Карикатури

0 users and 2027 guests online
 
Вход чрез Facebook
 

Кампания в помощ на бедстващите сърби организира Богословският факултет на ВТУ

User Rating:  / 9

788По инициатива на Православния богословски факултет на Великотърновския университет „Св. Кирил и Методий” Православният център „Проф. Тотю Коев” при факултета организира благотворителна кампания „Заедно сме по-силни”, чиято цел е набирането на помощи за бедстващите от наводненията на територията на Република Сърбия и Босна и Херцеговина.

Около 50 души е броят на загиналите до този момент, а над 32 хиляди са евакуирани на територията на Република Сърбия и около 100 хиляди на територията на Босна. Положението и в двете страни остава критично, като се очаква втора вълна от наводнения.

Кампанията „Заедно сме по-силни” има за цел да покаже съпричастността ни към нашите съседи не само на думи, но и на действия. Нека не бъдем безразлични, призовават от Православния богословски факултет. В периода 28-31 май 2014 г. на територията на ВТУ „Св. Кирил и Методий” ще бъдат разположени пунктове в Ректората, 4-и и 5-и учебен корпус, където студенти-доброволци от 9 до 16 ч. ще приемат донесените помощи. Хората в района на бедствието се нуждаят от консервирана храна, бутилирана вода, продукти на битовата химия, одеяла и лекарства. Също така финансова помощ ще бъде приемана на сметката на ВТУ „Св. Кирил и Методий”. Събраните помощи ще бъдат транспортирани до Сръбското посолство в България, а средствата ще се предоставят на Богословския факултет в Белград, откъдето ще бъдат разпределени към нуждаещите се.

Продължение: Кампания в помощ на бедстващите сърби организира Богословският факултет на ВТУ

Храм в руски стил строи българин в Пловдив

User Rating:  / 16

2014-05-30 1705 001В края на тази година в Пловдив ще бъде завършен строежът на нов храм в руски стил. Всичко започва преди девет години (през 2005 г.), когато Кирил Василев – собственик на „Хелиос метал център” – вижда в украинския град Николаев храм, посветен на св. Николай Чудотворец, който силно го впечатлява.

От този момент във Василев се поражда желанието в Пловдив да бъде изградена реплика на храма от град Николаев. За целта кметството на район „Западен” в Пловдив дарява терена, върху който храмът започва да се гради. Първата копка е направена на 1 декември 2010 г., а самият строеж започва няколко месеца по-късно, на 4 юли 2011 г. Архитектурният проект е дело на архитект Илко Николов, а изграждането му се осъществява с благословението и надзора на Пловдивския митр. Николай. Важно е да се отбележи, че пловдивската реплика на храм на св. Николай Чудотворец от гр. Николаев е почти 2 пъти по-голяма в сравнение с него, с обща квадратура от около 180 кв. м. Желанието на ктитора е довършителните работи да бъдат завършени до края на тази есен, за да може за Никулден 2014 г. в храма вече да се служи св. Литургия.

Храмът „Св. Николай Чудотворец” в Пловдив е еднокорабна кръстокуполна базилика в руски стил. До самия храм се издига камбанария, на фасадата на която ще бъдат монтирани два специални часовника, изработени от американската компания Verdin, лидер в производството на подобни артикули от 1842 г. За изграждането на този нов храм са използвани сложни метални конструкции, благодарение на които той е по-гъвкав при земетръсни условия и значително по-лек от подобни зданията на стандартно строителство. Височината от основата до върха на кръста върху купола е 22 м, а на часовниковата камбанария с кръста – 24 м. Двуметровите кръстове са изработени и позлатени в работилниците на Киево-Печерската лавра. „Кръстът на централния купол ще издържа на бури и на гръмотевици, защото е снабден с гръмоотвод, който ще привлича върху себе си светкавици и ще пази не само църквата, но и околните жилищни сгради” – споделя ктиторът на храма Кирил Василев и добавя, че върху малките куполи ще има още 4 по-малки кръста.

Продължение: Храм в руски стил строи българин в Пловдив

Вечер на творческите школи към храм „Св. Атанасий” във Варна

User Rating:  / 5

8fНа 1 юни, неделя, от 18 ч. в Концертното студио на Радио Варна ще се проведе творческа вечер на школите при храм „Св. Атанасий”. Изложба на икони, рисунки, концерт и представяне на известни басни са подготвили децата. Събитието се осъществява с благословението на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан и е част от програмата на Радио Варна в подкрепа на талантливи деца и младежи „Криле за начало”.

Школите по изкуства при храм „Св. Атанасий” са създадени през 2011 г. по идея на прот. Дончо Александров и с благословението на Варненския и Великопреславски митр. Кирил. Настоятелството на храма работи активно за приобщаване на подрастващите към християнските ценности и традиции. Заниманията с децата са безплатни и се водят от специалисти. Вече трета година към храма работят школата по актьорско майсторство с ръководители Мариета и Стефан Златарски, школата по изобразително изкуство с ръководител Тереза Зиковска и Детският хор „Ангели” с диригент Евгения Григорова. През 2012 г. беше създадена и школата по иконопис с ръководители Катя и Младен Костадинови.

Продължение: Вечер на творческите школи към храм „Св. Атанасий” във Варна

Четирима патриарси ще открият новата катедрала „Възкресение Христово” в Тирана

User Rating:  / 24

6aЧетирима патриарси и четирима архиепископи ще присъстват в неделя на освещаването на новия катедрален храм на Албанската православна църква в Тирана. Богослужението ще предстоятелства Константинополският вселенски патр. Вартоломей в съслужение с патриарсите на Йерусалим, Сърбия и Румъния и архиепископите на Тирана, Кипър, Атина и Варшава. Свои представители изпращат и патриаршиите на Александрия, Антиохия, Москва, България и Грузия. БПЦ, с благословението на Н. Св. Българския патриарх Неофит и по решение на Св. Синод, ще бъде представена от Неврокопския митр. Серафим, който ще вземе участие в богослужебните последования и ще поднесе поздравително послание на нашия патриарх.

tirana 1Откриването на катедралния храм в албанската столица има огромно символично значение за Албанската православна църква. То се тълкува като символ на възкресението на православието в тази балканска страна, пострадала изключително много от атеистичния режим. По време на гоненията срещу автокефалната Албанска църква (1967-1990 г.) атеистичният режим разрушава голяма част от православните храмове и манастири, а други превръща в складове, фабрики, казарми или увеселителни заведения. През 1965 г. старият катедрален храм на централния площад на Тирана е разрушен и на негово място е построен 15-етажен хотел. В комплекса към новия катедрален храм ще се помещава и синодалният център, културен център и др.

Присъствието на предстоятелите на толкова много православни поместни църкви е знак на признание към мисионерското дело на Тиранския и на цяла Албания архиеп. Анастасий (Янулатос), който оглави Албанската църква преди 22 години и успя да направи изключително много за нейното възраждане. Своето уважение към мястото на Албанската православна църква в живота на страната ще изразят и президентът на страната Бужар Нишани, министри и политици, които ще присъстват на откриването на храма.

Комюнике от срещата на Българския патр. Неофит и Московския патр. Кирил

User Rating:  / 9

12wНа 29 май завърши първото официално посещение (наричано „посещение на мира” или „мирно”) на Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит в Русия, където той беше от 23 май. На 29 май в Санкт Петербург двамата предстоятели подписаха комюнике за срещата, в което се обобщават резултатите от визитата. В него се посочват въпросите за православното поклонничество, обмена на учащи се между духовните школи на двете църкви, принципа на вземане на решения и представителството в предстоящия Велик всеправославен събор. Текстът на комюникето е публикуван в официалните сайтове на двете патриаршии.

КОМЮНИКЕ

От 23 до 30 май 2014 г. се състоя мирно официално посещение на светейшия Български патриарх Неофит в Руската православна църква. Сред съпровождащите Негово Светейшество лица бяха Високопреосвещените Видински митрополит Дометиан, Ловчански митрополит Гавриил, Варненски и Великопреславски митрополит Йоан, Русенски митрополит Наум.

По време на визитата предстоятелите на Руската и на Българската православна църква отслужиха св. Божествена литургия в Московския катедрален храм „Христос Спасител” и в Казанския катедрален храм в Санкт Петербург, взеха участие в тържествата по случай Дните на славянската писменост и култура, посетиха посолството на Република България в Руската федерация.

Продължение: Комюнике от срещата на Българския патр. Неофит и Московския патр. Кирил

Кандидатстудентски изпит по Теология в БФ на Софийския университет

User Rating:  / 9

f5Устният кандидатстудентски изпит по Теология в Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски” за академичната 2014/2015 г. ще се проведе на 22 юни 2014 г. (неделя) от 09:00 ч. в сградата на Богословския факултет, пл. „Св. Неделя” № 19.

Необходимите документи за кандидатстване са: заявление по образец, лична карта и платена такса в размер на 30 лв. за един изпит. Таксата се заплаща в паричен салон на Ректората или по банков път във всяка търговска банка (без БНБ) на сметка на СУ „Св. Климент Охридски”: БНБ–ЦУ

IBAN: BG52 BNBG9661 3100 1743 01

Банка: БНБ;

BIC CODE: BNBGBGSD

Титуляр: СУ „Св. Климент Охридски”, Задължено лице (вносител) – имената на КАНДИДАТСТУДЕНТА.

Подаване на документи, класиране и записване на кандидатите:

Подаването на документи става от 17.02.2014 г. в сектор „Прием” на Отдел „Образователни дейности” в Информационния център на Ректората.

Продължение: Кандидатстудентски изпит по Теология в БФ на Софийския университет

Приключи изследователският проект „Образование, религия, медии и политика: анализ на реалности”

User Rating:  / 12

DSC07662Вчера, 29 май, в зала № 2 на Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски” се състоя заключителна среща на участниците в проекта „Образование, религия, медии и политика: анализ на реалности” към Европейската оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”.

В рамките на двугодишния проект екип от докторанти, постдокторанти и преподаватели от Софийския университет „Св. Климент Охридски” изследваха посланията на политическата реч и тяхната медийна регулация от философска, езикова и богословска гледна точка. Поради спецификата на проблематикат, съвсем естествено в проекта бяха привлечени докторанти и преподаватели по философия и политология, по богословие, както и филолози.

На заключителната среща беше отчетена добрата ефективност на проекта, дължаща се както на добрата му организация, така и на активната работа от страна на участниците. Приветствие и обобщение на резултатите от проучванията направи ръководителят на проекта д-р Цветина Рачева.

Продължение: Приключи изследователският проект „Образование, религия, медии и политика: анализ на реалности”

Възнесение Господне празнуваме

User Rating:  / 7

Vaznesenie Seslavci_16-17vТази вечер с вечерното богослужение започна празникът Възнесение Господне. На него честваме възнасянето на възкръсналия Господ Иисус Христос от Елеонската планина на 40-ия ден след Възкресението. Събитието, описано от св. евангелист Лука в края на евангелието му и в началото на втората му книга – Деяния апостолски, е дало повод в древност още да се установи този празник.

Не са много църквите у нас, посветени на това събитие. Повече са манастирите и параклисите, особено по високи места, именувани обикновено „Св. Спас”: Долнолозенският манастир над софийското село с това име, Сопотският манастир, Долновасилишкият манастир, Костенечко, Бакаджишкият манастир в Ямболско. Параклисите са десетки и такива се строят също и в ново време. Един от тях е параклисът в квартал Резбарци на град Кърджали, а от незапомнени времена е параклисът „Св. Спас” във вече чисто мюсюлманската махала Текето (с алевийско светилище от 15 в.) край хасковското село Тракиец. Все пак в град Шумен има възрожденска църква „Св. Възнесение”, а в София от няколко години само действа новият неголям, но добре устроен храм „Св. Възнесение” на кръстовището на бул. „Ситняково” и ул. „Шипченски проход”.

Продължение: Възнесение Господне празнуваме

Финансови злоупотреби откри одитът в Русенска епархия

User Rating:  / 24

mitropoliaИзточници от Русенска епархия разкриха, че в хода на назначения от митрополит Наум одит на финансите на епархията са били разкрити значителни злоупотреби с църковни средства. Подробности ще бъдат оповестени след пълното приключване на проверката.

Малко след встъпването си в длъжност новият Русенски митрополит назначи независим финансов одит, тъй като имаше постъпили сигнали от представители на свещенството и местната гражданска власт, че в администрацията на митрополията са извършвани нерегламетирани финансови операции със средства на епархията.

Продължение: Финансови злоупотреби откри одитът в Русенска епархия

Храмът в с. Мърчаево след земетресението е заплашен от срутване

User Rating:  / 5
2110167904Земетресението на 24 май разруши почти напълно действащата църква „Св. Георги Победоносец” в софийското село Мърчаево, съобщава bTV. Храмът пострада сериозно от земетресението в Перник преди две години, а новият трус нанесе още по-големи поражения. Още преди две години комисия от общината установява, че сградата на храма в Мърчаево е опасна и трябва да се укрепи. Това обаче не може да стане без министерско разрешение, защото храмът е паметник на културата. Само че становището на културното министерство тогава е точно обратното – сградата не е опасна, а процепите трябва да се запълнят с лепило. Новият трус сега отваря нови процепи, нарушен е сериозно подпокривният пояс, който стабилиза цялата сграда. Камбанарията също е пред срутване – биенето на камбана е опасно.

„Отговорността е изцяло моя, тъй като аз съм председател на църковното настоятелство. Ще се търси от мене отговорност, ако – не дай, Боже! – се случи нещо” – допълва отец Илия.

Украинската църква наказа свещеник – командир на въоръжен отряд

User Rating:  / 8

22vЛуганският епархийски съвет направи обръщение към свещениците в своята епархия, в което им припомня, че употребата на оръжие и участието във въоръжените конфликти в Източна Украйна е недопустимо. Повод за това стана арестът на клирика на Луганска епархия свещ. Владимир Марецки, който на 25 май участва във въоръжена група проруски сепаратисти, нападала избирателни секции в Луганск в опит да възпрепятства гласуването за президент. При задържането им те са оказали въоръжена съпротива. Оказало, се че свещеникът бил също казак и командир на съответната група. Той не криел, че бил въоръжен и активно е участвал в нападенията срещу избирателните участъци. Свещеникът е член на т. нар. „Донско казачество” – официална военизирана структура на доброволци под егидата на руското правителство.

Продължение: Украинската църква наказа свещеник – командир на въоръжен отряд

Промоция на книгите на Двери, закупени по интернет

User Rating:  / 10

2014-04-25 1154

До края на юни книгите Там, където Бог се вижда и Свещица пред вечния огън могат да се купят по Интернет с 10% отстъпка – тук и тук.

Тези, които поръчат и двете книги, ще ги получат без да плащат цената за доставка.

Книгата на Месогейския митр. Николай Там, където Бог се вижда се продава в църковните книжарници в София: в храмовете „Св. Неделя”, „Св. Седмочисленици” и „Покров Богородичен”, в книжарницата на ул. „Цар Самуил” № 111 и в „Български книжици” на ул. „Аксаков” № 10.

Изданието се продава също така и в градовете: Варна, Благоевград, Гоце Делчев, Велико Търново, Видин и Стара Загора.

За поръчки на едро можете да пишете на редакторския ни имейл: redaktori@dveribg.net

Честванията на 24 май в Рим продължават

User Rating:  / 8

10348373 670510673020400 5227274938237389816 nДнес българска правителствено-църковна делегация ще бъде приета на традиционната аудиенция при папата по повод Деня на св. Братя Кирил и Методий. Делегацията се оглавява от премиера Пламен Орешарски, а представител на БПЦ е Западно- и Средноевропейският митр. Антоний. Срещата с главата на Римокатолическата църква по традиция се провежда на 24 май, но тази година тя бе преместена за по-късно заради посещението на папа Франциск в Йерусалим.

По предварителна програма след аудиенцията премиерът Орешарски и придружаващите го лица трябва да посетят храма „Св. апостол Павел”, който Ватиканът предостави за ползване на българската православна църковна община в Рим. Митрополит Антоний ще запознае официалните лица с историята на храма и условията, при които той се ползва от БПЦ. Владиката ще представи на премиера и новия енорийски свещеник на нашата църковна общност о. Емил Ангелов, който постепенно поема духовната грижа за българите в италианската столица.

Тържествата в Рим, посветени на славянските просветители, започнаха още на 24 май с молебен на гроба на св. Кирил в базиликата „Сан Клементе”, отслужен от митрополит Антоний, на който присъстваха членове на правителството и българската общност в Рим.

Продължение: Честванията на 24 май в Рим продължават

Патриарсите Кирил и Неофит посетиха българското посолство в Москва

User Rating:  / 9

90bПо покана на българския посланик в Русия Бойко Коцев патриарсите на България и Русия Неофит и Кирил посетиха българското посолство за официален обяд по повод визитата на Патриарх Неофит и по повод Деня на българската просвета, писменост и култура. Това съобщиха от българското посолство в Москва. На обяда присъстваха високопоставени представители на двете православни църкви, руският министър на регионалното развитие Игор Слюняев, генералният прокурор на Русия Юрий Чайка, представители на българската общност, български дипломати.

Българският посланик приветства гостите и напомни за вековните духовни връзки между българския и руския народ, съхранени в голяма степен и благодарение на православните църкви на двете страни.

„В преломни исторически моменти нашата обща православна вяра е помагала на нашите народи да отблъскват вражески набези и по този начин да укрепват духа си, да преживеят монголо-татарското и османското иго”, заяви българският посланик. Той подчерта огромната роля на православието и в условията на съвременните предизвикателства. „Именно сега ни е необходимо единство и тясно сътрудничество за запазване на общославянските православни ценности за благото на двата народа”, заяви българският посланик.

Продължение: Патриарсите Кирил и Неофит посетиха българското посолство в Москва

Осъдена на смърт християнка в Судан роди в затвора

User Rating:  / 12
407Християнката, която получи смъртна присъда на 15 май в суданската столица Хартум, днес роди в затвора момиченце, което кръсти Мая, съобщи Си Ен Ен. 27-годишната Мериам Яхия Ибрахим ще бъде екзекутирана, понеже е християнка.

Мериам получи присъдата, когато бе бременна в осмия месец, защото не пожела да се откаже от християнството и да приеме исляма. Макар че имаше 4 дни, за да преосмисли решението си, тя категорично отказа. Жената е била предадена от брат й, който години наред нямал информация за нея и започнал да я издирва. След като разбрал, че се е омъжила за християнин, побеснял и подал сигнал до прокуратурата в суданската столица.

Суданската християнка получи и втора смъртна присъда – за прелюбодейство. Тя не е изневерила на съпруга си, но той също е християнин. А според шериата брак с друговерец се смята за изневяра. И двете „престъпления” се наказват със смърт. Преди да увисне на въжето, Мериам ще трябва да понесе и друго наказание – 100 удара с пръчки. Мериам бе изпратена в затворническа килия заедно с 20-месечния си първороден син. Там тя вдигна температура, момченцето също се поболя заради липса на всякаква хигиена, но властите не позволиха постъпване в болница.

Продължение: Осъдена на смърт християнка в Судан роди в затвора

 Не сте регистрирани в системата.

Нашите партньори

Neterra


Копирането на статии от "Двери на Православието" в други Интернет сайтове е разрешено единствено при коректно посочване на първоизточника.