Мобилно меню

1 1 1 1 1 1 Rating 1.00 (3 Votes)

Московският патриарх Кирил издаде укази, с които лично поставя под запрещение (забрана да служат) двама свещеници.

319Първият е протойерей Андрей Кордочкин, който от дълги години служи в Испания (като свещенослужител в катедралния храм на Западноевропейската екзархия на РПЦ и до 25 август м.г. беше секретар на епархията). Отец Андрей е известен с ясната си антивоенна позиция, за която той открито говори както в социалните медии, така и в пресата. Срещу него е постъпил донос в Патриаршията от "възмутени енориаши".

339Вторият е отец Йоан Ковал, свещеник в храма "Св. Татяна" в Люблино, който не е известен, нито е имал публични изказвания. Причината за решението е, че свещеникът е променил една дума в "Молитвата за Светата Рус", изпратена за задължително четене във всички руски църкви. Отец Йоан по време на служба е заменял думата "победа" с думата "мир". Вместо да казва «возстани, Боже, в помощ людем Твоим и подажд нам силою Твоею победу», той се е молил "подажд нам силою Твоею мир".

От него са се оплакали писмено енориаши, на които тази молитва не се е харесала.

1.5882352941176 1 1 1 1 1 Rating 1.59 (51 Votes)

399377.pМосковският патриарх Кирил произнесе днес слово, възхваляващо президента Владимир Путин като пример за православен владетел, каквито не са били дори много от руските царе. Това стана по време на пищен прием, посветен на 14-годишнината от интронизацията на патриарха.

„Той е православен, но не за да спечели някаква популярност, не за да се гласува за него, а истински православен човек, който приема светите Христови Тайни, който живее живота на Църквата. Всъщност начело на руската държава стои православен християнин. Царете не винаги са били толкова православни, колкото е нашият президент сега“, заяви патриархът.

Патр. Кирил нарече уникални и неповторими отношенията между Руската църква и държавата в наши дни: „Наистина сме развили уникална форма на църковно-държавни отношения. Трябва да благодарим на Господа за историческия път, който сме поели, и за тази система на църковно-държавни отношения, която се характеризира с пълно съгласие между църквата и държавата по най-важните и решаващи въпроси, свързани с живота на нашата страна и нашето общество“.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (22 Votes)

3333 11101 365x400На 2 февруари, Сретение Господне, на 92-годишна възраст почина Пергамски митрополит Йоан (Зизиулас). Заедно с митр. Калистос (Уеър), митр. Йоан беше най-известният съвременен православен богослов и йерарх на Константинополската патриаршия. Той е починал днес в атинска болница, където се е лекувал в последните седмици.

Митр. Йоан е роден на 10 януари 1931 г. в с. Катафигио на област Козани. Завършва Богословския факултет в Атина през 1955 г. Защитава докторат на тема „Разбирането на Църквата за Евхаристията и епископа през първите три века“, като проблемът за ролята и мястото на епископа в Православната църква заема неизменно важна роля в богословските му трудове.

Преподава богословие в Богословската семинария „Св. Владимир“ в Ню Йорк (1961-1963 г.) и в Богословската семинария „Свети Кръст“ в Бостън (1963-1964 г.), а след това в университетите в Единбург и Глазгоу, Шотландия. След това е избран за професор по догматика в Солунския университет. През юни 1986 г. на 55-годишна възраст е ръкоположен в рамките на една седмица за дякон, презвитер и епископ (на 22 юни 1986 г.) в Патриаршеския храм „Св. Георги“ във Фенер и става митрополит на Пергам и Адрамити. По-късно катедрата му е обявена за „старша“ и се подрежда на първите места в йерархията на Вселенска патриаршия.

4.8857142857143 1 1 1 1 1 Rating 4.89 (175 Votes)

Патр. Вартоломей

На 24 януари в Атина се проведе Кръгла маса на тема: „Украйна: автокефалията и войната, които промениха света“, организирана от Сдружението за насърчаване на гръцката и православната култура „Аенаос“ чрез „Orthodoxia inforum“.

В работата на кръглата маса се включиха чрез видео-връзка Вселенският патриарх Вартоломей и Александрийският патриарх Теодор, а в дискусията участваха Австралийският архиепископ Макарий, митрополитите Камерунски Григорий, Месинийски Хризостом, Новойонийски Гавриил и Лариски Йероним, бившият вицепремиер и професор по конституционно право Евангелос Венизелос, заедно с журналистите Мария Антониаду, Никола Вафиадис, Адамантия Льолю и др.

grigorios kameroynКамерунският митр. Григорий разказа подробности за начина на действие на „руската екзархия“ в Африка, която беше организирана като наказателна акция на Москва заради признаването на украинската автокефалия от страна на Александрийския патриарх. Митрополитът определи тази дейност на африканския континент като разрушителна за Църквата: „Русия има опит в Африка. Тя е най-големият доставчик на оръжие на континента и неофициално снабдява бунтовнически групи. Има официални връзки с властите и неофициални с подземния свят. Това, което се случва с Църквата, е политическа игра. Когато руснаците дойдат, правят три неща: предлагат пари, говорят срещу гърците и насърчават идеята свещениците да служат без епископи. Това е нещо уникално за църковната традиция! Карат онези, които отиват в т. нар. руска екзархия, да се закълнат, че ще работят съзнателно без епископ и ще изпълняват задълженията си. Тяхната цел е да разбият всичко. Не да създадат нещо ново. Дадоха много обещания на местните, но изпълниха много малко. Всичко това са го изпитали и прилагали много пъти“.

4.8705882352941 1 1 1 1 1 Rating 4.87 (85 Votes)

large 4 2baab3676eВ началото на януари в Петербург се гледа делото срещу йером. Йоан (Курмояров), който беше арестуван през юни м. г. за „компрометиране на руската армия“. Причина беше негов видеоклип, озаглавен „Кой ще отиде в рая, а кой – в ада“ (повече за клипа – тук) и по-конкретно следните негови думи: „Който е започнал агресия, няма да бъде в рая. От мюсюлманска гледна точка може и така да е – те имат джихад, а войната за вярата е всичко. Така че всички, които започват агресия и искат да влязат в рая, трябва да сменят религията си, трябва да приемат исляма. Християнството приема само войната в защита на своите граници и на своите домове…“.

След ареста вече шест месеца свещеникът е в следствения арест. Неговият случай беше включен в „най-гръмките дела в Русия за 2022 г.“, когато за антивоенни позиции бяха арестувани и изправени пред съда много хора, квалифицирани от режима като предатели и чуждестранни агенти.