0 users and 1478 guests online
 
Вход чрез Facebook
 

Йеромонах Никанор изпрати благодарствено писмо до земеделския министър

User Rating:  / 17

140505658458286Йеромонах Никанор (Мишков), член на работната група на Св. Синод по европейските програми, изпрати писмо до министъра на земеделието проф. Димитър Греков, в което благодари за отстраняването на пречките пред нормалната работа на местните поделения на Българската православна църква – Българска патриаршия по проектите, финансирани по мярка 322 на Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2007-2013 г. В писмото се казва, че кадровите промени в ръководството на фонда ще способстват за успешното реализиране на църковните проекти.

„Новоназначеният изпълнителен директор на ДФ „Земеделие” г-н Атанас Добрев се ползва с пълното доверие и подкрепа на членовете на Работната група на Св. Синод на БПЦ по Европейските програми. Надяваме се с Божията помощ и Вашето любезно съдействие да видим в скоро време всички църкви, финансирани със средства по ПРСР 2007-2013 г., напълно завършени, благоукрасени, обновени, готови да посрещнат своите енориаши и гости в пълно велелепие и красота”, се казва още в благодарственото писмо. „Изключително се радваме, че във Ваше лице имаме сърдечен доброжелател, чиято съпричастност в нашето богоугодно и народополезно дело изпитахме на практика”, пише още о. Никанор.

Припомняме, че преди няколко дни земеделският министър отстрани шефовете на Фонд „Земеделие”, който фонд отговаря за управлението на съответните европейски проекти. В обществената дискусия по повод тяхното отстраняване се включи и йеромонах Никанор в качеството му на член на работната група на Св. Синод по европейските програми (виж Бившите шефове на фонд „Земеделие” лъжат).

Патриарх Неофит прие новия папски нунций в България

User Rating:  / 17

443rНа 14 юли Негово Светейшество Българският патриарх Неофит прие новия апостолически нунций у нас монсеньор Анселмо Гуидо Пекорари. Целта на срещата беше новият папски представител в България да се запознае с главата на Българската православна църква. Монсеньор Анселмо Гуидо Пекорари пристигна в България на 27 юни 2014 г., след като на 25 април т. г. е определен от папа Франциск да поеме мисията на нунций в София.

По време на срещата монсеньор Пекорари запозна накратко Патриарх Неофит с досегашните си служения и сподели, че идването му в България е неговата първа мисия в православна страна. Нунцият отбеляза, че досегашните му впечатления от България и Българската православна църква са много добри и изрази надеждата, че тук ще се радва на добри отношения с БПЦ и с нашата държава.

В срещата, която се проведе в сградата на Софийска митрополия, взеха участие придружаващите нунция католически свещеници – отец Ян Малчек, секретар на апостолическата нунциатура в София, и отец Петко Вълов. От страна на БПЦ на срещата присъстваха викарните епископи Тивериополски Тихон и Браницки Григорий, както и йеромонах Герасим – помощник-главен секретар на Св. Синод.

Продължение: Патриарх Неофит прие новия папски нунций в България

Започна годишната Младежка конференция на нашата епархия зад океана

User Rating:  / 7

sophia-letterheadНа 14 юли започна ежегодната Младежка конференция „Моят живот в Христос” на Българската епархия за САЩ, Канада и Австралия. Тази година младежите от цялата епархия се събират в гр. Чикаго, Илинойс, САЩ, за да споделят съвместни молитви, срещи с митрополит Йосиф и разсъжденията си върху тазгодишната тема на конференцията: „Христовата светлина”.

По традиция Негово Светейшество Българският патриарх Неофит изпрати приветствие до участниците в конференцията. В него патриархът отчески поздравява всички младежи и изразява радостта си от „вашата привързаност един към друг и най-вече вашата решителност въпреки големите разстояния и финансовата криза отново да се съберете и с младежки ентусиазъм да прекарате и тази година няколко благословени денонощия с молитвеното застъпничество на вашите небесни патрони – св. Йоан Богослов, св. Йоан Рилски и св. Йоан Кронщадски”.

Негово Светейшество отбелязва актуалността на темата, избрана за тазгодишната конференция и подчертава, че днес е важно да не забравят, че с идването си на земята Спасителят ни е извел от мрака, че „лъчите на Неговата светлина греят и топлят света повече от две хиляди години”. „Много хора са видели тази Негова светлина, която огряла техния път и ги направила синове и дъщери на светлината (Иоан 8:12)”. „Такава е и целта на темата на конференцията ви – да бъдете светлина, да ходите в светлина и да я споделяте с всички ония, с които сте в общение”, отбелязва патриархът.

Продължение: Започна годишната Младежка конференция на нашата епархия зад океана

Носят мощите на св. Мина за поклонение в Пловдив

User Rating:  / 8

11.11 sv Menas ChoraНа 16 юли, в навечерието на празника на митрополитския храм „Св. Марина”, по молба на Пловдивския митр. Николай от Света Гора ще бъдат донесени за поклонение светите мощи на великомъченик Мина. 

Реликвата ще бъде посрещната на 16 юли в 18.30 ч. в катедралния храм „Св. Богородица” в Пловдив, съобщава „Пловдив 24”. От катедралата ще тръгне лития до митрополитския храм „Св. Марина”. Там мощите ще бъдат оставени за поклонение от вярващия народ. От 19 ч. ще започне и празничната архиерейска вечерня. След богослужението всички желаещи ще имат възможност да се поклонят на светинята. Храмът ще бъде отворен, докато има желаещи за поклонение.

На следващия ден – 17 юли, когато се чества паметта на св. вмца Марина – от 9 ч. ще бъде отслужена празнична св. Литургия от Сливенския митр. Йоаникий в съслужение със синодни митрополити, епископи на БПЦ и духовници от епархията.

Св. Мина е войник в Египет. За вярата след дълги мъчения е посечен с меч в 296 г. при императорите Диоклетиан и Максимилиан.

Във Варна се открива пленер за детска рисунка на тема „Колко са чудни делата Ти, Господи...”

User Rating:  / 4

image48На 16 юли в Духовно-просветния център „Св. архангел Михаил” във Варна ще се открие вторият пленер за детска рисунка „Колко са чудни делата Ти Господи” за деца от 7 до 16 години. Той се провежда с благословението на Варненския и Великопреславски митр. Йоан и ще продължи до 22 юли.

Пленерът се организира от Духовно-просветен център „Св. архангел Михаил” и Школата по живопис на Радко Мурзов с подкрепата на Община Варна и е част от културните прояви по Споразумението за сътрудничество между Варненска и Великопреславска митрополия и Община Варна.

Тридесет деца под ръководството на художника Радко Мурзов в продължение на пет дни ще търсят и ще претворяват в своите рисунки дивното съвършенство и красота на Божието творение.

Децата ще рисуват в двора на храмовете в центъра на Варна. Ще посетят манастира „Св. Константин и Елена”, където ще се проведе християнска беседа. В Духовно-просветния център „Св. архангел Михаил” малките художници ще се запознат с историята на християнството във Варна от античността до днес.

Целта на пленера е чрез личен допир до историята, природата и изкуството, децата да се запознаят с миналото на своя роден край, да опознаят неговите красоти, да развиват творческите си заложби и да прославят Твореца на всичко.

Изложбата ще бъде открита за 27 юли, когато ще бъде отбелязана годишнината от Освобождението на град Варна. Рисунките и картините на децата ще бъдат изложени в лекционната зала на Духовно-просветния център.

Произведение на български композитор ще прозвучи на честванията в Троице-Сергиевата лавра

User Rating:  / 4

DSC04230„Химн на преподобни Сергий Радонежки” от българския композитор прот. Кирил Попов ще прозвучи по време на честванията на 700 г. от рождението на светеца на 18 юли т. г. в Троице-Сергиевата лавра. Произведението получи Специалната награда на лаврата на Втория международен конкурс за композитори „Св. Роман Сладкопевец”, който се проведе в началото на юли т. г. в Санкт Петербург. Тогава българският свещеник беше единствен от лауреатите, отличен с две награди за едно и също произведение. За „Химн на преподобни Сергий Радонежски” на отец Кирил Попов му бяха присъдени трета награда (при първа неприсъдена) за тържествен химн a’cappella (в чест на преподобни Сергий Радонежки) и Специалната награда на Троице-Сергиевата лавра.

Макар и български духовник, отец Кирил е дълбоко свързан със св. Сергий Радонежки, който, както казва свещеникът, не е само руски, но общохристиянски светец. Отец Кирил е специализирал в диригентския клас при Московската духовна академия на територията на Троице-Сергиевата лавра и пребиваването в основания от светеца манастир, близо да неговите мощи, създава у свещеника силна молитвена връзка и почит към св. Сергий. Именно тази връзка е в основата на високооценените музикални творби, които са плод на това духовно преживяване.

Отличието на втория Международен конкурс „Св. Роман Сладкопевец” е поредната награда на отец Кирил на композиторски конкурси. През 2012 г. той е отличен за песнопението „Приидите поклонимся – Псалом 103” на Първия конкурс за композитори на духовна музика „Св. Роман Сладкопевец”. На провеждащия се през 90-те години у нас конкурс за нови църковни песнопения той печели награди на четирите поредни издания, като през 1997 и 1999 г. е удостоен с награди от Съюза на българските композитори. Негови композиции се изпълняват от църковни и светски хорове у нас и в чужбина.

Продължение: Произведение на български композитор ще прозвучи на честванията в Троице-Сергиевата лавра

Московският патриарх Кирил няма да посети Украйна в деня на Кръщението на Киевска Рус

User Rating:  / 2

134По повод информациите, че Московският и на цяла Русия патриарх Кирил възнамерява да посети Украйна на 28 юли, когато се отбелязва Денят на Кръщението на Киевска Рус, от Украинската православна църква за пореден път заявиха, че той не планира да вземе участие в тържествата. „В периода на отбелязване на Деня на Кръщението на Киевска Рус и провеждането на събора на епископите в Киев и в другите епархии на УПЦ (включително и в Крим) не се предвиждат визити на Светейшия Московски и на цяла Русия патриарх Кирил”, съобщи в понеделник прес-службата на УПЦ. В съобщението се казва също, че по информация на Московска патриаршия, в Деня на Кръщението на Киевска Рус патриархът ще служи в храма на Христос Спасител в Москва.

„Участие в Събора на епископите на Украинската православна църква на 13 август (на който ще се избере новият митрополит на Украйна) ще вземат само епархийските и викарни архиереи на УПЦ. Не се планира да се канят на събора на епископите на УПЦ представители на Московска патриаршия и на другите поместни православни църкви”, се казва също в съобщението на прес-центъра.

Продължение: Московският патриарх Кирил няма да посети Украйна в деня на Кръщението на Киевска Рус

Синодът на Англиканската църква гласува „за” епископска хиротония на жени

User Rating:  / 3
femaleBishopГенералният синод на църквата на Англия одобри хиротонията на жени за епископи. В събранието на епископите 37 гласуваха „за”, а двама „против”, в събранието на клириците 162 „за” и 25 „против” и в събранието на миряните 152 „за” и 45 „против”. Предстои решението на Генералния синод да бъде изпратено за одобрение в парламента и на английската кралица, която според канони от 1969 г. е глава на църквата на Англия.
 
Англиканският архиепископ Джъстин Уелби заяви, че е било почти сигурно, че гласуването за хиротонията на жени-епископи ще бъде положително. Според него е бил „почти неразбираем фактът, че църквата не е направила това отдавна и че все още се обсъжда този въпрос”. Той добави, че „Св. Писание дава основания за наличието на жени-епископи и Църквата е направила богословска грешка с отказа си да ръкополога жени за епископи. „Ако се вгледаме в Св. Писание и видим особения начин на организация на Църквата, ще направим извод, че през вековете тя е била в плен на културата на епохата”.
 
През 2012 г. Генералният синод на Англиканската църква отхвърли предложението за хиротония на жени за епископи. Тогава не бяха събрани необходимите две трети гласове за приемането му. Въпросите за хиротонията на жени за епископи, както и отношението към хомосексуализма разделя Англиканската църква. Постепенното налагане на либералните възгледи задълбочава разделението и засилва кризата. В консервативна Африка, където англиканското вероизповедание има много привърженици, критиките и дистанцирането от църквата-майка са най-силни.

Катедра „Теология” в Пловдив излезе с декларация срещу откриването на Духовна академия в града

User Rating:  / 40

oаДнес преподавателите от катедра „Теология” на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски” дадоха пресконференция във връзка с новооткритата в града Духовна академия и проблемите на богословското образование у нас. На пресконференцията присъстваха: ректорът на университета проф. д-р Запрян Козлуджов, деканът на Философско-историческия факултет доц. д-р Красимира Кръстанова и членовете на катедрата по Теология. Пред медиите беше оповестена декларация, която преподавателите са изпратили до Св. Синод на БПЦ и очакват от тях отговор на посочените проблеми.

В декларацията си преподавателите изразвят своето огорчение, че водещ мотив за създаването на Духовната академия в Пловдив е конфронтацията със съществуващите богословски факултети и катедри. Те смятат, че е било редно тази инициатива на Св. Синод на Българската църква поне да бъде обсъдена с преподавателите по богословие у нас, както и да се проведе обществена дискусия по въпроса.

Преподавателите са притеснени, че Пловдивската духовна академия има претенции за единствено кадрово училище на БПЦ, докато в същото време нейният преподавателски състав е на ниско ниво и не отговаря на критериите за висше образование. Възпитаниците на академията няма да получат държавни дипломи за висше образование и след завършването на 4-годишното обучение ще останат със средно образование.

Богословите смятат също така, че има голяма вероятност „псевдобогословски школи като Духовната академия да осакатяват възпитаниците си с радикални, а често и с неправославни схоластични учения и разбирания и ще насаждат религиозна нетърпимост към други християнски и нехристиянски изповедания”.

Продължение: Катедра „Теология” в Пловдив излезе с декларация срещу откриването на Духовна академия в града

Петима митрополити почетоха Старозагорския владика Галактион

User Rating:  / 15

104901С тържествена св. Литургия в храма „Св. Богородица” в Стара Загора беше отбелязана 45-годишнината от монашеското пострижение на Старозагорския митр. Галактион. Приветствие към него от името на Св. Синод на БПЦ отправи Сливенският митр. Йоаникий. В празничното богослужение, оглавено от владика Галактион, взеха участие митрополитите Сливенски Йоаникий, Ловчански Гавриил, Западноевропейски Антоний, Варненски и Великопреславски Йоан, Неврокопски Серафим, както и викарият епископ Инокентий и духовници от града и епархията.

По-късно гостите на митрополит Галактион взеха участие в молебена, състоял се в новостроящия се храм „Св. Игнатий Старозагорски”. Духовниците се помолиха за бързото завършване на храма, който се строи от 2011 г. Ръководството на Старозагорска епархия се надява до 8 октомври т. г., когато тържествено ще се честват 200-годишнината от мъченическата смърт на св. Игнатий, в храма да може да се отслужи св. Литургия.

Основният камък на църквата е положен от митрополит Галактион на 10 юли 2011 г. Тя ще бъде разположена на площ от 1250 м2. Представлява кръстокуполна базилика с размери 17 м х 14 м и височина над 12 м. Конструкцията е стоманобетонна, с каменни сводове и облицовка от бял врачански камък.

Продължение: Петима митрополити почетоха Старозагорския владика Галактион

Близо 100 хиляди поклонници очакват в Сергиев Посад за честването на св. Сергий Радонежки

User Rating:  / 7

Sergiev-Posad-Lavra-600x3971От 16 до 19 юли в Троицко-Сергиевата Лавра в гр. Сергиев Посад ще се проведат тържества, посветени на 700 години от рождението на св. Сергий Радонежки, основател на лаврата. В честванията, организирани от Московска патриаршия, ще вземат участие представители и на другите православни църкви. Българската православна църква ще бъде представлявана от най-младите митрополити – Западноевропейски Антоний и Неврокопски Серафим.

Повече от 50 хиляди поклонници от други градове на Русия ще пристигнат в Сергиев Посад за дните на тържествата. Градът, който се намира на 52 км от Москва, има готовност да приеме наплива от гости.

Продължение: Близо 100 хиляди поклонници очакват в Сергиев Посад за честването на св. Сергий Радонежки

Освещаване на храм и епископска хиротония очакват в Лопушанския манастир

User Rating:  / 19

homejДва празника очаква братството на Лопушанския манастир във Видинска епархия на 27 юли. Тогава, на храмовия си празник, ще бъде осветена новата църква на манастира, посветена на св. Пантелеймон. Тя ще се използва от монасите през зимата, когато не се налага да се отоплява големия централен храм.

Църквата е построена на два етажа по подобие на Боянската. Тя е в стила на храмовете, градени по времето на Първото българско царство, разказва пред местата медия „Конкурент” архимандрит Христодул, монах в Лопушанския манастир.

Долният етаж е посветен на св. Панталеймон, а горният на св. Петка Римлянка. Строителите са майстори от Белоградчик, Монтана и Берковица. Мраморният олтар и иконостасът са изработени в Северна Италия, в гр. Карера. Майсторите от този град се славят със своите традиции в изработката на мраморни олтари. Иконите в църквата са дело на художничката от Берковица Елена Велкова, а мозайките и мозаечните икони на Мария Николова от Видин.

Неслучайно е взето решение новият храм да е посветен на тези двама светци. „В района на с. Репляна е съществувал манастир „Св. Панталеймон”, а край с. Гаврил Геново – манастир „Св. Параскева”. И двата са разрушени и опожарени по време на турското робство и никога не са възстановявани. Зимният храм в Лопушанския манастир ще поднови почитта към тези двама светци” – убеден е отец Христодул.

Сега манастирското братство се готви за двойния празник на 27 юли, когато се очаква в св. обител да се съберат гости от цяла България и от чужбина. Архимандрит Поликарп, който ще бъде ръкоположен за епископ с титлата Белоградчишки, е клирик на Видинска епархия. Той е завършил богословското си образование в Солунския университет и поддържа тесни контакти с Православната църква в Гърция. Затова се очаква на хиротонията му да пристигнат гости от южната ни съседка. Домакин на тържествата ще бъде Величкият еп. Сионий, който е духовен старец на архимандрит Поликарп. Въпреки че беше назначен за игумен на Троянския манастир, епископ Сионий продължава да ръководи и Лопушанската св. обител, която той изведе от забвение и превърна в поклоннически център на Северозападна България.

Старозагорският митрополит Галактион отбелязва 45-годишнина от постригването си за монах

User Rating:  / 15

654Старозагорският митр. Галактион организира в престолния си град честване по случай 45-годишнината от получаването си на монашески постриг. Той е постриган за монах на 12 юли 1969 г. в мъглижкия манастир „Св. Николай” с името Галактион от тогавашния Старозагорски митр. Панкратий. Тази вечер в манастира ще бъде отслужена вечерня от архиереи на БПЦ и духовници от епархията.

Утре в старозагорския храм „Св. Богородица” ще бъде отслужена св. Литургия, в която ще вземат участие митрополитите: Старозагорски Галактион, Ловчански Гавриил, Западноевропейски Антоний, Варненски и Великопреславски Йоан и Неврокопски Серафим, както и викарият на Старозагорския митрополит, Крупнишки епископ Инокентий, и духовници от епархията.

Днес митрополитите Галактион и Антоний и епископ Инокентий отслужиха панихида на гроба на приснопаметния митрополит Панкратий по случай 16-годишнината от кончината му. Митрополит Панкратий почина 14 юли 1998 г. в София и е погребан в църквата „Св. Димитър” в Стара Загора.

Западноеропейският митрополит Антоний беше гост на сесията на Централния комитет на ССЦ

User Rating:  / 23

10478227 696073897130744 499598593023687258 nОт 2 до 8 юли в Женева се проведе сесията на Централния комитет на Световния съвет на църквите (ССЦ). Централният комитет е постоянният ръководен орган на църковната организация. По време на сесията беше одобрена новата стратегия на Съвета, озаглавена „Шествие по пътя към справедливост и мир”. Беше съгласуван програмният документ „Християнската идентичност в мултирелигиозния свят”.

По време на сесията бяха приети документи, свързани с конфликтите в различни части на света. Сред тях бяха заявленията за: политическата криза в Украйна, за насилието към религиозните малцинства в Шри Ланка, за нарушаването на правата на децата и младежите, за търговията с хора и сексуалната експлоатация в Латинска Америка и др.

По време на сесията представителите на християнските църкви одобриха основните приоритети в работата на Съвета, в съответствие с които във фокуса на постоянно внимание на ССЦ остава положението в Близкия Изток и редица други нестабилни региони.

Продължение: Западноеропейският митрополит Антоний беше гост на сесията на Централния комитет на ССЦ

Папа Франциск няма да предприема нищо, за да помогне на аржентинците във финалния мач на Мондиал 2014

User Rating:  / 1

39128h480w640Римският папа Франциск, който е аржентинец, и неговият предшественик почетният папа Бенедикт XVI, който е немец, няма да могат заедно да гледат финалния мач на световното по футбол между Аржентина и Германия на 13 юли. За това е съобщил прессекретарят на Ватикана Федерико Ломбарди, цитиран от ИТАРР-ТАСС и Associated Press.

„Финалът ще се играе много късно, за да може да го гледа папа Франциск, а пък Бенедикт XVI изобщо не се интересува от спорт. Двамата папи желаят победа за по-силния отбор и няма да заемат страната на никого”, е казал Ломбарди.

Папа Франциск е почитател на аржентинския футболен отбор „Сан Лоренсо” на Буенос Айрес и следи изявите им и след избирането си на папския престол. Папата е обещал, че няма да предприема нищо, с което да помогне на съотечествениците си да спечелят световната купа.

В началото на световното по футбол папа Франциск се пошегувал с охраната си, състояща се от швейцарски гвардейци. Преди мача Аржентина-Швейцария той казал, че това ще е „истинска война”. Швейцарските гвардейци поканили папата да гледа мача заедно с тях, но той казал, че „за съжаление“ няма такава възможност, разказва сайтът Благовест-инфо. Срещата между двата отбора на 1 юли завърши с 1:0 за Аржентина. В дните на световното по футбол в казармата на папската швейцарска армия е монтиран голям екран, на който 110-те гвардейците могат за следят мачовете.

 Не сте регистрирани в системата.

Нашите партньори

Neterra


Копирането на статии от "Двери на Православието" в други Интернет сайтове е разрешено единствено при коректно посочване на първоизточника.