Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)

Стокхолм2Енорията „Преображение Господне“ в Стокхолм, влизаща в състава на Екзархата на руските православни църкви в Западна Европа към Вселенска патриаршия, наред с храмовия си празник (19 август по стар стил) отпразнува и двоен юбилей: 400 години от своето основаване и 110 години от освещаването на настоящия си храм. Св. Литургия оглави Хариуполският архиеп. Йоан, глава на Екзархата, в съслужение с дякони и свещеници, представители на няколко поместни православни църкви.

Като една печална ирония изглеждаше фактът, че единствената енория, която не изпрати свой представител на 400-годишния юбилей, беше на руския храм, намиращ се под омофора на Московската патриаршия, съществуващ от 20 години в шведската столица.

„Преображение Господне“ е първата в историята руска православна църква, основана извън границите на Русия. След дълга и изтощителна война през 1617 г. между Швеция и Русия е сключен Столбовският мирен договор. Чрез него се възстановяват мирните търговски отношения между двете страни, като в една от клаузите Швеция дава на руските търговци и правото да имат свой постоянен православен храм в Стокхолм.

Първият храм се е помещавал във временни складови постройки, а скоро след това е преместен в едно от крилата на новопостроена административна сграда. Той се намирал на пряко подчинение на Новгородската епархия. По-късно, в началото на 18 в. отново избухва война. Храмът е в затруднено положение, но продължава да работи. След края на войната, във връзка със създаването на официални дипломатически отношения между двете страни, той преминава на пряко синодално подчинение към столицата Санкт Петербург.

На енорията обаче е отредено дълги години да се премества от сграда в сграда, използвайки за храм различни помещения, докато накрая през 1900 г. се установява в двора на новопостроена жилищна кооперация в северната част на градския център. Храмът е осветен през 1907 г. и до ден днешен приютява своите енориаши.

4.2 1 1 1 1 1 Rating 4.20 (5 Votes)

Noi hotărâriПреди няколко седмици в Румъния се разгласи скандалът с безнравственото поведение на епископа на епархия Хуш Корнилий, Източна Румъния. Скандалът разтърси цялата Православна църква в страната, както и цялото общество. Кадри с видеозапис на развратни действия на епископа с непълнолетен младеж обиколи румънските телевизии и стана повод за вълна от възмутени реакции, включително и хули срещу цялата Църква. Тогава Румънският синод не излезе с официално изявление, мотивирайки се, че дните на пост не са подходящи за такива дела и обеща да реагира след празника Успение Богородично. Миналата седмица Св. Синод на йерархията на Румънската православна църква излезе с официално изявление за медиите. В него се декларира загриженост за мира в Църквата и за намаляването на отрицателните последици от скандала.  В изявлението се казва дословно:

На 17-18 август 2017 г. Светият Синод и Постоянният Синод на Румънската православна църква се срещнаха в дух на молитва и голяма отговорност за мира и единството на Църквата. Двата църковни органа единодушно одобриха поредица от изменения в Устава за организацията и функционирането на Румънската православна църква и в Правилника на дисциплинарните и каноничните власти и на (духовните) съдилища, особено по отношение на разглеждането на обвиненията (жалбите), разследването и съденето на йерарсите.

Беше установено обаче, че преминаването през всички нови законови и регулаторни стъпки относно провеждането на каноничен църковен процес може да отнеме няколко месеца, което значително ще удължи нестабилното положение в епархията Хуш.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

dionysius of zakynthos kerЧетиринадесет години след последното си посещение на остров Закинт (най-южния от йонийските острови западно от полуостров Пелопонес), Цариградският вселенски патриарх Вартоломей отново ще посети острова, който е в юрисдикцията на Гръцката православна църква. Поводът за посещението е навършването на 24 август на 300 години от идването на мощите на свети Дионисий Закинтски, покровителя на острова.

Трима предстоятели на поместни църкви – патр. Вартоломей, Атински архиепископ Йероним и Кипърски архиепископ Хризостом – ще отслужат празничната литургия по този повод.

4.5483870967742 1 1 1 1 1 Rating 4.55 (62 Votes)

98347574„Българската православна църква е единствената истинска и достойна Църква-майка на Македонската православна църква – Охридска архиепископия“, заяви игуменът на Бигорския манастир архим. Партений в ексклузивно изявление за Двери.бг. „Тя е наша Църква-майка и в каноничен, и в исторически аспект“, допълва той.

Според него БПЦ и днес проявява майчинска грижа към верния Христов народ в Македония. Затова тя трябва да бъде по-смела в своите действия и да признае автокефалията на Македонската църква. Това завинаги ще закрепи братството между македонския и българския народ, смята архим. Партений.

4.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (12 Votes)

125259533 6След дълги преговори Грузинското министерство на културата и Грузинската патриаршия са договорили с властите в Индия пренасянето за шест месеца на мощите на грузинската царица св. Кетеван, убита мъченически заради вярата си през 1624 г.

Донасянето на мощите на грузинската царица ще бъде съпроводено с конференции и други инициативи с международно участие.

Според историческите извори царицата на Кахетия Кетеван била пленена по време на похода на шах Абас в Грузия през 1613 г. Царицата отказала да смени вярата си и през 1624 г. била убита в град Шираз. Очевидци на смъртта на царицата мъченица станали португалски мисионери, които тайно изровили останките на светицата  и ги пренесли в манастира на августинците в Исфахан (Иран), а след това и в манастира на св. Августин в Гоа (бивша португалска колония в Индия). Различни частици от св. мощи били пренесени и в Грузия, Ватикана и Белгия. В началото на 19 век манастирът в Гоа бил унищожен. Множество научни експедиции през 20 век търсят мощите на известната грузинска царица в Индия, но без успех.

 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.