Карикатури

1 user and 3383 guests online
 
Вход чрез Facebook
 

Вселенска патриаршия публикува изявление за проблема на Чешко-словашката църква

User Rating:  / 5
71pВселенската патриаршия публикува изявление за проблемите в избора на новия архиепископ на Чешките земи и Словакия Ростислав. В съобщенито се казва, че Вселенска патриаршия, както и други православни автокефални църкви не признават избора на новия предстоятел поради „установени аномалии от каноничен характер”. Всяко канонично действие на тази йерархия се смята за неканонично и не се признава от Патриаршията. Патриаршията призовава всички участници да продължат преговорите, за да се намери подходящо решение и да се избягват действия, които усложняват съществуващото неприятно положение.
 
Припоняме, че изборът на Чешко-словашкия митр. Ростислав (архиепископ според становището на Вселенска патриаршия и митрополит според Московска патриаршия, бел. ред.) беше признат от Московска патриаршия, с чието съдействие се извърши в условията на остро разделение на вярващите. На интронизацията на Ростислав присъстваха представители на Московска патриаршия и на Полската православна църква, както и представител на подворието на Антиохийска патриаршия в Москва. Останалите поместни православни църкви не признаха избора.

Навършват се девет месеца от смъртта на Варненския митр. Кирил

User Rating:  / 5

31На 9 април 2014 г. се навършват девет месеца от неочакваната загуба на Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митр. Кирил. По този повод на 5 април (събота) в катедралния храм „Св. Успение Богородично” във Варна ще бъде отслужена заупокойна св. Литургия, а след нея и панихида. В 11 ч. на гроба на покойния митрополит в централния гробищен парк също ще се отслужи заупокойна молитва.

Бог да упокои митрополит Кирил в селенията на праведните!

Откриват изложба с икони от Родопите в Брюксел

User Rating:  / 7

largeРегионалният исторически музей Кърджали гостува в Брюксел с фото-изложба на икони, съобщава в-к „Стандарт”. Експозицията е под надслов „Родопите – среща с толерантността в България” и ще бъде представена в Европарламента от евродепутата Моника Панайотова, директора на музея Павел Петков и отец Александър Чакърък, православен свещеник в Одрин, който се грижи за двете български църкви „Св. Георги” и „Св. Константин и Елена”. Откриването е на 2 април. Фото-изложбата представя традициите и културата на свещената Родопа планина, превърнала се в ареал на етническа и религиозна толерантност. Част от пъстрото й художествено наследство са уникалните произведения на иконописното изкуство, датирани към 16-18 в. Мистичното излъчване на образите нарежда тези паметници сред най-добрите образци по българските земи от онова време. Иконите от Регионалния исторически музей бяха неизвестни доскоро за широката публика. Биографията на изложбата започва от представянето й във Варна. Показвана е в Националния музей на българското изобразително изкуство в София, в множество регионални музеи, както и в Одрин, Република Турция.

Варненската районна прокуратура прекрати досъдебното производство за смъртта на митрополит Кирил

User Rating:  / 8

tim1Варненската районна прокуратура постанови прекратяване на досъдебното производство, водено във връзка със смъртта на Варненския и Великопреславски митр. Кирил, поради липса на престъпление. Това съобщиха от пресцентъра на Прокуратурата. От извършените действия по разследване и събраните доказателства: показания на свидетели, в това число и очевидци; писмени доказателства – медицинска документация, справки от „Институт по Океанология” – гр. Варна, от „НИМХ” към БАН и препис-извлечение от акт за смърт, както и от заключенията на изготвените по делото съдебно-медицинска, съдебнo-химическа и комплексна съдебно-медицинска експертиза по писмени данни безспорно е установено, че сутринта на 09.07.2013 г. митрополит Кирил е плувал сам в морето в района на неохраняемия плаж на резиденция „Евксиноград” в гр. Варна, разположен между буната на рибарско селище „Траката” и буната на почивната станция на МВР, като във водата не са се намирали други лица. Непосредствената причина за смъртта е удавяне, настъпило вследствие на спазъм на венечните съдове и остро настъпили изменения в миокарда, съответстващи на инфаркт в ранния стадий, който от своя страна е довел до изпадане в безпомощно състояние и условия за вдишване на вода – механична асфикция.

Карикатури на Двери бяха включени в 39-та Национална изложба „Карикатура”

User Rating:  / 16

n1Четири карикатури на художника-карикатурист на Двери Благо Мегалов бяха представени в 39-то издание на Националната изложба „Карикатура”, организирана от Съюза на българските художници. Изложбата, представяща творби на най-изявените автори в този жанр, беше открита тази вечер в изложбената зала на ул. „Шипка” 6. Очаквано най-силно са представени политическата сатира и шаржовете. Църковните карикатури на Благо Мегалов бяха новост в тематиката на изложбата. Гледната точка на автора насочва погледа навътре, „към онези заразени места в църковното пространство, където светският дух е успял да проникне и е започнал да профанизира светинята”, пише самият той в своята новоизлязла книга „Свещица пред вечния огън и други карикатури”. Неговите карикатури са повече обобщения, отколкото персонални шаржове. Съвсем преднамерено те са разработени типажи почти без лице, много често в гръб. Така те подминават личните слабости и ни напомнят главно онова, което би могло да стане с всеки от нас при загуба на любовта. Самият автор си пожелава карикатурите в църковния ни живот да изчезнат „яко дим” в небитието, откъдето идват, и чрез възродената любов от техния прах да се родят икони...

При откриването на изложбата бяха връчени наградите на Съюза на българските художници, на секция „Карикатура” за цялостно творчество, както и наградата на Столичната община „Доньо Донев”. Изложбата може да бъде видяна в Галерията на ул. „Шипка” 6 до 28 април.

Една от включените в изложбата карикатури на Благо Мегалов:

DSCN1896

 

Репортаж от едно благочестиво пътуване до Африка на група поклонници, водени от Негово Високоблагоговейнство отец Ипомоний

User Rating:  / 15

pict390.JPGСлед като миналата година докладът на о. Ипомоний от интронизацията на папа Франциск I изтече в медиите (вижте тук), Н-ската митрополия взе необходимите мерки и засекрети доклада му от мисията в Африка. Но по щастливо стечение на обстоятелствата редакцията ни се сдоби с пътеписа на една от поклонничките, взели участие в това вълнуващо поклонническо пътуване. По изрична нейна молба, за да се предпази от гордост и тщеславие, ще я наречем просто сестра Тапиносия...

Част първа

Да участваш в благочестива мисия на далечен континент е събитие, което може да ти се случи само веднъж в живота. Или пък няколко пъти. С огромно вълнение, дълбока благодарност и съзнаване на собственото си нищожество разбрах за великото благоволение, оказано ми от Негово Високопреосвещенство нашия Митрополит, да бъда включена в групата поклонници, водена от Негово Високоблагоговейнство отец Ипомоний, изпратена на специална мисия в Африка, целта на която о. Ипомоний щеше да ни съобщи при пристигането на този тайнствен континент. С какво аз недостойната съм заслужила тази велика милост, питах се дни и нощи преди заминаването. И то на мисия, водена не от когото и да е, а от самия о. Ипомоний, свещеникът, когото цяла България познава и обича, принадлежащ към бялото духовенство, но скромен аскет, благоукрашение за всяка православна епархия. Такива благочестиви мисли ме обземаха. Но да разсъждаваш върху възложеното ти послушание е проява на гордост и прелест, а това от мене е много далеч. Затова престанах да си задавам тези въпроси и се приготвих за пътуването.

Продължение: Репортаж от едно благочестиво пътуване до Африка на група поклонници, водени от Негово...

Във всеки църковен двор – детска катерушка

User Rating:  / 13

430x251Синодният културно-просветен отдел реши най-накрая да намери работа на главния софийски катехизатор, като му нареди да монтира във всеки църковен двор детска катерушка. Целта е децата още от най-крехка възраст да могат да възрастват в добродетелите на лествицата, като скачат от стъпало на стъпало и гледат да не паднат.

Главният катехизатор на столицата организира конкурс за най-православен модел катерушка и след задълбочено чесане по брадата се спря на модела „Учитель смирения”, който му беше най на сърце. Тази църковна катерушка предполага постоянно кръгово движение и всъщност е вдъхновена от най-разпространената лествица в нашия църковен живот: въртиш, катериш се до върха и със следващата стъпка се озоваваш там, откъдето си тръгнал. Според главния катехизатор няма по-голям учител на смирение от въртенето в кръг, от което, вярно, може да ти се замае главата, но пък този проблем е лесно преодолим като смениш посоката на движението. Винаги е по-добре замаян, но православен, отколкото трезвен, но атеист.

Синодният отдел по култура и катехизация остана много доволен от свършената работа и възложи на г-н главния катехизатор да разработи още идеи, които да въведат децата в правилата на църковната игра. 

Нови изисквания пред църковните катехизатори от 1 април

User Rating:  / 15

BartlisteСтоличният координатор на катехизаторите в софийските храмове е разпространил новите изисквания пред занимаващите се с църковна просвета и катехизация. Сред многобройните задължения на координатора е и спускането на нови директиви, задаващи дискурса и курса на развитие на катехизаторските курсове и школи в столицата и цялата страна. Заради фундаменталните попадения и ясна визия за бъдещето директивите на столичния координатор масово се възприемат и от координаторите в страната, пък дори и в чужбина, защото те не са в състояние да достигнат до такива дълбини на мисълта и въображението.

Като фундаментално изискване, поставено пред столичните катехизатори, е пълното съответствие между външен вид, вътрешно състояние на духа и начина на преподаване на катехизаторите. Това са трите кита, трите опорни точки, върху които се гради правилната катехизация според координатора.

Продължение: Нови изисквания пред църковните катехизатори от 1 април

Референдум за църковна независимост проведоха в N-ска епархия

User Rating:  / 14

b2Референдум за провъзгласяване на църковна независимост проведоха епархиотите от N-ска епархия. Те мотивираха революционното си решение с желанието да запазят вярата си чиста и неповредена от еретически влияния, каквито изобилстват в околните епархии и най-паче в столичната, където по древна традиция се раждат всички ересиарси. За да обосноват решението си, те събраха водещи умове, останали незасегнати не само от зловредното влияние на богословските факултети, но и от всяко богословие, за да изработят опорните точки на новия църковен ред.

И така, тези пресветли и девствени от всяка научна развала умове решиха следното:

1.Обявяването на църковна независимост на една епархия напълно съответства на църковните канони, доколкото „епископът е Църквата” и значи притежава цялата църковна власт. Поделянето на тази власт с други епископи е грубо нарушение на църковния ред и представлява разкъсване на Христовия хитон.

Продължение: Референдум за църковна независимост проведоха в N-ска епархия

Фенове на ЦСКА предложиха да пререгистрират БПЦ

User Rating:  / 16

cskaБПЦ да стане акционерно дружество и да пусне акции на фондовата борса, които да бъдат изкупени по енориите, предлагат фенове на ЦСКА. "Само за една седмица събрахме половин милион лева за любимия си футболен клуб, а колко повече може да събере Българската православна църква! „Ако всеки православен християнин участва в акцията, скоро нашата Църква ще може да си позволи да изрита от храма търговците, масоните и архонтмейкърите”, заяви в характерния си прям стил футболният фен от снимката.

Не разрешиха брака за епископи

User Rating:  / 22

2 LЕкипът на „Църковен егоист” се добра до секретни документи, изгубили се по пътя между канцеларията на Патриарха и на Св. Синод. Сред тях интерес представлява отговорът на Патриарха до жената, поискала разрешение да се омъжи за един от действащите митрополити. В писмото си Негово Светешество бащински съветва жената да насочи брачните си щения към свободните мъже. С пастирска загриженост той се обръща към госпожата, като й обяснява, че кадровата криза в БПЦ не позволява изтичане на митри. „Толкова малко хора се посвещават на църковно служение, толкова много усилия изисква тяхното обучение и специализация… Аз разбирам, че оценявате високо постигнатото от нас в оформянето на желания от вас клирик, но помислете за Църквата, тя се нуждае много повече от него. Така той ще принадлежи на цялата епархия, на цялата БПЦ, а не само на Вас”. В писмото си пaтриархът призовава кандитат-булката да мисли мащабно и църковно, а не тясно-лично и егоистично.

Писмото беше възприето с тъга не само от кандидат-митрополитската булка, но и от множество други жени-припадалки, които се надяваха безбрачието за епископите в БПЦ да отпадне…

От 1 април 2014 деловодството на Св. Синод ще приема документи само по електронен път

User Rating:  / 18

donosiОт днес, 1 април, Св. Синод на БПЦ ще приема единствено документи с електронен подпис през Интернет, а не на хартиен носител. Източник в Св. Синод сподели, че причина за решението е свързана с чисто екологични подбуди. Свръхголемият брой доноси, които началничките на отдели в Св. Синод изпращат всекидневно една за друга, са на път да застрашат сериозно горския фонд у нас.

От много години насам работата на Св. Синод на БПЦ е организирана по отдели, които се състоят само от по един човек и чиято функция се застъпва частично. Първоначалната идея е била да се създаде впечатление за голяма администрация с минимален ресурс и второ, да се създаде конкурентна среда и на базата на пазарния принцип работата в Синодната палата да потръгне. В началото системата е работела добре, но отскоро съставът на тези отдели се е феминизирал, вследствие на което интригите и доносите са зачестили.

Продължение: От 1 април 2014 деловодството на Св. Синод ще приема документи само по електронен път

Митрополит Галактион прости нарушение на свещеник от Стара Загора

User Rating:  / 32

iphoneМиналия месец в деловодството на Старозагорска митрополия е постъпила жалба от бдителни християни срещу о. Иван (Николов) от кв. Железник. Същият е бил обвинен в модернизъм, тъй като по време на освещавания и треби използва iPad вместо официалния требник, благословен и издаден от Св. Синод на БПЦ. Като доказателство е била приложена снимката в дясно.

Митр. Галактион се е запознал лично със случая и, след като е изслушал обвинения духовник, е решил да го пусне единствено със строго мъмрене. В замяна о. Иван е обещал да замени iPad-а си със Samsung Galaxy Tab, което напълно отговаря на галактическите стандарти на епархията.

Асортиментът в магазин „Достолепие” се обновява все повече и повече

User Rating:  / 14

„Достолепие” – единственият в България религиозен магазин за ценители, получи на 1 април нова пратка от душеспасителни стоки на изгодна цена. Поради ограниченията на нашия договор с „Църковен егоист” ви представяме само няколко от артикулите, за останалото заповядайте на адреса на нашето изложение: София 1619, кв. Витоша, ул. „Витоша поляна” № 37, вход В (откъм Витоша).

 bird box church

Артикул Б32-1: Храм за птичките във вашата градина. В Библията не напразно е казано, че тварите се покориха на суетата не доброволно, а „по волята на Оногова, Който ги покори, с надежда, че и самите твари ще бъдат освободени от робството на тлението при славното освобождение на синовете Божии” (Рим. 8:20-21). Време е за мисия сред чуруликащите създания!

Продължение: Асортиментът в магазин „Достолепие” се обновява все повече и повече

Якоруда посрещна своя нов митрополит (снимки)

User Rating:  / 15

P3300695На 30 март 2014 г. Неврокопският митр. Серафим отслужи първата си св. Литургия в храм „Св. Кирил и Методий” в гр. Якоруда, най-североизточната точка на епархията. В този малък град, сгушен в прегръдката на двете планини – Родопите и Рила, младият архиерей извърши празничното богослужение в Четвъртата неделя на Великия пост, когато празнуваме паметта на св. Йоан Лествичник, в съслужение с архиерейския наместник на Разложка духовна околия ик. Янко Русков, свещ. Костадин Калайджиев, свещ. Димитър Тодев, свещ. Данаил Голомехов и дякон Николай Арнаудов. Богослужебните песнопения на утринната и литургията изпълни митрополитският хор „Йеромонах Неофит Рилски” с диригент г-н Йоанис Папахронис. Впечатляващият с размерите си храм беше изпълнен с богомолен народ, сред който беше и най-възрастният жител на Якоруда – 103-годишният дядо Георги. Тук направи силно впечатление и високият процент на мъжете-богомолци, което почти никъде другаде не се среща в България.

Продължение: Якоруда посрещна своя нов митрополит (снимки)

 Не сте регистрирани в системата.

Нашите партньори

Neterra


Копирането на статии от "Двери на Православието" в други Интернет сайтове е разрешено единствено при коректно посочване на първоизточника.