Мобилно меню

4.28571428571 1 1 1 1 1 Rating 4.29 (21 Votes)

209426.pВ проповедта си, посветена на празника на св. Николай Чудотворец, Милетският митрополит Апостолос (Вулгарис) сравни днешните времена с времето на св. Николай Мирликийски, който вече толкова столетия остава образец за православните епископи. И по-специално той сравни отношението на светеца към Събора в Никея, където било осъдено арианското учение, и на епископите на онези поместни Православни църкви, които отказаха да отидат на Събора в Крит, понеже искали по този начин да защитят православната вяра. Според архиерея, който е и игумен на манастира "Света Анастасия" в Халкидика, те са проявили непослушание към гласа на Църквата. И житието на св. Николай, епископа на Мира, ги изобличава:

"Св. Николай е считан за покровител на всички архиереи на Православната църква... Множество хора са намерили мир в душите си покрай него. Не могат да бъдат описани постиженията му в молитвата, аскезата, поста, милосърдието. Притежавайки сила от небето, той раздавал всичко на бедните, защитавал сираците, преживявал бедността на страдащите и наскърбението, бил истински отец на милосърдието. Той станал пример за добрия пастир, "правило на вярата, образ на кротостта и учител на въздържанието".

Цялата статия: Милетски митр. Апостол: Няма светец на Църквата ни, който да е отказал да отиде на Събор!

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)

1410175289В руското общество текат разгорещени спорове за това, дали предметът "Основи на православната култура" трябва да залегне в програмата на всички класове в руските училища. От 2012 г. той се изучаваше експериментално само в 4-ти клас по един час седмично в рамките на предмета "Основи на религиозните култури и светска етика". Четвъртокласниците избират между шест варианта на предмета, като данните сочат, че най-много родители са избрали за своите деца варианта "Основи на светската етика".

Програмата, подготвена от експерти от Московска патриаршия и Руската академия на образованието, предвижда разширяването на предмета във всички класове, като той се изучава два пъти седмично само под формата "Православна култура". От Министерството на образованието потвърдиха, че такова предложение действително е постъпило, но, дори ако се приеме, то ще бъде факултативно и ще зависи изцяло от решението на родителите. 

Срещу изучаването на предмета "Православна култура" във всички класове от 2 до 11 клас се обявиха представителите на ислямската, будистката и еврейската общност в Русия. Според тях в целите на програмата е заложено "формирането на руска гражданска идентичност и ценности в многонационалното руско общество", което автоматично изключва техните представители от възможността да имат "руска гражданска идентичност".

Цялата статия: Руската църква предлага въвеждане на предмета "Основи на православието" във всички класове

4.9 1 1 1 1 1 Rating 4.90 (10 Votes)

2P20161204 VAR 2604 1200Вчера Московският и на цяла Русия патриарх Кирил освети новия руски храм в Париж, посветен на Св. Троица. С него съслужиха митрополитът за Франция от Вселенска патриаршия Емануил, както и митрополитът за Франция на Антиохийската патриаршия Игнатий, румънският Западно- и Южноевропейски митрополит Йосиф, както и много руски епископи и клирици на Корсунска епархия.

На откриването на храма присъства и съпругата на руския министър-председател Светлана Медведева, кметът на Париж, представители на руски и френски институции.

В словото си патриарх Кирил благодари на "руския президент Вл. Путин, бившия президент на Франция Н. Саркози и настоящия президент на страната Ф. Оланд, тъй като положителното решение на най-високо равнивще предопредели възможността да се осъществи този прекрасен проект". 

Цялата статия: Патриарх Кирил освети руския храм "Св. Троица" в центъра на Париж

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

На 27 ноември, неделя, Цариградският вселенски патриарх Вартоломей в отговор на покана на църковното настоятелство на българската община в Истанбул отиде и присъства на светата литургия в храма "Св. Йоан Рилски" в Българската екзархия в квартала Шишли. По време на богослужбата той стоя в мантия на архиерейския трон, а заедно с него в храма молитвено присъстваха митрополитите на Мармара Йосиф и на Одрин Амфилохий, както и други клирици на патриаршията.

В словото си след богослужението патриарх Вартоломей говори за общото духовно наследство на двете сестри-църкви - Цариградската и Българската. От името на българската община патриарх Вартоломей беше приветстван от г-н Васил Лязев, председател на българската община в Истанбул.

Българската църква "Св. Иван Рилски" в двора на някогашната Българската екзархия в квартал Шишли е мястото, където през последните години се извършват редовните богослужения за нашата общност в Цариград от българския свещеник, иконом Ангел Иванов Велков, както и в съботните дни - в гробищната църква "Св. Димитър" в българското гробище във Ферикьой (квартал, съседен на Шишли). Съответно да припомним, че от 71 години българските църкви в Турция (Одрин и Истанбул) са под юрисдикцията на Цариградската патриаршия. При вдигането на схизмата пред февруари 1945 г. е договорено всички някогашни гръцки църкви и манастири на територията на днешна България (по Черноморието, в Пловдив, Асеновград и пр.) да се признаят като част от юрисдикцията на БПЦ, а българските църкви в Турция да минат под цариградския патриарх.

В българските църкви в Истанбул се черкуват редовно и десетки православни жени, основно от Молдова и Украйна, които работят в турския мегаполис и идват за богослуженията в българската общност, понеже разбират църковно-славянски език. Наистина, имат затруднения с българския език, но в крайна сметка те са християнски с дългогодишен църковен живот и познават отлично богослужебните текстове, а някои от тях дори участват в църковния хор.

 

 

 

 

 

4.2 1 1 1 1 1 Rating 4.20 (5 Votes)

jpgГлавната прокуратура в Украйна повдигна обвинение срещу един от основните спонсори на каноничната Украинска православна църква (Московска патриаршия), т. нар. православен олигарх Вадим Новински. Обвиненията срещу него обаче не са с финансов, а с църковен характер. Новински е обвинен, че през 2013 г. е организирал опит за преврат в Украинската православна църква, чиято цел е била да се отстрани Киевският митрополит Владимир (Сабодан) и на негово място да се сложи близък до тогавашния президент Янукович йерарх, а именно Борисполският митрополит Антоний. Главната прокуратора обвинява Новински, че е отвлякъл и в продължение на половин година е държал насилствено изолиран секретаря на Киевския митрополит Владимир, сега Переяслав-Хмелницки архиепископ Александър. В периода от 17 юни до 13 декември 2013 г. той е бил местен принудително на различни места, включително в хотели, под охрана на специализирания отряд със специално предназначение "Грифин", където му е оказван психологически натиск да се съгласи да убеди митрополит Владимир доброволно да се оттегли от поста си в полза на друг негов приемник. 

Вадим Новински отрича отправените му обвинения и заявява, че те имат политически характер и са свързани с политически репресии срещу съдружниците на бившия президент Янукович. По делото има привлечени и бивши украински министри и полицаи. Новински е депутат от Украинската рада, един от най-богатите бизнесмени на Украйна, чието богатство според Форбс възлиза на 444 милиона долара. Той специално се върна в Украйна от Гърция, за да присъства на дебатите за отнемане на депутатския му имунитет. Новински заяви, че не се страхува да остане без имунитета си и че е невинен. Засега Радата не е преценила, че има достатъчни доказателства за вината му и отказва да свали имунитета му.

По материали от украинската преса

 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.