Свещица пред вечния огън
Поръчки тук:

Карикатури

0 users and 1306 guests online
 
Вход чрез Facebook
 

Библейската библиотека в БФ на СУ навърши 15 години

User Rating:  / 15

IMG 2947Тази година се навършиха 15 години от официалното откриване на библиотеката с библеистична литература в Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Със скромните сили на колегията, която се потруди за изграждането и организирането на библиотеката, с добрата воля на Богословския факултет като домакин и партньор и с несравнимата щедрост и съдействието на световното Дружество за новозаветни изследвания (SNTS), посредством неговия Комитет за Източна Европа, днес се радваме и разчитаме на 9500 библиотечни единици, от които 7000 книги и 2500 тома периодика. Това са най-новите изследвания в областта на библейската наука (Стар Завет, Нов Завет, юдаистика) на 15-ина езика, като най-много са на немски, английски, гръцки, френски и руски език.

Продължение: Библейската библиотека в БФ на СУ навърши 15 години

Международен семинар по систематическо богословие и християнска философия започва във Велико Търново

User Rating:  / 13

vtu resize1От 16 до 18 септември 2013 г. в Православния център „Проф. Тотю Коев” на Православния богословски факултет на Великотърновския университет ще се проведе четвъртият по ред международен научен семинар по систематическо богословие и християнска философия. Тази година семинарът ще разглежда въпросите, проблемите и перспективите, които стоят пред еклезиологията.

Участие ще вземат преподаватели и докторанти от Богословския и Философския факултет на СУ „Св. Климент Охридски”, от Богословския факултет на ВТУ, както и преподаватели от богословските факултети в Белград и Скопие. В програмата на семинара са предвидени 18 доклада и научни дискусии, които поставят важни въпроси в областта на еклезиологията.

Семинарът се организира от Центъра по систематическо богословие към ПБФ по дългосрочен научен проект във ВТУ и с финансовата подкрепа на Фондация „Покров Богородичен”, гр. София. Част от работата на семинара може да бъде гледана он-лайн на адрес: http://ustre.am/14IFN

 

Продължение: Международен семинар по систематическо богословие и християнска философия започва във Велико Търново

Известни богослови ще участват в конференция по православна догматика у нас

User Rating:  / 9

Picture18От 22 до 25 септември в София ще се съберат православни богослови от цял свят, които ще участват в IV Международен симпозиум по православно догматично богословие. Инициативата на проявата е на Международната асоциация на православните догматисти, а организатори у нас са Св. Синод на БПЦ, Богословският факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" и Центърът за изследване на патристичното и византийското духовно наследство при Софийския университет. Богослови от цял свят ще дискутират по актуалните теми в православната догматика: Език и догмат, Въпроси на христологическата терминология, Догмат и терминология - румънският контекст, Догмат и терминология - българският контекст, Философска терминология и догмат, Откровение и език, Терминологията в богословието на съборите и рецепцията й днес, Проблеми на богословската терминология, Догматически прозрения през XX век и Догмат и исторически контекст.

Участниците са богослови и философи, духовници и светски лица от балканските православни страни - България, Гърция, Румъния, Сърбия, а също от Русия, САЩ, Великобритания, Франция и др.

Продължение: Известни богослови ще участват в конференция по православна догматика у нас

Магистърски програми на Православния богословски факултет към ВТУ "Св. Кирил и Методий"

User Rating:  / 7

uni1Православният богословски факултет към Великотърновския университет "Св. Кирил и Методий" обявява своите магистърски програми за новата академична година.

Кандидатите за следдипломно обучение подават лично или чрез друго лице документи за кандидатстване: от 16 септември до 26 септември 2013 г. (от 8.00 до 16.30 ч.) в бюрата за прием на документи. тел. 062/618 362; 062/618 243.

МАГИСТЪРСКИ ПРОГРАМИ ЗА КАНДИДАТИ, КОИТО СА БАКАЛАВРИ ИЛИ МАГИСТРИ ОТ СЪЩОТО ПРОФЕСИОНАЛНО НАПРАВЛЕНИЕ

Продължение: Магистърски програми на Православния богословски факултет към ВТУ "Св. Кирил и Методий"

Знеполски еп. Йоан направи обновление на академичния параклис в БФ на СУ

User Rating:  / 10

1238084 10202086822831511_1430286850_nНа 6 септември, независимо от националния празник, в Богословския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" беше присъствен ден. Защото започнаха учебните занятия за студентите-задочници, а това стана със света литургия, отслужена от викария на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит като Софийски митрополит - Знеполския епископ Йоан. Заедно с него служиха иконом Кирил Дидов, духовен надзорник на Софийска епархия, свещ. Стефан (Стоил) Паликаров и дякон д-р Петър Симеонов от клира на столичната катедрала "Св. Неделя".

Преди литургията епископът извърши чина на обновлението на академичния параклис, посветен на покровителя на Софийския университет - свети Климент Охридски Чудотворец. През летните месеци, когато по начало в параклиса не се служи (както и през Коледната и Великденската ваканция), беше извършен ремонт на подовата настилка на параклиса с грижите на ефимерия свещ. Стефан Паликаров и паричната помощ от Дирекция "Вероизповедания" на МС и частни дарители. Сега, преди да започнат богослуженията в параклиса, се полагаше той да бъде обновен с водосвет и прочитането на коленопреклонни молитви. Тъкмо това извърши днес еп. Йоан с благословението на Светейшия патриарх Неофит.

Продължение: Знеполски еп. Йоан направи обновление на академичния параклис в БФ на СУ

Гръцки професор-българист ще получи св. Евтимиевата награда на ВТУ "Св. Кирил и Методий"

User Rating:  / 7

afinaИзвестният гръцки професор-българист Димитриос Гонис ще получи св. Евтимиевата награда на ВТУ "Св. Кирил и Методий" тази година. Предложението за това е на професорите Димитър Кенанов и Иван Харалампиев. Академическият съвет на ВТУ вече утвърди номинацията на българиста, а официалната церемония по награждаването ще бъде в навечерието на Десетия международен симпозиум за Търновската книжовна школа.

Св. Евтимиевата награда се присъжда на български и чуждестранни учени за научни постижения в областта на българистиката: литературознание, езикознание, история. Нейни носители досега са проф. д-р Франтишек Славски и проф. д-р Йежи Русек от Полша, акад. Димитрий Лихачов от Русия, проф. д-р Гунар Сване от Дания и др.                                      

Продължение: Гръцки професор-българист ще получи св. Евтимиевата награда на ВТУ "Св. Кирил и Методий"

Прием на студенти по теология в Шуменския университет "Еп. Константин Преславски"

User Rating:  / 5

4гНа 10 юли е приемният изпит за специалността "Теология" към Шуменския университет "Еп. Константин Преславски".

Приемният изпит е двукомпонентен (писмен и устен) и ще се проведе в корпус 1 на Шуменския университет от 9 ч.

Кандидатстудентската кампания на Катедра "Теология" през тази година е с акцент върху богослужебно-практическите дисциплини, а именно:           

БОГОСЛУЖЕНИЕ; ЦЪРКОВНОСЛАВЯНСКО ПЕЕНЕ И ЧЕТЕНЕ; ЦЪРКОВНОСЛАВЯНСКИ ЕЗИК; ЛИТУРГИКА; ЦЪРКОВНО ПРОПОВЕДНИЧЕСТВО.

Продължение: Прием на студенти по теология в Шуменския университет "Еп. Константин Преславски"

Конкурс за докторанти по богословие/теология във ВТУ "Св. Кирил и Методий"

User Rating:  / 5

imagуВеликотърновският университет "Св. Кирил и Методий" обявява конкурси за прием и обучение на докторанти през уч. 2013/2014 г. по следните научни специалности:

- Теология (История на съвременните православни църкви) – 1, редовно обучение;
- Теология (Методика на обучението по религия) – 1, редовно обучение;
- Теология (Съвременна катехизация) – 1, задочно обучение;
- Теология (Стар Завет) – 1, редовно обучение;
- Теология (Нов Завет) – 1, редовно обучение;
- Теология (Християнска социология) – 1, редовно обучение;
- Изкуствознание и изобразително изкуство – Църковни изкуства – 2, редовно обучение.

Продължение: Конкурс за докторанти по богословие/теология във ВТУ "Св. Кирил и Методий"

Дистанционно обучение за магистри стартира Богословският факултет в Търново

User Rating:  / 16

uni1Дистанционно обучение за магистърска програма „Богословие на личността и обществото” стартира в Православния богословски факултет на Великотърновския университет „Св. Кирил и Методий”. Магистърската програма се организира и провежда от катедра „Библейско и систематическо богословие”, а ръководител на програмата е доц. д-р Свилен Тутеков. Заложените в учебния план дисциплини предлагат профилирано обучение в областта на богословието с акцент върху антропологията, социологията и еклезиологията. Програмата има за цел по-задълбоченото изучаване на изворите, формирането и богословските предпоставки на църковното учение за личността и обществото. За дистанционната форма на обучение по магистърска програма „Богословие на личността и обществото” могат да кандидатстват студенти, придобили образователно-квалификационната степен Бакалавър по специалността „Теология” в университети в страната и чужбина. Срокът на обучение е 2 семестъра. Документи за кандидатстване по програмата се приемат до 28.02.2013 г. За повече информация виж тук и тук.

Международен научен семинар "Личността в православното предание" ще се проведе във В. Търново

User Rating:  / 14

ASBB-logoОт 19 до 21 септември в православния център "Проф. Тотю Коев" на Великотърновския университет "Св. Кирил и Методий" за трета поредна година ще се проведе международен богословски семинар. Тази година водещата тема е "Личността в православното предание" и целта на организаторите от университетския център за систематическо богословие на ВТУ е семинарът да обединява богослови и философи от балканските страни, които да дискутират сериозни и актуални проблеми.  В програмата ще участват с доклади 17 богослови и философи от България, Сърбия, Македония и Гърция и техните основни акценти са свързани с начина, по които важният проблем за личността присъства в светоотеческото и съвременно богословие. 

Програма на форума:

Продължение: Международен научен семинар "Личността в православното предание" ще се проведе във В. Търново

Вчера се проведоха приемни изпити за Богословския факултет на СУ

User Rating:  / 17

bogosl fakultetСпоред обявената програма вчера, 12 юли, се проведоха приемни изпити по богословие (или теология според държавната терминология) в Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Изпитът беше устен и се проведе пред две комисии. И тази година обаче се забеляза продължаване на спада на интереса към специалността. Макар от министерството на образованието, младежта и науката да са отпуснати 100 бройки за богослови, съответно по 60 за редовно и 40 за задочно обучение, на изпит вчера се явиха само 39 души общо. Вероятно всички те ще бъдат приети, защото намаляването на броя на студентите означава намаляване на часове за преподавателите и съответно съкращаване на техния брой.

Продължение: Вчера се проведоха приемни изпити за Богословския факултет на СУ

Кандидат-студентски прием в Православния богословски факултет във В. Търново

User Rating:  / 7

v tarnovo_universityПравославният богословски факултет на Великотърновския университет "Св. Кирил и Методий" приема студенти по три специалности: "Теология", "Църковни изкуства" и "Теология и социално служение". 

Завършилите специалността Теология получават в зависимост от курса на обучение степен бакалавър или магистър с професионална квалификация "Теолог, учител по религия". Те намират реализация в системата на Българската православна църква, общественото и частното образование, социалната сфера, културните институции, медиите и други.

Продължение: Кандидат-студентски прием в Православния богословски факултет във В. Търново

Представяне на новата книга на проф. Калин Янакиев „Светът на Средновековието. Генезис, История, Общество”

User Rating:  / 26

Нова книга на Калин ЯнакиевДнес, 5 юни (вторник) от 18:30 ч. в новата конферентна зала на ректората на Софийския университет Св. Климент Охридски ще се проведе представяне на новата книга на проф. Калин Янакиев Светът на Средновековието. Генезис. История. Общество”. Събитието се организира от Културния център на СУ „Св. Климент Охридски” и Фондация „Комунитас” с участието на дфн Момчил Методиев и гл. ас. д-р Мартин Осиковски. 

Книгата представя лекционния курс по Средновековна история на Европа”, който проф. дфн Калин Янакиев от години чете в специалността Културология” във Философския факулет на СУ Св. Климент Охридски”. Този труд е цялостно монографично изследване, което не просто осветлява отделни теми и проблеми, а утвърждава собствен историографски подход спрямо едно хилядолетие от европейската история.

Изследователската програма на Калин Янакиев отмисля анахроничната анализационна оптика по отношение на Средновековието, зададена преди всичко от романтическата и марксистката историография, но безкритично прилагана и в съвременната научна и образователна практика (могат да се посочат достатъчно примери с адрес в България). Взети са под внимание постиженията на модерната медиевистика: както онези от тях, посветени на частни изследователски проблеми (Блок, Канторовиц и Хьойзинха), така и подетите от френските аналисти (Бродел, льо Гоф и Дюби) опити за реконструкция на историята на всекидневието и частния живот като алтернативна на политическата история.

Целта обаче, която си поставя текстът на Янакиев, не е заселванe на някаква нова” изследователска парадигма на средновековната историография в българското културно и изследователско поле, за да се даде възможност на последното за пореден път да догонва” и да се изравнява”. Янакиев използва, но не спира при утвърдените от френската историография дълги периоди” в историята на Средновековието (longue durèe); имат се предвид времеви отрязъци, обхващащи промените на дадена иституция или дадена политическа реалия и не съвпадащи задължително със собствено средновековното време. За автора възстановката на Средновековието единствено като синхронно, но несистемно сплитане на подобни дълги епохи, всяка от които притежава собствена времева и смислова траектория, е незадоволителна и самата представлява анахронична стилизация. Основавайки се на картографския метод, както и на методи от сферата на културната антропология, Янакиев демонстрира, че е коректно и продуктивно Средновековието да се разчита като пространствена структура с различни полюси, във всеки от които работят специфични, но съотносими правила за координация между потоците на политическия, културния, религиозния и битовия живот. Тук специално трябва да се споменат задълбочените наблюдения върху идентификацията на византийския цивилизационен кръг с определени пространствени и историко-политически топоси. Изясняването на типовете връзки между отделните локални средоточия на европейската средновековна история позволява да се обяснят по-добре разнобразните, но все пак закономерни, преходи, които свързват и същевременно разграничават Средновековна Европа от съседните ней по време и по място епохи и култури.

Едно от големите достойнства на труда е диалогичността: боравейки с огромен набор от факти и следвайки неотклонно методологическите си позиции, авторът не дава едностранчиви отговори и не изключва алтернативни подходи, стига те да отговарят на изискването за съотвествие между научен обект и научен метод.

Съгласно заявеното програмно изискване, че заниманието на съвременния историк медиевист... би следвало да бъде същностно критическо занимание”, Калин Янакиев остоява изключително висок, отворен и мултидисциплинарен изследователски стандарт, вдъхващ вяра в интелектуалната честност.

Кръгла маса на тема "Богословие и общество": Любовта не се страхува от диалог

User Rating:  / 22

2IMG 7196На 23 април в Богословския факултет на СУ "Св. Климент Охридски" се проведе международен форум и кръгла маса "Богословие и общество", организиран за втори път от екип по международен проект и подкрепен от Столична община, фондациите "Джон Темпълтън", "Комунитас" и "Миню Балкански". От поканените чуждестранни гости присъстваха отец д-р Георги Драгас, д-р Йост ван Росум, д-р Христос Арабадзис, д-р Владимир Цветкович. Научният форум беше ръководен от д-р Стоян Танев (Дания), който и превеждаше на гостите.

Продължение: Кръгла маса на тема "Богословие и общество": Любовта не се страхува от диалог

Предварителни кандидатстудентски изпити се проведоха в БФ на СУ

User Rating:  / 10

bogf mediumВ неделя, 1 април, от 11 ч. след св. литургия в параклиса „Св. Климент Охридски” на Богословския факултет на Софийския университет, в аудиториите на факултета се проведоха предварителни кандидатстудентски изпити по богословие (по държавна номенклатура се води „теология”). Изпитът беше устен и се проведе от тричленна комисия от хабилитирани преподаватели на факултета. Бяха се записали 10 души кандидати, но се явиха само 8 от тях. Всички явили се издържаха изпита с много добър и отличен успех. За отбелязване е, че някои от кандидатите имат завършено светско висше образование и не се възползват от възможността да запишат само някоя магистърска програма, а предпочитат да учат 4-годишния пълен курс на богословските науки в бакалавърска степен.

Издържалите изпита на 1 април ще бъдат класирани за приемане след провеждането на основния кандидатстудентски изпит по богословие.

Вторият и основен приемен изпит за Богословския факултет ще бъде в обичайния период на кандидатстудентската кампания през м. юли и по-точно на 12 юли. Той също ще бъде устен и ще започне в 8 ч. Важно е да се знае, че документи за кандидатстване могат да се подават още отсега.

За всякакви сведения във връзка са кандидатстването в БФ желаещите могат да се обръщат както на телефоните в ректората на СУ (02 9308380, 02 8467429), така и на телефона на инспектор студенти в БФ - 02 9890115, вътр. 15. Информация може да се почерпи и от интернет-страницата на СУ www.uni-sofia.bg

 

Последно в Двери+
Последни провокирани
Последно във форума

Няма намерени събития.
 
 

Още теми »

Още теми »

 

И рече старецът...

Това е удивителен духовен закон: започваш да даваш това, от което сам се нуждаеш, и веднага получаваш същото двойно и тройно.

 

    Игумен Нектарий (Морозов)


Не сте регистрирани в системата.

Нашите партньори

Neterra


Копирането на статии от "Двери на Православието" в други Интернет сайтове е разрешено единствено при коректно посочване на първоизточника.