Свещица пред вечния огън
Поръчки тук:

Карикатури

1 user and 3797 guests online
 
Вход чрез Facebook
 

Вселенска патриаршия канонизира последния Трапезундски император Давид Комнин и неговите деца

User Rating:  / 15

article 14851На 11 юли Цариградската Вселенска патриаршия причисли със синодално решение към лика на новомъчениците последния император на Трапезундската империя - Давид Велики Комнин и неговите три деца Василий, Георги и Мануил, и племенника му и наследник на трона Алексий, пострадали мъченически в Константинопол на 1 ноември 1463 г. Канонизацията е свързана с 550-годишнината от тяхната мъченическа смърт, както и с 560 годишнината от падането на Константинопол (1453 г.) под османска власт. 

Трапезундската империя пада под османска власт през 1461 г. - няколко години след падането на византийската столица Константинопол. Император Давид и неговите деца са изпратени на заточение в Адрианопол, дн. Одрин, но след две години бившият император бил арестуван и заведен в Константинопол, където султан Мехмед II Завоевател му предлага да приеме исляма. Той отказва и на 1 ноември 1463 г. бил удушен заедно с трите си деца и племенника си.

Трапезундското царство възниква през 1204 г. в понтийските територии на Византийската империя, оглавено от Великите Комнини. То просъществува повече от два века.

Паметта на новомъчениците Давид Велики Комнин, Василий, Георги, Мануил и Алексей ще се чества в деня на тяхната мъченическа смърт - 1 ноември.

Дипломатически скандал между Московска и Вселенска патриаршия на честванията в Москва

User Rating:  / 19

Picture1sОт 24 до 29 юли Московска патриаршия организира грандиозни тържества по повод 1025-годишнината от покръстването на Киевска Рус. Въпреки че датата не беше кръгла годишнина, в организацията на честванията беше вложен огромен ресурс, като основната идея на организаторите беше да се демонстрира славянско единство на територията на три държави – Русия, Украйна и Беларус, както и общоцърковно единство при домакинството на Московския патриарх Кирил. В програмата активно участваха президентите на четири държави – Русия, Украйна, Сърбия и Молдова. Единствено президентът на Беларус демонстрира отношение към мероприятието и не уважи богослуженията в неговата столица.

Продължение: Дипломатически скандал между Московска и Вселенска патриаршия на честванията в Москва

Програма на Богородичния молебен канон в храмовете на София

User Rating:  / 14

Panagia 3От канцеларията на Софийска митрополия обявиха програмата за вечерните богослужения през Богородичния пост, на които ще се чете молебният канон към Пресвета Богородица. Те ще бъдат отслужени в столичните храмове от викария на Софийския митрополит, Знеполски епископ Йоан, както следва:

1 август, четвъртък, в катедралния храм “Св. Неделя”

2 август, петък, в храм “Св. Георги” - ротонда

4 август, неделя, в храм “Св. Петка Самарджийска” (в подлеза пред ЦУМ)

5 август, понеделник, в храм “Преображение Господне” – вечерня преди храмовия празник (без канон) 

Продължение: Програма на Богородичния молебен канон в храмовете на София

Започна Богородичният пост

User Rating:  / 11

1γДвуседмичният пост в чест на празника Успение на пресвета Богородица започна днес. Макар в църковния календар за 2013 г. да пише на 1 август "Начало на Богородичния пост", но всъщност още на 30 юли, вторник, е записано "Богородични заговезни". Това разминаване се е получило, защото 31 юли се падна в сряда и нямаше възможност да се заговява на 31 юли. Така че Богородичният пост вече започна.

Той е пост със "средна строгост", защото макар през него да няма указания за дни на "строг пост", ядене на риба се разрешава само на Господския празник Преображение, който отбелязваме на 6 август. Заради летните горещини и изобилието от зеленчуци и плодове местно производство постът се понася сравнително леко, стига хората да не извършват тежък физически труд. По време на Богородичния пост в редица църкви в големите градове се отслужват вечерни молебни канони към Божията майка. Този канон е преведен и на български и може да се чете от вярващите и у дома.

Продължение: Започна Богородичният пост

За летния Стефановден - водосвет в новостроящия се храм в Южния парк, София

User Rating:  / 14

zx620 1992267От няколко години в Южния парк на София се строи нов голям храм в чест на архидякон Стефан, който все още не е почетен с църква в негова чест в нашата столица. Недостигът на средства и някои неблагополучия забавиха строежа, който е едва на "кота нула", но пък е изградена камбанарията на храма, където има надежда да се започнат редовни богослужения. Засега край строежа всяка неделя по обяд църковното настоятелство начело с протойерей Йоан Куков извършват водосвет и се молят на Христовия първомъченик св. Стефан.

Така ще стане и в петък, 2 август, когато се празнува лятната памет на светеца - пренасянето на неговите свети мощи от Йерусалим в Цариград. На този ден от 12 ч. ще се отслужи празничен водосвет, на който настоятелството кани всички християни, за да почетат доблестния първомъченик.

И в неделните дни ще продължава тази традиция да се прави водосвет от 12 ч.

Вселенска патриаршия коментира случая с Есфигмен

User Rating:  / 8
molotof0 542_420Вселенска патриаршия потвърди позицията си по въпроса с манастира Есфигмен и схизматичните монаси, окупирали неговия конак в Карея. Отец Доситей Анагностопулос, който отговаря във Вселенска патриаршия за връзките с медиите, заяви:
 
"Проблемът с въпросния манастир за Вселенска патриаршия е приключил с изпращането на екзархия в свещения кинотис. Прилагането на решението е в компетенцията на гръцката държава. Надяваме се изпълнението на решението да бъде мирно", заяви представителят на Цариградската вселенска патриаршия.
 
Изявлението на патриаршията е във връзка с неуспешния опит на съдия-изпълнител и полицаи да влязат в окупирания конак на манастира Есфигмен в административния център на Св. Гора - Карея. Схизматиците-монаси и миряни, барикадирали се вътре, хвърлиха бомба "Молотов" и отблъснаха представителите на властта. Вече няколко години гръцките власти не могат да приложат съдебното решение, което постановява, че манастирът Есфигмен и конакът могат да бъдат законно обитавани само от каноничното есфигменско братство.
 
На снимката (Dogma.gr): монах хвърля самоделната бомба
 

Патриарх Неофит ще освети параклиса в Александровска болница в София

User Rating:  / 12

Èçîáðàæåíèå1140На 2 август от 10.30 ч. Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит ще извърши освещаването на параклиса "Св. Георги Софийски Най-нови" в двора на Александровска болница в София.

Храмът е изграден с дарителски средства и усилия през 2008 г. и с това се осъществява идея, която датира още от 1913 г. През последните години изцяло с дарения и доброволен труд постепенно беше довършен изграденият вече параклис. През 2012 г. беше направена електрическата инсталация и започна вътрешното обзавеждане, като бяха поставени иконостас и престол. На празника на светеца, 26 май, там се отбелязва неговата памет в присъствието на лекари, медицински сестри и лекувани хора.

За правилното действане на параклиса, който е в територията на енориите на храм "Св. Георги" на бул. "Св. патриарх Евтимий", беше създадено и утвърдено от Софийска митрополия църковно настоятелство от четирима лекари с председател свещ. Радослав Вутов. Преди месец беше завършен и първият етап от храмовата зография. Амбицията на църковното настоятелство и на служителите на най-старата университетска болница в България е храмът да се превърне в място, където да има редовни богослужения на повечето големи православни празници. 

Изложба във Варна на тема "Колко са чудни делата Ти, Господи!"

User Rating:  / 8

1На 27 юли в Духовно-просветния център "Св. архангел Михаил” във Варна беше открита изложба на рисунки и картини на децата, участвали в пленера на тема "Колко са чудни делата Ти, Господи!", съобщава прес-центърът на Варненска и Великопреславска митрополия.

В продължение на една седмица 30 деца рисуваха в два храма на Варна. Техен ръководител беше известният варненски художник Радко Мурзов. Всички участници в пленера получиха грамота и материали за рисуване. Пленерът беше посветен на приснопаметния Варненски митрополит Кирил, с чието благословение беше замислен и осъществен. Инициативата е част от дейностите по споразумението за сътрудничество между Варненска и Великопреславска митрополия и Община Варна, което е единствено по рода си в България.

Продължение: Изложба във Варна на тема "Колко са чудни делата Ти, Господи!"

Двудневен празник на катедралния храм в Смолян (фоторепортаж)

User Rating:  / 11
DSCN9675Два дни Смолян празнува патронния празник на катедрален храм „Св. Висарион Смоленски”. В честването взеха участие местният Пловдивски митрополит Николай и неговите гости, Великотърновският митрополит Григорий и Константийският епископ Антоний от Берлин, протосингелът на Пловдивска митрополия ставрофорен иконом Добромир Костов, епархийският духовен надзорник архимандрит Арсений, архиерейският наместник на Смолянска духовна околия архимандрит Висарион и още 20 духовници от Пловдив и Смолян. И през двата дни богослуженията бяха украсени от песнопенията на митрополитския хор с диригент Георги Радев, а просторът над Смолян беше огласян от благозвучията на 11-те камбани на храма, най-голямата от които тежи 2 тона.

В навечерието на храмовия празник в Смолян бяха донесени одеждите на преподобна Петка (св. Параскева), осветени при нейните мощи, които цели и нетленни се намират в катедралния храм в гр. Яш, Румъния. Те бяха  подарени от митрополита на Буковина и Молдова Теофан на Пловдивската митрополия, когато се честваше храмовият празник на храма „Света Марина” в Пловдив. Одеждите ще останат в Смолян до 4 август, за да могат всички, които вярват и се надяват на небесното застъпничество на света Петка, да дойдат в храма да й се поклонят и се помолят.

Продължение: Двудневен празник на катедралния храм в Смолян (фоторепортаж)

Семинар по православна иконопис в манастира Велтенбург, Бавария

User Rating:  / 6

DSC 0065Вече трета поредна година отец Йордан Пашев, българският свещеник за Регенсбург и Нюрнберг и професионален иконописец, води семинари по рисуване на икони в бенедектинския манастир Велтенбург. Свещ. Пашев е завършил специалността „Иконография” в Православния богословски факултет на Великотърновския университет „Св. Кирил и Методий” при покойния проф. Любен Прашков. По-късно заминава за Германия, където изписва и реставрира църкви и провежда курсове по иконопис в училища и манастири.

Манастирът Велтенбург, в който миналата седмица от 26 до 28 юли се проведе поредният семинар, се намира на река Дунав недалеч от мястото, където в нея се влива каналът Рейн-Майн-Дунав. Това красиво място се нарича още Донаудурхбрух (Donaudurchbruch = „пробив на Дунава”), защото там Дунав пробива скалите, за да премине през Регенсбург, откъдето става плавателна река. В манастира жиеят единадесет монаха. Те се грижат за хилядите туристи, преминаващи всеки ден през манастира. Чистият въздух, красивата природа, бароковата църква и не на последно място известната на всички манастирска бира със същото име правят това място привлекателно за гости от цял свят. Църквата в манастира е изписана от известните братя Азам. Техните стенописи се смятат за най-висша точка на църковната барокова стенопис в Бавария. В манастира има и малък параклис с много ценни икони. Един изключително интересен по своята художествена стойност иконостасен фриз представящ в медалйони (резбовани кръгове) светите апостоли, като в средата е допоясното изображение на Иисус Христос.

Продължение: Семинар по православна иконопис в манастира Велтенбург, Бавария

Монаси-зилоти хвърлят бомба "Молотов" в Карея, Атон

User Rating:  / 8

monh esfigmenouСъдия-изпълнител, придружен от полиция, пристигна в столицата на Света Гора - Карея и се опита да приведе в изпълнение съдебно решение за освобождаване на конака (манастирското представителство) на манастира Есфигмен в Карея от неканоничната група монаси от този манастир. Конакът е окупиран от 20 души зилоти - монаси и миряни, които вече няколко години отказват да се подчинят на решението на църковните власти в лицето на светогорската управа и Вселенския патриарх. Полицията се е опитала да осигури достъп до конака на каноничното братство на Есфигмен, което има право да обитава както самия манастир на северния бряг на Атон, така и конака му в административния център на Атон - Карея.

Съдия-изпълнителят се е опитал да влезе в окупираната сграда с помощта на булдозер, върху който монасите отвътре са хвърлили самоделна бомба Молотов (бутилка със запалителна течност), за да го отблъснат. Силите на реда са успели да отворят дървената порта, но зад нея е имало метална, която те не са успели да преминат.

Продължение: Монаси-зилоти хвърлят бомба "Молотов" в Карея, Атон

Министерство на културата ще иска от Светия Синод доклад за църквата в Батак

User Rating:  / 7

2xГлавната дирекция на Инспектората за опазване на културното наследство ще изиска да се извърши инвентаризация в Историческа църква-костница „Св. Неделя” в Батак, потвърдиха за Дарик от Министерството на културата. Официално искане за това  постъпи от дружество „Будител” на 25 юли във връзка със съмнения, че свещеници  изнасят от храма кости на загиналите в Баташкото клане българи, които преди повече от 2 години бяха обявени за светци. Инспекторатът ще предприеме всички изисквани от закона мерки по случая, се казва още в официалното съобщение.

Съгласно Закона за културното наследство всяка година, в срок до 30 юни, Светият Синод на Българската православна църква и централните ръководства на другите регистрирани вероизповедания трябва да представят на министъра на културата доклад за дейността си по опазване на културните ценности за предходната година.

До момента в Министерство на културата не е постъпвал доклад за това, потвърдиха още за Дарик от ведомството на Петър Стоянович.

Продължение: Министерство на културата ще иска от Светия Синод доклад за църквата в Батак

Украинският президент награди патриарх Неофит с орден "Княз Ярослав Мъдри"

User Rating:  / 7

3fПо време на официален прием при президента на Украйна Виктор Янукович с указ на президента Българският патриарх Неофит беше отличен с орден "Княз Ярослав Мъдри" - първа степен за забележителна църковна дейност за утвърждаване на Православието в света и във връзка с честването на 1025-годишнината от Кръщението на Киевска Рус.

Със същото отличие бяха наградени и Московският и на цяла Русия патриарх Кирил, Александрийският патриарх Теодор ІІ, Йерусалимският патриарх Теофил ІІІ, Грузинският патриарх Илия ІІ, Сръбският патриарх Ириней, Кипърският архиепископ Хризостом ІІ, Полският митрополит Сава и Тихон, митрополит на Америка и Канада.

В обръщението си към патриарх Кирил и предстоятелите на Поместните православни църкви, гостуващи в Киев, украинският президент им благодари за участието в тържествата. Той подчерта важността на православната вяра за народа на Украйна и подчерта необходимостта от "защита на моралните ценности, които в продължение на векове са били в основата на нашата идентичност."

Тържествата по повод 1025-годишнината от покръстването на Киевска Русия се провеждат в три страни - Русия, Украйна и Беларус, като центърът им беше в Киев. Освен предстоятелите на много поместни църкви в Украйна пристигнаха и президентите на Русия и на Сърбия. 

Празник в софийския храм "Св. Седмочисленици"

User Rating:  / 11

SedmochisleniciДнес беше голям празник за столичната църква "Свети Седмочисленици", който при това отбелязва 110-годишнината от освещаването си. В деня на успението на св. Климент Охридски, когато празнуваме заедно тяхната памет, светата литургия с благословението на Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит отслужи неговият викарий, Знеполският епископ Йоан. Заедно с него служиха свещениците от храма, както и гости свещенослужители. Хорът със забележително музикално майсторство и подчертана молитвеност изпълни литургийните песнопения. Храмът беше препълнен от богомолци, сред които имаше и учени-слависти, а и лекари, защото днес е не само празник на славянските просветители, но и на светия лечител и великомъченик Пантелеймон.

Еп. Йоан проповядва за живота и делото на славянските просветители, като подчерта духовната стойност на тяхната дейност. Архиереят подчерта важността на техните послания в днешното време на разделение и напрежение, когато поради различни причини любовта не може да засияе в сърцата на хората. Той благодари на славистите и на лекарите за техните трудове за благото на всички. Поздрави също така председателя на храма ставрофорен иконом Николай Коцев за завършеното обновяване на стенописите, иконостаса и олтара.

Продължение: Празник в софийския храм "Св. Седмочисленици"

Архим. Филип (Василцев) очаква трудова виза у нас

User Rating:  / 33

7gИзгоненият след дипломатически скандал представител на Руската църква в София архимандрит Филип (Василцев) е на път да получи работна виза, съобщи в. “Труд”. Той напусна страната на 11 март след предписание на дирекция “Миграция” към МВР. Това бе направено от тогавашния външен министър (и служебен премиер) Марин Райков, който продължи линията на Николай Младенов, връчил протестна нота на руския посланик Юрий Исаков заради поведението на предстоятеля на руското подворие в столицата.

Условията, при които архим. Филип напусна България, не позволяваха законното му връщане в страната минимум една година. За да намали дипломатическия скандал и заради църковния авторитет, българските власти не дадоха гласност на тези условия. Това даде възможност на Московска патриаршия да обяви, че проблем с руския представител у нас няма и че той е в Русия в очакване на нови визови документи.

Продължение: Архим. Филип (Василцев) очаква трудова виза у нас

 Не сте регистрирани в системата.

Нашите партньори

Neterra


Копирането на статии от "Двери на Православието" в други Интернет сайтове е разрешено единствено при коректно посочване на първоизточника.