Мобилно меню

3.4615384615385 1 1 1 1 1 Rating 3.46 (13 Votes)

dis e1449863913156На редовното си месечно заседание Св. Синод на Гръцката църква е разгледал и становището на Св. Синод на БПЦ относно писмото на Македонската православна църква да съдейства за преодоляването на нейната схизма. В решението на гръцките митрополити се казва, че „постоянният Св. Синод на Гръцката църква при заседанието си на 14 декември се занима с решението на Българската църква, взето на 29 ноември 2017 г. по повод молбата на схизматичната Църква на „Македония“ да поеме ролята на нейна „майка-църква“. Постоянният Св. Синод изразява своето безпокойство от този акт на намеса на Българската църква в юрисдикцията на друга православна църква, т. е. Сръбската църква – действие, което противоречи на свещените канони и Преданието на Църквата, пренебрегва каноничното право и водещата роля на Вселенската патриаршия и може да стане начало на неприятни процеси. Постоянният Св. Синод се надява да се установи благоразумие и решението на Братската Църква в България в крайна сметка да не бъде реализирано“.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (4 Votes)

Yolka okolo tserkvi BlagoveВластите в Назарет отмениха Рождественските тържества в града, където израства Иисус Христос. Това е знак на протест срещу решението на Доналд Тръмп САЩ да признаят Йерусалим за столица на Израел. Кметът на Назарет Али Салам отмени рождественския фестивал, както и другите празнични прояви в града. Според кмета на града решението на Тръмп е променило духа и атмосферата на празниците.

Повечето жители на Назарет за мюсюлмани, а една трета от населението са християни.

В Назарет има две църкви, свързани с Благовещението на св. Богородица. Едната е католическа, построена на мястото, където по предание е бил домът на Йосиф и Дева Мария. Православният храм е посветен на св. архангел Гавриил и е издигнат на мястото, където архангелът благовести на Пречистата Дева, че е избрана да стане майка на Иисус Христос. В Назарет Иисус прекарва детските Си години, там произнася и Своята първа проповед.

 

4.6153846153846 1 1 1 1 1 Rating 4.62 (13 Votes)

GenevaВ навечерието на най-светлия Господски празник, Рождението на нашия Спасител и Господ Иисус Христос, Българската православна община „Св. Георги Победоносец“ в Швейцария организира две големи Рождественски празненства в духа на българските традиции и вяра, които ни свързват с нашата Родина.

На 9 декември, празника на св. Анна, в Българската православна мисия в Женева отец Йордан Пашев отслужи празнична Литургия и за първи път извърши светото тайнство Кръщение в Женева. Новият член на православното ни семейство е чужденец, женен за българка, а кръстницата е от нашата съседна страна Гърция. По стар български обичай посрещнахме новия член на Църквата с погача, икона с пожелание за здраве и го поздравихме с много песни под музикалния съпровод на чудесния Петър Валчев, и стихотворения, изпълнени от нашите деца. Това първо кръщение ще остане в хрониките на Православната мисия в Женева и на местния Духовно-просветен център „Светилниче“.

4.25 1 1 1 1 1 Rating 4.25 (12 Votes)

2089 6720 864Архиерейският събор на Руската православна църква – Московска патриаршия, който се проведе от 29 ноември до 2 декември т. г. в Москва, реши, че занапред във всички катедрални храмове в РПЦ света литургия ще се служи при отворени царски двери до молитвата „Отче наш“.

Още през 2011 г. Архиерейският събор на РПЦ прие нов правилник за богослужебно-йерархичните награди. В него беше включена точка, според която патриархът може да дари на някой храм или манастир правото да служи при отворени царски двери до молитвата „Отче наш“.

„Такова право може да бъде дадено, ако храмът е катедрален или има голямо историческо значение. За две години много епархийски архиереи поискаха техните катедрални събори (на руски под „събор“ често се разбира главният храм на даден градски район, затова пък катедралата на града се определя като „катедрален събор“ – бел. ред.) да получат тази награда и по правило Светейшият патриарх не им отказва“, заяви архим. Сава (Тутунов) от администрацията на Московска патриаршия. От 2012 г. такова право получава катедралният храм на Московска градска епархия „Христос Спасител“.

4.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (24 Votes)

bpc edinstvoВеличкият епископ Сионий, игумен на Троянския манастир, уважи празника в Струмица, където тържествено беше чествана паметта на 15-те тивериополски мъченици. Той беше гост на Струмишкия митр. Наум, като пратеник на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит, от чието име прочете поздравително писмо по случай празника.

В богослужението участваха трима митрополити: старшият Дебърско-Кичевски Тимотей, който оглави службата, Тетовско-Гостиварският Йосиф и Кумановско-Осоговският Йосиф. Българският епископ не участва в богослужението, но в знак на уважение той бе поставен на владишкия трон в църквата. Молитвено бе участието и на Струмишкия митр. Наум. В храма присъства и македонският премиер Зоран Заев, който е родом от Струмица.

Величкият епископ Сионисй прочете приветствието от името на Негово Светейшество патриарх Неофит:

 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.