Свещица пред вечния огън
Поръчки тук:

Карикатури

3 users and 1704 guests online
 
Вход чрез Facebook
 

Отстраненият сръбски епископ ще живее в скромен манастир

User Rating:  / 8

Picture17Отстраненият сръбски епископ Василий ще напусне своята владишка резиденция в Биелина и занапред ще живее в монашеска килия в манастира "Св. Василий Острожки" също в Биелина или в манастира Шишатовац във Фрушка гора. На 23 април епископът беше отстранен от поста си с решение на Св. Синод на Сръбската православна църква и изпратен на покаяние в манастир след излъчване по новините на скандални видеоматериали със сексуално съдържание. Епископът беше известен в сръбското общество и с пословичния си стремеж към лукса. Днес сръбските медии поместват информация за невероятния разкош на владишкия дом, обзаведен с най-модерно оборудване, множество скулптури и старинни предмети. Мебелите в къщата са украсени със слонова кост, а на гостите било сервирано в сребърни блюда. Вестник "Курир" пише, че "златният салон" на епископската резиденция струва минимум 300 000 евро, а само позлатеното огледало в него струва 20 000 евро. Общата стойност на дома на еп. Василий в Биелина надхвърля 1 милион евро. Отбелязва се също, че епископът бил голям любител на джазовата музика и затова притежавал една от най-големите в света колекции на плочи и компакт-дискове със записи на джаз.

Продължение: Отстраненият сръбски епископ ще живее в скромен манастир

Панихида за Българския патриарх Максим беше отслужена в София и Троянския манастир

User Rating:  / 4

7e7273f2fd9ce21f5b252abd032fdcf9Днес с благословението на Негово Светейшество патриарх Неофит в софийския митрополитски катедрален храм "Св. Неделя" Знеполският епископ Йоан, викарий на Софийския митрополит, след преждеосвещената литургия отслужи панихида за упокоение на душата на патриарх Максим. В панихидата участваха храмовите клирици и председатели на софийски църкви. Бяха дошли да почетат паметта на покойния предстоятел на Църквата ни и да се помолят за душата му служителите от Софийска митрополия и много миряни. Епископ Йоан накрая с топли думи припомни основните черти на личността на покойния патриарх и призова всички да се помолят за душата на нашия първосветител, който в продължение на десетилетия се молеше за всички и със слово и дело ни наставляваше в пътя Господен.

В Троянския манастир, при гроба на блаженопочившия патриарх, също беше отслужена панихида от игумена на св. обител Браницки еп. Григорий и братството на манастира.  

Заупокойните служби бяха извършени по повод шест месеца от кончината на Българския патриарх, които се навършват на 6 май, но бяха изтеглени две седмици по-рано, тъй като в периода от Лазаровден до Томина неделя не се извършват помени за починали.

На Цветница ще се проведе кампания за кръводаряване

User Rating:  / 2

66578По установена десетгодишна традиция на Цветница ще се проведе кръводарителска акция под наслов "Запалете свещичка. Дарете кръв. Дарете живот от себе си", съобщават от Министерството на здравеопазването.

Кампанията се организира от Министерство на здравеопазването, Националния център по трансфузионна хематология и БЧК с подкрепата на Българската православна църква. Затова пунктове за кръводаряване ще бъдат организирани в близост до православните храмове, в които ще се стекат много хора за празника.

В София от 9 до 13.30 ч. мобилни медицински екипи за кръводаряване ще бъдат разположени на следните места:

- пл. "Св. Александър Невски" - в автобус за кръводаряване;
- пл. "Св. Неделя" № 19 - в аулата на Богословския факултет;
- храм "Свети Седмочисленици" - в сградата на VІ ОУ "Граф Игнатиев" на ул. "6 септември" № 16;
- храм "Света Параскева" - в хоровата зала църковната сграда, ползвана от "Дарби колидж", в двора на храма, бул. "Г. С. Раковски" № 58;
- храм "Покров Богородичен" - в Енорийски център "Покров Богородичен".

Във Варна на 28 април от 9 до 13 ч. медиците ще очакват доброволци в сградата на Варненската митрополия.

В Бургас инициативата ще се проведе също на 28 април от 9 до 13.30 ч. в Бургаския свободен университет. 

Резултатите от проведените досега десет кампании в столицата на Цветница показват трайна тенденция към увеличаване на броя на кръводарителите. В първата инициатива, проведена през 2004 г., се включиха 110 души, а през 2012 г. броят им е достигнал 135 души. Това наистина не са толкова много хора, но когато става дума за човешки живот, действително всяка капка кръв е безценна.

Традиционна иконографска изложба се открива на Цветница в София

User Rating:  / 5

09022013782

Както всяка година в деня на празника Вход Господен в Йерусалим се открива изложбата на курсистите от школата по иконопис за деца и възрастни „Захари Зограф“ към Енорийския център на столичния храм „Покров Богородичен“ с ръководител Младенка Ланджева. Изложбата ще бъде открита на 28 април от 11 ч. в голямата зала на Енорийския център.

В експозицията ще бъдат показани иконите, рисувани от курсистите през тази учебна година. В нея ще се представят както начинаещите иконографи, така и тези, които от години се обучават при г-жа Ланджева.

Школата по иконопис въвежда участниците си не само в света на църковното изкуство, но запознава курсистите с основите на православната вяра, отразена в свещените изображения. Двете преподавателки – Младенка Ланджева и Вера Жекова – повече от десет години обучават деца и възрастни в тънкостите на иконографията и православната вяра и живот.

Изложбата ще може да се види и през предстоящите великденски празници.

На снимката: занимание по иконопис в Енорийския център на "Покров Богородичен".

Нов сайт: Православен свят

User Rating:  / 36

Православен свят 4Преди повече от месец интернет потребителите с интерес към православието с изненада попадат на нов сайт: Православен свят. С богато съдържание, интересни материали, хубави илюстрации и с излъчване за уют и премерена естетика, без намек за църковен кич в оформлението и изказа.

Сайтът е създаден и се поддържа от християни към варненския храм „Свети апостол Андрей Първозвани“ и с благословението на Варненския и Великопреславски митрополит Кирил.

Ето какво разказват авторите на „Православен свят“ за началото на своя проект: “Когато започнахме да говорим за създаване на нов православен сайт, някои от нас изказаха категорично мнение против, тъй като интернет пространството предоставя възможности за много и различни грехове. Това мнение обаче беше оборено с аргумента, че нашият небесен покровител св. ап. Андрей Първозвани не е хвърлил своите мрежи в рая, а в грешния и болен свят. Така се появи идеята да направим нещо, което да е представено приятно и различно и което да спомогне да се напълнят още повече мрежите на Христовия апостол!"

Пожелаваме успех на новия сайт и все повече читатели да попадат в неговите мрежи, за да бъдат изтеглени от този свят в света на православието. 

В София наградиха учениците, отличени в конкурса "Бог е любов"

User Rating:  / 3

P4250271Днес в Софийската духовна семинария "Св. Иван Рилски" се проведе награждаването на учениците от 1 до 12 клас от училища на територията на София - град, участвали в Дванадесетия национален конкурс "Бог е любов" на  Министерството на образованието, младежта и науката и отличени на първо, второ и трето място. Конкурсът се обявява всяка година от МОМН на тема, имаща отношение към водещото му название. Тази година темата беше "Вяра и милосърдие". Участваха ученици от всички възрасти, като едни писаха стихотворения или есета на конкурсната тема, а други рисуваха или правиха произведения на приложното изкуство. Най-напред работите на учениците бяха събрани в районните инспекторати, където комисии оцениха постиженията на младите творци. Отличените на първите три места творби бяха изпратени от местните инспекторати в министерството, където назначена от министъра комисия подбра по определени критерии най-добрите във всяка една творческа и възрастова група. Награждаването на националните първенци ще стане на 9 и 10 юни в Рилския манастир. А днес бяха раздадени наградите само на отличените деца от училищата на територията на София - град. 

Продължение: В София наградиха учениците, отличени в конкурса "Бог е любов"

Ловчанският митр. Гавриил със становище за изложбата за човешкото тяло

User Rating:  / 21

Imag6С призив да не се посещава изложбата "Човешкото тяло - разкрито и реално" излезе Ловчанският митрополит Гавриил. Призивът беше публикуван на сайта на Българската патриаршия. Според него тя е „изложба на абсурда, в която човешката личност е редуцирана до нейната телесност“. Митрополитът отбелязва, че „ценността на нашите тела не се проявява в тях, взети сами по себе си, а в това, доколко те са целомъдрени съсъди на нашите верни на Господа души“. Той счита за „недопустимо осквернение и за обида както към мъртвите, така и към живите в Централния универсален магазин на София да бъдат изложени човешки тела“.

Протосингелът на Русенска епархия защити докторат на икуменическа тема

User Rating:  / 18

IMGP5722Миналата седмица в Папския институт за Изтока (Institutum Orientale) в Рим се проведе защитата на докторската дисертация на  новия протосингел на Русенска митрополия архимандрит Виктор (Мутафов), съобщава сайтът на епархията. Темата на доктората е: „Проф. протопрезвитер д-р Стефан Цанков – пионер на Икуменическото движение”. Научни ръководители на архим. Виктор бяха проф. Константин Симон, преподавател по история на Руската православна църква, и проф. Едуард Фаруджа, преподавател по догматика и систематическо богословие.

По време на защитата проф. Симон отбелязва, че научната работа на архим. Виктор е „важно свидетелство за факта, че Българската църква продължава да процъфтява и да ражда академични кадри и богослови, достойни за своето славно минало”.

Архим. Виктор (Мутафов) е роден на 4 октомври 1964 г. в Русе. Приема монашество на 26 ноември 1994 г. През 1998 г. завършва Православния богословски факултет на ВТУ „Св. Кирил и Методий”. Завършва магистратура със специализация по История на богословието в Папския атенеум „Сант Анселмо” в Рим и магистратура по Църковна история във факултета по Източни църковни науки в Папския институт за Rзтока.

На снимката: о. Виктор с научните си ръководители и други участници в защитата на дисертационния му труд.

Снимка: Сайт на Русенска епархия

Патриархът ще оглави литургията на Цветница

User Rating:  / 5

Cvetnicaa ikona-600x337С Лазарова събота и Цветница завършва св. Четиридесетница и влизаме в Страстната седмица, която предшества празника на Христовото Възкресение. Лазарова събота е посветена на възкресяването на Христовия приятел Лазар, а на следващия ден си спомняме за тържественото влизане на Христос в Йерусалим (Вход Господен в Йерусалим), наричан още Цветница.

Богослуженията на Лазаровден и Цветница са особено тържествени. В събота Стобийският еп. Наум ще отслужи литургия в столичния храм "Св. София", а Знеполският еп. Йоан, викарий на Софийския митрополит, ще служи в "Св. Неделя".

В неделя в София празничното богослужение в храм "Св. Александър Невски" ще оглави Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит.

  

Панихида за Българския патриарх Максим ще се отслужи в петък в столичната катедрала "Св. Неделя"

User Rating:  / 4

patriarxНа 6 май ще се навършат шест месеца от кончината на Българския патриарх Максим. И понеже този ден е в периода, когато не се извършват помени за починалите (от Лазаровден до Томина неделя), с благословението на Негово Светейшество патриарх Неофит в петък, 26 април, в софийския митрополитски катедрален храм "Св. Неделя" ще бъде отслужена панихида за упокоение на душата на патриарх Максим. След преждеосвещената литургия в същия храм, която ще отслужи Знеполският епископ Йоан, софийски викарий, той ще оглави и панихидата. Панихидата е насрочена за 11 часа.

Не се съобщава, дали патр. Неофит ще присъства на поменната служба. В понеделник той пристигна в София, но досега не е имал публична изява. По десетилетна традиция в София се очаква той да оглави литургията на Цветница в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски".

Патр. Кирил за пречките пред Всеправославния събор

User Rating:  / 9

patriarh-kirilРуският патриарх Кирил, който през юни ще посети Гърция и Света Гора, даде интервю за агенция Ромфеа, в което се спря и на проблемите пред свикването на Всеправославния събор. На въпроса "Кои фактори се явяват пречка за свикването на Всеправославния събор и считате ли за възможно той да се проведе в рамките на следващите две години" патриарх Кирил отговори:

Първо, пред свикването на събора няма пречки. Същевременно е очевидно, че не е възможно един толкова важен събор да се свика без подходяща подготовка. Ние не искаме той да остане в историята като едно формално събитие с единствената разлика, че е по-мащабно от останалите.

Мисля, че няма необходимост да се опитваме да решим веднага всички проблеми. Тъй като е необходимо да има единодушие между всички участващи в събора църкви, бихме могли да се ограничим до въпросите, които вече са достатъчно разработени от междуправославните комисии и съвещания. 

Продължение: Патр. Кирил за пречките пред Всеправославния събор

Гръцката държава ще плаща на 240 учители по ислям

User Rating:  / 7

23Гърция прие законопроект, който предвижда държавата да изплаща заплати на 240 учители по ислям, които ще преподават в джамиите предимно в Сев. Гърция, както и в училищата, където има мюсюлмански ученици. Досега тези деца бяха освободени от изучаване на предмета Религия, който е с православно съдържание. Първоначално държавата ще сключи 9-месечни договори с учителите, което ще струва на бюджета 1 130 000 евро, а отдогодина програмата ще обхване всички 240 души и ще струва 3,5 милиона евро.

Учителите по принцип трябва да са завършили висши ислямски училища в Гърция или в чужбина, чието образование се признава в Гърция. През първите пет години обаче ще се признава и средно религиозно образование поради липса на толкова кадри с висше. Ще са подчинени на районните мюфтийства. Избирането им стана от петчленна комисия, оглавена от мюфтията, с участието на представители на Министерството на образованието и религиите в Гърция.

 

Религиозните лидери от цял свят призоваха за освобождаване на сирийските духовници

User Rating:  / 6
5DПапа Франциск е призовал двамата православни епископи, които бяха отвлечени в Сирия, да бъдат освободени, предаде Франс прес. Пред събралите се около 100 хиляди души на площад "Свети Петър" папата заявил, че има противоречиви съобщения за съдбата на похитените и помолил те бързо да бъдат върнати в общностите им. Главата на Римокатолическата църква настоял също за прекратяване на кръвопролитията в Сирия.
 
Междувременно и Руският патриарх Кирил отправи призив за освобождаване на православния митр. на Алепо Павел и сирийския Йохана Ибрахим. Той помоли руския президент Владимир Путин за съдействие в разрешаването на случая. Според източници от диоцезите им двамата са в ръцете на “чеченски джихадисти”, предаде АФП.
 
По-рано Вселенският патриарх Вартоломей също призова към координирани действия на държавите в региона за освобождаването на двамата религиозни лидери. Правителствата в Турция и Гърция вече се ангажирана с помощ в ситуацията. 
 

Ученици от Търговище спечелиха призови места в конкурс за православна поезия и проза

User Rating:  / 8

035Ученици от ІІ СОУ „Проф. Никола Маринов” в Търговище спечелиха призови места във Втория национален конкурс за православна поезия и проза на тема „Христос Възкресе - радост донесе”. Десислава Борисова Георгиева от VI клас печели второ място със стихотворението си Велик четвъртък, а Петър Каменов Петров от ХІ клас е на трето място със стихотворението си Път.

Резултатите от конкурса излязоха в началото на седмицата. За постиженията на учениците от търговищкото училище ни пише учителката им по литратура Йорданка Филева.

Конкурсът се организира от Община Бургас, Сливенска митрополия, православен храм „Св. Богородица” Бургас, училищно настоятелство към ОДК Бургас, под патронажа на сливенския митрополит Йоаникий. Творбите на всички участници ще бъдат издадени в сборник.

Публикуваме отличените творби на учениците от Търговище:

Продължение: Ученици от Търговище спечелиха призови места в конкурс за православна поезия и проза

В Кюстендил пуснаха "висящи" свещи

User Rating:  / 14

httpЦърковни свещи за бедните се появиха в трите храма на Кюстендил, след като анонимен дарител ги е предплатил. Така всеки, който няма пари, но иска да влезе в черквата да запали свещ и да се помоли, може да поиска и да получи "висящи" свещи.

"Надяваме се, че с този жест преди, а и по време на великденските празници в храмовете ще могат да влязат повече християни, без да се притесняват, че са изпаднали в немилост и нямат възможност да си купят свещ", коментираха кюстендилски духовници, като припомниха смисъла, който християните влагат в запалената свещ.

От една страна, тя символизира безкръвна жертва, а, от друга, светлината, която свещта разпръсква, напомня за това, че Спасителят е светлината на света. Надеждите са, че няма да има злоупотреби с дарението и свещите наистина ще бъдат само за нуждаещите се християни.

 Не сте регистрирани в системата.

Нашите партньори

Neterra


Копирането на статии от "Двери на Православието" в други Интернет сайтове е разрешено единствено при коректно посочване на първоизточника.