Свещица пред вечния огън
Поръчки тук:

1 user and 1411 guests online
 
Вход чрез Facebook
 

Църковнонароден събор проведе Албанската православна църква

User Rating:  / 3

article 19351В съответствие с устава на Албанската православна църква от 26 до 27 септември т. г. се проведе църковно-народен събор в нововъздигнатия манастир „Св. Власий”. Свикан и в братска атмосфера ръководен от главата на тази църква, Негово Блаженство Анастасий (Янулатос), архиепископа на Тирана, Драч и цяла Албания, форумът събра повече от 200 представителя от Тиранската архиепископия и трите православни митрополии на територията на Албания, като от всяка епархия взеха участие по 24 духовника (числото е символично, виж книга Откровение, гл. 4 и 5) и 24 миряни (от които 8 мъже, 8 жени и 8 младежи), както и различни други сътрудници. Всички те в спокойна обстановка и с високо църковно съзнание имаха възможността да обсъдят както в пленарни заседания, така и в отделни работни групи ключови въпроси, свързани с живота на Църквата в Албания.

Продължение: Църковнонароден събор проведе Албанската православна църква

Архиерейска литургия за празника на столичния храм „Покров Богородичен”

User Rating:  / 9

39193На 1 октомври столичната църква „Покров Богородичен” (зад хотел „Родина”) отбелязва своя храмов празник. Св. Литургия на този ден ще оглави Браницкият еп. Григорий, викарий на Софийския митрополит. Той ще е в съслужение с храмовото духовенство. Празничното богослужение ще започне в 9 ч.

В навечерието на празника, от 17 ч., ще бъде отслужено бдение с петохлебие.

На 1 октомври по традиция се открива и учебната година в Енорийския център към храма. Повече от 15 години там се провеждат църковно-просветни курсове за деца и възрастни. Повече за курсовете през новата учебна година и за начините за записване – тук.

Утре е хиротонията на новия епископ на БПЦ

User Rating:  / 8

6787773gНа 1 октомври ще се състои хиротонията на архимандрит Йеротей (Косаков), който по решение на Св. Синод ще стане епископ с титлата Агатополски. Ръкоположението ще е от типа „домашни”, т. е. ще се проведе в храм „Успение Богородично” в Сливен, и ще бъде извършено от епархийския архиерей Сливенския митр. Йоаникий. Не е ясно още кои от синодните архиереи ще вземат участие в хиротонията, но със сигурност ще има поне още 1-2 митрополити или епископи, защото според каноните за ръкополагането на епископ трябва поне трима епископи да служат. Св. Литургия, по време на която ще се проведе ръкоположението, ще започне в 9 ч.

Новият епископ, който досега беше игумен на Поморийския манастир, ще бъде назначен за викарий на Сливенския митрополит, макар да не е съобщено за решение на Св. Синод, с което се освобождава Проватският епископ Игнатий от длъжността викарий на Сливенския митрополит.

Митрополит Иларион (Алфеев) ще оглави тържествата по случай стогодишнината на руското подворие у нас

User Rating:  / 10

1301 20040101Волоколамският митр. Иларион (Алфеев), председател на Отдела за външноцърковни връзки към Московска патриашия, ще оглави тържествата по случай 100-годишнината от освещаването на руската църква „Св. Николай Чудотворец” в София. Те ще се проведат на 28-30 ноември.

Програмата за честването бе определена на работна среща в Руския културно-информационен център в столицата на 26 септември, в която участваха  архимандрит Филип (Василцев), предстоятел на подворието, Виктор Баженов, представител на Россотрудничество в България, журналисти и представители на обществени организации.

Програмата ще включва среща на митрополит Иларион с Българския патриарх Неофит и членовете на Св. Синод, празнична литургия в подворието, конференция, посветена на 100-годишнината от освещаването и фотоизложба на същата тема. Конференцията ще се проведе в Руския културно-информационен център, а медиен партньор ще бъде интернет-порталът Dir.bg.

Продължение: Митрополит Иларион (Алфеев) ще оглави тържествата по случай стогодишнината на руското подворие у нас

В Москва отбелязаха 100 години от рождението на митр. Антоний Сурожки

User Rating:  / 8

ma 1Нови материали от архива на митрополит Антоний Сурожки, хвърлящи светлина върху неговото отношение към икуменическото движение, бяха представени на конференция в Москва на 25 септември, посветена на 100-годишнината от неговото рождение.

"Църквата ще стане единна - колкото и примитивно и абсурдно да звучи това - когато християните станат християни". Тази фраза обобщава пастирския опит и богословската мисъл на митр. Антоний Сурожки по отношение на единението на Църквите, счита Елена Садовникова, която е превела и обработила част от архивните материали по тази тема.

В доклада си тя каза, че съществуват десетки, ако не и стотици изявления на митрополит Антоний, както и много материали, отразяващи неговата икуменическа дейност в продължение на половин век. За създателя на православната епархия на Британските острови проблемът с разделението на Църквата е ежедневна грижа както в личния живот, така и в пастирското му служение. Няколко събития оказват влияние върху неговата позиция по този проблем. Детските психологически травми (младият Андрей Блум не е приет в католическо училище, тъй като му предложили да смени вероизповеданието си) като че не предполагали към междухристиянско общуване. Но впечатленията от Втората световна война и участието във Френската съпротива го карат да преосмисли отношението си към конфесионалните различия. Както свидетелства самият той в своите спомени, той трябвало да се грижи физически, в качеството си на военен хирург, и духовно за различни християни, както и за нехристияни.

Продължение: В Москва отбелязаха 100 години от рождението на митр. Антоний Сурожки


Дискутиране на статията във форумите (2 отговора).

Кипърският архиепископ ще бъде опериран в Германия

User Rating:  / 4

3LДнес Кипърският архиепископ Хризостом постъпи в специализирана клиника в Щутгарт, Германия, където през тази седмица ще бъде подложен на операция на гръбначния стълб. След проведени изследвания е установено, че архиепископ Хризостом страда от напречен миелит и дегенеративни костни лезии на лумбалните прешлени, се казва в официално съобщение на лекуващия го лекарски екип. Той ще бъде придружаван от личния си лекар. В изявление Кипърският архиепископ обясни, че операцията се налага, тъй като има затруднения в движението, които го затрудняват при изпълнението на задълженията му.

Архиепископ Хризостом ІІ е роден през 1941 г. в село край град Пафос. След завършване на прогимназията става послушник, а през 1963 г. вече е дякон. През 1972 г. завършва богословие в Атинския университет и същата година архиепископ Макариос (+1977 г.) го назначил за игумен на манастира "Св. Неофит". През 1978 г. е избран за митрополит на Пафос, а през 2006 г. беше избран и за архиепископ на Кипър на мястото на архиеп. Хризостом І.

Кипърската църква започва мащабен туристически проект

User Rating:  / 1

eden-city-project-will-be-given-priorityАрхиепископът на Кипърската църква Хризостом обеща хиляди работни места в рамките на туристическа инвестиция на стойност 7.5 млрд. евро, която църквата стартира до края на годината в района на пристанищния град Пафос, съобщава в. "Филелефтерос".

Архиеп. Хризостом каза, че се очаква до края на годината да бъдат одобрени разрешителните за планираните строежи, които ще дадат възможност да бъдат създадени хиляди работни места.

Правителството в Никозия наскоро обяви, че няма да участва в туристическата инвестиция. Проектите по реализацията на туристическия обект "Идън сити" (Райски град) в района на Героскипу, близо до Пафос, предвиждат да бъдат изградени един изкуствен остров, три или четири хотела, жилища и пристанище за луксозни яхти. Инвестицията ще се реализира от унгарски инвеститор, а за целта Кипърската църква ще предостави 200 хектара своя земя. Целта на инвеститора е да бъдат привлечени богати бизнесмени от Унгария и други страни, които да преместят фирмите си в Кипър.


Дискутиране на статията във форумите (2 отговора).

Средновековна църква с фрагменти от стенописна украса откриха във Велико Търново

User Rating:  / 8

42055 651_367_1В стария квартал на Търновград „Френкхисар” бе открита голяма средновековна църква, съобщи проф. Хитко Вачев, ръководител на разкопките, започнали в началото на месец септември като спасителни. „Френкхисар” е разположен източно от хълма Царевец и проучванията досега показаха, че той е бил производствен квартал в средновековната българска столица.

„Видяното на терена ми даде основание да считам, че вероятно тук се е намирала средновековна църква. И така в началото на септември започнахме археологическите проучвания”, отбеляза проф. Вачев. Още в първите дни екипът се натъкнал на архитектурните останки на „великолепен средновековен храм”.

Продължение: Средновековна църква с фрагменти от стенописна украса откриха във Велико Търново

Учители и родители в Благоевград ще пазят децата от сектата „Свидетели на Йехова”

User Rating:  / 7

Picture1nВсеки ден родители и учители в Благоевград ще дежурят, за да предпазят децата си от емисарите на религиозното изповедание „Свидетели на Йехова”, съобщава регионалното издание „При кмета”.

Офис на сектата бе открит близо до СОУ ИЧЕ „Св. Климент Охридски” в Благоевград. Точно в този район ще са дежурствата на родители и преподаватели от утре. Те са притеснени, че децата им може да бъдат „зарибени” от йеховистите.

„Трябва да действаме превантивно, затова ще има патрули на родители и педагози, които ще пазят учениците от емисарите на Йехова. Досега учителите даваха дежурства само в двора на учебното заведение и в класните стаи, но отсега нататък ще обхождат целия район. В часа на класния ще се говори с децата по този въпрос. Знам, че тази секта е много агресивна. Ще сезираме всички отговорни институции, за да търсим решение на проблема”, заяви директорът на Регионалния инспекторат по образование в Благоевград Огнян Соколов. Той ще поиска намесата на общината, съда и Отдела за закрила на детето в областния център.

Продължение: Учители и родители в Благоевград ще пазят децата от сектата „Свидетели на Йехова”


Дискутиране на статията във форумите (2 отговора).

Римокатолическата църква може да преразгледа позицията си за развода

User Rating:  / 7

cr2Папа Франциск заяви намерението си в Римокатолическата църква да започне дебат по въпроса за развода. Миналата събота Ватиканът обяви създаването на нова комисия, която ще се занимава именно с тези проблеми. Римокатолическата църква категорично отрича възможността бракът да се разпадне и съпрузите да се разведат. Милиони католици по целия свят са засегнати от тази забрана.  За голям брой обикновени хора тя е болезнен знак, че тяхната църква ги поставя в списъка на „неприемливите” хора, като убийците например, пише Guardian.

Кардинал Валтер Каспер предложи Римокатолическата църква да приеме позицията на Православната църква, според която на хората, преминали през развод, се налага период от църковно покаяние, след което те отново се присъединяват към църковната общност. Според Каспер, предложената реформа ще премахне твърдата позиция за неразрушимостта на брака и ще направи Римокатолическата църква по-приемаща и толерантна спрямо вторите бракове на хората. Според теолози в тази насока може да бъде постигнат компромис.


Дискутиране на статията във форумите (3 отговора).

Международна конференция в Осло на тема „Религия и мултикултурализъм“

User Rating:  / 2

2014-09-28 1944На 9 и 10 септември в Норвежкото богословско училище в Осло (DetteologiskeMenighetsfakultetet, Gydasvei 4, Majorstuen) се проведе международна конференция, чиято основна цел беше да представи резултатите по проект КУЛТА – „Религия и мултикултурализъм: Образователни методи за местни църковни лидери”.

Конференцията беше последната публична инициатива по проекта преди окончателната среща на неговите партньори, която се проведе непосредствено след края на събитието, отново в столицата на Норвегия. По време на срещата, членовете на проекта официално закриха дейностите му.

В конференцията участваха свещеници, богослови, експерти по теология и други представители на християнски църкви от различни европейски страни. България бе представлявана от Андриан Александров от Богословския факултет на СУ и Диана Тюркеджиева. Целта беше да се проведе отворен дебат относно ролята на изповеданията в процесите на развитие на местните общности и енории, свързана с преодоляването на конфликтни ситуации, базирани на произход, културна принадлежност, религия, расова принадлежност и други.  Участниците в конференцията и изследователите на проекта са представители на Поместните православни църкви в България и в Румъния, на Римокатолическата църква в Норвегия и в Италия, на лутеранската и реформаторска църкви в Норвегия, Холандия и Естония.

Събитието включваше двудневен диалог и дебати между представители на различни християнски изповедания относно новите предизвикателства, с които съвременните мултикултурни и мултирелигиозни общества се сблъскват, а съвременните международни конфликти в много части на света, за нещастие потвърждават необходимостта от такъв дебат.

Продължение: Международна конференция в Осло на тема „Религия и мултикултурализъм“

Български и сръбски духовници отслужиха тържествена литургия за св. Сава

User Rating:  / 17

09За първи път български и сръбски духовници отслужиха заедно тържествена литургия за покровителя на сръбския народ св. Сава в средновековната църква „Св. Четиридесет мъченици” във Велико Търново. Литургията оглави Великотърновският митр. Григорий, като му съслужиха протосингелът на епархията отец Слави, прот. Добромир Димитров и отец Михаил, секретар на митрополията.

В храма и днес е запазен гробът на св. Сава, починал в българската столица, припомня Соня Петрова от Великотърновския музей: „Св. Сава заболява и ненадейно почива в столицата Търново през януари 1236 г. и по заповед на царя, Йоан Асен Втори, той е погребан в царската гробница. Малко по-късно Сръбската църква получава мощите на светеца и те тържествено са пренесени в Сърбия в манастира в Милешево”.

Сръбските духовници, църковният хор и миряните бяха именно от Милешевска епархия. Гостите подариха на Великотърновска епархия мощи на светите Четиридесет великомъченици, св. Григорий Кумански, св. Текла, Козма и Дамиан и др. Те ще се съхраняват в митрополията, тъй като църквата "Св. Четиридесет мъченици” е музей.

Миро Лукич от посолството на Сърбия коментира за БНР: „Такива служби не е имало. Сега се случва пръв път по повод 800-годишнина от основаването на манастира Милешево”. Сръбските духовници и миряни са тръгнали по поклоннически път „По стъпките на св. Сава”. Те ще се поклонят и на мощите на св. крал Стефан Милутин, които се покоят в катедралния храм на София „Св. Неделя”.


Дискутиране на статията във форумите (2 отговора).

Патриарх Кирил: "Не съм проводник на руската политика"

User Rating:  / 6

201По време на закриването на фестивала на православните медии "Вяра и живот" в Москва Московският и на цяла Русия патриарх Кирил заяви, че неговото отношение към различните страни в юрисдикцията на Московска патриаршия не зависи от политиката на руската държава. 

"В някои страни, а сегашната ситуация в Украйна изостря този въпрос, личността на Московския и Руски патриарх се отъждествява изключително с Руската федерация, а неговата жизнена позиция с политиката на руските власти". 

Според него това отъждестяване става без всякакви доказателства за конкретни изявления на патриарха или църквата, които да позволят подобно тълкувание на неговото служение. "Това се върши произволно, особено в Украйна, от представителите на, меко казано, неканоничните православни образувания. Там с лека ръка патриархът се отъждествява с държавата: "Той е проводник, затова не бива да го пускаме, той е такъв-онакъв", заяви патриархът.

Продължение: Патриарх Кирил: "Не съм проводник на руската политика"

Почина най-възрастната гръцка монахиня

User Rating:  / 9

Screen-ShotНа 106-годишна възраст в критския манастир "Хрисопиги" в Ханя почина монахиня Алексия (в света Мелпомени Муратоглу), най-възрастната гръцка монахиня. Тя е родена през 1909 г. на о. Тенедос (в турски териториални води, при южния вход на Дарданелите, недалеч от о. Имврос, където пък е роден патр. Вартоломей - б. р.) при управлението на султан Абдулхамид II. Приема монашество през 1993 г., след като остава вдовица и е постригана от Вселенския патриарх Вартоломей за монахиня в манастир на Додеканезите. Патриархът й дава името на приснопаметния Руски патриарх Алексий, тъй като по онова време осъществява своето първо "мирно" посещение в Руската църква. Монахиня Алексия се черкува дълги години в патриаршеския храм "Св. Георги" в Истанбул, а през последните три години за нея се грижат сестрите в критския манастир. До края на живота си възрастната монахиня запазва ясно съзнание и памет за събитията от вековния си живот, интересува се за делата на манастира и на Вселенския патриарх. В дните преди смъртта си проявява сърдечна недостатъчност. В присъствието на игуменката Теоксения и сестринството тя изпява "Спаси, Господи, Твоя народ", прекръства се и предава душата си на Господа.

 

 

 

Митрополит Иларион (Алфеев) се срещна с българския посланик в Москва

User Rating:  / 11

1DSC 0145Волоколамският митр. Иларион (Алфеев) прие вчера в Отдела за външноцърковни отношения към Московската патриаршия посланика на България в Москва Бойко Коцев. В официалното съобщение на Московска патриаршия се казва, че сред темите на срещата е бил студентският обмен, като митрополит Иларион е разказал за обучението на студенти от БПЦ в Общоцърковната аспирантура и докторантура към Москова патриаршия. Двамата са обсъдили и развитието на поклонническия туризъм в Русия и България, както и "редица въпроси от взаимен интерес".

 

 Не сте регистрирани в системата.

Нашите партньори

Neterra


Копирането на статии от "Двери на Православието" в други Интернет сайтове е разрешено единствено при коректно посочване на първоизточника.