0 users and 3275 guests online
 
Вход чрез Facebook
 

Излезе от печат вторият том на Речника на църковнославянския език

User Rating:  / 20
PoorBest 

Rechnik Carkovnoslavyanski ezikС радост съобщаваме, че излезе и вторият том (букви П-Я) на Речника на църковнославянскияезик. С това църковната ни общественост и българската славистика се сдобиха с пълен корпус на лексикалното богатство на богослужебния език. Автор на речника е известният духовник, учен и преподавател архимандрит д-р Атанасий Бончев (1915-1978 г.). 

Историята на съставянето и отпечатването му е дълга и изпълнена с трудности и превратности. След решение на Св. Синод на БПЦ се възлага на архим. Атанасий да състави пълен речник на църковнославянския език. Той започва своята работа през 1956 г. в Бачковския манастир и я завършва през 1966 г. в София като сътрудник на Църковно-историческия и археологически институт към БПЦ. Както и самият автор споменава в своето предисловие към първия том, ценна помощ в началото на своята работа е получил от своя учител, известния български славист акад. Стоян Романски.

Крайната равносметка на този достоен за възхищение труд е речник с около 26 000 заглавни думи. Особена ценност на делото на архим. Атанасий е включването на старобългарския облик на църковнославянските думи в речниковите статии, като  по този начин се отчита, че основата на църковнославянския е старобългарският език. В статията към всяка заглавна дума е направена семантична разработка, определени са всичките ѝ значения и спецификата на употребата ѝ, а за пълнота и за улеснение при сравняването с византийски текстове са приведени гръцките съответствия. Също така точно се посочва от кой източник и къде е употребена думата.

Въпреки всичките изброени качествана Речника на църковнославянския език му се налага да „отлежи” 36 години. Благодарение обаче на инициативата на роднини на архимандрит Атанасий и на положения труд от екип на Националната библиотека „Св. Кирил и Методий” с главен научен ръководител проф. Боряна Христова, директор на библиотеката, през 2002 г. излиза първият том (букви А-О). Втори том, макар и с известно закъснение, излезе от печат през настоящата 2012 година. Това издание стана възможно с материалната и морална подкрепа на братството от Зографската света обител и с финансиране от фонд „Научни изследвания” към Министерството на образованието, младежта и науката.

Речникът може да се намери в Националната библиотека „Св. Кирил и Методий” и на Софийския международен панаир на книгата (4-9 декември в НДК) на щанда на Редакционно-издателския отдел на НБКМ. Официалното представяне на речника се очаква след 15 януари 2013 г. За подробности виж сайта на НБКМ: http://www.nationallibrary.bg 

За да можете да дискутирате, трябва да влезете в системата.

Вход чрез Facebook


Кратък адрес на настоящата публикация: http://dveri.bg/axkwq 

Разпространяване на статията:

 

Последно в Двери+

Няма намерени събития.
 
 • sunshine качи нов аватар
  4 дни назад
 • Николай Фенерски: Драги читатели и приятели, много ми е неприятно да го кажа и направя по такъв начин, но поради технически причини събитието в София утре се отменя. Представянето на "1994" ще бъде преместено в януари 2016.
  6 дни назад
 • Без име 00:00
  Без име
  Без описание
  Въведение Богородично - тропар и стихира
  по-малко от минута назад
 • Без име 00:00
  Без име
  Без описание
  Рождество Христово - Катавасии - Ангел Иванов Севлиевеца (р. 1809)
  по-малко от минута назад
 • Любо вече е приятел с ignatii
 • КЪМ ВИТЛЕЕМСКАТА ПЕЩЕРА
  Кирил Апостолов Иванов (незрящ)

  Вечерта света прегърна
  Грейнаха безброй звезди
  Днес блажена нощ настъпва
  Миг тържествен нам вести.

  Там на изток да погледнем
  Най-сребристата звезда
  Там на изток да поемем
  Към онази пещера.

  Повест ангела ни носи
  Екна звездното небе
  Звънкат арфови акорди
  Пеят сладки гласове.

  Бог отваря райски двери
  Днес на тази пещера
  Бог ни кани най-смирени
  Там ще видиме Христа.

  Това стихотворение го писах под точно спазена стъпка, известна в литературата и музиката.
  За декември 2015 година.

  Гр. София
  29.07.2015 г.

  Кирил Апостолов Иванов

  ЧЕСТИТО РОЖДЕСТВО!
  преди 2 седмици назад
 • Без име 00:00
  Без име
  Без описание
  Архангеловден - Величания - глас 5
  преди 3 седмици назад
 • Без име 00:00
  Без име
  Без описание
  Се покаяния, глас 4, възхвала на св. Йоан Рилски от отец Неофит Рилски
  преди 3 седмици назад
 • Без име 00:00
  Без име
  Без описание
  преди 4 седмици назад
 

 Не сте регистрирани в системата.

Нашите партньори

Neterra