Свещица пред вечния огън
Поръчки тук:

4 users and 3694 guests online
 
Вход чрез Facebook
 

Остана само един експерт по религия в цяла България

User Rating:  / 1

IMG 2476От тази учебна година още един експерт по религия, Илиян Чолев от РИО-Разград, бе принуден да напусне поста си и по този начин в цялата страна остава само един служител на тази длъжност –в РИО-Русе. Илиян Чолев е предпоследният от шестимата старши експерти по религия, назначени през 2006 г. в шест РИО-та в София, Пловдив, Пазарджик, Русе, Разград и Варна. В продължение на осем години постепенно техният брой се свежда до двама, а от тази учебна година – само един.   

Конкретният повод за напускането на Илиян Чолев е конфликт в регионалния инспекторат, задълбочил се поради некомпетентността на началника Илиян Дочков. Действителната причина е подценяването на работата на експерта по религия, на който предмет се гледа като маловажен в сравнение с останалите предмети в учебната програма. Постепенно в РИО-Разград се създава ситуация на невъзможност за експерта да изпълнява  задълженията си, прибавят му се все нови и нови отговорности, което в крайна сметка не му позволява адекватно да изпълнява служебните си задължения.

Продължение: Остана само един експерт по религия в цяла България

Екопътека за хора с увреждания правят в района на Рилския манастир

User Rating:  / 10

2014-09-20 0848На 19 септември Адрианополският еп. Евлогий, игумен на Рилския манастир, направи първа копка за изграждането на екопътека за хора с трайни увреждания. Екопътеката, която ще е на територията на природен парк „Рилски манастир”, ще бъде изградена в местността Кирилова поляна на 7 км от Рилския манастир, най-често посещавания район от парка. Дължината й ще бъде около 1.5 км и ширината - 2 м. Проектът предвижда да бъде положена подходяща настилка, ще бъдат изработени и монтирани парапети и подходяща инфраструктура (места за отдих, пейки, информационни табла и др.).

Изграждането на екопътеката е част от Плана за управление на природен парк „Рилски манастир” с бенефициент - Дирекция на природен парк „Рилски манастир” към Изпълнителна агенция по горите на Министерството на земеделието и храните. Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Околна среда” 2007-2013 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейски фонд за регионално развитие и държавния бюджет.

Продължение: Екопътека за хора с увреждания правят в района на Рилския манастир

На кого е катедралният храм „Св. Александър Невски”? – отговорите в предаването „Вяра и общество”

User Rating:  / 1

22047Тази събота в предаването „Вяра и общество” по БНТ ще видите:

Обречени ли са стенописите на Патриаршеската катедрала „Св. Алексъндар Невски” – тревожните прогнози на реставраторите.

  • Най-големият православен храм на България няма собственик. Това е състоянието му според българското законодателство. Как ще завърши един дългогодишен спор между Българската църква и държавата, ще отстъпи ли правителството пред настояването на Св. Синод да получи нотариален акт за целия храм, включително и за криптата? Каква ще е съдбата на Музея за християнско изкуство, който е разположен в подземния етаж на катедралата? Отговорите търсим от бившия министър на културата Петър Стоянович и доц. Ралица Русева – главен уредник на Музея за християнско изкуство – Криптата.
  • Как атеистът Манфред стана православният Румен? – разговор със семейство Еверт за това как един германец решава да приеме вярата на своята съпруга – българката Нели. За духовните търсения на автора на нашумелите у нас романи „Имигрантката” и „Чужда земя” и за доброто му чувство към православието у нас.

Вашите въпроси по темите на предаването може да зададете предварително чрез страницата ни във фейсбук „Вяра и общество”, на електронния адрeс viara@bnt.bg или на страницата на предаването в сайта www.bnt.bg. По време на излъчването, директно в ефир Ви очакваме на телефони  02 9 444 999 и 02 814 25 51.

Тази събота предаването започва 15 минути по-рано – от 16:45 ч.

Нов епископ на БПЦ (обновено)

User Rating:  / 27

6787773gВчера на заседание на Св. Синод на БПЦ беше взето решение архимандрит Йеротей (Косаков), игумен на Поморийския манастир, да бъде хиротонисан за епископ. Днес беше наречението на бъдещия архиерей. Той ще получи титлата Агатополски. Кандидатурата на архимандрита за ръкополагането му в най-високия духовен сан е издигната от Сливенския митр. Йоаникий. След хиротонията епископ Йеротей ще бъде назначен за викарий на Сливенския владика.

Хиротонията ще бъде извършена на 1 октомври, на празника Покров Богородичен, в Сливен.

Архимандрит Йеротей допринесе много за обновяването на Поморийския манастир и превръщането му в център на християнския живот в региона. Всяка година в него се провеждат детски християнски лагери.

Архимандрит Йеротей (Ивайло Косаков) e роден на 1 февруари 1977 г. във Велико Търново. Завършил е паралелния курс на Софийската духовна семинария през 2003 г. Постриган е за монах на 22 декември 2003 година от Сливенския митрополит Йоаникий и е зачислен към братството на манастира “Св. вмчк Георги“  в гр. Поморие. Духовен старец му е архим. Теодосий от Поморийския манастир. Ръкоположен е за йеродякон на 11 май 2004 г. в храм “Св. Кирил и Методий“ в Бургас , а за йеромонах – на 16 май същата година в храм “Св. Богородица” в Несебър от Сливенския митрополит Йоаникий. От 1 януари 2005 г. е игумен на манастира “Св. вмчк Георги” в Поморие. От 6 май 2008 г. е архимадрит. Завършва катедра „Теология” на Шуменския университет ”Епископ Константин Преславски” през 2010 г., в момента е докторант по богословие в същия университет, а интересите му са в областта на църковната история и по-специално по нашето Черноморие.

Не е ясно, каква ще е съдбата на сегашния Сливенски викарий, Проватски епископ Игнатий, който беше ръкоположен именно за помощник на митрополит Йоаникий. Епископ Игнатий стана скандално известен около изборите на Варненски митрополит. Тогава той се увлече в предизборната надпревара и изявите му в медиите злепоставиха висши духовници. За да избегне наказателно производство от страна на Св. Синод (като съдебна инстанция за архиереите), той поиска безпрецедентен 2-годишен отпуск и според неофициални сведения сега се намира като частно лице на о. Кипър, но не участва в църковния живот там.


Дискутиране на статията във форумите (5 отговора).

Св. Силуан Атонски ще бъде честван тържествено в Гигинския манастир

User Rating:  / 16
10321796 10202128257270874 93059476239404759 oТази година всенощното бдение за празника на новата манастирска църква „Св. Силуан Атонски” в Църногорския (Гигинския) манастир ще бъде отслужено на 19 септември, в петък срещу събота. Светата Литургия ще бъде в събота, на 20 септември, от 9:30 ч. сутринта. Изместването на службата срещу почивен ден се налага за улеснение и удобство на миряните, което желаят да участват в празника.
 
Великият атонски подвижник на благочестието св. Силуан, който е служил в руския манастир „Св. Пантелеимон”, се е упокоил в Господа на 24.9.1938 г. В Гръцката православна църква и в манастира „Св. Йоан Предтеча” в Есекс, Великобритания, който е в юрисдикцията на Вселенската патриаршия, неговата памет се чества всяка година на 24 септември. В календарчето на БПЦ незнайно защо е отбелязана датата 11 септември, което е числото, съответстващо на деня на неговата кончина, но по стария, юлиянски календар.
 
Новата манастирска църква е засега единствената в България, посветена на св. Силуан. Подвижникът е известен със своя висок молитвен живот, заради който Всемогъщият Бог го е дарил с частичка от Своята преизобилна любов към цялото творение. Записките на светеца вече десетилетия са вдъхновение за много хора по света да поемат по пътя на душеспасението, а не малко са и тези, които са пристъпили към монашеската схима. Св. Силуан е бил обикновен руски мужик и се е отличавал с простота на характера и мислите, поради което някои по-ригористично настроени богослови и фарисейско-зилотски среди отричат светоотеческата автентичност на неговия духовен подвиг. На тях не им харесва това, че светецът не раздава нашироко еднопосочни билети за ада.
 
На снимката: Богослужение в новия манастирски храм „Св. Силуан” по време на тържествата за 200-годишнината на Гигинския манастир, юни 2014 г.

„Чисти сърца” започнаха новата духовна учебна година (фоторепортаж)

User Rating:  / 4

IMG 6412За шести пореден път Младежки православен център „Чисти сърца” откри новата духовна учебна година в Деня на мъчениците за вяра децата Вяра, Надежда, Любов и майка им София – на 17 септември. В катедралния храм „Св. Висарион Смоленски” в Смолян протойерей Запрян Шиков и отец Васил Маджаров отслужиха водосвет за здраве и благоденствие на децата, родителите и учителите. Детският хор „Чисти сърца” и деца от групите по вероучение изпълниха кратка песенно-поетична програма за празника.

Към децата специално се обърна областният управител инж. Димитър Кръстанов с думите: „Ние сме тук, за да изразим нашата  благодарност и нашата признателност към всички вас от Младежкия православен център „Чисти сърца”, на вашите ръководители, на всички онези, които полагат усърдие, за да се изучават, разпространяват и утвърждават християнските ценности, за да се привличат нови млади хора в Българската православна църква, за да бъдат по-добри, по-честни, по-достойни дните ни. Нека не забравяме, че надеждата, вярата и любовта трябва да ни водят към повече човечност, към повече почтеност и това да бъде во  век. Благодарим ви за това, което правите!”.

Продължение: „Чисти сърца” започнаха новата духовна учебна година (фоторепортаж)

На о-в Малта беше учредена Българска църковна община

User Rating:  / 8

St. Nikolas - Valletta 1С благословението на Западно- и Средноевропейския митр. Антоний в гр. Валета на о-в Малта беше учредена Българска православна църковна община „Св. Георги Софийски”. Това не е първата църковна структура на българите там. Българската църковна община на о-в Малта се създава формално през 2009 г., но тя не е станала част от българската Западно- и Средноевропейска епархия на БПЦ, а съществувала само фиктивно, не успяла да стане духовен център на сънародниците ни там. Сега нови хора се заеха общината дейно да заработи.

На 13.9.2014 г. на събрание на българите във Валета е взето решение животът на общината да бъде възстановен и са проведени избори за нови църковни настоятели. Желанието на българите е общината да е действаща и начело да има свещеник, който ще им помага да водят деен християнски живот.

Новата община се обгрижва духовно от о. Емил Ангелов, който е енорийски свещеник и на българите в Рим. Той беше изпратен в Малта от митрополит Антоний, за да проведе изборите за нови църковни настоятели на общината във Валета. В църковните избори са участвали 34 православни българи, избрани са четирима настоятели на общината. Изборният протокол и цялата документация е изпратена за преглед и одобрение в Западно- и Средноевропейска митрополия.

Продължение: На о-в Малта беше учредена Българска църковна община


Дискутиране на статията във форумите (4 отговора).

Архимандрит Герасим пое длъжността главен секретар на Св. Синод (обновено със снимки)

User Rating:  / 23

DSC 3145Днес Св. Синод определи официално йеромонах Герасим за главен секретар на Св. Синод. През месец юни той беше назначен за помощник на митрополит Наум, който беше помолен да продължи да изпълнява длъжността и след избора му за Русенски митрополит и половин година съвместяваше двете длъжности. Днес в старинния храм „Св. София” йеромонах Герасим беше възведен в архимандритски сан от Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит.

DSC 3166Архимандрит Герасим (Георгиев) е роден на 2 ноември 1979 г. в София. Завършва 31-о средно училище за чужди езици и мениджмънт „Иван Вазов” в София с профил немски език, владее и английски език. След това завършва Националната академия за театрално и филмово изкуство „Кръстьо Сарафов”, а през 2007 г. постъпва като послушник в Дивотинския манастир. За монах е постриган на празника Зачатие на св. Анна, 9 декември 2009 г.

На 18 октомври 2012 г. с благословението на тогавашния Български патриарх и Софийски митрополит Максим и по решение на Св. Синод е изпратен да прави магистратура по богословие във висшето училище на Руската православна църква в Москва за следдипломно богословско образование, наричано „Общоцърковна аспирантура и докторантура Св. Кирил и Методий”.


Дискутиране на статията във форумите (2 отговора).

Празникът на София почетен от Негово Светейшество Българския патриарх Неофит и митрополити на БПЦ (фоторепортаж)

User Rating:  / 10

DSC 3169Негово Светейшество Българският патриарх Неофит, синодни архиереи и епископи на БПЦ взеха участие в тържествата по повод празника на светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов, който се чества и като Ден на столицата София. Официалното тържество се проведе на площада пред патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски” и на него присъстваха президентът Росен Плевнелиев, министър-председателят Георги Близнашки, кметът Йорданка Фандъкова, членове на правителството, политици, представители на академичната общност, общественици и др.

Браницкият еп. Григорий, викарий на Софийския митрополит, извърши водосвет и поръси гостите на тържеството и представителните воински части.

Преди това в старинния храм „Св. София” епископ Григорий оглави празничната св. Литургия, в която му съслужиха столични свещеници и храмовото духовенство. Молитвено участие в богослужението взеха Негово Светейшество патриарх Неофит и синодни архиереи, които от вчера започнаха няколкодневни заседания.

Продължение: Празникът на София почетен от Негово Светейшество Българския патриарх Неофит и митрополити на БПЦ...


Дискутиране на статията във форумите (3 отговора).

Украинската църква канонизира нови светци

User Rating:  / 7

C0V nc8tQ3IНа своето редовно заседание Св. Синод на Украинската православна църква под председателството на Киевския митрополит Онуфрий взе решение за причисляване към лика на светците на Полтавския и Переяславски епископ Иларион (Юшенов) († 1904 г.) и на блажения Вартоломей Бондаренко (или Чигирински) († 1931 г.). Председателят на синодната комисия по канонизациите Херсонски архиеп. Йоан е запознал архиереите с живота на двамата новопрославени светци и с близо вековното народно почитание към тях. Паметта на юродивия Вартоломей ще се чества два пъти – в деня на неговата смърт 4 (17) октомври и откриването на мощите му 7 (20) февруари.

160px-Stefan cel_MareОсвен това в църковния календар на Украинската православна църква ще бъде включен и св. Стефан III Велики – молдовски владетел, който беше канонизиран от Румънската православна църква през 1992 г. Почитта към него е много разпространена в Украйна, на него са посветени и много храмове. Това е причината той да бъде включен в местния църковен календар. Паметта му се чества на 2 (15) юли. Св. Синод е приел иконографските изображения на новопрославените светци, както и тропар, кондак и молитва към тях.

На снимката: Полтавски епископ Иларион

 

Седмицата на православната книга тази година привлече и висока делегация от Зографския манастир

User Rating:  / 7

IMG 1310Български монаси от атонския манастир „Св. Георги Зограф” тази година взеха участие в проведената във Варна Седмица на православната книга.

Игуменът на св. обител архимандрит Амвросий, библиотекарят йеродякон Атанасий и първият епитроп йеромонах Висарион се срещнаха с участниците и гостите на Седмицата на православната книга в пленарната зала на Община Варна.

Йеродякон Атанасий изнесе беседа на тема: „Историята между времето и вечността”, в която сподели свои размисли върху историческата концепция на св. Паисий Хилендарски и неговата „История славянобългарска”. Монахът, който е възпитаник на СДС и на Философския факултет на СУ, отбеляза, че книгата на св. Паисий остава засега единствената история на народа ни, написана от християнска перспектива. Въпреки неизбежните анахронизми и исторически неточности, тя може да се разглежда като „програмен” документ, макар че в своя най-съществен аспект тя остава една непоследвана програма. Историческото съчинение на Паисий, изградено в християнски дух, не противопоставя българите на другите народи, а изхожда от идеята за единството на човешкия род. Той представя историята на нашия народ в перспективата на универсално-християнския свят, в който ние сме участници. По отношение на църковните дела в Паисиевата история се наблюдават два плана. Единият е църковно-политически, например, симонията, заради която българите са извоювали правото на автокефалия, както и „злобата” на „гръцките владици” към българското им паство в периода на турското робство, които „с турска сила, а не според архиерейските правила вършат несправедливости и насилие спрямо българите”. Отец Паисий, обаче често излиза от плана на „политическата” църковност и това се случва, когато насочва вниманието си към светците и тяхното всеобщо дело. Според йеродякон Атанасий, полемиката на отец Паисий с останалите православни народи е спор не между чужди, но между членовете на едно семейство.

Отец Атанасий подчерта, че след Възраждането гледната точка към нашата история се променя и тя става националистическа. Според светогорския монах представата за нашето минало е представа за самите нас и следва да се стремим да не я изкривяваме, защото по този начин вредим преди всичко на себе си като народ.

Продължение: Седмицата на православната книга тази година привлече и висока делегация от Зографския манастир


Дискутиране на статията във форумите (2 отговора).

Българските митрополити благословиха учениците в първия учебен ден

User Rating:  / 9

1410794801Много училища в страната отбелязаха първия учебен ден с празнични водосвети.

Неврокопският митр. Серафим благослови началото на новата учебна година в Природоматематическата гимназия „Акад. С. Корольов” в Благоевград. На тържеството присъства и президентът Росен Плевнелиев, който също е бил ученик в Математическата гимназия. „Придобивайте духовни ценности, без които не се създават личности. Изграждайте в себе си готовността да се трудите за създаване на един по-справедлив, по-мирен, по-свободен и изпълнен с добродетелни хора свят. Не забравяйте, че проблемите в света се появяват не толкова поради липса на знания, но преди всичко заради липса на добродетели. Народът ни се нуждае от мъдри и добродетелни хора, иначе няма да имаме надежда”, каза митрополит Серафим.

indexРусенският митрополит Наум откри с водосвет учебната година в Основно училище „Васил Априлов” в Русе, където бе поканен от директорката г-жа Гергана Григорова. Той бе придружен от прот. Йоан Иванов и от Росица Георгиева, старши експерт по Религия в РИО – Русе. Митрополитът пожела на учениците да постоянстват в придобиването на знания, което ще допринесе за тяхното духовно и интелектуално израстване.

Ловчанският митр. Гавриил отслужи молебен в Гимназията за изучаване на чужди езици „Екзарх Йосиф І” в Ловеч. На откриването на учебната година присъства областният управител Милко Недялков. Откриването мина под знака на благотворителната кампания, организирана от децата под надслов "Бъди ангел за Ангел” в помощ на техния съученик Ангел, който страда от онкологично заболяване.

Старозагорският митр. Галактион благослови учениците на СОУ „Максим Горки” в Стара Загора, където по традиция през последните 12 години той открива новата учебна година.

Започва дело за собствеността върху църквата „Св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат” в Добърско

User Rating:  / 8

52fb2316123e1 largeВ Районния съд в Разлог започна дело, в което страни са Неврокопска св. митрополия, представлявана от митрополит Серафим, и Националният исторически музей, представляван от неговия директор Божидар Димитров, съобщи Българското национално радио. Неврокопска митрополия иска храмът „Св. Теодор Тирон и Теодор  Стратилат” в разложкото с. Добърско да стане църковна собственост. Митрополията настоява културното министерство да предаде църквата на митрополията въз основа на нотариален акт от 2003 г. Противниците на това намерение твърдят, че ако храмът стане действащ, това ще принизи неговия статут, докато сега местната власт се бори той да стане защитен обект на ЮНЕСКО. Освен това богослужението и паленето на свещи щели да увредят стенописите.

Продължение: Започва дело за собствеността върху църквата „Св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат” в Добърско

До края на януари храмовете връщат лихви по европроектите

User Rating:  / 2

Image 4307408_407Българските свещеници ще трябва да върнат във фонд „Земеделие” натрупани лихви по залежали проекти за реконструкция и ремонт на храмове. Крайният срок за това е 31 януари 2015 г. или 5 дни след като е поискано пълното изплащане на евросубсидията. Това стана ясно от думите на шефа на фонд „Земеделие” Лозана Василева, която присъства на семинар за църковни проекти в Рилския манастир в края на миналата седмица.

Без връщане на натрупаните лихви храмовете няма да получат евросубсидия.

Какъв е проблемът? Европравилата позволяват 50% от субсидията за реконструкция да се получи от съответния храм авансово, дори преди избор на строител. Парите постъпват в банкови сметки и започват да се трупат лихви, а има случаи, при които изборът на строител се бави дори и до 1 година.

Продължение: До края на януари храмовете връщат лихви по европроектите

Професор Иван Желев чества 70-годишен юбилей (обновено)

User Rating:  / 47

 MG_5968През този месец проф. Иван Желев, известният богослов, църковник и общественик, навърши 70 години. Своя юбилей той отбеляза сред близки приятели, съратници и роднини. С джинджифирова ракия и червено вино от Бачковския манастир домакинът посрещна своите гости, които му пожелаваха здраве и дълги години живот, за да се радва на своите наследници и на плодовете на своя труд.

Професор Желев е преподавател по Нов Завет в Богословския факултет на Софийския университет, специалист по новозаветен гръцки език, църковен журналист, бивш Директор на дирекция Вероизповедания към МС, председател на Ефория „Зограф”, член на много неправителствени организации, работещи за развитие на културата, църковната просвета и богословието.

Негово Светейшество Българският патриарх Неофит също поздрави юбиляра. В поздравителното си писмо той казва: „Уважаеми проф. Желев, в този паметен за Вас ден, в който отбелязвате своята 70-годишнина, приемете моите искрени пожелания за здраве и сила, бодрост на духа и помощ от Бога в по-нататъшните Ви трудове в областта на богословската наука и добри приноси за благото на Църквата Христова. На многая лета!”.

Продължение: Професор Иван Желев чества 70-годишен юбилей (обновено)


Дискутиране на статията във форумите (3 отговора).

 Не сте регистрирани в системата.

Нашите партньори

Neterra


Копирането на статии от "Двери на Православието" в други Интернет сайтове е разрешено единствено при коректно посочване на първоизточника.