Карикатури

5 users and 3725 guests online
 
Вход чрез Facebook
 

Англиканската църква назначи за първи път в историята си жена за епископ

User Rating:  / 9

58Англиканската църква назначи жена за епископ за първи път в 500-годишната си история, предаде Асошиейтед прес. Викарката Либи Лейн, която свири на саксофон, обича футбола и е фен на Манчестър Юнайтед, беше назначена за епископ на Стокпорт. Преди пет месеца Англиканската църква позволи на жените да служат като епископи след дългогодишен вътрешноцърковен спор. Решението разочарова консервативните англикани, които през последните години започнаха да се присъединяват към Римокатолическата църква.

Първата стъпка на Лейн на новия пост беше да отправи молитва за жертвите на талибанското клане в пакистанско училище. Новата епископка на Стокпорт заяви, че назначението й е „неочаквана радост”.

Продължение: Англиканската църква назначи за първи път в историята си жена за епископ

Българите в Чикаго може да изгубят църквата си

User Rating:  / 14

Ivan Riski ChicagoИма опасност българската общност в Чикаго да загуби православната църква „Св. Иван Рилски Чудотворец”. Причината според някои е в дългогодишните съдебни споровете за принадлежността на храма, както информира БНР. Но всъщност тези спорове са породени от желанието на най-дейните български православни християни в енорията да се върнат към майката-църква – БПЦ. Защото от основаването си през 1996 г. църквата е под юрисдикцията на Православната църква в Америка, макар свещеникът Валентин Ноцков да служи на български.

Самата сграда на църквата е закупена през 1999 г. Пет години по-късно Георги Иванов, човекът, който дава първоначалната вноска за закупуването на сградата и става гарант на заема, с още няколко членове на църковното настоятелство са отстранени от управата. Започват спорове за принадлежността на църквата и отстраняване на свещеника Валентин Ноцков, които се пренасят в съда и продължават почти 10 години.

Биографията на Валентин Ноцков е доста спорна. Далече преди промените в България той е изпратен от Св. Синод на БПЦ да служи на българите в Чикаго. След това самите българи го освобождават (спестяваме подробностите) и той се връща в Благоевград. Сетне отново отива в Чикаго, но през 2008 г. е низвергнат от Св. Синод на БПЦ като бивш неин клирик, самоволно напуснал енорията си у нас. Въпреки предупрежденията и писмата от църковното му началство Ноцков продължаваше да води службите, а от Православната църква в Америка, по неизвестни причини, не обръщаха внимание на писмата от София за неговото разпопване.

На всичко отгоре наскоро съдът в Чикаго се произнесе, че въпреки настояванията на предишното настоятелство църквата „Св. Иван Рилски Чудотворец” трябва да остане към Православната църква в Америка, а не към Св. Синод на БПЦ. След толкова години, след дълги съдебни битки, погълнали огромни суми за съдебни разходи, разпопването на Валентин Ноцков е признато от ПЦА и той е отстранен. Както показва репортаж на телевизионния канал BiT, службите вече се водят на английски, а свещеникът е от украински произход.

За BiT Валентин Ноцков уверява, че това е временно и че от България (конкретно от Варна) щял да дойде друг свещеник. Но дали това ще стане, или постепенно едната от двете български православна църкви в Чикаго ще бъде асимилирана и американизирана, е трудно да се предскаже.

По материали от novini.bg и други медии

Празнични богослужения за българите в Цюрих (фоторепортаж)

User Rating:  / 11

Zürich 14.12 37На 13 декември българите от швейцарския град Цюрих и околностите му се събраха за обща молитва. С благословението на Западно-и Средноевропейския митр. Антоний двама наши духовници – иконом Виктор Иванов-Цимер и прот. Йордан Пашев, поеха обгрижването на българската емиграция в Швейцария. Засега нашите сънародници в Цюрих се събират за богослужение в сръбския православен храм „Успение на Пресвета Богородица” (Pfarramt „Maria Himmelfahrt”, Glattstegweg 91, 8051 Zürich). Благодарение на съпричастността на сръбския свещеник д-р Мирослав Симеонович и с благословението на сръбския епископ за Австрия, Швейцария, Италия и Малта – Андрей, българите в града, разположен на двата бряга на Цюрихското езеро, имат на първо време дом за молитва.

На 13 декември и о. Виктор и о. Йордан пристигнаха в Цюрих за планираното богослужение на българската общност. Поради непредвидено дяконско ръкоположение в сръбския храм, българите се събраха в библиотеката му, където нашите отци отслужиха тържествен молебен за здраве, успехи и благоденствие на българската емиграция в Швейцария.  

Продължение: Празнични богослужения за българите в Цюрих (фоторепортаж)

В Европа донесоха Витлеемския огън

User Rating:  / 12

friedenslichtДнес в Мюнхен пристигна Витлеемският огън, запален от кандилото над Рождественската базилика във Витлеем. Той ще бъде разпространен в 30 германски града и запален в римокатолически и протестантски храмове, в училища, старчески домове, приюти за бездомни и други социални институции в цяла Германия.

Огънят се взема от кандилата във Витлеемската базилика, където по предание се е родил Иисус Христос. През тази година представител на Йерусалимска патриаршия предаде запалена от кандилата голяма свещ на 9-годишно дете от Австрия. Оттам огънят беше пренесен със самолет във Виена, откъдето се изпраща в Германия и други западноевропейски страни.

Традицията за разпространяването на Витлеемския огън в Западна Европа в навечерието на Рождество Христово датира от 1986 г. и е инициатива на австрийските държавни телевизии и радио. В църквите, където се посреща „светлината на мира от Витлеем”, както се нарича огънят (това се чете и на снимката - б. р.), се събират най-вече деца и техните семейства. След това се прави лития и огънят се отнася за благословение в къщите на хората. През тази година Германските (държавни) железници, с които се разпространява огънят в страната, честитиха официално на германците пристигането на Витлеемския огън и пожелаха той да бъде разпространен без затруднения до всички градове.

В Грузия замироточи икона на стареца Гавриил (Ургебадзе)

User Rating:  / 25

192329.pВ Грузия мироточи икона на преп. Гавриил (Ургебадзе), най-популярния съвременен старец на Грузия, който беше канонизиран за светец от Грузинската църква през 2012 г.

Чудото се случва в дома на младо грузинско семейство с две деца. В репортажа на телевизията на Грузинската патриаршия се казва, че това са млади, вярващи хора, макар и все още невъцърковени.

Те разказват, че са купили иконата на Великден и са я сложили в малкия молитвен кът в дома им. Иконата започнала да мироточи преди три месеца. Мироточенето е много обилно, като мирото тече по цялата повърхност на иконата. А преди седмица, през нощта, стъклото на иконата се пръснало, а мирото продължава да тече. Семейството е занесло иконата на Грузинския патриарх Илия II, който ги е благословил да задържат иконата в семейството си.

„Ние разговаряхме с патриарха. Той каза, че това е велико чудо, което не се случва във всяко семейство. Ние много искахме да знаем, защо стъклото на иконата се счупи от само себе си. Патриархът каза, че вероятно ни е предстояло сериозно изпитание и светецът е взел това изпитание върху себе си и не е позволил то да ни се случи”.

Мирото се събира в съдове, защото е много обилно. Духовниците го събират и помазват с него вярващите, съобщава телевизията на Грузинската патриаршия.

Повече за този грузински светец и изповедник можете да прочетете тук.

Турска община възстановява българска църква

User Rating:  / 16

1Кметството на турския град Къркларели (Лозенград) е отправило молба към Националния исторически музей у нас за осигуряване на материали за българската църква в Лозенград „Св. Никола”, съобщават от музея. Кметството вече е започнало възстановяването й, както личи от снимките, и т. нар. груб строеж е вече завършен. Преди години от църквата са били останали само стените.

Църквата „Св. Никола” е била катедрален храм на българите в Лозенград, които до 1913 г. са били близо 14 000 души. Храмът е един от трите български в града. Към него е имало и училище, съществувало до 1935 г. Община Къркларели предлага съвместни действия на нашето Министерство на културата за възстановяване на храма и на училището като духовни средища.

Директорът на НИМ Божидар Димитров е приел присърце задачата, още повече, че родово е свързан с църквата. „Най-вероятно там са кръстени дядо ми и татко ми, които са от едно лозенградско село”, споделя той.

На снимките: българската църква преди и след началото на реставрацията

Продължение: Турска община възстановява българска църква

Гърция променя статута на Критската православна църква

User Rating:  / 8

5Гръцкото правителство е внесло в парламента предложения за поправки в законопроекта за процедурата за избор на архиепископ на Критската православна църква и нейния статут. И по-конкретно:

  • Променя се процедурата за избор на Критски архиепископ – отменя се изискването Министерството на образованието и вероизповеданията да предлага имената на трима митрополити от Критската църква за избиране на един от тях за архиепископ на Крит. Сега местният синод ще изготвя сам списъка от тримата кандидати, които имат право да бъдат избрани на този пост.
  • Предоставя се право на юридическо лице на Критската църква, която се определя като полуавтономна църква в състава на Константинополска патриаршия.
  • Уточнява се, че ще бъдат в сила и за Критската църква разпоредбите относно енорийските храмове и свещеници, които се прилагат за Гръцката православна църква.
  • Урежда се статусът на периодичния орган на Критската църква, сп. „Апостол Тит”.

На о-в Крит от седем години служи и българският свещеник Иван Добрев, родом от гр. Казанлък.

В Костурско откриха мощи на български свещеник-новомъченик (обновено със снимки)

User Rating:  / 34

anako54235В село Хилиодендрон (на български Желин, както се е казвало до 1927 г.) в митрополия Кастория (Костур) са открити мощите на свещеномъченика Василий Димитров, според гръцки източници имал презиме Карапалики. Свещеникът на това българско село е бил убит в храма през 1902 г. от турци от с. Четирок.

Отец Василий, служил под юрисдикцията на Българската екзархия, е бил широко известен сред местното население със своята дълбока вяра и благочестие. Уважавали го дори неговите съселяни-мюсюлмани.

112 години след смъртта на свещеномъченика е инициирана неговата канонизация, след като десетилетия наред християни са свидетелствали за получена Божия повощ по неговото застъпничество. Костурският митр. Серафим е проучил събраните свидетелства за чудесата и затова в края на ноември т. г. е извършено откриване и измиване на мощите му. В чина по откриването им са взели участие митрополитите от съседните епархии Сисанийски Павел, Гревенски Давид и Теоклит Врестенски. При измиването, извършено по време на вечерното богослужение, св. мощи са благоухаели по единодушното свидетелство на архиереите. Техният цвят е бил кехлибарено жълт, което според църковното предание е свидетелство за светостта на покойния.

Продължение: В Костурско откриха мощи на български свещеник-новомъченик (обновено със снимки)

Българската църковна община в Милано с нов свещеник (фоторепортаж)

User Rating:  / 11

10805731 778875965517203 3242596654584034575 nНа 7 декември българската православна църковна община „Св. Амвросий Медиолански” в Милано отбеляза своя храмов празник с архиерейска св. Литургия и въдворяване на новия енорийски свещеник. Празничното богослужение оглави Западно- и Средноевропейският митр. Антоний, който представи на българската църковна общност новия им пастир – свещ. Стефан Паликаров, който поема от 1 декември духовното обгрижване на българите в Милано.

Нашата църковна община там беше основана преди десетина години с името „Рождество Христово” (но после преименувана по настояване на епископ Тихон) и години наред я обслужва от свещ. Ивалин Славов от Асеновград, от февруари т. г. остана без свещеник, защото о. Ивалин напусна по семейни причини и беше назначен в храм „Св. Марина” в Пловдив. А свещеник Стефан (Стоил) Паликаров до декември т. г. беше ефимерий в академичния параклис „Св. Климент Охридски” на Богословския факултет на Софийския университет. При въдворяването митрополит Антоний му пожела да поддържа пламъка на вярата у нашите сънародници в Милано, а енорията да бъде добра почва за словото Божие, което о. Стефан ще проповядва.

Продължение: Българската църковна община в Милано с нов свещеник (фоторепортаж)

Архиеп. Йован (Вранишковски): „Това може да е последното ми писмо”

User Rating:  / 8

dru-jovan-e1405706164458-720x375Охридският архиеп. Йован Вранишковски (Сръбска патриаршия) разпространи чрез своята майка писмо от затвора, където лежи вече три години. Възрастната жена е успяла да посети сина си и се е уверила в тежкото му здравословно състояние, съобщават от автономната Православна Охридска архиепископия (Сръбска патриаршия). Тя твърди, че той е лишаван от медицински грижи и външни лица нямат достъп до него. А сам архиепископът изтъква, че му е оказван натиск да напусне Македония и че е заплашван от други затворници, че ако не се съгласи да напусне страната, ще бъде убит. Това твърди и Стобийският еп. Давид от ПОА, който е сътрудник на осъдения владика. Майката на архиепископ Йован твърди, че нейният син никога не би й казал това, ако не съществува реална опасност то да се случи. Според нея за последните 12 години, през които синът й е подложен на преследване от политическата власт в Македония, той никога не се е оплаквал пред нея, а напротив, успокоявал е и нея, и другите си сътрудници.

Архиепископ Йован няма право да използва полагащата му се двудневна почивка, въпреки че през последните 10 месеца е изпълнил всички изисквания за такава. Директорът на затвора му отказва това право, според него, по нареждане от министър-председателя. Затова чрез майка си той е изпратил писмо, което моли да стигне до министерството на правосъдието, защото чрез властите в затвора това е невъзможно. В писмото си до министерството на правосъдието той пише: „Какво да направи директорът на затвора, след като в нашата страна законите могат да се променят с едно телефонно обаждане от правителството. Пиша това писмо и, ако е последно, нека бъде известно, кой ще носи отговорността за това. А ако не е последно, нека напомня и на мене, и на другите верни християни, през какво трябваше да минем, за да свидетелстваме единството на Църквата”.

Продължение: Архиеп. Йован (Вранишковски): „Това може да е последното ми писмо”

Български митрополит оглави празнична вечерня за св. Варвара в Драма

User Rating:  / 23

IMG 20141203_170715Гръцкият град Драма, само на 50-ина км от българската граница, от векове почита светата великомъченица Варвара като покровителка на жителите си. Денят на нейната памет е официален празник на града, а епархийската църква я чества с тържествени архиерейски богослужения. Местният митрополит кани архиереи от съседните епархии, за да се присъединят в молитва и почит към славната Христова мъченица. Тази година сред поканените е и Неврокопският митр. Серафим, който имаше честта да предстоятелства на вечерното богослужение в драмската митрополитска катедрала „Въведение Богородично”. Българският архиерей беше в мантия на архиерейския трон, откъдето каза на български редица молитви и благословения. Той извърши също чина на петохлебието, а накрая произнесе и проповед за св. Варвара. В словото си дядо Серафим подчерта общата дълбока почит на нашите два народа към великомъченицата, на която в нашето Отечество също са посветени множество храмове и параклиси, дори има селища в България, носещи името на св. Варвара.

Продължение: Български митрополит оглави празнична вечерня за св. Варвара в Драма

Днес в цяла Гърция беше почетена паметта на преп. Порфирий (Кавсокаливит)

User Rating:  / 20

KНа 2 декември в цяла Гърция беше почетена паметта на известния старец Порфирий Кавсокаливит, който беше официално причислен към лика на светците преди година. Първото официално честване на неговата памет като светец на Православната църква и чудотворец привлече хиляди православни християни в местата, свързани с неговия живот.

В женския манастир „Преображение Господне” до Атина, основан от самия отец Порфирий, беше отслужена тържествена св. Литургия за новопрославения светец от митрополита на Термопилите Йоан. Стотици се събраха в обителта, за да споделят радостта от първото официално честване на светеца, чиито молитви и застъпничество пред Бога търсят християните от цял свят.

Строителството на манастира е започнало през 1981 г. по изричното желание на стареца, който е получил откровение за мястото на неговото издигане. След дългогодишното си служение в болничния параклис „Св. Герасим” в центъра на гръцката столица старецът се оттегля във влошено здравословно състояние в областта, където по-късно ще се издигне манастирът. Живее в малка килия, която сега е запазена и включена в манастирския комплекс. Тук той приема стотиците посетители, които са търсели неговите молитви най-вече за изцеление от тежки болести и за разрешаване на своите проблеми. Старецът бил като баща за всички, по неговите молитви Бог извършвал големи чудеса.

Продължение: Днес в цяла Гърция беше почетена паметта на преп. Порфирий (Кавсокаливит)

Хиляди финландци напуснаха Лутеранската църква за няколко дни

User Rating:  / 18

FinlandFlagХиляди финландци са се отказали Лутеранската църква от петък като реакция на заета от Лутеранския архиепископ Кари Мекисен позиция за хомосексуалните бракове, съобщи Франс прес. Финландският парламент одобри в петък гражданската инициатива за разрешаване на хомосексуалните бракове – важен етап преди гласуването на проектозакон вероятно в началото на 2015 г. Предложението получи подкрепата на архиеп. Кари Мекисен, въпреки че официалната позиция на Лутеранската църква във Финландия е различна. Архиепископът каза в петък, че от все сърце се радва на резултата от вота. Това изявление обаче разочарова много вярващи и започна масово подаване на заявления за напускане на църквата.

От петък до неделя повече от 13 000 души са напуснали Лутеранската църква чрез интернет сайта http://eroakirkosta.fi/, който предоставя автоматизирана услуга за напускане на Лутеранската църква. Заявленията се зачитат от данъчните власти в страната.

Продължение: Хиляди финландци напуснаха Лутеранската църква за няколко дни

Папа Франциск: „Не вярвам богословите да постигнат съгласие за обединението на църквите”

User Rating:  / 10

151c8053c1След завръщането си от Турция папа Франциск коментира пред журналисти основното послание за единство между двете църкви, което излъчиха заедно с Вселенския патриарх Вартоломей след края на неделната св. Литургия в Истанбул. Папата заяви: „Ние вървим по този път, но трябва да изчакаме, докато богословите постигнат съгласие помежду си. Никога няма да стигнем до този ден, уверявам ви. Аз съм скептичен”, заяви Франциск, цитиран от БТА.

По този повод пред Vatikan insider той цитира думи на Патриарх Атинагор: „Нека оставим богословите на един остров да дискутират помежду си, а ние ще се оправим с нещата”. Според папата, отделните хора, а не само богословите, трябва да работят за постигането на единство, споделяйки своя опит, участвайки заедно в благотворителни инициативи, молейки се и работейки заедно.

Продължение: Папа Франциск: „Не вярвам богословите да постигнат съгласие за обединението на църквите”

Българската църковна община в Мюнхен отбеляза храмовия си празник

User Rating:  / 5

10689832 774569825947817 7456116884494283366 nС архиерейска св. Литургия бе отбелязан храмовият празник на Българската църковна община „Св. Климент Охридски” в гр. Мюнхен, Германия. Празничното богослужение оглави Западно- и Средноевропейският митр. Антоний, който беше там от 29 до 30 ноември. В архиерейската св. Литургия взеха участие и българските свещеници, които служат в Германия: Недялко Калинов, Виктор Цимер, Йордан Пашев и новоназначеният енорийски свещеник на БПЦО „Св. Кирил и Методий” в Щутгарт йерей Сергий Ненов. Празненството беше почетено и от Генералния консул на Р. България г-жа Антоанета Байчева, която приветства църковната ни община по случай празника.

В словото си пред богомолците митрополит Антоний подчерта голямото значението на апостолското дело, което изисква себеотрицание и пълно посвещение на служението на Бога и народа. Архиереят даде за пример в това отношение живота на св. Климент Охридски, който денонощно обучавал ученици, пишел, проповядвал, служел, и отбеляза, че подобен подвиг в нашето съвремие изглежда много труден. Накрая митрополит Антоний поздрави всички гости и специално основателя и дългогодишен църковен настоятел на църковната община г-н Георги Динев.

Продължение: Българската църковна община в Мюнхен отбеляза храмовия си празник

 

Последно в Двери+
Последни провокирани
Последно във форума

Дек 22
Витлееме, уготовися!
Гр. София, храм "Света Троица", бул. К. Величков
 
 

Още теми »

Още теми »

 Не сте регистрирани в системата.

Нашите партньори

Neterra


Копирането на статии от "Двери на Православието" в други Интернет сайтове е разрешено единствено при коректно посочване на първоизточника.