Свещица пред вечния огън
Поръчки тук:

Карикатури

0 users and 2538 guests online
 
Вход чрез Facebook
 

Започва отслужване на Богородичния молебен канон в София

User Rating:  / 7

Sv Bogorod1От днес започва Богородичният пост като подготовка за един от най-големите празници на Православната църква – Успение Богородично.

В столицата ще бъдат отслужени последованията на Богородичния молебен канон (предвидени да се изпълняват според църковнобогослужебния устав в края на вечерните през Богородичния пост).

Вечерните богослужения ще бъдат оглавявани от  Браницки еп. Григорий, викарий на Софийския митрополит, в съслужение със столични свещеници. Тази вечер в „Св. Неделя” ще присъства и Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит.

Богослужбите започват в 18 ч. в храмовете, както следва:

1 август (петък) – катедрален храм „Св. Неделя”

3 август (неделя) – храм „Св. Параскева” – ул. „Г. С. Раковски” № 58

4 август (понеделник) – храм „Рождество Богородично” – кв. Лагера

5 август (вторник) – храм „Преображение Господне” – празнична вечерня

7 август (четвъртък) – храм „Успение Богородично” – бул. „България”

10 август (неделя) – храм „Св. Богородица – Живоприемни източник” – кв. Подуене

11 август (понеделник) – храм „Успение Богородично” – кв. Малашевци, София

12 август (вторник) – храм „Успение Богородично” – гр. Кюстендил

13 август (сряда) – храм „Св. апли Петър и Павел” – ул. „Д-р Калинков” № 27.

Иракска журналистка сложи кръст в знак на протест срещу геноцида на християните

User Rating:  / 18
201
Иракската журналистка Dalia аl-Aqidi поде инициатива в защита на унищожаването на християните в Мосул под мотото „Всички сме християни”. Журналистката, която е сунитска мюсюлманка, носи публично кръстче на врата си, което е забранено в Мосул. В интервю за ливанския вестник „An-Nahar” тя твърди, че решението й да носи християнския символ няма религиозен характер, но е „признак на религиозния плурализъм, който съществува в Ирак и който е основата на културата, науката и религията. Трагедията, която преживяваме, е връщане към мракобесието, защото както християните, така и мюсюлманите са обитатели на тези земи и не е възможно те да изчезнат от Ирак”.
 
„Ако аз не говоря и другите останат мълчаливи, тогава важи казаното: Който мълчи за несправедливостта, е ням дявол”.
 
Нейната инициатива среща голяма подкрепа сред интелектуалните и творчески среди в Ирак. Иракски творци изготвиха значки с изобразени на тях кръст и полумесец, като символ на цивилизацията, която е застрашена от потъване в мрак. 
 

Храмовият празник на църквата „Св. Висарион Смоленски”

User Rating:  / 8

IMG 5609Църквата „Св. Висарион Смоленски” в гр. Смолян почете на 29 юли своя патрон – св. свещеномъченик Висарион, епископ Смоленски, загинал по време на първото помохамеданчване в Родопите през 1670 г. Светата литургия беше възглавена от Великотърновския митр. Григорий по молба и с благословението на Пловдивския митр. Николай, който бе неотложно възпрепятстван да дойде в Смолян (не е дошъл и новият епископ, който беше ръкоположен тъкмо, за да замества митрополита си - б. р.). В богослужението участваха духовници от митрополията, както и смолянски свещеници заедно с архиерейския наместник архимандрит Висарион, който на храмовия празник има свой имен ден и беше поздравен от много миряни и църковни служители.

Песнопенията бяха изпълнени от митрополитския хор „Св. апостол Ерм” с диригент протопсалт Георги Радев, роден и израснал в смолянския квартал Райково.

Продължение: Храмовият празник на църквата „Св. Висарион Смоленски”

Свлачище затвори пътя до Гложенския манастир

User Rating:  / 7

GlozheneПороен дъжд активизира свлачище и откъсна Гложенския манастир за около денонощие. До светата обител по принцип се стига трудно, тъй като пътят е тесен. Обилният валеж в понеделник следобед обаче предизвика срутване на скална маса, която затрупа пътя и направи достъпа до манастира невъзможен и за пешеходци.

Работата по отварянето на пътя продължи днес през целия ден. Сутринта кметът на Ябланица инж. Иван Цаков заедно със строителни специалисти посети засегнатия участък и изпрати техника за ликвидирането на пораженията. Дървосекачи разчистваха повалени от бурята дървета. Пътят беше отворен в късния следобед, лично Ловчанският митр. Гавриил стигна до Гложенския манастир с автомобила си, за да се увери, че игуменът Нектарий е добре. В този момент гости не е имало.

Пороят се изсипа над Тетевенско в понеделник привечер и продължи около два часа.

Патриарх Кирил: „Благодарение на православната вяра Русия е непобедима”

User Rating:  / 14

3805093В деня на 1026-годишнината от Кръщението на Русия и деня на равноапостолния княз Владимир, Покръстител на Русия, Московският и на цяла Русия патриарх Кирил на тържествено богослужение в храм „Христос Спасител” в Москва призова вярващите да пазят православната си вяра като залог за сигурност, благополучие, процъфтяване и единство на народите на цяла историческа Русия. Също така той се помоли за мир в Украйна.

Патриарх Кирил отбеляза, че православната вяра е малкото, което днес е стигнало до съвременните хора и обществото, то е нещото, което се е запазило от времето на княз Владимир.

„Княз Владимир, като апостол Павел, е приел тази вяра, тази евангелска вест не от човека, а чрез откровение на Иисус Христос. Именно поради това, че в основата е Евангелието, в неговата сърцевина е словото Божие, безспорно то не може да бъде разрушено от никакви исторически бури, а именно поради това живее и словото, и всичко онова, което създават хората, свързвайки творчеството си с това божествено откровение”, добави Московският патриарх.

Продължение: Патриарх Кирил: „Благодарение на православната вяра Русия е непобедима”


Дискутиране на статията във форумите (2 отговора).

Пловдивска митрополия спечели на втора инстанция делото за Горноводенския манастир „Св. св. Кирик и Юлита”

User Rating:  / 10

DSCI0038Пловдивска митрополия спечели и на втора инстанция спора със Съюза на архитектите за собствеността на манастирския комплекс „Св. Кирик и Юлита” край Асеновград. Архитектите имат право да обжалват решението пред Върховния касационен съд, но при всички случаи още сега са длъжни да върнат владението на Църквата. Това означава, че вече и по документи, и фактически имотът отново е манастир.

Горноводенският манастир „Св. Кирик и Юлита” е бил даден на архитектите за ползване през 1981 г. от тогавашния владика Варлаам под натиск на местното БКП. Те трябвало да го възстановят и да го ползват за база. Според Църквата новите стопани са нарушили споразумението, като не са реновирали храма. През 2008 г. митр. Николай изпрати до архитектите нотариална покана да му върнат имота и те заведоха дело. В отговор пред затворената порта на обителта владиката пострига монахиня Юлита и я обяви за игумения.

Продължение: Пловдивска митрополия спечели на втора инстанция делото за Горноводенския манастир „Св. св. Кирик...


Дискутиране на статията във форумите (1 отговора).

Софийска община е дала 500 хиляди за нови храмове

User Rating:  / 6

gwdЗа последните три години Столичната община е инвестирала половин милион лева за изграждане на храмове, каза кметът Йорданка Фандъкова при проверка на строежа на храм „Св. Рождество Христово”. Църквата от тази пролет се изгражда в район „Младост” със съвместната подкрепа на Столична община, кмета на района и дарителски средства.

„Въпреки големия брой жители на софийския квартал, до този момент там не е имало изграден храм. Именно заради това гражданите са изключително активни с даренията си и се обединяват в името на вярата”, сподели кметът на район „Младост” Цвета Авджиева.

Стойността на строителните работи е 40 хил. лева. Готов е грубият строеж, предстои работа по покрива на храма.

С решение на Столичния общински съвет през тази година са отпуснати общо 160 000 лв за строежа на църквата в район „Младост”, за Арменската църква – 40 000 лв, за църквата във Владая „Пресвето Успение Богородично” – 20 000 лв, за църквите в гробищните паркове в „Малашевци” и в „Бакърена фабрика” – общо 30 000 лв. Отпуснати са и 30 000 лв за ремонт на ротондата „Св. Георги” и храма „Св. Петка”. До момента в строежа на църквите са участвали много дарители.

Неврокопският митр. Серафим отслужи панихида за Самуиловите воини

User Rating:  / 13

S00Неврокопският митр. Серафим и свещеници от епархията отслужиха панихида в памет на загиналите в битката преди хиляда години воини на цар Самуил. Поменът бе отслужен днес на Мемориала „Самуилова крепост” край петричкото село Ключ, където се е провела историческата битка. По този начин община Петрич отбеляза 1000 години от Беласишката битка между войските на българския цар Самуил и византийския император Василий II Българоубиец.

На 29 юли 1014 г. ромеите разбиват българите, пленените наши воини са ослепени (от 6 до 15 хиляди души по различни сведения), като на всеки 100 оставят по един едноок водач. Самуил получава инфаркт и умира на 6 октомври същата година.

Сред гостите на Националния парк-музей бяха академик Стефан Воденичаров, директор на БАН, и акад. Васил Гюзелев. Воденичаров е и зам.-председател на Националния комитет по отбелязването на 1000-годишнината от кончината на цар Самуил. Двамата учени поднесоха венец пред паметника на загиналите български воини.

„Целта ни бе да почетем тази саможертва. Битката при Беласица я губим, но истинският победител се оказва цар Самуил. Защото България съществува и днес, а Византия – не. Този наш държавник е успял да направи така, че да моделира и да обедини народа ни. Да се бориш за свободата е свято дело”, каза в тържественото си слово директорът на Градския исторически музей в Петрич Сотир Иванов.


Дискутиране на статията във форумите (4 отговора).

Въдворен е новият епископ на СПЦ за Австрия и Швейцария

User Rating:  / 8

news foto_1057В неделя, 20 юли 2014 г., във виенския храм „Св. Възкресение Христово” на сръбската православна общност беше въдворен за ръководител на Австрийско-швейцарската епархия на Сръбската православна църква досегашният викарий на Сръбския патриарх, Ремесиански еп. Андрей. Сред гостите присъстваха вицепремиерът и министър на външните работи на Сърбия Ивица Дачич, апостолическият нунций за Австрия Петер Щефан Цурбриген, дипломати, високопоставени представители на вероизповеданията, а също така и множество православни християни.

Светата Литургия беше отслужена от Н. Св. Сръбския патриарх Ириней в съслужение с архиереи на СПЦ и на други поместни православни църкви. В словото си патриархът подчерта историческото значение на този акт, визирайки създаването на новата епархия за Австрия, Швейцария, Италия и Малта преди няколко години по решение на Архиерейския събор на СПЦ и избирането за неин пръв предстоятел на епископ Андрей.

Продължение: Въдворен е новият епископ на СПЦ за Австрия и Швейцария

Ватопедският манастир иска да разшири приема в църковната академия „Атониада”

User Rating:  / 7

274По време на срещата на гръцкия премиер-министър Андонис Самарас с ръководството на Света Гора е било обсъдено и желанието на монасите от Ватопедския манастир църковната семинария „Атониада” да получи правото да обучава младежи и след завършване на средното им образование. „Атониада” се помещава в скита „Св. Андрей” към Ватопедския манастир и в нея се обучават момчета по програмата за основно и средно образование на Гърция.

Сега монасите искат да се разширят образователните права на семинарията и тя да осигурява богословско образование в подходяща рамка, със съответните професионални права. Министърът на образованието Андреас Ловердос, който придружаваше гръцкия министър-председател, се ангажира да проучи възможността новата образоватена програма да получи държавно финансиране по европейската програма „Учене през целия живот”.

Руската църква възстанови Деня на трезвеността

User Rating:  / 5

28Св. Синод на Московска патриаршия реши да бъде възстановено празнуването всяка година на Деня на трезвеността. Това ще става на 11 септември, когато се отбелязва Отсичането на главата на св. Йоан Кръстител и се съблюдава строг пост.

В Библията се разказва, че по време на пир за рождения си ден цар Ирод е омаян от танците на Саломия и обещава да изпълни, каквото тя поиска. Саломия е дъщеря на Иродиада, съпруга на брата на Ирод, с която царят живеел незаконно и бил непрекъснато критикуван от Йоан, когото царят вкарал в тъмница. Ирод Антипа, владетел на Галилея, съжалил за даденото с лека ръка обещание, защото се опасявал да не разгневи Бога, но въпреки това наредил да бъде убит Кръстителят.

В решението на Св. Синод на Московска патриаршия се казва още, че е приета Концепция на РПЦ за утвърждаване на трезвеността и профилактиране на алкохолизма. На 11 септември ще има „молебенно пение за страдащите от недъга на винопитието”, проповед за трезвения начин на живот и мероприятия за поддържането му.

Продължение: Руската църква възстанови Деня на трезвеността

Допълнителен кандидатстудентски прием в Православния богословски факултет във Велико Търново

User Rating:  / 6

news 1499Православният богословски факултет към ВТУ „Св. Кирил и Методий" приема студенти по две акредитирани специалности:

  • ТЕОЛОГИЯ
  • и
  • ЦЪРКОВНИ ИЗКУСТВА

Завършилите специалността Теология получават степен бакалавър с професионална квалификация „Теолог, учител по религия". Те намират реализация в системата на Българската православна църква, държавното и частното образование, социалната сфера, културните институции, медиите и други.

Завършилите специалност Църковни изкуства получават степен бакалавър с професионална квалификация „Художник – църковни изкуства”. Те получават правото да проектират и реализират цялостни и частични иконографски изписвания на храмове, изпълнявани в различни техники – икони, миниатюри, стенописи, мозайки и други.

Продължение: Допълнителен кандидатстудентски прием в Православния богословски факултет във Велико Търново

Днес беше хиротонисан Белоградчишкият еп. Поликарп, видински викарий

User Rating:  / 33

75Днес в Лопушанския манастир беше хиротонисан Белоградчишкият еп. Поликарп, викарий на Видинския митрополит. Хиротонията извърши Видинският митр. Дометиан в съслужение с още един български митрополит – Великотърновският Григорий. Участие взе и архиерей на Московска патриаршия – Воскресенският архиеп. Сава, викарий на Московския и на цяла Русия патриарх Кирил, както и епископите Велички Сионий, духовен отец на новия епископ, и Траянополски Киприян. За да уважат хиротонията на епископ Поликарп, бяха дошли негови приятели духовници от Гърция, Сърбия и Румъния.

Видинският митр. Дометиан каза, че титлата Белоградчишки епископ му се дава „в памет на 100-годишнината от блажената кончина на многозаслужилия Видински митрополит Кирил, за да бъде светла вечната му памет. Тази титла е била дадена на нашия предшественик от приснопаметния Екзарх Антим I при извършване на епископската му хиротония в далечната 1872 г. в историческия храм на св. архидякон и първомъченик Стефан, намиращ се на Златния рог в Цариград”.

Продължение: Днес беше хиротонисан Белоградчишкият еп. Поликарп, видински викарий


Дискутиране на статията във форумите (3 отговора).

Храмът „Св. Седмочисленици” в София тържествено отбеляза своя празник (снимки)

User Rating:  / 8

IMG 2488На 27 юли празнуваме паметта на светите славянски просветители, равноапостолните Кирил и Методий, Климент, Наум, Сава, Горазд и Ангеларий. Отбелязваме я заедно с паметта на светия великомъченик Пантелеймон, християнин доблестен и лечител всемилостив, каквото означава и името му. На този ден в 916 г. се е упокоил и св. Климент Охридски. Неговият празник отбелязваме на 25 ноември, а днес Църквата е отредила заедно с него да се чества и паметта на неговите учители и съученици, просветили във вярата Христова славянските народи и поставили началото на славянската, а преди всичко на българската просвета и култура. Затова едва ли е случайно, че се е създала традиция дейците на българската книжовност и култура да бъдат изпращани във вечността със заупокойна молитва тъкмо в този знаков храм в центъра на българската столица.

За днешния празник, когато се отбелязват и 111 години от освещаването на храма, бивша джамия, стотици вярващи се стекоха в столичния храм „Св. Седмочисленици”, за да се присъединят към светата богослужба, с която Българската православната църква почете светите Седмочисленици и св. вмчк Пантелеймон.

Продължение: Храмът „Св. Седмочисленици” в София тържествено отбеляза своя празник (снимки)

В Киево-Печерската лавра откриха неизвестно погребение

User Rating:  / 10

kplavПо време на ремонтно-реставрационни работи в подземната църква „Рождество Христово” в т. нар. Далечни пещери на Киево-Печерската лавра строителите случайно се натъкнали на неизвестно досега погребение в сводестата ниша в стената – локула, предназначена за погребения. Завеждащият археологическия отдел към лаврата Сергей Балакин съобщи, че гробът е открит в южната стена на храма, на височина 1.95 м. от съвременния под. Откритите човешки останки са в неанатомичен ред, което според специалистите e признак за препогребване. Открити са също фрагменти от обувките на починалия и част от схимнически параман. Открити са също парчета от керамични плочки, покрити със зелена глазура. Погребението се датира 17-18 век. То има аналози с други погребения в Далечните и Близките пещери на Киево-Печерската лавра. Датира се след 1620 г. Археолозите предполагат, че в тази църква ще открият още погребения на монаси, затова ремонтните работи продължават при постоянен археологичен надзор.

kplav1

В Киево-Печерската лавра се покоят мощите на 123 светци, подвизавали се тук от основаването на манастира през 11 век от византийския монах преп. Антоний и преп. Теодосий Печерски. Между тях са и мощите на две жени – преп. Доситея Киевска, която се подвизавала с мъжки одежди в обителта, и св. девица Юлиана, която била погребана във Великата църква в манастира, тъй като баща й бил благодетел на Лаврата. 

Не всички погребения в пещерите на Лаврата са на светци. С разрастването на манастира животът на монасите се пренесъл на повърхността на земята, където били изградени килии и храмове. В подземните пещери живеели единици монаси, водещи затворнически начин на живот в малки килии, а пещерите започнали да се използват за погребение на населниците на манастира. Църквата е канонизирала около 150 подвижници в Киево-Печерската лавра.

 Не сте регистрирани в системата.

Нашите партньори

Neterra


Копирането на статии от "Двери на Православието" в други Интернет сайтове е разрешено единствено при коректно посочване на първоизточника.