Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (10 Votes)

Picture1kh

Валентин Станиславов Бонев (39 г.), който е студент в първи задочен курс на Богословския факултет при СУ „Климент Охридски” и за когото писахме (тук) се нуждае от 5 000 евро, за да постъпи в чуждестранна клиника, където да бъде подложен на жизнено важни за него изследвания.

В средата на 2014 г. мъжът усеща подутина в областта на гърлото, за която единственото сигурно до момента е, че това е метастаза на туморен процес, който се развива в организма му. Огнището на този тумор обаче така и не може да бъде установено, въпреки неколкократно направените му пълни изследвания, преглед на РЕТ-СТ скенер и четири операции, които Валентин претърпява. Лекари от Специализираната болница за активно лечение по онкология в София, ж. к. „Дървеница” и специалисти от Военномедицинска академия в София са категорични за едно нещо – подутината в областта на гърлото на Валентин е разсейка, следствие от злокачествен тумор, който е на неизвестно място в организма.

Цялата статия: Студент по богословие търси помощ за лечение

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)

4333Напълно обновения си сайт представи Албанската православна църква, съобщава Седмица.ру. Страницата (http://orthodoxalbania.org) е достъпна на три езика – на албански, гръцки и английски. Засега най-богато е съдържанието на албански, но се очаква английската версия скоро да бъде разширена значително.

Страницата съдържа информация за Албанската православна църква, богослужебния живот, новини, вероучителни материали, видео, иконографски изображения и снимки.

Обновеният дизайн е пригоден за мобилни устройства, каквито са съвременните изисквания към модерните страници.

3.85714285714 1 1 1 1 1 Rating 3.86 (7 Votes)

5555На 26 април в столичния храм „Св. Кирил и Методий” се състоя награждаването на участниците в Националния конкурс „Възкресение Христово – 2015”, организиран от Св. Синод на БПЦ. Конкурсът се провежда за втора поредна година с цел поощряване на детското творчество.

Малките творци от цялата страна получиха наградите си лично от Ловчанския митр. Гавриил, председател на Културно-просветния отдел при Св. Синод. Отличените ученици бяха поздравени от митрополита, който ги призова „да възгарят в сърцата си светата православна вяра, защото само върху нейната основа човек може да просперира истински и трайно – с Божието благословение в живота си, в добродетелност и взаимна любов – за спасение!”. Победителите в различните категории получиха грамоти, а всички участници – сертификати.

По-късно в Енорийския център на храм „Св. Кирил и Методий” беше изнесен кратък рецитал от децата, получили награди в категория Литуратура. След това беше открита изложбата с наградените творби в категориите Изобразително изкуство и Фотография.

Цялата статия: Завърши Националният конкурс „Възкресение Христово”

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)

99Ислямисти от сирийската групировка „Ал-джихад” разпространиха видео, на което се вижда как група от 45 жени се обучават във военни техники на тренировъчен лагер, създаден в древния византийски манастир „Св. Симеон Стълпник” (5 в.), в близост до Алепо. Жените държат автомати Калашников и заявяват решимостта си да се борят с „тиранина-злодей” Башар Асад и „всички негови последователи”. С религиозни лозунги като „Аллах е велик” жените се отправят към манастира, включен в списъците на ЮНЕСКО за световното културно наследство. Сред руините са и останките на колоната, върху която се е подвизал близо 40 години св. Симеон Стълпник. Само допреди няколко години археологическият комплекс бе сред най-посещаваните туристически обекти в Сирия.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

GIL 6982На 26 април, неделя, бяха осветени възстановените конаци на Бигорския манастир „Св. Йоан Предтеча”, Дебърско, които изгоряха по време на големия пожар през 2009 г. Изградените наново конаци са изцяло в духа на старите, дело на прочутите дебърски майстори. Обновените площи заемат 4000 кв. м., изцяло са реставрирани някои от представителните стаи – т. нар. голям и малък синодикон. Предстои да бъде изографисана Голямата трапезария и някои други довършителни работи.

Новите части на манастира бяха осветени от Скопския архиеп. Стефан в деня, когато се навършват 20 години от възобновяването на монашеския живот в историческата обител. Игуменът отец Партений определи събитието като ново възкресение на това свято място и израз на сплотеността на македонския народ. Доказателство за това, според него, е активното участие във възстановителните работи не само на християните в региона, но и на мюсюлманите, между които и много албанци.

Църковни отличия и ордени „Св. Йоан Предтеча” бяха връчени на президента Георги Иванов, на премиера Никола Груевски и на други официални лица в знак на благодарност за оказаната подкрепа за възстановяването на манастира.

Цялата статия: Осветиха новите конаци на Бигорския манастир

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.