Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)

EF060BEEF5E9790155A2C1F6C53B7C899FEEBE24DE8887A52Bpimgpsh fullsize distrВчера, 29 май, далеч от родно място и дом скоропостижно се е поминал на 58-годишна възраст Милко Борисов Печатиков, един от членовете на настоятелството на българската православна общност в Цариград/Истанбул. Той е бил на екскурзия на остров Куба със своето семейство и брат си, който живее в САЩ. Получил е усложнение на старо заболяване и след няколкодневни опити на лекарите да го спасят вчера се е упокоил.

Милко е от стар цариградски български род. Роден е 10 декември 1957 г. в българско семейство на брега на Босфора от родители Борис и Маргарита, на която се наложи да преживее и тази мъка. Женен беше от 1985 г. за Марушка Райкова, имат един син - Андрей, който завършва университет в Канада и на път за неговото абсолвентско тържество са били поканени от брата на Милко да отидат на екскурзия в Куба.

Покойният много милееше за всичко българско сред критично намалялата ни общност и затова трети мандат беше член на настоятелството, като изпълняваше и длъжността ковчежник. За заслугите си към българската общност и православните ни църкви в Турция през 2012 г. той беше награден с отличието на Министерството на външните работи на Р. България "Златна лаврова клонка".

Цялата статия: Почина Милко Печатиков, настоятел в българската общност в Цариград

4.2 1 1 1 1 1 Rating 4.20 (5 Votes)

29 Mai 2016 63На 29 май ставрофорен иконом Виктор Иванов Цимер отслужи св. Литургия в чест и памет на светите равноапостолни и славянобългарски просветители Методий и Кирил в българската православна църква в Регенсбург. Иподякон Петър Иванов подпомогна с пението си малкия български хор в храма.

С благословението на Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний от 1 април отец Виктор пое отново пастирската грижа за българската емиграция в Регенсбург и околностите му. В своята проповед на св. Литургия енорийският свещеник призова богомолците да почетат паметта на светите братя Кирил и Методий и тяхното равноапостолно дело, като определи техния принос като уникален в духовен и исторически смисъл. С идването на учениците на светите братя - Климент, Наум, Горазд, Сава и Ангеларий в родината ни, започва масовата просветителска дейност в пределите на тогавашна България. Делото на светите братя Методий и Кирил спомага за трайното разпространяване в пределите на Европа на идеята за проповядването на християнското учение на роден език. Нещо повече, делото им  устоява на трудностите и изпитанието на времето и се запази, като здрав мост в поддържането и развитието на междукултурния и междурелигиозен диалог.

Цялата статия: Честване на св. равноапостолни просветители Методий и Кирил в Регенсбург

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)

Basilika aussen01 03На 28 май Българските православни общини в Германия "Св. Климент Охридски" от Мюнхен и „Св. Кирил и Методий“ от Щутгарт взеха участие в тържественото честване на Методиевите дни, отправяйки се на традиционното поклонническо пътуване до град Елванген.

Празничният ден започна с благодарствен молебен в катедралния храм "Св. Файт", отслужен от отец Сергий - енорийски свещеник в БПЦО "Св. Кирил и Методий" в град Щутгарт .

След службата за поклон пред паметта и делото на двамата славянски равноапостоли, българите се отправиха към параклиса на свети Методий. Там беше отслужен водосвет и под звуците на Химна на славянските просветители, участниците получиха благословението на отец Сергий чрез поръсване и пожелание за многая лета.

Цялата статия: Две български църковни общини участваха в Методиевите празници в Елванген, Германия

4.75 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (4 Votes)

indexШестата майска среща по проект "Съпричастност", осъществяван от варненския Духовно-просветен център "Св. архангел Михаил", ще се проведе на 30 май от 18 ч. в залата на центъра. Темата, по която гостите ще разговарят със свещеника Василий Шаган, психолозите Милена Петрова, Емилия Бойчева и отговорника за младежта във Варненска митрополия Борислав Аврамов, е „Радостта от общуването”.

Този път темата на разговора е  формулирана „позитивно”, тъй като участниците в срещите до сега отбелязват, че „въпросите, които се разглеждат, са все мрачни и проблематични”, а хората имат нужда от светлина и надежда в живота си.

Досега в рамките на проекта са били разгледани темите: Гордост и контрол, Депресията, Обида и прошка, Самотата.

Проект "Съпричастност" на Духовно-просветен центъра "Св. архангел Михаил" във Варна може да се опише като Лесен начин за връзка със свещеник и психолог от вкъщи по всяко време. Всеки може да зададе своя въпрос на страницата на проект "Съпричастност" към сайта на Духовно-просветния център. Инициативата се финансира от фондация „Комунитас”.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (4 Votes)

sv. Luka vlakВ един от най-отдалечените райони на Русия - Красноярския край (Източен Сибир) обикаля необикновен влак. Това е Влакът на здравето или още Влак - консултативно-диагностичен център, носещ името „Доктор Войно-Ясенецки св. Лука". Маршрутът на Влака-медицински център преминава през местата, където е живял и работил св. Лука Войно-Ясенецки (известен още като св. Лука Кримски), често наричан „Хирургът в расо“ и „Светителят-хирург“.  

Гениален хирург, затворник в сталинските лагери, консултант в над 30 болници по време на Втората световна война, св. Лука Кримски е канонзиран през 2000 г. за светец от Руската православна църква. Толкова много изцеления се случили по молитвите към св. Лука, че го канонизирали, въпреки че от смъртта му били изминали само 39, а не изискващите се по традиция 50 години. Мощите му днес се съхраняват в катедралния храм "Св. Троица" в Симферопол.  

Цялата статия: Влак на здравето "Св. Лука" носи изцеление на жителите на Източен Сибир

4.33333333333 1 1 1 1 1 Rating 4.33 (12 Votes)

article 25754 131276Вчера следобед на Света гора пристигна руският президент Владимир Путин, за да вземе участие в тържествата по повод 1000-годишнината на руското монашеско присъствие на Света гора. Той беше посрещнат в главния светогорски храм, т. нар. Протат, от всички игумени на 20-те манастира и техните представители, което е изключение от светогорския типик, който предвижда такова посрещане само за Вселенския патриарх като епископ на Света гора (игуменът на Зографския манастир архим. Амвросий по това време беше в България - б. р.). От името на Вселенския патриарх Вл. Путин беше посрещнат от Милетския митрополит Апостол. Руският президент се поклони на най-голямата светиня в Карея - иконата на св. Богородица "Достойно ест", след което монасите отслужиха благодарствен молебен. 

Протепистатът (председателят на свещената епистасия) на Света гора монах Павел Лавърски говори в словото си за общите духовни и религиозни връзки между Русия и гърцизма, за общия път на двата народа, както и за свързващите ги понтийски гърци (става дума за гърци, живеещи на територията на Русия от векове - по крайбрежието на Черно море; или живели по крайбрежието, но разселени от Сталин - б. р.). "Тези поколения гърци свързват Гърция с вашата страна. Света гора винаги е била място за среща на двата народа и място за подвизаване на руски монаси. Много монаси с руски произход се отличават със своя строг подвиг и мисионерска дейност. Днес живеем във време, когато тероризмът и религиозният фанатизъм подлагат на изпитание световния мир, затова е наложително сътрудничеството между народите, за да съжителстват мирно".

Цялата статия: Тържествено посрещнаха Владимир Путин на Света гора (обновено)

4.28571428571 1 1 1 1 1 Rating 4.29 (7 Votes)

2224Децата от неделното прицърковно училище в Русе да провеждат временно часовете си в Зала 1 на Областна администрация. Това беше темата на срещата на областния управител доцент д-р Стефко Бурджиев и Русенския митрополит Наум, която се проведе вчера, съобщава регионалното издание Бряг. Двамата се съгласиха, че до следващата седмица трябва да бъде уточнен редът за ползване на залата, за да се осигури качествено провеждане на занятията. Митр. Наум припомни, че са в ход дейностите по реновиране на помещението към параклиса на храм "Св. Троица", където обикновено се провежда неделното училище с децата. Русенският митрополит запозна доц. Бурджиев и с дейностите по изграждане и завършване на църквата "Св. Димитър Басарбовски", чието освещаване трябва да бъде между 1 и 15 октомври т.г. На срещата бе засегнат въпросът за състоянието на пътя до храма и предложението за осъществяване на рехабилитационни дейности по него. Областният управител се ангажира да придвижи въпроса до отговорните за осъществяване на ремонта лица.

 

 

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)

sinodos antioxeia 2На редовно заседание на Св. Синод на Антиохийската патриаршия е решено въпросът за спора с Йерусалимската патриаршия за юрисдикцията върху Катар временно да бъде "замразен", за да може Антиохийският патриарх Йоан да участва нормално в работата на Всеправославния събор през юни на о. Крит. Спорът е прехвърлен за разглеждане в специална синодална комисия, което фактически освобождава патриарх Йоан от задължението да се ангажира с неговото разрешаване по време на Всеправославния събор. По този начин антиохийската църковна делегация, включваща 24 архиереи, водени от патриарха, може да замине за Крит. Счита се, че решението е в отговор на призива на Вселенския патриарх Вартоломей Всеправославният събор да се проведе "в дух на братска любов и единство".

Антиохийският св. Синод е изразил и гореща благодарност към Гръцката църква и правителство за помощта, която оказват на сирийските бежанци.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)

i400В отговор на молба на Неврокопския митрополит Серафим в епархията му в неделя ще бъдат донесени мощи на един голям подвижник на Христовата вяра – преподобни Дионисий Олимпски (16 в.). Братството на неговия манастир в подножието на планината Олимп ще изпрати за няколко дена светите мощи на подвижника за благословение на вярващия народ по долините на реките Места и Струма.

Светинята ще бъде посрещната в град Гоце Делчев в неделя, 29 май, а в следващите дни тя ще посети петте духовни околии на епархията, което ще даде добра възможност на повече богомолци да се поклонят и да измолят помощ от светеца.

Навсякъде, където пристигат мощите, ще бъде отслужвана вечерня с молебния канон на св. Дионисий Олимпски и св. Литургия на следващия ден. Следобед на 3 юни светите мощи на преподобния ще бъдат върнати в гръцкия манастир „Св. Троица“ на Олимп, който самият светец е построил в около 1542 г.

Програмата за пребиваването на мощите на св. Дионисий Олимпски в Неврокопска епархия и за поклонението пред тях е:

Цялата статия: В Неврокопска епархия ще посрещнат мощите на св. Дионисий Олимпски

3.66666666667 1 1 1 1 1 Rating 3.67 (3 Votes)

Архиерейският събор на Сръбската православна църква се събра на своята редовна годишна сесия от 14 до 25 май т. г. Заседанията са се открили официално в Печката патриаршия, Косово, след съборна света литургия. След това сръбските архиереи начело с патриарх Ириней са били в Призрен, също в Косово, за откриване на обновената духовна семинария. Накрая заседанията са продължили в патриаршията в Белград.

Основна тема на обсъжданията е бил Всеправославният събор на о. Крит. Архиерите са приели текст, който отразява тяхната принципна позиция по всички важни въпроси, които ще бъдат обсъждани на Събора. Тази позиция ще бъде в скоро време публикувана.

Сръбската църква започва също така подготовката за отбелязването на 800-годишнината на независимата Сръбска църква (1219-2019 г.), в което ще вземат участие държавната власт на Сърбия и Република Сръбска, научни и културни институции.

Архиереите са изслушали и доклада на Черногорския митр. Амфилохий за подготовката на тържествата по повод 1000-годишнината от мъченическата смърт на св. Йоан Владимир, които ще се проведат през септември т. г. в гр. Бар, Черна гора, и на които ще бъдат поканени представители на всички поместни православни Църкви. Сръбските архиереи създават и орден на св. крал Йоан Владимир, който ще се присъжда на изповедници на вярата.

Сръбските владици са отчели и добро състояние на религиозното образование в страната с малки изключения в няколко училища, в които се осъществява дискриминация по отношение на религиозното образование.

Цялата статия: В Печ и Белград се проведе Архиерейският събор на Сръбската църква

4.2 1 1 1 1 1 Rating 4.20 (5 Votes)

sabor515Сръбската патриаршия реши да постави за обсъждане на Всеправославния събор своите проблеми с Румънската патриаршия, която от години претендира да обгрижва румъноезичното население в сръбските области Крайна и Банат. В тези райони служат румънски клирици в повече от 80 румънски енории и 17 манастира, а през 1997 г. бе ръкоположен и румънски епископ за градовете Неготин и Бор с официален титул епископ на Епископия Дакия Феликс.

На завършилото на 25 май т.г. заседание на Архиерейския събор на СПЦ сръбските йерарси заявяват, че след многобройни и безрезултатни разговори с Румънската патриаршия накрая са решили да поставят въпроса на Всеправославния събор и ако проблемът не бъде разрешен, ще прекъснат евхаристийно общение с Румънската патриаршия.

По принцип Правилникът на Събора не предвижда възможност за включване на нови теми в дневния ред, но не само Сръбската патриаршия, а и други църкви възнамеряват да поставят за обсъждане наболели проблеми в междуправославните отношения. Без съмнение това ще бъдат Антиохийската и Йерусалимската патриаршия, които спорят за юрисдикцията в Катар. По все още неофициална информация гръцките йерарси също са решили на извънредното събрание на Йерархията да предложат промени в проектодокумента за предоставянето на автономия, по който се считаше, че съществува пълно съгласие между Църквите. Решението на митрополитите е свързано със статута на северните гръцки митрополии в т.нар. "Нови земи", които са под духовната юрисдикция на Вселенската патриаршия.

 

4.66666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (12 Votes)

indexПрез този месец уважаваният учен и дългогодишен преподавател в Духовната академия и Богословския факултет на СУ "Св. Климент Охридски" проф. д-р Антоний Ангелов Хубанчев навърши 80 години. Той е една от знаковите личности, работили в областта на българското богословие през последния половин век. Проф. Хубанчев продължава да е неуморен учен, който следи развитието на богословието, вълнува се и участва в църковния и обществения живот, като запазва своята критичност и бодър дух.

За „дългогодишната му учебно-преподавателска и научно-изследователска дейност в областта на богословските науки” на 3 декември 2008 г. е почетен от Софийския университет с почетния знак (със синя лента).

По повод своя 80-годишен юбилей проф. Хубанчев написа: "Господи, частицата време, която Ти си ни дал на тая Земя, е дар тъй скъпоценен и  неудържимо преходен!... Отминаващите години, изпълнени с горест или с щастие, дните отлитащи и часовете на преживяните дни ни принадлежат и ние съществуваме във времето... Вседържителю, дай ни сили в преходността на миговете бързотечни да намерим спасителния  брод към Теб, към Твоята любов и истина, за да дадем искрица светлина и радост на хората, които срещаме и отминаваме през земния си път!"

Цялата статия: Проф. д-р Антоний Хубанчев на 80 години

3 1 1 1 1 1 Rating 3.00 (6 Votes)

article 2Днес Руският патриарх Кирил пристигна в Света Гора, където осъществява поклонническо пътуване, според официалната информация. Той бе посрещнат в столицата Карея от светогорската управа и взе участие в тържествен молебен в главния храм, наричан "Протат" (Протатон) по титлата на първия - прот(ос) - от атонското ръководство.

"През всички изминали столетия Св. Гора е подкрепяла руското монашество. За всички народи в историческа Русия тази духовна връзка има първостепенно значение. Моля всички светогорци да се молят за нашата Църква", каза Московският патриарх в обръщението си към духовниците.

Той добави, че в поклонническото пътуване заедно с него участват игумени и предстоятели на най-важните манастири на Руската църква, "за да благодарим на Бога за Неговия дивен промисъл за руското монашество, да почетем паметта на светогорците, които в продължение на десет века запазиха многонационалния характер на Света Гора".

"Днешният свят, раздиран от противоречия и конфликти, има остра нужда от примера на съгласие и умиротворение, което се постига чрез отричане от себелюбието и оправдаването на греха. Светогорската монашеска традиция дава този пример", подчерта патриархът.

Цялата статия: Патриарх Кирил пристигна на Света Гора

4 1 1 1 1 1 Rating 4.00 (4 Votes)

44442С благословението на Видинския митрополит Дометиан на 28 май, събота, от 10 ч. в катедрален храм „Св. вмчк Димитър Солунски“ във Видин ще бъдат извършвани безплатни кръвни изследвания на жители на града и региона. Желаещите ще получат също така безплатна медицинска помощ и консултация.

Изследванията ще бъдат правени от специализиран екип от Румъния, от централната болница на гр. Каракал. Медиците идват във Видин с благословението на Слатинският епископ Севастиян и със съдействието на румънската фондация „От техните сърца за твоето сърце“, а ще бъдат водени от отец Йон Ягару, болничен свещенослужител.

Благотворителното мероприятие ще започне със света Литургия, която ще се отслужи от 8.30 ч. и ще бъде оглавена от архимандрит Исаак.

Организаторите напомнят, че изследванията се правят на гладно.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (4 Votes)

13221528 1012997032082735 5041307055478442967 nОт 17 до 22 май в полския град Бялисток се проведе традиционният фестивал за църковна музика "Хайновка". Българският камерен хор към БАН спечели третото място от престижния хоров конкурс. Музикалната формация с диригент  Мария Вълчанова- Любенова се състезаваше с още 33 хора от Европа, Русия, Украйна, Австралия и Дубай. Конкурсът е единственият в Европа, който е насочен изцяло към православната музика и се провежда за 35-та поредна година. Хоровите формации се състезават в няколко категории - църковни, професионални, академични и аматьорски хорове.

Цялата статия: Камерният хор на БАН с изключителен успех на музикален фестивал в Полша

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.