Мобилно меню

4.65 1 1 1 1 1 Rating 4.65 (20 Votes)

arxiepiskopos kritis irineosАрхиепископът на Критската автономна църква Ириней вчера беше приет в интензивното отделение на болницата в Ираклио. Последните му думи преди влизането в линейката към неговите сътрудници били: „Горе главата“. Архиепископът, който е на осемдесет и седем години, има остра дихателна недостатъчност и е в критично състояние. Днес от болницата съобщиха, че той е поставен на механична вентилация, афибрилен е.

Първият тест за коронавирус на предстоятеля на Критската църква е бил отрицателен. Днес му е направен и втори тест, като резултатът още не е готов.

Архиеп. Ириней (Атанасиадис) е начело на Критската автономна църква от 2006 г., когато е избран на този пост с решение на Св. Синод на Вселенската патриаршия.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

906327.regionalТри поредни дни Халкидическият полуостров, където е разположена монашеската република на Света гора, беше разтърсван от три силни земетресения и множество междинни по-слаби трусове.

Първото земетресение със сила 4.4 по Рихтер разтърси Атон в събота вечерта.

Второто земетресение, със сила 5.2 по Рихтер, беше регистрирано в ранните часове на неделя. Камера в централния храм Протатос в Карея засне момента на земетресението по време на бдението за празника на Честнѝя Кръст.

4.25 1 1 1 1 1 Rating 4.25 (32 Votes)

mishustin thumb large 681x426Руският премиер Михаил Мишустин е на неофициално дву- или тридневно посещение на Света гора, съобщават руските и гръцките медии. Мишустин е кацнал вчера на летището в Солун и оттам е заминал на Атон. Няма официално медийно отразяване на визитата му. Информацията за броя на придружаващите го лица е противоречива. Те със сигурност надхвърлят значително ограничението от до десет души посетители, което прие Свещеният Кинотис преди няколко дни.

Избраният ден за визитата е свързан с паметта на св. Силуан Атонски, която се отбелязва тържествено в руския атонски манастир „Св. Пантелеймон“ на 24 септември. Мишустин е нощувал в руския манастир, макар според „Етнос“ да е била планирана нощувка в манастира „Филотей“. Очаква се руският министър-председател да се срещне с ръководството на Света гора в Карея, както и да посети няколко манастира, чиито имена не се назовават нито в руските, нито в гръцките медии.

4.8965517241379 1 1 1 1 1 Rating 4.90 (29 Votes)

Сръбските медии346527.p съобщават, че е приключила основната работа по мозайките в най-големия православен храм в Сърбия и на Балканския полуостров – „Св. Сава“ в Белград. Остава до края на октомври да се довършат някои дребни детайли по тях, както и да приключи работата по интериора на църквата. За това разказва Ремесиански епископ Стефан, викарий на Сръбския патриарх и председател на храма пред „Политика“. Владиката обяснява, че заради пандемията от коронавируса работата по църквата е спряла напълно, но сега е възстановена и върви с бързи темпове. Близо двеста работници едновременно се трудят в храма по полагането на подовата настилка, централния полиелей, очаква се да пристигне и уникалната бронзова входна врата с изписана молитва на двадесет и четири езика. Епископ Стефан обяснява, че всичко трябва да е напълно готово за планираното посещение на високопоставена руска делегация, която ще бъде водена от президента Владимир Путин. То ще е по повод големите чествания на осемстотин години от автокефалията на Сръбската православна църква.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (21 Votes)

MONI agiou paulou aВ продължение на два дни медицински екип изследва в монашеския здравен център в Карея, Света гора, контактни лица на заразените с коронавирус монаси, за които беше съобщено през изминалата седмица. Направени са близо двеста теста на монаси, миряни и ученици в училището Атониада, като всички те са отрицателни. Най-много са тестуваните в скита „Св. Димитър“ (т. нар. румънски скит „Лакоскит“, към манастира „Св. Павел“), където имаше подозрения за огнище на болестта. Екипът днес е напуснал Света гора, но въведените ограничителни мерки (виж тук) остават валидни.

От десетимата заболели монаси четирима са приети за лечение в Солун.

На снимката: манастирът „Св. Павел“

 

 

Нов проект

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

Какво представлява проектът?

За кого е предназначено изданието?

Kое прави това издание различно?

Как можете да помогнете:

Карикатура на седмицата