Свещица пред вечния огън
Поръчки тук:

3 users and 2422 guests online
 
Вход чрез Facebook
 

Заупокойна молитва за освободителите на Родопите

User Rating:  / 1

IMG 7702На празника на Смолян – 21 октомври, една от проявите бе поклонение пред паметника-костница на връх Средногорец (между Смолян и Рудозем), където през 1912 г. е разбита османската войска и Родопите след цели 34 години от Освобождението се връщат в границите на майка България.

В присъствието на областния управител инж. Димитър Кръстанов, кмета на Смолян Николай Мелемов,  зам.-министъра на МВР Кирил Хаджихристев, народния представител Петър Кадиев, общински съветници, граждани и ученици, архиерейският наместник на Смолянска духовна околия архимандрит Висарион отслужи заупокойна молитва за освободителите  на  Родопите, оставили костите си в бойните сражения за свободата на Родопите преди 102 години. С него в съслужие бяха прот. Запрян Шиков, секретар на Архиерейското наместничество, отец Димитър Михайлов от Смолян и отец Рафаил Павлов от Карловско. На панихидата официалните лица почетоха безпримерния героизъм на бойците.

Продължение: Заупокойна молитва за освободителите на Родопите

Бедуини атакуваха Синайския манастир „Св. Екатерина”

User Rating:  / 10

188249.pДревният манастир „Св. Екатерина” на планината Синай е бил отново атакуван от ислямски екстремисти и местни сили въпреки традиционната и дългогодишна благотворителност, която манасите оказват на бедуински племена.

Екстремистите са атакували манастира и са взели в плен двама монаси, за които след това е поискан откуп от 21 000 долара, съобщава изданието Copts today. Поискано е и заплащането на постоянна такса, за да бъде оставен манастирът на спокойствие. Ислямистите твърдят, че манастирът е „незаконно построен” през 2006 г., макар че той е на това място от времето на имп. Юстиниан Велики (6 век).

Въпреки многобройните апели към местните власти да се намесят и да защитат историческия манастир и неговите обитатели, не се предприемат никакви мерки. Цялата власт е предоставена на местните групи, които призовават християните да бъдат изгонени от Синай и да се „възстанови справедливостта”, което означава според тях християнското поселение Oyun Musa („изворите на Мойсей”) да бъде „върнато” на мюсюлманите според изискванията на Корана.

Продължение: Бедуини атакуваха Синайския манастир „Св. Екатерина”


Дискутиране на статията във форумите (2 отговора).

Свещениците в украинска епархия ще бъдат проверени за професионална пригодност

User Rating:  / 7

img 20141021_115612-500x281Запорожка епархия към Украинската православна църква (МП) започна общоепархийска атестация на богословските познания на свещенослужителите. По информация на прес-службата на епархията тази инициатива е новост не само за конкретния регион, но и за цялата УПЦ. Системата за оценяване на богословските знания на свещениците е разработвана дълго време от Атестационна комисия начело с председател архим. Леонид (Шеремет), секретар на Запорожка епархия. В комисията влизат преподаватели по богословие, духовници и педагози.

Богословските знания на 170 клирика ще бъдат оценявани чрез тест. Атестациите са два вида: стационарна и дистанционна. В продължение на няколко седмици клириците ще отговарят последователно на различни задачи, а след края на изпитния период всеки ще може адекватно да оцени нивото на своите знания и да види в какви области има пропуски.

Продължение: Свещениците в украинска епархия ще бъдат проверени за професионална пригодност


Дискутиране на статията във форумите (4 отговора).

Лимасолският митр. Атанасий изнесе беседи в атински храмове

User Rating:  / 7

omilia-7Лимасолският митр. Атанасий (Кипърска архиепископия) участва в програмата на т. нар. „Димитриада” или Дни на св. Димитър, която се организира в Атина в навечерието на празника на св. Димитър Солунски. Атинските дни на св. Димитър се провеждат за десета поредна година и представляват интересна мисионерска инициатива на духовниците в едноименния храм в атинския квартал Виронас. През целия октомври гости на енорията, но и на други храмове в района, са известни духовници-мисионери, които изнасят беседи на различни теми. Тази година сред тях са архим. Нектарий (Мулациотис), Сисанийският митр. Павел, Лимасолският митр. Атанасий и др.

През тази година цикълът беседи е посветен на духоносните старци, които просияха в Църквата през 20 в. – старците Паисий, Порфирий, Яков, Йосиф и др. За поклонение се носят известни чудотворни икони от Света Гора или други свети места, а цялата Димитриада минава под знака на някоя благотворителна инициатива.

Продължение: Лимасолският митр. Атанасий изнесе беседи в атински храмове

Празникът на св. Йоан Рилски в Рилската св. обител

User Rating:  / 10

DSCN1163Празникът на преп. Йоан Рилски Чудотворец насочи стъпките на няколко хиляди поклонници към неговата св. обител. И тази година богослужението в чест на българския Закрилник протече изключително тържествено, в атмосфера на духовна радост и вълнение у всички, които съучастваха в общата молитва.

Вечерта срещу празника беше отслужено бдение, продължило малко повече от шест часа. То беше предстоявано от митрополита на Серес (Сяр), Гърция, Теолог, който за пореден път засвидетелствува своята обич към преп. Йоан и неговата св. обител. Присъстваха също и епископите Браницки Григорий, Главиницки Йоан, както и Неврокопски митр. Серафим. Последованието беше изпълнено антифонно, в духа на източната традиция, като на десния клир пяха с голямо майсторство много псалти от столицата и други епархии на страната под ръководството на Андрей Касабов, секретар на Софийска св. митрополия, а на левия – псалти от съседна Гърция под диригентството на братята протопсалти Григориос и Петрос Папаемануил.

Продължение: Празникът на св. Йоан Рилски в Рилската св. обител


Дискутиране на статията във форумите (3 отговора).

Голям празник за българската църковна община „Св. Иван Рилски” в Лондон (фоторепортаж)

User Rating:  / 12

002-essex monastery_18october2014Честването на духовния закрилник на българския народ св. Йоан Рилски се превърна в троен празник за българската православна църковна община в Лондон, Обединеното Кралство: Едновременно отбелязване паметта на българския чудотворец, имахме скъп гост в лицето на Западно и Средноевропейския митрополит Антоний и заедно с него проведохме поклонническото пътуване до известния православен манастир „Св. Йоан Кръстител” в Есекс.

Поклонническото пътуване до Есекс се проведе на 18 октомври и в него се включиха 25 поклонници от българската православна община в Лондон. Те бяха участници в православния богословски курс, проведен в българската енория „Св. Йоан Рилски Чудотворец” от 6 октомври 2013 г. до 29 юни 2014 г. С истинска радост и въодушевление те изминаха близо 200-те километра до обителта, за да се запознаят с живота и духовното дело на основателя на манастира архимандрит Софроний (Сахаров), както и със съвременните обитатели на манастира – над 40 монахини и монаси, подвизаващи се в двете му части – женски и мъжки манастир.

Манастирското братство, начело с игумена архимандрит Кирил, прекара целия ден с българските поклонници. Те ни запознаха не само с историята на манастира, но и научихме много за практическата аскеза и подвизаване в православието на монасите, които изповядват своята вяра в неправославна страна. Митрополит Антоний бе изключително удовлетворен от посещението и обеща, че това няма да бъде последното му пътуване до този прочут манастир.

Продължение: Голям празник за българската църковна община „Св. Иван Рилски” в Лондон (фоторепортаж)

За първи път министър на образованието присъства на патронния празник на СДСеминария

User Rating:  / 15

DSC 4550Министърът на образованието и науката доц. Румяна Коларова се включи в отбелязването на патронния празник на Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски” на 19 октомври т. г. и се срещна с Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. Двамата присъстваха на тържествен концерт, изпълнен от представителни хорове от семинаристи и от ученици от 91-ва Немска езикова гимназия „Проф. Константин Гълъбов”.

В словото си пред духовенството, преподавателския състав, учениците и многобройните гости министър Коларова припомни значимата историческа роля на църквата ни както за съхраняването на българския дух, така и за неколкократното спасяване на бежанци от други народи. В това отношение принос са имали и много от ректорите и възпитаниците на Софийската семинария, подчерта доц. Коларова и пожела на учениците да следват този достоен пример и традиции.

Продължение: За първи път министър на образованието присъства на патронния празник на СДСеминария


Дискутиране на статията във форумите (5 отговора).

Патриарх Неофит направи дарение на дете, загубило родителите си при инцидента в Горни Лом

User Rating:  / 13

10710321 306728332853974 7814798248556373511 oБългарският патриарх Неофит, който миналата седмица отказа да празнува рождения си ден и призова хората да даряват на тези, които пострадаха от бедствия, изпрати дарение за 5-годишния Иван от с. Средогрив, който загуби родителите си при инцидента в Горни Лом. На 20 октомври в дома детето бе направено посещение от представители на Негово Светейшество, съобщава сайтът на Видинска митрополия. Те са занесли на пострадалото семейство изпратените лично от патриарха финансови средства и храни.

Белоградчишкият еп. Поликарп, викарий на Видинския митрополит, в чиято епархия са засегнатите от бедствието хора, духовници от Видин и София, както и служители на Софийска митрополия, се срещнаха с Кирил Кирилов, кметски наместник на селото. След това те посетиха дома на малкия Иван и по-големия му брат Павел, и поднесоха съболезнования на семейството за трагичната загуба, както и предоставените от патриарх Неофит дарения.

Продължение: Патриарх Неофит направи дарение на дете, загубило родителите си при инцидента в Горни Лом


Дискутиране на статията във форумите (2 отговора).

Хорът на патриаршеската катедрала гостува във Варна

User Rating:  / 3

Picture 006По покана на Варненския и Великопреславски митр. Йоан и с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит, смесеният хор при патриаршеския катедрален храм-паметник „Св. Александър Невски” гостува в морската ни столица Варна за участие в празненствата по повод празника на небесния закрилник на българския народ преп. Йоан Рилски Чудотворец.

Хорът бе любезно и сърдечно посрещнат лично от митрополит Йоан в сградата на митрополията. Владиката всесърдечно благодари на маестро Димитър Димитров, главен диригент на патриаршеския хор, за приетата покана за участие в тържествата.

Смесеният хор на „Св. Александър Невски” взе участие в бдението, отслужено срещу празника на 18 октомври, както и на св. Литургия, която бе оглавена от митрополит Йоан. Богослуженията бяха в катедралния храм „Успение Богородично” във Варна.

В препълнената катедрала на празника, когато владика Йоан празнува и своя имен ден, в атмосферата на храма се чувстваше изобилна духовна радост. Празничната Литургия завърши с благослов на митрополит Йоан към всички празнуващи паметта на Рилския Чудотворец и многолетие за здраве и духовно преуспяване в живота на всички ни.

Снимка: авторът

В Православния институт в Шамбези се откри новата академична година

User Rating:  / 10

sabezi-6На 18 октомври в Богословския институт в Шамбези, който се помещава в Православния център на Вселенска патриаршия, беше открита новата академична година. На откриването присъстваха Халкидонският митр. Атанасий като представител на патриарх Вартоломей и членове на научните, църковните и дипломатическите среди. В приветствието на патриарха, прочетено от амвона на храма след богослужението, младите богослови бяха призовани „да не предават и в най-малкото любовта и кръстната жертва на нашия Господ Иисус Христос. Защото както правилното богословие и задълбочаване в трудовете на светите отци ражда и утвърждава правилния и свят живот, така и обратното – светият живот ражда и утвърждава правилно богословие”.

Програмата за следдипломна богословска квалификация в института функционира вече 16 години (1997-2013 г.), отбеляза митрополитът на Швейцария Йеремия. Тя подготвя кадри за нуждите на поместните православни църкви и техните богословски факултети, както и участници в многостранните богословски диалози на икуменическото движение днес, подчерта митрополитът.

Продължение: В Православния институт в Шамбези се откри новата академична година


Дискутиране на статията във форумите (2 отговора).

Византийски манастир откриха археолози в Израел

User Rating:  / 4

Beit Shemesh_mosaic-650x433Археолози откриха в Израел останки от ранновизантийски манастир на около 30 км западно от Йерусалим. Те смятат, че макар на този етап да не са открити основите на храм, останалите сгради съответстват на архитектурата на други византийски манастири от по-късните периоди. Комплексът е разделен на две части – производствена и жилищна.

В стопанската част са открити масивни преси за производство на зехтин и вино, което говори за голямо и организирано производство с търговска цел. В много от жилищните помещения са запазени красиви мозайки, печки за хляб. Според археолозите става дума за голям ранновизантийски манастирски комплекс, с добре развито стопанство. През 7 в., което съвпада с разпространението на исляма, комплексът престава да функционира. След това е възстановен отново, но е приспособен към нуждите на новите си обитатели.

4-650x487

 


Дискутиране на статията във форумите (2 отговора).

В с. Средногорци християни и мюсюлмани честват деня на св. Йоан Рилски

User Rating:  / 15

IMG 7536С празнична св. Литургия бе отпразнуван Денят на небесния покровител на България и патрон на църквата в родопското село Средногорци св. Йоан Рилски – 19 октомври. За празника пристигнаха богомолци от Смолян и деца от хор „Чисти сърца”.

Богослужението извърши отец Васил Маджаров от храм „Св. Николай Чудотворец” в Устово, който е и енорийски свещеник в Средногорци. С него бяха и хористи от устовската църква. Той освети донесените пити и хляб за здраве, а след това благослови всички присъстващи на храмовия празник. Призова небесния закрилник на България  да бди и над малкото родопско село Средногорци, да пази жителите му от беди и бедствия, да дава на семействата мир и благоденствие.

Продължение: В с. Средногорци християни и мюсюлмани честват деня на св. Йоан Рилски

Бъдещ иподякон се роди в енорията на столичния храм „Покров Богородичен”

User Rating:  / 25

45554С още един бъдещ иподякон се сдоби енорията на столичния храм „Покров Богородичен”. Това съобщи лично на енориашите в неделния ден предстоятелят иконом Николай Танев. „Искам да споделя радостта си от това, че вече съм дядо и енорията ни се увеличи с още един член”, каза о. Николай. Малкият Йоан, който се роди през миналата седмица, отбеляза и първия си имен ден на празника на св. Йоан Рилски. Бащата на младенеца, дякон Васил Танев, също е клирик на БПЦ и детето ще расте в семейство на потомствени духовници.

Цялата енория на храм „Покров Богородичен”, както и екипът на Двери, поздравяват щастливите родители и гордия дядо, а на малкия Йоан пожелават здраве, безгрижно детство и да следва стъпките на своите предшественици.

Стартира проектът „Коледна звезда” 2014

User Rating:  / 7

IMG 8510Благотворителният проект „Коледна звезда”, който е неизменна част от енорийския живот на столичния храм „Покров Богородичен”, започна и тази година. Активната част на проекта е в периода октомври-декември. Тогава деца, лишени от родителски грижи и хора с умствена изостаналост ръчно изработват коледни картички, които след това се продават, а със събраните средства талантливите участници ходят на летни лагери и екскурзии. Всичко това се случва с дарителски средства и с помощта на младежи-енориаши към храм „Покров Богородичен”, които си разпределят задачите около организацията на „Коледна звезда”.

snimka kartichki poliВече няколко седмици всички участници в проекта са в процес на подготовка за неговото начало – доброволците при Енорийския център към храма организират закупуването на необходимите материали, планират графика на посещенията си при децата от дома в гр. Долна баня и активно търсят свои съмишленици, които искат заедно с тях да участват в съботно-неделните творчески занимания с деца в неравностойно положение; екипът на Защитено жилище „Савина” (гр. София), в което са настанени лица с умствена изостаналост, вече включи като част от ежедневната трудова терапия на своите потребители изработването на коледни картички; всички необходими материали, за да зпочнат работа, пристигнаха при учениците от с. Беброво (Еленско); в подкрепа на своите връстници без родители, предстои да започнат да рисуват коледни картички и учениците от няколко столични и едно пловдивско училище.

Продължение: Стартира проектът „Коледна звезда” 2014

Честваме закрилника на българския народ св. Йоан Рилски Чудотворец

User Rating:  / 12

 DSC3009На днешния ден Българската православна църква чества паметта на св. Йоан Рилски Чудотворец, небесен покровител на българския народ. Това е денят, в който си спомняме заветите на пустиножителя, изоставил всичко земно, за да е с Бога, посветил себе си на страдащите, които намират в негово лице молитвен застъпник. Прочул се из цялата българска земя, св. Йоан  отхвърлил всяка зависимост от властта и света, за да добие небесното царство. Чудотворецът приел от царя само донесените плодове, а златото върнал, като непотребно за монаха. Като си спомняме днес неговото житие, да съберем сили и дръзновение да следваме примера му, та така да прославим Бога сред човеците.

Ето как църквата в този ден възпява светеца и неговото дело:

Тропар, глас 1

Покаяния основание, прописание умиления,
образ утешения, духовнаго совершения
равноангельное житие твое бысть, преподобне.
В молитвах убо и в пощениих и в слезах пребывавый,
отче Иоанне, моли Христа Бога о душах наших.

Oснова на покаяние, пример на умиление,
образец на утешение и на духовно съвършенство
бе твоят равноангелски живот, преподобни,
като си пребивавал в молитви, постничество и сълзи.
Oтче Иоане, моли Христа Бога за нашите души!

Кондак, Глас 8

Ангельскому житию поревновав преподобне,
вся земная оставив, ко Христу притекл еси:
и Того заповедьми ограждаяся,
явился еси столп непоколебимь от вражиих нападений.

Kато си възжелал ангелско житие, преподобни,
ти си оставил всичко земно и си се притекъл към Христа!
Ограждайки се с неговите заповеди, ти си станал стълб непоколебим от нападенията на врага.
Заради това ти викаме: радвай се, отче Йоане, светило пресветло!

Изпълнението е на формация Трисагион със солист Никола Антонов

 Не сте регистрирани в системата.

Нашите партньори

Neterra


Копирането на статии от "Двери на Православието" в други Интернет сайтове е разрешено единствено при коректно посочване на първоизточника.