Свещица пред вечния огън
Поръчки тук:

0 users and 2483 guests online
 
Вход чрез Facebook
 

Проектът „Православна енциклопедия” отворен за сътрудничество с учени от България

User Rating:  / 7

IMG 2334На среща в Руския културно-информационен център в София на 14 октомври беше представена дейността на Църковно-научния център „Православная энциклопедия” пред българска публика. Целта беше да се разшири кръгът от български учени, сътрудници на проекта, по който за близо 15 години са издадени 32 тома от „Православната енциклопедия”. Лично ръководителят и главен редактор на центъра Сергей Кравец представи идеята на проекта и мащабната работа по него. Сергей Кравец подбира и координира екипа от учени, които участват в събирането, прецизирането, проверката и съставянето на статиите. Началото на работата по „Православната енциклопедия” започва в края на 90-те години на миналия век, а през 2000 г. излиза от печат първият том, специализиран върху Руската православна църква.

Над 120 научни редактори са ангажирани в изданието, което излиза със скорост 3 тома за година. Планира се да излязат още десетина тома до края на азбуката. В цялостния проект по „Православната енциклопедия” е ангажиран лично Московският и на цяла Русия патриарх Кирил, който е начело на Наблюдателния съвет на енциклопедията, а началото по нейната работа поставя неговият предшественик патриарх Алексий Втори. Към проекта има и втори – Попечителен съвет с председател кмета на Москва, в който влизат представители на бизнеса и дарителски организации. Третият съвет – общественият – е съставен от глави на културни и обществени институции. Така в капиталния труд по създаването на „Православна енциклопедия” са ангажирани хора от различни сфери на руския обществен живот.

Продължение: Проектът „Православна енциклопедия” отворен за сътрудничество с учени от България

На среща в Гърция беше отбелязана 20-годишнината на Балканския православен младежки съюз

User Rating:  / 7

DSCN1146От 4 до 6 октомври митрополията на Александруполис (Дедеагач) в Гърция беше домакин на честването на 20-годишнината от създаването на Балкански православен младежки съюз (БПМС) (Balkan Orthodox Youth Association, BOYA) под мотото “Да бъдат всички едно“.

Събитието беше открито с приветствие на митрополита на Александруполис Антим, който изрази задоволството си за направения избор неговата мирополия да бъде домакин на събитието. Той подчерта, че "с този вид срещи православното население на балканските страни засилва перспективата за хармонично добросъседство, особено в този критичен момент за региона и страната".

На срещата присъстваха около 50 православни младежи от Гърция, Кипър, Турция (Вселенска патриаршия), Румъния, Сърбия, България и Албания.

Продължение: На среща в Гърция беше отбелязана 20-годишнината на Балканския православен младежки съюз

Осветиха параклис на св. Петка на опасен пътен участък в Перник

User Rating:  / 2

PA149287Параклис, посветен на св. Петка, беше осветен на опасен пътен участък в Перник на Петковден. Десетки катастрофи са ставали в района на една от бензиностанциите на „Шел” на пернишката вътрешноградска магистрала. През юни 2007 г. пияна шофьорка уби на това място трима младежи. Тази пролет пиян водач причини смъртта на 17-годишна  велосипедистка.

Инициатор за издигане на храма е управителят на транспортен клъстер "Перник" Магдалена Милтенова, присъствала на гибелта на момичето през пролетта. След приключване на административните процедури по узаконяване на градежа само за шест работни дни се събраха над 8 хиляди лева. В списъка на дарителите са над 60 фирми и граждани от Перник и София. Сред тях са собствениците на транспортните фирми в Перник, местни бизнесмени, политици, юристи и граждани. Близките на загиналите деца също направиха дарения. Собственикът на фирмата от Бургас, изработила параклиса, също направи дарение, като отстъпи 1000 лв. от цената. Набирателната сметка остава отворена за благоустрояване на района около храма.

Продължение: Осветиха параклис на св. Петка на опасен пътен участък в Перник

Двадесет години детски летовища в Неврокопска епархия

User Rating:  / 27

„Оставете децата да дохождат при Мене и не им пречете, защото на такива е царството Божие” (Лука 18:16)

2013-10-14 2007Лятото отмина и в началото на новата учебна година е време за равнометка кои са успешните начини за приобщаване на децата към църковния живот. Практиката показва, че летните лагери са един от добрите подходи. Откъсването от ежедневието, потапянето в атмосферата на манастира, запознаването с живота в св. обител и духовниците в него дава възможност на малчуганите не само да научат за вярата, но и да се докоснат до нейното практическо приложение, до нейното въплъщение в живота.

Един от първите манастири, които започнаха да провеждат детски катехизически лагери е този в Хаджидимово. Тази година за двадесети път Неврокопска митрополия организира детския православен лагер в манастира „Св. вмчк Георги Победоносец” в гр. Хаджидимово. С благословението на Неврокопския митрополит Натанаил през 1994 г., веднага след избирането му за митрополит, за първи път деца от епархията летуват в манастира. Възприета е практиката, доказала с годините своята ефективност: лагерните смени да са отделно за момчета и момичета. Изключение прави само една година, когато смените са смесени поради участието на Неврокопска митрополия в проект „Подпомагане на личностното и социално израстване на децата извън училището” по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”. Тогава за едно лято през летовището в манастира минаха близо 400 деца.

Продължение: Двадесет години детски летовища в Неврокопска епархия

Пловдивска митрополия посрещна одеждите на св. Петка в деня на светицата

User Rating:  / 4

phoca thumb l dsc 8297По повод празника на св. Петка в Пловдив се завърнаха одеждите на светица, които бяха дарени на епархията от Румънската патриаршия. През летните месеци одеждите на св. Петка и копието на светогорската икона "Достойно есть" от патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" бяха отнесени за поклонение в няколко епархии на БПЦ, за да могат повече вярващи да им се поклонят.

Снощи в едноименния пловдивски храм одеждите на св. Петка бяха посрещнати от духовенството и вярващи от града. Празничното вечерно богослужение беше оглавено от Константийския епископ Антоний, доскорошен викарий на Западно- и Средноевропейския митрополит.

Днес в пловдивската църква „Св. Петка“ с архиерейско богослужение беше отбелязан храмовият й празник. Светата литургия оглави Пловдивският митрополит Николай. В съслужение с него отново беше епископ Антоний и свещеници от града. В празничните богослужения, посветени на св. Петка, взе участие камерният хор за източно църковно пеене "Нектарий протопсалт" от Букурещ, Румъния.

Продължение: Пловдивска митрополия посрещна одеждите на св. Петка в деня на светицата

Дни на православното филмово изкуство започват във Варна

User Rating:  / 7

kino 2013От днес във Варна започват дните на православното филмово изкуство. Те ще продължат до 19 октомври и се организират за втора година от Духовно-просветен център „Св. архангел Михаил”. Проявата е част от програмата по споразумението между Варненска и Великопреславска митрополия и Община Варна и е свързана с кандидатурата на града за Европейска столица на културата през 2019 г.

Тази година насловът на фестивала е „Светиите на XX век”. Подбрани са главно документални филми, в които е разказан животът на светци, живели през двадесети век. Програмата ще бъде открита с филма за св. Николай Велимирович (1881-1959 г.), който е канонизиран от Сръбската църква през 2003 г.

Един от фестивалните дни е посветен на Св. Гора. Тогава ще бъдат представени три филма. Двата от тях са за един от най-забележителните подвижници на Атон през 20 век – стареца Паисий Светогорец.

С три филма ще бъде представена и личността на св. Лука Войно-Ясенецки, гениален хирург, изповедник на православната вяра, заточеник в концентрационните лагери на СССР и голям чудотворец след своята смърт през 1961 г.

Сред личностите, представени на фестивала, е слабопознатият в България светец от 20 век св. Николай Японски, руски духовник, който основава Православната църква на Япония и превежда Новия Завет и православното богослужение на японски език.

Продължение: Дни на православното филмово изкуство започват във Варна

Започна учебната година в неделното училище на смолянския храм „Св. Николай”

User Rating:  / 4

IMG 0434Неделното училище към храм „Свети Николай Чудотворец” в Смолян за втора година събра деца, поискали да знаят повече за Бога, доведени от своите родители. Откриването на духовната учебна година стана с водосвет, извършен от храмовия свещеник Васил Маджаров, който е и ръководител на Неделното училище. Той поръси децата със светена вода и им пожела успех. Разказа им евангелската случка, когато учениците на Иисус Христос Го попитали кой е по-голям, а Той, като вдигнал нависоко едно дете, отговорил: „Който иска да влезе в царството Божие, трябва да стане като дете”.

„Ще се постараем да ви водим по пътя към Господ, каза на децата отец Васил, да ви научим на основните правила на Библията. Освен, че е Свещено Писание, тя е Книга на живота, затова ние всички трябва да я знаем. Тя е единственото правилно, истинско учение.” Той честити на всички първия учебен ден в църквата с думите: „Нека  Бог да ви благослови със здраве, живот и благоденствие, със запомняне и усвояване освен на науките в училище и науката на науките – Библията”.

След кратък отдих в двора на църквата се проведе и първото занятие на неделното школо.

Продължение: Започна учебната година в неделното училище на смолянския храм „Св. Николай”

В България регистрираха и Китайска църква

User Rating:  / 6

chinese-christians-singingБългария вече има Китайска християнска църква. Софийският градски съд е регистрирал новата религиозна общност официално още на 9 май тази година, но без становище на дирекция „Вероизповедания” към Министерския съвет, съобщава в-к „Преса”. Църквата е на евангелистка основа. Юридическите лица, които я представляват, са големи търговци на „Илиянци”. Фирмите им са с широк обхват на дейност: внос-износ, складова дейност, ресторантьорство. 

Продължение: В България регистрираха и Китайска църква

Албанската полиция откри стотици крадени старинни икони

User Rating:  / 4

71Полицията в Албания конфискува в Тирана 1077 икони, утвар и други предмети на църковното изкуство, датирани в периода 15-20 в. Ценните предмети са откраднати от църкви, археологически обекти и музеи в югоизточна Албания и Македония, пише „Асошиейтед прес”. Полицията е арестувала двама души, опитвали се да продадат културните ценности зад граница. Все още няма официална информация за стойността на откритите икони и предмети. От Министерството на културата в Албания само коментираха, че предметите са били предназначени за продажба в други балкански страни и в Западна Европа. От своя страна, премиерът на Албания Еди Рама призова гражданите на страната да съдействат за предотвратяване на загубата на културното наследство. Албанските медии коментират, че след падането на комунизма албанските църкви били буквално опустешени от набези, а търговията с икони и утвар заемала голям дял в черния пазар в страната. Засега намерените близо 300 икони се съхраняват в националната галерия в Тирана.

Продължение: Албанската полиция откри стотици крадени старинни икони

Убиецът на о. Павел Аделгейм е номиниран за филмова награда

User Rating:  / 9

95

Журито за връчването на наградите за документални филми „Лавр” няма да преразгледа решението си за номинирането на обвинения в убийството на свещеник Павел Аделгейм оператор Сергей Пчелинцев. „Ние не сме съд и няма да преразглеждаме решението си”, заяви в четвъртък президентът на журито режисьорът Виталий Манский. „Претендентите са обсъждани преди трагичните събития на 5 август, а после, когато беше гласуването, ние даже не сме коментирали този въпрос. Едва след това някой отбеляза, че това бил „онзи същият”. И това бе всичко”, разказва още руският режисьор.

Продължение: Убиецът на о. Павел Аделгейм е номиниран за филмова награда

В Русия обсъждат документа „За подготовката за св. причастие”

User Rating:  / 14

31В Руската църква активно се коментира проекто-текстът на Междусъборното присъствие на МПЦ „За подготовката за св. причастие”. Според утвърдилата се вече от няколко години традиция членовете на комисията на Междусъборното присъствие, възглавявана от патриарх Кирил, изготвят предложения за документи по важни за църковния живот въпроси. Преди да се гласуват от Архиерейския събор, те се подлагат на публично обсъждане в епархиите в страната, в православните сайтове, в богословските учебни заведения. Изказаните мнения се резюмират и се нанасят съответните поправки в проекто-текстовете.

В момента най-активно обсъжданият документ е „За подготовката за св. причастие”. Поредната дискусия върху него протече през изминалата седмица в Санкт Петербург. Участниците са изтъкнали практическия характер на проекта и са откроили задачата за уеднаквяване на църковната практика в Руската църква, която силно се отличава в града и провинцията, в манастирите и градските енории.

Продължение: В Русия обсъждат документа „За подготовката за св. причастие”

20 български свещеници са необходими за българите в Италия, според италиански професор

User Rating:  / 5

DSCN3008-640x395"Много често хиляди българи в района на Калабрия, Италия, питат къде могат да кръстят своите деца", каза на пресконференция професор Джордже барон Адезе. Професор Адезе, ректор на Университета на Катандзаро, взе участие в Международната конференция „Патриаршеската институция в историята и каноническия опит днес”, която в рамките на два дни се провежда във Видин.

Той посочи, че в Калабрия много български емигранти търсят начин чрез Църквата да отпразнуват свои празници, характерни българския народ. „Ние много се притесняваме, защото има недостиг на представители на българската църковна общност в Италия, т.е. няма български духовници, които да бъдат близо до българите в Италия”, заяви италианският учен.

Продължение: 20 български свещеници са необходими за българите в Италия, според италиански професор

Руският патриарх предаде на Сръбската църква копия на архиви, изнесени от Сърбия през 1945 г.

User Rating:  / 6

20131007VAR 1186-1200По време на честванията по случай 1700-годишнината от Медиоланския едикт в Ниш на тържествения прием Московският патриарх Кирил е предал на Сръбския патриарх Ириней цифровизирани копия на архивите на Св. Синод на Сръбската православна църква за периода 1920-1940 г., съобщава Патриархия.ру.

През миналата година Сръбският патриарх се е обърнал към държавните власти на Русия с искане да бъдат върнати документите, изнесени в СССР през 1945 г. и които сега се намират в Държавния архив на Руската федерация.

Съобразявайки се с изискванията на руското законодателство и със съдействието на федералната архивна агенция е било взето решение на Сръбската църква да бъдат предадени електронни копия на архива на нейния синод.

Сръбският патриарх е благодарил и е отбелязал, че този архив представлява ценен материал за историята на Сръбската църква между двете световни войни.

Сгрешиха името на Иисус в юбилейна папска монета

User Rating:  / 7

Vatican-coin1Ватиканът емитира юбилейна монета по повод една година от възкачването на престола на Римокатолическата църква на папа Франциск. Тя обаче се превърна веднага в нумизматична рядкост, тъй като беше изтеглена от употреба. Причината е, че името на Иисус в латинския текст на монетата беше сгрешено и вместо Jesus на нея е изписано Lesus. Сгрешеното име присъства в любимата фраза на папата, според когото именно тези думи го вдъхновили да се посвети на Бога: "Vidit ergo Jesus publicanum et quia miserando atque eligendo vidit, ait illi sequere me". В превод на български те означават: "Иисус видя митаря и като го погледна милостиво, избра го, като му каза: Следвай Ме". Думите са взети от слово на бенедектинския монах Беда Достопочтени и са девиз на папата. Пресцентърът на Ватикана съобщи, че от монетата са продадени само четири екземпляра преди грешката да бъде установена.

След като тази новина стигна до Twitter, някой веднага написа там: "I blame Lesuits!" ("обвинявам лезуитите", понеже папата е от йезуитския орден - б. р.)

 

Започна международната конференция, посветена на патриаршеската институция

User Rating:  / 6

DSCN2604На 10 октомври в аулата на Богословския факултет при Софийския университет “Св. Климент Охридски” беше открита международната конференция на тема: “Патриаршеската институция в историята и каноническия опит днес”.

Форумът започна с молебен и привествия от страна на ръководството на Богословския факултет, от Видинска епархия, която ще е домакин на проявата, гости от чужбина и др.

Встъпителните думи по темата на конференцията бяха от доц. Дилян Николчев, преподавател по Църковно право в Богословския факултет на СУ.

Вечерта завърши с изпълнения на камерен хор на Българска академия на науките.

Продължение: Започна международната конференция, посветена на патриаршеската институция

 Не сте регистрирани в системата.

Нашите партньори

Neterra


Копирането на статии от "Двери на Православието" в други Интернет сайтове е разрешено единствено при коректно посочване на първоизточника.