Карикатури

6 users and 1631 guests online
 
Вход чрез Facebook
 

Поредна първа копка на храм в столичния кв. „Младост”

User Rating:  / 5

2014-03-07 1452На 4 март за пореден път в столичния квартал „Младост” бе направена първа копка за православен храм. Това е и поредният терен, определен за строеж на църквата „Рождество Христово”. Четвъртата първа копка беше направена с благословението на Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, но скромно, без полагане и освещаване на основен камък от архиерей, а само с водосвет, отслужен от  о. Димитър Генчев от храм „Св. Петка” в кв. „Орландовци”, който е председател на църковното настоятелство на новостроящия се храм, и отците Лазар Георгиев и Иван Плещов.

Официално първата копка направи кметът на столицата Йорданка Фандъкова. Сред присъстващите на събитието бяха кметицата на район „Младост” д-р Цвета Авджиева, жители на квартала и гости.

За пореден път беше отбелязано от кметовете и гражданите, че такъв голям квартал от години се нуждае от православен храм.

Продължение: Поредна първа копка на храм в столичния кв. „Младост”

Почина йеромонах Климент (Лъджов) от гр. Кресна

User Rating:  / 6

45654Тази сутрин, 7 март 2014 г., след кратко боледуване почина йеромонах Климент Атанасов Лъджов, енорийски свещеник в гр. Кресна и околните села.

Той е роден на 20 октомври 1943 г. в с. Влахи, общ. Кресна, Благоевградска област. Йеромонах Климент от 45 години е свещенослужител. През 1969 г. е постриган за монах и причислен към братството на Роженския манастир. Завършва тригодишния паралелен курс на Софийската духовна семинария на гара Черепиш. Ръкоположен е за свещеник от Неврокопския митр. Пимен и е назначен да обгрижва енориашите в Кресна, Стара Кресна, Влахи и Ощава.

Преди няколко години в интервю за в. Струма йеромонах Климент споделя приоритетите в живота и служението си: „Първата ми задача е и ще си остане да служа на вярата Христова, да я проповядам и да се опитвам да я всявам в душите на енориашите, защото те имат нужда от нея, защото те я нещото, което може да дава упование и осмисляне на живота”.

Опелото на йеромонах Климент ще бъде отслужено утре, 8 март, от 13 ч. в кресненския храм „Св. Иван Рилски” от свещеници от духовната околия и от цялата епархия, както е благословил Неврокопският митрополит Серафим, който тези дни придружава Светейшия Български патриарх Неофит на срещата на православните предстоятели в Истанбул.

Погребението на йеромонах Климент ще е от 15 ч. на гробищния парк на Кресна.

Бог да го прости!

Заключителна конференция на младежки проект в полза на деца без семейства

User Rating:  / 9

 DSC2665На 8 март от 16 ч. в Бета Хаус, София, ще се проведе заключителната конференция на проекта „Стъпка към независим живот” на сдружение „От сърце към сърце”. Шестмесечният проект, започнал на 9 септември миналата година, е в полза на младежи на възраст от 15 до 17 години от дома „П. Р. Славейков” в София. Целта е те да бъдат подготвени за времето, когато ще напуснат институцията, в която живеят, и ще започнат независим живот. Проектът се опитва за подпомогне интегрирането на младежите в обществото чрез усвояване на професионални и социални умения и модели за общуване, създаване на правдива оценка за собствените сили и мотивация за развитие.

В начинанието се включват 13 възпитаници от социалния дом, които участват в дейностите по проекта, разпределени в четири модула. Първият включва практически занимания за професионално ориентиране, създаване на умения за търсене на работа, за  подготовка и представяне на интервю пред работодател.

Продължение: Заключителна конференция на младежки проект в полза на деца без семейства

Снимка на деня: „Мостовете обединяват”

User Rating:  / 21

photo 3„Мостовете обединяват”, каза Вселенският патриарх Вартоломей, приканвайки предстоятелите на автокефалните православни църкви да си направят снимка за спомен с изглед към моста на Босфора, който свързва Европа и Азия, Изтока и Запада. „Тази снимка има символичен характер, – добави патриархът – ние сме тук, за да работим и да се молим за единство”. Той припомни и снимката на предстоятелите на Босфора, но на азиатския бряг по време на първата среща на предстоятелите през 1992 г.

Снимка: Кирил Димитров

Слово на Патриарх Неофит на срещата на предстоятелите

User Rating:  / 12

article 17136_55456Негово Светейшество Българският патриарх Неофит произнесе приветствено слово при откриването на срещата на предстоятелите на поместните православни църкви в Патриаршеския храм „Св. Георги” във Фенер, Истанбул. В него той каза, че с голямо вълнение престъпва прага на Константинополската вселенска патриаршия, „от която в далечните дни приехме благовестието и първото си наставничество в спасителната вяра в Христа Иисуса и Неговото Евангелие”. Патриархът отбелязва, че още по-вълнуващ е фактът, че това се случва броени дни след 4 март, „датата, когато преди 1144 г. е учредена и първата Българска архиепископия със седалище в Плиска”.

„И ето, че и днес, преживяла бурите на не едно и две изпитания, Църквата-майка – Константинополската вселенска патриаршия – продължава да бъде пазителка на чистото и непримесено учение на вярата, „стълб и крепило на истината” (1 Тим. 3:15). Ето, че и днес първенствуващата по чест катедра на Първозвания сред апостолите, свети Андрей, заедно с всички нас неизменно свидетелства пред света за истинността на вярата, „веднъж завинаги предадена на светиите” (Иуда 3) и продължава да бъде радетел за всеправославното единство”.

Продължение: Слово на Патриарх Неофит на срещата на предстоятелите

Първи ден на срещата на предстоятелите

User Rating:  / 12

1gДнес във Фенер, Истанбул, започна срещата на предстоятелите на поместните православни църкви, свикана по инициатива на Вселенския патриарх Вартоломей. В своето въведително слово той очерта основните проблеми, пред които е изправена Православната църква днес. Патриарх Вартоломей подчерта необходимостта да се спазват древните съборни решения, да се запази единството на православието и Православната църква да има по-активна намеса в съвременните проблеми. Акцент в словото му бяха „симптомите на разпад" в Православната църква във време, когато светът очаква от православието „слово на живот”.

Основна предпоставка, за да убедим света, е преди всичко нашето вътрешно единство, каза патриархът. Скръбно и опасно е за авторитета на Православната църква да бъдем толкова разединени и спорещи. „Притежаваме и проповядваме съвършената еклисиология, но отказваме да я прилагаме. В Църквата ни съществува точен ред, определен от свещените канони на светите вселенски събори, но пред външните създаваме впечатлението, че спорим дори за това, кому принадлежи първенството”.

Продължение: Първи ден на срещата на предстоятелите

Главите на православните църкви взеха първото решение

User Rating:  / 27

20-1Предстоятелите на поместните православни църкви, които заседават в седалището на Вселенска патриария и по-точно в Патриаршеския храм „Св. Георги” в двора на Патриаршията в истанбулския квартал „Фенер”, вече взеха първото си решение. По предложение на епископското събрание на Северна Америка и Централна Америка (това са православните канонични архиереи на диаспората в съответния район) се разгледа предложение за частична промяна. Беше представена възможността да се присъедини Централна Америка към епископското събрание на Южна Америка, а останалата част от Северна Америка да се раздели на епископски събрания на САЩ и на Канада.

Продължение: Главите на православните църкви взеха първото решение

Четвърта част на Покайния канон се чете днес

User Rating:  / 1

4-sveta-paraskevaТази вечер в православните храмове се чете последната част на Великия покаен канон на св. Андрей Критски.

В столичния храм „Св. Параскева” от 18 ч. ще бъде отслужено Велико повечерие, по време на което ставр. ик. Ангел Ангелов, Протосингел на Софийска митрополия, ще прочете Четвърта част на творението на св. Андрей.

Текстът на Великия покаен канон на св. Андрей Критски ще бъде прочетен още веднъж, но целият, през петата седмица на Великия пост, на 2 април.

Текстът на Четвърта част на канона – тук

Подготвя се богослужение за тежкочуващи хора в София

User Rating:  / 18

o.Dimitar-Tuhchiev-2У нас все още няма организирана духовна грижа за глухите хора. Всеки свещеник се справя както може, когато се наложи да общува с глухи, които търсят неговата помощ. Но вече се правят усилия за подобряването на пастирската грижа на тежкочуващите. От години с този проблем се занимава богословът Димитър Тухчиев, който знае жестомимичния език и може да общува с хората с нарушен слух. В края на миналата година той е ръкоположен за свещеник и сега усилията му вече са по-целенасочени – да създаде условия глухите да участват в православното богослужение, да станат пълноправна част от църковната общност.

Младият свещеник служи в храм „Св. Пантелеймон” в столичния кв. „Княжево”, който е на Руското подворие в София. Но паралелно с това прави превод на св. Литургия на жестомимичен език. „Изглеждаше твърде лесна задача, но когато започнах превода, първоначално сам, а след това с професионалния преводач Миглена Богданова... Тя ми помогна много. Тази литургия не е влязла официално в изпълнение”, разказва свещеникът пред „Дарик”.

За да започне да служи св. Литургия за глухите, о. Димитър ще трябва да получи одобрение и разрешение от Св. Синод на БПЦ. Нашата църква няма голям опит в организирано обгрижване на тежкочуващите хора. Свещениците не са обучени за подобно служение, не познават езика, спецификата на общуването с тях.

Продължение: Подготвя се богослужение за тежкочуващи хора в София

Предстоятелите на православните църкви пристигнаха в Истанбул (фоторепортаж)

User Rating:  / 20

deipno 6Предстоятелите на поместните православни църкви вече пристигнаха в Истанбул, за да вземат участие в общоправославната среща на най-високо равнище за окончателно решение по свикването на Светия и велик събор на Православната църква. Те се срещнаха неофициално тази вечер и заедно с делегациите проведоха работна вечеря заедно с митрополити на Вселенската патриаршия. На вечерята не присъстваха Вселенският и Московският и на цяла Русия патриарх, които проведоха своя среща за уеднаквяване на позициите и възможно преодоляване на различията по редица процедурни въпроси.

Съвещанието на предстоятелите ще започне утре сутринта. Но неговата подготовка започна преди два дена, когато в Истанбул пристигнаха представители на поместните църкви за работна среща по техническите въпроси. От страна на БПЦ в подготвителната работа за съвещанието участва Стобийският еп. Наум, Главен секретар на Св. Синод. А днес пристигна и Негово Светейшество Българският патриарх Неофит, придружаван от Неврокопския митр. Серафим. От главите на поместните църкви не участва лично Антиохийският патриарх Йоан Х поради наложила се спешна операция преди дни. А от Православната църква в Чехия и Словакия няма представител, защото е под въпрос, дали тази църква има канонически избран глава.

Продължение: Предстоятелите на православните църкви пристигнаха в Истанбул (фоторепортаж)

Вселенският патриарх ограничава достъпа на негръцки монаси до Св. Гора?

User Rating:  / 12

oikoumenikos orosВ навечерието на срещата на предстоятелите на православните църкви в Истанбул, неофициални източници от Света Гора са огласили в гръцките медии информация, че Вселенският патриарх възнамерява да ограничи достъпа на „негръкоговорящи монаси до монашеската република. Агенция Ромфеа съобщава, че до Св. Кинотис е изпратено писмо, в което патриаршията пише, че е налице опит да се промени характера на Света Гора и тя да се „автономизира от Вселенската патриаршия чрез заселването на монаси от други държави. Поради това занапред няма да бъдат одобрявани молбите за настаняване на чужденци в „гръцкоговорящите манастири, както и изобщо на чужденци, ако техният общ брой надхвърля 10% от общия брой на светогорските монаси. Към настоящия момент, коментират от агенцията, броят на чужденците монаси е значително по-голям от 10%, което би означавало, че вече няма да бъдат одобрявани никакви молби. Монасите коментират, че решението повдига въпросителни, защото в същото време патриаршията води активна полемика срещу етнофилетизма.

Продължение: Вселенският патриарх ограничава достъпа на негръцки монаси до Св. Гора?

Трета част на Великия покаен канон се чете днес

User Rating:  / 4

10-sveti-kiril-i-metodii-curkoven-brak-svatba-svatbena-agencia-sofiaТази вечер в православните храмове ще бъде отслужено Велико повечерие, по време на което ще бъде прочетена третата част на Великия покаен канон на св. Андрей Критски.

В София богомолците могат да участват в последованието в енорийските си храмове от 16 ч., а от 18 ч. ще започне Великото повечерие в храм „Св. Кирил и Методий” (на пазара), на което  Тивериополският еп. Тихон ще чете третата част на покайния канон. Песнопенията ще се изпълняват от хора на Софийските свещеници с диригент о. Кирил Попов.

Третата част на канона можете да прочетете тук.

Наградиха победителите в ученически конкурс за макети на православни храмове (фоторепортаж)

User Rating:  / 9

DSC00888На 3 март във Варна се проведе награждаване на лауреатите от Третия национален ученически конкурс „Българските архитектурни паметници в макети”, който е посветен на Националния празник на България. Организатори на инициативата са Министерство на образованието и науката, Община Варна и Общински детски комплекс – Варна.

Целта на конкурса е да се засили интересът на учениците към историята на България и към архитектурните паметници, създадени преди и след Освобождението. Всяка година темата е различна. Тази година участниците, които са разделени в четири възрастови групи, имаха трудната задача да направят макет на български православен храм. Ученици от двадесет и четири населени места взеха участие с изработени от тях общо 43 умалени копия на храмове и манастири. Въпреки трудната тема децата са се справили чудесно.

Продължение: Наградиха победителите в ученически конкурс за макети на православни храмове (фоторепортаж)

Търси се терен за български храм в Мадрид

User Rating:  / 8

923513 628899633848171 367089306 nЗападно- и Средноевропейският митр. Антоний, който беше на посещение в Мадрид, взе участие в отбелязването на Националния празник Трети март, който беше организиран от българското посолство там. На приема за нашите сънародници присъства и о. Юлий Николов, обгрижващ българската църковна община в Сеговия.

По време на посещението си в испанската столица архиереят направи постъпки пред кметството на града за отпускане на терен за строеж на български храм. Митрополит Антоний и българският посланик в Испания Костадин Коджабашев се срещнаха с Хуан Антонио Гомес-Ангуло – главен координатор на кабинета на кметицата на Мадрид, и със съветника по въпросите на културата, спорта и туризма Педро Мария Корал Корал, за да обсъдят възможността за обезпечаване на българската диаспора в Мадрид с подходящ терен за православен храм в рамките на столицата.

„Става дума за насъщна необходимост, която ще превърне Мадрид не само в място, където живеят голям брой наши сънародници, но и в център, където те да удовлетворяват своите духовни потребности. Това ще бъде третият самостоятелен храм в нашата епархия. След този в Будапеща, който е построен изцяло с усилията и средствата на българите, и след катедралния храм в Берлин, тук, в испанската столица, ще бъде построен самостоятелен български храм, което ще допринесе не само за авторитета на нашата държава и на нашата църква, но ще бъде и духовен подарък за нашите сънародници”, заяви митрополит Антоний.

Продължение: Търси се терен за български храм в Мадрид

Днес се чете втората част на Великия покаен канон

User Rating:  / 3

899Тази вечер в православните храмове се чете втората част на Великия покаен канон на св. Андрей Критски. Текстът на канона призовава човешката душа към покаяние, загърбване на житейските грижи и молитва към Бога. Тази вечер по време на богослужението ще чуем прочувствените думи: „Спасителю, пред въздържанието предпочетох живот пристрастен към имане и блага. На гърба ми сега тежко бреме лежи! Съгреших и викам и аз като блудницата; единствен аз съгреших пред Тебе! Спасителю, приеми като миро и моите покайни сълзи!”.

В столичния храм „Св. Седмочисленици” тази Втора част от Великия покаен канон ще прочете архимандрит Дионисий. Песнопенията по време на последованието ще изпълнява хорът на софийските свещеници под диригентството на о. Кирил Попов. Начало на богослужението – 18 ч.

Текстът на втората част на Великия покаен канон – тук.

 Не сте регистрирани в системата.

Нашите партньори

Neterra


Копирането на статии от "Двери на Православието" в други Интернет сайтове е разрешено единствено при коректно посочване на първоизточника.