2 users and 1461 guests online
 
Вход чрез Facebook
 

Жажда за духовни водачи

User Rating:  / 29
PoorBest 

1509908 633730693352939 765774290 nРазмисли по повод предаването „Вяра и общество” от 1 февруари 2014 г.

Спирам се само на факта за личните връзки между миряни и духовници (в предаването – монаси) и произтичащите понякога скандални факти. Бяхме смаяни през последните месеци от порноклипчета и други недостойни действия. Надявам се лично аз това да е последното, да е дъното, върху което да започне ново съграждане на доверие. Разбира се, всички ние да го направим заедно. Народът ни не случайно е казал за обицата на ухото. Но е казал ухото, а не сърцето. Ние трябва да си я сложим на сърцето. Като казвам ние, имам предвид тези, които сме едно – Църквата в лицето на клира и миряните. Макар че сме едно, но функциите ни в Църквата са различни. Едните са предстоятели, водачи, а другите сме водени, поучавани. Едните са водещи, пастири, а другите сме боголюбиво паство. И е прекрасно, когато (или ако) имаме добър водач, когото чувстваш като Божи пратеник и си заслужава да го следваш. Слава на Бога!

Едно сме в Църквата, обединени от желанието и молитвата да видим Божия дом и в сърцето си, и навън неосквернен, незасегнат, макар че ние постоянно го оскверняваме. Защото ни липсва личният пример на духовниците като всецяло въздействие. Или го има, но не е достатъчен. Необходим ни е светлият пример на духовното войнство – епископи, свещеници, монаси. На тези, които имат благодатта и правото да поучават. Когато Христос изпраща учениците Си, не им казва да видят, какво правят народите, а им казва: „Идете, научете всички народи!” (Мат. 28:19). Научете с личния си пример, с Божието слово!

В предаването „Вяра и общество” от 1 февруари, ако сме успели да схванем правилно, имаше скрито послание – да си кажем болката без срам и да продължим да живеем и се трудим на Божията нива, заличавайки следите на злото. Разговорите и откровенията звучаха твърде различно от тези в обществото, натегнати от протести и недоволства. Те бяха без дежурното обобщение, че гласността е опит да се злепостави Църквата. Напротив. Говореха млада мирянка, брат на монахиня, митрополит… без гняв, без обида, без мерзост, а с болка и съчувствие. Говореха с болка от случилото се и от понасянето й сега. С болка от наранената вяра и необходимостта да се справим с нея, кой както може. И с една увереност, че Бог ще ни помогне.

Глобално погледнато, това, което се случи в Църквата през последните месеци, не е уронващо авторитета й като цяло, защото един, двама или пет не са всички – нали Бог допуска изпитания?! Срамно ще е, ако премълчим фактите като щрауса, заровил главата си в пясъка. Ако няма покаяния и наказания. Ако няма краен резултат, който още повече да ни приближи, да ни вдъхнови с надеждата, че именно Църквата ще е пример и ще ни спаси. Този правдив краен резултат може и да е разковничето!

Примерът ще дойде и от това, как живее и се движи в обществото духовното войнство, от покритието на проповеди и дела, от загърбване на суетата. За разумните миряни не е толкова голямо изкушение, че висши духовници се ползват от материални ценности (все пак сме 21 век), колкото показността и съблазните, които предизвикват. И най-модерната вещ и технология не могат да заменят светлото лице и скромното поведение на един духовник, отзивчивата му грижа на дело да помогне, честността, с която живее и обгрижва вярващите, светлината, която носи с проповядването на Божието слово. Не могат да заменят сигурността, че там някъде, в края на селото или в центъра на града има един дом за тебе, сродни души, с които да споделяте радостта, че сте заедно. Че има Бог, Който е дарил някои да са наши духовни водачи. И които заслужават с радост да ги следваме и слушаме.

За да можете да дискутирате, трябва да влезете в системата.

Вход чрез Facebook


Кратък адрес на настоящата публикация: http://dveri.bg/9ap3r 

Разпространяване на статията:

 

Последно в Двери+

Няма намерени събития.
 
 • sunshine качи нов аватар
  по-малко от минута назад
 • Николай Фенерски: Драги читатели и приятели, много ми е неприятно да го кажа и направя по такъв начин, но поради технически причини събитието в София утре се отменя. Представянето на "1994" ще бъде преместено в януари 2016.
  преди 1 седмица назад
 • Без име 00:00
  Без име
  Без описание
  Въведение Богородично - тропар и стихира
  преди 1 седмица назад
 • Без име 00:00
  Без име
  Без описание
  Рождество Христово - Катавасии - Ангел Иванов Севлиевеца (р. 1809)
  преди 1 седмица назад
 • Любо вече е приятел с ignatii
 • КЪМ ВИТЛЕЕМСКАТА ПЕЩЕРА
  Кирил Апостолов Иванов (незрящ)

  Вечерта света прегърна
  Грейнаха безброй звезди
  Днес блажена нощ настъпва
  Миг тържествен нам вести.

  Там на изток да погледнем
  Най-сребристата звезда
  Там на изток да поемем
  Към онази пещера.

  Повест ангела ни носи
  Екна звездното небе
  Звънкат арфови акорди
  Пеят сладки гласове.

  Бог отваря райски двери
  Днес на тази пещера
  Бог ни кани най-смирени
  Там ще видиме Христа.

  Това стихотворение го писах под точно спазена стъпка, известна в литературата и музиката.
  За декември 2015 година.

  Гр. София
  29.07.2015 г.

  Кирил Апостолов Иванов

  ЧЕСТИТО РОЖДЕСТВО!
  преди 3 седмици назад
 • Без име 00:00
  Без име
  Без описание
  Архангеловден - Величания - глас 5
  преди 3 седмици назад
 • Без име 00:00
  Без име
  Без описание
  Се покаяния, глас 4, възхвала на св. Йоан Рилски от отец Неофит Рилски
  преди 4 седмици назад
 • Без име 00:00
  Без име
  Без описание
  преди 1 месец назад
 

 

И рече старецът...
"Бог слиза при смирените, както водата се стича от хълмовете към долините."
Св. Тихон от Воронеж
   


Не сте регистрирани в системата.

Нашите партньори

Neterra