Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (10 Votes)

DSC 02177С духовната грижа и застъпничество на Русенския митр. Наум на 12 ноември делегация от Основно училище „Иван Вазов“, гр. Русе, посети Община Кирнодж, Румъния. От българска страна в пътуването взеха участие: директорката на училището – Теодора Йорданова, зам. директорката – Елена Петкова, учителите Стефка Лазарова, презвитера Росица Рачева, Румяна Лазарова, Илиян Караджов, Никола Ковачев. От страна на Русенска митрополия участва свещ. Кирил Синев. Гостите от България връщаха визитата на учители от Кирнодж, която те направиха на 16 април т. г., когато посетиха училище „Иван Вазов“ и Басарбовския манастир.

При пристигането в Кирнодж българската делегация бе посрещната с хляб и сол в гимназиално училище № 3 от директорката Моника Василе и преподаватели. В канцеларията се произнесоха приветствени слова, след което бяха посетени шест класа. Ученици в народни носии издекламираха стихотворението „Молитва“ от Иван Вазов, което бяха научили на български в знак на почит към гостите. Прозвучаха българският и румънският химн. Тъй като през настоящата година Румъния чества 100-годишнината от своето обединение, децата изпълниха много патриотични песни. В края на културната програма учениците подариха ръчно изработени подаръчета за гостите от България. По-големите представиха урок по география на България. Румънските учители и ученици получиха символични подаръци от русенското училище, а презвитера Рачева им подари пъзел (издание на Двери), който да изрежат и подредят в чест на празника Рождество Христово.

4.4117647058824 1 1 1 1 1 Rating 4.41 (17 Votes)

Собор УПЦ 1 1Срещата на украинския президент Петро Порошенко с епископата на Украинската православна църква – Московска патриаршия се провали. Инициативата за нея беше на президента, който покани архиереите на среща на 13 ноември, от 14 ч. в сградата на т. нар. „Украински дом“ (международен конгресен център или „Национален център за делово и културно сътрудничество“). Всеки архиерей е получил лично такава покана от президенството.

В същото време преди няколко дни Борисполският митр. Антоний, управляващ делата на Украинската църква в Киев, изпрати писмо до всички епископи да се явят на 13 ноември по същото време, 14 ч., в Киево-Печорската лавра, за да се срещнат с украинския президент Порошенко. Явяването на всички архиереи беше обявено като „задължително“.

Писмото на митр. Антоний получи публичност и беше широко коментирано в украинските социални мрежи, тъй като датата и времето на срещата с президента съвпадат, а мястото е различно. На архиереите е било обяснено, че промяната на мястото на събирането е съгласувана с президента и той ще дойде в лаврата.

4.7777777777778 1 1 1 1 1 Rating 4.78 (18 Votes)

Літургія 24 ї Неділі по Пятидесятниці 9 1 1024x684В неделя, 11 ноември, Старозагорският митр. Киприан е служил заедно с Киевския митр. Онуфрий в Киево-Печерската лавра, в храма „Преподобни Антоний и Теодосий“, съобщава информационно-просветният отдел на УПЦ. Участие в богослужението са взели също Сумският митр. Евлогий и Белогородският еп. Силвестър (Стойчев, викарий на Киевския митрополит и ректор на Киевската духовна академия, етнически българин), храмовото духовенство и свещеници от България.

По време на богослужението митр. Онуфрий е извършил свещеническо ръкоположение, а българският митрополит е извършил дяконско ръкоположение на клирик от храма „Св. вмчк Димитър Солунски“ в Жуляни (предградие на Киев). Не се уточнява защо българският архиерей е ръкоположил украински клирик.

В края на богослужението митр. Онуфрий е благодарил на митр. Киприан и на свещениците от БПЦ за посещението и за съвместната молитва. Той е възгласил многолетствие за българския народ, а след това е благословил и своето паство.

4.6190476190476 1 1 1 1 1 Rating 4.62 (42 Votes)

Catedrala 696x385От 25 до 30 ноември в Букурещ ще се проведат църковни тържества по случай освещаването на новата катедрала в румънската столица. Освещаването ще извърши на 25 ноември Вселенският патр. Вартоломей в съслужение с Румънския патр. Даниил. В следващите три дни в храма ще се отслужва всекидневно св. Литургия, като е организирана и съпътстваща културна програма. На 30 ноември, в деня на св. ап. Андрей, Литургията в катедралата ще оглави Йерусалимският патр. Теофил в съслужение с Румънския патриарх.

Новият грандиозен катедрален храм в румънската столица, който трябва да бъде видим символ на вярата на православните румънци, е посветен на Възнесение Христово и ап. Андрей Първозвани. Той е известен и с името „Спасението на народа“. През 1997 г. св. Андрей беше обявен за покровител на Румъния, тъй като Румънската църква го смята за покръстител на днешните румънски земи. През 2001 г. 30 ноември е обявен за национален празник.

4.8518518518519 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (27 Votes)

caКипърският архиеп. Хризостом, който неотдавна се върна към пастирските си задължения след операция, коментира разнопосочните статии за неговото отношение към украинския църковен спор между Москва и Константинопол. В съобщение, разпространено вчера от прес-центъра на Кипърската архиепископия, се казва:

„Искаме да ви уведомим, че Църквата в Кипър пази отлично връзките на единство с всички поместни православни църкви – от уважаваната Вселенска патриаршия до най-младата църква на Чехия и Словакия, включително и светата църква в Русия. В този критичен период всички сме длъжни да проявяваме бдителност и да избягваме публични изказвания, които водят до гръмки заглавия в медиите и които задълбочават проблема. Негово Блаженство се моли всички проблеми да се решат в рамките на един искрен диалог с любов. Едновременно с това изразява своята готовност да съдейства по всякакъв начин за това развитие“, завършва изявлението.

 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.