трябва да проведе личен разговор с желаещия Кръщение и да му предаде знания за вярата и Църквата в обема, който той е способен да приеме“.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (21 Votes)

1528265 mitsotakis ierwnymos 1На 16 юли новият гръцки премиер Кириакос Мицотакис (лидер на спечелилата изборите „Нова демокрация“) се срещна с Атинския архиепископ Йероним. Двамата се договориха за незабавно възобновяване на смесената комисия за диалог между държавата и Църквата по въпроса за новите учебни програми по предмета Религия, както и за недвижимото църковно имущество.

Гръцкият премиер заяви, че предвижда много добро сътрудничество с Атинския архиепископ. „Много са проблемите, които трябва да решим – винаги с добра вяра, с добро разположение и с уважение към конституционните разпореби на чл. 3 и 13, които, както вече Ви уверих, няма да бъдат променяни“. Той увери архиеп. Йероним, че гарантира изцяло установените права на свещенослужителите на заплата, социално осигуряване и пенсиониране.

4.8461538461538 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (26 Votes)

photo 2019 07 17 12 06 32На 16 юли американският президент Доналд Тръмп прие в Овалния кабинет новия гръцки архиепископ на Америка (Вселенска патриаршия) Елпидофор. На срещата присъстваха вицепрезидентът Майкъл Пенс, министърът на здравеопазването и социалните служби на САЩ Алекс Азар (православен по вероизповедание) и главният архиерейски наместник на архиепископията протопрезвитер Александрос Карлуцос.

Архиеп. Елпидофор беше във Вашингтон, за да участва в срещата за религиозните свободи, организирана от Държавния департамент на САЩ, с участието на външни министри и религиозни лидери от целия свят.

Архиеп. Елпидофор изрази своята радост от възможността да се запознае с американския президент, министри и членове на Конгреса. Той заяви: „Установих, че президентът е искрен, прям и общителен човек, какъвто го виждаме и по телевизията. Разговаря с мене много сърдечно и разговорът ни ме зарадва“. Архиепископът заяви също, че президентът Тръмп е готов „да подкрепя християните в целия свят, да бъде защитник на малцинствата и на преследваните християни. Както и да подкрепя несъмнено нашата Вселенска патриаршия и църква-майка във всичките ѝ усилия и трудове“.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)

a8hna seismo 3Силно земетресение разтърси днес следобед гръцката столица. Земетресението със сила 5.1 по Рихтер е с епицентър областта между Мандра и Магула, близо до Атина. Жертви няма, но централни сгради са пострадали, между които и сградата на гръцкия парламент. Паднаха кръстовете на два централни атински храма.

Единият е известният храм „Св. Ирина“ в историческия център на града, чийто мраморен кръст на купола е паднал (на втората снимка). Църквата „Св. Ирина“ е една от най-известните в гръцката столица. Построена е след освобождението на страната с материали от стари разрушени храмове, както и с камъни от Акропола. Осветена е през 1850 г. През 19 век там се помещава митрополията и в храма се провеждат редица исторически събития, между които встъпването в длъжност на пълнолетния цар на Гърция Отон през 1834 г., опелото на Т. Колокотронис през 1843 г., молебенът за приемането на гръцката конституция, както и за обявяването на автокефалията на Гръцката църква през 1850 г.

4.8666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.87 (30 Votes)

content 001 skit valaa8На своето последно заседание на 9 юли т. г. Св. Синод на Московската патриаршия прие неочаквано решение, а именно „да реорганизира“ Сретенската духовна семинария и Московската духовна академия. Ректорът на Московската духовна академия Верейски епископ Амвросий беше назначен за и. д. ректор на Сретенската семинария. Студентите бакалаври от Сретенското училище ще бъдат преместени в Сергиев Посад (Московска област), където от своето основаване през 19 век досега се помещаваше Московската духовна академия, а студентите магистри и докторантите от Московската духовна академия ще бъдат преместени в базата на Сретенската богословска школа в Москва.

Според мнозина запознати с църковните проблеми в Москва решението на практика означава ликвидиране на Сретенската семинария, която беше основана точно преди 20 години от митр. Тихон (Шевкунов) като школа за висше богословско образование, разположена на територията на Сретенския манастир в руската столица. През тези години школата се разрасна, стана най-авторитетното висше богословско учебно заведение в страната (след Духовната академия в Санкт-Петербург), а ректорът еп. Тихон (Шевкунов) привлече много спонсори, които реновираха и модернизираха нейната база. Преди две години тя получи и държавна акредитация за обучение на бакалаври и магистри-теолози. Нейните випускници се смятат за „кадри на митр. Тихон (Шевкунов)“, когото руските медии сочат като кандидат за патриаршеския престол в РПЦ.

 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.