Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)

ириниНа 29 юли при тежка автомобилна катастрофа загина монахиня Сергия Зар Зар, игумения на девическия манастир „Св. Ирина“ гр. Ксанти, собщават от канцеларията на Ксантийска и Перитеорийска митрополия, Гръцка православна църква. Самата монахиня е управлявала леката кола, а при катастрофата, станала на междуселищен път в около 10 ч., е пострадал тежко и шестнадесетгодишен младеж. Той вчера е бил подложен на тежки операции, но животът му е извън опасност.

Монахиня Сергия е родена през 1952 г. в гр. Витлеем, Палестина, в православно арабско семейство с името Георгия Зар Зар. Още на деветгодишна възраст тя преминава на послушание в руския манастир „Св. Мария Магдалина“ в Йерусалим и всъщност там е отгледана и после постригана в монашество. Така се обяснява и монашеското ѝ име.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (4 Votes)

img 2519 resizeСлед избора си за предстоятел на Сръбската православна църква Негово Светейшество патриарх Порфирий се постара да обнови църковния живот и мисия сред вярващите, които днес населяват няколко отделни държави, а има и голямо разсеяние в Европа, Америка и Австралия. С чувствителност към нуждите на народа патриархът проведе срещи с хора от всички слоеве на обществото, насърчи епископата и средния клир да засилят пастирските си грижи за всички онези, за които Христос умря на кръста (2 Кор. 5:15). Проведе избори и осъществи ръкоположението на няколко епископа, а има и новоизбрани епископи, чието ръкоположение предстои.

С няколко такива епископи сръбският патриарх отслужи св. Литургия в манастира „Св. архангел Гавриил“ в с. Ковил, недалеч от Нови Сад. Тази обител, от която произлиза и сам патриархът и на която той дълги години беше игумен и възобновител, чества своя годишен празник „Събор на св. архангел Гавриил“ на 13 юли, който в СПЦ по стар стил се отбелязва на 26 юли. С патриарха служиха епископите Валевски Исихий, Топлички Йеротей, избраните (но още неръкоположени) епископи Хвостенски Юстин, Марчански Сава, монаси, свещеници и дякони от много епархии на Сръбската православна църква.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)

fyd89-годишният схиархимандрит Илия (Ноздрин), изповедник на Московския и на цяла Русия патриарх Кирил, се е разболял от коронавирус. Информацията беше разпространена в социалните мрежи, а след това потвърдена и от официалния сайт на Московска патриаршия. Популярният духовник, който от края на 80-те години на миналия век е изповедник на Оптинската пустиня, е в удовлетворително общо състояние, съобщават от патриаршията.

Схиархим. Илия пътуваше много в различни епархии на РПЦ, където като духовник на патриарха беше приеман с големи почести и с организирани срещи с местния църковен, но и светски елит. Известен като „стареца на Кремъл“, през последните десет години той живееше в патриаршеското подворие в Переделкино (вилна зона на Москва), където се стичат множество хора. В центъра на храма в подворието дори има кутия за „писма до отец Илия“. О. Илия става изповедник на патриарха ок. 2009 г., но популярността му като духовник на известната Оптинска пустиня е по-ранна. След преместването му в Переделкино той става „любим старец на руските чиновници“.

4.5714285714286 1 1 1 1 1 Rating 4.57 (7 Votes)

kinsasas nikif e1627412430833На 27 юли в болницата „Георгиос Папаниколау“ в Солун почина митрополитът на Киншаса, столицата на Демократична република Конго, Никифор (Александрийска патриаршия). Той боледуваше тежко от COVID-19 и се лекуваше в болница в Киншаса, където бяха положени много грижи за него, но поради усложнения на здравословното му състояние преди два дена беше преведен с медицински самолет в известната солунска болница. За съжаление няколко часа след дългото пътуване митрополитът е починал.

Митр. Никифор е роден през 1949 г. в Солун, където завършва средно образование и двугодишен курс за клирици към Солунска митрополия. След това завършва и Богословския факултет на Солунския Аристотелев университет, където през 1999 г. защитава докторат по богословие.

3.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 3.67 (6 Votes)

44604676През летните месеци зачестиха пътните инциденти на Света гора, съобщава изданието „Вима тис Ортодоксиас“. Причината е несъобразената скорост по труднодостъпни и рискови пътища на монашеската република, както и заниженият контрол от страна на полицията. Вчера в близост до румънския Лакоскит загина 44-годишен румънски поклонник, който е паднал в пропаст с превозното си средство. Според изданието напоследък катастрофите с пострадали местни населници или поклонници са станали по-чести.

Все още не са възстановени и всички пътища, разрушени от лошото време през април 2020 г., като пътят Карея-Дафни, което принуждава пътуващите да търсят алтернативни и по-рисковани маршрути. На много места почвата е ронлива, което не взимат предвид нито пътуващите с автомобили, нито поклонниците, които се придвижват пеша. За да се избегнат инциденти, всички пътуващи трябва да спазват указанията за безопасност, сред които е да не се придвижват сами, да следват само указаните с табели маршрути, да информират свои близки за крайната цел на своето придвижване.

За да отиде поклонник на Атон със собствен автомобил е нужно специално разрешение от монашеските власти. Това обикновено се прави за познати на манастирите или скитовете и килиите поклонници, които периодично ги снабдяват с храни или други необходими стоки.

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]