Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (6 Votes)

detail20211019 PAL05168 обрМосковският и на цяла Русия патриарх Кирил изрази своята загриженост за равнището на преподаване на предмета „Основи на православната култура“ в руските училища. Той коментира проблемите по време на среща с учителите по „Основи на религиозните култури и светска етика“, която се проведе вчера в Москва.

„Ако уроците по православна култура бъдат скучни и формални, то децата ще пренесат тази скука и в своя живот като възрастни и така ще асоциират религиозния живот със скуката.

Затова е по-добре изобщо да не се преподава, вместо да се преподава лошо. Във всички училища в дореволюционна Русия се е преподавал „Закон Божи“ и най-често неудовлетворително. В резултат, както ни е известно, бъдещите революционери станаха атеисти, макар че като деца всички са изучавали „Закон Божи“. Ето защо не бива да правим същите грешки“.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)

510Грузинската църква се включи активно в предизборната борба в страната, която достигна своята кулминация след арестуването на бившия премиер Михаил Саакашвили в навечерието на местните избори на 2 октомври. Митрополитите се разделиха „за“ и „против“ това решение на правителството, включвайки се в различни петиции, а редица високопоставени представители на църквата публично изразиха своите политически предпочитания.

Говорителят на патриаршията протойерей Андрия Джагмаидзе заяви, че църквата е в състояние ясно да обясни на своето паство какво да прави по време на изборите, с което предизвика гнева на опозиционните партии. Той направи това изявление в предаване по патриаршеския телевизионен канал „Единоверие“, обръщайки се към онези опозиционни телевизии и медии, които разпространяват компрометиращата за църквата информация от изтеклия архив на Държавна сигурност (тук) и настояват църковното ръководство да даде обяснение. Според Джагмаидзе обаче скандалните видео и аудиофайлове са разпространени в навечерието на изборите, за да въвлекат църквата в политическата борба: „Питам хората, стоящи зад тези телевизии: наистина ли искате църквата да говори за всичко? Наистина ли искате преди изборите да ровим всичко и да разкажем на своите енориаши какво мислим за вас? Добре, ще наблюдаваме още няколко дни каква ще бъде реториката и възможно е… след това нека никой не се чуди, ако църквата обясни на своето паство какво да прави на тези избори“.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (6 Votes)

efreОсем години след изчезването на митрополита на Алепо Павел Антиохийската патриаршия пристъпи към избор на нов митрополит. За такъв беше избран Селевкийският епископ Ефрем (Маалюли), секретар на синода на Антиохийската патриаршия. Това съобщи за „Интерфакс“ Димитрий Саблин, координатор на групата по взаимодействие между Руската дума и Сирийския парламент.

„Новият митрополит на Алепо е човек, който обича Русия, той е надежден съюзник в работата по подкрепа на християните на Изток. Убеден съм, че със своята енергия и самоотверженост може да направи много за християните в Алепо“.

Предишният митрополит на Алепо Павел беше брат на Антиохийския патриарх Йоан. Той беше отвлечен от ислямисти заедно със сиро-яковитския епископ на града Григорий в опит да преговарят за освобождаването на отвлечени по-рано свещеници. Тяхната участ остана неизвестна, въпреки че през годините се появяваше противоречива информация къде се намират и дали са живи.

4.2 1 1 1 1 1 Rating 4.20 (5 Votes)

р4С благословението на Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний в Рим се проведе седмица, посветена на св. Йоан Рилски Чудотворец.

На 15 октомври в църквата „Санта Барбара“ в Колеферо с празнична вечерня и благодарствен молебен за рождения ден на Негово Светейшество патриарх Неофит започнаха празненствата, свързани с паметта на св. Йоан Рилски Чудотворец. В богослужението, извършено от доц. д-р о. Иван Иванов, взеха участие настоятелите на БПЦО „Св. Седмочисленици“ в Рим и техните семейства.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (9 Votes)

825c5450 005a 4abe a025 5abdd775c1b6Православните българи от Женева и близките градове в Швецария и Франция отново се събраха на свое „събитие“. А за нас всяка света литургия е събитие, защото сме зажаднели за Божието слово и Неговата благодат. Затова с голяма радост отново се събрахме на 17 октомври в храма „Temple de la Madeleine“ в Женева. Неделята е на светите богоносни отци от Седмия вселенски събор, с чието решение е утвърдено иконопочитанието в Църквата.

Богослужението извърши ставрофорен иконом Юлиян Ангелов, председател на катедралния храм „Св. цар Борис Покръстител“ в гр. Берлин, който обгрижва духовно и българската диаспора в Конфедерация Швейцария. В тази втора след летните месеци служба участие взеха десетки миряни. Много деца взеха свето причастие.

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]