Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)

slizane v_ada_Vatopedi„И на всички в гробовете подари живот!”

Възлюбени,

Така завършва удивителният тропар на Христовото Възкресение: Христос подари живот на всички в гробовете. Докато Неговото тяло лежало в запечатания гроб, след свалянето Му от кръста, Иисус не почивал. Няма го епитафа „Почивай в мир!” на надгробния камък. Докато Христовото тяло лежало в гроба, Неговата душа слязла в дълбочините на ада да води битка с дявола. Иисус отишъл да освободи душите на затворените там след тяхната собствена смърт.

Традиционната икона на Христовото Възкресение ясно отразява победата на Христос над смъртта по най-безспорен начин. Ако погледнем внимателно иконата на Възкресението, ще видим как Христос изтегля най-напред първия човек – Адам от гроба. Ева е от лявата страна на Христос. Нейните ръце са в умилително положение и в очакване на Иисус. Това смирено съподчинение към Христос е всичко, на което Адам и Ева са се надявали. Христос свършил всичко останало, което показва, защо измъква Адам от гроба с хватка на китката на ръката. Всички, които предшествали Христовото разпятие и се намирали в ада, очаквали идването на Месия. Сега те се почувствали свободни в преизподнята и свободно общували с Христос и Неговите ангели. Е, наистина, адът е все още там, но неговата мощ да задържа душите на човеците е вече обезсилена. Всички в гробовете могат да издигат ръце към Господ Иисус, Който е там и ги очаква да ги измъкне от гроба и да им подари живот.

Такава е значимостта на Христовото Възкресние: Христос умря, но също и възкръсна, като подари живот на всички в гробовете – живот в цялата му пълнота. Живот без край. Живот без сълзи и болест. Живот – вълнуващ и пулсиращ!

Че кое човешко сърце няма да пожелае пулса на подобен живот с Бога?

Така че нека химнът на победата да ечи навън! Нека добрата новина бъде чута навред! Нека всяка уста да запее в един глас и с едно сърце: Христос възкръсна от мъртвите, със смъртта Си разруши смъртта и на всички в гробовете живот подари.

Христос воскресе! Воистину воскресе!

С обич във възкръсналия Спасител,

† Митрополит ЙОСИФ

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

carti-vechi-460x220Библеистичен семинар, организиран от Департамента по изучаване на ръкописната традиция на Новия Завет при Богословската академия във Волос, се проведе на 31 март 2015 г. в Атина. Темата на семинара беше „Новият Завет в църковен контекст”.

Семинарът се проведе в две сесии, председателствани от д-р Николаос Аспрулис, научен сътрудник в академията. В своето въведително приветствие той осведоми аудиторията за работата и дейността на Богословската академия във Волос. А двамата съ-директори на департамента проф. Екатерини Цаламбуни и проф. Христос Караколис разказаха за целите на новооснования департамент и за значимостта на семинара като негово първо официално събитие.

Пленарен доклад беше изнесен от д-р Кристофър Такет, професор в университета в Оксфорд, Англия, на тема „Какво е да изучаваш Новия Завет? Новият Завет и ранното християнство”. В лекцията си проф. Такет се постара да даде отговор на наглед простия въпрос „Какво представлява изучаването на Новия Завет (New Testament Studies)”, тъй като терминът New Testament Studies е широко използван и има много департаменти или секции в университети или други институции, които се казва, че са посветени на новозаветни изследвания, а също така има международно научно общество, наречено „Общество за изучаване на Новия Завет” (SNTS). Каква е тази дисциплина, която е дала своето име на академични дружества, академични длъжности и на отдели от академични институции? Във втората част от своя доклад проф. Такет засегна възможния принос на текстове (напр. неканоничните евангелия или творенията на т. н. апостолски мъже и др.) за новозаветните изследвания и за нашето разбиране на новозаветния текст.

Цялата статия: Библеистичен семинар се проведе в Атина

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (9 Votes)

Polagane groba_Stavronikita_TheophanesВелики петък. Денят за възпоменаване на Христовите страдания. Това правим вече 2000 години вярващите в Иисус като Христос и Господ, въплътен Божи Син, пострадал за изкуплението и спасението на всички хора. Стотици църковни поети и песнописци са възпели от душа и сърце човеколюбивото снизхождение и спасителните страдания на Господ Иисус Христос. Един от най-хубавите текстове, който има и прекрасна мелодия в източноцърковната певческа практика, е стихирата „Тебе обеющагося”. Предлагаме я в гръцкия оригинал и в превод на български и църковнославянски език.

Слава… и сега… самогласен, гл. 5

Тебе, Който се обличаш със светлина като с дреха, като Те свали от дървото Йосиф заедно с Никодим и Те съзря мъртъв, гол, непогребан, потъна в съчувствен плач, ридаеше и казваше: о, пресладки Иисусе, Когото преди малко слънцето като видя да висиш, обгърна се с мрак и земята от страх се разтресе, а завесата на храма се раздра; но ето, сега виждам Тебе, Който заради мене доброволно прие смърт! Как да Те погреба, Боже мой? Или как да Те повия с плащаница? С какви ръце да се докосна до Твоето нетленно тяло? Или с какви песни да възпея Твоята смърт, Милостиви? Величая Твоите страдания, възпявам и погребението Ти заедно с възкресението, като казвам: Господи, слава на Тебе!

Цялата статия: Велики петък – скърбим за Христос!

4.2 1 1 1 1 1 Rating 4.20 (5 Votes)

22047За десета поредна година БНТ ще излъчи пряко от църквата на Божи гроб в Йерусалим запалването на Благодатния огън. Директният ефир ще може да се проследи в извънредното издание на предаването „Вяра и общество”, което започва в 13:30 ч. В началото ще видите репотаж как Кувуклията, параклисът на Гроба Господен, се подготвя и запечатва преди запалването на Благодатния огън.

Събеседници в студиото ще бъдат свещ. Александър Лашков и писателите Теодора Димова и Александър Урумов, които ще разсъждават за свидетелствата на Христовото възкресение, за съвременния скептицизъм, за саможертвата, себеотрицанието,  радостта, любовта и болката да си християнин. Ще търсят отговор и на въпроса: по какво се различава християнската вяра в умиращия и Възкръснал Бог от подобни езически вярвания?

Цялата статия: На Велика събота „Вяра и общество” с пряко включване от Йерусалим

4.5 1 1 1 1 1 Rating 4.50 (8 Votes)

IMG 9603По традиция на Велики четвъртък Младежкият православен център „Чисти сърца” към катедрален храм „Св. Висарион Смоленски” в Смолян е организатор и домакин за боядисване на великденски яйца. Тази година със Съюза на инвалидите в Смолян и подпомогнати от милостиви хора закупиха 200 яйца и 60 козунака. На помощ за боядисването на яйцата се присъединиха и младите доброволци от БЧК в града.

Всеки се вълнуваше по своему за ритуала, който беше обогатен с разказа на учителката по вероучение Николина Жекина за Страстната седмица и за Христовото Възкресение. Тя припомни откъде идва обичаят да се боядисват и подаряват яйца. Преди много векове един мъдрец отговорил на разплакано дете, което държало счупеното си яйце. Подал му своето и казал: „Мъдростта е да даваш, без да дириш сметка, колко ти остава. И така да обичаш ближния, както Иисус беше заповядал на учениците Си. Доброто ще остане в сърцето на ближния”.

Цялата статия: „Чисти сърца” и приятели боядисаха и подариха 200 яйца (фоторепортаж)

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.