Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (24 Votes)

2015-0318-protopresbyter-thomas-hopkoНа 18 март 2015 г. следобед на 76-годишна възраст е починал прот. Томас Хопко, почетен декан на православната богословска школа „Св. Владимир” (Saint Vladimir's Orthodox Theological Seminary), Ню Йорк, православен свещеник, богослов и проповедник. За кончината му официално съобщава сайтът на Православната църква в Америка.

Заупокойните служби за отец Томас и поклонението ще се проведат в манастира „Преображение Господне” в гр. Елууд, щат Пенсивлания. В дните петък, събота и неделя ще се отслужват св. Литургия и панихида за починалия свещеник, а след това негови близки, приятели, колеги и енориаши ще могат да се простят с отец Томас. Погребението ще бъде на 23 март понеделник, на манастирското гробище.

Отец Томас Хопко е роден на 28 март 1939 г. в Ендикот, щат Ню Йорк. Той е третото дете и единствена мъжка рожба в семейството на карпато-русините (етническа група, населяваща Източна Словакия и Западна Украйна; родът на Хопко е от околностите на граничния Ужгород) Иван и Анна Хопко. Кръстен е и израства в енорията на карпато-руския православен храм „Св. Богородица”.

През 1960 г. завършва руска филология в университета Фордам, Ню Йорк, богословие в „Св. Владимир” и философия в Дюкейнския университет, Питсбърг, щат Северна Каролина. В „Св. Владимир” учи при прот. Александър Шмеман, прот. Йоан Майендорф, Николай Арсениев, Сергей Верховски и др. Защитава докторска дисертация в университета Фордам.

Цялата статия: Почина проф. протопрезвитер Томас Хопко от ПЦ в Америка

4.8 1 1 1 1 1 Rating 4.80 (20 Votes)

DSC 4583На Кръстопоклонна неделя в Никозия българинът дякон Ангел Златев беше ръкоположен за свещеник и получи титлата протопрезвитер. Ръкоположението извърши митрополитът на Кикос и Тилирия Никифор в храма „Св. Прокопий” на метоха на Кикоския манастир в Никозия. В светата литургия взеха участие Браницки еп. Григорий, викарий на Софийския митрополит, и трима други състуденти на отец Ангел от обучението му в Богословския факултет на Атинския Каподистриев университет. Това бяха българските свещеници ик. Кирил Дидов, председател на софийския храм „Св. Петър и Павел” и духовен надзорник на Софийска епархия, свещ. д-р Петър Симеонов, който беше ръкоположен по-миналата неделя, на св. Григорий Палама, от еп. Григорий и е стажант в софийската катедрала „Св. Неделя”, и свещ. Ангел Еринин, енорийски свещеник в с. Мусомище, квартал на гр. Гоце Делчев.

По покана на отец Ангел Златев епископът, свещениците и други негови състуденти от университетските години в Атина (Кирил Димитров и Георги Димитров), както и учителката-богослов Емилия Петрунова от София дойдоха да споделят радостта от ръкополагането му във втората степен на свещенството. По време на литургията храмът беше препълнен от богомолци, а в богослужението взеха участие и монаси от манастира Кикос, в чийто метох о. Ангел служи като дякон в продължение на 12 години и сега ще продължи да служи като свещеник.

Цялата статия: Дякон Ангел Златев стана свещеник на Кикоска митрополия в Кипър

4.61904761905 1 1 1 1 1 Rating 4.62 (21 Votes)

D Getov_Catalogue_Bachkovo_vol_IНеотдавна белгийското издателство „Бреполс” (Brepols Publishers) отпечата Том І от Каталога на гръцките ръкописи, съхранявани в Църковно-историческия и архивен институт на Българската патриаршия, София, пл. „Св. Неделя” 19. Каталогът е плод от дългогодишната работа над тези ръкописи на филолога и специалист по старогръцка палеография доц. д-р Доротей Н. Гетов от Института за литература на БАН, който още през 1997 г. издава Кратък каталог на тези ръкописи (Getov, D. A Checklist of the Greek Manuscript Collection at the Ecclesiastical Historical and Archival Institute of the Patriarchate of Bulgaria, Sofia: “University of Sofia Press” 1997), а с годините задълбочава проучванията си над тях и над свързаните с тях старопечатни книги от колекцията на ЦИАИ. Настоящото издание, което е предвидено в два тома, представлява вече подробно кодикологично и палеографско описание на тези ръкописи, като в настоящия първи том са включени 95-те ръкописа и 7-те ръкописни фрагмента от Бачковския манастир „Успение Богородично”.

Повече информация за новото и ценно издание (Getov, D. A Catalogue of the Greek Manuscripts at the Ecclesiastical Historical and Archival Institute of the Patriarchate of Bulgaria, I, Bačkovo Monastery, Turnhout: “Brepols” 2014) може да бъде намерена на страницата на издателство „Бреполс” – тук, както и в предговора на доц. Гетов към самата книга, която у нас ще е достъпна в библиотеките на Бачковския и на Зографския манастир, в Църковно-историческия и архивен институт, в Националната библиотека „Св. Кирил и Методий”, в Центъра на славяно-византийски проучвания „Проф. Иван Дуйчев” и в Библиотеката на Богословския факултет на СУ. Онези пък, които биха пожелали и да притежават новата книга, имат възможността да я поръчат по пощата непосредствено от издателството – нейната цена е 95 евро.

3.66666666667 1 1 1 1 1 Rating 3.67 (6 Votes)

velikdenski 4eteniqПо установена вече традиция и тази година църковното настоятелство при варненския храм „Св. Атанасий” организира Великденски четения. Те се провеждат с благословението на Варненския и Вeликопреславски митр. Йоан, съобщават от канцеларията на митрополията. Целта на инициативата е чрез цикъл от лекции да се разгледат различни аспекти на най-големия християнски празник. Като лектори са привлечени водещи родни богослови. Великденските четения ще се проведат по следната програма:

На 20 март, петък, от 18 ч. лекция на тема: „Светият Кръст в богослужебните текстове на Триода” (сотирологични и духовно-нравствени аспекти) – доц. Стефан Стефанов от катедра Богословие на ШУ „Еп. Константин Преславски”.

На 22 март, неделя, от 11 ч. лекция на тема: „Старозаветната жертва – предобраз на Христовата жертва” – доц. Ивайло Найденов от Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски”.

На 29 март, неделя, от 11 ч. лекция на тема: „Евангелие на Възкресението” – проф. Емил Трайчев от БФ на СУ „Св. Климент Охридски”.

Всички лекции ще се състоят в храм  „Св. Атанасий”, гр. Варна.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (4 Votes)

10410892 338608586325825_9083732957960649926_nДа имат свой храм, където да могат да отправят молитви към Бога за себе си и за своите близки, е дългогодишна мечта за жителите на шуменския квартал Мътница. Православните християни от квартала, които искат да отидат на църква, са принудени да пътуват до Шумен, който е на 8 км, за да участват в св. Литургия.

През 2008-2009 г. се сформира църковно настоятелство, в което са избрани миряните: Стоянка Атанасова, Пенка Попова, Йордан Йорданов и Цветанка Милкова. Те поставят началото на инициативата за построяването на храм „Рождение на св. Йоан Кръстител”, към която става съпричастен и техният енорийски свещеник и председател на църковното настоятелство о. Васил Василев.

На 28 февруари 2009 г. е направена първа копка на новостроящия се храм. За изграждането му помагат хора от цялата духовна околия, та дори и от цялата страна. От първата копка досега за градежа на църквата са дарени финансови средства от дирекция „Вероизповедания” при МС, Община Шумен, частни фирми и най-вече вярващи християни и обикновени хора. „Не бих си позволила да не оставя нищо след себе си за поколенията”, споделя пред о. Васил дарителка от Шумен. Свещеникът е свидетел на чудесни събития: в най-трудните моменти, когато средствата за строежа привършвали, винаги се е намирал дарител да помогне точно с необходимата сума.

Цялата статия: Жителите на шуменски квартал търсят помощ за довършване на храма си

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.