4 users and 1820 guests online
 
Вход чрез Facebook
 

Рождественски поздрав от Рилския манастир

User Rating:  / 13

Rilski mrА всичко това стана, за да се сбъдне реченото от Господа чрез пророка, който каза:Ето, девицата ще зачене в утробата си и ще роди Син, и ще Му нарекат името Емануил, което ще рече: с нас е Бог” (Мат. 1:22-23).

Възлюбени в Господа братя и сестри,

Не съществува нищо от онова, което Бог е сътворил през вековете, по-човекополезно от Христовото Рождество, казва св. Григорий Палама. Ако сътворението на небето и земята, установяването на морската шир и въздуха, сътворението на големите светила, показват силата на Божието Слово, толкова повече Божието снизхождение да се въплъти и да стане човек разкрива това качество на Всевишния. Никой дори не се надявал да стане Бог човек и да заживее сред нас, но това станало в изпълнение на Божието обещание.

Продължение: Рождественски поздрав от Рилския манастир

Рождественски поздрав от Драгалевския манастир

User Rating:  / 14

2013-12-24 1543 001По установена вече традиция в навечерието на големите християнски празници Драгалевският манастир „Св. Богородица” изпраща своя поздрав до християните с видео клип. И тази година обитателите на св. обител отправят своите пожелания за светли празници със специален клип и молитва към Божествения Богомладенец:

Избавление изпрати Господ на своите люде чрез Своя Единороден Син, Който се роди от Дева и стана Човек, та да може тези, които Го приемат, да станат синове Божии.
Бог снижи Себе Си, приемайки немощта на човешката ни природа. Страда и прие кръстна смърт, за да възкръсне в третия ден и да отвори пътя на душите към небесното царство на любовта. Светите слова ни откриват, че който се кръсти в името на Отца, Сина и Светия Дух, се ражда в Бога. Но и Бог се ражда в яслите на онова сърце, което отглежда в себе си любовта Христова – идва Господ и Си прави жилище в него.

Продължение: Рождественски поздрав от Драгалевския манастир

Патриарх Неофит ще оглави богослужението за Рождество Христово в София

User Rating:  / 3

Picture1 046Негово Светейшество Българският патриарх Неофит ще оглави празничната св. Литургия за Рождество Христово в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“.  Богослужението на 25 декември ще започне в 9,30 ч. и в него ще вземат участие архиереи на БПЦ, както и  храмовото духовенство на катедралата.

На  24 декември  богослужението за Бъди вечер в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ ще започне от 18 ч. Празничната утреня, която се служи вечерта на Бъдни вечер, ще оглави Негово Светейшество патриарх Неофит.

Богослужението ще се предава директно по БНТ-1 от 17, 55 ч.

Парламентът в Молдова реши да премести Рождество Христово на 25 декември

User Rating:  / 11

rozhdestДепутатите в парламента на Молдова гласуваха на първо четене законопроект, предвиждащ празнуването на Рождество Христово в страната да става на 25 декември, а не на 7 януари, както празнува Молдовската митрополия (Московска патриаршия). Предложението беше направено от Либералната партия и подкрепено от коалиционното мнозинство, въпреки че Партията на комунистите по време на дискусиите е обърнала внимание на факта, че по-голямата част от населението в Молдова е православно, намира се под юрисдикцията на Московска патриаршия и празнува Рождество Христово на 7 януари по стар стил. Законопроектът е проява на желанието на управляващите да намалят руското влияние в страната и се мотивира с проевропейската им политика.

Представители на митрополията протестираха, отбелязвайки, че никой не е дискутирал с тях законопроекта. Белцкият еп. Маркел заяви, че ще каже на свещениците да не се придържат към решението на парламента.

70% от населелнието в страната са православни християни и членове на самоуправляемата Молдовска митрополия към РПЦ. От 1992 г. Румънската патриаршия образува в страната т. нар. Бесарабска митрополия, която обединява от 10 до 20% от православните и така се внесе разкол в поместната църква.

Посрещане на новия Варненски и Великопреславски митрополит Йоан в епархийската столица (фоторепортаж)

User Rating:  / 12

 MG 4425На 23 декември новият Варненски и Великопреславски митрополит Йоан пресече границата на своята епархия и бе посрещнат от духовенството и миряните на митрополията. При пристигането си във Варна владиката първо спря на старите гробища, където ослужи трисагий при гроба на своя предшественик митрополит Кирил.

След това дядо Йоан бе посрещнат пред катедралата „Успение Богородично” от кмета на града Иван Портних (на първата снимка), духовенството и миряните. Стотици хора с нескрита радост привестваха новия си митрополит. В катедралния храм се проведе официалното въдворяване на митрополит Йоан и епрахията ще посрещне Рождество Христово в мир и благоволение. 

Снимки: Стефка Борисова

Продължение: Посрещане на новия Варненски и Великопреславски митрополит Йоан в епархийската столица...

Днес бе въдворен новият Варненски и Великопреславски митрополит Йоан

User Rating:  / 14

 MG 4244Стотици клирици и миряни се стекоха днес следобед във варненския катедрален храм „Успение Богородично”, за да посрещнат своя нов митрополит Йоан. В катедралата се състоя официалното въдворяване на новия Варненски и Великопреславски митрополит в присъствието на духовници от епархията, представители на светската власт, много миряни.

При пристигането си във Варна митрополит Йоан сподели, че е бил дълбоко трогнат от думите на варненски свещеници и миряни, казани му след неговия канонически избор: „Ваше Високопреосвещенство, Вие сте изпросен с много молитви”. „Аз нямам право да забравям тези думи”, каза владиката Йоан и допълни, че от тук нататък, неговият живот, дела и решения ще са завинаги свързани с народа Божи в епархията.

Преди тържественото посрещане в катедралния храм, митрополит Йоан отслужи трисагий на гроба на своя предшественик митрополит Кирил на старите гробища в морската столица. Там дядо Йоан сподели свои спомени от работата си с митр. Кирил, когато варненският владика беше наместник-председател на Св. Синод, а дядо Йоан – викарен епископ. „В началото аз малко се притеснявах от дядо Кирил. Но след това се убедих, че той е човек напълно предан на Църквата и не минаваше ден без да се обади по няколко пъти в митрополията, за да се осведоми как вървят нещата и дали няма въпроси, които изискват бързо решение”.

Продължение: Днес бе въдворен новият Варненски и Великопреславски митрополит Йоан

Патриарх Кирил: Не може да има литургия, на която не се допуска причастие

User Rating:  / 23

0жМосковският и на цяла Русия патриарх Кирил представи на 20 декември доклад пред Епархийското събрание на Москва за живота на Църквата в руската столица и в страната. Сред разглежданите теми беше и евхаристийната практика в руските храмове. Патриарх Кирил отбеляза високото ниво на дискусиите, свързани с проекта за документ по този въпрос, изготвен от Междусъборното присъствие на РПЦ. През последните месеци в Руската църква протече активна дискусия по въпроса за участието в Евхаристията и причастяването със св. Тайни. „Сега обработваме постъпилите предложения по този въпрос. Предполагам, че документът ще бъде поставен за ново разглеждане на следващия Архиерейски събор, след което много от неясните моменти ще се разрешат”, смята патриархът.

Патриарх Кирил се обърна към епископите и свещениците, напомняйки им, че „не може да съществува божествена литургия, по време на която на верните да не се дава възможност да пристъпят към св. Христови тайни, и никакви съображения за удобство не могат да оправдаят днес това, което в миналото е станало принудителна практика, а след това се е превърнало в лош навик”.

Продължение: Патриарх Кирил: Не може да има литургия, на която не се допуска причастие

Българите на Майорка честват църковните празници в собствен храм

User Rating:  / 9

DSCN3886През последните години се полагат много усилия да се организира българската православна общност на Балеарските острови. След съответната подготовка на 20 декември беше договорено и подписано споразумение между о. Антоний, предстоятел на католическия храм „Св. Себастиан” в гр. Палма на о. Майорка, и българския свещеник о. Йордан Пашев за използване на криптата на храма за богослужебните нужди на българите на Балеарските острови. Подписаното споразумение е резултат от двегодишни разговори с местните църковни власти и търсене на подходящо помещение. В преговорите накрая се включи и новият Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний (тук).

Българската църковна община на Майорка се обгрижва от нашите свещеници отец Йордан (служещ в Нюрнберг и Регенсбург в Германия) и архимандрит Авенир (архиерейски наместник за Испания и Португалия).

Новата българска община отбеляза началото на Рождественските празници не само с традиционните небогослужебни прояви, както досега, но и с богослужение в новия си храм.

Продължение: Българите на Майорка честват църковните празници в собствен храм

На Бъдни вечер във Видин ще драматизират Рождество Христово

User Rating:  / 7

DSC 6512На 24 декември – Бъдни вечер – от 16 ч. пред катедралния храм „Св. вмчк Димитър Солунски” в гр. Видин за втора поредна година ще бъде направена драматизация на раждането на Иисус Христос. Пресъздаването на свещената история на Рождество Христово се организира от енориаши при катедралния храм, като в постановката ще вземат участие граждани и гости на Видин. Събитието се организира от ръководството на катедралния храм, за да могат жителите на града да съпреживеят историята за раждането на Богомладенеца като вземат участие в нейното пресъздаване в днешни дни.

След тържеството ще бъде раздадена и бобена чорба за здраве и духовна радост.

Постановката за Рождество Христово е част от усилията на духовеството във Видин да приобщи хората към църковния живот и да ги привлече да отбелязват празничните събитие и с посещение в храма.

На снимката: Архим. Поликарп, предстоятел на катедралата във Видин, с децата, участници в миналогодишната постановка за Рождество Христово.

Новият Варненски митрополит Йоан целуна земята на своята епархия

User Rating:  / 21

 MG 4244Днес около обяд новият Варненски и Великопреславски митрополит Йоан влезе на територията на своята нова епархия. Той бе посрещнат от своите епрахиоти в с. Моравица, област Търговище, което е на границата на Варненска и Великопреславска митрополия. Владиката коленичи на територията на поверената му епархия с думите „Покланям се, прекланям се и целувам тази свещена земя”. Там той бе посрещнат от представители на епархията: архиерейските наместници о. Иван Дойчев от Добрич, о. Славчо Проданов от Търговище, о. Димитър Стойков от Шумен, о. Георги Стоименов, представител на Провадийска духовна околия, както и свещеници от Варна, сред които о. Дончо Александров, о. Серафим от Попово и др. Духовниците приветстваха новия си владика с хляб и сол и му поднесоха да целуне частица от пръстта на епархията, положена в сребърна кутийка. Кметът на Търговище д-р Мирев също посрещна новия епархийски митрополит в с. Моравица и му пожела успешно служение. От името на духовниците на епархията със слово към митр. Йоан се обърна о. Славчо Проданов. Той отбеляза, че днес клир и миряни посрещат своя владика на най-високото място на пътя към Варна. Той пожела на митрополита в служението си да се издигне като духовна кула, която да е ориентир за всички – клир и народ – за вярната посока по пътя към Христос.

Продължение: Новият Варненски митрополит Йоан целуна земята на своята епархия

Витлеемската базилика с нов покрив

User Rating:  / 8
Picture1fgС бързи темпове напредва ремонтът на Витлеемската базилика „Рождество Христово”, който беше отлаган дълги години. След обявяването на базиликата за паметник на световното културно наследство през 2012 г. беше установено, че покривът на историческата сграда е в много лошо състояние и заплашва сигурността на поклонниците. Това доведе до ускоряване на процедурите по издаването на разрешителни за ремонтните дейности, които са възложени на италианския реставратор Марчело Пиаченти. „За много хора тази църква е може би най-значимият исторически паметник в света”, твърди реставраторът. Ремонтът възлиза на 15 млн евро, половината от които са осигурени от палестинските власти, а останалата сума от частни дарители и страни като Гърция, Русия и Ватикана.
 
Всяка година повече от 2 милиона туристи посещават Витлеем, за да видят мястото, където се е родил Иисус Христос. И през тази година хиляди ще посрещнат Рождество Христово във Витлеем, където то се отбелязва на 7 януари.
 

Вотът за Варненски митрополит – революция в изборите на БПЦ (фоторепортаж)

User Rating:  / 45

 MG 4189„Вие направихте революция и разтърсихте синода”. С тези думи днес се е обърнал митрополитът на САЩ, Канада и Австралия Йосиф към о. Василий Шаган и другите свещеници от Варна след избора на Знеполския епископ Йоан за Варненски митрополит. Преди месец митр. Йосиф постави на о. Василий и другите протестиращи варненци задачата изборите в морската столица да протекат без манипулации и корупция. Днес американският владика е изразил удовлетворение от епархийския избор: „Благодарни сме ви, че днес за първи път имахме възможност да избираме митрополит от двама достойни епископи”. Митрополит Йосиф е благодарил още на варненските свещеници и миряни за достойното им поведение и смелостта да отстояват Христовата правда до край и без страх. За смелостта и доблестта им свещениците са били похвалени и от други митрополити, които не са скрили възхищението си от подобно поведение.

Още една порочна традиция беше нарушена днес. Новоизбраният Варненски митрополит Йоан не се появи в синода с митрополитско кръстче на шапката си, както правеха новоизбраните митрополити в последните години, когато нямаше съмнение, че те ще са избраниците на Св. Синод.

Десетки варненски свещеници и миряни дойдоха днес в синодния параклис, за да участват в богослужението и да присъстват на каноническия избор за Варненски и Великопреславски митрополит. Те бяха спокойни, че когото и да определи синодът за варненски владика, те ще го приемат с радост и благодарност, защото и двамата кандидати са достойни за този пост.

Продължение: Вотът за Варненски митрополит – революция в изборите на БПЦ (фоторепортаж)

Патриарх Неофит: „Доволен съм от избора, защото Божият народ е доволен”

User Rating:  / 13

 MG 4164„Доволен съм от този избор, защото Божият народ е доволен”, това заяви Българският патриарх Неофит пред журналисти в приемния салон на Синодната палата.

В словото си Патриарх Неофит поздрави новия митрополит Йоан с думите: „На твоите плещи от днес ляга грижата за мира и благоденствието на Варненска и Великопреславска епархия”. Той напомни, че с по-високото служение идват и повече отговорности според казаното в Евангелието „от всекиго, комуто е много дадено, много и ще се иска, и комуто много е поверено, от него повече ще се изисква”. Митрополитското служение е тежко, съпроводено с много изпитания и огромна отговорност пред Бога, Църквата и хората, каза още патриархът.

Продължение: Патриарх Неофит: „Доволен съм от избора, защото Божият народ е доволен”

Насрочиха изборите за Неврокопски митрополит. Листата е променена

User Rating:  / 31

Веднага след избора на нов Варненски и Великопреславски митрополит Св. Синод насрочи епархийски избор за нов Неврокопски митрополит. Това ще стане на 12 януари 2014 г., когато епархийските избиратели ще трябва да излъчат двама достоизбираеми епископи. От тях седмица по-късно, на 19 януари, членовете на Св. Синод ще изберат един.

От листата на достоизбираемите епископи са отпаднали Борис Бачковски и Проватският епископ Игнатий от Сливенска епархия. Те бяха излъчените двама кандидати в касирания избор за Варненски митрополит. Бачковският игумен се компрометира многократно през изтеклия период, а Проватският еп. Игнатий разгневи митрополитите с многобройните си медийни изяви. Архиереите не съобщават аргументите за изключването на двамата от списъка на т. нар. достоизбираеми.

 

9 на 3 гласа: новият Варненски митрополит се казва Йоан (обновено)

User Rating:  / 37

IMG 0220Преди около 15 минути гласуването за нов Варненски митрополит приключи. Знеполският епископ Йоан събра 9 гласа, Мелнишкият епископ Серафим – 3 гласа.

На гласуването в синодния параклис не присъстваха Пловдивският митрополит Николай и Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний. За епископ Серафим гласуваха митрополит Николай и митрополит Антоний, които са си изпратили гласа предварително, както и Великотърновски митрополит Григорий.

Утре новият Варненски митрополит ще бъде посрещнат в епархията си. Програмата включва посрещане в с. Моравица на границата на епархията (11 ч.), трисагий на гроба на митрополит Кирил на Стари гробища (16 ч.), тържествено посрещане пред Катедралния храм, отслужване на кратък молебен и вечерня (17 ч.).

Освен вярващите, дошли да поздравят новия митрополит (независимо кой от двамата достойни кандидати бъде избран), в момента пред Св. Синод се е събрала и група членове на тъй нареченото движение „Свобода”, начело с лидера им Бисер Миланов – Петното. Те рязко се открояват от обикновените граждани: говорят на висок глас, дюдюкат и се държат арогантно. Същите присъстваха на богослужението и гласуването в синодния параклис и поведението им там беше не по-различно. Те не само говореха на висок глас, но снимаха с мобилни телефони лицата на някои от присъстващите в параклиса. Това е втората инициатива, организирана от хората на Петното в защита на Борис Бачковски, след контра-протеста на 23 ноември срещу молитвеното присъствие на духовниците и миряните от Варна.

Очаквайте подробен репортаж от събитието по-късно днес.

Продължение: 9 на 3 гласа: новият Варненски митрополит се казва Йоан (обновено)

 Не сте регистрирани в системата.

Нашите партньори

Neterra


Копирането на статии от "Двери на Православието" в други Интернет сайтове е разрешено единствено при коректно посочване на първоизточника.