Мобилно меню

4.5 1 1 1 1 1 Rating 4.50 (8 Votes)

holy counci greenЛимасолският митр. Атанасий публикува днес своето писмено становище, което е изложил по време на Събора в Крит, с възраженията си срещу приетия текст за Отношенията на Православната църква с останалия християнски свят. Както вече беше съобщено, няколко митрополити не са подписали този текст - между които кипърските Лимасолски Атанасий, Морфоски Неофит, гръцкият Навпактски митрополит Йеротей и вероятно сръбският епископ Ириней Бачки (макар че на сайта на неговата епархия няма такова сведение и не е изключено информацията да е фалшива, както беше и с името на Контантийския митр. Василий от Кипър - б. р.).

Митр. Атанасий казва, че не е подписал текста, съобразявайки се със съвестта си, защото според него въпреки промените, че Православната църква признава само историческото наименование на други инославни църкви, текстът не изяснява каква е разликата между многократно споменаваните в текста "инославни църкви и изповедания". Митр. Атанасий настоява също на мнението си, че Църквата не се моли и не бива да се моли за единството на всички християни, защото "това единство в Църквата никога не е било загубено". Той счита, че текстът е трябвало изрично да спомене пътя, по който еретиците могат да се върнат в Църквата - а именно чрез покаяние. Накрая Лимасолският митрополит Атанасий заявява, че не желае с тези си възражения да "нарани никого и не желае да поучава и осъжда своите братя в Христа и отци", но "чувства необходимост да сподели тези притеснения на съвестта си, които да бъдат записани в актовете на Светия и Велик Всеправославен събор".

Цялата статия: Двама митрополити обясниха защо не са подписали текста за Отношението на Православната църква с...

4.85714285714 1 1 1 1 1 Rating 4.86 (7 Votes)

str1Третият празник на св. Иван Рилски по реда на установяването им и първи по реда в годишния кръг празнуваме днес. Той е по повод 647-годишнината от връщането на светите му мощи от Търново в Рилската света обител. След едномесечно тържествено пренасяне през множество села и градове мощите пристигат в манастира в Рила планина на 30 юли 1469 г. и вечерта се отслужва първото бдение в манастирския храм отново в присъствието на раката със светите мощи.

Така и снощи беше отслужено всенощно бдение в обителта от Неврокопския митрополит Серафим като пратеник на Св. Синод. Заедно с него служиха монаси от обителта, както и още двадесетина гости - монаси от други обители и свещеници от цялата страна. Песнопенията се изпълняваха - по заведена отскоро традиция - от български и румънски църковни певци. На дясната певница българските псалти се водеха от Андрей Касабов, а на лявата певница псалтите от румънския патриаршески хор - от свещ. Кристиан Тодиряну.

str2Тази сутрин се отслужва света литургия от митрополит Серафим и Адрианополския епископ Евлогий, игумен на Рилския манастир. Заедно с тях служат архимандрити, йеромонаси, свещеници и дякони.

Цялата статия: Празник на св. Иван Рилски в неговата обител

4.55769230769 1 1 1 1 1 Rating 4.56 (52 Votes)

serafimДнес на официалния сайт на Българската патриаршия се появи съобщение от неговия ръководител Неврокопския митр. Серафим, в което той се разграничава от публикувани в сайта авторски материали. Както Двери БГ нееднократно писа, в синодния сайт практически се оказва невъзможен контролът върху редакторките, които редовно използват сайта за трибуна на частни мнения и ангажират с тях цялото ръководство на БПЦ. Ето и текста на съобщението:

СЪОБЩЕНИЕ от Неврокопски митрополит Серафим, определен по Решение на Светия Синод на БПЦ-БП за ръководител на официалния сайт на Светия синод на БПЦ-БП

Във връзка с възложеното ни послушание от Св. Синод на БПЦ-БП за осъществяване на ръководство и надзор на дейността на официалния сайт на Българската Патриаршия, държим да информираме, че въпреки нееднократно изразяваното от наша страна несъгласие да се публикуват материали на сайта, които не представляват официална позиция на Св. Синод, не са документи или съобщения на Св. Синод, на митрополиите или ставропигиите, са публикувани авторови материали, с чието съдържание Св. Синод не се е ангажирал.

По повод на това категорично заявяваме, че не поемаме отговорност за публикуваните на 25. 06. 2016 г. на официалния сайт на Българската патриаршия материали „Критска пролет” част І и „Критска пролет” част ІІ.

4.75 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (4 Votes)

pВечерта в петък, 24 юни, двама крадци от ромски произход се опитали да разбият помещение в Кокалянския манастир "Св. архангел Михаил", което е изпълнявало ролята на склад за работни инструменти. Игуменът на обителта чул необичайния шум и излязъл да провери какво става, но вместо да се уплашат от него, двамата нагли крадци го нападнали. Те го ударили, съборили го на земята и дори се опитали да го задушат. Успели да откраднат 200 лева, но виковете на другите хора в манастира ги изплашили и те избягали. Полицията е уведомена за нападението, обаче извършителите все още не са заловени.

В ново време Кокалянският манастир, отдалечен само на 25 км от столицата, стана известен в България духовен център заради монашеския подвиг в него на приснопаметния архим. Назарий. Той събра около себе си много ученици, някои от които днес са архиереи на БПЦ и монаси на Атон. Известно е, че преди много години архим. Назарий също е ставал жертва на нападение в обителта, разположена в Плана планина на труднодостъпно място, без път и електричество. 

4.75 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (16 Votes)

1023462540Ден след приключването на Светия и велик събор и приемането на документите в медийното пространство се появиха първите коментари за позицията на отделни епископи-участници към някои от текстовете. Масово в определени гръцки форуми се разпространява, че поне 8 митрополити - един от Гръцката църква, шест от Кипърската и един от Сръбската не са подписали някои от заключителните документи на Събора. 

Един от тях е Навпактският митрополит Йеротей (Влахос), който изрази своето несъгласие с текста за Мисията на Православната църква. Тъй като Съборът не прие неговото предложение за промяна на термина “личност” с “човек“ и техните производни, както той настояваше в своя диспут с Пергамския митрополит Йоан (Зизюлас), той не бил подписал този документ. Митрополит Йеротей (Влахос) не се е съгласил и с позицията на Гръцката православна църква, която прие поправка в документа за Отношението на Православната църква с останалия християнски свят, отбелязваща, че наименованието “църкви” за инославните изповедания е исторически възприето, но не отразява православната еклезиология, според която Христовата църква на земята може да бъде само една.

Според информация от гръцки форуми документът за Отношенията с другите християни не бил подписан и от Бачкия епископ Ириней, както и от група кипърски митрополити. Сред тях се изброяват Лимасолският митрополит Атанасий, митрополитът на Морфу Неофит, митрополитът на Констанция и Фамагуста Василий и още трима. Официална  информация за това все още липсва. Междувременно митрополитът на Констанция Василий официално се разграничи от тези слухове за него и заяви, че е подписал документите според архиерейската си съвест. Другите митрополити нито са потвърдили, нито са отрекли тази информация.

За Двери БГ Месинийският митрополит Хризостом, председател на каноническата и догматическата комисия при Св. Синод на Гръцката православна църква и професор по Догматическо богословие в Атинския университет, заяви, че четирима митрополити не са подписали всички документи. Очаква се днес да излезе официалното комюнике на Събора. Неговото публикуване закъснява, което безспорно е резултат от хаотичната медийна политика на Събора. А това даде възможност за разпространяването на противоречива информация за хода на дискусиите.

Въпреки всекидневните брифинги пред журналисти от различни медии, които бяха излъчвани он-лайн, Съборът нямаше официални медийни партньори, което се отрази на публичното отразяване на неговата дейност.

4.81818181818 1 1 1 1 1 Rating 4.82 (11 Votes)

Eдин млад човек и добър християнин – Недялко Петров от гр. Ловеч – е изправен пред изпитанието на тежката диагноза: рак на стомаха. Средствата, необходими за неговото лечение, не са по силите му и затова се обръщаме към всички хора с добри сърца, със зов за помощ.

Нека всеки от нас според възможностите си подаде ръка на Недялко, за да може да се осъществи необходимата му животоспасяваща операция!

Като постъпим така, ще бъдем истински Христови последователи и наистина ще се уподобим на нашия Господ Иисус Христос, Който призовава всички Свои ученици към дейна любов и към милосърдие. И ще бъдем и ние от Него помилвани!

Средствата, дарявани за операцията на Недялко Петров, се набират по следната сметка:

IBAN: BG03RZBB91551048037100

BIG: RZBBBGSF

Титуляр на сметката е Анелия Николова Петрова.

3.86486486486 1 1 1 1 1 Rating 3.86 (37 Votes)

pentecost liturgy hierarchs 1Послание на Светия и велик събор на Православната църква до православния народ и всеки човек с добра воля

Прославяме и славословим Бога на “милосърдието и на всяка утеха” (2 Кор. 1:3) затова, че ни удостои да се съберем в седмицата след Петдесетница (19-26 юни 2016 г.) в Крит, където св. апостол Павел и ученикът му Тит проповядваха евангелието в първите години от живота на Църквата. Благодарим на Троичния Бог, че благоволи да завършим в единомислие дейността на Светия и велик събор на Православието, който свика Вселенският патриарх г-н Вартоломей с единодушното съгласие на предстоятелите на поместните православни автокефални църкви.

Следвайки вярно примера на апостолите и на богоносните отци, ние получихме отново благата вест за "свободата, която Христос ни дарува” (Гал. 5:1). Основа на богословските ни търсения беше убедеността, че Църквата не живее за себе си. Тя предава свидетелството за благовестието на благодатта и на истината и предлага на цялата вселена Божиите дарове: любовта, мира, справедливостта, помирението, силата на Кръста и на Възкресението и очакването на вечността.

1. Основен приоритет на Светия и велик събор беше прогласяването на единството на Православната църква. Основано на светата Евхаристия и на апостолското приемство на епископите, съществуващото единство трябва да бъде подкрепяно и да носи нови плодове. Едната свята, вселенска и апостолска Църква е богочовешко общество, предвкусване и преживяване на есхатона в светата Евхаристия. Като една непрекъсната Петдесетница е незамлъкващият пророчески глас, присъствието и свидетелството за царството на Бога на любовта. Вярна на единодушното апостолско предание и опита в тайнствата, Православната църква е автентичното продължение на Едната свята, вселенска и апостолска Църква, както се изповядва в Символа на вярата и се потвърждава от учението на църковните отци. Църквата ни живее тайнството на божествения промисъл в своя светотайнствен живот с център светата Евхаристия.

Цялата статия: Послание на Светия и велик събор до православния народ и всеки човек с добра воля

3.23404255319 1 1 1 1 1 Rating 3.23 (47 Votes)

article 26007 132464Работата на Светия и велик събор на Православната църква достигна своя успешен край. Макар и някои църкви, сред които и БПЦ, да бойкотираха работата му, той по всичко личи, че оправдава труда на две поколения предстоятели, архиереи и експерти-богослови, лекари, астрономи, юристи. Десетилетен труд съзнателен и усилен с вяра в Бога и преданост към светото Православие, за да се разгледат поне някои от наболелите въпроси на съвременния църковен живот. Разбира се, не липсват и злонамерени коментари за работата на събора като този на един руски сайт с претециозно име, че нещата във вселенското Православие били извън контрол и затова Руската православна църква трябвало да вземе нещата в свои ръце. Но хора с такава психика винаги е имало, а радостното е, че преобладаващото мнение на Божия народ за събора е много положително.

Активни дискусии по време на заседанията през последните два дена на събора предизвика документът „Отношенията на Православната църква с останалия християнски свят“. Основен участник в дебатите е била Гръцката църква, чиято позиция е защитавал забележителният богослов и пастир Йероним ІІ, Атински архиепископ. Гърците са настоявали да се взема под внимание решението на Архиерейския събор на тяхната църква, което променя израза „другите християнски църкви“ в „другите християнски изповедания“ (в духа на известния напоследък безумен спор за православен "монопол" върху думата "църква", макар че думата е заимствана от езическата гръцка древност).

В дискусията са се включили много епископи от различни поместни православни църкви, които са изтъкнали, че на църковното предание и на светоотеческата терминалогия не е чужд терминът „инославни църкви“ и като примери са посочили наименованието на такива древни църкви като Арменската, Коптската, Римокатолическата църква.

В резултат на обменените мнения Гръцката архиепископия е излязла с комюнике, в което се съгласява терминът „църква“ по отношение на инославните изповедания да се запази в документа, при условие, че се промени чл. 6 от същия текст. Искането на гърците било: вместо „Православната църква признава историческото съществуване на други християнски църкви и изповедания, които не са в общение с нея“, да стане „Православната църква приема историческото наименование на другите инославни християнски църкви и изповедания, които не са в общение с нея“. 

За Атинската архиепископия това е било условието документът да се приеме с единодушие от събора.

Днес работата на Светия и велик събор завърши, след като бяха приети всички проекто-документи на най-големия православен форум от повече от 1000 години насам. Въпреки опасенията съборът протече в градивен диалог, в който спорните теми бяха обсъдени и изяснени и беше постигнато желаното единодушие.

Окончателното обявяване за приемането на обсъдените на събора документи се бави, защото се изисква личният подпис под него не само на предстоятелите на Православните църкви, но и на всеки от епископите, участвал в събора. 

За съжаление нито една от четирите църкви, сред които и Българската, отказали участие във форума на Крит, не се отзова на допълнителните покани от страна на Вселенския патриарх и всички предстоятели и не изпрати свои представители дори за съвместните богослужения, които изразяват единството на Православието.

Утре съборът ще бъде официално закрит, но вече се обсъжда идеята всеправославни събори да започнат да се провеждат по-често, на всеки 5 или 7 или най-много 10 години.

Слава на Бога за всичко!

Снимка: Amen.gr

4.11111111111 1 1 1 1 1 Rating 4.11 (9 Votes)

thumb.gpgНа 24 юни след продължително боледуване на ненавършени 66 години се упокои в Господ иконом Георги Иванов Стоянов. Новопреставилият се духовник е роден на 15 септември 1950 г. в с. Жегларци, Добричко, и е един от много свещеници, излезли от това село през втората половина на миналия век. Завършва основно и начално образование в родното си село, а веднага след това и пълния курс на Софийската духовна семинария „Св. Иван Рилски” на гара Черепиш, Врачанско. Висше богословско образование получава в Духовната академия „Св. Климент Охридски” в София.

Ръкоположен е за дякон на 3 октомври 1993 г., а за свещеник на 24 октомври 1993 г. от Крупнишкия епископ Натанаил, тогава викарий на Софийския митрополит. Служи в храм „Св. Дух” в столичния кв. Надежда от ръкоположението до края на живота си. Отличен е с офикиите "протойерей" и "иконом". 

На следващата година след ръкоположението му възлагат да обгрижва  енориите при храм „Успение Богородично” в с. Житен и храм „Св. пророк Илия” в с. Голяновци, Софийско. От 1995 г. с голяма ревност и старание изпълнява и възложеното му обгрижване на манастир „Св. Теодор Стратилат” край с. Балша, като развива духовна дейност.

Взел е участие като патриаршески избирател от Софийска епархия в Патриаршеския избирателен събор на 24.2.2013 г. След тежко и продължително боледуване се престави в Господа на 24 юни 2016 г.

Опелото ще бъде отслужено на 26 юни 2016 г. от 14 ч. в храма на с. Житен.

Бог да го прости и приеме при Себе Си!

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (4 Votes)

E8048B 0D8891На 22 юни след продължително боледуване на 61-годишна възраст се упокои в нашия Господ архимандрит Памфилий (преди замонашване Петър Иванов Георгиев), за мнозина известен и като Рилски.

Новопреставилият се духовник е роден на 6 юни 1955 г. в с. Дибич, Шуменско. Основно образование получава в родното си село. След това учи в Строителен техникум, гр. Варна, създава семейство, но след няколко години то се разбива и през 1986 г. Петър постъпва за послушник в Рилския манастир. През 1994 г. завършва висше богословско образование в Духовната академия „Св. Климент Охридски” в София, след което придобива още едно висше образование – „финансист-счетоводител“ от  Висшия икономически институт.

Монашеско пострижение получава на 6 февруари 1987 г., а на 11 април 1987 г. е ръкоположен за йеродякон от неговия духовен старец, бившия Нюйоркски митр. Геласий. За йеромонах е ръкоположен на 3 март 1990 г. от Драговитийски еп. Йоан, тогава игумен на Рилския манастир. Възведен е от него в архимандритско достойнство на 26 октомври 1992 г. В 90-те години архим. Памфилий напуска обителта и странства извън нея, включително и в Америка, докато през 2002 г. е приет на енорийско служение при храма „Св. Спиридон” в с. Алдомировци, общ. Сливница, Софийско, като през това време е и игумен на възстановявания Неделишки манастир „Св. Атанасий Велики” край с. Неделище, Драгоманско. Отец Памфилий умееше да работи с хората от различни възрасти и остави добри спомени сред енориашите си.

Опелото ще се отслужи на 25 юни от 11 часа в църквата на с. Алдомировци.

Бог да го прости и всели в селенията на праведните!

4.76923076923 1 1 1 1 1 Rating 4.77 (13 Votes)

408480bdeb90d14a8ca8fb7bf06dfbe9От новата учебна година община Петрич ще поеме финансирането на предмета религия в общинските училища. Първоначално религия ще се въведе за учениците от подготвителен и първи клас, а от следващата година и за другите ученици. Това е съобщил на пресконференция кметът на Петрич Димитър Бръчков, цитиран от в. Струма.

На срещата с медиите са присъствали също заместник-кметът по хуманитарни дейности Илияна Попова, архиерейският наместник на Петричка духовна околия отец Ангел Кочев и един от богословите, подали документи, за да преподават предмета „Религия” – Таня Димитрова.

„Нека бъде ясно, че този предмет е по избор на родителите, само с тяхно съгласие децата ще го изучават. С тази цел на първите родителски срещи ще присъстват богослови, които да разясняват начина, по който ще се преподава”,  е посочил кметът Димитър Бръчков.

Цялата статия: Община Петрич ще финансира целево преподаването на религия

3 1 1 1 1 1 Rating 3.00 (10 Votes)

20160623 163009 RichtoneHDRРилската света обител бе включена в програмата за посещение по време на краткото гостуване  на президента на Германия  Йоахим Гаук в нашата страна. Високият гост бе придружаван от президента на Република България Росен Плевнелиев.

Държавните глави  на двете страни бяха посрещнати на входа на светата обител от нейния игумен Адрианополски епископ Евлогий. Като бивш пастор, Йоахим Гаук прояви голям интерес към светините на Рилския манастир. Заедно с президента Плевнелиев се поклониха пред св. мощи на преп. Йоан Рилски и се помолиха за мира и добруването на двата народа. В параклиса на св. Йоан Рилски в съборния храм, пред гроба на цар Борис III, г-н Плевнелиев разказа накратко на своя колега за историята на християнизирана България, както и за отношенията между Църквата и държавата у нас.

Цялата статия: Президентите на България и Германия посетиха Рилския манастир

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)

plakat hramov praznik2016За шести пореден път Варненска и Великопреславска митрополия ще отбележи тържествено паметта на св. прмчк. Прокопий Варненски, когото Православната църква почита на 25 юни.

В тази връзка във Варна, в новостроящия се храм, посветен на светеца, на 24 юни (петък) от 18 ч. ще се отслужи вечерна служба с акатист.

На следващия ден – 25 юни (събота), от 9:00 ч. ще започне празничната св. Литургия, която ще отслужи Варненският и Великопреславски митрополит Йоан заедно със свещенослужители от града и епархията. От 11,30 ч. ще се проведе лития на духовници и миряни с участието на Представителния духов оркестър на Военноморските сили. След това ще бъде отслужен молебен за подпомагане градежа на храма.

От църковното настоятелство канят варненци и гости на морската столица да вземат участие в празника на светеца.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

5Св. Йоан Кукузел, отец Неофит Рилски, Петър Динев, Добри Христов, Апостол Николаев-Струмски, Дмитрий Бортнянски – това са само част от авторите в богатия репертоар на камерния ансамбъл „Св. Йоан Кукузел – Ангелогласния“, с който родните певци представиха православната църковна музика на международния фестивал за мъжки хорове, провел се в района, известен като Вале де Жу край красивото езеро Жу в Швейцария от 17 до 19 юни. Със значително обновен състав и под ръководството на младия диригент Кристиан Попов нашите изпълнители отвориха сърцата и душите на западноевропейската публика за древните източноцърковни мелодии върху византийски напеви, както и за внимателно подбраните композиции на български и руски композитори, разкриващи дълбокия духовен опит, от който е родено православното песнопение.

Цялата статия: Ансамбъл "Св. Йоан Кукузел - Ангелогласния" плени сърцата на швейцарската публика

4 1 1 1 1 1 Rating 4.00 (19 Votes)

synodos 160413 142442Вчера следобед архиереите-участници в Събора в Крит са започнали дискусиите и за православния пост. Епископи от различни страни са споделили своя опит от съблюдаването на постната дисциплина сред местните християни. Обединили са се около мнението, че епископите, които служат в най-бедните региони на света като Африка, където населението страда от постоянен недостиг на храна, трябва да се проявява пастирска отговорност и да уреждат въпросите за поста според наличните възможности.

По темата са говорили Александрийският патриарх Теодор ΙΙ, Полският архиепископ Сава, Албанският архиепископ Анастасий и епископът на Бурунди и Руанда Инокентий, които са разказали за мисионерската дейност на своите църкви и специфичните проблеми с постната дисциплина в техните диоцези. Подробен богословски преглед на въпроса е направил Румънският патриарх Даниил. Митрополитът на Кику Никифор (Кипърска църква) е предложил Съборът да формулира ясно кои пости са задължителни и кои доброволни, както и да се формулира решение за поста преди св. Причастие. Неговите предложения са били приети от Вселенския патриарх Вартоломей, но останалите архиереи-членове на Събора са решили те да не се подлагат да обсъждане и гласуване и текстът да остане непроменен.

Цялата статия: Дискусиите на Събора за поста

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.