Христос воскресе!

Свещица пред вечния огън
Поръчки тук:

Карикатури

6 users and 2097 guests online
 
Вход чрез Facebook
 

Гвардията прави шоуто си в навечерието на Възкресение Христово

User Rating:  / 12

4344По случай честването на 6 май, Гергьовден, който е и Ден на храбростта и празник на Българската армия, Националната гвардейска част ще изпълни познатото вече – било от гледане на живо или по телевизията – шоу на гвардейците. Церемонията-спектакъл ще се проведе на 4 май 2013 г. от 20.40 ч. на пл. „Княз Александър І” - точно когато християните ще се готвят да отидат по храмовете за среднощната богослужба. Но някой военачалник със старо мислене е решил, че гвардията трябва да прави своето шоу тъкмо в един от най-свещените за народа ни дни.

Церемонията е създадена по идея на командването на Националната гвардейска част и е изпълнена за първи път преди десет години – на 5 май 2003 г., в навечерието на празника на Българската армия. Проблемът тази година е, че поради късния Великден шоуто е насрочено в последния ден на Страстната седмица. Естествено е, че това шоу можеше прекрасно да се проведе и на самия Гергьовден, но явно военните шефове предпочитат на празника си да са празни от задължение.

Във Видин отслужиха чина "умиване на нозете"

User Rating:  / 8

2013-05-02-1794На Велики четвъртък след светата божествена Литургия, отслужена във видинския катедрален храм „Св. вмчк Димитър Солунски“ с благословението на Видинския митрополит Дометиан, беше отслужен чинът „Умовения ног“ – Умиване на нозете на апостолите.

По древна църковна традиция на Велики четвъртък се извършва последованието „Умиване на нозете“, което възпоменава евангелското събитие – извършеното от Господ Иисус Христос умиване нозете на светите апостоли на Тайната вечеря.

Чрез този акт на тях, а и на всички християни се напомня да подражават на своя Господ и по Неговия пример да бъдат смирени, кротки и търпеливи. Да бъдат винаги в помощ на другите, а не да се изтъкват и да мислят, че трябва хората да им служат. Напомня се на всички, че трябва да бъдат добрият Христов пример сред хората.

Последованието беше извършено за втори път във Видин и в него взеха участие свещенослужители от Видинска духовна околия. Умиването на нозете беше едно събитие във Видин, което зарадва християните и ги вдъхнови с особена духовна радост да предстоят пред Бога в храма Господен.

Продължение: Във Видин отслужиха чина "умиване на нозете"

На Разпети петък във всички храмове се отслужва Опело Христово

User Rating:  / 6

estavromenosДнес е Разпети петък. Днес "Този, Който се облича със светлина като с дреха, стоеше гол пред съда и плесници приемаше по лицето от ръце, които създаде. Беззаконните люде приковаха на кръст Господа на славата. Тогава църковната завеса се раздра, слънцето се помрачи,  като не търпеше да гледа оскърбяван Бога, пред Когото всичко трепери. Нему да се поклоним". 

Днес виси на дърво Този, Който надвеси земята над водите; с венец от тръни се увенчава Този, Който е Цар на ангелите;
в лъжлива багреница се облича Този, Който облича небето с облаци,
плесница приема Този, Който в Йордан освободи Адам;
с гвоздеи се приковава Женихът църковен;
с копие се пробожда Синът на Дева.

Почетният папа Бенедикт XVI се завърна във Ватикана

User Rating:  / 5
image74Два месеца след историческото си оттегляне от поста папа Бенедикт XVI се завърна във Ватикана, предадоха световните агенции. От края на февруари досега Бенедикт XVI беше отседнал в лятната папска резиденция в Кастел Гандолфо, на 25 километра югоизточно от Рим. Сега той ще обитава манастира "Майка на Църквата" в пределите на Ватикана, който беше обновен и обзаведен специално за него.
 
Настоящият папа Франциск посрещна лично предшественика си на входа на манастира в 16.50 ч. местно време. От Кастел Гандолфо 86-годишният Бенедикт се завърна с хеликоптер и на летището, което е на стотина метра от манастира, той беше посрещнат от доайена на колегията на кардиналите Анджело Содано и държавния секретар на Ватикана Тарчизио Бертоне.
 

Православни деца и младежи заедно месиха хляб и говориха за вярата

User Rating:  / 8

DSCN8113Преди Великден се случиха знакови събития в центъра „Чисти сърца” в Смолян и те бяха благодарение на организацията на православните младежи, обединени около енорийския сайт на столичния храм „Света София” (www.pravmladeji.org). Те гостуваха за втори път на Младежки православен център „Чисти сърца” към катедрален храм „Св. Висарион Смоленски” след запознаването ни през юни м. г. на нашия  празник пред храма „Възхвала на детското творчество”. Първата ни мисъл тогава беше: няма ли да се разочароват тези големи хора с нашите малки деца и малки прояви. Какъв език ще намерим, за да общуваме открито, разностранно и… равнопоставено? Оказа се, че езикът е намерен – Господ. Или както казва ръководителят на православните младежи Георги Балабанов: „Дойдохме да се утешим взаимно с общата наша вяра в Христа.”

Продължение: Православни деца и младежи заедно месиха хляб и говориха за вярата

Архиерейско посещение в Българската църковна община в Лил, Франция

User Rating:  / 11

photo-3Викарият на Западно- и Средноевропейската епархия на БПЦ епископ Антоний беше на посещение в град Лил, Северна Франция. Там архиереят се запозна с българската общност и отслужи св. литургия в храма на Вселенската патриаршия за празника Вход Господен в Йерусалим. На богослужението за нашите сънародници в съслужение с епископа беше и иконом Петър Симеонов, бивш свещеник в Париж. Гостуването на епископа беше организирано от лилската църковна община „Св. Петър и Павел” с председател г-жа Надежда Димитрова и беше съчетано с посещението на временноизпълняващия длъжността посланик Асен Кръстев и българския консул Мариана Бояджиева в Лил.

В програмата на епископ Антоний беше включена среща с монсеньор Улрих, архиепископ на Лил, и гостуване в Европейската комисия и посещение при българския комисар Кристалина Георгиева.

Продължение: Архиерейско посещение в Българската църковна община в Лил, Франция

Патриарх Кирил освети миро и изми краката на 12 духовници

User Rating:  / 5

IMG 211

На Велики четвъртък Руският патриарх Кирил освети миро в църквата "Христос Спасител" в Москва. По време на Херувимската песен беше изнесен специалният съд за съхранение на мирото - алабастър, който беше внесен от Руския патриарх в олтара и поставен на св. престол. След евхаристийния канон предстоятелят на Руската църква извърши чина на освещаването на мирото и обясни на присъстващите неговия смисъл:

"Мирото е веществен носител на невеществената божествена благодат - същата, която в деня на Петдесетница слязла върху апостолите във вид на огнени езици и от тях се предава чрез епископите и свещениците на целия Божи народ от поколение в поколение. Св. миро представлява този видим знак на благодатта, даруван ни на Петдесетница".

Продължение: Патриарх Кирил освети миро и изми краката на 12 духовници

Велики четвъртък е

User Rating:  / 8

1_110.jpgДнес е Велики четвъртък - денят, в който Иисус Христос се е събрал със Своите ученици и на Тайната вечеря е установил извършването на най-голямото църковно тайнство - Евхаристията. Днес във всички православни църкви се служи Василиева св. литургия и Велик маслосвет, а вечерта се четат 12 откъса от св. Евангелие, преди всичко от евангелията по Матей и Йоан - т. нар. "Последование на 12-те евангелия". Между 5-то и 6-то евангелие се пее:
 
"Днес виси на дърво Този, Който повеси земята над водите;
с венец от тръни се увенчава Този, Който е Цар на ангелите;
в лъжлива багреница се облича Този, Който облича небето с облаци,
плесница приема Този, Който в Йордан освободи Адам;
с гвоздеи се приковава Женихът на Църквата;
с копие се пробожда Синът на Девата".

Продължение: Велики четвъртък е

Патриарх Неофит: Общество без ценности е обречено

User Rating:  / 19
Патриарх Неофит официална jpegВъв време, в което моралните категории стават все по-относителни и границите между добро и зло, редно и нередно - все по-размити, ние трябва да се върнем към традиционните християнски ценности, които векове наред и при най-тежки обстоятелства са ни съхранили като народ и достойни личности. Загубят ли се общопризнатите и непреходни нравствени ценности в едно общество, то е обречено. Това заяви в интервю за БТА Н. Св. Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит.

По думите на главата на Българската православна църква всяка криза - икономическа, екологична, политическа, социална - е следствие от духовната криза, т. е. от отдалечаването от Бога и законите, които Творецът е установил във вселената. Патриархът допълва, че те са следствие от надделяване на греха, на човешките страсти над любовта.

Православни участваха в Деня на вярващите писатели в Париж

User Rating:  / 10

Image-3Над 90 автори се представиха на поредния Салон на вярващите писатели-франкофони, който събра многобройна публика на 27 април в Париж. Организира го литературната асоциация, създадена в края на 70-те г. на 20 в. от група представители на трите монотеистични религии, сред които и бележития православен богослов Оливие Клеман. Тя събира вярващи творци с различни хоризонти и стил, водени от съзнанието за литературата като пространство за диалог – обществен и междурелигиозен, и загрижени за мястото на религиозната мисъл във френската култура и общество. Наред с литературните четения и разговорите с публиката салонът е място за дискусии. Тазгодишната тема “Защо съществува смъртта” се породи естествено в контекста на парламентарните дебати за евтаназията, които предстоят във Франция.

Православното присъствие на срещата беше скромно, но обогатяващо с актуалността и разнообразието на темите, които вълнуват участвалите автори - от православния подход към съвременната комуникация, предмет на разсъжденията на отец Кристоф Левалоа, до съдбата на християните на Изток в изследванията на Кристин Шайо (актуални и нужни в момента на сътресения в арабския свят). Участието в този форум е и лично свидетелство за избрания духовен път, тъй като повечето от авторите са открили и приели православието в зряла възраст. Дългогодишен член на общността е отец Михаил (Мишел) Евдокимов, един от най-блестящите литературни изразители във Франция на православната духовност и култура чрез своите авторски и преводни трудове и с лекциите си в Бернардинския колеж в Париж. 

Продължение: Православни участваха в Деня на вярващите писатели в Париж

Митрополит Йосиф: Оставката ми ще бъде разгледана на лятната сесия на Св. Синод

User Rating:  / 3

35ac37cb814ddf922523cd4754db6d52Митрополитът на САЩ, Канада и Австралия Йосиф потвърди, че в началото на годината е подал оставката си от поста митрополит на задокеанската ни епархия. В интервю за vsekiden.com той обяснява мотивите си: „След тридесет години работа и живот в тугината (чужбина на македонски говор - б. р.), като пенсионер много искам да бъда вече на покой, а службата да поеме млад човек. Решението на Св. Синод е молбата ми да се разгледа през лятната му сесия в мое присъствие“. Архиереят обяснява, че няма намерение да поема друг административен пост към Св. Синод, „аз желая пенсиониране, не преназначаване“, категоричен е митрополит Йосиф.

В интервюто дядо Йосиф говори за празника на празниците Възкресение Христово, предстоящите избори, досиетата, новия патриарх и др. теми. Цялото интервю можете да прочетете тук.

Официалната фотография на новия Български патриарх

User Rating:  / 27

Патриарх Неофит официална jpegВече е публикувана официалната снимка на новия Български патриарх Неофит. Този портрет ще бъде поставен в храмовете и църковните институции на Българската православна църква и ще замени снимката на блаженопочившия патриарх Максим. В някои епархии официалната фотография на Българския патриарх Неофит вече е в митрополитските канцеларии и храмовете.

Снимката е правена в София и за първи път беше публикувана в извънредния брой на "Църковен вестник", посветен на избора на новия Български патриарх Неофит.

Новият брой на сп. Биограф също е посветен на Негово Светейшество. Статията за патриарх Неофит от журналистката Магдалена Видева там е озаглавена "Желаният патриарх". В нея са използвани материали от архива на Русенска митрополия и общината на града. Някои от снимките, правени от Иван Цонев, който е бил фотограф на община Русе, се публикуват за първи път.

Днес е Велики вторник

User Rating:  / 6

64d6a14538c41d83268dda1c2249c9d4Из синаксара на Православната църква

В светия и велик Вторник възпоменаваме притчата за десетте деви­ци, поне­же тази притча каза Господ на учениците Си, когато възлиза­ше в Йерусалим, отивайки на страдание.

Стихове за десетте девици:               

Великият вторник носи десет девици, те пък носят победа от неподкупния Владетел.

Женихо Христе, присъедини ни към разумните деви, при­числи ни към Твоето избрано стадо и ни помилвай. Амин.

Стихира на стиховните от утринната на Велики вторник, гл. 2:

Христе - жених, прекрасен по хубост повече от всички хора, Който си ни поканил на духовна вечеря в Твоя чертог, съблечи от моя образ дрипите на греховете чрез участието в страданията Ти; и като ме удостоиш със славната одежда на Твоята красота, покажи ме радостен сътрапезник в Твоето царство, защото си многомилостив.

Откраднаха икони на Дичо Зограф от църквата "Св. Георги" в Лазарополе, Македония

User Rating:  / 1

29

Над 30 ценни икони от 16 и 19 век и нова престолна резба са били откраднати от църквата „Св. Георги” в Лазарополе. В съобщението на манастира се посочва, че били нанесени големи материални щети и църквата била практически "опустошена".

„Осквернен е най-хубавият храм в Миячкия регион, прочут със своя рядък иконостас и своята сбирка от стари икони”, се казва в съобщението. "Крадците са успели да откраднат всичко ценно в храма - част от олтарните икони и други ценни икони от 16, 18 и 19 век, целия горен ред на иконостаса и дори старата и неотдавна реставрирана дърворебза на св. олтар. Външната врата е счупена, иконите са изтръгнати от стените като тъжен спомен за някогашното богатство, което красеше този разкошен храм и което е безвъзвратно загубено".

Продължение: Откраднаха икони на Дичо Зограф от църквата "Св. Георги" в Лазарополе, Македония

Московска патриаршия на Велики четвъртък ще освети св. Миро

User Rating:  / 1

2VSN 1827На Велики понеделник от Страстната седмица Руският патриарх Кирил извърши молебен за началото на мироваренето в малкия храм на Донския ставропигиален манастир в Москва, където се намират котелът и пещта за мироваренето. След водосвета патриархът поръси със св. вода пещта, котелът, съдовете с ароматните треви, виното и елея. В котела са сложени част от св. вода, половината от виното, целият елей и част от ароматните билки. Патриарх Кирил запали специалните дърва на пещта и прочете началото от Евангелието на Матей. Четенето на Евангелието ще продължи до Велики четвъртък, когато ще бъде осветено св. миро, съобщи Патриархия.ру.

Продължение: Московска патриаршия на Велики четвъртък ще освети св. Миро

 Не сте регистрирани в системата.

Нашите партньори

Neterra


Копирането на статии от "Двери на Православието" в други Интернет сайтове е разрешено единствено при коректно посочване на първоизточника.