3 users and 2124 guests online
 
Вход чрез Facebook
 

Програма на Седмицата на православната книга във Варна

User Rating:  / 9

PLAKAT SPKОт 8 до 14 септември 2014 г. във Варна ще се проведе традиционната Седмица на православната книга. Тази година изданието е посветено на 1150 години от покръстването на България и 100 години от рождението на блаженопочиналия патриарх Максим. Темата на Седмицата е: „Църквата и християнската цивилизация и култура”. Освен обявената тук програма, в рамките на проявата ще се състоят и два големи съпътстващи форума: Международен богословски семинар „Евхаристията – център на църковния живот” на 10 септември и Обществена дискусия на тема: „Християнството и семейните ценности в Европа днес” на 12 септември. 

Програма на Седмицата:

8 септември – Рождество Богородично (понеделник)

8:00-11:00 ч. – Св. Литургия, катедрален храм „Успение Богородично”

18:00 ч. – Откриване на Седмицата на православната книга от Варненския и Великопреславски митр. Йоан

Продължение: Програма на Седмицата на православната книга във Варна

Православна благотворителна организация обявява конкурс за доброволец от България

User Rating:  / 3

logoПравославната благотворителна организация ЕЛЕОС обявява конкурс за доброволец по програма „Еразъм Плюс”. „ЕЛЕОС” е полска православна благотворителна организация, основана през 1996 г. от митрополита на Варшава и цяла Полша Сава. Благотворителният център подпомага хора в нужда. Основната цел на организацията е да помага на хора и семейства в затруднено финансово и социално положение и да подкрепя деца от бедни семейства, семейства в риск и сираци. Центърът има 6 детски клуба (5 са разположени в Бялисток и 1 – в Супрасъл). Организацията е член на Европейската доброволческа служба от 12 години и работи по проекти с млади хора от различни страни.

За работата на центъра през следващата година ЕЛЕОС търси:

Продължение: Православна благотворителна организация обявява конкурс за доброволец от България

Ортфото подновява конкурса си за стажанти

User Rating:  / 1

logo beta

Международният сайт за православна фотография ОртФото подновява конкурса за стажанти от България по програма „Еразъм”, след като един от избраните кандидати не можа да се включи в програмата. През лятото се проведе конкурс, на който се явиха 10 кандидати, от които са били избрани двама души за участие в програмата. Но тъй като един от одобрените кандидати се отказал в последния момент, отново се подновява конкурсът за стажант.

Стажантът ще работи в офиса на ОртФото – православна неправителствена организация със седалище в Полша.

Стажантската програма е подходяща за студенти и млади хора, свързани с православието и с интереси в областта на визуалните изкуства и работата в младежки мрежи.

Времетраене:

1 октомври 2014 – 30 юни 2015 г.

Продължение: Ортфото подновява конкурса си за стажанти

О. Георги Шумов почина в Германия (обновено)

User Rating:  / 30

GS1Тази сутрин е намерен починал в леглото си иконом д-р Георги Шумов, дългогодишен свещеник на българската православна църковна община в гр. Мюнхен, Германия.

Отец Георги Димитров Шумов е роден на 18 януари 1935 г. в с. Устрем, Тополовградско, сега в Хасковска област. Той е най-малкият от петимата синове на семейството. Родителите са благочестиви християни, които възпитават децата си в църковност и най-малкият също като по-големия си брат Иван отива да учи в Софийската духовна семинария, която завършва с отличие през 1956 г., а след това и Софийската духовна академия – през 1960 г. След това постъпва в Сливенска митрополия и работи там като касиер и диригент на хора в храм „Св. Николай”. През 1967 г. заминава да учи в Богословския факултет на Хумболтовия университет в Берлин. През 1971 г. се завръща в България и е назначен за учител в Софийската духовна семинария на гара Черепиш. През 1975 г. започва работа във Външния отдел на Св. Синод. През 1976 г. заминава на специализация в Московската духовна академия. Там през 1979 г. защитава докторат и след завръщането си в България е назначен отново за учител в Софийската семинария. През 1981 г. е назначен за преподавател по Нравствено богословие в Софийската духовна академия.

Продължение: О. Георги Шумов почина в Германия (обновено)

Мохамед е най-популярното мъжко име в норвежката столица

User Rating:  / 12

184644.pНай-разпространеното име сред мъжете от всички възрасти в Осло е Мохамед. Това показват резултатите от изследване за 2013 г. на Норвежкото статистическо бюро. Четири години преди това името на ислямския пророк е най-популярното сред децата в норвежката столица. За това съобщава сайтът Седмица.ру. Според данните на статистическото бюро в Осло има 4.8 хиляди Мохамедовци. Едва на второ и трето място са типичните норвежки имена – Ян и Пер (Петър).

Норвежкият телевизионен канал NRK нарече резултатите от изследването „интересни”. При предишното преброяване през 2012 г. най-популярното име в Осло е било Ян, а Мохамед е било на второ място.

През април шведското издание „The Local” съобщава, че властите на Саудитска Арабия и други ислямски страни са критикували правителството на Норвегия, защото според тях, то не приема достатъчно мерки за защита правата на мюсюлманите, живеещи в скандинавската страна. Те са поискали Осло да признае всяка критика на пророк Мохамед за незаконна.

Според статистически данни от 2013 г. в Норвегия живеят около 5 милиона души. В края на декември миналата година е било отчетено, че само 10.9% от тях са вярващи, което е около 550 хиляди души. От тях 120 хиляди изповядват исляма.

На снимката: Мюсюлмани на демонстрация в Осло. 

Снимка: Православие.ру

Фотоизложба на български манастири бе открита в Москва

User Rating:  / 20

283f7dfc79b6812630bcc9e15fa7afafФотоизложба „Българските манастири – огнища на национална духовност” беше открита в центъра на Москва в парковото пространство около Патриаршеския храм „Христос Спасител”. В продължение на две седмици главният храм на Русия ще бъде буквално обкръжен от фотографските изображения на български манастири. 

Изложбата от 60 фотоса е дело на българина Светлозар Стоянов, който е завършил Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски. „Показваме тук и народното лице на България, не държавното, което е обърнало гръб, за съжаление, на Русия и на другите славянски народи, каза за БНР Светлозар Стоянов.

Продължение: Фотоизложба на български манастири бе открита в Москва

Ще обявят Рилския манастир за обект с национално значение

User Rating:  / 9

Rila kloosterМинистерството на регионалното развитие заедно с Министерството на културата ще предприемат действия за обявяването на Рилския манастир и землището му за обект с национално значение.

С това се ангажира вицепремиерът по икономическата политика, министър на регионалното развитие и министър на инвестиционното проектиране Екатерина Захариева на среща днес с игумена на Рилския манастир Адрианополски еп. Евлогий, съобщиха от министерството.

„Ще обединим усилия в най-близко време предложението да бъде внесено за разглеждане на заседание на Министерския съвет”, заяви министърът. До края на октомври трябва да бъдат финализирани и кадастралните карти и кадастралните регистри за имотите в землището на манастира, стана ясно още на срещата.

Обявяването на Рилския манастир за обект с национално значение и финализирането на кадастралните карти и регистри ще съдействат за ускоряване реализирането на проект на манастира за изграждането на малка водноелектрическа централа.

Продължение: Ще обявят Рилския манастир за обект с национално значение

Неврокопският митрополит участва в откриването на учебната година в ЮЗУ

User Rating:  / 10

ugozapaden universitet-2Неврокопският митр. Серафим бе гост на тържественото откриване на учебната година на Югозападния университет в Благоевград на 1 септември, съобщава сайтът „Топ новини- Благоевград”.

По традиция преди официалната церемония бяха положени цветя пред паметника на патрона на университета – Неофит Рилски. След това ректорът проф. Иван Мирчев прочете кратко слово, обръщайки се към студентите да изискват от преподавателите и да отстояват позициите си.

В словото си към студентите митрополит Серафим каза, че знанията, които младите хора получават трябва да са съчетани с добродетели, за да имат истинско приложение в живота. „Да се обогатяваш със знание означава, че го правиш не само за себе си, защото знанието се ползва от всички. От все сърце желая на новопостъпващите студенти и на тези, които продължават следващи курсове на своето обучение, наистина да придобиват и да задържат тези знания, за да бъдат полезни на цялото общество”, каза митрополит Серафим.

Снимка: „Топ новини – Благоевград”

Седмица на православната книга ще се проведе във Варна

User Rating:  / 5

PLAKAT SPKОт 8 до 14 септември във Варна ще се проведе традиционната Седмица на православната книга – международен форум за християнска книжнина и култура, организиран от Варненска и Великопреславска митрополия. Тазгодишното издание е посветено на 1150 години християнство в България.

В рамките на седмицата са предвидени представяне на издателства, автори и книги от различни страни. Срещите ще се състоят от 18 ч. в пленарната зала на Община Варна.

По време на форума ще се проведе богословски семинар, посветен на Евхаристията, а също и съпътстващи прояви, като изложби, концерти и прожекции на православни документални и игрални филми.

Проявата се организира и провежда с благословението на Варненския и Великопреславски митр. Йоан.

Седмицата на православната книга стартира през 1998 г. През изминалите години в нея са представени стотици книги, списания и други печатни издания на български, руски, сръбски, гръцки, румънски, украински, полски и словашки автори и издателства.

Началото на проявата е поставено от Варненския и Великопреславски митр. Кирил със съдействието на варненски духовници и миряни.

Митрополит Григорий ще преподава в Пловдивската духовна академия

User Rating:  / 37

10580265 537655699701568 7445016733887911936 nВеликотърновският митр. Григорий ще е един от преподавателите в Пловдивската духовна академия, съобщава БГНЕС. Това е станало ясно на днешното официално откриване на учебната година в новооткритото учебно заведение (на снимката). То е личен проект на Пловдивския митр. Николай и учебните занятия в него започнаха с неговите лекции по Въведение в богословието. На 1 септември стартира новата учебна година, но развитието на академията тъне в неясноти, защото не става ясно, кои хабилитирани преподаватели ще осигурят висше образование на 55-те записали се първокурсници от задочен тип обучение и 18-те редовни студенти. Днес е станало ясно, че Великотърновският митр. Григорий също ще преподава в академията – френски език.

Висшето училище се помещава в сградата на Пловдивската духовна семинария и има опасения, че нивото на обучение в него няма да надхвърли паралелния курс на Софийската духовна семинария, на която Великотърновският митр. Григорий беше ректор през 90-те години на миналия век.

Почина проф. Иван Денев

User Rating:  / 28

DSC 0004Сутринта на 31 август 2014 г., неделя, скоропостижно се е поминал на 77-годишна възраст известният български богослов и християнски педагог проф. д-р Иван Денев Георгиев.

Роден на 16 март 1937 г. в с. Владислав, Горнооряховско, будният младеж завършва с отличие Софийската духовна семинария „Св. Иван Рилски” (1956 г.), заточена тогава на гара Черепиш, Врачанско, и Духовната академия „Св. Климент Охридски” в София (1960 г.). Отначало работи като служител и после ръководител на предприятие за църковни производства на Великотърновска епархия. В края на 60-те години на 20 век е назначен за учител в СДСеминария. Макар и завършил аспирантура (по сегашните критерии – докторантура с дисертация на тема „Св. Климент Охридски като проповедник”, защитена 1973 г.) в Духовната академия, Иван Денев получи преподавателско място като асистент по омилетика едва през 1978 г. след назначение от Св. Синод, под чието ведомство беше академията. Хабилитира се през 1983 г. с научен труд на тема „Проповедта в епохата на Бългаското Възраждане” и става първо доцент, а после професор (1990 г.) в Духовната академия. Изследва омилетичното творчество на видни духовници от историята на християнското красноречие на български език, като се започне от св. Климент Охридски и се стигне до нашите съвременници. Участва в издаването на съвременна православна книжнина на БПЦ като редактор и на богослужебни книги.

Продължение: Почина проф. Иван Денев

Епископ Поликарп оглави богослужение в с. Якимово (обновено със снимки)

User Rating:  / 20

s.qakimovo-voiniciНа 30 август Белоградчишкият епископ Поликарп отслужи св. Литургия в енорийския храм „Св. Петка” в с. Якимово. По време на светата Литургия беше извършено и обновление на храма, който бе ремонтиран и обновен по европейска програма.

Празникът се осъществява по покана на отец Иван от Нови хан, изпълняващ послушанието да обгрижва храма. С благословението на Видинския митр. Дометиан отец Иван прехвърли част от своята социална дейност в с. Якимово.

Преди това енорийският свещеник на селото отец Станимир Тодоров положи доста усилия, за да организира социално-благотворителна дейност в полза на жителите на това бедно село в Северозападна България. Свещеникът организираше събиране на средства, хранителни продукти, санитарни материали, дрехи и др. под. за бедните семейства. Той организираше занимания и екскурзии за децата, които никога не бяха напускали селото си. Отец Станимир, който почина внезапно преди няколко години, се свърза с отец Иван от Нови Хан и се установи сътрудничество между двамата свещеници. Отец Иван закупи и ремонтира къщи в Якимово, в които настани бездомни семейства от своя приют „Света Троица”.

Продължение: Епископ Поликарп оглави богослужение в с. Якимово (обновено със снимки)

Делегация на Видинска митрополия посети гръцкия манастир „Св. Йоан Предтеча” край с. Акритохори

User Rating:  / 7

10617419 10202765960418284 1252058766 n-700x516На 28 и 29 август църковна делегация от Видинска епархия посети и взе участие в тържествата по повод храмовия празник на манастира „Св. Йоан Предтеча” край с. Акритохори, Северна Гърция, митрополия Сидирокастро. На 29 август Православната църква възпоменава Отсичането главата на св. Йоан Предтеча.

Църковната делегация, водена от Белоградчишкия епископ Поликарп, включваше: архимандрит Евтимий, архимандрит Исаак, майка Таисия, игумения на Клисурската св. обител „Св. Кирил и Методий” със сестринството, както и семинаристи от Софийската духовна семинария и благочестиви християни.

Участието в тържествата на светата обител в Акритохори на духовници от Видинска епархия бе по покана на игуменката на св. обител, майка Якова, на духовния отец на манастира архимандрит Алексий, игумен на светогорския манастир Ксенофонт, както и на митрополита но Сидирокастро Макарий.

Продължение: Делегация на Видинска митрополия посети гръцкия манастир „Св. Йоан Предтеча” край с. Акритохори

Пловдивската духовна академия открива учебната си година на 1 септември

User Rating:  / 17

PDAНовосъздадената Пловдивска духовна академия, която се помещава в сградата на Пловдивската семинария, обяви, че започва новата учебна година на 1 септември. Откриването ще извърши духовният наставник на учебното заведение Пловдивският митрополит Николай. Той ще отслужи молебен и водосвет в храма на училището.

Веднага след това ще започнат учебните занятия на задочните студенти, които са 55 души. Те са много повече от редовните, които са 18 души.

Задочниците ще започнат с предмета Въведение в богословието, който ще преподава лично митрополит Николай. Пловдивската духовна академия обещава на своите студенти, че след завършването й ще получат висше образование. До началото на учебните занятия остават два дни, но все още няма яснота, които ще са хабилитираните преподаватели в нея. Според сведения от църковните среди се канят и преподаватели от чужбина, които щели да преподават с помощта на преводач.

Пловдивската духовна академия ще се издържа със средства, осигурени от Бачковския манастир. Студентите заплащат символична семестриална такса от 170 лв. за редовна форма на обучение и 114 лв. за задочна форма на обучение.

Продължение: Пловдивската духовна академия открива учебната си година на 1 септември

Заплатите на църковните певци в Румъния ще бъдат покривани от общинските бюджети

User Rating:  / 11

zirojevic-520x245Църковните певци в Румъния (ок. 19 000 на брой) отново ще получават заплатите си от общинските бюджети съгласно постановление на румънското правителство, прието в края на юли и влизащо в сила от август, съобщава Allgemeine deutsche Zeitung für Rumänien (ADZ). Сметната палата обяви тази практика за незаконна през 2012 г., като обърна внимание, че според действащия класификатор на професиите под „църковен персонал” се разбират единствено диригентите на църковните хорове, въпреки че на това основание много общини извършваха заплащането и на църковните певци. Румънските медии изразиха изненадата си от това решение, тъй като е било прието изключително дискретно, без широко обществено обсъждане.

У нас църковните певци се наемат от църковните настоятелства на храмовете и заплатата им е въпрос на договаряне със свещениците. Затова заплащането зависи от финансовите възможности на храма. Преди години имаше идея да се създаде организация на църковните певци у нас, която да дава информация за свободните псалти и храмовете, които търсят певци. Организацията трябваше да се грижи и за адекватното им заплащане. В крайна сметка не се стигна до реално създаване на такава институция.

 Не сте регистрирани в системата.

Нашите партньори

Neterra