Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (14 Votes)

94Днес в Новоспаския мъжки манастир в Москва пристигнаха мощите на св. вмчк Димитър Солунски Чудотворец. Светинята е доставена от делегация на Гръцката православна църква, съобщава РИА новости.

Пренасянето на мощите е свързано със 70-годишнината от победата във Великата отечествена война (Втората световна). Десницата на св. вмчк Димитър Солунски бе донесена в Москва от митрополита на Верия, Науса и Кампания Пантелеймон (Калпакидис). В тържественото посрещане на гръцката делегация пред стените на манастира взеха участие ветерани от Афганистан и кадети от различни военни школи. Празничният молебен при посрещането на светинята бе отслужен от игумена на Новоспаската обител Воскресенски еп. Сава.

„Мощите на св. Димитър Солунски ще останат в Новоспаския манастир до 18 февруари. При необходимост, обителта ще се затваря в края на деня с последния посетител”, увериха от манастира.

Първият каменен православен храм в Русия от времето на княз Иван Калита е издигнат именно в чест на св. Димитър. Впоследствие на мястото на този храм е издигнат Успенският събор на територията на Кремъл в Москва.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)

SvSinodНа 4 февруари Великотърновският митр. Григорий, Тивериополският еп. Тихон, Браницкият еп. Григорий и архимандрит Герасим, Главен секретар на Св. Синод разговаряха в синодната палата с министъра на регионалното развитие Лиляна Павлова и заместника й по европейските фондове Деница Николова, съобщиха от Св. Синод. Основна тема на разговора са били възможностите за кандидатстване от страна на БПЦ по Оперативна програма за регионално развитие, Оперативна програма „Региони в растеж” и Програмите за трансгранично сътрудничество за периода 2014-2020 г.

Обсъдени са били и вариантите БПЦ да участва със свои сгради в партньорство с общините с проектни предложения по схема „Подкрепа за интегрирани планове за градско възстановяване и развитие”. И по-конкретно:

  • възможностите за изграждане на подходяща инфраструктура с цел улесняване на достъпа на поклонници и туристи до храмове и манастири на БПЦ
  • довършване на ОПРР 2014-2020 г., окончателно утвърждаване на списъка с туристически обекти от национално значение и начина за финансиране на бенефициентите;
  • саниране на сгради на БПЦ и нейните поделения; 
  • възможности за реставриране на Синодната палата, Богословския факултет и Софийската духовна семинария;
  • довършване на програмите за трансгранично сътрудничество.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

arxiepiskoposalvaniasАрхиепископът на Тирана и цяла Албания Анастасий е в списъка с имената на възможните кандидати за президент на Република Гърция, съобщават медиите в южната ни съседка. Архиепископът обаче отказва поста, тъй като се е посветил на възстановяването на православието в Албания. Постиженията на Албанската православна църква, ръководена от архиеп. Анастасий, са наистина забележителни. Въпреки това партийни членове на Сириза продължават да полагат усилия за да променят мнението на 86-годишния архиепископ. Новото гръцко правителството се опитва да предложи неполитическо лице за президент след отказа на еврокомисаря Димитрис Аврамопулос.

Архиепископът на Тирана, Дурас и цяла Албания Анастасий (Янулатос) е роден на 4 ноември 1929 г. в Пирея. През 1960 г. е ръкоположен за дякон и свещеник. През 1964 г. става архимандрит. В същото време започва мисионерска дейност в Африка, предимно в Уганда. Там научава езика суахили и други местни диалекти, но е принуден да се оттегли заради заболяване от малария. Продължава със следдипломна квалификация по философия в Германия (1965-1969 г.) като стипендиант на германската фондация „Александър фон Хумболд”. След завръщането си в Атина организира и ръководи Мисионерския център на Гръцката православна църква (1971-1975 г.). През 1972 г. става професор по история на религиите в Богословския факултет на Атинския университет. През ноември 1972 г. по решение на Св. Синод на Гръцката църква е ръкоположен за епископ на древлепросиялата епископия на Андруса (в югозападната част на Пелопонес) и оглавява синодния отдел "Апостолско служение", който се занимава с вътрешна и външна мисия. Бил е и директор на Департамента по религия и социология и декан на Богословския факултет на Атинския университет.

През 1981 г., след оздравяването му, отива пак на черния континет, този път като епископ, отново в Източна Африка. Неговата юрисдикция включва Кения, Уганда и Танзания. От януари 1991 г. Цариградският патриарх изпраща епископ Анастасий в Албания в качеството му на патриаршески екзарх, за да възстанови Албанската православна църква, която през време на комунистическия режим е подложена на пълно изтребление. Междувременно през август 1991 г. Св. Синод на ГПЦ го издига в сан митрополит, като титлата му си остава същата - на недействащата Андруска епархия. През 1992 г. Анастасий е предложен от патр. Вартоломей и със съгласието на Св. Синод на ГПЦ е избран от синода на Цариградската патриаршия за архиепископ на Тирана и цяла Албания.

Поради "закриването" на Албанската православна църква от комунистическия режим на Енвер Ходжа и прекъсването за 35 години на дейността й, не е имало друг начин да се възстанови съществуването на йерархия на тази църква. И патриаршията действа по мълчаливо признатото й право да издава томоси за учредяването на нови автокефални църкви.

4.2 1 1 1 1 1 Rating 4.20 (5 Votes)

BПреговорите между Сръбската и Македонската православна църква най-вероятно ще започнат след Великден, пише днес македонският вестник „Дневник”. Според изданието има два варианта за водене на преговорите. Първият предвижда лично участие на членовете на синодите на двете Църкви, предстоятелствани съответно от Сръбския патриарх Ириней и Македонския архиеп. Стефан. А вторият предвижда създаването на комисии от двете църкви, които да поемат процеса на преговорите. Проблемът е, че това е била формата на диалог между двете църкви и преди, но постигнатите компромисни решения след това не са били одобрявани от синодите на двете църкви. При определяне на формата на преговорите ще бъде отчетено най-вече мнението на Руската православна църква, която ще бъде посредник между тях. Очаква се през следващите два месеца да се осъществят подготвителни контакти между трите църкви, за да могат официалните разговори да започнат след Великден, 12 април. Информацията на вестника не е потвърдена от официални църковни източници.

Възобновяването на преговорите се очаква след освобождаването на архиеп. Йоан (Вранишковски) от затвора в Идризово в началото на месеца, което беше постигнато с посредничеството на Московска патриаршия.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

10156158 792406544152041 229696879745853900 n

Храм „Света Троица” в Добрич набира деца за сформиране на църковен хор. Идеята е на клиросната певица Мариана Колева, която е музикален педагог. Хорът ще репетира и ще участва в службите, но така също децата ще научават повече за музиката и за православната вяра. Това разказа през Дарик председателят на храма отец Емануил. Идеята е дейността на хора да прерасне в неделно училище, което наред с преподаване на вероучение ще помага на децата и в училищните дисциплини, включително и по чужди езици. Църковното настоятелство се ангажира с намирането на преподаватели-доброволци. Подобни дейности за деца организират и други православни храмове във Варненска и Великопреславска епархия. Една от водещите в това отношение енории е на храм „Св. Атанасий” в морската столица.

Всяка неделя в храм „Света Троица” след св. Литургия се организират срещи и разговори с миряни в трапезарията на енорийския социален дом, разказва още отец Емануил. Има шестима мъже, постригани за иподякони, които редовно помагат в работата в църквата, както и жени, които се грижат за почистването и поддръжката.

Отец Емануил е духовен син и продължител на делото на предишния предстоятел на храма и архиерейски наместник икон. Стоян Стоянов, който почина през лятото на миналата година (тук). Сред дейностите, започнати и развити от о. Стоян, е приютът за бездомни „Света Троица” в кв. „Рилци” и стопанството, организирано за неговата издръжка (тук).

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.