Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)

lagada13В проповедта си, посветена на делото на св. Атанасий Велики, митрополитът на Лангада Йоан говори за истинските изповедници на нашата вяра, какъвто е бил св. Атанасий Велики и как да бъдат различавани те от онези днешни ожесточени християни, които създават около себе си ореол на единствените изповядващи Православната вяра. Той изобличи онези малки, но активни групи в Гърция "поборници срещу Критския събор", които излизат в схизма и призовават и другите да излязат от общение с каноничната Църква. Те обикалят във всички епархии, изнасят беседи и смущават съвестта на хората с разпространение на лъжливи твърдения за решенията на Събора.

В словото си митрополитът на Лангада, който бе чест гост на БПЦ през изминалите години, казва:

"Истински изповедник е Атанасий Велики и никой не може да се сравни с тази велика духовна личност, който вярно формулира Словото на Истината и служи на Църквата с жертвен дух, въпреки гоненията, на които бе подложен, проповядваше богословието на единствената Истина - за разлика от онези, които богословстват от мътния си ум и от своята заблуда, ругаят и осъждат постоянно църковните синоди, йерарси, клирици, но и миряни.

Кой обаче ги издигна всички тези критици? Господ ни е казал: Не съдете, за да не бъдете съдени, а тези осъждат всичко и всички, с оправданието, че Светият и Велик Събор бил признал за Църкви еретиците. Това е най-голямата измама и извращение на истината, за което всички те са отговорни. Никаква църковност не бе призната за еретиците, било те паписти или протестанти - даже напротив, бе осъдена унията!

И дори чисто исторически да погледнем - как по друг начин да ги наричаме, след като това е тяхното име. В притчата за Блудния син, когато синът напуска родния дом, губи ли идентичността си на син? Василий Велики в своята Божествена литургия не се ли моли за връщането на заблудените? Църквата като обичаща Майка чака връщането на всички - и на заблудените, и на падналите, и на грешниците. Църквата е лечебница и прегръдка на Божията любов към всички хора - и вярващи, и невярващи, и иноверци, и чуждородци, и еретици. Църквата призовава всички към покаяние, дарявайки днес Познанието за Истината и вечен живот в бъдещето.

4.33333333333 1 1 1 1 1 Rating 4.33 (18 Votes)

8На 20 януари скандално известният български архимандрит Харалампи (Ничев) е отслужил света литургия по стар стил за Богоявление в турския град Бурса (на гр. Пруса) с благословението на местния митрополит Елпидофор от Цариградска вселенска патриаршия. Литургията, отбелязва гръцкото издание Νυχθημερόν, е била отслужена на църковно-славянски език "за славяноезичните християни в Пруса", тоест за пребиваващите там руснаци.

Като клирик на Видинска епархия архим. Харалампи (Ничев) след поредица скандали беше низвергнат по решение на местния епархийски съвет, но след няколко години без обяснения отново възстановен не само като свещенослужител, но и направо отличен с офикията "архимандрит". В периода на своето низвержение Харалампи (Ничев) беше хиротонисан за епископ от гръцки старостилци (Анхиалски, т. е. Поморийски митрополит), междувременно стана духовник на тамплиерски руски орден, но в крайна сметка и там не успя да намери така търсената църковна кариера.

Въпреки всичко това през 2014 г. Св. Синод го възстанови като каноничен архимандрит на Българската православна църква (виж тук).

3.7 1 1 1 1 1 Rating 3.70 (10 Votes)

16114845 1365912780146849 98060000215958663 nЗападно- и Средноевропейският митрополит Антоний на 21 януари посети Българската православна църковна община "Св. Теодосий Търновски" в малкия град Брюл, Германия (южно от Кьолн). Митрополитът оглави празничната св. Литургия и пострига за иподякони двама членове на църковната община - архитект Живомир Панайотов и Михаил Деянов. Така те ще могат да помагат при църковните служби като четци, певци и свещоносци. В съслужение с архиерея бяха иконом Юлиян Ангелов, председател на катедралния храм в гр. Берлин, и отец Антон Търнев от БПЦО в Дюселдорф. На службата присъстваха също миряни от българската диаспора от Кьолн, Бон и околностите. За радост на духовниците и енориашите много деца и възрастни пристъпиха към св. Причастие.

След службата митрополит Антоний и отец Юлиян посетиха и българското училище "Аз, буки, веди" в гр. Кьолн и благословиха децата, родителите и учителите. Те разговаряха за предизвикателствата пред образованието на българските деца в чужбина и усилията, които се полагат те да научат добре родния си език – писмено и говоримо, и да бъдат възпитавани в духа на националните ценности. Митрополит Антоний за пореден път заяви подкрепата на Западно- и Средноевропейска епархия за делото на българските учители в чужбина. От няколко години епархията в лицето на своя първойерарх се грижи за българските училища на територията на митрополията чрез пастирско внимание към директорите, учителите, учениците и родителите, чрез осигуряването на образователни материали и дейности, участие в техни форуми и инициативи. По този начин се укрепват връзките между БПЦ и училищата и се обединяват действията им в полза на българите, живеещи извън границите на Родината.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (11 Votes)

ac42730bc61b69df503d545ee1180e23Случаят с обвинения в опит за църковен преврат руски олигарх и основен спонсор на Украинската православна църква - Московска патриаршия Вадим Новински (виж тук) повлече след себе си множество компроматни атаки от всички замесени в случая страни. В голяма степен те са свързани с църковния живот и това допълнително допринесе за разклащане на доверието в за съжаление раздробената Православна църква в Украйна.

В края на месец декември в youtube беше публикуван таен запис на изповедта на архиеп. Александър (Драбинко), който пръв подаде жалба в прокуратурата срещу руския олигарх. Тайнството изповед на висшия духовник е било направено в хотела, където той, според неговите показания, е бил държан насилствено изолиран от бившия Киевски митрополит Владимир в продължение на няколко месеца. Публикуването на записа имаше за цел да хвърли светлина върху друг църковен скандал, свързан с две отвлечени киевски монахини, на които се приписва боравенето с крупни суми от дарения за централен киевски манастир. Украинското общество обаче, което в голямата си част е атеистично, а и много от православните са такива само по кръщелно свидетелство, се скандализира не от изнесената информация, а от факта, че изповедите могат да се записват и да се разпространяват публично. Това породи съмнение върху "тайната на изповедта" и сега православните духовници трябва да убеждават неукрепналите във вярата хора, че изповедта е неприкосновена и никой не бива да се лишава от това тайнство.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (8 Votes)

Maket Rog Chtenija 2017 mПрез тази година в Русия ще отбележат 100 години от Октомврийската революция. Още в началото на годината Руският патриарх Кирил заяви, че според него е неуместно да се използва думата "честване" във връзка с годишнината от събитията през 1917 г. "Не става дума да се празнува столетието от трагедията, а да отбележим тази дата съзнателно, съпроводено с много дълбок размисъл и искрени молитви, за могат грешките, допуснати преди сто години, да поучат нашите народи и те да не допускат подобни грешки в бъдещото ни развитие", отбеляза патриарх Кирил.

А днес Петербургският митрополит Варсонофий обяви, че в неговата епархия се подготвя мощехранителница, в която да бъдат събрани съхранените мощи на всички канонизирани до сега новомъченици от времето на комунизма, които да обиколят всички епархии на Руската православна църква. Досега РПЦ е канонизирала повече от 1000 души, пострадали мъченически в годините след Октомврийския преврат заради своята християнска вяра.

Традиционните Рождественски четения, които ще започнат в Москва на 25 януари, също са посветени на тази тема: "1917-2017 - уроците на историята", като встъпителният доклад ще бъде на патриарх Кирил.

 

 

 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.