Мобилно меню

4.5 1 1 1 1 1 Rating 4.50 (8 Votes)

noul molitfelnic o carte necesara slujitorilor sfintelor altare 125344През септември 2019 г. излезе от печат най-новото издание на богослужебната книга Молитвослов (на рум. Молитфелник, 927 стр.) на Румънска патриаршия. В интервю за ежедневника на патриаршията в. „Светлина“[1] архим. д-р Кирил (Ловин), координатор на Отдела „Богослужебна книга“ на патриаршеските издателства („Православен библейски и мисионерски институт“, „Базилика“, „Тринитас“), дава подробни сведения за новото издание.

Първите преводи на румънски език на Молитвослова (Требника) са от 17 в. (дотогава румънците ползват църковнославянския език, б. р.). Светител Доситей Молдовски превежда и отпечатва първото пълно издание в Яш през 1681 г. В Трансилвания излиза през 1689 г., а във Влашко светител Антим Иверски го отпечатва в гр. Ръмник през 1706 г.

Тъй като в Румънската църква в богослужението се използва говоримият език, литургичните текстове се актуализират на всеки 10 г. Това се прави, за да се избягва употребата както на излезли от употреба архаизми, така и на несъвместими с химнографията модернизми. През комунистическия режим атеистичната власт не е позволявала отпечатването в румънския Молитвослов на последования, предназначени за отслужване в общественото пространство (извън храма). Затова в изданието на Молитвослова през 2013 г. една част от тези богослужби са били възстановени, като се взимат от по-стари издания. Сега се публикува и другата част от тях.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (6 Votes)

Днес в далечна Австрия е опелото и погребението на богослова и оперен певец Костадин п. Стефанов Губеров, който почина на 10 януари на 87-годишна възраст.

Роден е на 8 август 1932 г. в с. Бачково, Станимашко (до 1934 г. Асеновград носи гръцкото Станимака), като син на свещеник Стефан Губеров. Завършва Последователно Пловдивската духовна семинария „Св. Кирил и Методий” и Духовната академия „Св. Климент Охридски” (1954 г.). Надарен с красив глас, до 1970 г. Костадин Губеров работи като певец в професионалния смесен хор на Съюза на слепите в България (хорът е основан през 1935 г. от композитора Михаил Шекерджиев под името „Балкан“, а от 1986 г. носи името на един от най-големите български композитори и известен църковник академик Петко Стайнов, сляп от 10-годишна възраст, б. р.). Същевременно той пее и в мъжкия хор на софийската катедрала „Света Неделя”.

От 1970 г. Губеров заминава за Германската демократична република, където пее в операта на град Дьобелн до 1992 г., когато се пенсионира.

Женен е за Лидия Атанасова, от която има двама сина – Стефан и Ивайло. Като пенсионер Костадин Губеров живееше със семейството си в Австрия, където и почина преди седмица.

Опелото ще бъде извършено на 17 януари от архимандрит Йоан (Желков), завеждащ българската православна църковна община „Св. Кирил и Методий“ във Виена.

Бог да прости и упокои Своя верен раб Костадин, който цял живот Го славеше с песнопения!

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (23 Votes)

82179017 1352580344926638 6026660107876564992 nПо велика Божия милост и тази година православната ни църковна община в Люксембург отпразнува Богоявление с подобаващите богослужебни последования. В Люксембург беше посрещнат като скъп гост, приятел и духовен наставник протойерей д-р Добромир Димитров (който духовно обгрижва българската православна общност „Св. Константин и Елена“ в гр. Рочестър, Англия). На 11 януари сутринта той отслужи св. Литургия и Велик водосвет в българската енория във Великото херцогство.

Храмът, наеман от БПЦО „Св. Йоан Рилски“ в Люксембург за богослужения от Римокатолическата църква, е в религиозния център „Св. Йоан ХXIII“ и беше изпълнен от жадни да чуят Христовото благовестие. В ранната утрин мнозина се изповядаха по време на песнопенията и полагащите се четива от утринната.

4.8367346938776 1 1 1 1 1 Rating 4.84 (49 Votes)

DSC 8583Вселенска патриаршия ще съдейства за възобновяване на диалога между Сръбската патриаршия и Църквата в Република Северна Македония. Това стана ясно след срещата на 13 януари на патр. Вартоломей със служебния министър-председател на Северна Македония Оливер Спасовски и неговия предшественик Зоран Заев. В официалното комюнике на Патриаршията се казва:

„Днес, 13 януари 2020 г., Всесветейшият Вселенски патриарх Вартоломей прие по негова молба г-н Оливер Спасовски, министър-председател на Република Северна Македония, придружен от неговия предшественик г-н Зоран Заев и техните сътрудници Дане Талевски и Деян Сотировски. 

Цел на посещението беше обсъждането на църковния проблем в тяхната страна. По време на разговора бяха разгледани предшестващите фази на проблема, както и желанието на тази църква за връщане към каноничността под името Охридска архиепископия, във връзка и с отправената преди време апелация към майката-църква.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

234322На 11 януари, събота, сънародниците ни от Българската православна църковна община „Св. Теодосий Търновски“ в Кьолн и Бон (Германия) и от околните градове и селища се събраха заедно в гръцкия православен храм „Рождение на св. Йоан Кръстител“ в гр. Брюл, за да честват Богоявление.

С благословението на Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний св. Литургия и велик Богоявленски водосвет отслужи ставроф. ик. Юлиян Ангелов. С апостолско вдъхновение той пристигна в ранни зори от Берлин, за да зарадва енориашите на църковната ни община с възможността да прославят Бога.

Радостта за кьолнската енория беше двойна: по Божие благоволение Литургията беше огласяна от българо-немски камерен хор „Мирта“ под ръководството на Стефан Драгнев и Радостина Михова. Талантливите българи, които живеят и работят в Бон, основават хор „Мирта“ през 2019 г. с цел да популяризират многогласната, богата и дълбока православна музика.

 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.