Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

Untitled Scanned 03Българската православна църковна община „Св. Амвросий Медиолански“ в гр. Милано за първи път организира конкурс за детска рисунка, посветен на празника Въведение Богородично – Ден на православната християнска младеж и семейство. Инициативата се проведе с благословението на Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний.

В конкурса участваха деца и младежи от Милано и околностите в няколко категории: литературни творби, рисунки, фотографии. Участниците бяха разделени в четири възрастови групи: предучилищна възраст – деца до 6 г.; първа възрастова група – от 7 г. до 11 г.; втора възрастова група – от 12 г. до 15 г.; трета възрастова група – от 16 г. до 19 г.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

М. Антоний о. Недялко и Найден ГолемановНа 26 ноември Българската православна църковна община „Св. Климент Охридски“ в Мюнхен, Германия, отбеляза тържествено своя храмов празник – деня на св. Климент Охридски Чудотворец. По покана на църковното настоятелство пристигна Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний, за да оглави празничното богослужение. В св. Литургия взеха участие ставроф. ик. Недялко Калинов, енорийски свещеник на църковната община в гр. Мюнхен, прот. Йордан Пашев от БПЦО „Св. Георги Победоносец“ в гр. Цюрих, Швейцария, и прот. Тихомир Милков от БПЦО „Св. Николай Мирликийски Чудотворец“ в гр. Регенсбург.

Песнопенията по време на богослужението се изпълняваха от църковния хор под ръководството на богослова Мартин Пенев.

Преди св. Литургия за четец и певец беше постриган Божидар Борисов.

4.9487179487179 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (39 Votes)

Crkvi zagrozeni 5 scaledПрез изминалата седмица в Северна Македония беше представено проучване на международната организация „ИКОМОС Македония“, посветено на състоянието на храмовете и манастирите в страната. Изследването на 707 църкви от експерти е в рамките на проекта „Мониторинг на православното културно наследство“. То е показало актуалното състояние на всички храмове, рисковете пред тях, набелязани са конкретни съвети за преодоляването на проблемите. Създаден е и сайт, на който желаещите могат да се запознаят с всички включени в него църкви (тук).

През изминалата година експертни екипи на тази организация са посетили и оценили състоянието на църковните сгради във всичките осем епархии в страната, като за всяка една сграда е публикувана подробна справка къде се намира, кога и от кого е построена, както и в какво състояние е.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

20231119 112708Православните българи от Женева и този месец имаха Божието благословение да се съберат на неделно богослужение в своя град. На 19 ноември в Българската православна църковна община „Рождество Богородично“ беше отслужена св. Литургия от ставрофорен иконом Юлиян Ангелов, който пристигна за целта от гр. Берлин, Германия. Той с любов ни обгрижва и наставлява в православната вяра и духовния живот. След св. Литургия о. Юлиян произнесе прочувствена и много поучителна проповед. Той се спря на три евангелски откъса, като ни провокира да размишляваме над истинските ценности на живота. Поради сравнително редките ни срещи отецът сега проповядва върху следните притчи: за богаташа и бедния Лазар, за добрия самарянин и за безумия богаташ. Така той се постара не само да насочи вниманието ни към евангелските четива в неделите, когато не сме били заедно с него, но и, както винаги, ни насърчи да се задълбочим в нашето духовното израстване.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (49 Votes)

macons philippinesВатиканът потвърди забраната за римокатолици да членуват в масонски ложи. Изявлението идва в отговор на въпрос на филипинския римокатолически епископ, който иска съвет как да постъпи с увеличаващия се брой негови енориаши, които членуват в масонски ложи.

В отговора си от 13 ноември Ватиканът отговаря, че за християните римокатолици, миряни и клирици, е забранено да членуват в масонски ложи. Позовава се на последното официално решение от 1983 г., подписано от тогавашния кардинал Йосиф Ратцингер (и сетне папа Бенедикт ХVI от 2005 до 2013 г.), в което се казва, че римокатолиците масони са „в състояние на тежък грях“ и затова не могат да получават причастие. Причината е, че принципите на масонството са „несъвместими с църковното учение“, както и техните „практики и ритуали“.