Мобилно меню

4.855421686747 1 1 1 1 1 Rating 4.86 (83 Votes)

39На 25 юни, в деня на паметта на св. Онуфрий Велики по стар стил, Киевският митрополит Онуфрий чества деня на своя небесен покровител (РПЦ, както и УПЦ служат по стар стил). По традиция на този празник предстоятелите на поместните православни църкви и архиереи от чужбина отправят своите поздравления към него, съобщават от Информационно-просветния отдел на УПЦ. Сега на тези поздравления се отдава особено значение, защото те идват след проведения в Киев поместен събор на УПЦ в края на май за отделяне от РПЦ.

Следват откъси от приветствия на предстоятелите на поместните православни църкви:

Негово Светейшество Български патриарх Неофит: „Пожелаваме Ви здраве, сила и търпение от Бога в тежките изпитания, през които преминавате Вие ​​като архипастир, Вашите събратя архиереи, свещеници, монаси, православни християни и всички хора на братска Украйна. Изпитанията, пред които сте изправени днес, са предизвикателство за всеки верен духовник, чийто дълг е да проповядва делото на Христовия мир и да отстоява истината. Сега е време, когато особено се разкрива делото на свидетелството пред ближните, „написано не с мастило, а с Духа на живия Бог, не върху каменни скрижали, а върху плътените скрижали на сърцето“ (2 Кор. 3:3).

Варшавският и на цяла Полша митрополит Сава също пише: „Сърдечно Ви поздравявам с деня на Вашия небесен покровител – преп. Онуфрий Велики. В духа на братската любов пожелавам Господ по Своите молитви да Ви дари здраве и Своята богата благодат, която да помага на Вашите всестранни усилия за слава на светата Украинска православна църква и запазването на нейното единство, мир и всичко добро за всеки ден от живота“.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

05e631bd a254 4c1f be93 593a32e2bf0cНеделя на всички светии тази година се падна на 19 юни, когато честваме и паметта на преп. Паисий Хилендарски. Всички тези църковни празници обаче се обединяват в една служба и в единно тържество. А двойният празник за нас създадоха дошлите в храма деца и техните учители от българското училище в Женева по случай завършването на учебната година. По препоръката на Спасителя „оставете децата и не им пречете да дойдат при Мене, защото на такива е царството небесно“ (Мат. 19:14), ние с радост приехме да съчетаем това празненство с богослужението, което винаги с трепет очакваме.

4.9349593495935 1 1 1 1 1 Rating 4.93 (123 Votes)

ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ 2021 1068x712Св. Синод на Гръцката църква разпространи окръжно послание до вярващите, озаглавено „Даровете на Светия Дух и лъжепророците“, което беше прочетено във всички храмове в страната след св. Литургия в Неделята на всички светии. Обръщението идва в момент, когато в религиозните групи в интернет се разпространяват много лъжепророчества с откровено геополитически характер. В посланието на гръцкия Св. Синод не се посочват конкретни имена. По-конкретно текстът гласи:

„Обични в Господа чеда,

Седмица след празника Петдесетница, когато Христовата църква се открива на света, ние празнуваме чедата на това „ново творение“ на благодатта, т. е. Църквата, които са всички Божии светци, хората, които наистина носят Духа. Светият Дух е източникът на светостта и на всички дарове. Той дарява Божията благодат, според духовното състояние на човека, „както Той пожелае“ (1 Кор. 12:11). Според богоносните отци изпълнението на заповедите и молитвата са причините те да получат благодатта на Светия Дух. „Според изпълняването на заповедите“ – пише св. Марк Отшелник – не слушателите, а изпълнителите на закона ще станат обитатели на Светия Дух. Според учението на светците това, в което можем да участваме, не е същността на Бога, а енергията Му. Тази енергия се нарича божествена благодат, Светлина и Дух Божи и води човека към обòжение. Смирените получават Божията благодат. Само те могат да откриват със сигурност настоящето и бъдещето, да различават къде е истината и къде е лъжата. Светците и получилите даровете не се хвалят, а още повече се смиряват след божественото посещение.

4.9859154929577 1 1 1 1 1 Rating 4.99 (71 Votes)

288069588 8154600001220427 2766278761576348337 nОт броени дни се намираме в периода след Петдесетница, носейки благодатта на този голям празник. Несъмнено подготовката за един празник е и част от самото му тържествено отбелязване.

В българската община в Хамбург, освен с вечерно богослужение, енориашите посрещнаха големия празник, бележещ рождения ден на Църквата, с лекция на тема „Осмогласната палитра. Аскеза и музика в православното пеене“, изнесена от псалта Никола Антонов, който преди това беше съпровождал заедно с църковния хор вечерната. Посещението на псалта в ханзейския град се състоя с благословението на Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний и по сърдечната покана на енорийските свещеници Кръстин Апостолов и Яков Щурм. Освен сънародниците ни гостът успя да привлече и мнозина немскоговорящи гости, някои от които се занимават с византийско пеене.

В началото на срещата новоръкоположеният свещеник към хамбургската община Яков Щурм изрази своята искрена благодарност към Никола Антонов за готовността му да сподели с широката аудитория своите задълбочени познания за „изкуството, което докосва директно душата и е посредник на мир и страх Божи“, както и за усилията, които българският псалт полага за енорийския хор в Хамбург посредством дигиталните технологии.

4.4328358208955 1 1 1 1 1 Rating 4.43 (67 Votes)

2022 06 15 09 49 34 602На 14 юни прот. доц. д-р Иван Иванов, преподавател по Литругическо богословие в Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, получи  почетен знак „Бенедикт XVI“ за преподавателската си дейност в специалността Интерконфесионално богословие към факултета по теология при Папския латерански университет в Рим. Церемонията се проведе в залата на сената, а отличието беше връчено от кард. Анджело де Донатис, велик канцлер на Папския латерански университет и генерален викарий на папата, и от проф. д-р Винченцо Буономо, ректор на университета.