Карикатури

1 user and 2707 guests online
 
Вход чрез Facebook
 

Двама души бяха разстреляни в руски храм (обновено)

User Rating:  / 23

2014-02-09 1422В края на неделното богослужение днес въоръжен мъж е нахлул в храма „Възкресение Христово в Южно-Сахалинск и е открил стрелба по енориашите и иконите в храма. Той крещял, че мрази християните, Църквата и Бога. Настъпила паника, в която хората се опитвали да избягат. Монахиня Людмила (Пряшникова) имала възможност да напусне мястото на стрелбата, но останала в храма, успяла да се обади по телефона за помощ, след което  привлякла вниманието на стрелеца върху себе си. През това време част от енориашите успели да напуснат храма. Монахиня Людмила била разстреляна от упор. Вторият разстрелян, Владимир Запорожец на 35 години, чул изстрелите, докато се намирал извън храма. Според видеозаписа от мястото на трагедията Владимир влязъл в храма и се опитал да спре нападателя. Дори след като бил прострелян в краката, младият мъж се изправил и отново тръгнал към стрелеца. Владимир бил убит с четири куршума, спасявайки по този начин живота на други четирима души. Шест човека са били откарани в болница с различни по степен рани вследствие от стрелбата. Нападателят е бил задържан. Оказал се младеж, роден в 1989 г., служител в частна охранителна фирма. Предстои да му бъде направена психиатрична експертиза.

Продължение: Двама души бяха разстреляни в руски храм (обновено)

В Гърция строят храм, посветен на стареца Порфирий

User Rating:  / 13

lagadas03 630 420Вчера митрополитът на Ланкада Йоан е направил в района на с. Ираклио (северозападен квартал на гр. Лангада, от който го разделя река Богдана) първа копка на храм, посветен на наскоро канонизирания от Вселенска патриаршия старец Порфирий Кавсокаливит (1906-1991).

В словото си пред стотиците събрани богомолци митрополит Йоан е отбелязал радостта си от това, че ще бъде издигнат храм, посветен на стареца, и изрази надежда строителството му да бъде завършено скоро, съобщава сайтът Догма.  

След края на ритуала по освещаването на първата копка присъстващите са получили икони на светия старец. Старецът Порфирий е почитан от народа още преди неговата официална канонизация. Книгите за живота и чудесата му са добили популярност далеч извън пределите на Света Гора и Гърция.

Продължение: В Гърция строят храм, посветен на стареца Порфирий

Готов е докладът на комисията за положението в Троянския манастир

User Rating:  / 15

260px-Eglise ste vierge trajan monastere 2Тричленната комисия, назначена от Св. Синод да разследва състоянието на монашеското братство в Троянския манастир, вече е готова с доклада си. Той ще бъде представен на синодните архиереи при следващото им заседание от председателя на комисията Браницкия еп. Григорий, който е и игумен на въпросната св. обител. Другите двама членове са ставроф. ик. Марин Божков, архиерейски наместник на Троянска духовна околия, и юристът Венелин Ангелов, епархийски съветник от Ловчанска митрополия, на чиято територия се намира ставропигията.

Няма информация какво съдържа докладът, тъй като комисията държи синодните митрополити да са първите, които ще научат данните от разследването. То беше предизвикано от станалите публично достояние гей-взаимоотношения на монаси от манастира, в резултат от което обителта напусна йеромонах Кирил (Тодоров), доведен и лансиран от предишния игумен, Деволски еп. Теодосий.

Молебен преди началото на олимпиадата в Сочи

User Rating:  / 5

20140207-VAR 7620-1200В навечерието на официалното откриване на зимните олимпийските игри Московският и на цяла Русия патриарх Кирил отслужи молебен в храма на Неръкотворния образ на Христос Спасителя в Сочи. В богослужението взеха участие представители на олимпийските отбори на Белорусия, Молдова, Русия и Украйна, страните, които влизат в диоцеза на Руската православна църква.

Патриарх Кирил отправи първосветителски поздрав към споритстите, като отбеляза, че е искал да се срещне с тях, за да се помолят заедно за техните успехи, за тяхното благополучие, за това в трудните моменти на състезанията Господ да им даде сила.

В края на молебена патриарх Кирил награди с ордени „Св. Сергий Радонежски – III-та степен хората, дали своя принос за построяването на храма „Неръкотворен образ на Христос Спасителя в Сочи.

Накрая патриархът подари на всички национални отбори, участвали в молебена, икони на Иисус Христос.

Продължение: Молебен преди началото на олимпиадата в Сочи

Автори на софтуер за мобилни устройства призовават към дарителство за БПЦ

User Rating:  / 13

unnamedОще един вариант на православен църковен календар като безплатно приложение за мобилни устройства (освен представения от нас вчера тук) е на разположение на вярващите у нас. Според потребители той е много удобен за клирици и църковни певци, защото са посочени гласовете, апостолските и евангелските четива – според типика за празника. Безплатното приложение можете да изтеглите тук.

Този вариант на църковния календар е най-близък до официалния хартиен вариант, издаван от Св. Синод на БПЦ. Това посочват и авторите на календара-приложение Даниел Георгиев и Красимира Костадинова. Те също така отбелязват, че „ако харесвате това приложение, моля направете дарение на Българската православна църква и/или си купете и Православния календар на книжка. Да не забравяме, че това е едно перо за издръжка на Църквата.

Продължение: Автори на софтуер за мобилни устройства призовават към дарителство за БПЦ

До месец храмът „Всех святих” ще бъде прехвърлен на Русенска митрополия

User Rating:  / 10

6554Най-късно другия месец ще завърши процедурата по прехвърлянето на собствеността на храм „Всех святих на Русенска митрополия. Сега собственик на сградата все още е сдружението, сформирано за възстановяването на историческия за града храм. Съпредседатели на сдружението „Всех святих, учредено през 2006 г., са Патриарх Неофит (тогава Русенски митрополит) и бившият кмет на Русе Божидар Йотов. С усилията на държавата, Църквата, общината, бизнеса и частни дарители храмът, разрушен от комунистите през 1975 г., вече е напълно възстановен. Предстои да бъде завършено вътрешното обзавеждане.

На среща при кмета на Русе Пламен Стоилов тези дни са били обсъдени най-належащите дейности по довършването на църквата. Русенска митрополия е била представлявана на срещата от архим. Виктор, протосингел на епархията, и Ангел Младенов, секретар на митрополията.

Заради вандалски набези върху новоизградения храм е било взето решение да бъде изградено видеонаблюдение на сградата, което ще бъде монтирано до края на месеца от русенския телекомуникационен оператор „Нетуоркс България.

Продължение: До месец храмът „Всех святих” ще бъде прехвърлен на Русенска митрополия

Харалампий приет обратно в клира като йеромонах

User Rating:  / 34

IMG 0306На зимната сесия на Св. Синод е бил разгледан случаят на низвергнатия и разстриган архимандрит от Видинска епархия Харалампий, когото Епархийският съвет на Видинска митрополия възстанови като клирик в началото на годината. Св. Синод обаче не е потвърдил пълната му църковна реабилитация. Синодалните архиереи са разрешили Харалампий да се върне в клира на Видинска митрополия, но като йеромонах. Освен това той ще премине шестмесечен изпитателен срок, през който няма да има право да извършва богослужения. Едва след половингодишно изрядно поведение той ще може да служи като йеромонах.

Няма информация какво е написал Харалампий в покайното си писмо до Видинска митрополия и Св. Синод, с което иска да се върне в каноничната БПЦ, и дали в него се разкайва за делата си в разкол като Анхиалски епископ/митрополит, или основание са само неуспешните дела на Видинска митрополия срещу него.

За времето, когато беше разстриган, т. е. лишен от сан и монашество, Харалампий се присъедини към разколническа групировка в Гърция и там беше направен епископ с титлата Анхиалски. От онова време е и визитната картичка, която публикуваме. Младият монах се труди на фронта на архонтските афери и тамплиерските събрания, което му осигурява достъп до богати и влиятелни хора, както и сериозни финансови постъпления. В църковните среди подозират, че Харалампи, подобно на други бивши разколници, се връща в БПЦ, след като е получил обещание, че ще му се осигури бързо кариерно развитие.

На снимката: Визитна картичка на Видинския клирик с епископския му титул, получен от гръцки схизматици-старокалендарци.

Църковният каледар вече е достъпен и като приложение за мобилни устройства

User Rating:  / 17
223За втора поредна година Православният календар излиза като безплатно приложение за мобилни телефони и таблети под платформата Android. Православният календар за 2014 година съдържа всички църковни празници, като по-големите са маркирани и за тях е дадена допълнителна информация, вкл. и икона.

Приложението се базира на официалния Православен календар на Българската патриаршия за 2014 г. В него ще намерите още: справочник за задушници, блаженства, условия за сключване на църковен брак, молитви и друга необходима информация за православния християнин.
 
Безплатното приложение можете да изтеглите – тук.

Библеистите почетоха паметта на проф. Вълчанов с научна конференция

User Rating:  / 28

IMG 4721Българските библеисти, преподаватели в университетите на София, Велико Търново, Шумен и Пловдив, където се развива и преподава православна библеистика, днес проведоха своята годишна научна конференция, посветена на паметта на видния български учен-библеист и филолог-хебраист и славист проф. д-р Славчо Вълчанов Славов. Организирана съвместно от сдружението на православните библеисти „Библейски колегиум и катедра „Библеистика на БФ на СУ „Св. Климент Охридски, проявата събра преподаватели-библеисти от трите университета, както и учени от Българската академия на науките, специалисти в областта на славистиката и библейската книжнина, а също студенти от различните форми на обучение. Присъстваха още съпругата и дъщерята на покойния професор, неговият брат ставроф. ик. Антон Вълчанов и племенникът му, университетски преподавател-филолог. По здравословни причини не можаха да вземат участие проф. протопрезв. Николай Шиваров и доц. д-р Ивайло Найденов, който беше основният организатор на конференцията.

Продължение: Библеистите почетоха паметта на проф. Вълчанов с научна конференция

Руският патриарх се облече в цветовете на олимпиадата

User Rating:  / 15

kyrill 2Московският и на цяла Русия патриарх Кирил посети в понеделник Сочи, за да подкрепи с присъствието си организацията на зимните Олимпийски игри. Той облече спортно яке с цветовете на олимпиадата, нарушавайки протокола, който строго регламентира външния вид на предстоятеля на Руската църква. Освен спортната връхна дреха патриархът носеше на гърдите си и пропуск с карта за самоличност, който е абсолютно задължителен за участниците в олимпиадата предвид драконовските мерки за сигурност, които организаторите предприемат. След трагедията във Волгоград и заплахите на ислямисти над олимпиадата тегне сянката на страха от нови терористични удари. В навечерието на откриването патриархът ще отслужи молебен в храма на „Христос Спасител в Сочи, на който ще присъстват олимпийските отбори на Русия, Беларус, Молдова и Украйна.

 

Зографският манастир предложи йеромонах Василий за низвержение

User Rating:  / 37

ZografouFromTheBellTowerСъборът на българския Зографски манастир на Света Гора – Атон е взел решение да предложи йеромонах Василий за низвержение. Решението на манастирското братство трябва да бъде потвърдено от Вселенска патриаршия, под чиято юрисдикция е Света Гора. Йеромонах Василий днес вече е напуснал манастира, съобщава в-к „24 часа.

„До решението се стигна, след като разгледахме доста сигнали, които бяха постъпили при нас през последните седмици. Като основна причина е уронване на престижа на Зографския манастир вследствие на съблазнително духовно наставничество. Монасите в Зограф ще се молим за отец Василий, каза първият епитроп на Зограф йеромонах Висарион, цитиран от вестника.

Продължение: Зографският манастир предложи йеромонах Василий за низвержение

Сръбският патриарх освети параклис във Военната академия на Белград

User Rating:  / 11

88Сръбският патриарх Ириней освети параклиса „Покров на св. Богородица във Военната академия на Белград, съобщава официалният сайт на Сръбската православна църква.

На освещеването са присъствали: началникът на академията генерал-майор Младен Вурун, духовници от Белградска епархия, дарителят на храма Бранет Грумич, преподаватели и обучаващи се във военното учебно заведение.

След чина на освещаване Патриарх Ириней е отслужил и първата св. Литургия във военния параклис.

Продължение: Сръбският патриарх освети параклис във Военната академия на Белград

Държавата ще финансира ремонта на Зографския манастир

User Rating:  / 14

bigКомисията по вероизповеданията към Народното събрание единодушно е взела присърце финансирането на ремонтите в българската св. обител - манастира „Св. Георги Зограф на Света гора. Това съобщи Пламен Славов, председател на комисията по вероизповеденията и парламентарна етика на НС. Той уточни, че към момента св. обител има нужда спешно от около един милион лева за извършване на мащабни ремонти. През последните шест години държавата беше абдикирала от подкрепата си за манастира, като последните две финансови инжекции от два и един милион евро бяха направени по време на управлението на Тройната коалиция, припомни Славов. Игуменът на манастира архимандрит Амвросий при среща с председателя на Народното събрание Михаил Миков е поставил въпроса и за оборудване на манастира. Той е поел ангажимента да намери и предостави на манастира ни в Атон противопожарен автомобил и микробус, който да превозва поклонниците от пристанището до обителта. По думите на Пламен Славов въпросите за Зографския манастир и какви възможности има той да се финансира и извън бюджета ще бъдат обсъдени и с външния ни министър Кристиян Вигенин.

Продължение: Държавата ще финансира ремонта на Зографския манастир

Йерусалимска патриаршия възстанови каноничните си отношения с Румънската църква

User Rating:  / 13
3Днес Йерусалимска патриаршия обяви официално, че отменя решението си за прекъсване на общението с Румънската патриаршия и възстановява каноничните си отношения с нея. Между двете църкви е подписано съглашение, според което се възстановява пълното общение между двете патриаршии.
 
„Йерусалимската патриаршия обявява с радост, че днес, понеделник, 3 февруари 2014 г., беше подписано съглашение за възстановяване на църковното общение между нея и Румънската патриаршия и в близките дни ще бъдат обявени подробности по този въпрос, се казва на официалната страница на Патриаршията.
 

Научен семинар в памет на проф. д-р Славчо Вълчанов

User Rating:  / 12

Val4anov FotoНа 28 януари 2014 г. се навърши една година от раздялата ни с проф. д-р Славчо Вълчанов Славов, но г-н професорът остава в сърцата на своите колеги и студенти, на всички, които са го познавали отблизо.

По инициатива на Библейски колегиум (Сдружение на библеистите в България) и катедра Библеистика, с одобрението и съдействието на Факултетния съвет на Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски на 5 февруари 2014 г. от 13 ч. в аудитория № 8 на факултета (ІІІ етаж) ще се проведе научен семинар с участието на колеги и ученици на проф. д-р Славчо Вълчанов. На него ще бъдат споделени спомени за него, като и впечатления от многообразното му и богато творчество, лични преживявания от срещите с него. Спомен вместо помен!

След семинара ок. 18 ч. в параклиса на Богословския факултет ще започне панихида в памет на г-н професора.

*  *  *

Семинарът ще протече при следната програма:

13-15 ч., първа частмодератор доц. д-р Ивайло Найденов

- Откриване от декана на Богословския факултет доц. д-р Ал. Омарчевски

- „Свещеното Писание и употребата му днес” – доц. д-р Димитър Попмаринов Киров (ВТУ)

- „Алегоричното тълкуване на Стария Завет – път към самоопределяне на александрийските юдеи” – проф. дбн Емил Трайчев Стоянов (СУ)

- „Тайнствената борба на Яков (Бит. 32:24-32)” –  гл. ас. Яна Драгомирова (ШУ)
- „Старозаветният контекст на новозаветния разказ за Петдесетница (Деян 2)” – свещ. гл. ас. д-р Павел Събев (ВТУ)

- „За някои спорове относно изображението Ветхий деньми” – гл. ас. д-р Стефка Кънчева (ВТУ)

- „Властта като служение (според Мат. 20:28 и пар.)” – проф. д-р Иван Желев Димитров

- „Употребата на библейски цитати в „Изречения на св. Отци” (Apophthegmata patrum)” – докторант Алексей Стамболов (СУ)

- Кратка дискусия – 15 мин.

15:15 ч. кафе пауза – 15 мин.

*  *  *

15:30-18 ч., втора частмодератор гл. ас. д-р Анна Маринова

- „За участието на проф. Вълчанов в работата на ББД (Българско библейско дружество)” – справка, изготвена от Радослав Апостолов (ББД) и г-жа Иванка Славова, съпруга на проф. Вълчанов (материалът ще бъде представен от проф. д-р Иван Желев Димитров с добавки и коментар).

- „Парабиблейската литература в творчеството на проф. Славчо Вълчанов” – проф. дфн Анисава Милтенова (БАН)

- „За най-стария Методиев превод на Книгата на Иисус, син Сирахов” – проф. д-р Светлина Николова (БАН)

- „Тълкуването на професор Славчо Вълчанов на книгата на пророк Захария” – гл. ас. д-р Анна Маринова (СУ)

- „Видение на пророк Иезекиил за Божията колесница” – протопрезвитер проф. д-р Николай Шиваров (СУ)

- „Много за един ‘малък’ пророк” – изследванията на проф. Вълчанов върху книгата на св. пророк Наум” – доц. д-р Ивайло Найденов (СУ)

Кратка дискусия и заключителни думи – 30 мин.

Край ок. 18:00 ч.

В 18:00 ч. вечерня с панихида за проф. д-р Славчо Вълчанов в параклиса на Богословския факултет.

За въпроси и информация – Ивайло Найденов / naydenov@theo.uni-sofia.bg

 Не сте регистрирани в системата.

Нашите партньори

Neterra


Копирането на статии от "Двери на Православието" в други Интернет сайтове е разрешено единствено при коректно посочване на първоизточника.