Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)

dvor n kirilitstНа 27 юли се навършват 1100 години от успението на св. Климент Охридски. Знаменателната годишнина ще бъде отбелязана с водосвет в Двора на кирилицата в Плиска, който ще отслужи от 13,30 ч. Варненският и Великопреславски митрополит Йоан.

По-късно на същото място проф. Пламен Павлов ще изнесе урок по житието на св. Климент Охридски.

Цялата статия: Честваме 1100 години от успението на св. Климент Охридски

4.33333333333 1 1 1 1 1 Rating 4.33 (6 Votes)

Screen Shot 2016 07 23 at 19.18.05Неврокопският митрополит Серафим извърши чин на обновление на основно ремонтираната църква „Успение на Пресвета Богородица" в Добринище. Владиката оглави и св. Литургия в съслужение с архиерейския наместник отец Янко Русков и духовници от епархията. 

Вековният храм е възстановен в автентичния му вид благодарение на усилията на местните хора и с финансовата помощ на община Банско, както и с подкрепата на Неврокопска митрополия, съобщава Дарик.

dobrinishte 56762 810x0Църквата е построена през 1684 г. и е една от най-старите в региона. Три пъти е палена от турци и гърци, но миряните отново са я възстановявали. През 1980 г. църквата рухва, но е издигната отново през 1985 г. От някогашния храм са запазени четири царски икони и една каменна икона с ктиторски надпис от първата половина на XIX век. 

След обновлението храмът ще започне да функционира и в него да се извършват редовни богослужения.

Снимки: сайт на община Банско

 

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)

242865.p

Играта за виртуален лов на покемони е поредната мания в света на компютърните игри, която завладя светкавично света и в нея играят деца и възрастни. Тя съчетава реалността и виртуалното простраство, извеждайки играчите навън, като ги кара да се движат и влизат в реални сгради и обекти. Този нов вид игри се опитва да се пребори с проблеми на стандартните компютърни игри, които затварят участниците в зали или вкъщи, откъсвайки ги от реалния свят. В същото време обаче новата игра "Pokemon Go" създава немалко проблеми именно с опитите на играчите да “ловят” покемони в различни обществени, военни и др. зони, създавайки по този начин опасност за себе си и за околните.

Руската православна църква се обърна към почитателите на играта, като ги призова да уважават пространството на другите хора.

“Разработчиците на играта съзнателно са допуснали провокиращо измерение, така че абсолютно всяка територия да става място за игра. Надявам се, че играчите ще проявят благоразумие, за да уважават интересите на другите хора, обществените и религиозни организации и да не навлизат в личния живот на околните”. Това е заявил зам.-председателят на Отдела за връзки на Руската православна църквата с обществеността и медиите Вахтанг Кипшидзе на прес-конференция в Москва.

Цялата статия: Руската църква се изказа за играта "Pokemon Go"

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)

kiproy siria 28Кипърският архиепископ Хризостом от вчера е на посещение в Сирия по покана на Башар ал Асад. В интервю за местните медии архиепископът заяви, че целта на неговото посещение е действената подкрепа за християните и сирийския народ. Когато твоят брат има проблем, трябва да му помогнеш, подчерта архиеп. Хризостом. Още на границата той беше посрещнат от мюфтията на страната и представител на Министерството на религията. Вечерта Кипърският архиепископ беше приет в православната Антиохийска патриаршия от Антиохийския патриарх Йоан X, където двамата отслужиха молебен.

"Християните в Сирия трябва да останат в земята на дедите си, в своята страна. Ще дойдат по-добри дни, защото да бъдеш бежанец не е никак лесно", заяви архиепископът. "Къде ще оставят домовете си, имущестовто си? Да отидат къде? Искаме да се срещнем с тях отблизо, да ги окуражим, да видим от какво се нуждаят и как можем да им помогнем. Бяхме поканени от самия президент на Сирия Асад. Чул е, че преди около четири години заедно с патриарсите на Близкия Изток бяхме на посещение в Брюксел. И там бях единственият, който каза ясно на Барозо, че "вие, европейците и Европейският съюз, не вървите на добре. Разбирам, че се опитвате да помогнете с оръжие и пари на екстремистите и се питам, ако те успеят да вземат властта в Сирия, питам и Вас: какво ще стане с единия милион християни, но и с другите малцинства в страната?"

Цялата статия: Кипърският архиепископ Хризостом е на посещение в Сирия

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (4 Votes)

25 5 600x397На 20 юли на заседание на Св. Синод на Украинската православна църква е било взето решение за причисляване към лика на светците на двама подвижници. Това са известният атонски поборник за православието преп. Йоан Светогорец (Вишенски) и Киевски и Галицки митрополит Йоникий (Руднев), чиито нетленни мощи са били открити в Киево-Печерската лавра.

По време на заседанието са били утвърдени и иконописните изображения, и проектите за тропари и кондаци на светците.

2 8 404x600

Паметта на преп. Йоан Светогорец (Вишенски) ще се почита на 16/29 юли, а на светителя Йоаникий (Руднев), Киевски и Галицки митрополит - на 7/20 юни, в деня на неговата кончина. 

Преп. Йоан Вишенски (1550-1620 г.) е един от известните подвижници, изиграли важна роля в противопоставянето на полско-католическата експанзия и възраждането на православието в Украйна през ХVI в. Още приживе той е бил много почитан и е наричан “големият старец Йоан Вишенски Светогорец”. Подвизавал се на Атон повече от 40 години.

viber image 2

Митрополит Йоаникий (Руднев) (1826-1900 г.) е роден в семейството на беден дякон в Тулска губерния (сего Орловска област).

Във всички епрахии, в които е бил епископ, съответно митрополит, той организирал ведомствени епархийски домове за вдовици и сираци, епархийски свещоливници, чиито доходи отивали за издръжката на училища, семинарии, девически духовни училища, общежития за ученици на духовни училища и семинарии. 

Канонизацията на свети Йоаникий е проведена още през 1987 г. от Руската православна църква - Московска патриаршия, тогава се установява и 7 юли като ден на паметта му, но сега се въвежда неговата памет и в календара на УПЦ за редовна местна почит. Св. Синод на Украинската православна църква е постановил той да бъде причислен към лика на местнопочитаните светци на Киевска епархия.

3.54545454545 1 1 1 1 1 Rating 3.55 (11 Votes)

Sergey Lavrov February 2015Външният министър на Русия Сергей Лавров коментира на общоруската младежка образователна среща "Територия на смислите" причините за разногласията около Всеправославния събор. Той заяви, че причина за тях е опит отвън да се внесе разкол в православния свят.

"В последния Всеправославен събор, който се проведе на Крит, не участваха няколко църкви, включително и Руската православна църква, тъй като крайните документи не бяха съгласувани".

Според Лавров обаче реалната причина за неучастието на редица църкви бил външен опит да се внесе разкол в Православието.

"Реалната причина е това, че има немалко желаещи извън православния свят, които искат да внесат разкол, преди всичко използвайки кризата в Украйна и антируската риторика, за да нанесат вреда на позициите на Руската православна църква", смята Лавров, цитиран от Интерфакс.

Цялата статия: Външният министър на Русия С. Лавров коментира Всеправославния събор

2.92307692308 1 1 1 1 1 Rating 2.92 (13 Votes)

Image 5653793 407Ръководството на Пловдивска епархия изпраща свещеници, които да помагат в разчистването на отломките от срутения притвор на храм “Св. Георги” в с. Черноземен. Вследствие на падането на предната част на църквата в нея са се появили пукнатини, които я правят опасна за използване. 

На 24 юли, неделя, от 9 ч. Знеполският епископ Арсений, викарий на Пловдивския митрополит, заедно със свещениците от Пловдивска духовна околия, ще отслужи св. Литургия и след това  ще започнат разчистване на терена пред храма. От Пловдивска митрополия приканват “доброжелателните миряни” да помогнат на свещениците за подготвянето на храма за ремонтни дейности, тъй като поддръжката на храмовете трябва да е “съборно дело на православния народ”.

Цялата статия: Митрополит Николай праща свещеници да разчистват терена около срутилия се храм в с. Черноземен...

4.55555555556 1 1 1 1 1 Rating 4.56 (18 Votes)

ssinod doc4Днес се навършиха 12 години от края на разкола в Българската православна църква. Сутринта на 21 юли 2004 г. в цялата страна прокуратурата с помощта на полицията освободи зазветите от разколниците храмове, манастири и други църковни сгради, принадлежащи по закон и по устав на БПЦ. Останали без "основни средства за производство", разколниците един по един се завърнаха в каноничната Българска православна църква. Така фактически се сложи край на 12-годишното изпитание на християните и техните духовни ръководители от едно печално разцепление в Църквата ни, плод на политически заговор на тогавашните управляващи от "първото демократично правителство" с най-добрите и най-верните сътрудници на комунистическия режим (имя не рек!).

Нито началото, нито краят на разкола се случиха в един ден, но точни дати неизбежно се сочат заради историята. Така и 21 юли не беше денят на действителния край на църковния разкол, а само "началото на края". Шест години преди това всички хранихме надежди, че с решенията на Разширения и надюрисдикционен събор от 30.9. - 1.10.1998 г. и представените на него писмени молби за помилване и устни заявления на разколническите архиереи (ръкоположени преди и по време на разкола) се слага край на разкола. Но безусловно прав е бил онзи велик българин, който беше написал: "нечестивците се отмятат от словата си".

Истината е, че разколническите клирици нямаха кауза, те имаха интереси. И когато интересите им бяха провалени, те станаха по-"сговорчиви". Важното е, че се сложи край на тази жива рана в снагата на Българската църква. На всички завърнали се съвсем по християнски беше дадена възможност да продължат служението си - без отмъщение, без преследване, предостави им се възможност дори да продължат да заемат ръководните си постове. Някои все пак не се върнаха. Някои от тях и нямаше как да се завърнат, защото в разкола ръкополагаха "де кого хванат", т. е. много от техните клирици нямаха изискваните канонически качества и затова си останаха извън клира на каноничната Църква. И днес по гробищата могат да се видят такива хора, които се препитават от треби "на черно", защото те нямат друга квалификация и умения.

Разколът в БПЦ изигра изключително отрицателна роля. За хората извън Църквата той намали достоверността на посланието й. За хората в Църквата той беше и си остава рана и мъка. За много от ръководните дейци на БПЦ той беше добро "алиби" за нищоправенето. А това, последното, е лесно заразна болест, характерна с гибелната си хроничност.

Денят 21 юли 2004 г. остана в живота на Българската православна църква да "виси със страшна сила". Пълен с поука, стига да има кой да се учи. Защото едва ли някой може да оспори истината, че "разколът вътре в нас е"; и тя периодично се доказва от поведението на редица висши клирици. Но народът много вярно твърди: "Има Видовден!"

На снимката: Саморъчно написана от Старозагорския митрополит Панкратий декларация от негово име и от името на Врачанския митр. Калиник и подписана от двамата на 16 май 199.. г. В текста се заявява, че двамата нямат никакви претенции за ръководни постове в БПЦ.

2 1 1 1 1 1 Rating 2.00 (26 Votes)

745290430Владимир Легойда, който е говорител на Московска патриаршия, заяви в интервю за РИА новости в понеделник, че Руската църква възнамерява да предприеме действия за организирането на Всеправославен събор в Москва.

В изявлението на Легойда тази инициатива е представена като "продължение на подготовката за Всеправославен събор". Както стана известно по-рано, Московска патриаршия не признава провелия се в Крит Свят и велик събор за всеправославен поради тяхното и на още три църкви отсъствие от него. Подготвяният от близо половин век Събор обаче нямаше в своето официално наименование определението "всеправославен", както своевременно отбеляза и Двери. То се появи по-късно едва в контекста на последните дискусии около провеждането му. Не е ясно каква тактика ще възприеме Московска патриаршия - дали ще инициира свикването на съвсем нов Събор, с нов дневен ред и проектодокументи, или ще следва курс за ново разглеждане на вече одобрените в Крит документи.

Цялата статия: Московска патриаршия възнамерява да организира свой Всеправославен събор

3.4 1 1 1 1 1 Rating 3.40 (5 Votes)

2334149232 1cfb30cd15Отлага се обявената за 21 юли от 10 ч. публична лекция на проф. д-р Ваня Бъчварова в Богословския факултет на СУ (тук). Поради усложнената политическа ситуация в южната ни съседка, проф. Бъчварова е принудена да се върне по спешност в университета “Чукурова” в Адана,Турция. Както съобщиха медиите тази вечер, сред разпоредбите на режима на извънредно положение в Турция е и забраната за напускане на страната на академичните кадри.

Организаторите на проявата се извиняват за неудобството, като се надяват проф. Ваня Бъчварова да успее да изнесе планираната лекция и да вземе участие в семинара на Богословския факултет в края на м. септември.

Доц. д-р Иван Иванов, ръководител на магистърска програма „Литургия и Музика“ и инициатор на събитието, уведомява студентите, че във времето, предвидено за лекцията, той ще бъде на разположение в Богословския факултет и ще консултира всички, които се интересуват от обявената тематика. 

4.71428571429 1 1 1 1 1 Rating 4.71 (7 Votes)

189344.pВ Руската църква разработиха методически указания за провеждането в училищата на занятия, посветени на подвига на новомъчениците и изповедниците, пострадали заради вярата си при управлението на болшевиките.

"За държавните и общински образователни организации този курс е препоръчителен в извънурочна форма, за да се фокусира вниманието на децата върху подвига на съотечествениците, пострадали за християнската вяра и вярност на Църквата през първата половина на 20 век".

Това се казва в документ, подготвен от специалисти в синодния Отдел за религиозно образование и катехизация, във връзка с предстоящата 100-годишнина от Октомврийската революция. Особено внимание се препоръчва да се отдели на подвига на царското семейство на Николай ΙΙ. Предлага се децата да посещават музеи, места на паметта на новомъчениците като Бутовския полигон в Подмосковието, срещи с близки, духовни чеда, изследователи на подвига на новомъчениците, които събират материали за техния живот, участие  в тематични изложби, конференции и семинари, прожекция на филми.

 

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)

ProphitisIlias02

На 20 юли Църквата празнува паметта на свети пророк Илия. Живял през 9 век преди Хр., той заема особено място сред старозаветните пророци. В Новия Завет Христос споменава многократно името му, а по време на Своето Преображение на Таворската планина Той разговаря с него, както и с Мойсей. Името Илия означава крепост, какъвто и се разкрил старозаветният пророк - като крепост, твърдина на вярата. В България има няколко манастира, посветени на пророка - това са манастирът в софийския квартал Дървеница, Плаковският манастир близо до Велико Търново, Струпешкият манастир и др.

Тропар на пророка, глас 4

Во плоти ангел, пророков основaние, вторый предтeча пришeствия Христова, Илия слaвный, свыше послaвый Елисeеви благодaт, недyги отгоняти, и прокаженныя очищaти: темже и почитaющым его точит исцеления.

Ангел в плът, основа на пророците, втори предтеча на Христовото пришествие, славният Илия, който отгоре изпрати благодат на Елисей да прогонва недъзите и да изцерява прокажените - той дава изцеления и на тия, които го почитат.

Цялата статия: Празнуваме св. пророк Илия

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (9 Votes)

agia marina egkremoyПо време на неделната литургия, посветена на св. Марина, митрополитът на Хиос Марк (Гръцка православна църква) говори за несъвместимостта на ротарианството с православието. Поводът е желанието на членове на Ротари клуб, който е много популярен на острова, да бъдат кръстници по време на тайнството св. Кръщение. В тази връзка митр. Марк отбелязва:

"Църквата приема изложеното първо в Посланието на Св. Синод на Гръцката църква от 29 ноември 1958 г., както и конкретните отговори на въпроси през 1951, 1958, 1970 г., а също и документа от 1974 г., приет от Св. Синод на Гръцката църква, в които са изразени множество резерви спрямо организациите на Ротари, и затова препоръчва на вярващите да странят от обвързване с ротарианското движение. Подчертаваме също, че за всеки християнин е достатъчна християнската му идентичност и той няма нужда от нищо друго. Също така Църквата смята за благоразумно въздържането или отказа да се приеме за кръстник в тайнството на кръщението член на организацията на Ротари".

Цялата статия: Митрополитът на Хиос: Членове на Ротари клуб не могат да стават кръстници

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)

13731511 816820261752855 4479133892223050244 nС благословението на Русенския митрополит Наум, деца и служители от Центровете за настаняване от семеен тип за деца и младежи с увреждания, управлявани от Сдружение „Дете и пространство”, посетиха в слънчевите юлски дни скалния манастир „Св. Димитрий Басарбовски”, съобщава сайтът на епархията. Гостите са били любезно посрещнати от игумена архимандрит Антоний. Малките поклонници са били дарени със сувенири от монасите и лакомства. 

Преподавателят от СУ ”Св. Климент Охридски” д-р Радослав Спасов е разказал на всички за житието на св. Димитрий, почитан особено много и в съседна Румъния. 

Цялата статия: Деца в неравностойно положение гостуваха на Басарбовския манастир

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)

IzlozhbaHamburgHausЗа трета поредна година с благословението на Западно- и Средноевропейския  митрополит Антоний Българската православна църковна община в Хамбург проведе конкурс за детско творчество. Този път надсловът му гласеше: „Бъди творец“, а предизвикателството пред младите художници беше да представят своето виждане за сътворението на света, както е описано в библейския текст.

Нелеката тема не изплаши участниците. Напротив – тазгодишният конкурс предизвика особено голям интерес. В Хамбург пристигнаха 60 творби на деца от цяла България и от няколко немски градове.

В рамките на информационна среща за българи в Хамбург,  която се проведе на 22-и май под патронажа на почетния генерален консул на Република България за Хамбург и северна Германия проф. д-р Герд-Винанд Имайер, бяха изложени една голяма част от детските произведения, пристигнали до онзи момент.

Цялата статия: Българската църковна община в Хамбург посочи отличените деца в конкурс за рисунка

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.