Мобилно меню

2.3333333333333 1 1 1 1 1 Rating 2.33 (6 Votes)

1118554150В края на миналата седмица в Белград Сръбският патр. Ириней подписа договор „За продължаване на руското участие в проекта за благоустройството на храма „Св. Сава“ във Врачар“, който е най-големият в Сръбската църква. Финансирането е осигурено от „Газпромнефт“. Споразумението е второ поред за последните години. През 2016 г. беше подписан договор същата компания да дари 4 млн евро за вътрешното оформление на църквата. В официалната информация не се споменава каква е новата сума, която ще получи Сръбската патриаршия, но при своята неотдавнашна визита в Белград руският президент Владимир Путин съобщи, че руската страна ще отпусне още 5 млн евро за новата сръбска катедрала. Тези средства ще бъдат използвани за мозайките в олтара.

Споразумението от страна на Сръбската патриаршия подписа патр. Ириней, а от руска страна – представителят на „Газпромнефт“ О. В. Андреев, директор на фонда за подкрепа на социални инициативи „Родни градове“.

„В Русия много ценят културната близост между нашите народи и провеждането на общи работи по оформянето на интериора на храма на св. Сава е една от проявите на тези чувства“, заяви Е. Митрофанова, ръководител на федералната агенция за международно сътрудничество в РФ. Тя подчерта, че в съответствие с поръката на президента В. Путин тя се явява координатор на този проект и „ще положи всички усилия“.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (8 Votes)

1553504726.jpg„Ако не беше автокефалията, никой не знае какво можеше да се случи в нашия живот“, заяви католикос-патриархът на цяла Грузия Илия II след молебена в храма „Успение Богородично“ в Тбилиси, отслужен на 25 март. Предстоятелят на Грузинската църква поздрави вярващите с Деня на възстановяването на автокефалията на Грузинската църква.

„Днес е специален ден, исторически, който е много повече от исторически факт – възстановяването на автокефалията на Грузинската църква. Ние се прекланяме пред нашите предци, които се трудиха за това възстановяване. Това бяха патриарсите Кирион, Леонид, Амвросий, Христофор, Калистрат и др. Грузия получи автокефалия по времето на Вахтанг Горгасали още през 5 в. Първият католикос на нашата църква Петър казва, че Грузия е получила автокефалията си от Антиохийската църква и през всички тези векове ние винаги сме защитавали своята автокефалия. Бяха нужни 1500 години, за да признае нашата автокефалия тогавашният Вселенски патриарх Димитрий, който служи преди Вартоломей I“.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

Висшият ръководен орган на Гръцката православна църква, т. нар. Йерархия, в която участват всички епархийски архиереи, днес избира трима нови митрополити. Това са приемниците на двама покойни митрополити – на Глифада Павел и на Сятища Павел, както и на подалия оставка по здравословни причини Перистерийски Хризостом.

article 13304Драматичен беше изборът на новия митрополит на Глифада (митрополията включва няколко от най-богатите крайбрежни предградия на Атина) – досегашния Салонийски епископ Антоний. Той беше избран с 38 гласа, като точно толкова получи и другият кандидат архимандрит Алексий Псоинос. В такъв случай изборът беше осъществен по старшинство, като беше избран кандидатът с по-висок сан, т. е. Салонийският еп. Антоний. Този кандидат беше подкрепян от Атинския архиеп. Йероним. Напрежението в залата се повиши много, когато при първото преброяване на гласовете се установи предимство с един глас за архим. Алексий, но след поискано ново преброяване стана ясно, че двамата кандидати имат еднакъв брой гласове. Това показва, че 80-те митрополити на йерархията предварително си знаят предпочитанията и сами си броят гласовете, които може да събере съответният кандидат. Но показва и високите качества на всеки от кандидатите, доказали се в дългогодишната си служба в Църквата.

Новият митрополит на Глифада Антоний има три висши образования – юридическо, богословско и икономическо в Атинския университет. Роден е през 1957 г. Постриган е за монах в манастира „Петраки“, в центъра на Атина, където е и сградата на Св. Синод на ГПЦ. Четири години е прекарал и на Света гора. Като духовно чедо на високоучения духовник Превезки митр. Мелетий (Каламарас), който го ръкополага за презвитер, архим. Антоний служи като проповедник в митрополията на Превеза и е ефимерий в детската болница „Аглайя Киряку“ в града. От 1998 г. работи в икономическия отдел на Св. Синод, а от миналата година го оглавява. Ръкоположен е за епископ през 2012 г. и служи като викарий на Атинския архиепископ.

4.8518518518519 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (27 Votes)

Българи в Милано стр. фб на митр. Антоний

През време на Великия пост християните се вглеждат в личния си духовен живот и се опитват според своите възможности да отдадат сърцето и душата си на Бога – с молитви, пост и участие в пълнота в тайнствата на Църквата Христова. Разбира се, този начин на живот е добре да се води и извън тези особени в духовно отношение дни – през целия ни живот.

В дните на поста всеки християнин усеща подкрепата на духовника и църковната общност, която е една благодатна среда за духовно възпитание и израстване. Още по-хубаво, благодатно и душеполезно е, когато тази подкрепа се оказва и от архипастиря на епархията. Такава радост усетиха българските православни християни в италианските градове Болония и Милано през първата седмица на Великия пост.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (21 Votes)

33528420308 6ba3ab08cd bКралят на Белгия Филип присъства на богослужението за Неделя православна в катедралния храм в Брюксел на Митрополията в Белгия (към Вселенска патриаршия), оглавено от митр. Атинагор. С него съслужиха Киринейският митр. Хризостом от Кипърската църква, грузинският еп. Доситей и клирици от всички православни общности в Белгия, а молитвено присъстваше румънският еп. Марк.

Присъствието на краля на Белгия Филип е свързано с 50-годишнината от основаването на митрополията в Белгия през лятото на 1969 г. Крал Филип се отнася с голямо внимание към добрите отношения между държавата и религиите и това е причината да откликне положително на поканата на Белгийския митр. Атинагор, постоянен представител на Православната църква пред държавата в Белгия. Това е първият случай, когато кралят на страната посещава православна църква след официалното признаване на православието през 1985 г. В словото си митр. Атинагор разказа за историята на Православната църква тук, за първите енории, основани от гръцки моряци в края на 18 в. Той съобщи, че за годишнината на митрополията през ноември т. г. в Брюксел ще пристигне Вселенският патр. Вартоломей.

 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.