Свещица пред вечния огън
Поръчки тук:

0 users and 2582 guests online
 
Вход чрез Facebook
 

Ватиканът създаде отбор по крикет за диалог между религиите

User Rating:  / 8
a5
Оригинална инициатива за диалог между религиите – Ватиканът създаде днес собствен отбор по крикет, който ще се бори по мирен начин с англиканците, мюсюлманите и хиндуистите.

При представянето пред медиите с чай и сандвичи с краставица монсеньор Мелчиор Санчес, почетен президент на отбора по крикет на Ватикана, обясни, че той олицетворява съвета на папа Франциск, за когото е известно, че е почитател на футбола, "да се отворим към периферията на света".

Продължение: Ватиканът създаде отбор по крикет за диалог между религиите

Във Видин ще бъде отслужена Якововата литургия

User Rating:  / 14

2012-10-23-0294На 23 октомври от 18 ч. в катедралния храм "Св. Димитър" на Видин с благословението на Видинския митрополит Дометиан ще бъде отслужена Яковова света литургия. Чинът на това богослужение се смята, че е съставен още от св. ап. Яков, брат Господен, първи Йерусалимски епископ. Якововата литургия се отслужва веднъж в годината в деня, в който се отбелязва паметта на нейния автор - 23 октомври.

Малко са духовниците у нас, които познават чина на това богослужение и го извършват. Богомолците във Видин пък са едни от малкото, които имат възможност да вземат участие в тази св. Литургия, при която всеки подготвил се християнин ще може да се причасти по древния чин: като сам поема тялото Христово и отпива от светата чаша.

От няколко години отслужването на Якововата св. литургия във Видин вдъхновява местните християни за чист и свят живот в Христос.

Приканват се благочестивите християни да присъстват и да вземат молитвено участие в последованието на апостолската света литургия.

На снимката: Отслужване на Яковова литургия във Видин през миналата година.

Снимка: Видинска митрополия

Освободиха храмовете и манастирите от такса смет

User Rating:  / 6

126Днес депутатите приеха на първо четене промени в Закона за местните данъци и такси. Законопроектът предвижда освобождаване от облагане с данък върху недвижимите имоти и с данък при придобиване на имущества, както и от такса за битови отпадъци на храмове, молитвени домове и манастири, които се ползват за извършване на богослужение и са собственост на законно регистрираните вероизповедания в страната. Тази точка предизвика истинска полемика при предишните обсъждания. ГЕРБ са за освобождаването на храмовете, но настояват, че с този законопроект се изземат правомощия от общините. "Атака" също имаше забележки към текста по отношение на джамиите и имотите на мюсюлманското изповедание. При първото гласуване измененията бяха отхвърлени, а при второто - подкрепени от 102 депутати, с 59 гласа "против" и 42 "въздържал се".

Ватопедският манастир: Верни сме на Вселенската патриаршия

User Rating:  / 7

cebdceb1cf83Критичният характер на словата на Вселенския патриарх Вартоломей по време на посещението му на Св. Гора имаха голям отзвук в монашеската република. Три бяха "горещите теми" в обръщенията на предстоятеля на Константинополската патриаршия, който е и епископ на Св. Гора. Първата беше за схизматичната общност в Есфигмен, която е окупирала манастира, втората беше за етнофилетистките тенденции в настроенията на някои манастири и преди всичко на руския "Св. Пантелеймон", и третата беше за неприсъщата за монаси "икономическата и инвестиционна активност", като визира преди всичко Ватопед.

Някои от светогорските монаси са много огорчени и претеснени от критиките на патриарха, съобщава Ромфеа. Най-болезнено е реагирало братството във Ватопедския манастир, чийто игумен архим. Ефрем в момента е подсъдим по делото "Ватопед". Патриахът заяви, че случаят на Ватопедския игумен и неговия сътрудник (подсъдим заедно с него) "излагат в цяла Гърция и по света святото място на Пресвета Богородица - място на нощни молитви и аскеза". Според него монаси не бива да се занимават с инвестиции и финансови операции, независимо какви са мотивите им. Мащабната социална дейност и осигуряването на нейното финансиране е дело, присъщо на християните-миряни, смята патр. Вартоломей.

Продължение: Ватопедският манастир: Верни сме на Вселенската патриаршия

Трети национален конкурс за православна поезия и проза на тема „Рождество на Спасителя”

User Rating:  / 3

46430Министерство на образованието и науката, РИО-Бургас, Национален дворец на децата, Община Бургас, Общински детски комплекс Бургас и Сливенска митрополия организират Трети национален конкурс за православна поезия и проза на тема „Рождество на Спасителя”.

1. ЦЕЛИ: Конкурсът има за цел да поощрява и утвърждава интереса на учениците към литературата и православието. Да се стимулират тяхната творческа изява, любов към изкуството, Бог и православната вяра.

Продължение: Трети национален конкурс за православна поезия и проза на тема „Рождество на Спасителя”

Не успяха да изберат нов архиепископ на Прага

User Rating:  / 7

chehiya vybory_arhiepiskopa_200_autoНа 19 октомври в Прага, в православната катедрална църква "Свети Кирил и Методий" се проведе епархийско събрание, на което чешките православни свещеници трябваше да изберат нов Пражки архиепископ, съобщава рускоезичното издание "Пражский експресс". За високия пост претендираха Михаловицки и Кошицки архиепископ Георгий (Странски) (по-известен в Словакия като Юрай) и йеромонах Доротей (доскоро хомутовски свещеник Ернест Рапцун). В изборите участваха рекорден брой делегати - 116 души.

Продължение: Не успяха да изберат нов архиепископ на Прага

Учителите започнаха да работят по учебното помагало на „Двери”

User Rating:  / 12

2013-10-21 1652 001В седмицата преди празника на св. Йоан Рилски учителите от различни селища в България проведоха първия си урок с първокласниците, използвайки „Учебно помагало по БЕЛ, Роден край и час на класа за интегриране на знанието за християнството в 1 клас”, за да запознаят учениците си със Закрилника на България – св. Йоан Рилски Чудотворец. Учителите изразиха задоволство от помагалото, създадено от екипа на „Двери", и споделиха, че учениците приемат с голям интерес първия урок, разработен в пособието.

Единият от авторите, д-р Полина Спирова, бе поканена да присъства на занятие, посветено на Рилския чудотворец, в столичното 95 СОУ „Проф. Иван Шишманов”, което бе проведено от г-жа Виолета Минчева, главен учител. Тя е един от педагозите, който започна да работи по учебното помагало на „Двери” със своите ученици и сподели, че пособието наистина е в помощ на началните учители. Г-жа Минчева отбеляза, че самата тя е научила от помагалото много нови неща за християнството, а задачите за учениците, формулирани в уроците, са ги мотивирали за активно участие в учебния процес.

Продължение: Учителите започнаха да работят по учебното помагало на „Двери”

Учебното помагало на „Двери” беше представено на учители от Видин и региона

User Rating:  / 13

DSCN3917На празника на св. Йоан Рилски в най-старото училище на Видин „Цар Симеон Велики” се проведе среща на директори на училища и учители от начален етап от дунавския град и региона. На педагозите беше представено „Учебно помагало по БЕЛ, Роден край и час на класа за интегриране на знанието за християнството в 1 клас”, подготвено от екип на „Двери”. Срещата се организира от Видинска митрополия и Регионалния инспекторат по образованието във Видин.

В аулата на централното видинско училище беше представена концепцията на учебното помагало, начинът на работа по него и бяха демонстрирани някои от разработените уроци. Учителите видяха как е развит първият урок в помагалото – „Закрилникът на България”, посветен на св. Йоан Рилски. Домакин на събитието беше архим. Поликарп, който предаде на присъстващите благословението на Видинския митрополит Дометиан и задоволството на архиерея и духовниците от епархията, че се организира среща с учителите по толкова хубав повод – представяне на учебно помагало, което да улесни педагозите от начален етап в преподаването на теми, свързани с християнството, неговите нравствени норми и ценности.

Екипът от автори беше представляван във Видин от д-р Полина Спирова, която увери педагозите, че всички, които искат да преподават по представеното учебно помагало, ще бъдат снабдени безплатно с разработените от екипа пособия за учителите и учениците. Всички директори и учители, присъствали на срещата, получиха комплект от учебното помагало.

Продължение: Учебното помагало на „Двери” беше представено на учители от Видин и региона

Празникът на св. Йоан Рилски в Рилския манастир

User Rating:  / 7

IMG 2702С нетърпение, голяма радост и тържествено богослужение в Рилския манастир беше отбелязан празникът на неговия основател – преп. Йоан Рилски Чудотворец. Всенощното бдение беше предстоявано от игумена на Троянската света обител, Браницки епископ Григорий, в съслужение с братството на Рилския манастир, йеромонаси и свещеници от различни епархии в страната. Богослужението благоукрасиха с антифонно пеене на дясната певница псалти от столицата, а на лявата – гости от съседна Гърция, ръководени от двамата братя протопсалти Георги и Петър Папаемануил. Бдението продължи до 2 часа сутринта, а храмът остана изпълнен с християни до самия му край. Преосвещеният епископ Григорий помаза с елей от кандилото на преподобния всеки един от присъстващите за благословение и изцерение на душата и тялото.

Продължение: Празникът на св. Йоан Рилски в Рилския манастир

Осветиха новия храм в Ресиловския манастир (обновено)

User Rating:  / 10
12На 20 октомври беше осветен новопостроеният храм в Ресиловския манастир "Покров Богородичен". С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит освещаването и последвалата св. Литургия извърши Ловчанският митрополит Гавриил. В съслужение с него бяха епископите Адрианополски Евлогий, игумен на Рилската света обител, Знеполски Йоан, викарий на Софийския митрополит, о. Ангел Ангелов, протосингел на Софийска епархия,  архимандрит Поликарп от Видинска митрополия и много други.

На празника присъстваха много монаси, монахини, свещеници и вярващи люде както от Софийска епархия, така и от цяла България.

След светата Литургия митрополит Гавриил благослови богомолците и им пожела по молитвите на света Богородица Бог да ги укрепява в живота и вярата. Той благодари на епископите, духовниците и дяконите за духовното съслужение, както и на всички, които бяха дошли да се помолят и вземат участие в това духовно тържество в светата обител. Митрополит Гавриил е духовно свързан с Ресиловския манастир, който започна да се възражда по времето, когато архиереят беше викарий на Софийския митрополит и съдейства за неговото възстановяване. Това беше една от причините митрополит Гавриил да бъде поканен да освети новия храм на св. обител.

Продължение: Осветиха новия храм в Ресиловския манастир (обновено)

Антиохийска патриаршия откри две нови митрополии в Европа

User Rating:  / 12

044На 15 октомври в манастира "Св. Богородица" в Баламанд, Ливан, се проведе заседание на Синода на Антиохийската църква под председателството на Антиохийския и на целия Изток патриарх Йоан X. На заседанието е било решено Антиохийската патриаршия да избере двама нови митрополити за Антиохийската православна църква в Европа, където се създават две самостоятелни епархии. 

Продължение: Антиохийска патриаршия откри две нови митрополии в Европа

Синайският манастир „Св. Екатерина” отново е отворен за поклонници

User Rating:  / 8

Katharinenkloster Sinai_BW_2Манастирът „Св. Екатерина” на Синайския полуостров в Египет отново е отворен за поклонници, съобщава „Благовест инфо”. Достъпът до него беше прекратен в началото на септември от съображения за безопасност. През последните няколко седмици ситуацията на Синайския полуостров се е подобрила и властите са взели решение да позволят достъпа на туристи и поклонници до местните светини. Освен Синайския манастир за посещение е достъпна и Мойсеевата планина, и разположеният на нейния връх параклис „Св. Троица”. За възстановяването на режима за посещение на историческата обител допринесе и намесата на местното население и основно на бедуините, чийто основен поминък е свързан с туристите и поклонниците.

Продължение: Синайският манастир „Св. Екатерина” отново е отворен за поклонници

Константийски епископ Антоний и Месемврийският Яков са двамата кандидати за митрополит на Западноевропейска епархия

User Rating:  / 16

orДнес в Берлин се проведоха изборите за Западно- и Средноевропейски митрополит на Българската православна църква, Българска Патриаршия. Константийският епископ Антоний събра най-много гласове – 48. 35 гласа е събрал Месемврийският епископ Яков. Това означава, че в следващата неделя, на 27 октомври, Св. Синод ще определи един от тези двама кандидати за митрополит на епархията ни в Европа.Месемврийски епископ Иаков

Епископ Антоний изпълняваше длъжността викарий на Западно- и Средноевропейския митрополит Симеон, преди неговото оттегляне от този пост. Месемврийският епископ Яков беше викарий на Русенския митрополит Неофит. След избора му за патриарх той по собствено желание се оттегли на послушание в Бачковския манастир.

Резултатите от гласуването бяха очаквани, тъй като епископ Антоний беше сочен за фаворит за поста. Кандидатурата на втория кандидат е изтъкната, понеже фактически той е без шансове да бъде гласуван от Св. Синод.

Българите в Цариград почетоха св. Иван Рилски

User Rating:  / 20

Нашите сънародници в Цариград - днешния огромен турски град Истанбул - днес почетоха паметта на всебългарския светец и покровител Йоан Рилски Чудотворец. Макар и да са като една малка прашинка в 18-милионния мегаполис, 500-те цариградски българи пазят бащината си вяра и почитат свети Иван и като патрон на постоянно действащия български храм в Цариград - този на Българската екзархия в Шишли. Затова те отново се събраха в негова чест на празничната света литургия, отслужена от иконом Ангел Велков, българския свещеник в Цариград. Пя камерен хор, ръководен от диригента Киряк Лязев. Накрая о. Ангел произнесе проповед за живота и молитвения подвиг на свети Иван Рилски и припомни, че на този ден в Рилската света обител и във всички храмове на Родината тържествено се чества паметта му.

През последните години историческата желязна църква "Св. Стефан" във Фенер е в ремонт и богослуженията се извършват само в храма "Св. Иван Рилски" в Шишли. На Димитровден, 26 октомври, богослужението ще бъде в празнуващата църква "Св. Димитър" в българските гробища в квартал Ферикьой, съседен на Шишли.

Отново за смъртта на митр. Кирил: тази събота във „Вяра и общество”

User Rating:  / 8

CA5В деня на небесния закрилник на всички православни българи – св. Йоан Рилски Чудотворец, ще се опитаме да потърсим баланс между вечните теми и актуалностите от деня. В този брой ви предлагаме:

Продължение: Отново за смъртта на митр. Кирил: тази събота във „Вяра и общество”

 Не сте регистрирани в системата.

Нашите партньори

Neterra


Копирането на статии от "Двери на Православието" в други Интернет сайтове е разрешено единствено при коректно посочване на първоизточника.