4 users and 4118 guests online
 
Вход чрез Facebook
 

Патриарх Неофит взе участие в празника на Богословския факултет на СУ

User Rating:  / 1

IMG 20151125 101635Днес с празнична св. Литургия в академичния параклис на Богословския факултет започна честването на патронния празник на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Гост на тържеството беше Негово Светейшество Българският патриарх Неофит, който взе молитвено участие в богослужението заедно с митрополита за Западна и Средна Европа Антоний и викарния си епископ Браницкия Григорий. На св. Литургия присъстваха още: ректорът на СУ проф. Анастас Герджиков, неговият заместник доц. Юрий Кучев, деканът на БФ доц. Александър Омарчевски, преподаватели от факултета, студенти и много гости.

Светата литургия за празника оглави митрополитът на САЩ, Канада и Австралия Йосиф, който беше в съслужение с ефимерия на академичния параклис о. Сава Кокудев, доц. дякон Иван Иванов и духовници от столицата.

Студентът Ангел Карадаков произнесе слово за примера и живота на големия просветител на българите св. Климент Охридски.

В словото си (тук) към богословите в края на богослужението митрополит Йосиф постави пред тях задачата през учебната година да посветят усилията си на изучаване на живота, творчеството и делото на „златния св. Климент“, защото през следващата година не само в България, но и по инициатива на ЮНЕСКО в по-широк мащаб ще бъде отбелязана 1100-годишнината от успението на Охридския чудотворец.

Поздравление към празнуващите богослови отправи и Негово Светейшество патриарх Неофит, като им напомни, че са се посветили на богословието, а това изисква много труд и самоотверженост.

Продължение: Патриарх Неофит взе участие в празника на Богословския факултет на СУ

Празнична вечерня в Богословския факултет на СУ отслужи митрополит Йосиф

User Rating:  / 9

10В навечерието на празника на свети Климент Охридски, патрон на Софийския университет, в академичния параклис на негово име в сградата на Богословския факултет тази вечер беше отслужена тържествена вечерня. С това се начена и утрешният празник на светеца, покровител на образованието у нас и на студентската младеж.

Вечернята отслужи българският митрополит за САЩ, Канада и Австралия Йосиф в присъствието на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит и неговия викарий, Браницки епископ Григорий. Песнопенията изпълни сборен състав от преподаватели и студенти, настоящи и бивши. Накрая митрополитът произнесе кратко, но силно слово за св. Климент Охридски.

Преди това с шествие от столичната катерала "Света Неделя" беше пренесена в академичния параклис частица от мощите на св. Климент, донесена за целта от Троянския манастир от двамата йеромонаси на манастира. Тя вероятно е от онези свети мощи, които Божидар Димитров, директор на НИМ, преди години беше дал на ректора на Софийската духовна семинария, вместо да ги предаде на Св. Синод на БПЦ.

Продължение: Празнична вечерня в Богословския факултет на СУ отслужи митрополит Йосиф

В Богословския факултет на СУ донесоха за празника частица от мощите на св. Климент Охридски

User Rating:  / 8

 DSC7519Частица от мощите на своя светец-покровител ще получи академичният параклис „Св. Климент Охридски“ на Богословския факултет на Софийски университет. Тя ще бъде пренесена с молитвено шествие от митрополитската катедрала „Св. Неделя“ до сградата на факултета на едноименния площад.  Шествието, което ще се проведе днес от 16.30 ч., ще оглави Негово Светейшество Българският патриарх Неофит. След това патриархът ще вземе молитвено участие във вечернята с акатист на св. Климент и петохлебие, които ще отслужи митрополитът на САЩ, Канада и Австралия Йосиф.

Негово Светейшество ще се включи и в празника на Богословския факултет и на целия Софийски университет на 25 ноември. Предстоятелят на нашата Църква ще вземе участие в празничната св. Литургия в академичния параклис на Богословския факултет, която ще започне в 9 ч. на 25 ноември, деня на св. Климент Охридски.

В навечерието на празника на Софийския университет в аулата на Алма матер се проведе тържествената церемония по връчване на дипломите на абсолвентите от випуск 2015 г. на Богословския факултет. 65 бакалаври и магистри получиха дипломите си за завършено висше образование. На събитието присъстваха заместник-ректорът на Софийския университет доц. Милена Стефанова, деканът на Богословския факултет доц. Александър Омарчевски, преподаватели, студенти и близки на абсолвентите.

Продължение: В Богословския факултет на СУ донесоха за празника частица от мощите на св. Климент Охридски

В патриаршеската катедрала отбелязаха паметта на св. Александър Невски

User Rating:  / 8

03На 23 ноември честваме паметта на св. Александър Невски, покровител на царя-освободител Александър ІІ Николаевич и оттам избран за патрон на най-големия български храм. По този повод днес в патриаршеската катедрала беше тържествено отбелязан денят на успението на светеца-воин. Светата литургия отслужи Българският патриарх Неофит заедно с митрополита на САЩ, Канада и Австралия Йосиф и епископите Маркианополски Константин, Тивериополски Тихон, председател на църковното настоятелство на храм-паметника, Браницки Григорий, викарий на Софийския митрополит, архим. Герасим, главен секретар на Св. Синод, архимандрити, председатели на столични храмове и храмовото свещенство. В богослужението взе участие и представителят на Румънската патриаршия у нас ставрофорен иконом Нелуц Опря, но направи впечатлението отсъствието на архим. Филип, представителя на Московската патриаршия.

В края на литургията Н. Св. патриарх Неофит произнесе слово в чест на св. Александър Невски, като говори за неговия подвиг и молитвеното му застъпничество за всички православни християни. След това патриархът даде думата на митр. Йосиф, който също поздрави всички клирици и миряни. Той съобщи, че за неотложните реставрационни работи по стенописите на храма дарява 1000 долара лични средства, а по-късно ще бъдат дарени и от името на епархията му още средства. Той обяви, че патриархът също е дарил 1000 лв. лични пари, а епископ Тихон - 999 лв - "за да не е на едно равнище с патриарха", както с усмивка обясни митрополитът и призова всички вярващи да даряват средства според възможностите си за това свещено дело, за да бъде патриаршеската катедрала в подобаващ вид сега и за бъдните поколения.

На празника не присъстваха официални лица нито от централната, нито от местната власт, но затова пък се създаде сякаш по-голяма духовна близост между стотиците миряни и църковниците.

Снимка: БТА

Празнични трапези за бездомни за рождения ден на патриарх Кирил

User Rating:  / 8

20112На 20 ноември, когато е рожденият ден на Московския и на цяла Русия патриарх Кирил, в няколко социални центъра в Москва бяха организирани празнични трапези за бездомници, съобщиха от Младежкия отдел на Московска епархия. Към обичайното меню бездомните получиха в този ден торти, сладкиши, сладолед, банани и други плодове. Те имаха възможност да отнесат сладкиши и в домовете си.

Инициативата и организацията на празничните трапези е дело на Младежкия отдел към Московска епархия, Синодалния отдел по църковна благотворителност и социално служение и движението "Православни доброволци".

Към празничните трапези по случай рождения ден на патриарх Кирил се присъединили повече от триста бездомни хора. Мнозина от тях редовно посещават социалните центрове и сега били приятно изненадани да открият в порциона си храни, чийто вкус живеещите на улицата отдавна са забравили.

Доброволците, които раздавали храните, разказвали на хората за повода за тържеството и за рождения ден на патриарх Кирил, а те от своя страна му благодарили за вниманието и грижата към тях през този ден.

 

Кризата в Гърция отдалечи хората от Църквата

User Rating:  / 9

meteoraИкономическата и социална криза в Гърция през последните шест години не обърна хората към Църквата, но напротив - отдалечи ги още повече от нея, твърди гръцкият свещеник о. Димитър Теофилу. Ние трябва да си дадем сметка за това и да си направим съответните изводи, убеден е свещеникът, за да бъде нашата самокритика адекватна и в полза на пастирското дело на Църквата.

През 2014 г. за първи път в историята на страната гражданските бракове надминаха църковните, а подкрепата за легализирането на кремацията расте. Все по-малко вярващи участват в тайнствата и като цяло господства разочарование и умора от земната Църква и нейните хора, са наблюденията на свещеника, който е и известен гръцки богослов (авторът е енорийски свещеник в областта Фокида, освен богословие е завършил и психология и има много публикации напоследък по социални и политически въпроси - б. р.).

Според него постмодерната епоха, доминирана от технологиите, не само препятства пътя към Църквата, особено на младите хора, но създава и една собствена, опорочена религиозност, която мисли в материални и логични категории, има същите цели, както и светското общество: бърза информация, консумация, удоволствие, ползването на всякакви блага - материални и духовни. Тези процеси засягат и Църквата и подменят нейното послание, правейки го недостъпно за хората. Църквата е призвана колкото може по-бързо да упражни самокритика и да съизмери живота си с Евангелието на Христос и с общностния църковен живот през първите три автентични християнски века.

Продължение: Кризата в Гърция отдалечи хората от Църквата

Програма на празничната вечер за Въведение Богородично в Софийска митрополия

User Rating:  / 5

1На 23 ноември, понеделник, ще се проведе традиционната празнична вечер за Въведение Богородично, което чествахме на 21 ноември. Тържеството се организирана от Софийска св. митрополия и ще се проведе в залата на Софийска митрополия (ул. "Цар Калоян" № 7) от 18.00 ч. в присъствието на Н. Св. Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. Входът е свободен.

Програма на празничната вечер:

- Посрещане на Негово Светейшество Неофит, митрополит Софийски и патриарх Български.

- Молитвата „Отче наш”.

- Тропар на празника Въведение Богородично, глас 4.

- Откриване от Браницкия епископ Григорий, викарий на Софийския митрополит.

- Беседа по повод Деня на православната християнска младеж и семейство от иконом Александър Георгиев.

- Детски хор „Щурче” при 144-о СОУ „Народни будители” с диригент Ирена Христова:

  • „Хор на Сътворението”, музика - Виктор Чучков.
  • Китка училищни песни.

- Сборна певческа група от Софийската духовна семинария „Св. Иван Рилски” с ръководител учителя Калин Кирилов ще изпълни две народни песни.

Продължение: Програма на празничната вечер за Въведение Богородично в Софийска митрополия

Граждани настояват да бъде изграден път до Мулдавския манастир

User Rating:  / 7

мулдаваХристияни инициираха подписка за изграждането на пътя до Мулдавския манастир "Св. Петка". В инициативата се включиха млади и възрастни граждани на община Асеновград. Активно участие взеха членове и приятели на асеновградското Сдружение „Устремени“. "Само при тях бяха събрани няколко листа с подписи", съобщи монахиня Юлита, инициатор на подписката и игумения на манастир "Света Петка". Желаещите асеновградчани имаха възможността да се подпишат както в храма, така и на няколко места в града в рамките на около шест месеца.

Седмица след встъпването в длъжност на новоизбрания кмет доктор Емил Караиванов петицията беше внесена официално в Община Асеновград. Монахиня Юлита посочи, че целта на подписката е да напомни на съветниците от новия Общински съвет да предвидят финансиране в Бюджет 2016 г. за ремонт на пътя, водещ до манастир „Света Петка“.

"Тъй като досега съзнателно се пренебрегваше изграждането на пътния участък, направихме петиция в храма, за да покажем желанието на поклонниците да посещават по-лесно обителта и тя да е по-достъпна за трудно подвижни и болни хора“, сподели игуменията.

Продължение: Граждани настояват да бъде изграден път до Мулдавския манастир

От догодина ще честваме паметта на 23-та Доростолски мъченици

User Rating:  / 4

dasij dorostolskiПо решение на Светия Синод от следващата година в третата неделя след Петдесетница ще се чества паметта на 23-та доростолски мъченици, съобщи протосингелът на Доростолската митрополия отец Добри Чаков след литургията, отслужена от Доростолския митрополит Амвросий в памет на свети Дасий Доростолски. В празничното богослужение на 20 ноември участва епископът на Тулча Висарион, духовници от България и Румъния. По случай празника за поклонение бяха изнесени мощите на св. Дасий Доростолски, които бяха дарени от папа Йоан Павел II по време на посещението му в България през 2001 и се съхраняват в катедралния храм на Силистра "Св. апостоли Петър и Павел".

Първомъченикът на Дуросторум Дасий е убит на 20 ноември 292 г. по време на Диоклетиановите гонения, тъй като не искал да бъде принесен в жертва на езическия бог Кронос и разкрил своята християнска вяра.

Богослови и историци отдавна повдигат въпроса, че има запазени жития на поне 14 доростолски мъченици, чиято памет не се почита в българския богослужебен живот. Това са св. Дасий, св. Емилиан, св. Квинтилиан, св. Дадас, св. Пасикрат, св. Виталиан, св. Валентиниан, св. Юлий, св. Никандър, св. Маркиан, св. Максим,  св. Исихий, св. Калиник, св. Кирил.

Доростолска митрполия не е обявила имената на включените в календара за богослужебна прослава 23-ма мъченици, нито техните жития.

Вж по темата: В календара на БПЦ - само осем от 345 раннохристиянски мъченици по нашите земи

Дуросторум -  градът, увенчан със славата на мъчениците. Св. Дасий Доростолски

Рилският манастир влезе в класация за най-добрите места на планетата, които всеки трябва да посети

User Rating:  / 7

2aНай-популярната поредица туристически пътеводители в света Lonely Planet обяви 500-те топ-дестинации на планетата, подбрани след години на проучване. В тях попада Рилският манастир, който е най-посещаван от гостите на страната ни, съобщи БНР.

Номер 10 в класацията е църквата "Св. София" в Истанбул, включени са също дворецът "Топкапъ", Синята джамия, Ефес, Кападокия и Памуккале в Турция, манастирите Метеора в Гърция, Акрополът и още няколко обекта на Балканите.

"Местата, които всеки трябва да види, преди да умре" е посланието на Lonely Planet, който ще публикува снимки и информация за Рилския манастир в специално издание с подбраните „500 топ-дестинации на планетата”.

За тържеството в София по случай Въведение Богородично

User Rating:  / 9

1111На днешния празник Въведение Богородично празнуваме деня на християнското семейство и православната младеж. Вечерта на празничния ден от много десетилетия насам в салона на Софийска митрополия се провеждаше тържество с беседа за празника и литературно-музикална програма. Традиционно, понякога вяло, но все пак празникът се отбелязваше, макар православната младеж обичайно да делегираше правата си на участие на своите баби и дядовци.

Тази година обаче салонът остана тъмен. Празникът се отлагал за понеделник, 23 ноември. Лошо няма, все пак ще се отбележи. Но пък празничната проява си тежи на празника, нали "всеки ден не е Великден"? Иначе всеки човек може да си рече, че този или онзи ден не му е сгоден.

Продължение: За тържеството в София по случай Въведение Богородично

Молебен за мир в света ще бъде отслужен в столичния храм „Рождество Христово“

User Rating:  / 8

d044110507473708f640f23d98bf508cПо  инициатива на енориаши на най-новия столичен храм – „Рождество Христово“, на 22 ноември (неделя), от 11 часа, след св. Литургия, ще бъде отслужен молебен за мир в света. Богослужението ще отслужи  енорийският свещеник отец Димитър Генчев в съслужение с духовници от епархията. Молитвата за мир е по повод трагичните събития в Европа през последните седмици и неспокойната обстановка в целия свят.

Инициативата за молебена идва от енориашите на храма, построен на терен, дарен от Министерството на отбраната и заобиколен от блокове, населени предимно със служители от военното ведомство.

Храмът беше осветен на 18 октомври от Браницкия епископ Григорий, а първата св. Лиургия в него беше отслужена от Негово Светейшество патриарх Неофит (тук).

През пролетта до храма ще започне строеж на многофункционална сграда, в която е предвиден и енорийски център.

Празник в столичния храм "Въведение Богородично"

User Rating:  / 3

IMG 20151121_113531Празнична света литургия днес беше отслужена в столичния храм „Въведение Богородично“, който се намира в кв. Дружба 1 (до езерото) и който е единственият столичен храм, наречен на този празник. По време на тържествената служба, оглавена от двама от общо четиримата енорийски свещеници, малката църква беше изпълнена с множество християни, дошли да отдадат почит към Пресвета Богородица. На клира група певци изпълняваха тържествените песнопения. В края на литургията почти всички от присъстващите миряни приеха свето Причастие. И до следобедните часове църквата е изпълнена с хора, дошли от различни краища на града, за да се поклонят на светата майка Божия. 

В навечерието на храмовия празник вечерното служение в храм "Въведение Богородично" беше оглавено от Браницкия епископ Григорий, викарий на Софийския митрополит. Участие в службата взеха още ставроф. ик. Ангел Ангелов, председател на столичния храм "Св. София" и протосингел на Софийска митрополия, както и свещенството на храма начело с председателя ик. Христо Пудин. В своето обръщение към богомолците еп. Григорий припомни, че голямата прослава, която отдаваме на Божията майка е, защото чрез нея Бог е изпратил спасението на човечеството и затова честваме всички важни събития в нейния живот, както е и денят, в който е била въведена от нейните родители в Соломоновия храм. След това владиката припомни, че не случайно светата Църква е обявила именно празника на Богородичното Въведение за Ден на християнското семейство и православната младеж, защото семейството на Божията майка е пример за истинското християнско семейство, в което децата трябва да се възпитават в добродетелен живот, така че да обикнат Бога и ближните и да живеят за радост на своите родители и за спасение на душите си. 

Почина Ангел Лазаров, бивш секретар на Неврокопска митрополия (обновено)

User Rating:  / 9

20Днес след кратко, но тежко боледуване е починал Ангел п. Александров Лазаров, дългогодишен секретар на Неврокопска митрополия по времето на митрополит Пимен и няколко години след това.

Ангел е роден през 1943 г. като син на видния благоевградски свещеник Александър Лазаров. През 1958 г. постъпи в Софийската духовна семинария "Св. Иван Рилски" на гара Черепиш, Врачанско, а след военната служба завърши и Духовната академия "Св. Климент Охридски" в София. Скоро след това беше назначен за секретар на Неврокопска митрополия. На тази служба премина целият му трудов живот. По време на разкола той застана на страната на своя митрополит, а след смъртта му и при честите смени на разколническите "неврокопски митрополити" в Благоевград Ангел Лазаров продължи да заема този пост. Но през 2003 г. се пенсионира и напусна средите на разколниците, проявявайки вече лоялност към каноничните архиерии на епархията - приснопаметния митрополит Натанаил и нинездравстващия митр. Серафим; от своя страна те се отнесоха с него с отеческа любов в Христос, която е дълготърпелива, пълна с благост, всичко прощава (1 Кор. 13 гл.).

Продължение: Почина Ангел Лазаров, бивш секретар на Неврокопска митрополия (обновено)

Празнуваме Въведение Богородично

User Rating:  / 3

Clipboard012На 21 октомври Православната църква чества Въвеждането на св. Богородица в храма. Кондакът на празника нарича Божията майка „пречист храм на Спасителя“, а тропарът я описва като „предобраз на Божието благоволение“. Богослужебните текстове свързват въвеждането на малката Мария в Йерусалимския храм с бъдещата й важна роля в спасението на човечеството – да стане майка на Божия Син. В Божия дом се въвежда тази, която ще стане храм на Спасителя и стълба, по която Бог ще слезе на земята като човек.

С решение на Св. Синод от 1929 г. този празник в БПЦ се отбелязва като Ден на християнското семейство и православната младеж. Целта е да се обърне специално внимание на ролята на семейството и училището за приобщаването на децата и младежите към християнските ценности.

През последните години тази традиция постепенно се възстановява и във все повече населени места училището, Църквата и обществеността се обединяват на този ден със съвместни инициативи и концерти.

Тропар и стихира на празника:

 

Още по темата: Въведение Богородично - Ден на християнското семейство и младеж

 Не сте регистрирани в системата.

Нашите партньори

Neterra