Мобилно меню

2.7142857142857 1 1 1 1 1 Rating 2.71 (14 Votes)

safe imageСлед две седмици Руската църква ще чества 10 години от възкачването на патриаршеския престол на Московския патриарх Кирил. Коментирайки развитието на Руската църква през тези десет години, Волоколамският митрополит Иларион (Алфеев) се обърна към служителите в ръководения от него Отдел за външно-църковни връзки към Патриаршията. Според митрополит Иларион (Алфеев), който поема външната политика на Московска патриаршия веднага след избора на патриарх Кирил, неговият отдел в момента се намира в състояние на война. Той сравни отдела с военно подразделение, а своите сътрудници с войници, които сега са призовани да отдадат живота си за Родината, ако това се наложи:

"Тези десет години като цяло бяха мирно и благоприятно време, но през последните месеци срещу нашата Църква се разгърнаха военни действия. И сега се наложи да работим в съвършено друг режим... Ние се намираме в състояние на война, но тази война не започнахме ние. Нашата война е отбранителна, а ние ще я водим до победния край. Никакви трудности, никакви заплахи няма да ни сломят и разколебаят, защото ние знаем, че изпълняваме свещеното дело за защита на границите на нашата Света Църква. ... Аз мисля, че нашият Отдел съвсем справедливо може да се оприличи на армия или в краен случай на много важно военно подразделение, което пази свещените граници на нашата Църква. Армията е винаги необходима за безопасността на държавата, включително и в мирно време. Но ако мирното време за армията е време за тренировки, то по време на война военнослужащите трябва да бъдат готови, ако се наложи, да отдадат живота си за своята Родина".

4.4666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.47 (15 Votes)

685dНа 17 януари Върховната рада прие оспорваните поправки в Закона за свободата на съвестта и религиозните организации, който регулира процедурата за промяна на юрисдикционната принадлежност. За тях гласуваха 229 депутати (30 гласуваха против, 2 въздържали се, 40 негласували, над 100 неприсъствали). Поправките са известни като законопроект № 4128 и предизвикаха бурни дискусии преди една година. Оттогава законопроектът беше променен в някои точки.

Приетите поправки предвиждат, че всяка енория може да промени своята юрисдикция чрез провеждане на общо събрание на членовете на енорията, което може да бъде инициирано от самата енория. Ако за това решение гласуват две трети от участниците в събранието, то придобива юридическа сила независимо от позицията на местния митрополит, епархийски съвет или свещеник.

Законът уточнява понятието „религиозна община“ и механизма за промяна на нейната принадлежност. „Членството в религиозната община се основава на принципите на свободното волеизявление, а също и на изискванията на устава на религиозната община. Религиозната община по свое усмотрение приема нови и изключва съществуващи членове на общината по реда, определен в нейния устав“, се казва в закона.

4.5714285714286 1 1 1 1 1 Rating 4.57 (14 Votes)

cropВчера горя една от сградите в комплекса на Киево-Печeрската лавра. 11 пожарни машини участваха в потушаването на пламъците, обхванали около 400 кв. м. застроена площ. Запалената сграда няма богослужебни функции и огънят беше потушен за три часа. Комплексът на Киево-Печeрската лавра е разделен на две, като едната част се стопанисва от държавния музей, а другата – от църквата в лицето на УПЦ (МП). Пожарът възобнови спора между двете институции кой носи отговорността за инцидента и как се стопанисва лаврата. Прес-секретарят на УПЦ (МП) архим. Климент заяви, че пожарът не е в църковната част, а в тази на музея. Оттам обаче опровергаха информацията: „Горящата сграда е зад нашата ограда“, заяви музеен работник.

Междувременно полицията задържа мъж на 24 години, без постоянен адрес, заподозрян в запалването на сградата, като огънят е тръгнал от втория етаж на постройката. Причината за действията му не е ясна.

4.5121951219512 1 1 1 1 1 Rating 4.51 (41 Votes)

657920 n

Вартоломей, по Божия милост патриарх на Константинопол, новия Рим, и Вселенски патриарх

„Вие обаче пристъпихте към планина Сион… и църквата на първородните“ (Евр. 12:22-23), казва на всички вярващи блаженият апостол на народите Павел, като правилно оприличава Църквата с планина заради качествата й на утвърденост, постоянство, твърдост и непоклатимост. Макар Църквата Божия да е и да се нарича едно стадо и едно Христово тяло, като има навсякъде една и съща изповед на православната вяра, общение в Светия Дух чрез тайнствата и непоклатимост на апостолското приемство и каноничния порядък, тя още от апостолските времена се състои от църкви по места и страни, вътрешно самоуправлявани от собствени пастири и учители, и служители на Христовото благовестие, т. е. от епископи по всички тези земи, на основание не само на историческата в света значимост на градовете и страните, но и поради специфичните за всяка от тях пастирски нужди.

4.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (21 Votes)

74432 nГрузинският митрополит на Шемокмеди Йосиф (Киквадзе) стана първият йерарх на Грузинската църква, който поздрави официално Православната църква в Украйна с получаването на томос за автокефалия. В своето официално съобщение той написа: „Поздравявам Православната църква в Украйна с получаването на томоса и мисля, че Украйна е достойна да има независима църква, защото тя се бори векове за своята независимост и автокефалия“.

Ръководителят на прес-центъра на Грузинската патриаршия Андрия Ягмайидзе заяви, че това е лична позиция на митр. Йосиф, а Грузинската църква ще се произнесе на редовно заседание на Св. Синод.

Официално Грузинската църква обяви, че ще изрази позиция след излизането на Томоса. Всъщност това решение отразява желанието на грузинските митрополити да отложат заемането на позиция, поради липса на единомислие помежду си и най-вече поради опасение това да не доведе до въвличането на Грузинската църква в разкол. Митрополитът на Ахалкалаки Николай, например, е на мнение, че признаването на автокефалия е много дълъг процес и „няма нужда да се бърза“. „Ние възстановихме своята автокефалия през 1917 г., а Руската църква призна това едва през 1947, Константинополската пък – през 1990 г.“ Според него Грузинската църква трябва да изчака „останалите църкви, които са по-напред в йерархията на диптисите, да се произнесат първи“.

 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.