Карикатури

4 users and 2620 guests online
 
Вход чрез Facebook
 

Беседите на Месогейския митрополит Николай вече са в църковните книжарници

User Rating:  / 19

2014-04-25 1154Книгата Там, където Бог се вижда с беседи на Месогейския митр. Николай (Атинска архиепископия) вече се продава в църковните магазини в страната. Тя съдържа беседи на духовника и негови интервюта, дадени за гръцки медии. В беседите си митрополит Николай разкрива основите на живота с Бога, какво представлява духовният живот, възможен ли е той за съвременните хора, живеещи в големите градове и обградени от високите технологии.

Митрополит Николай ясно и точно изразява становищата си по църковните проблеми, опирайки се на сериозното си богословско образование и задълбочен духовен опит, но също така като използва познанията си в областта на природните науки и особено на физиката. Затова той е уважаван и обичан духовник в Гърция.

У нас той е познат с беседите си, които през последните години се публикуват в Двери. Книгата Там, където Бог се вижда включва избрани текстове и излиза с негово благословение. Преводач на беседите е Константин Константинов, богослов (Лимасол, Кипър), а редактор на превода – Златина Каравълчева (София), редактор в Двери.бг. Предговорът е на проф. Иван Ж. Димитров.

Митрополит Николай е лично свързан с България. Неговата прабаба е родена и израсла във Варна. Освен това той беше този, който преди 10-ина години предостави храм на българската православна общност в Атина, квартал „Свети Безсребреници”, влизащ в границите на Атикийската епархия, на която мирополитът по онова време беше управляващ.

Книгата Там, където Бог се вижда се продава в църковните магазини в София, Варна и Видин, а скоро и в други градове в страната. Цената й е 6 лв.

За поръчки на едро можете да пишете на адреса на редакцията: redaktori@dveribg.net

Продължение: Беседите на Месогейския митрополит Николай вече са в църковните книжарници

Близо 500 деца участваха в Детския фестивал за църковни песнопения в София

User Rating:  / 12

IMG 0671За шеста поредна година в столичния храм „Св. Параскева” се проведе Детският фестивал за православни църковни песнопения и духовни песни „Осанна във висините!”. В него взеха участие над 450 хористи от 20 музикални формации от София, Ловеч, Септември, Кърджали, Смолян, Варна Хасково и Враца.

Форумът няма състезателен характер, а целта му е приобщаване на децата към християнския мироглед и ценности чрез църковните песнопения.

Фестивалът започна с молебен, отслужен от прот. Кирил Попов, председател на музикалния съвет на фестивала и свещеник в столичната катедрала „Св. Неделя”, и о. Христо Попов от храм  „Св. Параскева”.

След това о. Кирил се обърна със приветствено слово към присъстващите в храма деца, учители, родители, гости. Той преподаде благословението на Негово Светейшество патриарх Неофит на всички участници във фестивала. О. Кирил изрази радостта си, че събитието се провежда точно в деня, когато прославяме богомъдрите наши просветители св. Кирил и Методий. Той поздрави г-жа Бистра Илиева, ръководител на фондация „Дарби”, главен организатор на фестивала, за дръзновението, постоянството и неуморната работа, за да може всяка година в София да се събират и пеят заедно църковни песни деца от цялата страна. Той благодари на църковното настоятелство на храма, което подкрепя ежегодно тази инициатива, както и на дирекция „Култура” към Столична община и на всички, които са се потрудили да се осъществи този фестивал.

Продължение: Близо 500 деца участваха в Детския фестивал за църковни песнопения в София

Награждават победителите в конкурса за есе, посветено на милосърдието

User Rating:  / 11

dobriq samaryaninНа 15 май в Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски” ще бъдат връчени наградите на победителите в конкурса за есе, посветено на дяконията и милосърдието, организиран от сайта Милостив.org. Наградите на отличените студенти по богословие и семинаристи ще връчи Ловчанският митр. Гавриил, председател на Културно-просветния отдел към Св. Синод. Ще бъдат представени и три лекции, посветени на темата на конкурса: свещ. доц. д-р Стоян Чиликов ще говори за „Християнското милосърдие и аскезата” и ще представи фрагменти от есетата на участниците. По темата ще говорят също и проф. д-р Божидар Андонов и доц. Костадин Нушев от БФ към СУ „Св. Климент Охридски”.

Конкурсът бе предназначен за участници в две категории – студенти по богословие и ученици от двете духовни семинарии у нас. За учениците темата бе „Дяконията като начин на служение в Православната църква”, а за студентите „Милостинята като висока добродетел в християнството”. Първото място сред учениците получава Ивелин Василев, а при студентите Василианна Мерхеб. Всички отличени текстове може да прочетете на страницата на организаторите тук.

Начало 14:15 ч. Вход свободен.

Празникът на св. Кирил и Методий в патриаршеската катедрала

User Rating:  / 26

10305071 10202567585643636 4026748153431802066 nВ днешната Неделя на разслабения отбелязахме и празника на светите солунски братя, славянските просветители Кирил и Методий. В Патриаршеската катедрала, ставропигиалния храм-паметник „Св. Александър Невски” беше отслужена св. Литургия от Браницкия еп. Григорий, викарий на Софийския митрополит, и клириците при катедралата.

По време на литургията в св. олтар се молеше Негово Светейшество Българският патриарх Неофит. На молитва заедно с него там бяха също главата на Македонската православна църква архиепископ Стефан заедно със Струмишкия митр. д-р Наум и Хераклейския еп. Климент, секретар на Св. Синод на МПЦ. Високата делегация на съседната църква беше дошла в София във връзка със съвместното честване на празника на св. Братя от БАН и Македонската академия на науките и изкуствата. Но понеже тази църква не е призната от общността на останалите православни църкви, нейните клирици не можаха да вземат участие в празничното богослужение.

Продължение: Празникът на св. Кирил и Методий в патриаршеската катедрала

Четиристранен видеосеминар в Богословския факултет на СУ (7-8 май 2014 г.)

User Rating:  / 16

SU-BFКакто вече Двери съобщи, на 7 и 8 май 2014 г. се състоя видеосеминар с участието на студенти и преподаватели от Московската и Киевската духовни академии, от Руската християнска хуманитарна академия (Санкт Петербург) и от Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Подобен форум се провежда за първи път и с увереност може да се каже, че няма да е за последен. Защото интерес за продължаването му изразиха всички участващи страни. И защото семинарът беше посветен на ключови въпроси от византийското богословие от 14 век, които са особено актуални и днес.

Провеждането на семинара стана възможно благодарение на участието на Богословския факултет в интердисциплинарен научен проект за изграждане на електронни ресурси по медиевистика („Е-medievalia” с ръководител проф. Татяна Славова от Факултет славянски филологии на СУ), по който работят специалисти от още три факултета на СУ, от Центъра за славяновизантийски проучвания „Проф. Иван Дуйчев”, от Института за българска литература на БАН и от Националната библиотека „Св. Кирил и Методий”. По линия на този проект в изградената цялостна система за електронно обучение е интегриран и модулът за многоканална видеоконферентна връзка. Той позволява пълноценна многоканална видео, аудио и чат комуникация между много участници от различни държави в интернет среда. Всеки от участниците може да изнася пред останалите свои презентации, които се наблюдават дистанционно през интернет връзка в реално време. Всички конферентни сесии могат да бъдат записвани автоматично от системата и след това да се използват многократно в учебния процес. Проведеният международен богословски видеосеминар е първи в България и отреди на Богословския факултет на СУ достойно място в използването на модерните мултимедийни технологии в областта на образованието.

Продължение: Четиристранен видеосеминар в Богословския факултет на СУ (7-8 май 2014 г.)

Забраниха на митрополит Иларион (Алфеев) да влиза в Украйна

User Rating:  / 12

172923.pПредседателят на Отдела за външни църковни връзки към Московска патриаршия Волоколамски митр. Иларион (Алфеев) не успя да влезе в Украйна, за да участва в тържества по случай 75-годишнината на Днепропетровския митр. Ириней. Както съобщава ИТАР-ТАСС, позовавайки се на Отдела за външни църковни връзки, украинските власти „са задържали руския свещенослужител на летището в Днепропетровск и са му връчили писмено известие за забрана да влиза в Украйна без посочване на причината”.

Митрополит Иларион, определян като „дясната ръка” на Патриарх Кирил, е пристигнал в Днепропетровск на 9 май, Дена на победата. На международното летище в Днепропетровск патриаршеският пратеник е бил посрещнат от Днепропетровския и Павлоградски митр. Ириней, викария на Днепропетровската епархия Новомосковски еп. Евлогий и епархийски клирици. Когато е станало ясно, че митрополит Иларион няма да може да мине украинската граница, той е поздравил владиката на Днепропетровск (вдясно на снимката) на летището и му е връчил орден „Св. благоверен княз Даниил Московски”, след което се е върнал в Москва.

Снимка: Православие.ру

 

Затворническият храм в Стара Загора чества своя храмов празник

User Rating:  / 12

stzХрамовият празник на църквата „Св. Николай Мирликийски” в Старозагорския затвор беше честван на 9 май, когато Църквата отбелязва т. нар. Летен Никулден (пренасяне на мощите на св. Николай от гр. Мира, М. Азия, гр. в Бари, Италия). Празничен молебен отслужи отец Йордан Карагеоргиев. За тези малко повече от 10 години от съществуването на храма тук са били кръстени над 1500 души. „Някои са предубедени, че хората в затвора са изгубили душите си. Не е така, няма непоправими неща, стига да имаш свободна воля да промениш себе си, защото злото няма битие”, каза отец Йордан, който от години обгрижва лишените от свобода в старозагорския затвор.

Старозагорският областен управител Живка Аладжова, която уважи празника, подари на затворниците издание на Новия Завет. Тя им пожела здраве, вътрешен мир и положителна енергия, за да се справят с житейските препятствия. „Животът ежедневно предлага на всеки от нас множество предизвикателства и множество трудни моменти. Вярата в Бога и вярата в собствените ни сили е това, което ни помага и което ни води напред в тежките ситуации”, заяви тя.

Българският патриарх ще направи „посещение на мира” при Московска патриаршия (обновено)

User Rating:  / 21

2VAR 3641-1200Негово Светейшество Българският патриарх Неофит ще осъществи своето второ „посещение на мира” след избора си миналата година на 24 февруари. През септември 2013 г. патриархът на БПЦ започна тези свои посещения от Константинополската вселенска патриаршия, старшата сред поместните православни църкви. Трябваше да продължи с Александрия, Дамаск и Йерусалим, но поради неспокойното положение в Близкия Изток той засега отлага тамошните посещения и отива в Москва. Посещението му ще съвпадне и с празника на св. славянски просветители Кирил и Методий, когато Московският и на цяла Русия патриарх Кирил празнува своя небесен покровител. При официалната визита, която ще продължи от 23 до 29 май, Патриарх Неофит ще бъде придружен от четирима митрополити: Видински Дометиан, Ловчански Гавриил, Варненски и Великопреславски Йоан и Русенски Наум, Главен секретар на Св. Синод. Това ще е второ посещение на Негово Светейшество в Москва след избирането му за патриарх, но предишното, през юли 2013 г., беше по повод тържествата за 1025-годишнината от покръстването на Русия и нямаше характер на официална мирна визита.

Програмата предвижда патриаршеско съслужение на 24 май по случай деня на св. Братя, посещение на Троице-Сергиевата лавра и на Московската духовна академия в лаврата, където Негово Светейшество е специализирал хорова църковна музика. Българските митрополити ще посетят и подворието на Българската патриаршия в Москва, където служи представителят на БПЦ архимандрит Теоктист.

Продължение: Българският патриарх ще направи „посещение на мира” при Московска патриаршия (обновено)

Празничната литургия за летен Никулден в Смолян (фоторепортаж)

User Rating:  / 9

IMG 4021Летният храмов празник на смолянската църква „Св. Николай Мирликийски” също е много тачен, както и зимният. Той започна с вечерня, която за присъстващите е вълнуваща с хваленията, произнасяни от духовниците пред иконата на светеца и пригласянето на хора.

Празничната литургия на самия летен Никулден беше оглавена от архиерейския наместник на Смолянска духовна околия архимандрит Висарион. Предстоятелят на храма отец Васил Маджаров посрещна и гостите-свещеници: прот. Запрян Шиков от църквата „Свети Дух” и секретар на Архиерейското наместничество, свещ. Димитър Одаджиев от съседната  църква „Св. Богородица”, свещ. Николай Рангелов от с. Момчиловци и прот. Станимир  Минков от гр. Чепеларе. На празника специално пристигна и 90-годишният отец Михаил Михайлов, вече пенсионер, уважително подкрепян от колегите си. Служението се огласяше от църковния хор с диригент Радка Чакърова.

Храмовата икона, смятана за чудотворна, открай време привлича поклонници. И днес на празника хората запалваха свещи за благодарност и за здраве и поставяха дарове символично за светеца – да им помага. Десетки са случаите на оздравяване в храма и на получаване на благодат. Св. Николай Чудотворец видимо е помогнал чрез Устовския храм на болни и немощни, на хора страдащи и духовно объркани.

Продължение: Празничната литургия за летен Никулден в Смолян (фоторепортаж)

Македонски владици искат архиепископ Йован (Вранишковски) да бъде освободен от затвора

User Rating:  / 7

9„Християнско, разумно и смело. Споделям мнението на митрополит Тимотей”, написа вчера македонският митрополит Пимен във фейсбук-страницата на ръководената от него Европейска епархия на МПЦ. В Министерството на правосъдието засега няма инициатива за помилване на архиеп. Йоан (Йован Вранишковски), който излежава присъда в затвора от три години за финансови злоупотреби. Митрополит Пимен става вторият македонски йерарх, който повдига въпроса за освобождаване на архиепископ Йоан (Вранишковски). Неотдавна за това заговори Дебърско-Кичевският митр. Тимотей, който заяви пред в-к „Дневник”, че ако зависи от него, още утре би освободил от затвора архиепископ Йоан. „Аз се застъпвам той да бъде освободен, преди да изтече цялото му наказание”, каза митрополит Тимотей, понеже според него така ще се отстрани основната пречка, поради която Македонската църква не може да започне преговори за своята автокефалност със Сръбската православна църква.

Продължение: Македонски владици искат архиепископ Йован (Вранишковски) да бъде освободен от затвора

Висока делегация на БПЦ гостува в Германия

User Rating:  / 21

kasКакто съобщава сайтът на германската политическа фондация „Конрад Аденауер”, високопоставена делегация на Българската православна църква от 27 април до 1 май 2014 г. е посетила Германия като гост на фондацията. В състава на делегацията, водена от Доростолския митр. Амвросий, са били още Крупнишкият еп. Инокентий, викарий на Старозагорския митрополит, ставроф. ик. Ангел Ангелов, протосингел на Софийска митрополия, доц. Александър Омарчевски, декан на Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски”, и неговият вице-декан проф. Божидар Андонов. Според фондацията целта на пътуването е била да се проучат отношенията между църква (предимно Римокатолическата и Евангелско-лутеранската) и общество в Германия.

Продължение: Висока делегация на БПЦ гостува в Германия

Патриарх Неофит ще отслужи молебен за годишнината от възстановяването на Българската патриаршия

User Rating:  / 7

IMG 9154На 10 май т. г. се навършват 61 години от възстановяването на Българската патриаршия, станало през 1953 г. По този повод и във връзка с деня на Славянските просветители в неделя, 11 май 2014 г., Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит в съслужение с архиереи на Българска патриаршия ще отслужи благодарствен молебен в Патриаршеската катедрала, ставропигиалния храм-паметник „Св. Александър Невски”.

Преди това, на същия ден, от 9:30 ч. Браницкият еп. Григорий, викарий на Българския патриарх в качеството му на Софийски митрополит, ще оглави празничната св. Литургия в Патриаршеската катедрала във връзка с годишнината от възстановяването на Българската патриаршия и по повод деня на паметта на св. братя Константин-Кирил Философ и Методий Славянобългарски, които Българската православна църква чества на 11 май.

Забележка: Възстановяването на патриаршеското достойнство на Българската православна църква, подкрепено през 1953 г. само от част от поместните православни църкви, е признато от всички православни църкви едва през 1961 г., от когато пък през тази година се навършват 53 години.

Празник на столичния храм „Св. Николай”

User Rating:  / 9

 DSC2491Столичният храм „Св. Николай Чудотворец” (на ул. „Цар Калоян”, срещу Митрополията) на 9 май отбелязва своя летен храмов празник – пренасяне на мощите на св. Николай от гр. Мира (Южна Мала Азия) в гр. Бари (Италия).

В навечерието на празника в малкия храм беше отслужено вечерно богослужение с петохлебие, оглавено от Браницкия еп. Григорий, викарий на Софийския митрополит от началото на този месец. В службата взеха участие: ставроф. ик. Ангел Ангелов, протосингел на Софийска епархия, прот. Николай Нешков, председател на църковното настоятелство на храма, прот. Антоний Алексиев, председател на църковното настоятелство на храм „Св. Димитър” в столичния квартал „Хаджи Димитър”, свещ. д-р Сава Кокудев, дякон Иван Петков.

В деня на празника прот. Николай Нешков оглави празничната св. Литургия, в която в съслужение с него бяха прот. Антоний Алексиев, свещ. Антоний Милушев от Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски”, свещ. Сава Кокудев.

Продължение: Празник на столичния храм „Св. Николай”

Турските медии питат, дали наистина се планира извършването на намаз в „Св. София”

User Rating:  / 9

XLТурският вестник „Хюриет” задава настойчиво въпроса, дали действително турският министър-председател Ердоган възнамерява да извърши намаз (мюсюлманска молитва) в църквата „Св. София” на 29 май, когато в Турция се отбелязва превземането на Константинопол от османските турци през 1453 г. Първи съобщи за такива планове друг турски вестник – „Радикал”, който се позова на добре осведомени източници от правителството. Според публикацията извършването на мюсюлманска молитва в символичната сграда, която от 1934 г. функционира като музей, и то в присъствието на ръководители на други мюсюлмански държави, е стъпка в посока на превръщането на „Св. София” в действаща джамия и ще се хареса на по-консервативните среди в турското общество, които поддържат политиката на премиера Ердоган.

Тази публикация предизвика полемика в турските и гръцките медии, но досега няма официална информация от страна на правителството. По тази причина в-к „Хюриет” призовава Ердоган да вземе отношение и да потвърди или отхвърли новината. Във всеки случай според турския вестник е абсурдно през 21 век Турция да изпраща такива знакови послания към християнския свят и то при положение, че в страната действат 80 000 джамии. „Как бихме се почувствали ние, ако в Европа внезапно решат да превърнат най-голямата джамия в християнски храм?”, пита журналистът.

Митрополит Гавриил оглави богослуженията за празника на Зографския манастир

User Rating:  / 12

DSC 0269По покана на манастирския събор и с решение на Св. Синод на БПЦ тази година празничните богослужения за Гергьовден в Зографския манастир на Атон бяха оглавени от Ловчанския митрополит Гавриил, съобщава сайтът на Ловчанска епархия. В навечерието на празника, на 5 май, беше отслужено всенощно бдение, което продължи през цялата нощ и завърши със света литургия, оглавена от Ловчанския митр. Гавриил. Заедно с него служи и Абаканският и Хакаски архиепископ Йонатан от Руската православна църква. Поради лошото време литията с чудотворната икона на св. Георги беше извършена на другия ден – 7 май, след светата литургия, която също беше оглавена от митрополит Гавриил, а този път с него служи Саратовският митр. Лонгин от РПЦ, възпитаник на Духовната академия в София.

Продължение: Митрополит Гавриил оглави богослуженията за празника на Зографския манастир

 Не сте регистрирани в системата.

Нашите партньори

Neterra


Копирането на статии от "Двери на Православието" в други Интернет сайтове е разрешено единствено при коректно посочване на първоизточника.