Карикатури

1 user and 2962 guests online
 
Вход чрез Facebook
 

Да се помолим за покойниците!

User Rating:  / 10

Med-300x150В съботните дни е отредено да се молим за своите покойници – роднини, близки, приятели. Това  особено усилено правим в онези съботи преди постите за Великден, Петровден и Рождество Христово, които наричаме задушници. Така нека и днес се помолим със следващите молитви (които се пеят, но могат и само да се прочетат с благоговение). И да не забравяме в тяхна памет да проявим милост, състрадание и щедрост към нуждаещите се.

Тропари, глас 2:

Апостоли, мученицы и пророцы, святителие, преподобнии и праведнии, добре подвиг совершившии и веру соблюдшии, дерзновение имуще ко Спасу, о нас Того, яко Блага, молите, спастися, молимся, душам нашим.

Апостоли, мъченици и пророци, светители, преподобни и праведници, които добре сте извършили своя подвиг и сте запазили вярата, като имате дръзновение пред Спасителя, молим ви, молете Го за нас като благ, за да се спасят душите ни.

Продължение: Да се помолим за покойниците!

Нова книга: Бъдещето на религията в България и Европа

User Rating:  / 10

IMG 20141031_224548На кръгла маса в Руския културно-информационен център в София вчера беше представена много интересна книга – сборникът Бъдещето на религията в България и Европа (Глобалното християнство и ислям). Съставител е доц. д-р Богдана Тодорова, а автори на отделните изследвания са предимно научни работници от Института за изследвания на обществата и знанието при БАН; „външен” е само богословът проф. Иван Желев Димитров, дългогодишен преподавател в БФ на СУ и бивш директор на Дирекция „Вероизповедания” на Министерския съвет. Изследванията на специалистите в областта на религиите са направени в рамките на научен проект, който е бил насочен към проучване на християнските вероизповедания и исляма. Затова не са включени други вероизповедания, отдавна представени у нас.

По време на представянето на току-що излезлия сборник присъстваха и направиха изказвания освен авторите на отделните изследвания също и видни представители на различни изповедания в страната ни.

Продължение: Нова книга: Бъдещето на религията в България и Европа

Християни по света искат забрана на Хелоуин

User Rating:  / 16

photo verybig_983768Международният медиен обмен тези дни обръща внимание на становища относно празнуването на Хелоуин в западното общество. У нас от националните медии веднага се разпространи писменото мнение на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан за печалното пренебрегване на чисто българския празник Ден на народните будители, както и на съвпадащата тази година Задушница, когато поменаваме и падналите за свободата и независимостта на Отечеството ни воини. Всичко това смислено и ценно за нас като народ се заменя с вносната бутафория на реанимиран езически празник със симнителни качества. Същевременно чуждите медии разпространяват и становища, изказвани от висши представители на различни християнски вероизповедания за опасността от увлечението по този „празник”, възпитаващ у децата, дори сред най-малките, странни до недопустимост действия и изрази. Протестантски и римокатолически представители все по-силно надигат глас срещу комерческото насърчаване на не само безсмислени, но и вредни за възпитанието на малките деца обичаи и дори ритуали. Методисткият пастор Крис Бриг казва, според в-к „Дейли мейл”, че според неговите наблюдения през последните години редица действия и изказвания на деца, които се обличат като вещици и дявола на Хелоуин, представляват „далеч по-голямо зло” от неонацистите и терористите.

Римокатолическата църква дори иска забрана на празника Хелоуин и замяната му с друг празник, от който да се изключат елементите на злото. Затова призовава първата официална конференция на екзорсистите във Ватикана.

Тревогите на Ватикана са, че покрай празника се засилва активността на секти и окултни организации. Асоциацията на екзорсистите получавала по 40 обаждания на ден, предимно от разтревожени родители, които се притесняват, че децата им се въвличат в такива неща.

„Мнозина казват, че Хелоуин е просто карнавал, но всъщност няма нищо невинно или смешно в това. Винаги има ритуали на злото, жертвоприношения на животни, осквернявания на гробища около 31 октомври”, посочват екзорсистите. Затова от Църквата предлагат празникът да се замени с друг, в който вместо хората да се обличат като чудовища, да се маскират като светци и да четат молитви.

Почина отец Минчо Илиев от Габрово (обновено)

User Rating:  / 21

IMG 0930Днес по обяд в София е починал ставрофорният иконом Минчо Илиев Иванов, енорийски свещеник в габровската църква „Св. Богородица”. Вчера вечерта той е почувствал силно неразположение и е бил изпратен с линейка в София, където е починал от скъсване на аортата.

Роден е на 8 август 1959 г. в с. Батошево, Габровско, в свещеническо семейство, той завърши Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски” на гара Черепиш, Врачанско, през 1979 г., а след военната служба завърши и Духовната академия „Св. Климент Охридски” в София през 1986 г. Задомил се още като студент, той е ръкоположен от Великотърновския митрополит Стефан за дякон в храм „Св. Димитър”, с. Стоките, Севлиевско, на 27 май 1984 г., а на 31 май с. г. архиереят го ръкополага за свещеник в с. Раданово, Горнооряховско. На 1 юли същата година е въдворен на служение в габровската църква „Успение Богородично”, като от 4 юни 1999 г. е назначен за нейн председател. Така цялото му свещеническо служение е в град Габрово. Бил е и член на епархийския съвет на Великотърновска епархия. През последните години о. Минчо беше председател на църковното настоятелство на новостроящия се храм „Св. Дамаскин и Онуфрий Габровски”, който ще се намира на бул. „Могильов” срещу сградата на училище „Св. Кирил и Методий” в габровския квартал Младост.

Има един син, който живее в София.

Опелото на отец Минчо ще бъде извършено на 2 ноември, неделя, от 11 ч. в църквата „Св. Богородица” в град Габрово.

Бог да прости о. Минчо и да дава сили на семейството му и на неговия баща о. Илия, който още служи в с. Батошево, с вяра и упование в Божията милост да понесат тежката загуба.

В София се проведе Международна православна Алфа конференция

User Rating:  / 14

Sofia 4На 22 и 23 октомври в парк-хотел „Москва” в София се състоя Международна православна Алфа конференция. Тя беше организирана от фондация „Алфа България” с главен координатор Петър Благинов и осъществена с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. В нея взеха участие православни свещеници от цялата страна, както и гости от Румъния, Сърбия, Великобритания, Германия, Швейцария, Холандия и САЩ. Сред официалните гости, които приветстваха участниците в конференцията, беше Валентина Караганова, началник отдел „Социални дейности и възпитателна дейност” към Главна дирекция „Изпълнение на наказанията”.

От името на дирекцията тя изказа своята благодарност към свещениците, които работят със затворници, като подчерта ползотворното сътрудничество между тях и системата на затворите. От няколко години насам голяма част от тези свещеници с благословението на своите архиереи и със съдействието на Алфа България успешно прилагат в своята пастирска работа Алфа курса. Това е катехизаторски курс, който по непринуден, но систематичен начин запознава участниците с основите на християнската вяра. В някои епархии на Българската православна църква Алфа курсът се провежда редовно и вече е доказал своята ефективност.

Продължение: В София се проведе Международна православна Алфа конференция

Варненският митрополит Йоан излезе с изявление за Хелоуин

User Rating:  / 36

b55p1636Варненският и Великопреславски митрополит Йоан излезе с официално изявление по повод празнуването на Хелоуин. В него владиката поставя въпроса: какво се празнува на тазгодишния 1 ноември: Ден на народните будители, Задушница или „Хелоуин”?

Повод за изявлението e тревогата на архиерея, „че Хелоуин ще се празнува в някои от нашите училища в eпархията”. Митрополит Йоан проследява накратко произхода на празника и заявява, че „подмяната на истината в Хелоуин се състои в това, че този „псевдо празник” се опитва да ни приучва да не се отвращаваме от демоните и да не възприемаме смъртта като драматична последица от греха, а като маскарад, като безобидна игра и забава. Оттук идва и най-голямата заплаха за децата ни: те свикват с мисълта, че не е грях, а дори е забавно да отмъстиш и е позволено да правиш пакости”. Владиката напомня, че „в България на 1 ноември се отбелязва Денят на народните будители, които са ни завещали любов към светото православие, любов към родината, любов към Бога и ближните”. Тази година на тази дата е и Задушница, когато си спомняме за нашите починали, но без страх, а с любов и молитва.

Ето и целия текст на изявлението:

Продължение: Варненският митрополит Йоан излезе с изявление за Хелоуин

Защитена дисертация по богословие

User Rating:  / 19

IMG 20140910 142202Миналия месец в Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски” беше защитен дисертационният труд „Пастирът и младежта” на докторанта Климент Христов Христов. Завършил Националната гимназия за древни езици и култури и започнал обучение в БФ на СУ, синът на църковния историк проф. Христо Стоянов Христов († 23.5.2000 г.) продължи изучаването на висшите богословски науки в Православния институт на Лудвиг-Максимилиановия университет в Мюнхен. А след това, завърнал се в България, Климент Христов продължи специализирането си в богословието, като под ръководството на проф. Иван Денев († 31.8.2014 г.) започна докторантура в БФ. За съжаление и научният му ръководител не доживя да присъства на защитата на своя ученик, но той поне можа до последно да го насочва и ръководи в създаването на научния труд. За да се увенчае и защитата на 10 септември т. г. с пълен успех.

Продължение: Защитена дисертация по богословие

Книга за историята на Православната църква в Западна Европа беше представена в Богословския факултет на СУ

User Rating:  / 17

IMG 20141030 110751Днес в библиотеката на Богословския факултет в София беше представена книгата Кратка история на Православната църква в Западна Европа през 20 в., издадена на български език с благословението на Западно- и Средноевропейския митр. Антоний. Книгата представлява сборник от статии, представящи историята и настоящето на православието в западноевропейските страни през 20 в. Преводът на български език е дело на Юлия Талева, кореспондент на БНР в Париж. Изданието беше представено от съставителката Кристин Шайо, а неин преводач беше свещ. Иван Карагеоргиев от българската църковна община „Св. патриарх Евтимий” във френската столица. Г-жа Шайо беше представена на аудиторията от проф. Божидар Андонов. Той отбеляза, че тя произхожда от икуменическо семейство. Нейните родители са римокатолици и протестанти, а тя самата е преминала в православната вяра. Кристин Шайо благодари на ръководството на Богословския факултет за поканата и започна своята презентация, като подчерта голямата роля на о. Иван Карагеоргиев и неговия баща о. Йордан Карагеоргиев от Стара Загора за излизането на книгата й на български език. Тя благодари на о. Иван за превода, който осъществява при срещите с българските й читатели и организацията на пътуването й из България, тъй като тя ще представи своята книга още в Пловдив, Велико Търново, Шумен и други градове.

Продължение: Книга за историята на Православната църква в Западна Европа беше представена в Богословския...

Темата на „Вяра и общество”: Засенчва ли Хелуин Деня на будителите?

User Rating:  / 3

Viara i_obshtestvo-200x131В новия брой на предаването „Вяра и общество” по БНТ ще чуете мненията на отец Ангел Ангелов и на д-р Тодор Чобанов, зам. кмет по културата в Столична община, по темата има ли опасност Хелуин да засенчи с популярността си Деня на будителите. Ще разберете и дали духовното будителство може да се проявява чрез благотворителността. Гостите на предаването ще обявят началото на благотворителна кампания на Софийска митрополия за събиране на средства, с които да бъде закупен апарат за плазмафереза и необходимите консумативи за две години напред за нуждите на Специализираната детска болница в София.

Вашите въпроси по темите на този разговор може да зададете предварително чрез страницата на предаването във фейсбук, на електронния адрeс на редакцията viara@bnt.bg или на страницата на предаването в сайта на БНТ. Въпросите си може да зададете и пряко в ефир на телефони 02 9 444 999 и 02 814 2551.

Продължение: Темата на „Вяра и общество”: Засенчва ли Хелуин Деня на будителите?

Не позволиха на „Свидетели на Йехова” да построят молитвен дом в Добрич

User Rating:  / 8

svideteli na_yehovaОбщинските съветници на Добрич не позволиха на „Свидетелите на Йехова” да строят молитвен дом. Те гласуваха против промяната на подробния устройствен план на имот, който се стопанисва от „Свидетелите на Йехова”, и там да се изгради молитвен дом. Вероизповеданието е придобило собственост върху сграда на ул. „Осми март” № 32 по силата на дарение от Николай и Нина Николови през 2009 г. Там и сега „Свидетелите на Йехова” извършват дейност, стана ясно по време на заседанието на местния парламент. От „Свидетелите на Йехова” са внесли искане теренът с площ около 900 м2 да бъде разделен на две. Имотът е общински, като сградата е само с отстъпено право на строеж. С предложението се искаше единият от образуваните нови имоти да се отреди за молитвен дом с площ около 547 м2, като се запазва съществуващата сграда и се предвиди надстрояване с един етаж, а другият имот да бъде оставен на общината за обществено обслужване. Общинският съвет не прие предложението за промяна на характера на застрояване, тъй като сметна, че няма основание за това. Даде разрешение само за разделяне на имота на две, като тепърва общинският съвет ще решава как да се разпорежда с новия изцяло общински имот.

Последните години от живота на патриарх Максим в снимки

User Rating:  / 15

 MG 0436Повече от 40 години Негово Светейшество Българският патриарх Максим беше не само лице, но и действен ръководител на Българската православна църква. Патриарх Максим преживя историческите превратности на един цял век от българската история. Роден преди първата световна война, расъл и учил във времето между двете войни, управленският му клирически опит е от годините на комунизма, последван от по своему трудния преход към демокрация, разкола и началото на свободното развитите на нашата църква. Тази кратка фоторетроспекция ще ни върне към последните години от живота на Негово Светейшество и към някои паметни събития в църковния живот, отразени на страниците на нашия сайт. А приложените статии със снимки от архива на Борис Цацов разказват за началото на монашеския път на приснопаметния Български патриарх и неговото дългогодишно служение.

Снимки от миналото. Изборът и интронизацията на Негово Светейшество патриарх Максим; Юбилей: 70 години монашеско пострижение; Моменти от житейския път на патриарх Максим в снимки

Снимки Стефка Борисова

Продължение: Последните години от живота на патриарх Максим в снимки

Да помним Българския патриарх Максим

User Rating:  / 15

 MG 6460Така ни съветва апостолът: „Помнете вашите наставници, които са ви проповядвали словото Божие, и, като имате пред очи свършека на техния живот, подражавайте на вярата им” (Евр. 13:7). Това ни задължава и християнската ни съвест – да помним в молитва всички и преди всичко онзи, който в продължение на десетилетия като клирик, архиерей и първосветител на Българската православна църква непрестанно се е молил за всички нас пред светия престол и в личните си молитви. Защото той го правеше с искрена вяра и съзнание за отечески дълг. Защото такъв беше Българският патриарх и Софийски митрополит Максим.

Роден на 29 октомври 1914 г. в с. Орешак, Троянско, завършил средно и висше духовно образование, станал монах на 13 декември 1941 г. в академичния параклис на Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски”, после ръкоположен за йеродякон и йеромонах. Поставян на различни служения в Църквата до Главен секретар на Св. Синод, после Ловчански митрополит и накрая Български патриарх (и заедно с това Софийски митрополит – от 4 юли 1971 г. до смъртта си на 6 ноември 2012 г.), той е изпълнявал навсякъде своя дълг пред Бога и Неговата Църква, за да бъдат – и с неговите усилия и молитви – Божиите люде съвършени и годни за всяко добро дело (2 Тим. 3:17).

Затова в утрешния ден Негово Светейшество новият Български патриарх и Софийски митрополит Неофит и всички клирици на Българската православна църква ще се помолят за душата на отишлия си преди две години от нас наш молитвеник пред Всеподателя Бога. Нека ги последваме и ние. То е добро и полезно за нашите души.

Вечерта от 18 ч. в салона на Софийска митрополия ще се проведе скромно тържество в памет на патриарх Максим Български.

Снимка: Стефка Борисова

Русенският митр. Наум отслужи литургия за св. Димитър Солунски в Букурещ

User Rating:  / 10

Untitled-29418На 26 октомври, в деня на св. Димитър Солунски, по покана на Румънския патриарх Даниил Русенският митр. Наум възглави празничната литургия в патриаршеската катедрала „Св. Константин и Елена” в Букурещ. На българския архиерей съслужиха архиепископът на Долни Дунав Касиан, епископът на Орадя Софроний, Северноевропейски еп. Макарий, епископът на Австралия и Нова Зеландия Михаил и патриаршеският викарий епископ Йероним Синайски. В св. Литургия взеха участие деканът на Богословския факултет „Патриарх Юстиниан” свещ. проф. Стефан Букиу, зам.-деканите свещ. Георге Холбя и свещ. Константин Преда, директорът на духовната семинария „Митрополит Нифон” свещ. Михай Аурел, патриаршески съветници, архиерейските наместници от седемте столични наместничества, игумени на манастири. Песнопенията бяха изпълнени от патриаршеския хор „Николае Лунгу” с диригент прот. Стелиан Йонашку. Митрополит Наум произнесе и похвално слово за св. Димитър Солунски, преведено и прочетено от свещ. Кирил Синев от русенския храм „Св. Възнесение”. Св. Литургия беше пряко предавана по румънската църковна телевизия и радио „Тринитас”.

Продължение: Русенският митр. Наум отслужи литургия за св. Димитър Солунски в Букурещ

Нова книга: Кратка история на Православната църква в Западна Европа през 20 в.

User Rating:  / 7

Présentation Kycha za pticiНа 30 октомври в София ще бъде представена на българската общественост книгата Кратка история на Православната църква в Западна Европа през 20 в. Изданието съдържа статии за православните общности в шестнадесет западноевропейски страни, събрани под редакцията на Кристин Шайо, православна християнка от швейцарски произход. Преводът на български е на Юлия Талева, кореспондент на БНР в Париж. Сборникът излиза с благословението на Западно- и Средноевропейския митр. Антоний.

Представянето на книгата ще е от 11 ч. в Богословския факултет на СУ и от 18.30 ч. в книжарницата „Къща за птици”. Сборникът ще бъде представен от съставителката Кристин Шайо и о. Иван Карагеоргиев, енорийски свещеник в българската църковна община „Св. патриарх Евтимий” в Париж.

Йерусалимският патриарх стана почетен доктор на университета в Букурещ

User Rating:  / 8

09dРумънската и Йерусалимската църкви дадоха още един знак за подобряване на техните отношения. От 24 до 27 октомври Йерусалимският патр. Теофил осъществи официална визита в Румънската патриаршия по повод тържествата в чест на св. Димитър Солунски и на св. Димитър Нови (както румънците наричат св. Димитър Басарбовски!), покровител на Букурещ. Той стана почетен доктор на университета в Букурещ в рамките на програма за религиозни изследвания. В продължение на няколко години отношенията между двете патриаршии бяха обтегнати, като през 2011 г. се стигна дори да прекъсване на евхаристийното общение. Причината беше желанието на Румънската църква да има клирици под своя юрисдикция на територията на Йерусалимска патриаршия.

В приветствието си при пристигането в Румъния патриарх Теофил отбеляза отличните отношения между двете църкви, „които са не обикновени междуцърковни връзки, а общение в Христос, което извира от Неговата саможертва на Кръста”. „Патриаршията в Йерусалим е център на света заради тайната на спасението, започнало от Синайската планина и завършило с кръстната смърт и възкресението на Господ в Йерусалим. Тъй като много хора не приемат този факт, съществува политическо и религиозно противоборство в Близкия Изток. Затова помирителната роля на Йерусалимската патриаршия е от особено значение за ситуацията в този регион”, отбеляза Йерусалимският патриарх.

Продължение: Йерусалимският патриарх стана почетен доктор на университета в Букурещ

 Не сте регистрирани в системата.

Нашите партньори

Neterra