Мобилно меню

4.8666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.87 (15 Votes)

patriarx kirill mediumМосковският и на цяла Русия патриарх Кирил направи изявление относно намеренията на турското правителство да превърне „Света Софѝя“ в действаща джамия. В изявлението, публикувано в официалния сайт на Московска патриаршия, се казва следното:

„Дълбоко съм обезпокоен от призивите на някои турски политици да преразгледат музейния статут на храма „Света Софѝя“, един от най-великите паметници на християнската култура.

Построен през 6 век в чест на Христос Спасител, този храм означава много за цялото Православие. И той е особено скъп на Руската църква. Пратениците на великия княз Владимир били запленени от неговата красота, щом приминали прага му. Като чул техния разказ, св. Владимир покръстил себе си и Рус, която навлязла в ново за нея духовно и историческо измерение – в християнската цивилизация.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

trekking sto agio oros kai anavasi stin koryfi athos 5Отварянето на Света гора за поклонници не доведе до увеличаване на посетителите, съобщава „Вима ортодоксиас“. По това време на годината обикновено в светогорските манастири има много поклонниц, преди всичко от Русия, Сърбия, България и Румъния. Днес манастирите са почти празни, а Урануполи, който разчита най-вече на поклоннически туризъм, отбелязва 80% спад на туристите. Обикновено поклонниците оставят семействата си за няколко дни в градчето, докато те са на Света гора.

Затова от 3 юли Свещеният кинотис реши да увеличи броя на поклонниците от петнадесет на двадесет души, които могат посещават светогорските манастири, а скитовете и килиите могат да приемат от трима до петима посетители всеки ден. Освен това се разрешава движението на поклонници от един манастир до друг, което досега беше забранено, като те могат да останат да спят в манастира, където са стигнали, но след съгласуване с местното монашеско братство.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (19 Votes)

largeМного бързо и без решение завърши заседанието на Върховния съд на Турция относно искането емблематичният храм „Света Софѝя“ да бъде превърнат в джамия, съобщава Orthodoxia.info. Съдиите препратиха към предходните съдебни решения относно храма, които потвърждават музейния му статут, установен с указ на Кемал Ататюрк през 1935 г.

В същото време обаче съдиите отбелязват, че този статут може да бъде променен с президентски указ, оставяйки по този начин отговорността за подобно решение на президента Ердоган. Окончателното решение за статута на храма ще бъде обявено в рамките на 15 дни.

4.9259259259259 1 1 1 1 1 Rating 4.93 (54 Votes)

Agia Sofia in Constantinople 4В проповедта си след богослужението за Петровден в църквата „Св. Апостоли“ в Истанбул Вселенският патриарх Вартоломей коментира намерението на турските власти да превърнат „Света Софѝя“ в джамия. Досега емблематичният за Византийската империя храм функционираше като музей. Патриархът заяви, че през 2016 г. е изпратил писмо към тогавашното ръководство на религиозните въпроси и е изразил безпокойствието си от промяната на режима на „Света Софѝя“.

„Не бива този храм да стане причина за сблъсъци между двата народа. Той не принадлежи само на този, който притежава паметника, но на цялото човечество. И турският народ носи отговорността да запази световния характер на паметника. „Света Софѝя“ като музей е място и символ на срещата, подкрепата и разбирателството между християнството и исляма. Евентуалното превръщане на „Света Софѝя“ в джамия ще настрои милиони християни от целия свят срещу исляма. Но единството трябва да се пази. Ние очакваме в крайна сметка разумът и благоразумието да надделеят“.

Въпросът за превръщането на „Света Софѝя“ в джамия беше повдигнат за пореден път от една турска националистична неправителствена организация. Този път идеята срещна подкрепата на турския президент Ердоган. Решението на съда, който трябва да потвърди или отмени решението на Кемал Ататюрк за придаването на статут на музей на „Света Софѝя“, трябва да бъде обявено на 2 юли.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (45 Votes)

b43270На заседанието на Св. Синод на Вселенската патриаршия на 23 юни беше причислен към лика на светците митрополитът на Едеса (Воден), Пела и Алмопия Калиник, ръководил митрополията от 1967 г. до 1984 г.

Новопрославеният светител е роден през 1919 г. с кръщелно име Димитриос Пулос в с. Ситаралона в Етолоакарнания. Неговият дядо е бил свещеник в селото и така малкият Димитриос израснал в храма. След завършване на висшето си образование получава предложение да продължи образованието си в чужбина, но той предпочита да остане в страната и да посвети живота си на Църквата.

Първоначално работи като секретар и проповедник в митрополията на Етолоакарнания, като обикалял и най-отдалечените села в областта, проповядвайки Божието слово на прост и разбираем за хората език.