Карикатури

3 users and 2718 guests online
 
Вход чрез Facebook
 

От септември стартира магистърска програма "Църква и медии" в Софийския университет

User Rating:  / 7

обява ЦМ-2Богословският факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ започва от академичната 2015/2016 година прием на студенти в новата магистърска програма „Църква и медии“.  

Студенти могат да станат всички, които проявяват интерес към църковното благовестие в дигитална среда и към публичната комуникация на християнските ценности. Завършилите бакалавърска степен богослови ще преминат два семестъра обучение по интердисциплинарни теми, свързани с църковната журналистика и медиен анализ на отразяването на религиозните проблеми в средствата за информация. Завършилите друг профил висше образование, различен от богословие (теология), ще преминат първоначално през два семестъра базисно обучение в православно богословие, след което ще придобият в два семестъра медийна опитност в обществената комуникация. Лекции по новата програма ще изнасят преподаватели както от Богословския факултет, така и от Факултета по журналистика и масова комуникация на Софийския университет. 

Продължение: От септември стартира магистърска програма "Църква и медии" в Софийския университет

Детски пленер в храма организират във Варна (фоторепортаж)

User Rating:  / 5

Plener-5За трета година във Варна се провежда детски пленер под надслов “Колко са чудни делата Ти, Господи…”. Организатор и домакин на проекта е Духовно-просветният център „Св. архангел Михаил”. Участниците са на възраст 7-15 години. През тази година се включват и няколко деца от Центъра за настаняване на деца, лишени от родителски грижи „Изгрев”.

Ръководителят на пленера е познат на цели поколения рисуващи деца във Варна – художникът Радко Мурзов. В рамките на четири дни – 2-3 и 6-7 юли, децата ще рисуват в дворовете на няколко варненски храма и при разкопките на манастирския комплекс в местността Караач теке.

Пленерът в храма, в двора на първото българско училище в града, дава възможност на децата да „влязат” във възрожденската традиция. Да рисуваш църквата, камбанарията, пещта на двора, околното стихнало пространство – всичко по необясним начин допълва това усещане.

Продължение: Детски пленер в храма организират във Варна (фоторепортаж)

22 години децата летуват под грижите на Църквата в Хаджидимовския манастир

User Rating:  / 10

HDimovoЕдно добро дело започна в Неврокопска епархия още от лятото на 1994 г. след избирането на тогавашния Неврокопски митрополит Натанаил. В манастира „Св. Георги“ над град Хаджидимово започна провеждането на посменно летовище за деца от цялата епархия, а и извън епархията. Ученици от различни възрастови групи, общо по 55-60 деца на смяна, летуват в обителта под ръководството на богослови и учители по Религия. Децата се разделят на момчешки и момичешки смени, а групите за заниманията се съставят по възрастов признак. Всяка смяна има възможността да проведе среща с митрополита – както по-рано с митр. Натанаил, така и сега с митр. Серафим. Децата присъстват на утринното и на вечерното богослужения в манастирския храм, а онези от тях, които желаят, се подготвят и приемат свето причастие.

Продължение: 22 години децата летуват под грижите на Църквата в Хаджидимовския манастир

Известният гръцки мисионер архим. Хризостом Майдонис изнесе беседа в Неврокопска митрополия

User Rating:  / 5

8887На самия празник на светите първовърховни апостоли Петър и Павел Неврокопска епархия имаше скъп гост – архимандрит Хризостом Майдонис от епархията на Йерисо в Халкидическия полуостров. Той участва в светата литургия, която Неврокопският митрополит Серафим отслужи в празнуващия храм „Св. Петър и Павел“ в град Добринище, а вечерта в същия ден изнесе беседа в салона на Неврокопска митрополия.

Беседата беше върху въпроса за разпространяването на Христовото благовестие днес, иначе казано – за православната мисия. Той посочи преди всичко завладяващия пример на двамата велики апостоли Петър и Павел, които с усърдието си и авторитета си са поставили основата на широкото разпространение на Христовата вяра по целия свят. След това, използвайки метафората с шестте крила на херувимите, той разви идеята си за шестте стълба на християнския живот и дейност, които са и важни добродетели: покаянието и изповедта, молитвата, постът, участието в богослуженията, изучаването на Свещеното Писание, милосърдието. Духовникът се спря подробно на всяка от тези страни на християнското битие и насърчи всички да ги прилагат в личния си живот. Изтъкна също така, че мисията е задължение не просто на определени хора в Църквата, а на всеки един християнин: всеки от нас е задължен не само да говори, но и да свидетелства с думи и достойни дела за Иисус Христос, Спасителя на света. За да бъдат възможно все повече хора запленени от учението на Спасителя и да се решат да последват примера на Неговите ученици – светците на Църквата.

Архим. Хризостом прожектира и кратък документален филм за православната мисия в Конго, за непрекъснато увеличаващия се брой православни християни в Африка, за обучението на православни клирици в семинария в столицата Киншаса, за благотворителната работа на Църквата сред бедния, но прекрасен народ на африканския континент.

Архимандрит Хризостом Майдонис е много деен духовник-мисионер, известен в много православни църкви. Той периодично работи и в епархиите на Александрийската патриаршия, особено където служат архиереи, които са монаси от Света гора. Така например напоследък той е бил в Конго по покана на митрополит Никифор, брат на светогорския скит Малката „Света Анна“. Архим. Хризостом е клирик на епархията на Йерисо, но завежда и антисектантската дейност на Солунска митрополия. Преди 10-ина години той и още двама други гръцки клирици бяха избрани за епископи на възстановяващата се Албанска църква, но властите в Албания не одобриха избора и така хиротониите не се състояха. Независимо от това архим. Хризостом продължи с присъщото си усърдие да работи за религиозната просвета сред младежта и на всички, които търсят пътя към Бога.

Архим. Хризостом многократно е бил гост на различни епархии у нас, както и на Седмицата на православната книга във Варна.

На 1 юли посрещнаха Слънцето на правдата в раннохристиянски храм край Каварна (фоторепортаж)

User Rating:  / 9

Kavarna-2Десетки християни на 1 юли посрещнаха изгрева на слънцето на историческия хълм Чиракмана край Каварна. Тази година за първи път от столетия там беше отслужена св. Литургия на мястото на християнски храм от края на 5 век, посветен на светите безсребърници Козма и Дамян. В началото на летния ден християните се срещнаха с Христос, наречен в богослужебните текстове Слънце на правдата.

На 30 юни от площада пред катедралния храм „Св. Успение Богородично” във Варна тръгна автобус с поклонници за Каварна. Целта на поклонническата група беше хълмът Чиракмана, където в древното римско селище Бизоне има останки на храм от края на 5 век, посветен на светите безсребърници Козма и Дамян. През последните пет години християни от Варна отбелязват празника на светите мъченици с посещение и молитва в техния древен храм. Началото на тази нова традиция е поставено през 2000 г., когато християните от Каварна започват всяка година на 1 юли да отслужват там молебен и водосвет за празника и да почистват от треви и храсти останките на древния храм и подстъпите към него.

Тази година честването започна на 30 юни вечерта от 19 часа в параклиса „Св. Богородица – спорителница на хляба”, беше отслужена вечерня с акатист, а след това имаше братска трапеза. Гостите от Варна нощуваха в храма и в палатки на двора. Сутринта в 5 часа всички тръгнаха с литийно шествие към хълма Чиракмана. За пръв път с благословението на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан на празника беше отслужена света Литургия. В нея участваха християни от енориите при храмовете „Св. Николай Чудотворец” и „Св. Атанасий” във Варна, храм „Успение Богородично” в гр. Каварна, храм „Св. Троица” в гр. Добрич и храм „Св. Хралампий” в гр. Шабла. Литургията отслужиха иконом Василий Селемет, иконом Василий Шаган, прот. Павел Максимов и свещеник Велико Великов. 

Продължение: На 1 юли посрещнаха Слънцето на правдата в раннохристиянски храм край Каварна (фоторепортаж)

Среща на Негово Светейшество патриарх Неофит с новоизбраното ръководство на Богословския факултет на СУ

User Rating:  / 25

8На 1 юли, седмица след избора на ново ръководство на Богословския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски", в патриаршеския дом Негово Светейшество е приветствал  преизбрания декан на висшето богословско училище - доц. д-р Александър Омарчевски и заместник-деканите  доц. д-р Димо Пенков с ресор учебната дейност в ОКС "бакалавър", и  доц. д-р Ивайло Найденов, отговарящ за международната, научно-изследователската и проектна дейност. Третият заместник-декан, доц. д-р Павел Павлов с ресор учебна дейност в ОКС „магистър” и „доктор”, не присъства, защото  е с група студенти на Св. Гора, където извършват дейности в помощ на  Зографския манастир.

Продължение: Среща на Негово Светейшество патриарх Неофит с новоизбраното ръководство на Богословския факултет...

Клир и народ отпразнуваха в Рилския манастир годишнината от връщането на мощите на св. Иван Рилски

User Rating:  / 8

IMG 0700На 1 юли Православната ни църква отбелязва връщането на мощите на преподобни Йоан Рилски Чудотворец в основаната от него света обител, през 1469 г. Дотогава няколко века раклата с нетленното тяло на Рилския светец пребивавала извън пределите на Рилския манастир. През всичкото това време обаче тя била извор на изцеления и на безброй други чудеса, с които преп. Йоан продължил да прославя Бога, а Бог го прославил сред всички останали православни народи.

В чест на завръщането му в Рилската света обител било установено всяка година на този ден да се отслужва празнична богослужба в знак на благодарност към Всевишния за великата Негова милост към братството на обителта, както и да се изпроси застъпничеството на свети Йоан пред Небесния Отец за своите чада – братята на света Рилска обител и за целия български народ.

На 30 юни от 20 ч. започна тазгодишната прослава на това чудно събитие. Беше отслужено всенощно бдение, предстоявано от скъп приятел на Рилската света обител – Синайския епископ Йероним, викарен епископ на Румънския патриарх Даниил, дошъл специално да съучаства в нашата радост. Многоуважаеми гости на този празник бяха също и Високопреосвещените митрополити Варненски и Великопреславски Йоан и Неврокопски Серафим. На дясната певница се отличи сборна група от псалти, ръководена от г-н Андрей Касабов, секретар на Софийска митрополия, а на ляввата за поредна година гостуваха псалти от гр. Букурещ, Румъния, под ръководството на свещ. Кристиян Тодиряну. От различни епархии на страната бяха дошли също свещенослужители и монаси, а многобройният народ изпълни централния манастирски храм и с благоговение участва в продължилото до малките часове на нощта богослужение.

Продължение: Клир и народ отпразнуваха в Рилския манастир годишнината от връщането на мощите на св. Иван Рилски


Дискутиране на статията във форумите (3 отговора).

Почетоха св. безсребреници Козма и Дамян в Родопите (фоторепортаж)

User Rating:  / 3

Св5Богомолци от град Смолян с два автобуса се отправиха на поклонническо пътуване до манастира "Св. Пантелеймон" край курорта Пампорово, за да участват в храмовия празник на църквата "Св. Козма и Дамян” и да се поклонят на двамата светители-безсребреници. В църквата, построена през 2006-2007 г. и осветена през 2009 г., беше отслужена тържествена литургия, оглавена от архиерейския наместник архим. Висарион в съслужение със седем свещенослужители от Смолян, Кръстова гора и Костенец. След това беше извършен водосвет и лития с иконата на двамата светци.

В препълнения храм неколкократно беше изпят тропарът на св. Козма и Дамян, дарени с талант от Бога да бъдат целители и закрилници на бедните и болните, търсещи надежда в Божията любов.

Продължение: Почетоха св. безсребреници Козма и Дамян в Родопите (фоторепортаж)

Запалиха параклиса "Св. Георги" над Сопот

User Rating:  / 5

430x264Пожар е избухнал тази сутрин в параклиса "Св. Георги" над Сопот, съобщи BTV. Няколко пожарни коли са изпратени на мястото на инцидента. След потушаването на пожара се видяло, че всички икони са струпани в центъра на параклиса и са подпалени. Изгорели са между 50 и 60 икони, като единствените оцелели са на св. Георги. Кметът на Сопот Веселин Личев заяви за Радио Пловдив, че параклисът е бил подпален умишлено и най-вероятно се касае за хулиганска проява. Сигналът за инцидента пък е бил подаден от Атанас Николов, един от дарителите. Параклисът е построен с пари на дарители от сопотския край през 2008 г. върху основите на храм от 13 век, добави Личев.

Полицията работи по няколко версии за умишлен палеж. Образувано е досъдебно производство за унищожаване на религиозни символи и повреждане на молитвен дом.

Снимка: Дарик

Петър Димитров – Пешачката и Марин Буров си отидоха в рамките на месец

User Rating:  / 17

555Двамата бивши служители на Св. Синод Петър Димитров (на втората снимка)  и Марин Буров (на първата снимка) загинаха по сходен начин и то в рамките на няколко седмици – жертви на катастрофи с градския транспорт. Марин Буров е бил блъснат от трамвай и е починал. Той бе дългогодишен учител в Софийската духовна семинария „Св. Иван Рилски“ по време на „заточението“ й на гара Черепиш, Врачанско. Беше и директор на Църковния историко-археологически музей на БПЦ и накрая – началник на кабинета на покойния Български патриарх Максим. Останал вдовец, той живееше сам през последните години. За него се говореше, че е безследно изчезнал – вероятно заради късното идентифициране на трупа му. Не е известна и точната дата на смъртта. Тялото на Марин Буров още чака своето опело и погребение, понеже дъщеря му живеела в чужбина и се очаква тя да дойде и да извърши нужното за вечния покой на своя баща.

4444На 27 юни 2015 г. Петър Христов Димитров, известен от десетилетия с прякора Пешачката, е бил блъснат от тролейбус на ул. „Г. С. Раковски“ в близост с пресечката на ул. „Хан Крум“. Той също беше дългогодишен служител на БПЦ. Роден е на 5 април 1937 г. в гр. София. Още преди да учи в СДС той е постриган за свещоносец и четец и е помагал в богослуженията в столичната катедрала, особено когато там е служил Софийският митрополит Стефан и сетне Български екзарх. Покрай него са се учили на иподяконстване малките момчета-братя Димитър и Симеон Димитрови (вторият е сегашният патриарх Неофит).

Продължение: Петър Димитров – Пешачката и Марин Буров си отидоха в рамките на месец

Не всички щати приемат решението за легализацията на гей-браковете

User Rating:  / 12

originalНякои американски щати заявиха, че решението на Върховния съд на САЩ за легализацията на еднополовите бракове нарушава правото на религиозна свобода, доколкото то принуждава хората, чиято религиозна вяра не позволява приемането на такива "бракове", да правят компромис със съвестта си. Сред тях са Тексас, Луизиана и Мисисипи.

Губернаторът на Тексас Грег Абат разпространи обръщение, в което се казва: "Тази страна е била основана от хора, които търсели място да се покланят на Бога според повелите на своята съвест и без държавна принуда. Затова не е случайно, че свободата на вероизповедание представлява първата и най-важна свобода, гарантирана от Конституцията на САЩ. В качеството си на ръководители на този щат ние сме длъжни да гарантираме правото на всички тексасци да живеят според принципите на своята религиозна вяра. Конституцията и законите на Съединените щати и щата Тексас гарантират защита на религиозните права".

Продължение: Не всички щати приемат решението за легализацията на гей-браковете


Дискутиране на статията във форумите (10 отговора).

Атинският архиеп. Йероним: Гърция е плът от плътта на Европа

User Rating:  / 9

index1Атинският архиепископ Йероним се обърна с послание към гърците, в което определя настоящата криза като най-тежката за гръцката държава след Втората световна война.

"Настоящият момент е най-критичният в развитието на нашия народ след Втората световна война. Време за отговорност за всички ни. За всяка институция в тази страна, за партиите, за Църквата, за всеки грък и гъркиня лично.

Над всичко обаче и над всеки е родината. Обединява ни любовта към това място. Тревогата за неговото настояще и бъдеще. Нищо не ни разделя. За това и не бива да допуснем отровата на разделението да се настани в душите ни. Това ще бъде престъпление срещу бъдещите поколения. Длъжни сме да осигурим на своите деца една Гърция на развитието и прогреса. Една Гърция, която се развива с достойнство и сигурност, плът от плътта на общото ни европейско семейство.

Нека не подлагаме на опасност това, което с много труд са постигнали нашите предци. То не подлежи на преговори".

 

 

 

Патриарх Вартоломей ще присъства на първото честване на преп. Паисий Чудотворец в Суроти

User Rating:  / 7

Souroti-1На 12 юли Църквата ще отбележи за първи път паметта на преп. Паисий Чудотворец, който бе канонизиран от Вселенска патриаршия през януари т.г. Вселенският патриарх Вартоломей е изразил желанието си да присъства на първото честване на преподобния в основания манастира "Св. Йоан Богослов" в Суроти, където се намира неговият гроб.

Манастирът в Суроти е женски и е основан от самия старец Паисий през 1967 г., който посещавал обителта няколко пъти годишно и бил духовен старец на монахините. Днес там живеят повече от 60 монахини.

 

 

Закриване на учебната година в ЕЦ на столичния храм "Покров Богородичен" (фоторепортаж)

User Rating:  / 7

DSC 0483На 28 юни в Енорийския център при столичния храм "Покров Богородичен" беше официално закрита учебната година за различните църковно-просветни курсове, които през изминалата година бяха посещавани всяка седмица от повече от 160 души.

След св. Литургия преподаватели и курсисти от школите по иконопис, дърворезба, църковно пеене, катехизис, музика за бебета и неделното училище за деца, както и много гости се събраха в голямата зала на Енорийския център, където свещ. Георги Янъков отслужи благодарствена молитва и с топли думи поздрави всички присъстващи за положените през година усилия и изрази радостта си от непринуденото общуване по време на обучението, което е естествено продължение на нашето евхаристийно общение в храма. В поздравителното си слово свещеникът отбеляза също така важната функция на енорийските центрове за православната мисия сред нашите сънародници, особено в светлината на безкрайно проточилите се разговори за въвеждане на вероучение в държавните училища.

След благодарствената молитва в голямата зала бе открита изложба на икони и дърворезби, чиито автори са деца и възрастни от школите по иконопис и курса по дърворезба. Експозицията включва повече от 80 творби.

Продължение: Закриване на учебната година в ЕЦ на столичния храм "Покров Богородичен" (фоторепортаж)

Митрополитът на Димитриада: Горко на този, който в името на своята идеология жертва единството на народа

User Rating:  / 11

petrouПризив към единство, но и остра критика срещу хората на ръководни длъжности, които са "готови за разложение", отправи днес митрополитът на Димитриада Игнатий. От храма на св. апостоли Петър и Павел във Волос митрополит Игнатий изпрати своето послание към политическия елит с думите: "В тези критични минути се молим за това единство - най-накрая да се намерят хора, които да жертват своя интерес, своя егоизъм, своята идеология, за да обединят най-накрая народа. Горко на този, който ще пожертва в името на своята идеология единството на народа".

Давайки за пример единството между двамата апостоли Петър и Павел, той отбеляза, че "тяхната позиция може да ни направи отговорни към събитията, към тези критични минути, като народ. Нуждаем се от единство, за да посрещнем трудностите, както са били апостолите, чието единство не е било повърхностно и изкуствено. Единството, което стъпва върху определени предпоставки, на които и ние трябва да се опрем в тези трудни часове - а именно общата вяра, общият идеал. Който не се съобрази с тях, за съжаление, разрушава нашата страна, води към разделение, залага бъдещето на децата ни. Православната вяра е тази, която винаги е обединявала нашия народ".

Продължение: Митрополитът на Димитриада: Горко на този, който в името на своята идеология жертва единството на...

 Не сте регистрирани в системата.

Нашите партньори

Neterra


Копирането на статии от "Двери на Православието" в други Интернет сайтове е разрешено единствено при коректно посочване на първоизточника.