Карикатури

5 users and 4384 guests online
 
Вход чрез Facebook
 

Н. Михалков разказа, как баща му спасил от гърците руския манастир на Атон

User Rating:  / 3

zИзвестният руски режисьор Никита Михалков пише в своята нова мемоарна книга, как баща му Сергей Михалков е защитил руския манастир "Св. Пантелеймон" на Света Гора от гръцки претенции.

"Например, руският манастир на Атон трябва да бъде благодарен на С. Михалков, че не премина в юрисдикцията на Константинополската патриаршия. Когато баща ми отиде там, а той беше първият съветски човек от такъв ранг, който посещаваше манастира - го посрещнали с камбанен звън!

По неговите думи по онова време там живеели седем или осем монаси, най-младият от които вече прехвърлял седемдесетте.

"Гърците спокойно чакаха, кога ще си отиде и последният руски монах, за да заемат територията на руската обител и да завладеят богатствата й (една уникална библиотека, събирана от векове, колко ли струва!)", - пише режисьорът.

След връщането си в Москва Сергей Михалков отишъл при Леонид Брежнев и му разказал за загиващия руски манастир, опитвайки се да покаже, че там е нужно спешно да се изпратят млади православни монаси.

Продължение: Н. Михалков разказа, как баща му спасил от гърците руския манастир на Атон

Празнично шествие за 24 май в Пловдив

User Rating:  / 6

7Пловдивският митрополит Николай и кметът на Пловдив Иван Тотев оглавиха празничното шествие в града по повод 24 май. Свещеници от епархията, директори на училища,преподаватели, учители, хора на изкуството ученици от всички училища в града се включиха в честването на Деня на славянската писменост и култура.

"В Пловдив е първата театрална трупа, първата печатница, първата изложба. Сега сме и първата българска културна столица", обърна се кметът Иван Тотев към гражданите, събрани пред гимназията с хуманитарен профил "Св. Кирил и Методий", откъдето по традиция тръгна шествието. В това българско училище през 1851 г. Найден Геров организира първото честване на празника на славянските просветители.

Шествието мина по Главната улица, където жители и гости на града пяха "Върви, народе, възродени" заедно с учениците и учителите.

Предлагаме ви фоторепортаж на пратеник на Двери от събитието, който представя празничната атмосфера в Пловдив днес.

Продължение: Празнично шествие за 24 май в Пловдив

Водосвет за 10-годишнината на Двери

User Rating:  / 14

IMG 4634С водосвет и благодарствена молитва беше отбелязана днес 10-годишнината на Двери. След св. Литургия в столичния храм "Света Богородица - всех скорбящих радост (Покров Богородичен)" предстоятелят иконом Николай Танев извърши водосвета и прочете благодарствената молитва, в която всички се молиха Бог да даде на екипа на сайта „мъдрост, сръчност и умение, та лесно и успешно да върши своята работа и да я извежда към добър край“. Към молитвата на редакторите и сътрудниците на сайта се включиха и енориаши от столичния храм.

По-късно редактори на Двери се присъединиха към молебена в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ и честванията на 24 май, които се проведоха пред паметника на светите Братя в градината пред Националната библиотека. Имаха възможността и да вземат благословение от Н. Св. Българския патриарх Неофит. След това те се срещнаха и с о. Ангел Петрунов от БПЦО в Стокхолм, който разказа за служението си сред българите в Швеция, за това как един свещеник трябва духовно да обгрижва сънародниците ни, живеещи в цяла Швеция и в останалите скандинавските страни. Ставроф. ик. А. Петрунов от личен опит с благодарност сподели, че Двери отразява голяма част от събитията в Западноевропейската ни епархия и редовно запознава българските читатели с църковния живот на емигрантите.

 

Български митрополити поздравяват Двери за юбилея

User Rating:  / 14
Българските митрополити отправиха топли думи към читателите и авторите на Двери по случай 10-та година от стартирането на сайта. Споделяме с вас пожеланията на Ловчанския митрополит Гавриил, който в началото на нашата дейност беше определен от Св. Синод за духовен надзорник на нашия екип и чиито съвети ние помним и ценим. Двамата задгранични митрополити на БПЦ - митрополит Йосиф и митрополит Антоний благопожелаха на всички автори, сътрудници и читатели още по-голяма дръзновение на нивата на църковната просвета. Ние също благодарим за Вашето доверие, Ваши Високопреосвещенства!
 
 MG 7132Митрополит на САЩ, Канада и Австралия Йосиф: Само за 10 години? И всичко това, което четяхме и четем, видяхме и виждаме в "Двери на православието", на което се наслаждавахме и продължаваме да се удивляваме, от което се поучавахме и по настоящем духовно се въздигаме, с което се утешавахме и чрез което се спасяваме, е само на 10 години? На цялата тази действителност, ние българите в Америка, възкликваме с радостното wow! Нима е възможно това! Лесно е да се говори, когато идеята е вече дело, а благословението на това дело - факт. Не вярваш? Отвори Двери.bg и ще се убедиш! Ела с мен и милионите по света като нас да отворим портите на православния нелек друм и гарантирам ти, уважаеми читателю, ти вече си на правия път, който ще те отведе там, дето е мястото ти - при Бога. Защото тръгнал вече по този друм, ти можеш да загубиш целия свят, но ще спечелиш достойното място за душата си, която  е от Бога, чака възкресението и живота си в бъдещия век.
 
Това е богатството на обичания в цял свят българския сайт Двери.bg - съкровище на благата, дълбочина на мисълта, лекота на изказа, Божия премъдрост и сила по съдържание! Разбрах, че тружениците в сайта не желаят похвали. Хубаво - нали ни учат на смирение, което Бог цени. Но работникът заслужава наградата си! Затова на техния професионализъм, духовност, майсторство, вяра, благочестие, жертвеност, способности, мерак, обич, безкомпромисност, свобода, добра воля и не на последно място за тяхната безкористност - в един глас да речем: Благодарим!
 
Честита 10-годишнина, приятели! Обичаме ви: Косьо, Полина, Златина, Венци, Благо, Иван и всички други. Пожеланието ми е Бог да бъде с вас и занапред! Бъдете смели, казвайте право и вървете напред, без да гледате, че е кален този Божи свет! (П. Р. Славейков)
 
ГавриилЛовчански митрополит Гавриил: На празника 24 май честитя юбилея на сайта Двери на Православието, на неговите автори, сътрудници и читатели. Пожелавам им здраве и отправям към тях своята препоръка: благославяйте Бога, утвърждавайте Православието, бъдете верни и послушни на светата Православна църква.
 
 
 
unnamed
Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний: Благопожелавам на многобройните читатели на „Двери на Православието” да подражават на Христовите ученици в ревността по Божията правда, а на всички сътрудници и автори на сайта - да имат благодатни сили и дръзновение на попрището на църковната просвета. Нека помним, че църковното дело успява само с общите усилия на всички членове на Христовото тяло, в което всеки е сложен на мястото си за всеобща полза. По молитвите на светите братя Кирил и Методий нека Бог да благослови всяко добро усилие в полза на християнската просвета. Честит празник на всички!

Дискутиране на статията във форумите (2 отговора).

Молебен и шествие за 24 май в София

User Rating:  / 4

Picture1fКамбанен звън възвести празника на святото и величаво дело на светите братя Кирил и Методий в цялата страна. Хиляди ученици и преподаватели се включиха в шествието в София по случай 24 май, което тръгна от Министерството на образованието и науката. В него се включиха също държавният глава Росен Плевнелиев и министърът на образованието Тодор Танев. Тържественият марш премина по бул. „Цар Освободител" до градината пред Националната библиотека, носеща името на славянските просветители. Присъединиха се учени от БАН, както и академичният състав на Софийския университет „Св. Климент Охридски". 

След отслужването на празничната св. Литургия и молебен в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" Негово Светейшество Българският патриарх Неофит заедно с епископи, свещеници и дякони се включи към честването пред Националната библиотека. Тържествения водосвет там отслужи Тивериополският епископ Тихон. Той призова не само да отбелязваме празника на езика ни, но и да се научим да го ползваме - без чуждици, без злословия в речта си. "Нека не само да празнуваме българската култура, но и да я усвояваме", пожела още той.

В словото си президентът подчерта, че именно благодарение на делото на светите Братя нашият народ се е превърнал в народ с мисия и бъдеще. "24 май е велик ден на духа и просветата, празник на българската идентичност", заяви президентът.

Днес до 16 ч. вратите на президентството са отворени за гражданите. В Гербовата зала може да се види най-старият препис на „История славянобългарска“ – Котленският препис, изготвен от св. Софроний Врачански преди 250 години в Котел, както и други ценни ръкописи и книги - свидетели на възраждането на българския дух.

Снимка: bTV

Десет години "Двери" - десет години споделена вяра

User Rating:  / 27

dveriНа 24 май, точно преди десет години, стартира сайтът „Двери на Православието”. Група съмишленици, разпилени по различни краища на света, дадоха начало на един проект, който се превърна в неразделна част от църковния живот у нас. През всички тези години „Двери” живееше с вълненията и тревогите на църковната общност в нашата страна, а и извън нея. Ние споделяхме общи надежди, разочарования, вдъхновения – с една дума: споделяхме нашата обща вяра, че заради всички нас и въпреки всичко Христос пребъдва в Своята Църква, неотклонно я води към пристана на Своята правда.

И сега, след десет години неуморни усилия, с приливи и отливи на нашия доброволчески ентусиазъм, искаме да благодарим на всички вас – читателите на Двери - за това, че споделяте сутрешното си кафе, дневните минути или нощното будуване с нас, за искрените въпроси, за насърчителните думи, за добронамерените - и не толкова - критики, за доверието и високите изисквания към медията Двери, от която не се очакват слабости и „пропуски в информацията”. Искаме и да се извиним и да помолим за прошка за всички случаи, когато не сме отговаряли на вашите високи очаквания, каквито без съмнения трябва да покрива една църковна, православна медия.

И накрая, искаме да ви уверим, че и занапред ще продължаваме да работим заедно – заедно като екип и приятели, заедно с вас, нашите читатели, с нашите сътрудници, и не на последно място с нашите критици, които за нас са неизчерпаем извор на идеи и теми за размисъл и за разговор. Този разговор ще продължаваме да водим на глас, водени от убеждението, че Църквата е мястото, където повече от всяко друго, трябва да звучи гласът на хората, които търсят Божията правда и помнят думите на апостола: „Защото вие сте скъпо купени. Затова славете Бога в телата си и в душите си, които са Божии».

Продължение: Десет години "Двери" - десет години споделена вяра

Патриарх Илия II определи отношенията между Грузинската и Руската църкви като сложни

User Rating:  / 10

iliya-gr2Предстоятелят на Грузинската православна църква патриарх Илия II определи отношенията в момента между Грузинската и Московската патриаршии като "сложни". Този коментар той направи по време на срещата си с президента на Австрия Хайнец Фишер, който е на официално посещение в Грузия. Грузинският патриарх отбеляза, че през последните години "във взаимоотношенията с Руската православна църква се натрупаха сложни проблеми". Той се изказа категорично и за европейския избор на страната: "Грузия иска да стане част от европейските демократични структури. Нашият европейски избор е траен и ние задължително ще постигнем тази цел", заяви още патриархът.

Основен източник на напрежението между Грузинската и Московската патриаршии е църковната ситуация в Абхазия, където през 1992 г. започна гражданска война. През 2008 г. Русия официално призна Абхазия за независима държава, но Московска патриаршия обяви, че няма да отнеме юрисдикцията на Грузинската патриаршия в този район. Въпреки това Московска патриаршия не се съобразява с мнението на грузинската страна по редица проблеми в самообявилата се република, където по-голямата част от населението е с руски паспорти, а грузинските бежанци все още не могат да се върнат в домовете си. Голяма част от абхазките свещеници се ръкополагат в Русия, възстановяването на местните храмове става без съобразяване с устава на Грузинската църква и др.

Продължение: Патриарх Илия II определи отношенията между Грузинската и Руската църкви като сложни

Патриарх Кирил критикува "Евровизия"

User Rating:  / 7

religiyaМосковският и на цяла Русия патриарх Кирил отправи критика към популярния международен фестивал „Евровизия". Той смята, че Русия има какво да покаже на Запада на базата на своята собствена национална култура.

„Трябва да се подкрепят духовни, патриотични и приспивни песни за деца. Ние имаме нужда от наши конкурси и от това, да развиваме нашата култура и да я показваме на запада", заяви патриархът на среща с представители на движението „Православна инициатива" в Уляновск. Организацията стартира провеждането на фестивали за руски песни в страната.

Предстоятелят на Руската църква изрази опасението си, че ако представителката на Русия в „Евровизия" Полина Гагарина спечели конкурса във Виена, то през следващата година „Евровизия" ще пристигне в Русия „заедно с всичките си брадати певици", които „налагат това, което е противоположно на нашата култура". Според него, победата на руската певица в конкурса би била "културно поражение за Русия".

Припомняме, руската певица Полина Гагарина на 19 май излезе в първата десетка на финала на „Евровизия", която се провежда във Виена. Певицата представи песента „Милион гласове" (A Million Voices). На 23 май руската певица ще участва във втората част на конкурса.

 

Дискутиране на статията във форумите (2 отговора).

Румъния обяви 24 май за Ден на българския език

User Rating:  / 28

event 79787Румънският парламент обяви със закон 24 май за Ден на българския език в Румъния. Заслугата е на банатските българи.

Идеята е на депутата Николай Миркович, който още през 2014 г. внесе предложение в румънския парламент 24 май да се чества като Ден на българския език в Румъния. Указът на румънския президент беше публикуван на 6 май т. г. в техния Държавен вестник.

Първото честване на Деня на българския език в Румъния съвпада с отбелязването на 150-годишнината от създаването на банатския български правопис от учителя Йозо Рил. По този повод представители на общността на банатските българи от три  държави - Румъния, Сърбия и България - ще се съберат във Винга. Това е мястото, където за пръв път се определят правилата на писане на втория вариант на книжовния български език.

Възобновява се традицията за литийно шествие в памет на св. Георги Софийски Най-нови

User Rating:  / 14

P1240738След 70 години прекъсване се възстановява четиривековната традиция за литийно шествие в памет на мъченичеството на св. Георги Софийски Най-нови. Събитието беше обявено на пресконференция от църковното настоятелство на храма-ротонда "Св. вмчк Георги", Софийската митрополия, доц. Павел Павлов от Богословския факултет на СУ, лекари от МБАЛ "Александровска" и фондацията "15 века България".

Предстоятелят на ротондата отец Йоан Куков съобщи, че на 25 май от 18 ч. в храма в близост до лобното място на светеца в двора на Александровска болница ще има вечерно богослужение. Литията ще тръгне от храм "Св. Георги Софийски Най-нови" в посока храм "Св. Георги - Ротонда" по следния маршрут: бул. "Пенчо Славейков", бул. "Витоша", ул. "Солунска", ул. "Христо Белчев", ул. "цар Калоян", храм Ротонда.

Продължение: Възобновява се традицията за литийно шествие в памет на св. Георги Софийски Най-нови

Референдум за узаконяване на еднополовите бракове се провежда в Ирландия

User Rating:  / 4

irelandДнес в Република Ирландия се провежда конституционен референдум за узаконяване на еднополовите бракове.

Ирландците трябва да решат дали в Конституцията на страната да бъде внесена поправка, според която „бракът може да бъде сключен в съответствие със законодателството между двама души независимо от техния пол”.

Всички основни политически партии в Ирландия, включително и консерваторите, вече излязоха с официална подкрепа за предложените конституционни промени. Различните социологически проучвания дават до 78% подкрепа за еднополовите бракове в ирландското общество.

В подкрепа на промяната се изказаха известни ирландски спортисти, музиканти и актьори, сред които Боно от U2 и Колин Фарел.

Продължение: Референдум за узаконяване на еднополовите бракове се провежда в Ирландия

Празник в столичния храм "Възнесение Господне"

User Rating:  / 11

10419007 937391552979547 2514378726668962192 nС тържествена света литургия, водена лично от Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, вчера беше отбелязан храмовият празник в сравнително новата столична църква „Възнесение Господне”, в която се съхранява и частица от св. Кръст Господен. В празничната литургия участие взеха още викарият, Браницки епископ Григорий, протосингелът на Софийска епархия ставроф. ик. Ангел Ангелов, председателят на храма свещ. Валентин Тупаров, свещеници от столицата и дякон Васил Танев. Храмът беше изпълнен с миряни както от енорията, така и от различни краища на столицата. Много от тях в края на светата литургия пристъпиха към свето причастие.

Малко преди патриарх Неофит да влезе в храма множеството християни, събрали се там, с голяма радост посрещнаха иконата на св. Богородица от таксидиотския диптих, пазен някога в гръцкия манастир Косиница. Тя беше донесена от монаси от Гигинския манастир "Св. безсребърници Козма и Дамян" специално за празника, за да могат повече християни да й се поклонят. Иконата остана в храма през целия ден, а опашката от чакащи не намаля до 18 ч., когато свещеният образ беше върнат обратно в Гигинския манастир, където ще остане до 24 май включително.

Продължение: Празник в столичния храм "Възнесение Господне"

"Вяра и общество" за религиозната пропаганда в тестовете за матурите

User Rating:  / 9

vqrНовият брой на предаването "Вяра и общество" е посветен на религиозната пропаганда в тестовете за матура на зрелостниците. Сигналът за това бе подаден от студенти и преподаватели от Богословския факултет на СУ в откритото си писмо до министъра на образованието. Сугестира ли министерството на образованието интерес към едно нетрадиционно за България духовно учение, като използва държавния изпит? Има ли двоен страндарт в отношението на Министерството към духовните учения? Гости в студиото на Горан Благоев по темата ще бъдат доц. Костадин Нушев, преподавател в Богословския факултет на СУ, и Ангел Карадаков – студент в Богословски факултет, един от инициаторите на откритото писмо. Министерството на образованието ще бъде представлявано от проф. Гергана Дачева, автор на теста по БЕЛ за зрелостниците.

Може да зададете Вашите въпроси и мнения по темата предварително на страницата на предаването във фейсбук „Вяра и общество", на електронния адрeс viara@bnt.bg или на страницата на предаването в сайта www.bnt.bg. Може да се включите и директно в ефир на телефони 02/ 9 444 999 и 02/ 814 2551.

Продължение: "Вяра и общество" за религиозната пропаганда в тестовете за матурите

Ученици бяха приети от Неврокопския митрополит Серафим

User Rating:  / 3

На 14 май, по повод Седмицата на отворените врати на Ресурсен център – Благоевград, ученици на ресурсно подпомагане от район Гоце Делчев са посетили сградата на Неврокопската света митрополия, това съобщава блогът "Добротолюбие" в репорт от югозападната епархия.

Лично Неврокопският митрополит Серафим се е срещнал с децата. Беседата с тях е била за християнските добродетели в живота на всеки човек и християнин. Освен почерпка на децата са били дадени и подаръци. В знак на благодарност към митрополит Серафим и ръководството на светата митрополия децата изпълниха песента "Високи сини планини".

Неврокопска митрополия в значителна степен работи с най-малките си енориаши и пасоми. Всеизвестни са детските летовища, които се организират в Хаджидимовския манастир „Св. Георги Победоносец” - това лято за 22 поредна година. Православният информационен център в Благоевград също организира множество дейности предимно за деца и с деца. Неделните училища в епархията също спомагат за цялостната дейност и политика за работа с най-малките християни от страна на епархийското ръководство.

Молебен и водосвет три години след пернишкото земетресение

User Rating:  / 5

Молебен и водосвет ще се отслужат в петък в храмовете в Перник три години след силното земетресение от 22 май 2012 г., съобщава "Стандарт". Пред централния градски храм "Св. Иван Рилски" богослужението за благоденствие и здраве ще започне в 10 часа и се очаква да бъде оглавено от Браницки епископ Григорий, викарий на Софийския митрополит.

В 10.30 ч. пред храма „Успение Богородично" ще се съберат за обща молитва жителите на пернишкия квартал „Изток", а в 11 часа молебен ще има и в пернишкото село Дивотино, което беше най-близо до епицентъра на земния трус и претърпя най-сериозни материални щети. Духовниците ще благословят и постно заради петъчния ден ястие, което ще се раздаде на богомолния народ.

 Не сте регистрирани в системата.

Нашите партньори

Neterra


Копирането на статии от "Двери на Православието" в други Интернет сайтове е разрешено единствено при коректно посочване на първоизточника.