Свещица пред вечния огън
Поръчки тук:

Карикатури

2 users and 1421 guests online
 
Вход чрез Facebook
 

Изключителен интерес към византийската музика във В. Търново

User Rating:  / 17

Trisagion1-e1384287080379С празнично богослужение и концерт на новосформираната формация за византийска музика Трисагион отбеляза празника на своя молитвен покровител църковната общност към храма “Св. Мина” във Велико Търново. Певците от формация Трисагион взеха участие в светата Литургия по покана на прот. Добромир Димитров, преподавател по църковно право в Православния богословски факултет на ВТУ “Св. Кирил и Методий”, а вечерта изнесоха концерт с източно-църковна музика.

Концертът премина при изключителен интерес и положителни отзиви от страна на академичната и църковната общност в града. Сред гостите на препълнената зала 110 в сградата на бившата проектантска организация можеха да бъдат забелязани ректорът на Великотърновския университет проф. Пламен Легкоступ, доц. д-р Марияна Булева – преподавател по хармония и полифония, д-р Клара Мечкова – преподавател по история на византийската и западноевропейската музика, Даниел Йорданов – асистент по църковно пеене, химнография и типик, г-жа Ана Борисова – преподавател по народно пеене, богословите-доценти д-р Свилен Тутеков и д-р Мариян Стоядинов, секретарят на Великотърновска митрополия прот. Михаил Хаджиев, католическият свещеник Страхил Каваленов от римокатолическа енория “Блажената Дева Мария на броеницата”, енориаши на храма “Св. Мина”, студенти и музиканти.

Продължение: Изключителен интерес към византийската музика във В. Търново

Във Варненска епархия се молят за избор на достоен митрополит

User Rating:  / 19

mitraС голямо напрежение и тревога се очакват изборите във Варненска и Великопреславска епархия, насрочени за 17 ноември. Църковни настоятелства, духовници и отделни миряни призовават за усилена молитва към Бога, за да бъде избран достоен наследник на Варненския и Великопреславски митрополит Кирил. В много от храмовете се извършват специални молебени. Църковното настоятелство на варненския храм „Св. цар Борис” призовава „всички православни християни усърдно да се молят през тази седмица Бог да отвори сърцата на избирателите да чуят гласа Му и да ги ръководи да гласуват по съвест. Нека просим от Бога да ни даде достоен архипастир, който да надгради и да развие делото на своя предшественик!”.

Продължение: Във Варненска епархия се молят за избор на достоен митрополит

Пет деца бяха убити в християнско училище в Дамаск

User Rating:  / 7

paidia7Пет деца бяха убити вчера в християнското училище „Св. Йоан Дамаскин” в Дамаск, съобщава държавната новинарска агенция „SANA”. Училището, което се намира в центъра на Дамаск, в непосредствена близост до църквата „Св. Кръст”, е било обстрелвано с миномети. Децата са загинали на място в учебната стая, а още 27 души деца и учители са били ранени. Други четири деца са загинали при обстрела на училищен автобус в сирийската столица. И двата инцидента са в квартал, населен предимно с християни.

Ограбиха патриаршеските покои в Троице-Сергиевата лавра

User Rating:  / 4

picВечерта в неделя крадци са проникнали в патриаршеския апартамент в Троице-Сергиевата лавра в Москва и са откраднали особено ценни предмети. За изчезналите предмети е информирал полицията юристът на лаврата. Откраднати са напрестолно евангелие със сребърен обков от 1720 г., плащеница „Успение Богородично”, кивот с перлена украса от Голгота и една икона на св. Богородица. По данни на полицията стойността на откраднатите православни реликви надхвърля 8 млн рубли (над 30 000 долара). Патриаршеските покои в лаврата не се охранявали, нито имало сигнализация. Московската полиция е образувала дело за кражба на предмети, представляващи особено голяма ценност.

Междувременно от Троице-Сергиевата лавра съобщиха, че кражба действително е имало, но не са откраднати „светини”. Игуменът отец Павел (Кривоногов) не дава информация какво точно е откраднато и откъде.

Село сбъдна мечтата си да има църква след сто години

User Rating:  / 10

photo verybig_1172190След над 100 години опити новопазарското с. Стан ще сбъдне своята мечта да има църква, съобщава БТВ. След около половин година жителите на селото ще се радват на свой православен храм.

Първият неуспешен опит за строеж на църква е през далечната 1904 г. И именно затова церемонията по първата копка и полагането на основния камък за новия храм се превърна в празник за селото. За да се осъществи строежът на бъдещия храм спомага дарителска кампания и помощта от бюджета на местната община.

Продължение: Село сбъдна мечтата си да има църква след сто години

Серия от прояви в памет на Неврокопски митр. Борис организират в Благоевград

User Rating:  / 13
IMG 2385По повод 65-годишнината от убийството и 125-годишнината от рождението на приснопаметния Неврокопския митрополит Борис в Благоевград организират серия от прояви в негова памет. Те са инициирани от Православния информационен център на Неврокопска митрополия с благословението на сегашния Неврокопски митрополит Натанаил. Всяка година на 8 ноември се отслужва панихида на гроба на владиката (първата снимка). Той е погребан в двора на благоевградския храм „Въведение Богородично” (снимката долу).
 
Тази година са предвидени редица прояви в Благоевград, с които хората от града и епархията ще почетат живота и делото на духовника. В понеделник, 11 ноември, в Благоевград ще има вечер, посветена на поезията на дядо Борис. На 19 ноември ще има беседа за възгледите му за възпитанието на подрастващите. На 21 ноември в Районния исторически музей ще се състои среща-разговор за личността и делото на митрополит Борис. На 26 ноември пък ще се направи представяне на негови изследвания върху социалните мотиви в Стария Завет.
 

80-годишнината на Видинския митрополит беше отбелязана с големи тържества

User Rating:  / 5

DSCN8399С големи тържества във Видин беше отбелязана 80-годишнината на Видинския митрополит Дометиан, както и 25-годишнината от избора му за митрополит в епархията. Празникът беше уважен от Негово Светейшество Българския патриарх Неофит и митрополитите Великотърновски Григорий, Ловчански Гавриил и госта от Румънската църква, митрополита на Олтения и Крайова Ириней. Заедно с тях съслужиха епископите Стобийски Наум, Знеполски Йоан, Велички Сионий, Траянополски Киприян. Митрополит Дометиан беше поздравен и от представителите на Руската и Румънската църкви у нас – архим. Филип и ставр. иконом Нелуц Опря. На литургията присъства регионалният мюфтия за Северозападна България, както и председателят на НС Михаил Миков, който е депутат от Видинския избирателен район. „Рицари” в еднакви сини униформи, вероятно от тамплиерския орден, също бяха на литургията.

Продължение: 80-годишнината на Видинския митрополит беше отбелязана с големи тържества

Проектът „Коледна звезда” приобщава към благотворителността деца от цялата страна

User Rating:  / 19

132656 485887488113 4159492 o„Коледна звезда” не е обикновена благотворителна акция, която се провежда в периода около Рождество Христово. Проектът е събитие, което продължава години наред. Идеята не е да помогнеш веднъж, а да се ангажираш лично с този, който има нужда от помощ. Да се докоснеш до неговия свят, до живота му и да се съгласиш да станеш негов приятел.

В това е тайната на дългогодишния успех на начинанието: организаторите и доброволците от „Коледна звезда” участват в проект, който прави ангажираните в него приятели, съмишленици, помощници на страдащите не само за няколко седмици, не за година, а за дълго време. Проектът  обединява усилията на деца, младежи и доброволци от цялата страна, с различни интереси и способности, готови да творят добро и да помагат.

Продължение: Проектът „Коледна звезда” приобщава към благотворителността деца от цялата страна

Антиохийският патриарх e избран за един от президентите на ССЦ

User Rating:  / 5

busan logoВ Южна Корея завърши Десетата асамблея на Световния съвет на църквите, в която взеха участие над 3000 души. Тя се проведе от 30 октомври до 8 ноември с мотото: „Боже на живота, води ни към справедливост и мир”. Асамблеята, която е висшият орган на ССЦ, се свиква веднъж на седем години. На тези форуми се избира новото ръководство на организацията и се обсъждат най-важните проблеми на християните от различните конфесии, които трябва да разреши новото ръководство. Като най-важен въпрос за разрешаване пред християните от различните деноминации беше определен проблемът с миграцията. „Виждаме колко много бежанци се опитват да дойдат в Европа по най-различни причини – от климатични до политически. Тази ситуация трябва да се разглежда на международно ниво. Християнската солидарност ни призовава да протегнем ръка за помощ на хората, които имат нужда от такава, и ясно да призовем имащите власт да направят всичко възможно, за да се постигне справедливост и мир”, заяви в своя встъпителен доклад Генералният секретар на ССЦ, норвежкият пастор Олаф Фуксе Туейт.

Продължение: Антиохийският патриарх e избран за един от президентите на ССЦ

Върховният съд на Гърция постави шериата над гръцките закони

User Rating:  / 8

Thraki 1-458x315Решение на Върховния съд в Гърция по повод съдебно дело в Комотини е в центъра на общественото внимание в южната ни съседка през последните дни. Според решението на съда, получило публичност чрез гръцкия вестник „Хронос”, гърците мюсюлмани нямат право да правят завещания, защото това не се предвижда в шериата. Съдът е уважил иска на сестрата на починал мюсюлманин, който преди смъртта си е направил завещание на своето недвижимо имущество в полза на своята съпруга, и е приел нейния аргумент, че в ислямското наследствено право не се предвижда изготвяне на завещания. Според ислямското обичайно право в случай, че починалият мюсюлманин няма деца, неговите братя и сестри имат също право да получат дял от наследството. Част от описаните в завещанието имоти се намират в Турция.

Продължение: Върховният съд на Гърция постави шериата над гръцките закони

Киевският митрополит отслужи св. литургия в инвалидна количка

User Rating:  / 3
vladimiros ag_georgios_02Киевският и на цяла Украйна митрополит Владимир отслужи св. Литургия в клиниката, където е приет на лечение. Предстоятелят на Украинската църква беше в инвалидна количка по време на богослужението, което се отслужи по повод пристигането в страната на мощите на св. Георги, съхранявани в светогорския манастир Ксенофонт. Митр. Владимир не може да присъства на тяхното посрещане и затова игуменът на светогорския манастир архим. Алексий занесе светинята в болницата, където се лекува митрополитът. Здравословното състояние на Киевския митрополит е повод за многобройни коментари и опити той да бъде свален от поста му. Митрополит Владимир обаче се възстановява след всеки болничен престой и не престава да служи св. Литургия.
 

Книга на о. Радован Бигович беше представена в Русенската библиотека

User Rating:  / 9

10dКнигата на протойерей проф. д-р Радован Бигович "Църквата в съвременния свят” беше представена в Регионална библиотека "Любен Каравелов" в Русе. Зa книгата и ролята на Църквата в нашето съвремие говори нейният преводач д-р Свилен Тутеков, доцент в Православния богословски факултет на Великотърновския университет "Св. Кирил и Методий”. Сборникът с текстове на о. Радован Бигович (1956-2012 г.) е издаден от ИК "Омофор".

Продължение: Книга на о. Радован Бигович беше представена в Русенската библиотека

Енорията на руската църква в София с нов дом

User Rating:  / 39

2013-11-10 1338Енорията на руската църква „Св. Николай Мирликийски Чудотворец“, разпръсната след конфликта с предстоятеля на подворието архим. Филип, отново се събра в нов храм. Eнориашите първо последваха своя енорийски свещеник Николай Нешков в „заточението“ му в храм „Св. Пантелеймон“ в Княжево и споделяха тревогите му за разпръсването на общността, а от днес те се събират отново около своя духовник в църквата „Св. Николай Мирликийски“ на ул. „Цар Калоян“, срещу митрополията. С решение на Епархийския съвет на Софийска митрополия прот. Николай Нешков е назначен за предстоятел на този храм, а досегашният председател, прот. д-р Кирил Попов, е назначен за енорийски свещеник в митрополитската катедрала „Св. Неделя“, за където от няколко години имаше заповед от покойния патр. Максим.

И така, днес беше първата света литургия на о. Николай като предстоятел на малкия храм, който едва побра новите си енориаши. Макар и съвсем малка, църквата става място, където църковната общност ще може да продължи своя съвместен живот.

Продължение: Енорията на руската църква в София с нов дом

Митрополитът на Халкидон остро критикува Московска патриаршия

User Rating:  / 23

Xalkidonos sto_ArxontarikiEдин от влиятелните митрополити на Вселенска патриаршия – Халкидонският митр. Атанасий - заяви в свое интервю за кипърски вестник, че за съжаление Московска патриаршия препятства свикването на общоправославен събор, водена от амбиции за световно лидерство. „Имайки подкрепата на държавата, Московска патриаршия има хегемонистични стремежи и често намира подкрепа в това и от своите сателити (Чехия, Полша и т. н.). Славяните трябва най-накрая да разберат, че няма „трети Рим” – има само „Стар” и „Нов”. Големи са проблемите в диаспората. За нас е важно като начало да постигнем единство поне сред гръкоезичните църкви”.

Продължение: Митрополитът на Халкидон остро критикува Московска патриаршия

В Русе и Разград беше представено Учебното помагало на Двери (фоторепортаж)

User Rating:  / 10

IMG 2480 Учебното помалаго на "Двери" за интегриране на знанията за християнството в учебната програма за 1 клас беше представено пред началните учители в Русе и Разград на 7 ноември. Презентацията в Русе беше организирана съвместно с Регионалния инспекторат по образованието (РИО) в града и Русенска митрополия с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, временно управляващ Русенска епархия.

Срещата с учителите в Русе се проведе в училище „Йордан Йовков“ в навечерието на неговия празник – рождения ден на големия български писател – 9 ноември.

Продължение: В Русе и Разград беше представено Учебното помагало на Двери (фоторепортаж)

 Не сте регистрирани в системата.

Нашите партньори

Neterra


Копирането на статии от "Двери на Православието" в други Интернет сайтове е разрешено единствено при коректно посочване на първоизточника.