Карикатури

2 users and 2923 guests online
 
Вход чрез Facebook
 

Албанската православна църква представи новата си интернет-страница

User Rating:  / 1

4333Напълно обновения си сайт представи Албанската православна църква, съобщава Седмица.ру. Страницата (http://orthodoxalbania.org) е достъпна на три езика – на албански, гръцки и английски. Засега най-богато е съдържанието на албански, но се очаква английската версия скоро да бъде разширена значително.

Страницата съдържа информация за Албанската православна църква, богослужебния живот, новини, вероучителни материали, видео, иконографски изображения и снимки.

Обновеният дизайн е пригоден за мобилни устройства, каквито са съвременните изисквания към модерните страници.

Завърши Националният конкурс „Възкресение Христово”

User Rating:  / 2

555На 26 април в столичния храм „Св. Кирил и Методий” се състоя награждаването на участниците в Националния конкурс „Възкресение Христово – 2015”, организиран от Св. Синод на БПЦ. Конкурсът се провежда за втора поредна година с цел поощряване на детското творчество.

Малките творци от цялата страна получиха наградите си лично от Ловчанския митр. Гавриил, председател на Културно-просветния отдел при Св. Синод. Отличените ученици бяха поздравени от митрополита, който ги призова „да възгарят в сърцата си светата православна вяра, защото само върху нейната основа човек може да просперира истински и трайно – с Божието благословение в живота си, в добродетелност и взаимна любов – за спасение!”. Победителите в различните категории получиха грамоти, а всички участници – сертификати.

По-късно в Енорийския център на храм „Св. Кирил и Методий” беше изнесен кратък рецитал от децата, получили награди в категория Литуратура. След това беше открита изложбата с наградените творби в категориите Изобразително изкуство и Фотография.

Продължение: Завърши Националният конкурс „Възкресение Христово”

Ислямисти превърнаха древен християнски манастир в тренировъчен лагер

User Rating:  / 3

99Ислямисти от сирийската групировка „Ал-джихад” разпространиха видео, на което се вижда как група от 45 жени се обучават във военни техники на тренировъчен лагер, създаден в древния византийски манастир „Св. Симеон Стълпник” (5 в.), в близост до Алепо. Жените държат автомати Калашников и заявяват решимостта си да се борят с „тиранина-злодей” Башар Асад и „всички негови последователи”. С религиозни лозунги като „Аллах е велик” жените се отправят към манастира, включен в списъците на ЮНЕСКО за световното културно наследство. Сред руините са и останките на колоната, върху която се е подвизал близо 40 години св. Симеон Стълпник. Само допреди няколко години археологическият комплекс бе сред най-посещаваните туристически обекти в Сирия.

Осветиха новите конаци на Бигорския манастир

User Rating:  / 5

GIL 6982На 26 април, неделя, бяха осветени възстановените конаци на Бигорския манастир „Св. Йоан Предтеча”, Дебърско, които изгоряха по време на големия пожар през 2009 г. Изградените наново конаци са изцяло в духа на старите, дело на прочутите дебърски майстори. Обновените площи заемат 4000 кв. м., изцяло са реставрирани някои от представителните стаи – т. нар. голям и малък синодикон. Предстои да бъде изографисана Голямата трапезария и някои други довършителни работи.

Новите части на манастира бяха осветени от Скопския архиеп. Стефан в деня, когато се навършват 20 години от възобновяването на монашеския живот в историческата обител. Игуменът отец Партений определи събитието като ново възкресение на това свято място и израз на сплотеността на македонския народ. Доказателство за това, според него, е активното участие във възстановителните работи не само на християните в региона, но и на мюсюлманите, между които и много албанци.

Църковни отличия и ордени „Св. Йоан Предтеча” бяха връчени на президента Георги Иванов, на премиера Никола Груевски и на други официални лица в знак на благодарност за оказаната подкрепа за възстановяването на манастира.

Продължение: Осветиха новите конаци на Бигорския манастир

Св. Литургия в Алботинския скален манастир

User Rating:  / 5

493 oВ събота, 25 април, Белоградчишкият еп. Поликарп отслужи св. Литургия в Алботинския скален манастир „Възкресение Христово”. Поводът бяха както Пасхалните празници, така и желанието да се привлече вниманието към тази св. обител, която е занемарена и изоставена. В същото време Алботинският скален манастир е един от най-красивите скални манастири у нас, средище на исихастката духовност през 14 в. През 1927 и през 1969 г. манастирът е обявяван за паметник на културата.

В словото си след богослужението епископ Поликарп призова вярващите да усвояват в живота си трите най-важни християнски добродетели – вяра, надежда и любов, за да възкръснат душите и сърцата им за слава на Бога. Епископът изказа благодарност на архимандрит Самуил и християните, допринесли за добрата организация и подготовка на скалния манастир за богослужението. След службата вярващите споделиха братска трапеза и си пожелаха традицията на провеждането на пасхални богослужения в красивата средновековна обител да продължи и занапред.

Снимка: Видинска митрополия

В египетските учебници махат текстовете, призоваващи към свещена война

User Rating:  / 7
00Министерството на образованието в Египет ще премахне от учебната програма религиозни текстове и имена на религиозни мюсюлмански дейци, свързани с идеологията на свещената война. В списъка на цензурираните ще попадне и султан Саладин, мюсюлманският владетел, воювал с кръстоносците през 12 век. Правителствената инициатива има за цел да намали силата на ислямистката идеология в страната, но срещна протестите на радикално-настроените ислямски среди. Салафитите заявиха, че новата власт е обявила война на исляма. Според тях реформата е насочена към унищожаване на ислямската идентичност и капитулация. „Как са посмели да премахнат сури от Корана? Те нямат право да изопачават националната история само, защото у тях са възниклани илюзиите, че те могат да провокират хората към насилие и убийства?”, заяви лидерът на една от салафитските партии Ясер ал-Борхами.
 
От учебниците са отпаднали и някои циати от Корана и суната, призоваващи към военни действия и по-конкретно е премахнат хадисът, според който Мохамед е казал: „На мен ми е заповядано да се сражавам с хората дотогава, докато те не започнат да говорят: Няма друг бог, освен Аллах”.
 

Почина видният гръцки канонист проф. Панайотис Христинакис

User Rating:  / 11

xristinakisВ ранната утрин на 21 април 2015 г. почина именитият професор по църковно право в Богословския факултет на Атинския Каподистриев университет Панайотис Христинакис. Упокои се в Господа един наистина достоен човек, заслужил много за развитието на църковноправната наука, както и за защитата на правата на Църквата в съвременното общество и пред съвременната държава. Проф. Христинакис десетилетия наред беше преподавател в департамента „Социално богословие” при БФ на Атинския университет. В своя над 40-годишен преподавателски стаж той беше преподавал на много хиляди студенти, реализирали се в различни области на живота, включително и като архиереи на почти всички поместни православни църкви. В сърцата на своите възпитаници той оставяше винаги любов към науката, най-вече към богословието и към св. православие. Работата на проф. Христинакис беше съсредоточена в областите на църковното (каноничното) право, църковното семейно право, ученията на св. вселенски събори и църковната история. Освен богословско образование той имаше и юридическо, като беше известен адвокат от Атинската адвокатска камара.

Заради наистина бащинското му отношение към всички студенти те от сърце го наричаха „нашия татко”, съответно и неговата съпруга – „нашата майка”. Проф. Елени Христинаки също беше преподавател в БФ – по Библейски еврейски език и Старозаветна херминевтика. Панайотис беше човек жизнерадостен, винаги усмихнат и изпълнен със сила и желание за работа. Живата връзка със студентите беше за него най-важното и може би това правеше неговите лекции изключително интересни, а залата, в която преподаваше, беше винаги препълнена със студенти не само от богословския, но и от други факултети. В паметта на всички ще остане неговия отчетлив тембър и значимите примери от живота, с които подплатяваше казаното. Неговата сърцатост и духовност го правеше един от любимите професори на всички.

Продължение: Почина видният гръцки канонист проф. Панайотис Христинакис

Нов храм беше осветен в брезнишкото село Ребро (фоторепортаж)

User Rating:  / 8

IMG 20150425 121956На 25 април 2015 г., в деня на паметта на св. апостол и евангелист Марк, беше извършено пълно освещаване с полагане на св. антиминс на новоизградения храм „Св. Николай Чудотворец” в село Ребро, община Брезник. С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит освещаването извърши Браницки еп. Григорий, негов викарий. Заедно с епископа служиха ставрофорен ик. Ангел Ангелов, протосингел на Софийска епархия, архим. Пахомий, игумен на Дивотинския манастир, и свещ. Константин Стойчев от Брезник, който е енорийски свещеник и на малкото село Ребро (с около 30 постоянни жители). В св. престол на храма беше вложена частица от реброто на св. вмчк Трифон. „Нищо не е правено нарочно, каза протосингелът о. Ангел, просто имаме една част от реброто на св. Трифон, не сме търсили някаква връзка с името на селцето”.

Продължение: Нов храм беше осветен в брезнишкото село Ребро (фоторепортаж)


Дискутиране на статията във форумите (7 отговора).

Заловиха крадец на дарения в Троянския манастир

User Rating:  / 12

68В Троянския манастир е била извършена кражба на касите за дарения в обителта. Откраднатата сума възлиза на 1360 лв. Полицията е заловила извършителя, който е признал за престъплението и е задържан за 72 часа. Той е 26-годишен мъж, който според игумена на ставропигиалния манастир епископ Сионий е бил общ работник. Началникът на Районното управление „Полиция” в Троян Марин Ичев е заявил обаче пред БТА, че мъжът е бил послушник в манастира, криминално проявен и с условна присъда за кражби отпреди да стане послушник.

В Москва тържествено посрещнаха десницата на св. Георги Победоносец

User Rating:  / 9

20На 24 април атонски монаси донесоха в Москва за поклонение десницата на св. Георги Победоносец, която се съхранява в светогорския манастир Ксенофонт. Светинята пристигна по повод отбелязването на 70-годишнината от победата над фашизма във Великата отечествена война. Св. Георги Победоносец е почитан като небесен покровител на руската армия и на град Москва. Неговото изображение присъства и на герба на града.

Реликварият със св. мощи пристигна в Москва по решение на свещения кинотис на Света Гора и с благословението на Московския патриарх. Организатор е фондация „Св. равноапостолен княз Владимир”.

В продължение на два месеца св. мощи ще бъдат занесени в няколко руски града със славата на градове-герои: Смоленск, Орел, Тула, Санкт-Петербург. В Москва светинята ще бъде от 6 май до 11 май в едноименния храм на св. Георги.

Св. мощи са носени лично от игумена на манастира Ксенофонт архим. Алексий. Освен ковчежето със св. мощи атонските монаси са донесли и чудотворна икона на светеца от 9 век, която се съхранява в техния манастир. „Благодаря на Бога и на нашата владичица Богородица, на които служим на Света Гора, благодаря и славя великомъченик Георги, покровител на нашия манастир Ксенофонт. Радвам се, че се намирам на руска земя, която е родила много светци, която е тясно свързана с гръцкия народ. В навечерието на големите празници, които скоро ще отбележите във вашата страна, а също и в навечерието на празника на св. Георги ние ви донесохме драгоценно благословение от Света Гора – десницата на светия великомъченик Георги Победоносец. Това е благословение за вашата страна, за вашите семейства и за всеки от вас”.

Организаторите на събитието възнамеряваха да получат и разрешение от кинотиса и от Зографския манастир мощите на светеца да бъдат съпровождани от чудотворната икона на великомъченика, която се съхранява в българската светогорска обител. Руските медии не съобщават нищо за развитието на тази инициатива.

Главата на йезуитския орден е уволнил ръководството на Папския източен институт

User Rating:  / 7

12Върховният генерал на Обществото на Иисус (Societas Jesu, официалното название на йезуитския орден) Адолфо Николас е уволнил ректора, заместник-ректора и двамата декани на Папския институт за източни изследвания, според в. L’Esspreso, цитиран от Седмица.ru.

Американският свещеник-йезуит Джеймс Макейн, който беше назначен за ректор през 2010 г., все още фигурира като ректор на авторитетното учебно завение в сайта на Източния институт, който е най-големият център на Римокатолическата църква за изследване на източното християнство. Според източници на вестника ректорският пост е временно поет от Самир Халил Самир, египетски свещеник-йезуит и автор на книги за исляма.

Папският източен институт е основан през 1917 г. и впоследствие е поверен на Обществото на Иисус. През последните години институтът е в затруднено положение поради липса на собствени специалисти и необходимостта там да гостуват професори от други университети. Гост-лекторите били принудени да изчитат лекционния курс за целия семестър в рамките на една-две седмици, което се отразявало на качеството на обучение на студентите, твърди италианският вестник.

Ловчанска митрополия издаде Евангелие за деца

User Rating:  / 11

Evangelie-za-deca-cover thПрез последните години Ловчанска митрополия стартира няколко църковно-просветни проекта, целящи евангелското слово да достигне до повече хора и най-вече до децата и младежите. Епархията провежда ежегоден филмов фестивал, концерти, катехизични беседи и др., а през миналата година обнови своя сайт с модерен дизайн и промени името на „Пътят към Бога”, с което даде заявка, че съдържанието на публикациите в него няма да се ограничава само с тясно епархийските новини и прояви, а има по-широки образователни цели.

Тези дни митрополията представи и своето ново издание: „Евангелие в преразказ за деца”. То е насочено към младежката аудитория, предлагайки Благата вест за идването на Спасителя Иисус Христос в разбираема за деца форма. Книгата е превод от руски, а оригиналът е на издателството на Троице-Сергиевата Лавра. Изданието е луксозно и богато илюстрирано с икони и снимки от Светата земя.

Продължение: Ловчанска митрополия издаде Евангелие за деца


Дискутиране на статията във форумите (4 отговора).

С тридневни тържества БПЦ ще отбележи 1150 г. от покръстването

User Rating:  / 13

1024px-The Great_Basilica_Klearchos_1На 1, 2 и 3 май на територията на Варненска и Великопреславска епархия ще се проведат тържествата по повод 1150 г. от покръстването на българския народ, съобщават от пресцентъра на митрополията. Гости на честванията ще бъдат: представители на поместните православни църкви, премиерът Бойко Борисов, депутати, представители на местната власт, общественици. Сред официалните гости е и Н. В. Симеон ІІ Сакскобургготски, бившият премиер на България.

Тържествата ще започнат на 1 май, когато в Голямата базилика в Плиска митрополит Йоан ще кръсти масово деца от цялата страна.   

Продължение: С тридневни тържества БПЦ ще отбележи 1150 г. от покръстването


Дискутиране на статията във форумите (2 отговора).

Гр. Костенец ще чества Гергьовден за първи път в обновения си храм

User Rating:  / 7

unnamed-6С тържествено богослужение на 6 май ще отбележи храмовия си празник обновената след основен ремонт църква „Св. вмчк Георги Победоносец” в гр. Костенец. Песнопенията по време на празничната служба ще изпълни Формация за източно-църковна музика „Трисагион”. Певците ще вземат участие в богослужението по покана на предстоятеля, ставрофорен ик. Георги Георгиев, който ще отслужи утренята и светата литургия. Богослужението ще започне в 8 ч.

Храмът „Св. вмчк Георги Победоносец” в Костенец беше изцяло ремонтиран, а богослужението при обновлението на 18 декември 2014 г. оглави Браницкият епископ Григорий, викарий на Софийския митрополит, в съслужение със ставроф. ик. Ангел Ангелов, протосингел на Софийска епархия, архиерейския наместник на Ихтиманска духовна околия ик. Йосиф Серев, както и протоиерей Антон Апостолов и свещеници от съседните населени места (сред тях и ставроф. ик. Пламен Димитров от гр. Долна баня, епархийски съветник).

И тогава песнопенията по време на богослужението се изпълняваха от формация „Трисагион”.

Заради грижите по храма отец Георги беше отличен с офикия ставрофорен иконом. 

Снимки: Фейсбук-страница на енорията на храм „Св. вмчк Георги Победоносец”, Костенец

Продължение: Гр. Костенец ще чества Гергьовден за първи път в обновения си храм

Гръцки митрополит служи в одринската българска църква „Св. Георги”

User Rating:  / 14

640px-BulgarianChurchНа 23 април, когато се чества паметта на св. вмчк Георги по новия стил, в българския храм „Св. Георги” в Одрин беше отслужена св. Литургия от Адрианополския митр. Амфилохий от Константинополската патриаршия. Както е известно, българските храмове на територията на Турция са в църковната юрисдикция на Вселенския патриарх и той е използвал това свое право да изпрати за служба митрополита, който носи титлата „Одрински”, макар в този град да няма запазена нито един гръцки храм, нито пък има православни гърци. Този акт безспорно затвърждава юрисдикцията на Патриаршията над българските храмове в Одрин и вероятно ще продължи и в следващите години. Това ще е и единствената възможност за новия Адрианополски митрополит да служи поне веднъж годишно в града, чиято титла носи. А иначе в словото си, което владиката се беше постарал да се преведе и чуе и на български, той ясно каза, че по този начин той упражнява юрисдикцията си на Адрианополски митрополит, каквото и да означава това.

Българската общност от Истанбул заедно с няколкото семейства българи от Одрин ще отпразнуват Гергьовден на 10 май, неделя, вместо на 6 май, за да могат в почивния ден да участват в празника всички, които пожелаят. За този празник българската общност е помолила Св. Синод на БПЦ да изпрати архиерей да оглави богослужението. Очаква се другата седмица Св. Синод да реши, кой епископ ще изпрати, за да се поиска своевременно и разрешение от патриарх Вартоломей той да служи в Одрин. Както всяка година, така и сега се очакват от България за празника в Одрин да отидат стотици тракийски българи и техните потомци.

Продължение: Гръцки митрополит служи в одринската българска църква „Св. Георги”


Дискутиране на статията във форумите (4 отговора).

 Не сте регистрирани в системата.

Нашите партньори

Neterra


Копирането на статии от "Двери на Православието" в други Интернет сайтове е разрешено единствено при коректно посочване на първоизточника.