Карикатури

4 users and 3092 guests online
 
Вход чрез Facebook
 

Честваме празника на светите Трима светители

User Rating:  / 4

159075.pЗ0 януари, денят, в който се чества паметта на светите Трима светители – св. Григорий Богослов, св. Василий Велики и св. Йоан Златоуст – се отбелязва и като празник на православните богословски школи. Със своето богословско творчество, безупречен живот и отстояване на Христовата истина тримата са безценен пример за всички, посветили се днес на богословието.

Светите Трима светители са приети за покровители и вдъхновители не само на тези, които преподават и се обучават във висшите богословски училища, но и за тези, които полагат духовни трудове и в прицърковните школи, които приобщават към Църквата не само чрез словото, катехизиса, но и чрез църковното пеене, чрез иконографията, чрез социалното дело и безкористното служение на ближните.

Предлагаме на нашите читатели три интервюта на трима представители на различни съвременни богословски школи – Богословския факултет в София и две енорийски училища. Макар и на различни места, с различни средства, тези съвременни богослови проповядват Христос и помагат на хората да стигнат до Църквата.

Вера Жекова: Да учим с любов

Дякон Любомир Янъков: Църковното пеене е мисия за цял живот

Д-р Андриан Александров: Църквата има голям потенциал за социална дейност

Българската църковна община в Хамбург изпрати дарения в Родината (фоторепортаж)

User Rating:  / 9

IMG 0418Бяла и черна техника, мебели, легла, матраци, дрехи, обувки и други необходими вещи получиха пострадалите това лято от наводненията жители на Берковица. Помощта е изпратена от Българската църковна община „Св. Кирил и Методий” в Хамбург, Германия. Събирането на даренията продължава близо половин година, като инициативата е на един от членовете на църковната общност. Подкрепят го енорийският свещеник о. Кръстин Апостолов, проф. д-р Герд-Винанд Имайер, почетен консул на България в Германия, семейство Щурм, други членове на църковното настоятелство и доброволци от енорията на българския храм. Събират се едновременно дарения във вид на вещи и в пари.

На три предварително обявени дати доброволци обикалят из Хамбург със собствените си товарни автомобили на свои разноски, за да събират дарените вещи и да ги откарват в склада. Със съдействието на проф. Имайер благотворителната организация Arbeiter-Samariter-Bund в Хамбург безвъзмездно предоставя складово помещение за ползване. Също с посредничеството на почетния консул фирмата за автомобилен внос „Мото Пфое” поема част от разноските по транспорта на помощите до България. 

Продължение: Българската църковна община в Хамбург изпрати дарения в Родината (фоторепортаж)

За първи път в параклиса на БФ на СУ беше отслужено всенощно бдение

User Rating:  / 11

107По инициатива на студентите от Богословския факултет на Софийския университет в параклиса „Св. Климент Охридски” беше извършено всенощно бдение. То започна в 22 ч. на 26 януари и продължи до сутринта и беше отслужено по повод празника за пренасяне на мощите на св. Йоан Златоуст. Всенощната молитва се извърши по светогорския обичай, като бяха ослужени без прекъсване: вечерня, утринна, часове и св. литургия. Извършването на бдението беше разгласено предварително и на него присъстваха също много богомолци от столични енории.

За поклонение бяха донесени и частици от св. мощи на светите Трима светители и на св. Цецилия. Беше осветено и петохлебие. Бдението оглави архимандрит Атанасий (Султанов), служещ за българската общност в Атина и докторант във факултета. В съслужение с него бяха свещ. Михаил Станкович и свещ. Сава Кокудев, който е новият ефимерий при параклиса на БФ.

След литургията архимандрит Атанасий напомни в словото си думите, които св. Йоан изрича в края на живота си: „Слава Богу за всичко”.

Продължение: За първи път в параклиса на БФ на СУ беше отслужено всенощно бдение

Папата призова новите кардинали към смирение

User Rating:  / 8

Папа Франциск посъветва новите кардинали, които вече бяха избрани и официално ще встъпят в длъжност на 14 февруари, да бъдат смирени и да не организират пищни празненства по този повод, предаде „Асошиейтед прес”. По традиция новите кардинали участват в разточителни празненства, често организирани от добронамерени енориаши. В писмо до 20-имата нови кардинали, публикувано във вестник „Осерваторе Романо”, Франциск ги съветва също да не се възгордяват от новия си сан и да гледат на него като на служение. „Не е лесно да се поддържа смирение, ако смятате, че да си кардинал е награда, кулминацията на кариера или върховна власт”, посочва папата, който често говори срещу кариеризма в Църквата и е известен с презрението си към лукса.

Някои от новите кардинали са от страни, които никога преди това не са имали кардинал, като Кабо Верде, Мианма и Тонга. Други са от бедни държави като Панама, Мозамбик, Тайланд, което е отражение на убежденията на Франциск, че Римокатолическата църква трябва да разпростре влиянието си навсякъде, включително в „периферията”, посочва АП.


Дискутиране на статията във форумите (5 отговора).

Митрополит Йосиф ще изнесе лекция в Богословския факултет на СУ

User Rating:  / 29

2334149232 1cfb30cd15По повод на деня на светите Трима светители – св. Василий Велики, св. Григорий Богослов и св. Йоан Златоуст – и празника на висшите богословски школи в Богословския факултет на СУ се организира тържествено честване. Специален гост и пратеник на Св. Синод във факултета ще бъде митрополитът на САЩ, Канада и Австралия Йосиф.

С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит митрополит Йосиф ще оглави празничните богослужения в академичния параклис – в навечерието, на 29 януари, от 17 ч., и на самия празник, 30 януари, от 9 ч. На св. Литургия в съслужение с владиката ще бъдат духовници от столицата.

На 30 януари след богослужението в деканата ще бъде даден малък прием, а празникът ще продължи в 11 ч. с лекция в аулата на факултета на тема „Пастирско-психологически аспекти в творенията на св. Трима светители”. Лектор ще бъде гл. ас. д-р Иво Янев.

От 11:45 ч. лекция за тримата велики йерарси пред преподавателите, студентите и гостите на факултета ще изнесе и митрополит Йосиф.

Архиерейска св. Литургия и празник на Неделното училище в Сандански (обновено)

User Rating:  / 9

10425861 60526809290Неделното православно училище „Св. благоверен цар Петър Български” в гр. Сандански кани жителите и гостите на града да споделят заедно с децата празника на покровителя на училището св. цар Петър Български и на светите Трима светители – св. Григорий Богослов, св. Йоан Златоуст и св. Василий Велики. Два дена ще продължи празникът в града и в него ще вземе участие и епархийският архиерей, Неврокопски митр. Серафим.

На 29 януари, четвъртък, от 17 ч. той ще отслужи тържествена вечерня в храм „Св. Георги Победоносец”. Митрополит Серафим ще донесе за поклонение частици от мощите на св. Трима светители. Светите мощи ще бъдат изложени за поклонение по време на вечерното богослужение и ще останат до края на светата Литургия на следващия ден - 30 януари.

Продължение: Архиерейска св. Литургия и празник на Неделното училище в Сандански (обновено)

Молитвен помен за починали троянски монаси

User Rating:  / 21

IMG 1370На 27 януари се навършват 9 години от смъртта на архимандрит Йоаким, брат и дългогодишен ефимерий на Троянската св. обител. Роден е в с. Професор Иширково, Силистрeнско, през 1942 г. като Иван Петков. Макар и отслужил военна служба, записва се да учи в редовния 6-годишен курс на СДСеминария „Св. Йоан Рилски” на гара Черепиш. В близкия Черепишки манастир приема монашество през 60-те години на миналия век с духовен старец учителя от семинарията архимандрит (сега митрополит) Симеон. След това е изпратен на послушание в българския манастир „Св. вмчк Георги” – Зограф на Св. Гора, където тогава има остра нужда от нови братя. Връща се след няколко години (през 1984 г.) и е зачислен в братството на Троянския манастир, където служи до смъртта си на 27.1.2006 г., като завежда и енория в съседно на манастира село. 

На 29 януари се навършват девет месеца от внезапната кончина на друг троянски монах – архимандрит Августин. След скандали по медиите и в манастира, предизвикани от журналисти и свещеници от далечна епархия, отец Августин, дългогодишен брат на Троянския манастир, получи инфаркт на 29 април м. г. и скоропостижно почина. Въпросът с онези скандали все още не е разгледан от Св. Синод, макар че близо година там залежава доклад на предишния игумен по тях.

Бог да прости архимандритите Йоаким и Августин!

На снимката: Гробището на Троянския манастир през септември 2014 г. Незаравненият гроб е на архим. Августин.

Бойко Борисов: „Не бива да допускаме разделение в обществото и разграничение на мюсюлмани и християни”

User Rating:  / 10

20152701 1Да не се допуска разделение в обществото и разграничение на мюсюлмани и християни. Около тази теза се обединиха министър-председателят Бойко Борисов и главният мюфтия на Мюсюлманското изповедание в България д-р Мустафа Хаджи, съобщава пресцентърът на Министерски съвет. „Противопоставянето по религиозен, етнически и социален статус не решава проблемите”, категоричен беше премиерът Борисов, който прие на работна среща главния мюфтия, временно изпълняващия длъжността председател на Висшия мюсюлмански съвет Ведат Ахмед и главния секретар на мюфтийството Ахмед Ахмедов.

„Не трябва да допускаме противопоставяне, а трябва всички грижливо да пазим етническия мир”, подчерта министър-председателят. „Имаме чудесен модел на мирно съжителство. Наша е отговорността да съхраним този модел”, добави Борисов. Той посочи, че е необходимо да се съхрани мъдростта в обществото без да се дава възможност традициите по отношение на изповядването на религията да бъдат променени. Премиерът допълни, че все още може да се гордеем, че не сме допуснали да има български гражданин на страната на т. нар. „Ислямска държава”. Според него това не трябва да ни успокоява, а да ни ангажира да вземем всички необходими мерки, за да не се случва.

„Главно мюфтийство, организирайки живота на мюсюлманите в България, прави всичко възможно техният религиозен живот да не бъде поставен под чуждо влияние”, каза Главният мюфтия. По думите му, колкото по-добре функционира изповеданието, толкова подобни рискове биват понижавани.

Пред премиера д-р Мустафа Хаджи постави въпроса за нуждата от висше учебно заведение, в което да се образоват местните религиозни дейци и то да се случва под наблюдението на държавните органи и Главно мюфтийство.

„С общи усилия, включващи държавна подкрепа, смятам, че бихме успели да съхраним зрелостта на българския народ”, подчерта още Главният мюфтия.

Снимка: Government.bg

Новини от Българската църковна община в Сеговия

User Rating:  / 16

5555От 18 до 25 януари в гр. Сеговия, Испания, се проведе традиционният едноседмичен годишен християнски форум на тема „Дай Ми да пия” (Иоан 4:7). На 18 януари отец Йоан Круз, представител на Римокатолическата църква в епископията на гр. Сеговия, посети българската църковна община „Свето Богоявление” и се срещна с енорийския свещеник прот. Юлий Николов. По време на разговора двамата обмениха идеи около участието си в традиционния християнски форум. О. Йоан беше запознат с дейността на православната ни община и му беше показан новият иконостас, който ще бъде поставен в предоставения за ползване на нашата община римокатолически храм. Църквата „Св. Богородица” е от 15 век и е паметник на културата. Затова всички промени, които се налага да се направят в нея с оглед на православното богослужение, следва да се съгласуват с домакините. Православният иконостас е изработен през лятото на 2014 г. в град Троян от местен дърворезбар и през месец октомври е доставен в Испания. Предстои неговото монтиране в храма.

На 21 януари в българската църковна община в Сеговия се проведе лекция на тема „Православно християнско изкуство”, която изнесе съпругата на прот. Юлий, презвитера Силвия Борисова. Тя е завършила висше художествено образование в Мадрид и след лекцията беше прожектиран испански документален филм, разказващ за дейноста й като иконописец в Испания.

Продължение: Новини от Българската църковна община в Сеговия

Българската църковна община в Щутгарт с нов енорийски свещеник

User Rating:  / 14

sht8На 24 и 25 януари Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний посети българските църковни общини в Щутгарт и Мюнхен. Поводът за архиерейското посещение беше официалното въдворяване на новия енорийски свещеник, о. Сергий Ненов, в църковната ни община в Щутгарт. Доскоро тя се обгрижваше от енорийския свещеник на Мюнхен о. Недялко Калинов, но разрастването на двете енории налага всяка да има свой духовник.

Митрополит Антоний оглави св. Литургия в православния храм „Св. Николай” на руската задгранична църква, който нашата общност в Щутгарт използва за своите богослужения в съботния ден. В съслужение с владиката бяха: о. Сергий и други български свещеници в Германия – о. Милчо Маринов от БПЦО „Св. цар Борис” във Франкфурт, о. Стефан Иванов от БПЦО „Св. Петка” в Манхайм. По този начин въдворяването на о. Сергий стана повод за братско общение и съвместна служба на митрополита с българските свещеници.

Продължение: Българската църковна община в Щутгарт с нов енорийски свещеник

Мъж прекъсна хиротонията на първата жена-епископ в Англиканската църква

User Rating:  / 13

805211В неделя архиепископът на Йорк Джон Сентаму ръкоположи първата жена-епископ на Англиканската църква. Нейното име е Либи (Елизабет) Лейн, на 48 години. По време на церемонията в катедралата „Йорк минстър” на град Йорк архиепископ Джон Сентаму се обърна към присъстващите с въпроса, дали са съгласни с ръкоположението. На видеото се чува отчетливият глас на мъж, който възразява с аргумента „Това липсва в Библията” и пожелава да му се даде думата. Службата обаче продължава, без да се вземе под внимание гласът му. Мъжът е изведен и архиепископът на Йорк пита втори път присъстващите близо 1000 души дали са съгласни Либи Лейн да стане епископ и този път протестен глас не се чува. След службата Джон Сентаму коментира, че това е бил единичен глас, на който се е противопоставило „море от хиляда гласове”.

Англиканската църква реши през ноември м. г. след дългогодишни спорове да разреши ръкоположението на жени за епископи. Това срещна съпротивата на много вярващи, на клирици и епископи и предизвика отлив към Римокатолическата църква.

50 000 лв oт фoнд „Сoлидapнocт” зa пocтpaдaлa цъpквa в Свищoв

User Rating:  / 5

50 хил. лв oт фoнд „Сoлидapнocт” нa Евpoпeйcкия cъюз щe пoлyчи oбщинa Свищoв, cъoбщи кмeтът Стaниcлaв Блaгoв. Пapитe щe бъдaт изпoлзвaни зa пoдoбpявaнe нa кoнcтpyктивнaтa ycтoйчивocт нa цъpквaтa „Свeтo Пpeoбpaжeниe Гocпoднe”.

Знaкoвият зa кpaйдyнaвcкия гpaд хpaм e зaтвopeн oт пeт гoдини. Дocтъпът дo cгpaдaтa бeше пpeycтaнoвeн нa 22 янyapи 2010 г., cлeд кaтo в пoдa нa цъpквaтa, в близocт дo eднa oт нoceщитe кoлoни, зeйнa дyпкa c дълбoчинa мeтъp и пoлoвинa. Кoнcтaтиpaни ca oщe вepтикaлни пyкнaтини пo зaпaднaтa и южнaтa фacaди, пpeминaвaщи пo цялaтa дeбeлинa нa кaмeнния зид, и пpoпaдaнe нa чacт oт кaмeннaтa нacтилкa в храма.

Продължение: 50 000 лв oт фoнд „Сoлидapнocт” зa пocтpaдaлa цъpквa в Свищoв

Обраха игуменарницата на Бачковския манастир

User Rating:  / 5

Image 4558603 128В събота срещу неделя е била ограбена игуменарницата на Бачковския манастир, съобщи игуменът на манастира архимандрит Симон, цитиран от „24 часа”. „Всичко беше с краката нагоре”, е заявил архимандритът и отказва да даде подробности за откраднатите предмети. По неофициална информация са откраднати около 10 000 лв служебни пари. Крадците са проникнали в игуменарницата през нощта, без никой да ги забележи. По това време в манастира са били около 20 монаси и служители, които не са усетили нищо. Дежурният полицай също не е забелязал крадците. Според архимандрит Симон, който не е нощувал в игуменарницата, там е имало икони и църковна утвар, но не уточнява какво е откраднато. Крадците не са влизали в манастирския храм, където е чудотворната икона на св. Богородица. Криминалистите са взели отпечатъци от всички лица, намиращи се в манастира.

Снимка: 24 часа

Новият гръцки премиер отказа да се закълне пред Библията

User Rating:  / 11

TSIPRAS 1Алексис Ципрас, лидерът на крайно лявата гръцка партия „СИРИЗА” (съкращение от гръцкото съответствие на „Коалиция на радикалната левица”, бел. ред.), която спечели изборите в Гърция, отказа да положи клетва пред Библията при встъпването си в длъжност. Това обяви предварително самият той по време на срещата си с Атинския архиепископ Йероним ІІ, която се проведе днес. По традиция новото гръцко правителство полага клетва пред Библията в присъствието на архиепископа и членовете на Св. Синод на Гръцката църква. Архиепископ Йероним е проявил разбиране към желанието на новия гръцки премиер. Поради тази причина на встъпването в длъжност на новото правителство той не присъства, но беше представляван от Главния секретар на Синода, за да се даде възможност на желаещите министри да положат религиозна клетва. Алексис Ципрас е обещал на архиепископа, че „връзките между Църквата и държавата при неговото управление ще бъдат по-добри от всякога”.

Клетвата на депутатите обаче ще остане религиозна и ще се проведе по традиционния начин – в присъствието на Атинския архиепископ и членовете на гръцкия Св. Синод.


Дискутиране на статията във форумите (2 отговора).

Научна конференция за ролята на жените в Църквата се проведе в Солун

User Rating:  / 15

IMG 20150124 122248От 22 до 24 януари 2015 г. в Солун се проведе научна конференция в чест на 95-годишния професор Евангелос Теодору, дългогодишен преподавател в Солунския и в Атинския богословски факултет по омилетика, катехетика и литургика, десетилетия наред директор на синодните списания „Еклисия”, „Теология” и „Ефимериос”. Преподавал още в средата на миналия век и в училището за дякониси на Гръцката православна църква, проф. Теодору е известен в православното богословие и с трудовете си за изтъкване и издигане на приноса на жените в просветната и социалната дейност на Църквата. Той беше и основният докладчик на междуправославната конференция на о-в Родос, Гърция, на тема „Мястото и ролята на жената в Православната църква”. Затова и темата на сегашната конференция беше „Дякониси, ръкополагането на жени и православното богословие” (30.10 – 7.11.1988 г.).

Deaconesses 425Конференцията се организира съвместно от БФ на Солунския Аристотелев университет, Бостънския богословски институт „Честният Кръст”, САЩ, и Центъра за икуменически, мисионерски и екологични проучвания „Солунски митрополит Пантелеймон Папагеоргиу”. При откриването й бяха прочетени приветствени послания от Вселенския патриарх д-р Вартоломей, от Месинийския митрополит д-р Хризостом, професор по патрология и директор на департамента по богословие на Богословския факултет на Атинския Капудистриев университет, от Неаполския и Ставрополски митрополит Варнава, от декана на БФ на Солунския университет проф. д-р Милтиадис Константину, от директорите на двата департамента към факултета и др.

Встъпителен доклад по темата на конференцията прочете проф. д-р Петрос Василиадис (превод на този доклад предстои да бъде поместен в Двери). По скайп беше установена връзка с проф. Теодору, който поради възрастта си не успя да участва лично в научната проява. Той сърдечно поздрави всички участници и развълнуван благодари на гръцките и чуждестранните богослови за вниманието.

Продължение: Научна конференция за ролята на жените в Църквата се проведе в Солун

 Не сте регистрирани в системата.

Нашите партньори

Neterra


Копирането на статии от "Двери на Православието" в други Интернет сайтове е разрешено единствено при коректно посочване на първоизточника.