Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)

spc sabor vladike irinejПромените в Устава на Сръбската църква, които предстоят да бъдат утвърдени на Архиерейския събор през месец май, будят разнопосочни и в голямата си част – критични коментари. Според теолози причината е, че работата върху редакцията на църковния устав е продължила две години, а едва сега - два месеца преди събора, тези проекто-промени биват огласени. Сега общественото мнение е поляризирано, а реакциите зависят от политическата пристрастност на коментаторите, твърди богословът Деян Мачкович в коментар за в. "Свободна Херцеговина". 

Най-много коментари предизвикват промените на официалното название на Сръбската патриаршия и на сръбския патриарх. Тя вече ще се нарича „Сръбска православна църква – Печка патриаршия“, а патриархът - „архиепископ на Печ, митрополит на Белград и Карловац и патриарх на сръбските и крайморските земи“. Досега официалният титул беше „архиепископ на Печ, митрополит на Белград и Карловац и патриарх сръбски“.

4.1 1 1 1 1 1 Rating 4.10 (10 Votes)

IMG 3ed315fd97ebfdc0a2780e41566c8f71 V

В храма на Българската православна църковна община „Св. Амвросий Медиолански“ в северноиталианския град Милано на 18 март, Неделя на св. Йоан Лествичник, беше представен новият юбилеен сборник „Благовестие и мисия“, посветен на мисионерското дело на св. братя Кирил и Методий и св. Климент Охридски. Представянето беше направено с благословението на Западно- и Средноевропейскиs митрополит Антоний от доц. дякон д-р Иван Иванов, съставител и автор на сборника.

Светата Василиева литургия за този ден беше отслужена от свещ. Стефан Паликаров, енорийски свещеник на общината,  в съслужение с дяк. Иван Иванов.

Същата неделя беше отслужена и великопостна вечерня, в която взеха участие представителите на другите православни общини в Милано. Вечернята беше отслужена от архим. Теофилакт Вичос от Цариградска патриаршия, архим. Амвросий Макар от Руска православна църква - МП, протойерей Помпилий Наку и ставрофорен иконом Траян Валдман от Румънската православна църква и дякон Иван Иванов.

4.7777777777778 1 1 1 1 1 Rating 4.78 (18 Votes)

img 1155Подаде оставка и излезе на покой от 3 март т. г. най-възрастният архиерей на Антиохийската патриаршия. Това е 95-годишният митрополит на планина Ливан Георгий (Ходр), чиято пълна титла е митрополит на Библос и Батрун, а в интернет-страницата на епархията на английски тя е наречена „Православна християнска архиепископия на планина Ливан“.

Митрополит Георгий е роден в ливанския град Триполи през 1923 г., завършва право в Бейрут, създава първото православно студентско дружество, като през 1943 г. дейно участва в движението за освобождение от френско колониално господство, през 1952 г. завършва и богословие в православния богословски институт „Св. Сергий“ в Париж, а през 1954 г. вече е клирик на Антиохийската патриаршия. В годините на изграждане на независим Ливан Православната църква в лицето на млади клирици като о. Георгий развиват многостранна мисия с богослужебен живот и проповед, просвета, социално дело.

4.6 1 1 1 1 1 Rating 4.60 (20 Votes)

IMG 5390 300x225Енорийският хор на Българската църковна община „Св. патриарх Евтимий“ в Париж взе участие в десетия юбилеен междуцърковен концерт, организиран от Асоциацията за изследване на ранното християнство (ЕЕchO). Събитието се състоя в парижката църква „Св. Евгений и св. Цецилия“. Темата на тазгодишната църковно-музикална среща беше „Иисус Христос – Светлина за Изтока и Запада“. Певците от десет християнски общности от френската столица и околностите ѝ представиха образци от своето духовно-музикално наследство, съхранено през вековете. Сред тях бяха хорът на румънската катедрала „Св. Архангели“, на арменската църква в Шавил, певци от коптската, халдейската, маронитската и мелхитската църква, както и френски състави за грегорианска музика. Голямото разнообразие от типичните за всяка общност мелодии беше споено от общите теми: Светата Троица, Иисус Христос, св. Богородица, мирът, божествената светлина, прошката, Евхаристията, братството, милостта.

Българският хор под ръководството на г-жа Юлия Талева, кореспондент на БНР в Париж, изпълни „Велико славословие“, гл. 1, „Свете тихий“ и „Отче наш“, гл. 5. Сред членовете на хора са също о. Иван Карагеоргиев, енорийски свещеник на църковната ни община в Париж, и съпругата му Елена.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (21 Votes)

iereas genikoМинистерството на образованието и религиите в Гърция отпусна 190 щатни места за клирици, които ще могат да бъдат ръкоположени през 2018 г. Тъй като Църквата в Гърция не е отделена от държавата, гръцките свещеници са държавни служители и за тях важат ограниченията за щат, предвидени за всички държавни служители в Гърция. При общо 96 епархии на територията на Република Гърция (82 на Гръцката църква и 14 на Цариградска патриаршия) това означава по най-много двама клирици на епархия.

В гръцката област Тракия за четирите митрополии са определени малко повече - общо 14 места, което е израз на специалната държавна политика към този район с мюсюлманско население. Защото останалите митрополии получават по едно или две места. Митрополитът на Марония и Комотини (Гюмюрджина) Пантелеймон коментира разпределението на местата така: „Всяка година държавата дава 14 места за клирици в митрополиите в Тракия. Помежду си митрополитите в Тракия сме се разбрали една година митрополиите на Ксанти и на Марония да взимат по три места, а митрополиите на Александрупол (Дедеагач) и Димотика – по четири, а през следващата година става обратното. Ако някой от нас няма кандидат за ръкоположение, отстъпва мястото на друг митрополит, а след това ние му връщаме щата. За тази година в нашата митрополия имаме четирима кандидати, които ще ръкоположим“.

 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.