Свещица пред вечния огън
Поръчки тук:

0 users and 2880 guests online
 
Вход чрез Facebook
 

Свещеник от Хасково моли: „Спасете ми църквата, под вода е!”

User Rating:  / 8

Заради бедствието ще трябва да се изнесат всички по-ценни вещи и утвар

„Спасете църквата, помагайте!” С този апел отец Златко Делчев от храма „Св. Архангел Михаил” в Хасково призова миряните на помощ заради високата вода, която нахлува в храма. Водното бедствие, което връхлетя централната градска част на Хасково, силния нощен дъжд и преливащата река не подминаха и Божия дом, съобщава haskovo.net.

Отецът моли всички, които имат възможност, да дойдат като доброволци в храма, за да помагат за отводняването му, нужни са и ръчни колички, за да се изнесат ценности и църковна утвар на по-сигурно място от пълната с вода църква.

Храмът е един от най-старите в региона – построен е през далечната 1861 г.

Оправдава ли Коранът жестокостите на джихадистите? – в предаването „Вяра и общество”

User Rating:  / 3

22047Тази събота в предаването „Вяра и общество”, което се излъчва в събота по БНТ от 17 ч., експерти ще дадат своите мнения за проявите на ислямски фундаментализъм и доколко те са в синхрон с проповядваното в Корана. В разговор с университетските преподаватели д-р Ариф Абдуллах от Висшия ислямски институт и Славчо Велков, експерт по сигурността и борбата с тероризма, ще се търсят отговори на въпросите: Ислямската държава в Ирак и Леванта (ИДИЛ) смята убиваните от нея за „неверници”. Коранът също оправдава насилието срещу неверниците. Как джихадистите четат свещената ислямска книга? Доколко жестокостите им са архетипно и културологично оправдани от религията, която изповядват? Дали чудовищните екзекуции не са в духа на шериата?

Темата ще бъде продължена в „Красивото лице на исляма”, което проповядва смирение и милосърдие – заместник главният мюфтия Бирали Бирали, който изяви своя талант на художник в новооткритата си изложба „Акценти”.

Други теми в предаването:

Продължение: Оправдава ли Коранът жестокостите на джихадистите? – в предаването „Вяра и общество”

Жители на две села ще протестират пред Старозагорска митрополия

User Rating:  / 8

66 bigЖителите на селата Обручище и Мъдрец от община Гълъбово щели да протестират в понеделник пред митрополията в Стара Загора, ако техните кметове не получат в рамките на тази седмица подписания от митрополит Галактион анекс към договор с Държавен фонд „Земеделие” за ремонт на църквите в двете села, съобщи за Българското национално радио кметът на Обручище Илия Марков.

Договорите за ремонт на храмовете са по 322 мярка от Програмата за развитие на селските райони и са на обща стойност около 1 милион и 200 хиляди лева.

Митрополит Галактион обаче твърди, че секретарят на митрополията отец Михаил Михайлов е подписал договорите още на 2 октомври 2013 г. Сега митрополитът отказва да подпише анексите към тях поради промяна в банковите сметки. Според кмета на Обручище от Старозагорска митрополия настояват парите за ремонта на църквите да постъпят в специалната банкова сметка „Църкви и манастири” на Старозагорска митрополия, открита в ДСК.

Поради проточилия се спор има опасност средствата по програмата да бъдат загубени и двете църкви да не бъдат ремонтирани. От друга страна има вече редица случаи на злоупотреби от фирми-изпълнители на проекти, които целят да усвоят възможно повече средства, но не и да изпълнят задачите си коректно. Това прави църковното ръководство по-строго към различни промени на договорените отношения, които фирмите обикновено правят с прословутите анекси към подписаните договори. От посочените по-горе данни за средствата се вижда, че това са твърде големи суми за ремонт на 2 селски храма.


Дискутиране на статията във форумите (3 отговора).

Пет години от смъртта на Доростолския митрополит Иларион

User Rating:  / 7

/imagesНа 25 октомври, събота, от 8 ч. в катедралния храм „Св. апостоли Петър и Павел” в Силистра Доростолският митр. Амвросий ще отслужи заупокойна св. Литургия и панихида за своя предшественик митрополит Иларион.

Доростолският митр. Иларион управлява възстановената Доростолска епархия от 2004 до 2009 г. Почина на 28 октомври 2009 г. на 96-годишна възраст. Той беше автор на редица книги в проза и стихове. В знак на уважение към преклонната му възраст и любовта към писаното слово през 2004 г. той беше избран за член на съюза на българските писатели. Президентът Георги Първанов го награди и с орден „Св. Кирил и Методий” – I степен с огърлие за издигане на ролята на богословското образование в България.

Патриарх Неофит направи дарение за храм „Св. Александър Невски”

User Rating:  / 10

54969-b3432d91e8c0868c73925d67cbe6bf5c 1218x800_620_348Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит направи дарение за реставрацията на храм „Св. Александър Невски”, за който неотдавна БПЦ получи акт за собственост. Негово Светейшество се надява това да даде пример и да постави началото на общонародно движение за възстановяване красотата на храма, който през годините се е превърнал в емблема на България.

Набирателната сметка на ПКСХП „Св. Александър Невски” за реставрацията му е: 

ИМЕ: ПКСХП „Св. Александър Невски”
IBAN: BG26STSA93000020627254
BIC: STSABGSF
БАНКА: „Банка ДСК” ЕАД, ФЦ „Батенберг”.


Дискутиране на статията във форумите (3 отговора).

Папа Франциск ще посети Турция

User Rating:  / 16

article 19523В периода 28-30 ноември папа Франциск ще посети Турция в рамките на официално посещение по повод празника на св. ап. Андрей, покровител на Константинополската вселенска патриаршия. „Приемайки поканата на президента на републиката, на Всесветейшия патриарх Вартоломей и на председателя на (римокатолическата) епископска конференция в Турция, Негово Светейшество папа Франциск ще осъществи апостолска визита в Турция от 28 до 30 ноември, посещавайки Анкара и Истанбул”, са казва в съобщението на говорителя на Ватикана.

Първата спирка от визитата на Римския папа ще бъде турската столица, както беше и при посещенията на папа Йоан Павел II и Бенедикт ΧVI. В Анкара папата ще посети мавзолея на Ататюрк и ще се срещне с турския президент Ердоган и с министър-председателя Давутоглу, както и с министъра на религиозните дела.

Продължение: Папа Франциск ще посети Турция


Дискутиране на статията във форумите (7 отговора).

Откриват новия катедрален храм на Ловеч

User Rating:  / 17

76Новият катедрален храм на Ловеч отваря врати на 25 октомври, събота, съобщиха от Св. Синод.

Тогава ще бъде извършено освещаването на приземния храм на катедралата, който е посветен на празника Въведение на света Богородица в храма. Новата катедрала на града ще носи името на светите братя Кирил и Методий, славянски просветители в Христовата вяра. Празникът ще започне с отслужването на Велика вечерня от 17 ч. на 24 октомври, петък.

На 25 октомври от 7 ч. ще започне празничната утринна, а от 8 ч. ще стане освещаването на храма. След това от 9 ч. ще бъде отслужена първата св. Литургия в новоосветения храм. В съслужение с Ловчанския митр. Гавриил ще бъдат митрополитите Старозагорски Галактион, Варненски и Великопреславски Йоан и Неврокопски Серафим, епископите Велички Сионий и Браницки Григорий и свещеници.

Гости на празника от Московска патриаршия ще бъдат Борисополският митр. Антоний, управляващ делата на Украинската православна църква (МП) и ректор на Киевската духовна академия и семинария, и Воронежкият митр. Сергий (Фомин).

Новият катедрален храм на Ловеч се строи от 2005 г. Неговото изграждане е мечта на християните в града вече 100 години. Той има 850 м2 застроена площ и 25 м височина и с красивата си архитектура е истинска украса за центъра на града. След освещаването на новия приземен храм там ще се провежда и богословският курс, организиран от Ловчанската св. митрополия вече трета година. През тази година той е посветен на Житията на светците и Тълкувание на апостолските правила. Ловчанският митр. Гавриил лично води лекциите всяка втора седмица от месеца.


Дискутиране на статията във форумите (2 отговора).

Синайският манастир опроверга информацията за отвлечени монаси

User Rating:  / 10

sina moniСинайският манастир направи официално изявление, в което опровергава новината, разпространена вчера в различни медии, че е бил подложен на нападение от ислямисти и че египетсткото правителство не предприема никакви мерки за тяхна защита. В съобщението се казва: „Манастирът „Св. Екатерина” на планината Синай заявява категорично, че никога не е имало нападение на ислямисти в манастира, а още по-малко отвличане на монаси. Египетското правителство взема всички необходими мерки за защита на манастира и до днес не е имало сериозни заплахи за монасите. Подобни неверни публикации не помагат, а вредят на св. обител”.

Вчера в местни египетски медии беше разпространена новина, че двама монаси от Синайското братство са били отвлечени срещу откуп и че манастирът е бил подложен на нападение на ислямисти от средите на бедуините.

Заупокойна молитва за освободителите на Родопите

User Rating:  / 4

IMG 7702На празника на Смолян – 21 октомври, една от проявите бе поклонение пред паметника-костница на връх Средногорец (между Смолян и Рудозем), където през 1912 г. е разбита османската войска и Родопите след цели 34 години от Освобождението се връщат в границите на майка България.

В присъствието на областния управител инж. Димитър Кръстанов, кмета на Смолян Николай Мелемов,  зам.-министъра на МВР Кирил Хаджихристев, народния представител Петър Кадиев, общински съветници, граждани и ученици, архиерейският наместник на Смолянска духовна околия архимандрит Висарион отслужи заупокойна молитва за освободителите  на  Родопите, оставили костите си в бойните сражения за свободата на Родопите преди 102 години. С него в съслужие бяха прот. Запрян Шиков, секретар на Архиерейското наместничество, отец Димитър Михайлов от Смолян и отец Рафаил Павлов от Карловско. На панихидата официалните лица почетоха безпримерния героизъм на бойците.

Продължение: Заупокойна молитва за освободителите на Родопите

Бедуини атакуваха Синайския манастир „Св. Екатерина”

User Rating:  / 17

188249.pДревният манастир „Св. Екатерина” на планината Синай е бил отново атакуван от ислямски екстремисти и местни сили въпреки традиционната и дългогодишна благотворителност, която манасите оказват на бедуински племена.

Екстремистите са атакували манастира и са взели в плен двама монаси, за които след това е поискан откуп от 21 000 долара, съобщава изданието Copts today. Поискано е и заплащането на постоянна такса, за да бъде оставен манастирът на спокойствие. Ислямистите твърдят, че манастирът е „незаконно построен” през 2006 г., макар че той е на това място от времето на имп. Юстиниан Велики (6 век).

Въпреки многобройните апели към местните власти да се намесят и да защитат историческия манастир и неговите обитатели, не се предприемат никакви мерки. Цялата власт е предоставена на местните групи, които призовават християните да бъдат изгонени от Синай и да се „възстанови справедливостта”, което означава според тях християнското поселение Oyun Musa („изворите на Мойсей”) да бъде „върнато” на мюсюлманите според изискванията на Корана.

Продължение: Бедуини атакуваха Синайския манастир „Св. Екатерина”


Дискутиране на статията във форумите (3 отговора).

Свещениците в украинска епархия ще бъдат проверени за професионална пригодност

User Rating:  / 11

img 20141021_115612-500x281Запорожка епархия към Украинската православна църква (МП) започна общоепархийска атестация на богословските познания на свещенослужителите. По информация на прес-службата на епархията тази инициатива е новост не само за конкретния регион, но и за цялата УПЦ. Системата за оценяване на богословските знания на свещениците е разработвана дълго време от Атестационна комисия начело с председател архим. Леонид (Шеремет), секретар на Запорожка епархия. В комисията влизат преподаватели по богословие, духовници и педагози.

Богословските знания на 170 клирика ще бъдат оценявани чрез тест. Атестациите са два вида: стационарна и дистанционна. В продължение на няколко седмици клириците ще отговарят последователно на различни задачи, а след края на изпитния период всеки ще може адекватно да оцени нивото на своите знания и да види в какви области има пропуски.

Продължение: Свещениците в украинска епархия ще бъдат проверени за професионална пригодност


Дискутиране на статията във форумите (17 отговора).

Лимасолският митр. Атанасий изнесе беседи в атински храмове

User Rating:  / 10

omilia-7Лимасолският митр. Атанасий (Кипърска архиепископия) участва в програмата на т. нар. „Димитриада” или Дни на св. Димитър, която се организира в Атина в навечерието на празника на св. Димитър Солунски. Атинските дни на св. Димитър се провеждат за десета поредна година и представляват интересна мисионерска инициатива на духовниците в едноименния храм в атинския квартал Виронас. През целия октомври гости на енорията, но и на други храмове в района, са известни духовници-мисионери, които изнасят беседи на различни теми. Тази година сред тях са архим. Нектарий (Мулациотис), Сисанийският митр. Павел, Лимасолският митр. Атанасий и др.

През тази година цикълът беседи е посветен на духоносните старци, които просияха в Църквата през 20 в. – старците Паисий, Порфирий, Яков, Йосиф и др. За поклонение се носят известни чудотворни икони от Света Гора или други свети места, а цялата Димитриада минава под знака на някоя благотворителна инициатива.

Продължение: Лимасолският митр. Атанасий изнесе беседи в атински храмове

Празникът на св. Йоан Рилски в Рилската св. обител

User Rating:  / 11

DSCN1163Празникът на преп. Йоан Рилски Чудотворец насочи стъпките на няколко хиляди поклонници към неговата св. обител. И тази година богослужението в чест на българския Закрилник протече изключително тържествено, в атмосфера на духовна радост и вълнение у всички, които съучастваха в общата молитва.

Вечерта срещу празника беше отслужено бдение, продължило малко повече от шест часа. То беше предстоявано от митрополита на Серес (Сяр), Гърция, Теолог, който за пореден път засвидетелствува своята обич към преп. Йоан и неговата св. обител. Присъстваха също и епископите Браницки Григорий, Главиницки Йоан, както и Неврокопски митр. Серафим. Последованието беше изпълнено антифонно, в духа на източната традиция, като на десния клир пяха с голямо майсторство много псалти от столицата и други епархии на страната под ръководството на Андрей Касабов, секретар на Софийска св. митрополия, а на левия – псалти от съседна Гърция под диригентството на братята протопсалти Григориос и Петрос Папаемануил.

Продължение: Празникът на св. Йоан Рилски в Рилската св. обител


Дискутиране на статията във форумите (3 отговора).

Голям празник за българската църковна община „Св. Иван Рилски” в Лондон (фоторепортаж)

User Rating:  / 16

002-essex monastery_18october2014Честването на духовния закрилник на българския народ св. Йоан Рилски се превърна в троен празник за българската православна църковна община в Лондон, Обединеното Кралство: Едновременно отбелязване паметта на българския чудотворец, имахме скъп гост в лицето на Западно и Средноевропейския митрополит Антоний и заедно с него проведохме поклонническото пътуване до известния православен манастир „Св. Йоан Кръстител” в Есекс.

Поклонническото пътуване до Есекс се проведе на 18 октомври и в него се включиха 25 поклонници от българската православна община в Лондон. Те бяха участници в православния богословски курс, проведен в българската енория „Св. Йоан Рилски Чудотворец” от 6 октомври 2013 г. до 29 юни 2014 г. С истинска радост и въодушевление те изминаха близо 200-те километра до обителта, за да се запознаят с живота и духовното дело на основателя на манастира архимандрит Софроний (Сахаров), както и със съвременните обитатели на манастира – над 40 монахини и монаси, подвизаващи се в двете му части – женски и мъжки манастир.

Манастирското братство, начело с игумена архимандрит Кирил, прекара целия ден с българските поклонници. Те ни запознаха не само с историята на манастира, но и научихме много за практическата аскеза и подвизаване в православието на монасите, които изповядват своята вяра в неправославна страна. Митрополит Антоний бе изключително удовлетворен от посещението и обеща, че това няма да бъде последното му пътуване до този прочут манастир.

Продължение: Голям празник за българската църковна община „Св. Иван Рилски” в Лондон (фоторепортаж)

За първи път министър на образованието присъства на патронния празник на СДСеминария

User Rating:  / 15

DSC 4550Министърът на образованието и науката доц. Румяна Коларова се включи в отбелязването на патронния празник на Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски” на 19 октомври т. г. и се срещна с Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. Двамата присъстваха на тържествен концерт, изпълнен от представителни хорове от семинаристи и от ученици от 91-ва Немска езикова гимназия „Проф. Константин Гълъбов”.

В словото си пред духовенството, преподавателския състав, учениците и многобройните гости министър Коларова припомни значимата историческа роля на църквата ни както за съхраняването на българския дух, така и за неколкократното спасяване на бежанци от други народи. В това отношение принос са имали и много от ректорите и възпитаниците на Софийската семинария, подчерта доц. Коларова и пожела на учениците да следват този достоен пример и традиции.

Продължение: За първи път министър на образованието присъства на патронния празник на СДСеминария


Дискутиране на статията във форумите (6 отговора).

 Не сте регистрирани в системата.

Нашите партньори

Neterra


Копирането на статии от "Двери на Православието" в други Интернет сайтове е разрешено единствено при коректно посочване на първоизточника.