Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)

247994.pОт 25 септември до 1 октомври в Москва се проведе седмата източноевропейска конференция на изследователите на Свещеното Писание на Новия Завет. Тя се осъществи с подкрепата и гостоприемството на Руската православна църква – Московска патриаршия и беше на тема „История и богословие в евангелските повествования“. Основен домакин на важната научна проява беше председателят на Отдела за външно-църковни връзки и на Библейско-богословската комисия на Светия Синод на РПЦ Волоколамски митрополит д-р Иларион (Алфеев), който е и ректор на специализирания институт на тази църква, наричан Общоцърковна аспирантура и докторантура „Свети Кирил и Методий“.

Цялата статия: Конференция на новозаветни учени от цял свят се проведе в Москва

4.5 1 1 1 1 1 Rating 4.50 (8 Votes)

Ilia II 300Грузинската православна църква призова християните да се въздържат от протестни действия срещу визитата на папа Франциск в Грузия, която ще продължи от 30 септември до 2 октомври. "Грузинската патриаршия с уважение приветства госта и се надяваме, че неговата визита ще съдейства за задълбочаване на отношенията и утвърждаване на мира в региона. В същото време считаме за неприемливо проявата на недоволство във връзка с посещението на Римския папа от страна на някои духовни лица в Грузия и призоваваме всички към спокойствие", се казва в разпространено в сряда изявление на патриаршията.

Преди две седмици членове на организацията "Съюз на православните родители" и няколко грузински свещеници проведоха протестна акция пред посолството на Ватикана в Тбилиси с искане да се отмени визитата на папата в Грузия. Те призовават и патриарх Илия да откаже среща с папа Франциск.

В заявлението на Грузинската патриаршия се напомня, че папата идва на посещение в Грузия по покана на Грузинския патриарх Илия ΙΙ и президента на Грузия Георги Маргвелашвили. Администрацията на президента публикува подробна програма на папската визита, която включва освен среща с президента и Грузинския патриарх, също и срещи с местните католически общности, както и отслужването на литургия на стадиона "Михаил Месхи" в Тбилиси. Папата ще посети и историческата църква Светицховели в старата грузинска столица Мцхета. След това Франциск ще отпътува за Баку.
3.22222222222 1 1 1 1 1 Rating 3.22 (9 Votes)

eikosifoinissis 001 1Днес гръцкият президент Прокопис Павлопулос заяви в с. Доксат край Драма, че "България, която е член на обединена Европа, е длъжна най-накрая на върне религиозните ценности, които е откраднала от манастира на св. Богородица Икосифиниса". Гръцкият президент е в Доксат, за да отбележи годишнината от опожаряването на селото от българските войски на 29 септември 1941 г. Същия призив отправи и Теренс Куик, заместник-министър, пряко подчинен на министър-председателя и отговарящ за координацията на работата на кабинета, който също присъства на възпоменателните церемонии в Драма. "Това би било една минимална компенсация за извършеното през онзи период върху гръцките жители на селището", подчерта още Т. Куик.

Гръцката страна периодично повдига въпроса за връщането на църковната утвар и други реликви на манастира "Св. Богородица Икосифиниса (Косиница)", отнети от българските войски през 1917 г. Тогава български учeни начело с Богдан Филов прибират в София част от църковната утвар на манастира, включително и икона-мощехранителница, икони и ръкописи. Всичко е засекретено в специален фонд, тъй като съгласно Ньойския договор е трябвало да бъде върнато на Кралство Гърция. Разсекретяването се извършва през 1992 г. съгласно договор с Гърция от 1964 г. През 2015 г. иконата св. Богородица Косиница беше донесена за поклонение в страната - в катедралния храм "Св. Неделя" в София, в Германския и Гигинския манастири, както и в гр. Бургас.

Въпросът за тези реликви беше поставен и от Вселенския патриарх Вартоломей по време на неговото посещение в България през ноември 2015 г., което предизвика силна негативна реакция в обществото.

В манастира Косиница през последните години се подвизава и монахиня, родом от България, завършила БФ на СУ "Св. Климент Охридски".

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (4 Votes)

f51Московският патриарх Кирил подкрепи обръщението на руски граждани за законова забрана на абортите в Русия. Документът беше подписан на среща на патриарха с участници в общоруското обществено движение "За живота" и движението "Православни доброволци", които събират подписи за забрана на абортите в страната. 

Официалният сайт на Московска патриаршия съобщава, че предстоятелят на РПЦ е поставил своя подпис под обръщението. Отбелязва се също, че то е било съгласувано с Патриаршеската комисия по въпросите на семейството, защитата на майчинството и детството. Авторите на документа подчертават, че абортите са "легално убийство на деца преди раждането им". Според тях законодателството на Руската федерация трябва да признае на заченатото дете статута на "човешко същество, чийто живот, здраве и благополучие трябва да са защитени със закон".

Цялата статия: Патриарх Кирил подписа обръщение на граждани за забрана на абортите в Русия

4.2 1 1 1 1 1 Rating 4.20 (15 Votes)

42442423На 26 септември, съответно 13 септември по стар стил, в Русия отбелязват значим празник - Воскресение Словущего. Той се отбелязва преди деня на Въздвижението на Честния кръст Господен и се свързва с възстановяването на храма на Христовото Възкресение на Гроба Господен в Йерусалим от благоверните царе св. Константин Велики и майка му св. Елена в първата половина на 4 век. Макар названието на самия празник да не е напълно ясно дори за езиковедите, а и св. Филарет Московски (Дроздов) да го е смятал за народно име на празника, всички са единодушни, че става дума за ново прославяне на Възкресение Христово около половин година след неговото отбелязване през пролетта, а основният прославян, естествено, е Сам Господ Иисус Христос.

Цялата статия: В Русия отбелязват празника "Воскресение Словущего" (обновено със снимки)

 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.