Карикатури

5 users and 1407 guests online
 
Вход чрез Facebook
 

Митрополит Гавриил стана почетен гражданин на Ловеч

User Rating:  / 8

Imag6На 26 март, именния ден на Ловчанския митрополит Гавриил, Общинският съвет на Ловеч взе решение да удостои владиката със званието „Почетен гражданин на град Ловеч”. Предложението е одобрено от всички общински съветници. Почетното звание се дава на митрополит Гавриил за приноса му за духовното развитие и израстване на града.

Архиереят ще получи отличието си на 11 май, на тържествената церемония по случай празника на Ловеч – денят на светите братя Кирил и Методий.

Митрополит Гавриил е роден през 1950 г. в София, но завинаги се свърза с гр. Ловеч, след като през януари 2001 г. стана негов епархийски архиерей.

Висшите духовници, които са удостоявани с тази чест преди митрополит Гавриил, са Българският екзарх (1977-1915 г.) и Ловчански митрополит (1976-1915 г.) Йосиф І и Светейшият Български патриарх Максим, който от 1960 г. до избора си за глава на Българската православна църква на 4 юли 1971 г. е също Ловчански митрополит.

Продължение: Митрополит Гавриил стана почетен гражданин на Ловеч

За отношенията между БПЦ и Симеон Сакскобургготски – тази събота във „Вяра и общество” по БНТ

User Rating:  / 3

22047Основната тема тази събота в предаването „Вяра и общество” по БНТ е: „Какъв е Симеон Сакскобурготски за Българската православна църква?”. Гости в студиото ще бъдат историчката Мълвина Господинова и философът проф. д-р Калин Янакиев. Те ще търсят отговори на въпросите: Дали и кога е миропомазан за цар Симеон Сакскобургготски? Защо в общуването си с него и по време на богослужение българският клир го нарича „Негово Величество”? Признава ли БПЦ републиката като легитимен държавен строй и президентската институция като изразител на съвременната българска държавност? Може ли да се окаже, че според българските клирици ние все още живеем с условията на монархия? Не се ли легитимират един друг Синодът и Симеон Сакскобургготски?

Можете да изпращате въпросите си по темата предварително на страницата във фейсбук „Вяра и общество”, на електронния адрeс viara@bnt.bg или на страницата на предаването в сайта www.bnt.bg. По време на излъчването, пряко в ефир, можете да се обаждате на телефони 02 9 444 999 и 02 814 2551.

В същия брой са включени още два сюжета:

  • „Всичко отминава, само Бог остава” – 500 г. от рождението на св. Тереза Авилска. Репортаж за поклонението на римокатолическата общност у нас пред частица от мощите й.
  • Половинвековно покаяние в пустинята – разказ за преп. Мария Египетска в навечерието на петата неделя от Великия пост, която е посветена на нея.

Предаването се излъчва в събота от 17 ч.

Смолянски деца гостуваха в Широка лъка на Благовещение (фоторепортаж)

User Rating:  / 7

IMG 9434За да празнуват заедно уникалния пролетен празник Благовещение, деца от Младежки православен център „Чисти сърца” към катедрален храм „Св. Висарион Смоленски” в Смолян гостуваха на учениците в Основно училище „Н. Й. Вапцаров” в с. Широка лъка. То е единственото в областта, асоциирано към ЮНЕСКО – организацията на Обединените нации за образование, наука и култура. Пътуването беше съпроводено с много емоции и родолюбиви чувства, свързани с днешното толерантно ежедневие на селото и силните му исторически факти.

Децата от „Чисти сърца”, съпровождани от учителките по вероучение Радка Георгиева и Николина Жекина, посетиха най-напред селската църква „Успение на св. Богородица” (на първата снимка), една от първите, построени в Родопите през 19 век. Издигната е само за 38 дни през 1834 г. по време на османското робство като силно доказателство за вярата, която родопчани имали. Ферманът за нея бил пренесен в копитото на кон, разказа на децата учителката от Широка лъка Маргарита Чакърова. Тя е член на църковното настоятелство и певица в църковния хор, която с благословението на храмовия свещеник Иван Марински посрещна децата от „Чисти сърца”. Разказа им още за оригиналните стенописи, за храмовата икона и за най-новата придобивка – „Св. Богородица: Достойно ест”, изрисувана от местния художник Никола Беевски, живеещ в с. Гела, и поставена в солидна резбована рамка, дело на брата на отец Иван – резбаря Георги Марински. Тя предаде поздрава на енорийския свещеник Иван Марински, който същия ден служи в смолянския храм „Свети Дух”, чиято енория също обгрижва. Певици от детски хор „Чисти сърца” изпълниха в храма две песнопения за Божията майка. Всички си запалиха свещички за здраве и благодарност към нея и нейния Син.

Продължение: Смолянски деца гостуваха в Широка лъка на Благовещение (фоторепортаж)

Беседи пред благоевградски ученици изнесе митрополит Серафим

User Rating:  / 12

11036498 814426171975061 2854761733112000363 nПовече от 200 благоевградски ученици се срещнаха с Неврокопския митрополит Серафим в навечерието на празника Благовещение, съобщават от Неврокопска епархия. Беседите с владиката бяха в рамките на курса „Православна култура”, осъществяван от Православен информационен център на Неврокопска митрополия и Общински младежки дом.

Митрополит Серафим говори с децата от 2 и 3 клас на СОУИЧЕ „Св. Климент Охридски” за прошката. На учениците от петите и шестите класове от 8 СОУ „Арсени Костенцев” той разказа за св. Богородица и радосната вест, дошла на св. Благовещение.

Срещата с владиката предизвика голям интерес както сред учениците, така и сред учителите. Множество въпроси бяха отправени към Неврокопския митрополит, на които той отговори с готовност.

Продължение: Беседи пред благоевградски ученици изнесе митрополит Серафим

На Благовещение митрополит Наум се срещна с общественички от Русе

User Rating:  / 10

11081259 62105На 25 март, свето Благовещение, който в миналото се е чествал като Ден на православната християнка, Русенският митр. Наум се срещна с жени, ангажирани в обществения живот на Русе – представители на местната администрация, култура, образование и бизнес. Срещата се състоя в приемния салон на Русенската митрополия. Сред присъстващите бяха: Здравка Бърдарова – собственик на хотел „Бест Уестърн Бистра и Галина”, Наталия Къснеделчева, управител на Винпром - Русе, Елга Цонева, председател на Административен съд – Русе, д-р Ева Цонкова, завеждаща отделение по педиатрия, Боряна Петкова и Росица Георгиева от РИО - Русе, Гергана Григорова, директор на ОУ „Васил Априлов” – Русе, Камелия Денчева, ПГСАГ „Пеньо Пенев” – Русе, Ренета Димитрова, държавен експерт МОН, Ели Тричкова, държавен експерт МОН и др.

Митрополит Наум подчерта, че с днешното гостуване се надява да бъде положено началото на традиционни срещи с обществено ангажираните жени от града, които в сътрудничеството с архиерея да помогат за духовното развитие и напредък на епархията.

Продължение: На Благовещение митрополит Наум се срещна с общественички от Русе

112-ят випуск на Софийската семинария предаде училищното знаме

User Rating:  / 12

IMG 1547С архиерейска св. Литургия беше отбелязан празникът Благовещение в Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски”. Богослужението оглави Варненският и Великопреславски митр. Йоан, който по решение на Св. Синод на БПЦ е духовен надзорник на училището. Владиката съслужи с храмовото свещенство. Песнопенията на клира се изпълняваха от петокурсниците на духовното училище. Те бяха в центъра на днешния празник. Освен че показаха какво са научили в областта на православното богослужение, музика и омилетика, днес на специална церемония те предадоха семинарското знаме в ръцете на следващия випуск. В храма освен преподаватели, възпитатели и възпитаници на семинарията имаше и много миряни, дошли да отбележат деня на Благата вест. Празника в Софийската семинария почетоха и официални гости: доц. д-р Александър Омарчевски, декан на Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски”, Тома Томов, старши експерт в дирекция „Вероизповедания” на МС, Ваня Станчева, старши експерт в Районния инспекторат по образование – София-град, преподаватели от Богословския факултет и др.

Приятна изненада беше проповедта за празника на петокурсника Войден Божков от Троян, която беше извън школските клишета и показа отличните качества на завършващия семинарист и добрата му подготовка. 

Продължение: 112-ят випуск на Софийската семинария предаде училищното знаме

Българите в Испания се организират за създаване на църковни общини

User Rating:  / 17

Malaga2

От 19 до 23 март Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний посети няколко испански града в областите Андалусия и Валенсия и се срещна с наши сънародници там. Владиката беше придружаван от старшия епархийски съветник на епархията иконом Юлиян Ангелов.

На 21 март митр. Антоний беше гост на българската общност в гр. Малага (на южния средиземноморски бряг, недалече от Гибралтар). Цел на срещата беше архиереят да изясни на българите, какви са възможностите за създаване на църковна община, която да обедини сънародниците ни, живеещи в испанския град. На срещата с българските емигранти, провела се в криптата на римокатолическия храм „Св. Богородица”, владиката разясни какво представлява епархията ни зад граница и какви са начините за създаване на църковна община, която да бъде център на духовния живот на сънародниците ни, място за съхранение на традициите, историята, езика и културата на българите далеч от родината. Митрополитът подчерта, че създаването на църковната община е сериозен ангажимент, който поемат бъдещите членове; наблегна на необходимостта от постоянство и всеобщи усилия, споделена отговорност и единство, за да може усилията да се увенчаят с успех и църковната общност да бъде не само основана, но и съхранена и развита. Архиереят изясни, че Църквата не е „помещение с определени размери”, а „сграда от човешки души”, общност в Христос, че тя трябва да бъде единен притегателен център, в който всички да живеят в любов и разбирателство. „Църквата е в света, но не е от света и всички ние трябва да се стремим с нашите души и сърца да се уподобим на Бога и да следваме пътя, който нашият Създател и Творец ни остави като завет. Често следването на този път е трудно заради нашето его, нашата гордост и тщеславие, много пъти заради прекалена амбициозност”, напомни митрополитът. „Нека с общи усилия поставим едно добро начало не за човешка, а за Божия слава”, каза той в заключение и засвидетелства готовността на Западно- и Средноевропейска епархия да окаже подкрепа на сънародниците ни в нелекия път на създаване на общината и благослови начинанието.

Продължение: Българите в Испания се организират за създаване на църковни общини


Дискутиране на статията във форумите (6 отговора).

Малки ученици от Сандански направиха тържество и заснеха клип за Благовещение

User Rating:  / 10

2015-03-24 2248Обезсърчени от това, че не се въвежда предметът „Религия” като редовен в училище, ние често сме склонни да омаловажаваме преподаването на „Религия” и в онази твърде онеправдана форма на свободноизбираемия предмет. Но когато човек богато сее, богато и ще пожъне. Особено когато почвата е толкова благодатна като нежните и чисти души на децата от началния курс. Както ни пишат от Неврокопска митрополия, това отдавна са разбрали колегите-богослови в Сандански, които от доста години работят самоотвержено и се радват на плодовете на своите ръце и сърца.

Тъкмо те ни зарадваха по случай големия утрешен празник св. Благовещение, който отбелязваме и като Ден на майката. Така учениците, които изучават СИП „Религия” от вторите класове на Трето ОУ „Христо Ботев”, гр. Сандански, са подготвили видео-поздрав, който можете и вие да видите тук: https://www.facebook.com/photo.php?v=813937838690561.


Дискутиране на статията във форумите (2 отговора).

Сайт за отмора на душата създаде Драгалевският манастир

User Rating:  / 15

2015-03-24 1111Драгалевският манастир „Успение Богородично”, който е разположен на склоновете на планината Витоша от страната на столицата, вече има свой официален интернет сайт http://www.dragalevski-manastir.org/. Той е направен и се поддържа изцяло от светата обител. Страницата съдържа информация за историята на Драгалевския манастир, поместени са снимки на красивата планинска обител и контакти за връзка. Като музикален фон на сайта могат да бъдат чути църковни песнопения.

Ето какво казват обитателите на манастира във връзка със стартирането на официалната страница: „Единство на красота, поезия и духовност – това е, което лъха от страниците на сайта и отвежда в свят, където времето „почива” от суета, грижи, бързи скорости и надпревара. Така посетителят намира не само информация, защото душата казва: „Постой! Добре ми е тук!”. Тези, които не бързат, ще се насладят на „това кътче, направено с обич за вас” и ще бъдат посрещнати с обич и благослов. Сайтът въздейства по-скоро на душата като цяло, а не просто да дава суха информация. Това е нашият специфичен подход към хората”.

Форматът на сайта засега не е пригоден за мобилни устройства – смартфони и таблети.

Благовещенски четения организира Софийската духовна семинария

User Rating:  / 10

hram1По установена от няколко години традиция, Софийската духовна семинария организира четения, посветени на Благовещение. Тази година те ще се проведат в навечерието на празника, на 24 март от 13 ч. Програмата на четенията включва:

Доклад на тема: „Службата на Бог – Божествено призвание” от Войден Божков;
Презентация на тема: „Пресвета Богородица – молитвена застъпница пред Бога” от Цено Конов;
Стихотворение „Може би” от архимандрит Серафим (Алексиев), изп. Щелян Димов;
Доклад на тема: „Монашеството” от Ботьо Димитров;
Презентации: „Свободата като отговорност” на Ивелин Василев и „Бесарабските българи” от Степан Манолов.

Същата вечер, от 18 ч., празничната вечерня в семинарския храм „Св. Йоан Рилски” ще отслужи Варненският и Великопреславски митр. Йоан.

Празничната св. Литургия на 25 март ще оглави митрополит Йоан в съслужение с храмовото духовенство. От 10:45 ч. ще се състои тържественото предаване на семинарското знаме от завършващите дванадесети клас ученици. Церемонията ще се проведе при фиалата в двора на семинарията (на снимката). По-късно, от 11:15 ч. ще има прием в аулата на духовното училище.

Нов представител на БПЦ в Букурещ. Българите без свой храм и богослужение на роден език

User Rating:  / 21

imageАрхим. Виктор (Мутафов), бивш протосингел на Русенска епархия, е новият представител на БПЦ при Румънската патриаршия. Той е изпратен в Букурещ на мястото на предишния български свещеник там прот. Йоан Иванов. Няма официална информация, кога е станала смяната на духовниците и защо се е наложила.

В началото на март о. Виктор се е срещнал с Антон Канчев, председател на Федерацията на българските общности в Румъния, който е поискал от духовника да състави план на богослуженията на български език, за да могат да бъдат посещавани от нашите сънародници. Г-н Канчев е отбелязал, че богослужението на роден език спомага за събирането и консолидирането на българите в румънската столица. О. Виктор обаче е заявил, че не може да предостави такъв план, тъй като все още не е получил храм, в който да извършва богослужение на български. Така на практика се обезсмисля и присъствието на български църковен представител при Румънската патриаршия, след като на него не му е осигурен храм, където да се събират сънародниците ни. В същото време живеещи в Букурещ българи, преживели отнемането на българския храм преди години, смятат, че е необходим по-голям натиск върху румънските църковни власти за получаване на църква, но се опасяват, че о. Виктор не е в състояние да окаже такъв натиск. Същевременно от Св. Синод на БПЦ не се прави нищо по въпроса. Нашият духовник е изразил становище, че е необходимо българската църковна общност в Букурещ да работи за построяването на български храм, в който да се извършват богослужения на роден език. Но не е ясно какво ще се прави през това време.

Продължение: Нов представител на БПЦ в Букурещ. Българите без свой храм и богослужение на роден език


Дискутиране на статията във форумите (3 отговора).

Иконата на Йерусалимската св. Богородица пристига в Атина

User Rating:  / 10

panagia-ierosolimitissa-890x395 cЕдна от най-известните реликви от Светите земи – чудотворната икона на св. Богородица Йерусалимска, пристига в гръцката столица на 24 март, съобщава сайтът Orthodoxia.info.

Свещеното изображение, рисувано през 1870 г., ще бъде донесено в Атина от архимандрит Дамян, екзарх на Божи гроб (т. е. представител на Йерусалимската патриаршия) в Атина. Иконата ще остане в столицата до 17 април. Тя ще бъде поставена за поклонение в храма „Св. Безсребренцици” в квартала Плака, който принадлежи на Йерусалимското подворие. Църквата ще бъде отворена от рано сутрин до късно вечер, за да могат всички желаещи да се поклонят на чудотворното изображение. През това време в храма ще се извършват всекидневни богослужения и акатисти в чест на Божията майка.

Според преданието иконата е зографисана от монахиня Татяна от манастира „Св. Мария Магдалина”, намиращ се в подножието на Елеонската планина. Св. Богородица се явила на монахинята и поискала тя да я нарисува. Чудотворната икона се съхранява в храма „Успение Богородично” в Гетсиманската градина край Йерусалим.

Иконата е идвала веднъж и у нас, през 2000 г. Тя остана в София едва няколко дена и тогава хиляди вярващи от столицата и страната чакаха часове наред пред патриаршеската катедрала, за да се поклонят на чудотворния образ. След това оттук иконата беше занесена в Белград.


Дискутиране на статията във форумите (2 отговора).

С архиереи от страната и чужбина митрополит Наум отбеляза една година начело на Русенска епархия

User Rating:  / 11

10391009 619953164772900 5913981099664104511 nНа 22 март Русенският митр. Наум отбеляза със св. Литургия една година от каноничния му избор за епархийски архиерей, съобщава фейсбук-страницата на владиката. В богослужението, извършено в русенския катедрален храм „Света Троица”, на владиката съслужиха Ловчанският митр. Гавриил и Гюргиевският еп. Амвросий от Румънската православна църква. В богослужението взеха участие духовници от Румъния, както и архиерейските наместници от Разградска, Поповска и Тутраканска духовна околия, архимандрит Емилиян, епархийски съветник, архимандрит Антоний, игумен на Басарбовския манастир, архимандрит Атанасий (Султанов), свещеник в българската православна църковна община в Атина, Гърция, и други. Присъстваха председателите на русенските храмове и членовете на епархийския съвет. В края на св. Литургия митрополит Наум се обърна към присъстващите с кратко слово, в което благодари за оказаното му от всички внимание, като направи кратък преглед на някои извършени от него дела през изминалите месеци. Митрополитът подари на двамата гостуващи йерарси по един архиерейски посох1 „с който да се подкрепят по трудния, но благодатен и спасителен Христов друм, наставлявайки повереното им паство в истините на светата православна вяра, Церкви и Отечеству на пользу!”

Продължение: С архиереи от страната и чужбина митрополит Наум отбеляза една година начело на Русенска епархия

Днес се чете целият покаен канон на св. Андрей Критски

User Rating:  / 9

17v ruДнес следобед ще се прочете целият покаен канон на св. Андрей Критски. След като в продължение на първите четири вечери от първата неделя на Великия пост той се чете на части, сега ще се изчете целият канон наведнъж, както ще стане и с целия акатест на св. Богородица в идния петък вечерта. По църковния богослужебен ред (типик) канонът се чете в цялост в следобедното богослужение на сряда от петата седмица, но тази година в тази сряда се пада празникът Благовещение на света Богородица и затова четенето на канона се премества в понеделник следобед.

В софийската митрополитска катедрала „Св. Неделя” богослужението по изключение ще започне в 16 ч. в присъствието на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. 

Прочетена беше последната статия на Богородичния акатист

User Rating:  / 7

20032015025В София вечерта на 20 март в храм „Успение Богородично” (на бул. „България”) Маркианополският еп. Константин прочете последната, четвърта статия, на акатиста към св. Богородица. И тази вечер, както на предходните четения, храмът беше препълнен с миряни, дошли, за да завършат работната си седмица с молитва към Божията майка. В богослужението взеха участие архиереи на БПЦ, столични свещеници, храмовото духовенство. На молитва в олтара беше Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит. Песнопенията бяха изпълнени от хора на софийските свещеници с ръководител прот. Кирил Попов.

След края на богослужебното последование Негово Светейшество се обърна към присъстващите богомолци, като им благодари за молитвеното участие във всичките части на акатиста и им пожела в оставащото време до края на поста да постигнат духовния напредък, който ще им донесе радостно посрещане на Христовото възкресение. След края на последованието беше отслужено и петохлебие. Снимка: Соня Спасова

11081311 619317204836496 6103726184593955056 nВ Попово Русенски митр. Наум прочете четвъртата част на Богородичния акатист в храм „Успение Богородично”. Малкото повечерие беше отслужено от архиерейския наместник на Поповска духовна околия ик. Валентин Лазаров и митрополитския дякон Валери Василев. Присъстваха всички свещеници от Поповска духовна околия, някои от които взеха участие в пеенето заедно с митрополитския хор „Св. Димитрий Басарбовски”. На богослужението присъства и  кметът на Община Попово д-р Людмил Веселинов. Присъстваха игумените на Басарбовския скален манастир архимандрит Антоний и на манастира „Всички български светии” край с. Крепча архимандрит Серафим.

Снимка: Милен Бакалов

Продължение: Прочетена беше последната статия на Богородичния акатист

 Не сте регистрирани в системата.

Нашите партньори

Neterra


Копирането на статии от "Двери на Православието" в други Интернет сайтове е разрешено единствено при коректно посочване на първоизточника.