Мобилно меню

4.4117647058824 1 1 1 1 1 Rating 4.41 (34 Votes)

1811ilia2Публикувано в медиите писмо от Учебната комисия към Московска патриаршия до ректорите на висшите духовни учебни заведения в Русия предизвика ново напрежение в отношенията между Московската и Грузинската патриаршии. В писмото се казва, че по решение на Московския патриарх Кирил всички зрелостници, които имат свещен сан, могат да бъдат разпределени в руските военни бази извън Русия като капелани. В замяна след края на „командировката“ младите клирици ще бъдат зачислени на щат в Московска или Санкт-Петербургска епархия. 

Споменати са следните руски военни бази зад граница: „в Абхазия, Южна Осетия, Киргизия и в гарнизоните от Арктическия регион“. Писмото е подписано от прот. Максим Козлов, председател на Учебната комисия към МП.

По този повод на 17 ноември на официалния сайт на Грузинската патриаршия беше публикувано обръщение на патр. Илия ΙΙ до патр. Кирил, в което се казва: „Крайно негативно впечатление създаде информацията, че Вие желаете да изпратите зрелостници на духовните школи в помощ на военните командири в руските военни части, намиращи се в Абхазия, в района на Цхинвали, Киргистан и Арктика. Руската църква винаги е признавала и признава юрисдикцията на Грузинската църква както в Абхазия, така и в областта на Цхинвали, затова за нас са неразбираеми такива изявления, които поставят всички ни в тежко положение“. В заключение Грузинският патриарх изразява надежда, че патр. Кирил „по възможност ще предприеме мерки за нормализиране на отношенията между нашите държави, народи и църкви“.

4.7777777777778 1 1 1 1 1 Rating 4.78 (18 Votes)

dreamstime xl 45918113Румънската православна църква призова родителите-християни да бъдат отговорни към здравето на своите и другите деца и да спазват имунизационния календар в страната. Тя призова и лекарите да подхождат сериозно към опасенията на родителите от страничните ефекти на ваксинирането, да разговарят с тях и да гарантират надеждността на използваните в страната ваксини. В разпространеното становище на Комисията по етика и право към Румънската патриаршия се казва:

„Откриването на ваксините като метод на профилактика и лечение е било много важна стъпка, извършена от съвременната медицина. Много сериозни заболявания са били изкоренени, милиони животи – спасени, а качеството на човешкия живот значително се подобри.

Ваксините имат особено голямо значение за профилактиката на болести и епидемии, които могат да застрашат живота на широки слоеве от населението, като по този начин допринесат за защитата на свещения дар на човешкия живот. Във връзка с това родителите носят отговорност за предотвратяването на болестите при децата и спасяването на техния живот, а ваксинирането на децата играе важна роля в защитата на техния живот и здраве.

4.8181818181818 1 1 1 1 1 Rating 4.82 (22 Votes)

49065991573 38da81079a bПо време на посещението си в Белгия Вселенският патриарх Вартоломей се срещна с Брюкселския и Белгийски архиепископ на Руската православна църква – Московска патриаршия Симон. Руският йерарх участва в официалната вечеря, организирана в чест на патриарха и по повод 50-годишнината от основаването на Митрополията на Белгия (към Вселенска патриаршия). На следващия ден, 12 ноември, архиеп. Симон се срещна за втори път с Вселенския патриарх в катедралния храм „Св. Архангели“ на митрополията в Брюксел по собствена инициатива, за да засвидетелства своето уважение към него. Архиеп. Симон е споделил, че от началото на служението си в Брюксел през 1987 г. до наши дни има чудесно сътрудничество с митрополята на Вселенска патриаршия, включително и с настоящия митр. Атинагор (фламандец по произход, който приема дяконско ръкоположение с това име през 1989 г.).

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (21 Votes)

75553073 458306998126095 154790393714573312 nНа 9 и 10 ноември българската църковна община „Св. Йоан Рилски“ във Виена отбеляза своята 50-годишнина. На 10 май 1969 г. австрийската държава признава като юридическо лице българската православна църковна община във Виена, което става в съответствие с новоприетия тогава „Закон за православието“ в Австрия. Юбилеят на българската общност в австрийската столица уважи Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит, като това беше първото посещение на български патриарх във Виена.

DSC03675Празничната Литургия в неделния ден беше оглавена от Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний в съслужение с Тивериополски епископ Тихон, патриаршески викарий, Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит. Участие в богослужението взеха също архим. Атанасий, протосингел на Западно- и Средноевропейската митрополия, архим. Пахомий, ректор на Софийската духовна семинария, йером. Мелетий, зам.-ректор на семинарията, ставроф. ик. Иван Петкин, предстоятел на българския храм „Св. Йоан Рилски“ във Виена, ставроф. ик. Танчо Янчев, енорийски свещеник в храм „Св. Кирил и Методий“ в Будапеща, ик. Кирил Попов от столичния храм „Св. Неделя“, протодякон Иван Петков, дякон д-р Деян Коруноски, както и йером. проф. д-р Йохан Крамер, съмишленик на енорията и помощник в просветната ѝ дейност.

4.9444444444444 1 1 1 1 1 Rating 4.94 (36 Votes)

fullsizeoutput 18dbВсеизвестно е, че през 2017 и 2018 г. станаха най-големите унищожителни и смъртоносни пожари в историята на северноамериканския щат Калифорния. Тази година също не ни се размина. Най-напред заплахата за гр. Санта Роза дойде от север, а после се повтори и от юг и то застрашително, защото огньовете бяха съпроводени от сухи силни ветрове и достигнаха само на 10 мили от града. 75 хиляди акра (един акър е около 4 декара) горяха и евакуацията беше в пълна сила. От димните завеси дори международното летище в Сан Франциско беше пред затваряне.

Клириците и миряните в българската църква „Успение Богородично“ в Санта Роза ме информираха загрижено почти всеки ден, защото на 9 и 10 ноември по предварителна програма митрополитът трябва да бъде там, за да ръкоположи двама млади кандидати за дякони – иподякон Тимотей Зимински и иподякон Матей Съндаал.

Наложи се продължително време хората да бъдат успокоявани и убеждавани, че св. Богородица като небесна покровителка на новата ни църква няма да допусне огньовете да влязат в Санта Роза и да се случи това, от което всички се опасявахме. Наистина 6 хиляди орнеборци са още на пост и отстраняват всяка нова заплаха, но ежедневието вече влезе в руслото си и ние в българската църква с небесната милост на майката Божия като Радост на всички скърбяши изпълнихме програмата – отпразнувахме двете огнени петдесетници недалеч от огнените стихии в Калифорния.

 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.