Мобилно меню

Уважаеми читатели,
ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!

В момента Двери БГ е в процес на освежаване на дизайна и голямо Великденско почистване.
Извиняваме се за евентуалните технически проблеми, които следва да изчезнат до един ден!

1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

vladika bachki irinejБачкият епископ Ириней публикува в официалната страница на Сръбската патриаршия изявление, в което определя като абсолютно недопустимо издевателството над исторически личности, формирали религиозната самобитност на стотици милиони съвременници. Според него това излиза извън границите на гарантираната със закон свобода за изразяване на мнение.

„Някои наши електронни и печатни средства за масова информация препечатаха карикатурните изображения на ислямския пророк Мохамед, без да вземат под внимание, че по този начин се оскърбяват най-грубо религиозните чувства и убеждения на нашите съграждани с ислямска вяра и – случайно или поради елементарна неграмотност, което обаче не освобождава от отговорност – те поощряват нетърпимостта и дори откритата враждебност по отношение на привържениците на мюсюлманската вяра, представители на ислямската общност. Призоваваме работещите в нашите масмедии незабавно да прекратят това духовно насилие и да уважават религиозните чувства на всички граждани. Изразяваме своята солидарност към братята мюсюлмани и ги уверяваме, че вярващите от Сръбската православна църква, чиито религиозни чувства по същия или подобен начи са били оскърбени от изображенията в някои медии, не одобряват такова разбиране за свободата на словото и за светския характер на обществото”.

1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

DVERI-Predanie-BannerС новата 2015 г. заработи и дългоочакваната нова рубрика „Нашите издания” в проекта „Живо Предание: образци на съвременното православно богословие”. Новата рубрика е разположена в дясната колона на страницата на проекта – непосредствено под рекламния банер на нашия спонсор: фондация „Комунитас”. Рубриката стартира с първите две книги, които се появиха, изцяло преведени в проекта: Православният път от Диоклийски митр. Калистос (Уеър) и Христос във византийското богословие от прот. Йоан Майендорф; с първата авторска книга в нашия проект, която продължава да се пише и към момента, Размишления върху „Книга на Йова”: Опит за драматично богословие от Марио Коев, както и с още две книги, които все още са в процес на превеждане: Прародителският грях от прот. Йоан Сава Романидис и сборникът Православният синтез под редакцията на прот. Джоузеф Алън.

Редакционният екип и сътрудниците на проекта се надяват с годините броят на изцяло представяните книги да се увеличава, така че „Живо Предание” да продължи да се утвърждава като авторитетно и търсено място за представяне на най-качественото от съвременното православно богословие. Особено радостно е, че сред „нашите издания” има и книга на български автор! Още по-радостно би било, ако този пример успее да вдъхнови и други към богословско творчество, от каквото определено имаме нужда в днешното кръстопътно и бездуховно време.

1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

10887630 10152627652005662 2362860901945659636 oНа 13 януари (вторник) в Русе ще бъде представена книгата „Завръщане към отците” на известния сръбски психиатър акад. Владета Йеротич (изд. „Омофор”). Организатор е Русенската св. митрополия, а събитието ще се състои от 17:30 ч. в зала „Култура” на Община Русе, съобщава ruseinfo.net.

Изданието ще бъде представено от прот. д-р Добромир Димитров – преподавател в Православния богословски факултет на Великотърновския университет и свещеник във великотърновския храм „Св. Мина”. Преди да отиде преподавател във ВТУ о. Добромир беше свещеник в Русе.

Йегарският еп. Порфирий така се изказва за творбата: Книгата е едно безценно пътуване със светиите към нашето време. Почувствал истинността на призива „Да се върнем към отците!”, д-р Йеротич покорно, но и креативно го усвоява и се потопява в дълбините и мрака на вековете, където екзистенциално, а не филологически, се среща със светите Исаак Сириец, Йоан Лествичник и Марк Подвижник. Целта на това пътуване не е безплодна гимнастика на ума, а срещата на миналото и настоящето в контекста на душевния и духовния живот на човека, където екзистенциалните въпроси на човешкото съществуване са свободни от времеви, пространствени, социални, културни и национални рамки.

Цялата статия: Книгата „Завръщане към отците” на Владета Йеротич ще бъде представена в Русе

1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

rauchНа 10 януари е починал прелат д-р Алберт Раух, създател и дългогодишен директор на Източноцърковния институт в град Регенсбург, Германия. В този институт през 40-годишното му съществуване са учили немски език и са специализирали десетки български клирици, богослови и други специалисти, препоръчани от Св. Синод или от архиереи на БПЦ. Сред архиереите са Плевенският митр. Игнатий, Старозагорският митр. Галактион, покойният Неврокопски митр. Натанаил, почти всички преподаватели от Духовната академия и от БФ на СУ, много учители от духовните семинарии, свещеници, монаси и др.

Владеещ десетина европейски езика (освен родния му немски още италиански, френски, английски, испански, новогръцки, румънски, руски, сърбохърватски и др.) и създал връзки във всички поместни православни църкви, както и сред дохалкидонските църкви, д-р Раух беше основната личност на Римокатолическата църква в Германия, която развиваше отношенията с източните църкви – православни и дохалкидонски. Посещаваше почти всяка година и България, където беше приеман с топли чувства от признателните си някогашни специализанти от БПЦ.

Заедно със своя колега и съ-директор през последните 20-ина години, прелат д-р Николаус Вирол, издаваше почти ежегодно регистър на епископата на всички източни църкви – православни и дохалкидонски. Обновяваха го редовно и така осигуряваха както полезни сведения за личностите (дата на раждане, образование, дати на ръкоположения в различните степени на свещенството, дати на заемане на отговорни постове в църквите), така и възможност за връзка с тях – адреси, телефони и имейл-адреси на патриарси, архиепископи, митрополити, епископи.

Д-р Алберт Раух е роден на 10 септември 1933 г. в малко селце в Бавария, ФРГ. Обучава се 9 години в различни папски университети в Рим, включително и в Русикум. От 1972 г. е назначен за директор на току-що основания Източноцърковен институт в Регенсбург. Почетен доктор е на три румънски университета, кавалер е на ордени на Руската православна църква.

Бог да го прости!

Опелото на д-р Алберт Раух ще бъде на 21 януари, сряда, в историческата катедрала "Св. Петър" в Регенсбург.

1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

http://dveri.bg/imagesжАрхимандрит Дионисий е номиниран за „Годишните награди, които никой не иска” в най-големия електронен вестник на пенсионерите в България. В статията на журналиста и писателя Крум Благов архимандрит Дионисий е сложен в категорията „Обединител на годината”:

„Изисквания към кандидатите в тази категория: Да са предизвикали единодушни протести срещу себе си дори от хора с противоположни възгледи и интереси. Номинирани: Слави Бинев (народен представител от Патриотичния фронт, преди това евродепутат от „Атака“), архимандрит Дионисий, Божи човек, Иван Искров, председател на БНБ”.

Други категории са Фалит на годината, в която са номинирани кандидати, които „дължат минимум 1 милион евро и имат да връщат пари на повече от 100 физически или юридически лица”; Крадец на годината, като кандидатите трябва „да са откраднали изключителни ценности и да не са заловени”.

Цялата статия: Архим. Дионисий – номиниран за „Обединител на годината”