Карикатури

3 users and 2980 guests online
 
Вход чрез Facebook
 

В турския град Чешме почетоха св. Харалампий след 93-годишна забрана

User Rating:  / 7

IMG 20160210 103912Днес около двеста православни християни се събраха в храма „Св. Харалампий“, някогашната катедрала на турския град Чешме или Крини на гръцки. Построен през 1832 г. на мястото на друг, по-малък, този огромен храм е бил затворен след 80 години при прогонването на православното население от Мала Азия през 1922 г., а едва преди години е ремонтиран и превърнат в „музей“ и зала за светски културни прояви. След значителното раздвижване в отношенията на турската държава (в стремежа й да покаже друго лице като кандидатка за ЕС) към вероизповеданията в страната, в това число и към Цариградската вселенска патриаршия стана възможно и в Чешме да се отслужи света литургия.

Разбира се, това никак не е лесно. В тази страна от векове нещата стават трудно, особено когато се отнасят до религия, която не е на властващите. Патриарх Вартоломей с много търпение и такт постепенно постига малки, но ценни отстъпки. Доскоро му отказваха да се нарича „Константинополски“ (в славянските църкви предавано като „Цариградски“), да не говорим за „Вселенски“, като властите го пишеха чисто и просто “Fener patrik”, тоест патриарх на Фенер (който е само един квартал на истанбулския район Фатих!). Но ето че тези дни се появи и определението “Ekumenik patrik”, използвано вече от официални институции в страната. И това не е въпрос на амбициите на даден патриарх или на неговата църква, а на признаване на хилядолетни дадености. Още повече че от статута на тази патриаршия зависи и статутът на българските църковни общини в Цариград и Одрин.

IMG 20160210 102006Но да се върнем на днешния празник. Патриарх Вартоломей беше дошъл в Смирна на архипастирско посещение по случай два празника в района – на св. Вукол, първи епископ Смирненски (6 февруари), и на св. Харалампий, Магнезийски епископ (10 февруари). Древната Магнезия сега се нарича Маниса и е не много далече от Измир. А в гр. Чешме преди повече от 200 години християните издигнали църква в негова чест. Градът е бил предимно християнски, разбирай православен, гръкоезичен. Народът събрал средства да построят голям храм, който да отговаря на десетките хиляди вярващи в града. Помогнал и влиятелен гръцки капитан на кораб, за да се издейства още в трудното време на 20-те години на 19 век разрешение за изграждането на Божия дом.

Граден от камък, храмът е внушителен повече отвътре – с големите си размери, огромните мраморни колони, изящни сводове, множество прозорци, гипсови орнаменти, частично запазените стенописи. Общината преди 4-5 години е вложила доста средства за реставрацията му и – както става често дори и у нас – си изгражда някакво «чувство за собственост». Затова, когато с помощта на местната православна общност в Смирна, поела ангажимента за все още запазените (в различна степен) православни светини из целия турски Югозапад, патриаршията прави усилия да бъде позволено да се служи поне веднъж годишно – на празника на тази величествена църква, властите «почитат с мълчание» това разумно искане. Все пак патр. Вартоломей, придружен само от двама дякони, пристигна в четвъртък в региона и най-после в същия ден дойде и разрешението за празничната служба в чест на св. Харалампий.

IMG 20160210 101703За празника на св. Вукол миналата събота бяха дошли трима митрополити от Гърция. Днес също дойдоха и участваха в първата след 93 години света литургия в храма «Св. Харалампий» заедно с Цариградския патриарх Вартоломей Хиоският митрополит Марк и Адрианополският митрополит Амфилохий (който резидира в Атина). Заедно с митрополит Марк от о. Хиос дойдоха и десетки вярващи, други пък пристигнаха за няколко часа и от отсрещния гръцки остров Лесбос. С патриарха и архиереите служи също професорът по Нов Завет от Букурещкия университет прот. Константин Коман, участник в богословската конференция в Смирна от последните дни. На богослужението присъстваха генералният консул на Гърция в Смирна, областният управител от Хиос, депутати и кметове от острова.

В словото си патриарх Вартоломей започна от подвига на чествания свещеномъченик Харалампий, премина към почитта към него в цялото Православие, но особено в югозападна Мала Азия, след това припомни делото на строителите на този храм, в който за пръв път отново се служеше света литургия. Не се поколеба да припомни и трагичните събития от септември 1922 г., когато в храма са били затваряни хиляди жени и деца преди да бъдат насила екстрадирани в Гърция (мъжете в трудоспособна възраст са били отвеждани пеша за каторжен труд в източните части на Турция и там обикновено са се губели следите им). Затова патриархът в специална молитва спомена всички ония някогашни богомолци от този храм, «които са се упокоили или са загинали мъченически». И добави: «Нищо не сме забравили, нито е позволено да забравим, нищо не е безвъзвратно загубено. Стремим се жертвоготовно да служим на православните християни и днес, като поддържаме добри и градивни отношения с инородците и иноверците.»

В края на литургията лично патриархът причести повечето от присъстващите богомолци, а след това раздаде нафората и малки иконички с образите на апостолите, минали и проповядвали в тези краища в 1 век.

През тези дни патриарх Вартоломей се срещна с множество кметове, посади в няколко общини маслинови дръвчета заедно с тях като символ на мир и сътрудничество, произнесе речи и приветствия. Той открито постави проблеми и сърдечно благодари за разбирането, което все повече се проявява към православните християни и техните права в Турция, като на два пъти пред кметове и областни управители заяви: «Аз не съм нито гъркофил, нито туркофил, защото аз съм просто грък. И като такъв имам както задължения, така и права в моето отечество Турция, за чийто всестранен напредък работим и даваме своя голям принос всички православни християни в страната.»

Объркване: Официалният сайт на БПЦ за втори път пуска неодобрено послание на Св. Синод

User Rating:  / 10

2016-02-10 1147Два пъти в рамките на половин месец официалният сайт на БПЦ публикува Патриаршеско и синодално послание във връзка със свикването на предстоящия свети и велик събор на Православната църква, което все още не е прието и одобрено от Св. Синод на БПЦ. При първата публикация журналистите, доверили се на официалния сайт и публикували новината за посланието (вкл. и Двери), бяха помолени от канцеларията на Св. Синод да го свалят от изданията си.

Днес, няколко дни след като стана ясно, че на последните заседания на Св. Синод архиереите не са имали време да разгледат и приемат посланието, на официалната страница на БПЦ то отново е публикувано. Това доведе до объркване сред журналистите, които години наред бяха убеждавани, че синодалният сайт е създаден именно за получаване на автентична и официална информация от ръководството на БПЦ.  

На запитването до канцеларията на Св. Синод днес дали посланието е одобрено от Св. Синод, за да бъде публикувано и разпространено сред читателите, не беше отговорено, но текстът вече е свален от официалната страница. Това ни кара да мислим, че то отново е било публикувано по погрешка. Този случай за пореден път доказва, че журналистите следва да проверяват информацията, дори тя да е публикувана на официалната интернет страница на съответната институция.

Да направиш добро на св. Валентин

User Rating:  / 8

dneven-cantarНаближава празникът на св. Валентин и много православни християни се колебаят дали да участват в него или да се правят, че Денят на влюбените не съществува. От фондация „Светът на Мария“ не са изправени пред такава дилема - те предлагат в този ден да дариш приятелство, да участваш в празника, като зарадваш хора, които се нуждаят от общуване, внимание и приятелство.

На 14 февруари организаторите са приготвили парти за младежите от Дневен център "Светове" за хора с интелектуални затруднения. И тези младежи, като всички други, са  щастливи да срещат нови приятели и да се забавляват, но кръгът от нови познати за тях е съвсем ограничен. Те живеят затворено в своите семейства най-често поради чувство на срам и неразбирането, че са способни да водят нормален живот. Младежите с интелектуални затруднения се радват на всеки човек, който влезе в техния свят, защото е източник на нова информация и емоции. Затова от „Светът на Мария“ канят всеки, който иска да празнува св. Валентин в компанията на младежите от Дневен център „Светове“, да заповяда на 14 февруари от 16.30 до 19.00 ч. във Fly Bar & Diner, в столичния квартал „Мотописта“ на ул. "Рикардо Вакарини" №3. Там ще има специално организирана фотосесия, танци и музика. От гостите не се иска нищо друго освен да дойдат с доброто си настроение, с половинка или без, и да се забавляват наравно с всички.

Необходима е само предварителна регистрация на тел.: 0882 663 665.

Продължение: Да направиш добро на св. Валентин

Празнични богослужения в деня на св. Харалампий

User Rating:  / 11

7532.m300В православните храмове в цялата страна ще бъде отбелязана на 10 февруари с празнични богослужения паметта на св. Харалампий, епископ на Магнезия. Той се почита като молитвен застъпник пред Бога при болести и страдания. Празникът в чест на Христовия мъченик, пострадал на 105-годишна възраст, е забележителен и с традицията на този ден да се освещава мед, който се приема през цялата година за телесно и душевно здраве.

Столичният храм „Покров Богородичен“ отбелязва този ден с особена тържественост като свой храмов празник. Св. Литургия там започва малко преди 9 ч. и освен освещаването на меда се извършва и маслосвет. В храма се съхранява частица от мощите на св. Харалампий, която се изнася за поклонение.

На частица от мощите на светеца могат да се поклонят и богомолците в столичния храм "Св. Марина" в двора на Софийска митрополия. Там в утрешния ден ще бъде отслужена св. Литургия в чест на св. Харалампий.

Във Видин на този празник черкуващите се в катедралата „Св. Димитър“ ще получат от духовенството на храма бурканче мед за здраве, благословение и духовно поощрение.

Преди това, от 10 ч., Белоградчишкият епископ Поликарп ще отслужи тържествена света Литургия, след което ще бъде прочетена молитва за благословение на меда, както и специална молитва към светеца за предпазване на християните от всяко зло.

Храмовото духовенство приканва жителите на Видин да донесат в храма мед, който да бъде осветен и благословен за здраве, благословение и духовно укрепване.

По време на богослужението ще бъде изложена частица от мощите на св. Харалампий, както и чудотворна икона на светеца за поклонение и молитвено поощрение на жителите и гостите на града.

Първа копка на храм направиха във Военноморското училище във Варна

User Rating:  / 1

2016-02-09 1532Варненският и Великопреславски митрополит Йоан направи първа копка и положи основен камък за православен храм във Висшето военноморско училище във Варна, съобщава сайтът на школата. В съслужение с архиерея са били варненските свещеници протойерей Георги Великов, свещеник Стефан Николов, протойерей Живко Георгиев и дякон Людмил Георгиев.

На събитието са присъствали началникът на Висшето военноморско училище проф. Боян Медникаров, представители на местната и държавната власт, на морския бизнес, възпитаници на военноморския университет.

Митрополит Йоан е благодарил на комодор Андреев, зам.-командир на Военноморските сили, и на началника на Военноморското училище за приноса им за осъществяването на идеята за построяване на църква в двора на учебното заведение.

В основата на храма, посветен на св. Николай Чудотворец, е положен камък, взет от първата сграда на училището в Русе. Проектът за храма е готов и одобрен от Варненска и Великопреславска митрополия. Вече са събрани повече от 22 хиляди лева от спомоществователи. Открита е и специална дарителска сметка в помощ на проекта.

Снимки: Сайт на Висше военноморско училище

Митрополит Йоан полага основния камък на храма във Военноморското училище във Варна:

2016-02-09 1533 001

Проект на храма и сметка за набиране на дарения за неговото построяване:

Hram3

Смолянският храм „Св. Теодор Стратилат” отбеляза своя празник и 180-ата си годишнина

User Rating:  / 3

Image5Смолянската църква „Св. Теодор Стратилат” отбеляза своя храмов празник и 180-годишнината от създаването си. Тя е една от осемте църкви, издействани с ферман през 1836 г. за Средните Родопи - „Св. Неделя” и „Св. Теодор Стратилат“ в Райково, „Св. Николай Чудотворец“ в Устово, „Св. Петър и Павел” в Левочево, „Св. Петър и Павел” в Соколовци, „Св. Илия” в Славейно, „Св. Йоан Кръстител” в  Петково и  „Св. Константин и Елена“  в Момчиловци.

Църква „Св. Теодор Стратилат” от 1956 г. е обявена за недвижима културна ценност с местно значение и с архитектурно-художествена стойност. Тя има два престола - вторият е на свети Иван Рилски, който се чества на 19 октомври. Този престол тържествено е осветен през 1943 г. от тогавашния Пловдивския митрополит Кирил, по-късно Български патриарх.

Продължение: Смолянският храм „Св. Теодор Стратилат” отбеляза своя празник и 180-ата си годишнина

Православни богослови от цял свят ще дискутират текстовете за Всеправославния събор

User Rating:  / 8

fordham university keating Православното богословско общество в Америка заедно с Центъра за православни християнски изследвания към университета Фордам, Ню Йорк, организират обсъждане на публикуваните седем проекто-документа, които ще бъдат включени в програмата на Всеправославния събор в Крит. За тази цел инициативният комитет на двата авторитетни богословски центъра кани православни богослови и специалисти от цял свят да се включат в разглеждането на документите. Не е задължително те да бъдат членове на споменатите организации.

Ще бъдат създадени работни групи от 4-6 души, които ще съставят коментари, въпроси и предложения максимум до 250 думи, фокусирани върху съдържанието на един от седемте предсъборни документа. Всяко предложение трябва да е подписано от 4-6 членове на работната група. Всеки желаещ може да участва в повече от една работна група. Предвид кратките срокове до провеждането на събора всички предложения за работни групи трябва да постъпят до 15 февруари (понеделник).

За повече информация вижте тук.

 

 

Патриарх Кирил и папа Франциск ще се срещнат на летището в Хавана

User Rating:  / 8

216На 12 февруари в Куба ще се състои среща на Московския патриарх Кирил и Римския папа Франциск, която Москва и Ватиканът определят като историческа. Информацията за нея се появи едва две седмици преди провеждането й, а според руски източници подготовката й е продължила едва месец.

Новината предизвиква много въпросителни на първо място относно причините, поради които Руският патриарх се е съгласил тази среща да се проведе именно сега. Говорителят на Московска патриаршия Владимир Легойда опроверга твърденията, че това има връзка с предстоящия Свят и велик събор на Православната църква. "Решението за провеждането на събора на 19 юни в Крит беше взето от предстоятелите на поместните православни църкви през януари и не е свързано по никакъв начин с програмата на Московския и на цяла Русия патриарх Кирил".

Според Легойда основната причина, която налага срещата между двамата, е "геноцидът на християните в Близкия Изток, в Северна и Централна Африка."

Продължение: Патриарх Кирил и папа Франциск ще се срещнат на летището в Хавана

Театрална постановка на неделно училище от столицата вече е достъпна в интернет

User Rating:  / 15

Screenshot 2016-01-20 10.46.21Без преувеличение постановката "Святата нощ" на неделното училище в столичния храм „Покров Богородичен“ може да бъде наречена уникална. Постановчикът Димитър Спасов ангажира в драматизацията децата и младежите  от неделното училище и с изразните средства на театъра на сенките разказва по вълнуващ и необичаен начин познатия на всички разказ за Рождество Христово. Театърът на сенките се оказва подходящ за подобен род представления, защото скрива всички излишни детайли от една драматизация, които биха профанизирали разказа за необикновеното събитие. Изразните му средства напомнят на иконите от първите векове, където свещените изображения са маркирани само с контури, но въпреки това безпогрешно пренасят зрителя към първообраза. В същото време артистите в театъра на сенките проявяват скромност, оставайки скрити зад бялата завеса, защото важни са посланията, а не актьорите.

Продължение: Театрална постановка на неделно училище от столицата вече е достъпна в интернет

Завършиха заседанията на Св. Синод. Останаха нерешени въпроси

User Rating:  / 6

PC120469В събота приключиха двудневните заседания на Св. Синод на БПЦ в пълен състав. Основната тема, с която се занимаха архиереите, бяха обсъжданията със Земеделското министерство относно Наредбата за уреждане условията и редът за кандидатстване по мярка 7 от Програмата за развитите на селските райони (ПРСР) 2014–2020 г. Напрежението между министерството  и Св. Синод ескалира, тъй като крайният текст на наредбата не беше съгласуван с църковното ръководство. Владиците са счели това за неуважение към мнението им и са уведомили министър-председателя Бойко Борисов за действията на ресорния зам.-министър. 

БПЦ е най-големият бенефициент по програмата и архиереите считат, че е редно министерството на земеделието да се съобрази с исканията й, които касаят прецизиране на критериите за кандидатстване по проектите и тяхното оценяване, размерът на бюджета и начините за усвояване и др. Архиереите са получили уверение, че преговорите със Земеделското министерство ще продължат до постигане на споразумение с БПЦ, за да може до отварянето на програмата в средата на април, всички пречки да бъдат премахнати. Дотогава Св. Синод е наложил временен мораториум на своите поделения, храмове и манастири за кандидатстване по програмата.

Продължение: Завършиха заседанията на Св. Синод. Останаха нерешени въпроси

Започна православна богословска конференция в Измир (обновено със снимки)

User Rating:  / 7

IMG 20160207 130810В големия турски град Измир/Смирна днес започна православна богословска конференция на тема "Началото на християнството в Йония. Свети личности от Библията", организирана от Цариградската вселенска патриаршия в лицето на православната църковна община в града. Това е втората конференция, инициирана и организирана от дейната православна общност тук под ръководството на архимандрит Кирил (Сикис). В нея участват учени в областта на Новия Завет от Гърция, Германия, САЩ, Румъния и България, а сред слушателите са самият Цариградски патриарх Вартоломей, епископи, монаси, свещеници и миряни от Гърция, както и православни християни от Смирна.

Встъпителни думи произнесе патр. Вартоломей, който изтъкна важността на християнството за малоазийския регион още от І век, та досега, макар то да е получило много сериозни удари през последния век. Патриархът припомни за вчерашната света литургия в църквата-музей "Свети Вукол", както и за напълно унищожената през 1922 г. голяма православна църква "Света Фотиния". След това председателят на научния комитет за конференцията проф. Георги Галитис от Атина, доайен на новозаветната наука в Гърция, изнесе основния доклад "Малоазиатецът свети апостол Павел". В него той изтъкна произхода на апостола от най-големия през първи век източносредиземноморски град Тарс, за който историкът Страбон пише, че бил по-значим от Атина и Александрия. Проф. Галитис даде свидетелства за гръцката образованост на апостола и подчерта важността на проповедническата му дейност с живо и писмено слово за учредяването на християнски общини в множество градове на Мала Азия и на Балканския полуостров.

Продължение: Започна православна богословска конференция в Измир (обновено със снимки)

Празник на Православието в Смирна (Измир) (обновено със снимки)

User Rating:  / 13

IMG 20160206 120747Да говориш за празник на Православието в Република Турция винаги изглежда прекалено приповдигнато. Защото отминалият 20 век донесе прекалено много горчиви преживявания на християните в тази страна и особено на православните. А няколко милиона християни въобще и не можаха да ги преживеят, защото... бяха чисто и просто ликвидирани. Само че на фона на масовите репресии и екзекуции в комунистическите страни това оставаше някак по-незабележимо. Две основни християнски общности в Турция бяха почти унищожени през миналия век - арменската и гръцката. Гърците днес твърдят, че са три хиляди в Истанбул/Цариград, който е все пак най-космополитният град на тази страна, но други с половин уста уточняват, че са далече под две хиляди. 

И все пак на 6 февруари в третия по големина град на югоизточната ни съседка, Смирна или по турски Измир, се състоя истинско празненство на Православието. Поводът беше годишният празник на първия смирненски епископ - св. Вукол, ученик на св. Йоан Богослов и учител на св. Поликарп Смирненски. От миналата година Цариградска патриаршия е получила правото да отслужва литургия във възстановения, макар и като музей, храм в чест на светеца поне на празника му. Да припомним, че до 1921 г. Смирна е бил голям център на християнството (около 2/3 от населението е било християнско!), но след загубването на войната от Гърция, която тя започва в 1919 г. срещу Турция, християните са прогонени както от града, така и от цяла Мала Азия на практика. Над два милиона православни, повечето от които турскоезични, напускат, но и стотици хиляди губят живота си в онези смутни времена. Църквата "Свети Вукол" в старата част на града е оставена полуразрушена, на всичко отгоре ревниви мюсюлмани са изболи очите на ония от светците по стенописите, които са успели да се запазят. Преди двайсетина години обаче малката гръцка общност от няколко десетки души получава правото да съществува официално, а от три години те имат отново свещеник - архимандрит Кирил Сикис, преди това служил в отсрещния остров Лесбос (на гръцки Митилин). Патриаршията го приема на своя служба, а той пък помага да се обедини православната общност в Смирна, където живеят освен стотината гърци (повечето от тях новодошли на работа в университета или в турски предприятия и търговски кантори) още голямо число граждани на Русия, Грузия, Украйна, Молдова, Сърбия, България и др. Това са предимно жени, които намират работа като домашни прислужнички в мегаполиса. За всички православни християни сред тях обаче днес само гръцката църква "Света Фотиния" (бивша холандска протестантска), която е редовно отвореният православен храм тук, е мястото за молитва и среща с едноверци в иноверното множество на жителите на Смирна.

Продължение: Празник на Православието в Смирна (Измир) (обновено със снимки)

Министерството на земеделието ще обсъди със Св. Синод възраженията му по спорната наредба

User Rating:  / 4

84Министерството на земеделието и храните покани на среща представители на Светия Синод, за да обсъдят претенциите му към проекта за Наредба за прилагане на подмярка 7.6. „Проучвания и инвестиции, свързани с поддържане, възстановяване и подобряване на културното и природно наследство на селата” от Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г.

Вчера висшият клир на БПЦ забрани на всички митрополии, църкви, манастири и други свои поделения да кандидатстват с проекти по селската програма. Решението беше взето в знак на несъгласие с определени условия, предвидени във въпросната наредба, които не бяха конкретизирани в официалното съобщение.

От Министерството на земеделието и храните заявиха, че на 15 януари т. г. се е провело заседание на работната група по мярката, на което са присъствали и представители от работната група към Светия Синод и те са взели активно участие в обсъждането на документа.

Срещата между ръководството на министерството и неговите експерти и представителите на Светия Синод ще се състои в понеделник.

Анархисти нападнаха Солунската митрополия

User Rating:  / 6

227912.pПреди три дни група анархисти нахлули в сградата на Солунска митрополия и залели с червена боя коридорите и кабинета на Солунския митрополит Антим. Нападението било извършено сутринта в 9.40 ч., когато пет-шест маскирани лица влезли с митрополията с шпрейове. Митрополитът не бил в сградата по това време. Пострадал е един служител, който е хоспитализиран.

Според митр. Антим нападението се дължи на спор между Солунска митрополия и анархистични групи, които са окупирали сграда, собственост на митрополията. Той заяви, че Църквата няма да се откаже от своята собственост и възнамерява да възстанови функциите на сградата като детски дом. Извършителите все още не са заловени.

227910.p

227911.p

Информация и снимки: Agionoros.ru

Изострят се отношенията между Атинската архиепископия и Вселенска патриаршия

User Rating:  / 8

dis201Отношенията между Атинската архиепископия и Цариградската вселенска патриаршия се изостриха допълнително след изявление на Атинския архиепископ Йероним, че отсъствието му от срещата на предстоятелите на православните църкви в Шамбези, Женева, не се дължи на лични причини, както беше отбелязано в официалните документи за срещата. Това беше съобщено в официално изявление на Св. Синод на Гръцката църква.

На последното заседание на Св. Синод на Гръцката православна църква митрополитите са се запознали с резултатите от срещата на предстоятелите. Последвала е оживена дискусия, на която бил обсъден начинът, по който Гръцката църква ще бъде представлявана на Светия и велик събор на Православната църква. Според официалното съобщение, цитирано от Ромфеа, Атинският архиепископ е предал за съхранение в секретния архив на архиепископията запечатан плик, в който излага причините, поради които е отказал да присъства на срещата на предстоятелите в Женева. Неговото съдържание не е било използвано, се казва също в съобщението. Архиеп. Йероним е съобщил само, че те не са лични, както беше обявено, а са свързани с опитите да бъде подценена Гръцката православна църква и нейният авторитет. Друга информация за съдържанието на документите в плика не се съобщава.

Новата криза в отношенията между двете църкви започна преди две години, когато патриарх Вартоломей поиска да поставят сегашния Адрианополски митрополит Амфилохий (по това време още архимандрит от Мегарската митрополия) за митрополит на Янина. Тогава архиеп. Йероним и повечето от митрополитите се възпротивиха остро на тази намеса в делата на Гръцката църква и за Янински митрополит беше избран протосингелът на архиепископията архим. Максим (Папаянис). Много скоро след това сътрудникът на патриарх Вартоломей архим. Амфилохий (Стергиос) беше ръкоположен за Адрианополски митрополит и беше назначен за екзарх на патриаршията в Атина. Това доведе до ескалация в отношенията между двете църкви - Атинският архиеп. Йероним заяви, че няма да се съгласи с откриването на такова представителство в Атина, както и с властта, която Цариградска патриаршия придава на своя екзарх.

 Не сте регистрирани в системата.

Нашите партньори

Neterra