Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)

5 e1527059101513 200x300На 20  май в Моренвилие се състоя 25-я юбилеен пикник, организиран от Българската църковна община “Свети Патриарх Евтимий Търновски” в Париж и ансамбъл “Зора”, със съдействието на Българското посолство във Франция и Културния институт в Париж, както и с участието на всички български училища във френската столица. 

Събитието, посветено на празника на българската писменост и култура и делото на светите братя Кирил и Методий, бе предшествано от света Златоустова литургия, възглавена от архимандрит Емилиян Боцановски в българския храм, а благословението и молитвата му ни съпътстваха през целия празничен неделен ден.

В Моренвилие посланикът на Република България във Франция Ангел Чолаков, под чийто патронаж се провежда събитието,  откри тържеството с приветствие, подчертавайки особената важност държава и църква да работят ръка за ръка в „свещен съюз“ не само в родината ни, но и извън нея. Посланик Чолаков изрази благодарност към г-жа Елена Горгачева, която в продължение на дълги години, организираше този празник-пикник, и завеща това дело на Българската православна църковна община в Париж през 2014 година.

10 300x169След традиционния молебен, отец Иван Карагеоргиев в словото си припомни, че светите братя са създали нашата азбука, за да ни преподадат християнската вяра и дух, съхранили народа ни през вековете.  А мисионерското дело на техните ученици – основатели на Преславската и Охридската книжовни школи, останали в историята ни като Златния век на българската писменост и култура, са станали възможни с подкрепата и далновидността на покръстителя на българския народ св.  цар Борис. Отец Иван Карагеоргиев благодари на посланик Чолаков за изключителното добро и плодотворно сътрудничество по време на неговия мандат.

Благодарности бяха изразени и към г-жа Фабиен Девез, кмет на Моренвилие, град намиращ се на 40 километра северозападно от френската столица, която лично уважи с присъствието си празника, и където вече 25-та година се организира нашия традиционен пикник.

16 300x225

Водеща на програмата беше актрисата Анна Танчева. Изяви имаха всички български училища в Париж, видяхме и чудесния спектакъл на българска народна музика и танци на ансамбъл “Зора” и френските ни приятели от  оркестър “Балкансамбъл”, които събраха всички на кръшни народни хора.

Местна френска асоциация на хора с увреждания присъства на тържеството. 

За радост на децата и тази година бе организирана игра.

2018 05 20 12 51 22 e1527064699142 200x300За положените усилия да отговорят на въпроси, свързани с делото на светите братя, да решат кръстословица и сглобят Великденската книжка на работилница „Двери“, малчуганите получиха лакомства и различни изненади. 

Oбичното от всички лото с традиционната голяма награда велосипед запали интереса на присъстващите и предостави още едно поле за изява на най-малките участници.

Благодарим от сърце на всички, които с участието си в това събитие, спомогнаха да продължим тази прекрасна традиция, която в рамките на един ден ни среща с много нови наши сънародници!

 

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (4 Votes)

pergis evaggelosНа 90-годишна възраст днес се е упокоил от трудовете си един от най-забележителните архиереи на Цариградската вселенска патриаршия – митрополитът на Перга Евангел (Галанис). Роден през 1928 г. в цариградския квартал Терапя (Тарабия) край Босфора, той завършва гръцко училище и гимназия, а след това и висшата богословска школа на остров Халки (1953 г.). Същата година е ръкоположен за дякон и остава в тази йерархическа степен 17 г., за да бъде избран направо за митрополит на Перга (в област Памфилия, Южна Мала Азия). Междувременно постепенно се изкачва по цялата стълбица на дяконските постове: редови, трети, втори дякон, а през 1965 г. стига до поста велик (патриаршески) архидякон.

4.6190476190476 1 1 1 1 1 Rating 4.62 (42 Votes)

synodos 11 5 18След дълго прекъсване отново ще се състои поредният конгрес на висшите православни богословски школи. Този път той ще бъде в Солун, където основен домакин е Богословският факултет на Солунския Аристотелев университет. Откриването на конгреса е в понеделник, 21 май 2018 г., а работните дни са 22, 23 и 24 май.

Конгресът е под егидата на Цариградския вселенски патриарх Вартоломей и има за тема "Светият и велик събор на Православната църква. Православното богословие в 21 век".

В този най-висок форум на световното православно богословие ще вземат участие около 120 учени, представители на висшите православни богословски школи от Европа, Азия, Америка, Африка. Участниците са от 20 страни и представляват 25 отделни православни висши богословски школи. Сред тях този път ще има рекорден брой архиереи, които са университетски преподаватели или поне притежават докторска степен по богословие. В почетния комитет на конгреса са включени седем от най-известните православни архиереи, които са видни богослови и университетски преподаватели:

4.9545454545455 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (22 Votes)

P 20180509 171052На 5 и 6 юни в университет Нантер, Париж, ще се проведе Международен научен симпозиум на тема „Сакралното пространство в средновековната църква“. Той се организира от  комитет на докторанти на университета (академичен екип „Археология и антични науки“) под научното ръководство на професори и доценти по средновековна археология и история на изкуството.

В симпозиума ще има и български участник – д-р Йоанна Планшет, изкуствовед и научен асистент в Националната библиотека на Франция (Париж). Тя ще представи доклад на тема: „Приносът на литургията към концепцията на стенописите на един византийски паметник със сепулкрално значение: случаят с Бачковската костница“.

4.75 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (32 Votes)

01a9dНа своето последно заседание на 14 май Св. Синод на Московска патриаршия избра Егоревския еп. Тихон (Шевкунов) за „глава на Псковска епархия, Псковски и Порховски епископ“. На 17 май в Москва патриарх Кирил го възведе в сан митрополит на Псковска и Порховска епархия.

Духовникът, известен в руското общество с прозвището „духовникът на Путин“ заради близостта му с руския президент, досега беше игумен на влиятелния Сретенски манастир в Москва, както и председател на Патриаршеския съвет за култура.

 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.