Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (8 Votes)

19faПрез последните дни съседни на страната ни държави, при това на юг от България, бяха буквално сковани от зимни бури и високи снежни преспи, с каквито те не са свикнали. В Гърция и Турция магистрални и вътрешни пътища бяха затворени, хиляди хора нощуваха при минусови температури в коли, камиони и автобуси поради невъзможност да се измъкнат от този леден капан.

Затова, колкото и необичайно да изглежда, сняг заваля и в Йерусалим (с надморска височина около 750 м.) и бързо се натрупа снежна покривка. Полицията затвори основния път до града, а училищата днес не отвориха врати.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (32 Votes)

844На 20 януари в папската базилика Санта-Мария-Маджоре беше проверено състоянието на чудотворната икона „Salus Populi Romani“ – „Спасение на римския народ“. Продължителната реставрация на иконата беше завършена на 28 януари 2018 г., когато се отбелязва празникът Пренасяне на образа „Спасение на римския народ“. Тогава тя беше върната в базиликата за поклонение, където се съхранява при специални условия за температура и влажност. Две години след реставрацията специалисти и реставратори от Музея на Ватикана провериха състоянието на иконата и го оцениха като задоволително. С молитвата „Ангел Господен“ иконата беше поставена отново на своето място.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

dsc06111Първият викарий на Московския патриарх, Возкресенски митрополит Дионисий, изпрати окръжно послание до енорийските свещеници и манастирите в Московска епархия, в което се настоява за по-сериозно отношение, за да се предотврати разболяване на московските клирици в условията на рекордно висока заболеваемост от коронавирус в руската столица.

Трябва да се засили контролът за спазването на прифилактичните мерки, а именно всеки ден да се измерва температурата на клириците и сътрудниците в храма, да се носят маски и помещенията да се проветряват редовно. При грипоподобни симптоми свещениците да останат вкъщи, а ако имат и температура, да си направят тест за коронавирус.

Докато се стабилизира епидемичната обстановка се препоръчва да не се организират съборни служби, т. е. празнични служби, на които се събират свещеници от различни храмове, за да се избегне струпването на много хора в олтара. 

Препоръчва се неделните училища да преминат в онлайн-режим, ако те се провеждат в малки и непроветриви помещения.

4.974358974359 1 1 1 1 1 Rating 4.97 (39 Votes)

272647945 1096199117866347 1017806134311819123 n 2С голямото усърдие на ставрофорен иконом Юлиян Ангелов от Берлин, който обгрижва духовно и православните българи в Конфедерация Швейцария, на 22 и 23 януари бяха отслужени свети литургии съответно в градовете Веве и Женева.

В тези първи служби  за новата 2022 г. участие взеха десетки миряни от тези швейцарски градове и от съседни селища на Франция. Спазвайки изискванията в сегашната тежка епидемиологична ситуация и изминавайки големи разстояния, сънародниците ни успяха да дойдат на службата в съботния ден във Веве. Сред тях имаше и богомолци от Цюрих и района, където отдавна не се правят служби. Присъстващите изпитаха духовна радост отново да приемат светите Евхаристийни дарове – Тялото и Кръвта на нашия Господ Иисус Христос. Много деца също взеха св. Причастие. А накрая се утешихме и от отеческите напътствия на свещеника ни о. Юлиян Ангелов, който ни води по благословения път на спасението.

4.7948717948718 1 1 1 1 1 Rating 4.79 (39 Votes)

agion oros moni esfigmenouУвеличава се броят на монасите на Света гора, загубили живота си вследствие от остро протичане на коронавирусната инфекция. Само вчера, на 22 януари, починаха двама монаси от манастира „Филотей“ – монах Козма, зъболекар на обителта, и монах Таксиарх, предстоятел на събора на старците в обителта. Преди няколко дни починаха и 62-годишният о. Порфирий, както и о. Дамян от същата обител.

Манастирът „Филотей“ има сравнително неголямо братство, в него живеят около седемдесет души – общо монаси и работници. Преди две седмици почина и о. Лука, бивш представител на манастира в свещения кинотис. По информация на „Ортодоксия инфо“ половината от четиридесетте монаси са болни и са изолирани в килиите си, а седем са в по-сериозно състояние.

В началото на януари почина и монах на манастира „Св. Григорий“ – о. Тимотей.

Според Есфигменския игумен Вартоломей за двете години на пандемията много монаси са починали след усложнения от COVID-19. Официално жертвите на пандемията са 25-30 монаси, но когато към тях се прибавят и светогорците, които живеят извън Света гора, броят им нараства до 40.

Около хиляда души, т. е. повече от половината от обитателите на Света гора, са преболедували, но няма информация какви и колко тежки са последствията за оздравелите. Голяма част от атонските монаси са с диабет и други рискови за тежко протичане на тази болест придружаващи заболявания. 

Според гръцкия вестник „Прото тема“ най-голям е броят на фанатичните отрицатели на ваксините сред руските, сръбските, българските и румънските монаси, които са общо около четиристотин. Според изданието те отказвали дори да използват помощта на гръцките лекари, но, например в „Хилендар“, се обръщали за помощ към лекари от Белград.