Карикатури

0 users and 2906 guests online
 
Вход чрез Facebook
 

Вяра и общество: Младежи-социалисти ще окупират Богословския факултет

User Rating:  / 16

44Младежи-социалисти ще окупират Богословския факултет, докато не бъде отделен от държавния Софийски университет. Акцията е на Социалистическа партия „Български път” и е най-вече срещу активното участие на проф. Калин Янакиев (който обаче не е преподавател в БФ!  бел. ред.) и други преподаватели в „улични акции срещу законно избраното правителство на Р. България”. За да изложат позиции в студиото, събеседници на Горан Благоев ще бъдат проф. Ангел Димов, председател на Социалистическа партия „Български път” и преподавателят в СУ проф. Калин Янакиев. Ще чуем и мнението на гл. ас. д-р Екатерина Дамянова  преподавател в Богословския факултет.  

Продължение: Вяра и общество: Младежи-социалисти ще окупират Богословския факултет

Св. Синод аргоса йеромонах Кирил от Троянския манастир

User Rating:  / 51

imнДнес Св. Синод е наказал с аргос (от гръцки, букв. „недействащ”) йеромонах Кирил, брат на Троянския манастир, за когото медиите през последната седмица разпространиха скандални сведения за недопустими за монашеското му звание хомосексуални връзки. Както отбеляза юристът Борислав Цеков в предаването РеАктивно на радио „Дарик”, изненадващо Св. Синод е взел под внимание незабавно доклад от игумена на Троянския манастир, Браницкия епископ Григорий, и е наложил наказанието „пълно запрещаване от свещенослужение” (устав на БПЦ, чл. 191, ал. 1, т. 5), докато приключат разследванията по сигнала на игумена.

Синодни източници говорят за вече започнало вътрешно разследване от игумена на манастира, като отбелязват, че обвиненията на практика засягали повечето от членовете на манастирския събор и било малко вероятно този първоинстанционен орган да стигне до някакъв резултат. Затова се разчита на разследването от комисията по въпроса, която определи Св. Синод.

Учебното помагало на „Двери” вече може да се закупи онлайн

User Rating:  / 10

2013-11-29 1534Учебното помагало по български език, Роден край и час на класа за интегриране на знанието за християнството в първи клас вече може да бъде закупено онлайн от книжарница „БГ Учебник” за 5,30 лв. тук. Цената е за комплект, който включва: пособие за учителя с мултимедиен диск и папка с работни листове за учениците. По този начин всеки, който желае да притежава учебното помагало, ще може да си го поръча онлайн от цялата страна.

За учителите пособието продължава да е безплатно, както и работните листове за учениците. За поръчки учителите могат да пишат на електронната поща на „Двери” – redaktori@dveribg.net.

Досега близо 1000 учители са получили учебното помагало, а над 3000 папки с работни листове са доставени в различни населени места в страната за учениците по поръчка на техните преподаватели. По-голяма част от педагозите, използващи помагалото, са начални учители. Само в София досега са раздадени близо 1000 комплекта работни листове за учениците. Има учители, които разпечатват или копират листовете за децата от своя клас. Те споделят, че учебното съдържание е много интересно за първокласниците и се приема с одобрение и от техните родители.

Бог да благослови дарителката за това добро дело!

Председателите на варненските храмове искат свикване на свещеническа конференция

User Rating:  / 10

varna2Свещеници от Варна, председатели на храмовете в града, са изпратили молба до Негово Светейшество Българския патриарх Неофит, Св. Синод и временно управляващия Варненска епархия митрополит Амвросий да бъде свикана свещеническа конференция за духовниците от цялата митрополия. Свещениците предлагат конференцията да се проведе на 3 декември от 10:30 ч. във Варна. Целта на срещата е да се обсъдят стъпки за преодоляване на разделението, настъпило сред духовниците и миряните на епархията след опорочените епархийски избори за митрополит, касирани от Св. Синод. Председателите на варненските храмове искат по време на конференцията да се обсъдят предстоящите нови избори, които ще се проведат на 15 декември, да се изгладят противоречията и да се избегнат нежелани прояви по време на предстоящия вот.

В писмото на свещениците до митр. Амвросий се подчертава, че те носят отговорност пред Господ, християнския народ и покойния митрополит Кирил за провеждането на „честни  избори, от които зависи бъдещето на епархията”. Те заявяват още, че ще положат всички усилия за постигане на честен вот, за да може и след избора на нов Варненски и Великопреславски митрополит „да служим на Бога и на християнския народ в единство и с мир в сърцето”.

Писмото е подписано от председателите на девет варненски храма начело с председателя на  митрополитската катедрала „Успение Богородично”.

Продължение: Председателите на варненските храмове искат свикване на свещеническа конференция

Инициативният комитет във Варна: Надяваме се съвестта, разумът и страхът Божи да надделеят

User Rating:  / 12

varna-cathedral 1517392cИнициативният комитет "За чистота в Българската православна църква", който беше създаден непосредствено след епархийските избори за Варненски митрополит на 17 ноември т. г., разпространи обръщение, в което благодари на Св. Синод за касирането на изборите и отправя призив, насрочените нови избори да преминат честно и съобразно Устава на БПЦ. Християните във Варненска и Великопреславска епархия се надяват новият Варненски митрополит да отговаря на изискванията на чл. 83.2.2 от Устава за кандидатите за митрополити, които трябва да имат "добродетелен и благочестив живот" и да са "украсени с монашески добродетели". "Защото Българската църква няма нужда от свой "Делян Пеевски", пишат те. Ето и целия текст на обръщението:

"Изразяваме благодарност към Св. Синод за взетото на 23 ноември т. г. решение за касиране на епархийския избор за Варненски и Великопреславски митрополит. С това мъдро и правилно решение Св. Синод застана на страната на мнозинството миряни във Варна и епархията, които не приемат епископ Борис като достоен кандидат за свой митрополит. Касирането на епархийския избор доказа правотата на нашето дело като клирици и миряни, ратуващи за чистота в Българската православна църква.

Продължение: Инициативният комитет във Варна: Надяваме се съвестта, разумът и страхът Божи да надделеят

Митр. Николай сезира главния прокурор за опит за покушение срещу Старозагорския митр. Галактион

User Rating:  / 14

H9YПловдивският митрополит Николай сезира главния прокурор Сотир Цацаров за твърденията, че се прави опит за покушение срещу Старозагорския владика Галактион. Сигналът е внесен вчера.

Днес на заседанието на Светия Синод Ловчанският митрополит Гавриил също потвърдил, че и до него е стигала информация за опит да бъде отровен Галактион, съобщи "Стандарт".
 

Канонизират стареца Порфирий

User Rating:  / 30

Икона на старецаДнес Вселенският патриарх Вартоломей обяви решението на Св. Синод на Цариградската патриаршия да причисли към лика на светците стареца Порфирий Кавсокаливит (1906-1991 г.). Камбаните на много храмове в Гърция днес забиха радостно, щом стана известно за предстоящата канонизация.

Старецът Порфирий е един от най-почитаните съвременни аскети в православния свят. Бог го прослави с дара на чудотворството и прозорливостта още преди смъртта му, а чудесата му са описани в десетки книги, превеждани на различни езици. За неговия невероятен дар на прозорливост старецът Паисий Светогорец казвал, че такъв човек се явява в Църквата веднъж на 400 години.

Очаква се Вселенска патриаршия да обяви в близко бъдеще и канонизацията на стареца Паисий Светогорец.

За живота на йеромонах Порфирий Кавсокаливит виж: Старец Порфирий - живот и дело

Старец Порфирий: За благодатния дар на прозорливостта

Старец Порфирий: Без дълбочина религията става болест

Даден е ход на делото срещу епископ Павел

User Rating:  / 11

06490b9bb0ca1a2c536fcba3226c96a5На вчерашното заседание на Св. Синод са били разгледани документите, въз основа на които беше заведено църковно-наказателно дело срещу Левкийския епископ Павел. След синодалното заседание на еп. Павел е била връчена призовка в срок до 13 януари 2014 г. да представи писмени доказателства по делото и да посочи имената на свидетелите си. Самото заседание на пълния състав на Св. Синод, по време на което ще се извърши църковният съд, ще бъде на 22 януари в синодната палата.

Засега няма официална информация за конкретните обвинения отправени към провинилия се клирик. Едно от тях е, че след като е приел монашество и свещен сан е нарушил обетите си и се е оженил. От този брак еп. Павел има син, който вече е пълнолетен. Св. Синод разполага с документи от ЕСГРАОН за семейното състояние на епископа и законния му син. Пред жълтата преса еп. Павел тиражира версията, че се е наложило той да признае незаконнородения син на брат си. Своите аргументи по делото клирикът ще представи през януари пред Св. Синод.

Синодалните архиереите вчера са обсъдили и поведението на епископ Игнатий, викарий на Сливенския митрополит Йоаникий, който си позволи в медиите да злепостави патриарха и синодални архиереи. Подобни прояви пред средствата за масово осведомяване епископ Игнатий имаше и по време на Шестия църковно-народен събор, след който получи забрана да говори с журналисти. Св. Синод се е въздържал да наложи наказание на младия епископ, но духовният му наставник митр. Йоаникий е поел ангажимент да го вразуми, за да не злепоставя Църквата, пише в-к Стандарт.

Проф. Янакиев: Изправяме се пред абсурда престъпление в църквата да остане ненаказано

User Rating:  / 28

Image 2476932 407В разговор в предаването „Кой говори“ на „Дарик“ о. Василий Шаган, проф. Калин Янакиев и журналистът Горан Благоев коментираха решението на Св. Синод относно изборите за Варненски митрополит.

Проф. Янакиев заяви, че според него Св. Синод не е касирал изборите, а само ги е отложил. Той се аргументира с това, че новият вот ще се проведе със същите кандидати и същите избиратели, част от които са получили пари, за да гласуват по определен начин. Има голям риск във Варна да бъде избран митрополит-симонист, т. е. духовник, който се е домогнал до църковен сан, звание или административна длъжност чрез даване на пари и това е невероятен грях, заяви проф. Янакиев. Той подчерта, че Св. Синод е трябвало да извика епископите Борис и Игнатий и да проведе разследване, за да се разбере, позовавайки се на 74 апостолско правило, дали единият е давал подкупи или другият го обвинява безоснователно. В същото време Св. Синод заявява, че няма ресурс да направи разследване, а държавата не се наема да започне подобно действие, оправдавайки се, че не може да се меси в делата на Църквата. „Изправяме се пред абсурда, в Църквата да може да се извърши престъпление, което нито да бъде разкрито, нито да бъде наказано, което за светостта на Църквата е просто скандално“, заяви проф. Калин Янакиев.

Продължение: Проф. Янакиев: Изправяме се пред абсурда престъпление в църквата да остане ненаказано

Научен семинар, посветен на св. Кирил и Методий, се провежда в Богословския факултет на СУ

User Rating:  / 8

ib54-1От днес в библиотеката на Богословския факултет на Софийския университет се провеждат научен семинар и изложба на тема „Светите братя Кирил и Методий – духовни просветители и покровители на Европа (литургични, иконографски и химнографски аспекти)“.

Научният форум е посветена на 1150-годишнината от Моравската мисия на светите братя. Семинарът се провежда в рамките на честванията, посветени на 125-годишнината от основаването на Софийския университет. Целта на проекта е изследване и запознаване с просветителската и дипломатическата мисия на св. Кирил и Методий. В семинара ще вземат участие преподаватели и студенти от Софийския университет. Организаторите се надяват проявата да се превърне в научен форум, посветен на делото на св. Братя и отражението му в развититето на културните процеси в България и Европа. Семинарът и изложбата ще продължат до 30 ноември.

Фоторепортаж от честването на св. Климент Охридски в Богословския факултет на СУ

User Rating:  / 12

 MG 2375С тържествена св. Литургия започна празникът на св. Климент Охридски в едноименния параклис на Богословския факултет на Софийския университет. През тази година факултетът отбелязва своята 90-годишнина (вж. тук). Лично Негово Светейшество патриарх Неофит, първият декан на възстановения през 1991 г. Богословски факултет, оглави св. Литургия и участва в честванията. Като дългогодишен председател на архирейската просветна комисия към Св. Синод патриарх Неофит остава свързан с делата на Богословския факултет и следи развититето на духовната школа през годините.

В богослужението в академичния параклис взеха участие и архиереи от Св. Синод на БПЦ.

Снимки Стефка Борисова

Продължение: Фоторепортаж от честването на св. Климент Охридски в Богословския факултет на СУ

Варненски храм разпространява безплатно текста на литургията и диск с евангелието

User Rating:  / 8

unnamed5Църковното настоятелство при варненския храм „Св. Атанасий” издаде книжка джобен формат с текста на св. литургия на св. Йоан Златоуст и аудио диск с текста на Евангелието, съобщава пресцентъра на Варненска и Великопреславска епархия. Още приживе приснопаметният митрополит Кирил благослови тези издания. Книжката и аудио дискаът са посветени на 175-годишнината на храм „Св. Атанасий”, която се отбелязва през тази година.

Литургията на св. Йоан Златоуст е отпечатана изцяло на български език  по повод   1150-годишнината от Моравската мисия на светите братя Кирил и Методий, които разобличиха триезичната ерес и проповядваха извършването на богослужението на говорим език. Издателите са водени от думите на св. ап. Павел: „но в църква предпочитам да кажа пет думи разбрани, за да поуча и други, отколкото хиляди думи на език непознат" (1 Koр. 14:19).

Продължение: Варненски храм разпространява безплатно текста на литургията и диск с евангелието

В Ангола забраниха исляма (обновено)

User Rating:  / 14

Picture1gАнгола първа в света забрани исляма като официално вероизповедание и започна да събаря джамиите в страната, съобщиха редица информационни агенции. Крайната мярка била обявена от министъра на културата Роза Крус Силва. В съобщението все пак се посочва, че религията остава извън закона, но храмовете няма да се пипат, а само ще бъдат закрити за неопределено време. Въпреки това багери вече са унищожили някои от тях в столицата Луанда.

"Легализирането на исляма не е одобрено от министерството на правосъдието и човешките права. Джамиите ще бъдат затворени до второ нареждане“, каза Роза Крус. В съобщението ислямът се определя като „секта“. На свой ред президентът Едуардо дос Сантос заяви пред „Осун Дефенс дейли“, че „това е краят на ислямското влияние в страната ни“. Сред нерегистрираните вероизповедания, заедно с исляма, изповядван от около 0.5% от 19-милионното населението на страната, са още 194. Местни медии редовно съобщават за сблъсъци между християни и мюсюлмани, като с особена жестокост се отличават нападенията на мюсюлманите над християнски общности.

Ислямът навлиза в източноафриканската страна чрез миграция на мюсюлмани както от Близкия Изток, така и от страни на Западна Африка. Отличава се с усилен прозелитизъм (обръщане на други хора към собствената вяра), който създава напрежения в обществото.

Междувременно се появиха опровержения на тази новина във вида й на "забрана на исляма" в Ангола. Сочи се, че снимката, разпространена от агенциите, била от 2008 г.

Днес се провежда църковен съд срещу Левкийския еп. Павел

User Rating:  / 9

ep-pavelДнес се провежда първият църковен съд срещу епископ в новата ни история. През юни т. г. Св. Синод реши, че ще се проведе църковен съд срещу Левкийския епископ Павел.

Според устава на БПЦ „по дела на архиереи Светият Синод заседава в състав не по-малко от 13 епархийски митрополити. Когато не се събере този състав, Светият Синод с решение го попълва с архиереи на Българската православна църква”. Предвиждат се наказания от парична глоба до низвержение или отлъчване от Църквата. (чл. 191, ал. 1). Според чл. 189 „църковно провинение е всяко умишлено или по непредпазливост извършено деяние против вярата, каноните, правилата на светата Православна църква и настоящия Устав”.

По предварителна информация срещу епископ Павел е повдигнато обвинение за брачно съжителство, несъвместимо с епископския сан.

Продължение: Днес се провежда църковен съд срещу Левкийския еп. Павел

90 години Богословски факултет в София

User Rating:  / 8

IoanНа 24 ноември в Богословския факултет към СУ "Св. Климент Охридски" започнаха честванията на 90-годишнината от основаването на факултета през 1923 г. Вечерното богослужение оглави Ловчанският митр. Гавриил в съслужение със столични духовници.

Тържеството продължи в аулата на факултета, където присъстваха Българският патриарх Неофит, епископите Стобийски Наум, Знеполски Йоан и др. духовници, преподаватели, студенти и приятели на факултета.

На тържеството в аулата деканът доц. д-р Александър Омарчевски изнесе доклад за историята на факултета. Той заяви: "Първите университети през Средновековието са центрирани около смятаните тогава за основни три клона на човешкото познание – теология, медицина и право. И това не е случайно. Трите заедно обхващат, като се замислим, цялото човешко битие. Теологията дава на човека светоглед, духовност, отговори на въпросите на битието, за Бога, спасението и царството Божие. Медицината се грижи за телесното здраве на човека, а правото – за регулациите на човешките отношения в обществото. Това е universitas – целокупността на познанието, както е разбирано тогава. Затова и пълният университет трябва да разполага с тези три факултета. Такъв е бил и Софийският университет до края на Втората световна война, когато по идеологически и конюнктурни съображения два от тези три факултета – Богословският и Медицинският – са извадени от неговия състав. Слава Богу, след промените през 1989 г., с усилията на множество достойни мъже тази несправедливост беше преодоляна и днес Софийският университет отново е пълен университет“. 

Продължение: 90 години Богословски факултет в София

 Не сте регистрирани в системата.

Нашите партньори

Neterra


Копирането на статии от "Двери на Православието" в други Интернет сайтове е разрешено единствено при коректно посочване на първоизточника.