Свещица пред вечния огън
Поръчки тук:

2 users and 1218 guests online
 
Вход чрез Facebook
 

Започва подготовката за изборите на Западно- и Средоевропейски митрополит

User Rating:  / 9

photo verybig 994094Вчера в Берлин е пристигнал Великотърновският митрополит Григорий, който е и временно управляващ Западноевропейска епархия. Архиереят има за задача да организира изборите за нов митрополит на епархията, насрочени от Св. Синод за 20 октомври. Делегатите от общините из цяла Европа трябва да се съберат в седалището на митрополията в Берлин.

Гласуването ще се проведе в неделя, след св. Литургия в българския храм „Св. цар Борис“ в германската столица.

Почина майка Евпраксия, игумения на Врачешкия манастир

User Rating:  / 13

 MG 1624Вчера, на 16.10.2013 г., на 99 г. почина майка Евпраксия, дългогодишна игумения на Врачешкия манастир "Св. Четиридесет мъченици", Ботевградско, Ловчанска епархия. Покойната е постъпила в манастир още през 1937 г. и е била духовна сестра на бележитата подвижница майка Касиана, възстановителка на древния Врачешки манастир. След смъртта й през 1976 г. монахиня Евпраксия поема ръководството на сестринството и на делата на манастира. Високо равнище на духовния живот в обителта привлича нови жени да следват пътя на монашеството. Техният подвиг - на игумения Евпраксия и останалите монахини - става пример дори за благочестиви миряни-мъже, за монаси и свещеници, че и за архиереи.

През последните две десетилетия майка Евпраксия имаше добра помощ от по-младите сестри, но продължи да бъде духовна майка на всички тях. А името й беше дадено и на монахиня в Неврокопска епархия. Голямото строителство в манастира след политическите промени у нас не попречи на духовния живот, продължи и увеличаването на сестринството, за да може майка Евпраксия да си отиде със спокойна съвест, че тя оставя обителта на своето покаяние обновена в духовен и материален смисъл.

Погребението беше отслужено днес от Ловчанския митрополит Гавриил, архиереи, монаси, свещеници. Много миряни и монахини от далечни манастири дойдоха да се простят с майка Евпраксия и в молитва да й пожелаят небесно царство.

Бог да я прости и да я всели там, където тя през целия си живот мечтаеше да бъде!

Майка Евпраксия с игумения Мелания и монахини от Ресиловския манастир във Врачешката св. обител, 2011 г.:

 MG 1642-1

Снимки: Стефка Борисова

Вселенският патриарх на Св. Гора: Оставете инвестициите и се посветете на мисията си

User Rating:  / 16
article 15586_45363
Константинополският вселенски патриарх Вартоломей призова светогорските монаси да стоят далечe от икономическите инвестиции и да се посветят „изцяло на своята мисия”. Вселенският патриарх, който от вчера е на Света Гора по повод отбелязването на 100-годишнината от присъединяването на монашеската република към Гърция, отправи множество послания към нейните обитатели. В своето слово в Карея той каза: „Дойдохме да чуем вътрешните желания на вашите сърца, да се осведомим по-точно за възможните проблеми, които изпитва и това свято място на мълчанието и аскезата поради времената и кризите, поради човешкото безредие и да положим усилия и грижа те да бъдат разрешени...”. Целта, според патриарха, е монасите „необезпокоявани да продължат своето монашеско поприще далече от света и от нещата на света, от бурята и несигурността на така наречените икономически и други инвестиции, като насочите погледа и ума си само към „портата на милостта, към света Дева Мария”.
 

Гръцки йерарси ще протестират срещу приема на момичета в Атинската семинария

User Rating:  / 5

rizareios koritsia_563_420По време на заседанията на пълния състав на Свещения Синод на йерархията на Атинска архиепископия, които протичат в момента, е била обсъждана и темата за приема на момичета в историческата Ризариева семинария в Атина. Критично е било отношението на Атинския архиепископ Йероним към решението на ръководството на семинарията и Министерството на образованието и религиите, които от тази година разрешиха приема на момичета в църковното училище. Сред мотивите за това решение бяха постоянният спад на броя на семинаристите и свързаното с това все по-ниско равнище на образованието, което осигурява историческата църковна школа.

Продължение: Гръцки йерарси ще протестират срещу приема на момичета в Атинската семинария

Патриарх Неофит отпразнува рождения си ден в Русе

User Rating:  / 10

109826Негово Светейшество Българският патриарх Неофит отбеляза 68-ия си рожден ден в Русе. Десетки миряни поздравиха доскорошния Русенски митрополит, който все още е и временно управляващ Русенска епархия. Патриарха поздравиха също областното и общинското ръководство на Русе. Областният управител Венцислав Калчев подари на Негово Светейшество колекция маркови вина от местна винарна, а кметът на града Пламен Стоилов – писалка, изработена от италиански дизайнер. Десетки миряни поднесоха цветя и личните си благопожелания към главата на Българската православна църква.

Президентът Росен Плевнелиев изпрати писмо, с което поздравява Българския патриарх Неофит по повод рождения му ден. В писмото се казва:

Продължение: Патриарх Неофит отпразнува рождения си ден в Русе

Водят се преговори за освобождаването на двамата сирийски митрополити

User Rating:  / 4

osvПрезидентът на Сирийската лига Хабиб Ефрем е потвърдил информацията, че похитените сирийски митрополити са живи и има положително развитие в преговорите за тяхното освобождаване.

Преговорите за освобождаването на православния митрополит Павел (Язиги) и сиро-яковитския Марк Григорий Йохан Ибрахим, похитени от екстремисти на 24 април т.г. близо до Алепо, се водят успоредно с преговорите за освобождение на девет ливански заложници в Азаз, пояснил Хабиб Ефрем, позовавайки се на информация на генерал-майор Ибрахим Аббас.

Продължение: Водят се преговори за освобождаването на двамата сирийски митрополити

Проектът „Православна енциклопедия” отворен за сътрудничество с учени от България

User Rating:  / 7

IMG 2334На среща в Руския културно-информационен център в София на 14 октомври беше представена дейността на Църковно-научния център „Православная энциклопедия” пред българска публика. Целта беше да се разшири кръгът от български учени, сътрудници на проекта, по който за близо 15 години са издадени 32 тома от „Православната енциклопедия”. Лично ръководителят и главен редактор на центъра Сергей Кравец представи идеята на проекта и мащабната работа по него. Сергей Кравец подбира и координира екипа от учени, които участват в събирането, прецизирането, проверката и съставянето на статиите. Началото на работата по „Православната енциклопедия” започва в края на 90-те години на миналия век, а през 2000 г. излиза от печат първият том, специализиран върху Руската православна църква.

Над 120 научни редактори са ангажирани в изданието, което излиза със скорост 3 тома за година. Планира се да излязат още десетина тома до края на азбуката. В цялостния проект по „Православната енциклопедия” е ангажиран лично Московският и на цяла Русия патриарх Кирил, който е начело на Наблюдателния съвет на енциклопедията, а началото по нейната работа поставя неговият предшественик патриарх Алексий Втори. Към проекта има и втори – Попечителен съвет с председател кмета на Москва, в който влизат представители на бизнеса и дарителски организации. Третият съвет – общественият – е съставен от глави на културни и обществени институции. Така в капиталния труд по създаването на „Православна енциклопедия” са ангажирани хора от различни сфери на руския обществен живот.

Продължение: Проектът „Православна енциклопедия” отворен за сътрудничество с учени от България

На среща в Гърция беше отбелязана 20-годишнината на Балканския православен младежки съюз

User Rating:  / 7

DSCN1146От 4 до 6 октомври митрополията на Александруполис (Дедеагач) в Гърция беше домакин на честването на 20-годишнината от създаването на Балкански православен младежки съюз (БПМС) (Balkan Orthodox Youth Association, BOYA) под мотото “Да бъдат всички едно“.

Събитието беше открито с приветствие на митрополита на Александруполис Антим, който изрази задоволството си за направения избор неговата мирополия да бъде домакин на събитието. Той подчерта, че "с този вид срещи православното население на балканските страни засилва перспективата за хармонично добросъседство, особено в този критичен момент за региона и страната".

На срещата присъстваха около 50 православни младежи от Гърция, Кипър, Турция (Вселенска патриаршия), Румъния, Сърбия, България и Албания.

Продължение: На среща в Гърция беше отбелязана 20-годишнината на Балканския православен младежки съюз

Осветиха параклис на св. Петка на опасен пътен участък в Перник

User Rating:  / 2

PA149287Параклис, посветен на св. Петка, беше осветен на опасен пътен участък в Перник на Петковден. Десетки катастрофи са ставали в района на една от бензиностанциите на „Шел” на пернишката вътрешноградска магистрала. През юни 2007 г. пияна шофьорка уби на това място трима младежи. Тази пролет пиян водач причини смъртта на 17-годишна  велосипедистка.

Инициатор за издигане на храма е управителят на транспортен клъстер "Перник" Магдалена Милтенова, присъствала на гибелта на момичето през пролетта. След приключване на административните процедури по узаконяване на градежа само за шест работни дни се събраха над 8 хиляди лева. В списъка на дарителите са над 60 фирми и граждани от Перник и София. Сред тях са собствениците на транспортните фирми в Перник, местни бизнесмени, политици, юристи и граждани. Близките на загиналите деца също направиха дарения. Собственикът на фирмата от Бургас, изработила параклиса, също направи дарение, като отстъпи 1000 лв. от цената. Набирателната сметка остава отворена за благоустрояване на района около храма.

Продължение: Осветиха параклис на св. Петка на опасен пътен участък в Перник

Двадесет години детски летовища в Неврокопска епархия

User Rating:  / 27

„Оставете децата да дохождат при Мене и не им пречете, защото на такива е царството Божие” (Лука 18:16)

2013-10-14 2007Лятото отмина и в началото на новата учебна година е време за равнометка кои са успешните начини за приобщаване на децата към църковния живот. Практиката показва, че летните лагери са един от добрите подходи. Откъсването от ежедневието, потапянето в атмосферата на манастира, запознаването с живота в св. обител и духовниците в него дава възможност на малчуганите не само да научат за вярата, но и да се докоснат до нейното практическо приложение, до нейното въплъщение в живота.

Един от първите манастири, които започнаха да провеждат детски катехизически лагери е този в Хаджидимово. Тази година за двадесети път Неврокопска митрополия организира детския православен лагер в манастира „Св. вмчк Георги Победоносец” в гр. Хаджидимово. С благословението на Неврокопския митрополит Натанаил през 1994 г., веднага след избирането му за митрополит, за първи път деца от епархията летуват в манастира. Възприета е практиката, доказала с годините своята ефективност: лагерните смени да са отделно за момчета и момичета. Изключение прави само една година, когато смените са смесени поради участието на Неврокопска митрополия в проект „Подпомагане на личностното и социално израстване на децата извън училището” по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”. Тогава за едно лято през летовището в манастира минаха близо 400 деца.

Продължение: Двадесет години детски летовища в Неврокопска епархия

Пловдивска митрополия посрещна одеждите на св. Петка в деня на светицата

User Rating:  / 4

phoca thumb l dsc 8297По повод празника на св. Петка в Пловдив се завърнаха одеждите на светица, които бяха дарени на епархията от Румънската патриаршия. През летните месеци одеждите на св. Петка и копието на светогорската икона "Достойно есть" от патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" бяха отнесени за поклонение в няколко епархии на БПЦ, за да могат повече вярващи да им се поклонят.

Снощи в едноименния пловдивски храм одеждите на св. Петка бяха посрещнати от духовенството и вярващи от града. Празничното вечерно богослужение беше оглавено от Константийския епископ Антоний, доскорошен викарий на Западно- и Средноевропейския митрополит.

Днес в пловдивската църква „Св. Петка“ с архиерейско богослужение беше отбелязан храмовият й празник. Светата литургия оглави Пловдивският митрополит Николай. В съслужение с него отново беше епископ Антоний и свещеници от града. В празничните богослужения, посветени на св. Петка, взе участие камерният хор за източно църковно пеене "Нектарий протопсалт" от Букурещ, Румъния.

Продължение: Пловдивска митрополия посрещна одеждите на св. Петка в деня на светицата

Дни на православното филмово изкуство започват във Варна

User Rating:  / 7

kino 2013От днес във Варна започват дните на православното филмово изкуство. Те ще продължат до 19 октомври и се организират за втора година от Духовно-просветен център „Св. архангел Михаил”. Проявата е част от програмата по споразумението между Варненска и Великопреславска митрополия и Община Варна и е свързана с кандидатурата на града за Европейска столица на културата през 2019 г.

Тази година насловът на фестивала е „Светиите на XX век”. Подбрани са главно документални филми, в които е разказан животът на светци, живели през двадесети век. Програмата ще бъде открита с филма за св. Николай Велимирович (1881-1959 г.), който е канонизиран от Сръбската църква през 2003 г.

Един от фестивалните дни е посветен на Св. Гора. Тогава ще бъдат представени три филма. Двата от тях са за един от най-забележителните подвижници на Атон през 20 век – стареца Паисий Светогорец.

С три филма ще бъде представена и личността на св. Лука Войно-Ясенецки, гениален хирург, изповедник на православната вяра, заточеник в концентрационните лагери на СССР и голям чудотворец след своята смърт през 1961 г.

Сред личностите, представени на фестивала, е слабопознатият в България светец от 20 век св. Николай Японски, руски духовник, който основава Православната църква на Япония и превежда Новия Завет и православното богослужение на японски език.

Продължение: Дни на православното филмово изкуство започват във Варна

Започна учебната година в неделното училище на смолянския храм „Св. Николай”

User Rating:  / 4

IMG 0434Неделното училище към храм „Свети Николай Чудотворец” в Смолян за втора година събра деца, поискали да знаят повече за Бога, доведени от своите родители. Откриването на духовната учебна година стана с водосвет, извършен от храмовия свещеник Васил Маджаров, който е и ръководител на Неделното училище. Той поръси децата със светена вода и им пожела успех. Разказа им евангелската случка, когато учениците на Иисус Христос Го попитали кой е по-голям, а Той, като вдигнал нависоко едно дете, отговорил: „Който иска да влезе в царството Божие, трябва да стане като дете”.

„Ще се постараем да ви водим по пътя към Господ, каза на децата отец Васил, да ви научим на основните правила на Библията. Освен, че е Свещено Писание, тя е Книга на живота, затова ние всички трябва да я знаем. Тя е единственото правилно, истинско учение.” Той честити на всички първия учебен ден в църквата с думите: „Нека  Бог да ви благослови със здраве, живот и благоденствие, със запомняне и усвояване освен на науките в училище и науката на науките – Библията”.

След кратък отдих в двора на църквата се проведе и първото занятие на неделното школо.

Продължение: Започна учебната година в неделното училище на смолянския храм „Св. Николай”

В България регистрираха и Китайска църква

User Rating:  / 6

chinese-christians-singingБългария вече има Китайска християнска църква. Софийският градски съд е регистрирал новата религиозна общност официално още на 9 май тази година, но без становище на дирекция „Вероизповедания” към Министерския съвет, съобщава в-к „Преса”. Църквата е на евангелистка основа. Юридическите лица, които я представляват, са големи търговци на „Илиянци”. Фирмите им са с широк обхват на дейност: внос-износ, складова дейност, ресторантьорство. 

Продължение: В България регистрираха и Китайска църква

Албанската полиция откри стотици крадени старинни икони

User Rating:  / 4

71Полицията в Албания конфискува в Тирана 1077 икони, утвар и други предмети на църковното изкуство, датирани в периода 15-20 в. Ценните предмети са откраднати от църкви, археологически обекти и музеи в югоизточна Албания и Македония, пише „Асошиейтед прес”. Полицията е арестувала двама души, опитвали се да продадат културните ценности зад граница. Все още няма официална информация за стойността на откритите икони и предмети. От Министерството на културата в Албания само коментираха, че предметите са били предназначени за продажба в други балкански страни и в Западна Европа. От своя страна, премиерът на Албания Еди Рама призова гражданите на страната да съдействат за предотвратяване на загубата на културното наследство. Албанските медии коментират, че след падането на комунизма албанските църкви били буквално опустешени от набези, а търговията с икони и утвар заемала голям дял в черния пазар в страната. Засега намерените близо 300 икони се съхраняват в националната галерия в Тирана.

Продължение: Албанската полиция откри стотици крадени старинни икони

 Не сте регистрирани в системата.

Нашите партньори

Neterra


Копирането на статии от "Двери на Православието" в други Интернет сайтове е разрешено единствено при коректно посочване на първоизточника.