Карикатури

1 user and 1842 guests online
 
Вход чрез Facebook
 

Храмов празник на църквата „Св. Атанасий” във Варна

User Rating:  / 3

plakat 2014_lastНа 18 януари храм „Св. Атанасий” във Варна отбелязва своя храмов празник. В навечерието на празника в църквата беше отслужено петохлебие, а утре в 9 ч. ще започне божествената св. Литургия. Тя ще бъде отслужена от храмовото свещенство в съслужение със свещеници от Варненска и Великопреславска епархия, както и от други епархии в страната.

Църковното настоятелство е подготвило за празника много листовки на различни духовни теми, а списанията „Амвон”, детското „Камбанка” и енорийският вестник „Православен глас” ще се разпространяват сред миряните.

Ще бъде осветен рибен курбан, който присъстващите ще могат да споделят след празничната служба.

Св. Атанасий Александрийски, заради големите си заслуги за православието наричан също Велики, е живял през 4 век, а Църквата почита паметта му два пъти в годината – на 18 януари, заедно със св. Кирил Александрийски, и на 2 май. Св. Атанасий изиграва голяма роля в борбата на Църквата срещу арианската ерес, за което се говори и в неговия тропар: „Стълб си бил на православието, свещеноначалниче Атанасие, като си утвърдил Църквата върху божествените догмати, защото, проповядвайки Сина като Единосъщен на Отца, ти си посрамил Арий. Преподобни отче, моли Христос Бог да ни дарува велика милост”.

 

 

Забраниха на йеромонах Василий (Венков) да служи и изповядва в Пловдивска епархия

User Rating:  / 50

VasiliyVenkovПловдивският епархийски съвет взе решение да забрани на йеромонах Василий (Венков), числящ се към братството на Зографския манастир на Света Гора, но почти постоянно пребиваващ в България, да извършва каквито и да било богослужения в Пловдивска епархия. Решението идва след разследване на комисия на Пловдивска митрополия в Калоферския манастир за взаимоотношенията между йеромонаха, смятан за духовник на монахините, и сестринството. Срещу него беше подадена жалба от брата на една от монахините за оказване на психически тормоз в това число и за сексуални намеци. Жалбата била подадена до Пловдивския митр. Николай, както и до Главна прокуратура. 

Митрополит Николай и игуменът на Зограф архим. Амвросий в сряда посетиха Калоферския манастир, който се води за един от най-многобройните женски манастири у нас, но не обявиха официално резултатите от проверката. Днес Епархийският съвет на Пловдивска митрополия излезе обаче със следното решение, в която все пак се говори за „поведение” на монаха:

Продължение: Забраниха на йеромонах Василий (Венков) да служи и изповядва в Пловдивска епархия

Дискутират Закона за вероизповеданията в Карлово

User Rating:  / 2

90aКръгла маса за промените в Закона за вероизповеданията ще се проведе в Карлово в понеделник, 20 януари, съобщи за Дарик радио кметът Емил Кабаиванов. Поканени са трите парламентарни комисии по вероизповедания, култура и правни въпроси чрез техните председатели, представители на Православната църква и мюфтийството, кметове и юристи. Очаква се да участват и академичните среди, сред които Институтът по история при БАН и професори от Софийския университет.

„Нашата битка излиза извън параметрите на някакъв обикновен юридически спор за имоти и това е битка за историческа справедливост, каза карловският кмет, цитиран от Дарик. Според него хората трябва да изразят гражданската си позиция, като правят това в рамките на закона и с уважение към българските институции, какъвто е съдът.

В края на миналата година Окръжният съд в Пловдив присъди архитектурния паметник от 15 век в центъра на Карлово за собственост на Главното мюфтийство и това предизвика вълна от негодувание в подбалканското градче. Жалбата срещу това решение ще се разглежда в Пловдивския апелативен съд на 14 февруари.

От своя страна мюфтийството твърди, че все още не е решило, дали джамията ще се възстанови като молитвен дом, тъй като в града вече има една джамия за местните мюсюлмани. Те твърдят, че биха намерили и финансиране за реставрация на паметника, който сега бил в окаяно състояние и все още не се използвал като археологически музей, каквато идея имало от 30 години.

Именно поправките за връщането на паметниците на културата на религозните общности, които са ги притежавали в миналото, станаха най-спорният момент в предлаганите промени в Закона за вероизповеданията.

За промените в Закона за вероизповеданията – във „Вяра и общество”

User Rating:  / 4

44Съботното предаване на „Вяра и общество на БНТ е посветено на промените в Закона за вероизповеданията и полемиката, която те предизвикват. Участниците в предаването ще търсят отговори на въпросите:

  • Кое провокира спешните поправки на проекто-поправките в Закона за вероизповеданията в края на миналата година? Защо БПЦ и Главното мюфтийство се обявиха срещу тях? Ще приеме ли Парламенът тези поправки? Ще утихне ли силният обществен натиск срещу идеята недействащи храмове, превърнати в паметници и музеи, отново да станат действащи църкви и джамии. Дискусия по темата очаквайте с Пламен Славов, председател на Комисията по вероизповеданията в НС, Хюсеин Хафъзов, депутат от ДПС, и юриста Атанас Славов. Вашите въпроси и мнения по темата можете да заявите предварително чрез страницата във фейсбук на „Вяра и общество, на електронния адрeс viara@bnt.bg или на страницата на предаването в сайта www.bnt.bg. По време на излъчването пряко в ефир може да зададете въпрос на телефони:  02 9 444 999 и 02 814 2551.
  • Възхвала на Бога с източно пеене и класически произведения – за хора на Врачанска митрополия и неговия диригент еп. Киприян.
  • Да говориш с холивудски звезди за вярата в Бог, докато задоволяваш кулинарните им вкусове – специален гост е кулинарът по професия и евангелски пастор по призвание Румен Митев.
  • Пастир на българите, безкръвен мъченик на вярата – проф. Климентина Иванова за св. Евтимий, патриарх Търновски в навечерието на неговия празник.

 Предаването започва в 17 ч.

Хиляди германци против нов предмет в училищата „Приемане на сексуалното многообразие”

User Rating:  / 23

1fВ германската провинция Баден-Вюртемберг нараства движението в подкрепа на петицията „Не на образователния стандарт 2015 г. и идеологията на дъгата. Над 100 000 родители са против намерението на местното правителство да въведе през 2015 г. предмета „Приемане на сексуалното многообразие, пише Stuttgarter Zeitung. За да бъде разгледана петицията от местните власти, са необходими 100 хиляди подписа. Родителите настояват темата за нетрадиционните сексуални отношения – хомосексуалност, бисексуалност, транссексуалност, интерсексуалност, трансполовост и други да не бъдат пропагандирани в училищата под формата на борба срещу дискриминацията. Авторите на петицията смятат, че децата трябва да бъдат толерантни към сексуалните малцинства, но „рамките на училищната програма далеч надхвърлят тази цел. Родителите са против нетрадиционните сексуални отношения да бъдат представяни на децата като равностойни на семейството.

Продължение: Хиляди германци против нов предмет в училищата „Приемане на сексуалното многообразие”

Митр. Антоний свиква свещеническа конференция на именния си ден

User Rating:  / 18

1393508 568985496506252 1194065351 nНовият Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний свиква свещениците от епархията си в Берлин на конференция. Тя е първата от неговото управление, което започна с каноническия му избор на 27 октомври миналата година.

Конференцията съвпада с рождения и имен на ден на владиката – 17 януари, лични празници, които той ще сподели с клирици от цялата епархия.

Конференцията ще продължи три дни от 16 до 18 януари. Първия ден участниците във форума ще пристигат и ще се настаняват, тъй като българските църковни общини са разпръснати из цяла Европа.

Следващите дни ще са посветени на заседания и решаване на организационни въпроси. На Антоновден ще бъде отслужена празнична св. Литургия, а на 18 януари заупокойна служба за о. Иван Бонев, дългогодишен клирик на епархията.

Чисто практически причини налагат свикването на конференцията. Митрополит Антоний ще донесе и раздаде на свещениците нови антиминси с подписа на новия епархийски митрополит, както и негов портрет, който ще бъде поставен на подходящо място в храмовете. Духовниците ще получат църковни ценни книжа – кръщелни и венчални, които са едни и същи за цялата БПЦ.

Продължение: Митр. Антоний свиква свещеническа конференция на именния си ден

Гръцки медии: От България изгрява светлина за съборния път на Църквата

User Rating:  / 44

8

„Българската църква ликува заради единството на вярващите в цялата страна и чужбина, благодарение на смели клирици, подкрепяни от един сайт за църковни новини, който не се фокусира върху търсенето на сензация, но работи в дух на правда и грижа за вярващите си читатели, които искат да знаят, какво се случва в Църквата.

Така започва статията си Филуменос Хадзис, публикувана в популярната гръцка агенция за църковни новини Ромфеа. Авторът е силно впечатлен от събитията у нас през последните месеци и разказва на гръкоезичните читатели на медията за изборите във Варна и Гоце Делчев, за съборния дух, който е проявил вярващият народ, за искрените молитви и бдения, с които бяха съпроводени изборите и които „пресякоха опитите на някои противници да повлияят на Синода и да променят волята на избирателите. В единството на всички вярващи – клир и народ – и при общото участие на всички във вземането на жизненоважни за Църквата решения авторът вижда разковничето за решението на много от болните проблеми на съвременния църковен живот.

Продължение: Гръцки медии: От България изгрява светлина за съборния път на Църквата

Новоизбраният предстоятел на Чешко-Словашката църква търси признание от Вселенска патриаршия

User Rating:  / 3

15Избраният в Прешов предстоятел на Църквата на Чешките земи и Словакия митр. Ростислав изпрати писмо до Вселенския патриарх Вартоломей, в което го уведомява за своя избор и се надява да се срещне с него. Новият предстоятел бе избран по спорен начин в условията на разцепление в тази поместна Църква, настъпило след оставката на предишния предстоятел Христофор.

Чрез писмото си митр. Ростислав иска да установи контакт с Вселенския патриарх и да получи признанието на Вселенската патриаршия за каноничността на неговия избор.

Митрополит Ростислав уверява патриарха, че „приема и изповядва догматичните решения на св. Вселенски и Поместни Събори на Православната църква, както и техните св. Канони и св. Предание на Църквата”.

Продължение: Новоизбраният предстоятел на Чешко-Словашката църква търси признание от Вселенска патриаршия

Повече от 400 хиляди се поклониха на Даровете на влъхвите в Москва. На ред е Петербург

User Rating:  / 13

dary9-580x403412 хиляди московчани и гости на руската столица са се поклонили на Даровете на влъхвите, донесени в Москва по повод Рождественските празници. Реликвите бяха в Москва от 6 до 13 януари. Те бяха донесени от Света Гора, където се съхраняват. Заради студа правителството на Москва предприе специални мерки, за да обгрижи чакащите на огромните опашки богомолци. Средно по 9 часа се е чакало пред храма на Христос Спасителя. За поклонниците са били докарани автобуси за отдих и сгряване, оборудвани са били 36 пункта за храна, девет полеви кухни, раздаван е бил горещ чай. До 2400 сътрудници на полицията и военнослужещи на денонощие са се грижели за реда на мероприятието.

Продължение: Повече от 400 хиляди се поклониха на Даровете на влъхвите в Москва. На ред е Петербург

Епископ Наум оглави панихидата за Златка Генкова в катедралата „Св. Неделя”

User Rating:  / 15

IMG 0264Стобийският еп. Наум, Главен секретар на Св. Синод, оглави днес панихидата за 40 дена от кончината на г-ца Златка Генкова, дългогодишен служител на Синодално издателство и главен редактор на „Църковен вестник”. Роднини и близки на г-ца Генкова, нейни колеги и приятели дойдоха в столичната митрополитска катедрала „Св. Неделя” да се помолят за упокоение на душата й.

В словото си след панихидата епископ Наум припомни приноса на Златка Генкова в църковното книгоиздаване и просвета. „Тя беше една от малкото жени-богослови, които работиха в Църквата в годините на комунизма”. Г-ца Генкова работеше с педантичност и усърдие, без да търси лична слава, а единствено в полза на Църквата, водена от своята силна вяра и преданост на Божието дело, подчерта архиереят.

Епископ Наум предаде на роднините и близките й съболезнованията на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит, който също оценява високо делото на г-ца Генкова в издателската и просветната дейност на БПЦ.

От редакцията на „Църковен вестник” не се забеляза присъствие на панихидата, както нямаше и на погребението преди около 40 дена.

В панихидата взеха участие о. Кирил Попов и дякон Петър Симеонов:

IMG 0265

Богоявленски водосвет и четирикратно хвърляне на кръста в Дунава в Регенсбург (фоторепортаж)

User Rating:  / 22

55На 12 януари българите от Регенсбург, столицата на Оберпфалц, Германия, отпразнуваха неделя след Богоявление с Велик водосвет. Нашите сънародници от Регенсбург и околностите взеха молитвено участие в св. Литургия, която отслужи нашият свещеник там отец Йордан Пашев в съслужение с иконом Виктор Иванов-Цимер, обслужващ българската църковна община в града на трите реки – Пасау.

Скъпи гости на празника бяха енориаши от общината ни в Пасау, както и иподяконите Николай и Петър. На клира пя проф. Божидар Андонов от БФ на СУ. След службата беше отслужен велик Богоявленски водосвет, като всички бяха поръсени за здраве и успехи през новата 2014 г. Тогава свещениците оглавиха шествие до р. Дунав. Пътят на шествието мина през площада на Стария житен пазар в Регенсбург (Alter Kornmarkt), където е паметната плоча на св. Методий. Там отец Йордан и отец Виктор отслужиха кратък молебен за българския народ. Българите в Регенсбург от 1985 г. отбелязват на това място всяка година на 24 май делото на св. братя Кирил и Методий.

Продължение: Богоявленски водосвет и четирикратно хвърляне на кръста в Дунава в Регенсбург (фоторепортаж)

Чешки архиепископ написа писмо до патриарх Вартоломей

User Rating:  / 10

3758-photo previewЧешкият архиепископ на Оломоуц Симеон, най-възрастният йерарх на Православната църква в Чешките земи и Словакия, който доскоро беше наместник-председател на св. Синод, изпрати писмо до Вселенския патриарх Вартоломей, в което изразява разочарованието си от изборите за Пражки архиепископ и за предстоятел на цялата църква, които се проведоха в Словакия преди два дена. Архиепископ Симеон, който беше отстранен от председателския пост от останалите трима членове на Синода, не прие тяхното решение. Сега той призовава Вселенска патриаршия да се намеси и да помогне да се изправи противоканоничната ситуация в тази поместна Православна църква. Московска патриаршия обаче веднага призна изборите в Прешов, Словакия, въпреки очевидно неканоничното им провеждане.

В писмото по-конкретно се казва:

„Всесветий Архиепископе на Константинопол, Новия Рим, и Вселенски патриарх, любими и най-скъпи брате и съслужителю на Наша скромност, владико Вартоломей, прегръщам Ви в Господа и с голяма утеха  Ви поздравявам.

С тъга Ви съобщаваме, че разколът в Православната църква в Чешките земи и Словакия се превърна в реалност. Тъй като останах единственият каноничен епископ в Православната църква в Чешките земи и Словашкия, се опитвам да намеря смелост, за да мога с Вашата подкрепа да продължавам в борбата.

Днес свършиха това, което започнаха в понеделник, 9 декември 2013 г. Архиепископът на Прешов Ростислав беше избран незаконно за митрополит на Чешките земи и Словакия, а моят бивш викарен епископ Йоаким без мое знание, съгласие и благословия подаде оставка от поста си и беше назначен от лъжесинода, който не съм свиквал, за архиепископ на Прага. Тези избори, както е ясно и на двама ни, не са канонични.

Продължение: Чешки архиепископ написа писмо до патриарх Вартоломей

Епископите Серафим и Григорий са двамата кандидати на Неврокопска епархия

User Rating:  / 56

 MG 1609 MG 8794Преди минути станаха известни резултатите от епархийските избори в Гоце Делчев. Това са Мелнишкият епископ Серафим, викарий на Неврокопския митрополит (30 гласа), и Браницки епископ Григорий, игумен на Троянския манастир (28 гласа). На трето място по брой на подадените гласове (2 бр.) е Драговитийският епископ Даниил, сега викарий на митрополита на САЩ, Канада и Австралия Йосиф.

Камбаните на катедралния храм „Св. св. Кирил и Методий” бият празнично, а събралите се пред храма стотици християни не крият радостта си от резултатите.

И тримата епископи са духовни чеда на Неврокопския митрополит Натанаил. Още от самото начало на изборната процедура християните в Неврокопска епархия показаха, че желаят един от тях за свой митрополит.

Следващата неделя, на 19 януари, Св. Синод трябва да избере един от двамата за Неврокопски митрополит.

Очаквайте подробности.

На снимките: вляво в архиерейски одежди е Мелнишки еп. Серафим, а вдясно в черни одежди е Браницки еп. Григорий.

Фоторепортаж от началото на изборите в Гоце Делчев

User Rating:  / 18

12аМалко след 11 ч. започна гласуването за нов митрополит на Неврокопска епархия, който да наследи Неврокопския митрополит Натанаил.

Тридесетте епархийски избиратели влязоха в сградата на новата митрополия в Гоце Делчев и при закрити врати започнаха процедурата, водена от временно управляващия епрахията Видински митр. Дометиан. При строги мерки за сигурност в двора на митрополията не се допускат никакви външни лица. На улицата отпред обаче стотици миряни стоят и чакат обявяването на резултата със запалени свещи, като молитвено изпълняват църковни песнопения.

Преди да започне събранието за избор митрополит Дометиан и останалите духовници се поклониха на гроба на покойния владика Натанаил.

Продължение: Фоторепортаж от началото на изборите в Гоце Делчев

Неврокоп в предизборната нощ

User Rating:  / 15

5n

Миряни и свещеници в седалището на Неврокопска епархия, гр. Гоце Делчев, тази нощ ще будуват в молитва за успешни избори утре, когато според решението на Св. Синод на Българската православна църква от 22 декември 2013 г. трябва да се проведе епархийски избирателен църковно-народен събор на представителите от цялата епархия. Някои от 30-те избирателя (по 6 от петте духовни околии Благоевградска, Санданска, Петричка, Разложка и Гоцеделчевска) вече са пристигнали в града, съобщават кореспонденти на „Двери.бг”, и участват в молитвите.

Продължение: Неврокоп в предизборната нощ

 Не сте регистрирани в системата.

Нашите партньори

Neterra


Копирането на статии от "Двери на Православието" в други Интернет сайтове е разрешено единствено при коректно посочване на първоизточника.