Карикатури

0 users and 2795 guests online
 
Вход чрез Facebook
 

Конференция "Мисионерското служение в енорията" се проведе във Велико Търново

User Rating:  / 7

mission 2На 2 и 3 декември в Православния богословски факултет към ВТУ „Св. Кирил и Методий" се проведе конференция на тема „Мисионерското служение в енорията". В нея взеха участие завършили възпитаници на факултета, които в момента са действащи свещенослужители. Организатори и домакини на срещата бяха Центърът по систематическо богословие и Православният център „Проф. Тотю Коев".

Участниците бяха поздравени от декана на Православния богословски факултет доц. Евгений Николов, който благодари на отците за това, че са дошли на тази среща, защото те винаги ще бъдат част от академичната общност на факултета. Този факт не бива да бъде забравян, защото, както се изрази и доц. Николов, всички присъстващи са пример за успешната реализация на кадрите, които факултетът е подготвял през своите 24 години работа.

Гл. ас. д-р Стефка Кънчева разказа за историята на Православния богословски факултет. Основан през 1991 г. от първия декан проф. Тотю Коев, факултетът е дал знания и умения на стотици студенти в областта на богословието и църковните изкуства. Получил е високи оценки от комисията по акредитация и преподаватели, които са авторитети в своите области не само в България, но и в чужбина.

Доц. д-р Свилен Тутеков и свещ. Зоран Мамучевски разказаха за дейността на ръководените от тях Център по систематическо богословие и Православния център „Проф. Тотю Коев", които работят в тясна връзка с факултета и неговите студенти и преподаватели и им предоставят редица възможности за участия в благотворителни кампании, обучителни семинари, конференции и поклоннически пътувания, както в страната, така и извън нея.

Продължение: Конференция "Мисионерското служение в енорията" се проведе във Велико Търново

Международна конференция за мястото на християните в политиката ще се проведе в София

User Rating:  / 13

45 bigМеждународна научна конференция на тема: „Да градим обществото, като се позоваваме на християнската отговорност. Приносът на Църквата, богословието и християнската социална етика” ще се проведе на 30 октомври, петък, от 9.00 часа в сградата на Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ в София. 

Форумът се организира от катедра "Практическо богословие" на Богословския факултет съвместно с германската фондация „Конрад Аденауер” и Католическия център за социални науки в гр. Мьонхенгладбах, Германия. Участниците ще дискутират каква е ролята на Църквата в обществото и мястото на християнина в политиката.

Конференцията ще бъде открита от доц. д-р Александър Омарчевски, декан на Богословския факултет, и д-р Марко Арнд, ръководител на бюрото на фондация "Конрад Аденауер" в София.

Участници в първия модул на конференцията "Църковното социално-етическо учение и християнската социална етика" (начало 9.15 ч.) са проф. монсеньор д-р Петер Шаленберг, директор на Католическия център за социални науки в Мьонхенгладбах, проф. д-р Барбара Халенслебен от университета във Фрибур, Швейцария, доц. Костадин Нушев и проф. Владимир Теохаров.

Продължение: Международна конференция за мястото на християните в политиката ще се проведе в София

В България ще се проведе международният патристичен колоквиум за Божията премъдрост

User Rating:  / 15

snimkaОт 27 септември до 3 октомври в комплекса "Свети Константин и Елена" до Варна ще се проведе международен патристичен колоквиум, посветен на темата за София, премъдрост Божия. Известни патролози от цял свят ще разгледат темата, отразена в трудовете на свети отци на Църквата като св. Григорий Назиански, св. Григорий Нисенски, св. Августин, преп. Максим Изповедник, св. патриарх Фотий, св. Симеон Нови Богослов и др.

Свои доклади ще изнесат доц. д-р Иван Христов, доц. д-р Светослав Риболов, доц. д-р Павел Павлов и докторантът архим. Атанасий (Султанов) от Богословския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски", ставроф. ик. Ангел Ангелов от София, проф. Георги Каприев от Философския факултет на СУ и доц. д-р Мариян Стоядинов от Православния богословски факултет на ВТУ "Св. Кирил и Методий". Срещата на патролозите у нас се организира с благословението на Св. Синод на БПЦ, а домакин е Варненска и Великопреславска св. митрополия.

За интересуващите се от работата на колоквиума е осигурена видеоемисия на сесиите в проекта e-medievalia, а достъпът ще се осъществява с парола.

Авторитетният форум се провежда един път на три години в различни страни. Досега научната среща е била организирана два пъти във Виена, Солун, Люксембург, Сибиу и Естергом. България е домакин на проявата за първи път. Следващата среща на патролозите ще бъде в Москва. Всички изнесени доклади се публикуват в авторитетната научна поредица Wiener theologische Studien.

Православният богословски факултет във В. Търново има нов декан

User Rating:  / 13

nikolovНа 23 юни се проведе общо събрание на Православния богословски факултет на Великотърновския университет "Св. Кирил и Методий" за избор на нов декан за периода 2015-2019 г. Първата точка от дневния ред беше избирането на председател и зам.-председател на общото събрание. За председател беше преизбран доц. Симеон Захариев от катедра "Църковни изкуства", а за зам.- председател беше предложен и избран по време на общото събрание богословът доц. свещ. д-р Людмил Малев.

Кандидати за декан на Православния богословски факултет бяха двама - доц. Евгени Николов (катедра "Църковни изкуства") и доц. д-р Мариян Стоядинов (катедра "Библейско и Систематично богословие"). Преди гласуването те имаха възможност да споделят още веднъж своето виждане за развитието на факултета през бъдещия мандат. Доц. Евгени Николов получи 19 гласа от общо 30 и така беше избран за декан на факултета през следващите четири години. 

Концепцията на новия декан за развитието на Православния богословски факултет можете да прочетете тук. Тя предвижда мерки за преодоляване на основния проблем, който е спадът в броя на новите студенти по богословие, въвеждане на форми за дистанционно обучение, обновяване на материалната база. След проф. Казимир Попконстантинов доц. Е. Николов е вторият декан на ПБФ от основаването му, който не е богослов. Но явно членовете на Общото събрание на факултета са предпочели него заради управленския му опит. Да му пожелаем успехи в трудните години напред!

Дискусия на тема „За религията, политиката и секуларизма след Шарли ебдо”

User Rating:  / 12

su 4Университетският център за изследване на религиите и Културният център при СУ „Св. Климент Охридски” организират академична дискусия на тема: „За религията, политиката и секуларизма след Шарли ебдо”.

Тя ще се проведе на 17 февруари 2015 г., вторник, от 18:00 ч. в СУ „Св. Климент Охридски” в Нова конферентна зала, северно крило на Ректората.

Чрез тази дискусия Университетският център за изследване на религиите в сътрудничество с Културния център при СУ полага началото на академичен публичен дебат по кръг от все по-важни общественозначими въпроси, сред които:

  • Какво всъщност се случи на 7 януари 2015 г. в Париж?
  • Какво общо има с тези събития религията и в частност – ислямът?
  • Как трябва да бъде третиран проблемът с изострянето на отношенията между някои религиозни идентичности и характерния за либералната демокрация секуларизъм?
  • Необходимо ли е преосмисляне на досегашните либералнодемократични модели в Европа и определени аспекти на мултикултурализма?
  • Какъв е българският модел за третиране на религиозните различия в обществения живот?

Продължение: Дискусия на тема „За религията, политиката и секуларизма след Шарли ебдо”

Велико Търново събра наши и чужди богослови в научна конференция

User Rating:  / 17

IMG 20141009 095213 1Православният богословски факултет на Великотърновския университет „Св. Кирил и Методий” отново събра български и чужди учени, за да изнесат доклади и проведат обсъждания по темата „Св. Писание в църковното предание”. Поредната международна научна конференция на великотърновския богословски факултет стана истинско средище на съвременната православна богословска мисъл.

В научната проява, организирана по инициатива и с усилията на декана на ПБФ доц. Димитър Попмаринов Киров, както и с подкрепата на софийската фондация „Покров Богородичен”, участваха учени от България, Гърция, Македония и Румъния.

От програмата, която Двери своевременно обяви, не можа да бъде представен докладът на проф. прот. Николай Шиваров, който по здравословни причини не успя да вземе участие. Докладите, представени на форума, заслужено привлякоха вниманието на преподаватели и докторанти от Софийския, Великотърновския и Шуменския университет. Въпросите, свързани със Св. Писание, и тяхното отражение в учението и цялостния живот на Църквата предизвикаха оживени дискусии. В края на конференцията беше направено представяне на новия съвременен превод на Библията на български език, който предизвика голям интерес сред всички участници.

Продължение: Велико Търново събра наши и чужди богослови в научна конференция

Международна конференция „Св. Писание в църковното предание” се открива във Велико Търново

User Rating:  / 7

58 nДвудневна международна научна конференция на тема „Свещеното Писание в църковното предание” ще се проведе във Велико Търново на 9 и 10 октомври. Научната среща е по инициатива на Православния Богословски факултет към ВТУ „Св. Кирил и Методий”. Богослови от двата Богословски факултета в София и Велико Търново, учени от Гърция, Македония и Румъния ще представят своите доклади. През втория ден е предвидено и представяне на новия превод на Новия Завет, дело на български библеисти и филолози.

Конференцията ще се проведе в Меридиан Хотел Болярски.

ПРОГРАМА

8 октомври 2014 г.

15:00 – 19:00 ч. Пристигане и регистрация

9 октомври 2014 г.

9:00 –  9:30 –  Откриване на конференцията

Продължение: Международна конференция „Св. Писание в църковното предание” се открива във Велико Търново

Допълнителен кандидатстудентски прием в Православния богословски факултет във Велико Търново

User Rating:  / 8

news 1499Православният богословски факултет към ВТУ „Св. Кирил и Методий” приема студенти по две акредитирани специалности:

  • ТЕОЛОГИЯ и ЦЪРКОВНИ ИЗКУСТВА

Завършилите специалността Теология получават степен бакалавър с професионална квалификация „Теолог, учител по религия”. Те намират реализация в системата на Българската православна църква, държавното и частното образование, социалната сфера, културните институции, медиите и други.

Завършилите специалност Църковни изкуства получават степен бакалавър с професионална квалификация „Художник – църковни изкуства”. Те получават правото да проектират и реализират цялостни и частични иконографски изписвания на храмове, изпълнявани в различни техники – икони, миниатюри, стенописи, мозайки и други.

Продължение: Допълнителен кандидатстудентски прием в Православния богословски факултет във Велико Търново

Четири успешни научни процедури в Богословския факултет на Алма матер

User Rating:  / 46

r53На 10 юли Научният съвет на Богословския факултет при СУ „Св. Климент Охридски” единодушно гласува назначаването на по-висока длъжност на преподавателите, успешно завършили процедурите по обявени конкурси за един професор и трима доценти (виж тук). Повишените бяха Мария Йовчева, Светослав Риболов, Анна Маринова, Екатерина Дамянова.

Мария Атанасова Йовчева е щатен преподавател в Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски” от 2012 г. Изследовател в областта на старобългарската преводна книжнина и историята на българския език. Родена е на 16 май 1959 г. в гр. Средец (обл. Бургаска). Завършва Българска филология в СУ (1981 г.), защитава дисертация в областта на старобългарската химнография (1999 г.); доцент (2001 г.). Преподава старобългарска книжнина, химнология и църковнославянски език в БФ (от 2012 г.). Член на редакционната колегия на списанията Scripta & e-Scripta (издавано от Института за литература, БАН) и Словѣне (издавано от Института по славянознание към Руската академия на науките). Академичната си длъжност професор в професионално направление 2.4. Религия и теология, (старобългарска книжнина и химнология) Мария Йовчева придобива с представени 3 книги (1 самостоятелна и 2 в съавторство), 46 научни студии и статии (34 самостоятелни и 12 в съавторство), 25 рецензии, персоналии, енциклопедични статии, обзори, лекции и електронни публикации – общо 74 заглавия.

Продължение: Четири успешни научни процедури в Богословския факултет на Алма матер

Катедра „Теология” в Пловдив излезе с декларация срещу откриването на Духовна академия в града

User Rating:  / 40

oаДнес преподавателите от катедра „Теология” на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски” дадоха пресконференция във връзка с новооткритата в града Духовна академия и проблемите на богословското образование у нас. На пресконференцията присъстваха: ректорът на университета проф. д-р Запрян Козлуджов, деканът на Философско-историческия факултет доц. д-р Красимира Кръстанова и членовете на катедрата по Теология. Пред медиите беше оповестена декларация, която преподавателите са изпратили до Св. Синод на БПЦ и очакват от тях отговор на посочените проблеми.

В декларацията си преподавателите изразвят своето огорчение, че водещ мотив за създаването на Духовната академия в Пловдив е конфронтацията със съществуващите богословски факултети и катедри. Те смятат, че е било редно тази инициатива на Св. Синод на Българската църква поне да бъде обсъдена с преподавателите по богословие у нас, както и да се проведе обществена дискусия по въпроса.

Преподавателите са притеснени, че Пловдивската духовна академия има претенции за единствено кадрово училище на БПЦ, докато в същото време нейният преподавателски състав е на ниско ниво и не отговаря на критериите за висше образование. Възпитаниците на академията няма да получат държавни дипломи за висше образование и след завършването на 4-годишното обучение ще останат със средно образование.

Богословите смятат също така, че има голяма вероятност „псевдобогословски школи като Духовната академия да осакатяват възпитаниците си с радикални, а често и с неправославни схоластични учения и разбирания и ще насаждат религиозна нетърпимост към други християнски и нехристиянски изповедания”.

Продължение: Катедра „Теология” в Пловдив излезе с декларация срещу откриването на Духовна академия в града

Зографският манастир дарява дигитализирани ръкописи на Университетска библиотека

User Rating:  / 15

universitetska biblioteka_imagelargeБългарският Зографски манастир на Света Гора Атон открива днес филиал на дигиталния манастирски архив в Университетската библиотека на Софийския университет „Св. Климент Охридски”. В библиотека „Филологии”, която се намира на Петия етаж в сградата на Ректората, ще бъде подписан договорът за сътрудничество между Софийския университет и Зографската св. обител. Дарението от няколкостотин дигитализирани уникални ръкописи, съхранявани в Зограф, ще бъде прието от ректора на Софийския университет проф. Иван Илчев, а проекта от името на монашеското братство ще представи йеромонах Атанасий от братството на Зографския манастир.

Кандидатстуденският изпит по Теология в Пловдивския университет е на 6 юли

User Rating:  / 5

Media-11749-picОще два дни катедрата по Теология към Пловдивския университет „Паисий Хилендарски” приема кандидат-студентски документи на желаещите да се обучават във висшето учебно заведение. Документите се приемат до 2 юли включително. Кандидат-студентският изпит по Теология на Пловдивския университет за академичната 2014-2015 г. ще се проведе на 6 юли 2014 г. (неделя) от 9 ч. в сградата на Ректората на Пловдивския университет. Изпитът е устен, като в помощ на кандидат-студентите са разработени теми за КСИ, които могат да бъдат ползвани на сайта на Философско-историческия факултет: http://logos.uni-plovdiv.net/teologia.

Професионалната квалификация, която придобиват завършилите студенти е:

  • теолог
  • теолог – учител по религия

След завършването си студентите могат да продължат обучението си в хуманитарни магистърски и докторски програми в областта на богословието и в други научни направления.

Продължение: Кандидатстуденският изпит по Теология в Пловдивския университет е на 6 юли

Български средновековни ръкописи онлайн

User Rating:  / 17

99Публикуваме текста от портал „Култура” на Екатерина Дикова по повод дигитализираните наскоро колекции на Националната библиотека „Св. Кирил и Методий”, които вече са свободно достъпни през Националния каталог на академичните библиотеки в България. Така над 1700 библиотечни документа са достъпни онлайн и откриваеми по ключови думи.

Всеки, който е работил със стари ръкописи, знае колко време е необходимо за тяхното издирване, четене, събиране, колко грешки се допускат при преписването им, колко е трудно повторното им използване за сверка, да не говорим за огромните суми, които се искат от неплатежоспособните специалисти и любители на древността – както за копирането на подобни драгоценни материали (главно поради тяхната уникалност и крехкост), така и за пътуването на големи разстояния (поради разпръснатостта им). Да не споменаваме колко се натоварват очите от дребните нечетливи букви и колко алергии (и заразни болести) може да предизвика напластеният по страниците вековен прах. А и такива паметници съвсем не са вечни.

Днес, във времето на комуникацията и дигитализацията, няма как ситуацията да остане непроменена. Дигитални, виртуални и електронни библиотеки никнат като гъби, ценни ръкописи и колекции се публикуват онлайн. Сред най-успешните библиотечни проекти са реализираните от Британската библиотекаБаварската библиотекаТроицко-Сергиевата лавраУниверситетската библиотека в Белград и един български. Отскоро дигиталните колекции на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий” са лесно, бързо и свободно достъпни през Националния каталог на академичните библиотеки в България – Своден каталог НАБИС. 1718 библиотечни документа от нейните фондове са не просто достъпни онлайн, но и откриваеми по ключови думи. И макар това число да е далеч от реалния брой на документите в съответните физически колекции, това е наистина добро и оптимистично начало.

Продължение: Български средновековни ръкописи онлайн

Кандидатстудентски изпит по Теология в БФ на Софийския университет

User Rating:  / 9

f5Устният кандидатстудентски изпит по Теология в Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски” за академичната 2014/2015 г. ще се проведе на 22 юни 2014 г. (неделя) от 09:00 ч. в сградата на Богословския факултет, пл. „Св. Неделя” № 19.

Необходимите документи за кандидатстване са: заявление по образец, лична карта и платена такса в размер на 30 лв. за един изпит. Таксата се заплаща в паричен салон на Ректората или по банков път във всяка търговска банка (без БНБ) на сметка на СУ „Св. Климент Охридски”: БНБ–ЦУ

IBAN: BG52 BNBG9661 3100 1743 01

Банка: БНБ;

BIC CODE: BNBGBGSD

Титуляр: СУ „Св. Климент Охридски”, Задължено лице (вносител) – имената на КАНДИДАТСТУДЕНТА.

Подаване на документи, класиране и записване на кандидатите:

Подаването на документи става от 17.02.2014 г. в сектор „Прием” на Отдел „Образователни дейности” в Информационния център на Ректората.

Продължение: Кандидатстудентски изпит по Теология в БФ на Софийския университет

Приключи изследователският проект „Образование, религия, медии и политика: анализ на реалности”

User Rating:  / 12

DSC07662Вчера, 29 май, в зала № 2 на Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски” се състоя заключителна среща на участниците в проекта „Образование, религия, медии и политика: анализ на реалности” към Европейската оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”.

В рамките на двугодишния проект екип от докторанти, постдокторанти и преподаватели от Софийския университет „Св. Климент Охридски” изследваха посланията на политическата реч и тяхната медийна регулация от философска, езикова и богословска гледна точка. Поради спецификата на проблематикат, съвсем естествено в проекта бяха привлечени докторанти и преподаватели по философия и политология, по богословие, както и филолози.

На заключителната среща беше отчетена добрата ефективност на проекта, дължаща се както на добрата му организация, така и на активната работа от страна на участниците. Приветствие и обобщение на резултатите от проучванията направи ръководителят на проекта д-р Цветина Рачева.

Продължение: Приключи изследователският проект „Образование, религия, медии и политика: анализ на реалности”

 

Последно в Двери+

Няма намерени събития.
 
 

 

И рече старецът...
"Бог слиза при смирените, както водата се стича от хълмовете към долините."
Св. Тихон от Воронеж
   


Не сте регистрирани в системата.

Нашите партньори

Neterra