Свещица пред вечния огън
Поръчки тук:

Карикатури

3 users and 1906 guests online
 
Вход чрез Facebook
 

В Нигерия отвлякоха англикански архиепископ

User Rating:  / 6

7В петък в Нигерия е бил отвлечен англиканският архиепископ Игнатий Кати заедно с неговата съпруга - съобщава ВВС. По-късно жената е била освободена. Отвлеченият архиепископ е втори в йерархията в Англиканската църква в Нигерия, която има 18 милиона вярващи. Отвличанията са често явление в Нигерия, като в повечето случаи похитителите искат откуп. Но не са малко и случаите, особено в северната част на страната, когато отвлечените хора са убивани от ислямистите.

Нигерия е страната с най-много убийства на християни през изминалата година. За 2012 г. са регистрирани 900 убийства на християни. Радикалните ислямисти смятат за врагове и онези мюсюлмани, които се опитват да защитят своите християнски съседи, и те също биват убивани. За тази година жертвите са 120.

Папата предложи бежанците да се настаняват в затворени манастири

User Rating:  / 5

0B0"За какво служат в Църквата затворените манастири?", попита папа Франциск по време на посещението си в йезуитски център, който осигурява грижи за бежанци в италианската столица. Папата предложи бежанците да бъдат приютявани в манастирите, които днес са затворени и не се използват, тъй като според него "манастирите трябва да служат на Христовото тяло, а бежанците са именно тяло Христово".

"Скъпи религиозни мъже и жени, Църквата няма нужда празните манастири и домове да се превръщат в хотели, които да печелят пари. Те не са наши, а на Христовото тяло, което са именно бежанците". Използването на бивши манастири и други религиозни домове като къщи за гости започна в Рим през 2000 г., когато във вечния град се стекоха милиони поклонници за юбилея на християнството. Тази мода се разпространи в цяла Италия и днес много празни манастири отдават стаи под наем на туристи.  

"Не е достатъчно също да дадем един сандвич на страдащия. Необходимо е да се приближим до него по по-съществен начин", каза още предстоятелят на Римокатолическата църква. Той пристигна в йезуитския център в Рим без лична охрана и остана там близо два часа. В момента там живеят около 500 души, по-голямата част от които са мюсюлмани. "Ние не трябва да се страхуваме от различието", каза още папата.

 

Рилският манастир отново подслонява сбирка на църковни катехизатори

User Rating:  / 21

Rilsi manastir_2За сетен път Рилската света обител подслонява и осигурява издръжката на поредната проява на синодния Културно-просветен отдел. Сега там се провежда четиридневен (9-12.9.2013 г.) „обучителен семинар за епархийските координатори на БПЦ - БП по духовна просвета, катехизация и култура“, както съобщава синодният сайт. Открива го Ловчанският митрополит Гавриил, който е председател на ресорната синодна комисия. Проявата има за цел да бъде подпомогнато изграждането на просветни центрове на различни нива в епархиите на БПЦ, та с това да се засили просветното дело на Църквата ни сред българския народ. Според сведения от обителта обаче в семинара участват 12 представители едва на половината епархии.

Продължение: Рилският манастир отново подслонява сбирка на църковни катехизатори

Затвориха Синайския манастир „Св. Екатерина” за поклонници

User Rating:  / 9

Santa Catarina_Sinai_2003Историческият манастир „Св. Екатерина” на Синай – най-известното място за християнско поклонничество в Египет, бе закрит за посещение по нареждане на службите за безопасност, които се опасяват от нови атаки на джихадистите, съобщава в свой репортаж от района изданието Al Monitor. „След като църквата ни бе нападната през изминалите седмици, ние получихме заповед от органите да прекратим приемането на посетители”, заявява отец Павел, един от синайските монаси. „Сега имаме повече време за молитва и за нашата работа, но изпитваме силни финансови затруднения и вече не можем да помагаме на десетките семейства, на които обикновено оказвахме помощ”, разказва още той.

Продължение: Затвориха Синайския манастир „Св. Екатерина” за поклонници

Продават линкълна на митр. Кирил. Даряват парите на манастир

User Rating:  / 21

img3

Прословутият автомобил „Линкълн”, който покойният митрополит Кирил ползваше за своите обиколки на паството и епархията си, е обявен за продажба. Американската лимузина, модел MKZ Hybrid 2012 година, с регистрационен номер В 8008 РТ, се появи в няколко сайта с обяви за продажба на автомобили. Като лице за контакт е посочен Данаил Добрев - единият от двамата бизнесмени, които са епархийски съветници и които преди време внесоха чрез фирмата си „Армира 2010” ЕООД колата и я предоставиха за ползване на владиката.

Хибридът е изключително икономичен и според характеристиките му комбинираният му разход на гориво е 5,2 литра на 100 км, което е било и една от предпоставките владиката да е съгласи да го ползва за своите нужди. Днес колата се продава за 62000 лева.

Продължение: Продават линкълна на митр. Кирил. Даряват парите на манастир

Възстановяват манастира „Св. Богородица Ястреб”

User Rating:  / 13

103На големия празник Рождество Богородично, Ловчанският митрополит Гавриил в съслужение с отците Кънчо Кабадийски и Вениамин освети възстановяващия се манастир „Св. Богородица Ястреб” в землището на с. Сливек, недалече от град Ловеч. Десетки граждани се стекоха да почетат събитието. Сред гостите беше и областният управител на Ловеч Милко Недялков.

С водосвет за здраве и дълголетие митр. Гавриил призова всеки един да даде начало на доброто в света със своите дела и всички ние да подражаваме на онези, чиито действия и решения правят промените в живота ни. „Мижитурките си отиват, без да оставят нещо след себе си”, категоричен бе владиката. „Ние днес празнуваме Майка Богородица, която е един сияен пример за кротост и родолюбие. Денят е празник и за родители, които възпитават децата си на любов, доброта и уважение”, каза в словото си митрополитът.

Продължение: Възстановяват манастира „Св. Богородица Ястреб”

Честване на 115-годишнината от освещаването на Желязната църква в Цариград

User Rating:  / 8

IMG 1904На 8 септември 1898 г. в Цариград (Истанбул), тогава столица на Османската империя, се освещава българският храм "Св. Стефан" във Фенер, на няколкостотин метра от Цариградската патриаршия. Гордостта на българската колония, наброявала тогава десетки хиляди сънародници, е направена от желязо и затова е останала с името Желязната църква. Поръчана във Виена, тя е изработена там до последния детайл и пренесена на брега на Златния рог, където се издига за три години (сериозна и продължителна работа е извършена и по укрепването на мочурливия терен, насип по брега на Златния рог), а на Рождество Богородично десетки хиляди българи от княжество България и от Цариград се стичат на освещаването, което извършва Българският екзарх Йосиф заедно с български архиереи и десетки свещеници.

По повод на 115-ата годишнина от освещаването на храма фондацията "Български православен храм "Св. Стефан" в Цариград" организира тържество за българите в Цариград. Макар храмът в момента да е в ремонт, който ще продължи поне до месец май 2014 г., сънародниците ни от българската колония в Цариград се събраха на празника Рождество Богородично в храма "Св. Иван Рилски", който се намира в двора на старата екзархийска сграда. Българският свещеник в Цариград през последните 10-ина години, иконом Ангел Велков, отслужи света литургия, а след това и водосвет и заедно с настоятелството и православните българи си спомниха за славните си предци, издействали не само построяването на онзи забележителен храм, но и възстановяването на самостойната българска православна църква.

Фондацията се беше погрижила и за музикална програма, поднесена с много въодушевление от народната певица Иванка Иванова и камерния оркестър "Слава" с ръководител Радослав Иванов. Така днешният празник стопли душите на цариградските българи, които не са забравени от майка България.

IMG 1908

IMG 1906

IMG 1923

Руското външно министерство е обезпокоено за християните в Маалюля, Сирия

User Rating:  / 9

a4Руското външно министерство направи изявление във връзка с нападенията на сирийски бунтовници срещу християнското градче Маалюля, недалеч от Дамаск. Според съобщението, разпространено от Отдела за външноцърковни връзки към Московска патриаршия, "на 5 септември незаконни въоръжени групи на сирийската опозиция се опитаха да превземат населеното предимно с християни градче Маалюля, разположено на 60 км. североизточно от Дамаск. Правителствената войска е отблъснала този опит, но бунтовниците, свързани с "Джабхат ан-Нусра" и "Ал-Кайда", са успели да се укрепят на околните височини, откъдето продължават да обстрелват града.

Продължение: Руското външно министерство е обезпокоено за християните в Маалюля, Сирия

Възраждат празника на разрушения Осиковски манастир „Рождество Богородично”

User Rating:  / 13

IMG 1670На 8 септември, неделя, беше честван по подобаващ начин празникът на Осиковския манастир „Рождество на Пресвета Богородица”. С благословението на Ловчанския митрополит Гавриил празникът започна с отслужването на света литургия в храма „Св. архангел Михаил” на село Осиковица, която отслужи енорийският свещеник отец Димитър заедно с доц. дякон Иван Иванов от БФ на СУ „Св. Климент Охридски”, четци и певци. За празника пристигнаха гости от различни краища на страната, сред които голяма група от гр. Смолян.

След края на службата всички присъстващи се отправиха към Осиковския манастир, който се намира в подножието на връх Острома в местността „Манастирски ливади”. Там се бяха събрали над 300 души. Беше извършен водосвет в консервираната манастирска църква и на всички присъстващи бяха раздадени иконки на Пресвета Богородица от името на Високопреосвещения Ловчански митрополит Гавриил. На присъстващите бяха разказани факти от историята на манастира от членове на инициативния комитет за възстановяването му и от специално пристигнали за празника представители на Историческия музей в гр. Правец.

Продължение: Възраждат празника на разрушения Осиковски манастир „Рождество Богородично”

Хиляди хора по света постиха и се молиха за мир в Сирия

User Rating:  / 8

SyriaPrayerDayХиляди хора по света, независимо от религията, се помолиха за мир в Сирия след призива на папа Франциск, който обяви 7 септември за ден на пост и молитва за Сирия. 70 000 се събраха на площад "Св. Петър" и се молиха заедно с него. В 4-часовото бдение се включиха не само християни, но и представители на други религии, както политици, така и обикновени хора. Самият папа пази пост днес.

Това е една от най-големите акции на Запад срещу планираната от Съединените щати военна операция срещу режима в Дамаск в отговор на нападението с химическо оръжие край сирийската столица на 21 август. Папа Франциск отправи емоционален призив за мир и помирение в Сирия, докато отслужваше бдението за мир.

„В обичана Сирия, в Близкия изток, в целия свят, нека се молим за помирение и мир, нека работим за помирение и мир. Войната винаги бележи липсата на мир, тя винаги е поражение за човечеството”, каза папата. Хора по целия свят се присъединиха към призива на папата да постят и да се молят за мир в Сирия днес. Над хиляда християни се помолиха в катедрала в Дамаск.

Преди няколко дни той отправи и призив към участниците в срещата на Г-20 в Санкт Петербург да отхвърлят военната намеса в Сирия и да търсят решение по пътя на преговорите. 

 

Патриарх Неофит ще чества Рождество Богородично в София

User Rating:  / 5

rusНа 8 септември - в деня, когато се чества Рождеството на Пресвета Богородица - в православните храмове на Българската православна църква празникът ще бъде отбелязан с тържествени богослужения. Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит ще оглави св. Литургия в столичния храм "Рождество Богородично" в кв. "Лагера". Празничното богослужение ще започне в 9 ч.

Повече за празника - тук

Магистърски програми на Православния богословски факултет към ВТУ „Св. Кирил и Методий”

User Rating:  / 14

uni1Православният богословски факултет към Великотърновския университет „Св. Кирил и Методий" обявява своите магистърски програми за новата академична година.

Кандидатите за следдипломно обучение подават лично или чрез друго лице документи за кандидатстване: от 16 септември до 26 септември 2013 г. (от 8:00 до 16:30 ч.) в бюрата за прием на документи. тел. 062 618 362; 062 618 243.

МАГИСТЪРСКИ ПРОГРАМИ ЗА КАНДИДАТИ, КОИТО СА БАКАЛАВРИ ИЛИ МАГИСТРИ ОТ СЪЩОТО ПРОФЕСИОНАЛНО НАПРАВЛЕНИЕ

Продължение: Магистърски програми на Православния богословски факултет към ВТУ „Св. Кирил и Методий”

Дирекция по вероизповеданията е скептична към промените в Закона за вероизповеданията

User Rating:  / 4

33яДържавата не е склонна да се раздели с имоти на различните религиозни общности, които са нейна собственост. Повечето от тях са паметници на културата, музеи и др. Това става ясно от становище на Дирекцията по вероизповеданията към Министерския съвет по промените в Закона за вероизповеданията.

Поправките са внесени от депутати от БСП и ДПС, а от "Атака" оттеглиха подписа си. Идеята е Светият синод, мюфтийството и останалите регистрирани вероизповедания да получат собственост върху храмове, манастири и прилежащи към тях терени, както и такива имоти да не могат да се придобиват по давност от друг освен от религиозните общности.

Продължение: Дирекция по вероизповеданията е скептична към промените в Закона за вероизповеданията

115 години от освещаването на Желязната църква отбелязват в Истанбул

User Rating:  / 4

22Българската църква „Св. Стефан” в Истанбул, известна като "Желязната църква" и "Майката-църква", навършва 115 години от освещаването си на 8 септември, когато се чества Рождество на Пресвета Богородица. Това съобщиха от Фондация “Български православен храм „Св. Стефан” в Цариград”. По този повод в 9.30 часа ик. Ангел Велков ще отслужи литургия за Рождество на Пресвета Богородица и водосвет за здраве в храм "Св. Иван Рилски” в Българската екзархия. След водосвета българската народна певица Иванка Иванова и оркестър „Слава” ще изнесат фолклорен концерт.

Очакват се много гости от България и цариградската православна общност. Богомолците, които желаят да запалят свещ пред иконата на „Св. Стефан”, могат да направят това в Метоха, който се намира срещу Желязната църква „Св. Стефан”, която е в ремонт. В момента там има малък параклис с икони от църквата „Св. Стефан”. На третия етаж има фото-изложба, посветена на 115 години от освещаването на храма.

Знеполски еп. Йоан направи обновление на академичния параклис в БФ на СУ

User Rating:  / 10

1238084 10202086822831511_1430286850_nНа 6 септември, независимо от националния празник, в Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски” беше присъствен ден. Защото започнаха учебните занятия за студентите-задочници, а това стана със св. Литургия, отслужена от викария на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит като Софийски митрополит – Знеполския еп. Йоан. Заедно с него служиха ик. Кирил Дидов, духовен надзорник на Софийска епархия, свещ. Стефан (Стоил) Паликаров и дякон д-р Петър Симеонов от клира на столичната катедрала „Св. Неделя”.

Преди Литургията епископът извърши чина на обновлението на академичния параклис, посветен на покровителя на Софийския университет – св. Климент Охридски Чудотворец. През летните месеци, когато по начало в параклиса не се служи (както и през Коледната и Великденската ваканция), беше извършен ремонт на подовата настилка на параклиса с грижите на ефимерия свещ. Стефан Паликаров и паричната помощ от Дирекция „Вероизповедания” на МС и частни дарители. Сега, преди да започнат богослуженията в параклиса, се полагаше той да бъде обновен с водосвет и прочитането на коленопреклонни молитви. Тъкмо това извърши днес епископ Йоан с благословението на Светейшия патриарх Неофит.

Продължение: Знеполски еп. Йоан направи обновление на академичния параклис в БФ на СУ

 Не сте регистрирани в системата.

Нашите партньори

Neterra


Копирането на статии от "Двери на Православието" в други Интернет сайтове е разрешено единствено при коректно посочване на първоизточника.