Мобилно меню

4.2941176470588 1 1 1 1 1 Rating 4.29 (17 Votes)

Teodor II Papiez i Patriarcha Wielkiego Miasta AleАлександрийският патриарх Теодор II посети Полша, където се срещна с Варшавския митрополит Сава, предстоятел на Полската православна църква. Двамата предстоятели отправиха общо възвание до всички, ангажирани с украинската църковна криза. Те призоваха отговорните да постъпят в духа на братската любов и да направят всичко, за да се преодолее конфликтът в Украйна и да възтържествува църковният ред там. В общото възвание, макар и написано дипломатично, предоставянето на автокефалия се счита за неподлежащо на съмнение. Двамата предстоятели призовават всички ангажирани страни да направят всичко възможно, за да се установи църковен ред в украинската земя. Московска патриаршия публикува посланието с тълкуванието, че предстоятелите на Александрийската и Полската църкви са се обявили против даването на автокефалия на Украинската църква.

Ето и възванието, в което запазваме правописа по гръцкия оригинал (възванието е подписано на гръцки, полски и английски език).

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)

ГарегинМежду главата на Арменската църква католикос Гарегин II и правителството била постигната договореност той да се оттегли доброволно от своя пост, съобщават арменските медии. Предполага се, че официално католикосът ще се оттегли от своя пост "по здравословни причини". Официално потвърждение от страна на църковното ръководство в страната на този етап няма.

Директорът на прес-службата на Арменската църква свещеник Ваграм Меликян заяви по този повод: "Считаме за необходимо да отбележим, че в продължение на 27-годишната история на Третата република всички правителства без изключение проявяваха дължимото уважение към Арменската апостолска църква и към Католикоса на всички арменци, като високо ценяха ролята на Арменската църква за развитието на нашата държавност, национално единство и солидарност".

4.4285714285714 1 1 1 1 1 Rating 4.43 (21 Votes)

21.53.40 12На 16 септември в Дюселдорф беше извършена интронизацията на новия епископ на Сръбската патриаршия за Германия Григорий, който беше назначен на този пост от сръбския Св. Синод през месец май т. г. На богослужението присъстваха и президентът на Република Сръбска Милорад Додик, политици от Сърбия.

Участие в богослужението взе руският Подолски архиеп. Тихон, който ръководи руската епархия в Германия, а представителят на Константинополска патриаршия Арианзийски еп. Вартоломей е взел само молитвено участие, намирайки се в светия олтар. Той също е бил поканен да вземе участие в общото богослужение, но в последния момент сърбите го помолили да присъства само молитвено поради участието в службата на двама епископи от Московска патриаршия и категоричния им отказ да съслужат с него. Това поведение дълбоко е огорчило епископа.

Както е известно, Св. Синод на РПЦ забрани на своите епископи да съслужат с йерарси на Константинополската патриаршия. Това решение ще се отрази най-вече на литургичния живот на православните общини в т. нар. диаспора, т. е. извън традиционно православните страни.

Митрополитът за Германия (Вселенска патриаршия) Августин разпространи изявление, в което изразява скръбта си от случилото се в Дюселдорф и решението на Московската патриаршия. И по-конкретно той казва:

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (27 Votes)

12.09.2018 5В Българския културен институт в Будапеща на 12 септември се проведе лекция на проф. д-р Иван Христов от Богословския факултет на Софийския университет на тема „Византийското богословие през 14 век“. Проявата беше организирана по повод Съединието на България. Проф. Христов гостува в унгарската столица по покана на предстоятеля на българския храм „Св. Кирил и Методий“ и на Българския културен институт в Будапеща. Множество наши сънародници и приятели на България присъстваха на лекцията. Сред тях беше и изтъкнатият българист д-р Дьорд Сонди.

Вечерта бе открита от директора на Българския институт Олга Попова. Тя приветства присъстващите с добре дошли след лятната ваканция и накратко ги запозна с биографията на проф. Иван Христов, като изтъкна неговия принос във философската и богословска наука в България.

4.1587301587302 1 1 1 1 1 Rating 4.16 (63 Votes)

Sinod 600x399Св. Синод на Руската православна църква е взел решение РПЦ да не споменава на богослужение Вселенския Константинополски патриарх Вартоломей. Освен това митр. Иларион (Алфеев) съобщи, че Руската църква ще преустанови участието си в структурите, в които председатели или съпредседатели са представители на Константинопол, включително в епископските събрания в диаспора, в комисиите по богословски диалог и др. мероприятия.

Причината е изпращането на двама екзарси на Вселенска патриаршия в Киев, които трябва да подготвят условията за създаването на единна Украинска православна църква, на която патриарх Вартоломей да предостави автокефалия. 

„В продължение на 300 години никой не е оспорвал статута на Киевската митрополия в състава на Московска патриаршия“, заяви той.

 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.