Свещица пред вечния огън
Поръчки тук:

Карикатури

1 user and 1592 guests online
 
Вход чрез Facebook
 

Въдворен беше новият български свещеник в Рим

User Rating:  / 5

966212 10203710203979586 7269890649713589558 oС празнична св. Литургия на Лазаровден беше въдворен новият български свещеник в църковната ни община в Рим – иконом Емил Ангелов. Той беше представен на своите енориаши от Западно- и Средноевропейския митр. Антоний, който оглави и празничното богослужение. В него взе участие и ставроф. ик. Юлиян Ангелов, енорийски свещеник в Берлин и епархийски съветник.

Предишния ден митрополит Антоний и представители на Ватикана подписаха договора за предоставяне на нов храм – „Св. апостол Павел” – на българската църковна община във Вечния град.

На св. Литургия се събра българската православна общност от града и околностите на Рим. Сред тях беше посланикът ни във Ватикана проф. Кирил Топалов и посланикът ни в Италия и бивш министър-председател Марин Райков.

Продължение: Въдворен беше новият български свещеник в Рим

Българската православна общност в Рим отново има църква (обновено)

User Rating:  / 15

1fnВ Рим беше отслужена първата св. Литургия в новия храм „Св. Павел”, който Римокатолическата църква предостави на българската общност в града за извършване на православно богослужение, съобщи БНТ. Договорът за ползването на храма „Сан Паоло ала Регола” беше подписан преди дни от Западно- и Средноевропейския митр. Антоний и главния папски викарий на Рим кардинал Августин Валини в присъствието на българския посланик в Рим Марин Райков. Църквата се намира в близост до колоритния площад „Ларго Торе Аржентина” и е изградена през 17 век върху мястото, където в 1 век е била къщата, в която св. апостол Павел живял 2 години под домашен арест (Деян. 28 гл.).

Църковните песнопения по време на празничното богослужение бяха изпълнени от хор „Св. Роман Сладкопевец”. Много наши сънародници се събраха, за да споделят радостта си от получаването на новия храм. Митрополит Антоний отбеляза в проповедта си, че Божият промисъл е отредил именно на Лазаровден да се случи възкръсването на богослужебния живот на българската църковна община в Рим, така че нашите сънародници в италианската столица да могат да живеят действено своята вяра и да намират упование в нея. Българският посланик Марин Райков отбеляза: „Духовната стойност на църквата е уникална и ние трябва наистина да сме щастливи, че сме тук”.

Продължение: Българската православна общност в Рим отново има църква (обновено)

Митрополит Онуфрий към православните журналисти: „Бъдете Гълфстрийм в океана на информацията”

User Rating:  / 10

a5В Киево-Печерската лавра се състоя среща на местоблюстителя на Киевската катедра митрополит Онуфрий и журналисти от синодния информационно-просветен отдел на УПЦ, както и от всички епархии в страната. Митрополит Онуфрий топло приветства православните журналисти, отбелязвайки колко важно е тяхното служение, както и собственият пример.

„Вашата работа е изключително важна в днешния свят, – отбеляза той, – защото светът живее със своите идеи, със своите представи за Църквата и често тези представи не съответстват на действителността. Затова вършете необходимото, за да имат хората вярна представа за Църквата и за нейния живот. Днес светът може да се сравни със студен океан. Информацията носи хората, образно казано, като студен океан и измива от човека и минералите, и полезните вещества. В този океан вие трябва да бъдете топло течение, своеобразен Гълфстрийм. Това не е лесно, но сме длъжни да полагаме усилия, доколкото Господ ни дава възможност. Длъжни сме да внасяме топло течение в потока от хладна информация, който удря човека и мнозина не издържат. Трябва да носим това, което ще помогне на човека поне малко да се сгрее. Как става това? За това съществуват форми, начини, подходи. Но нашата информация трябва да бъде такава, че да поднесе на човека в достъпна и разбираем форма идеята за вечния живот, който Господ е приготвил за всеки. За да разбере човек, че земният път е само началото, а край на живота няма, само се променя формата: отначало земен живот, а после – небесен. А как тази идея да стигне до хората, това вие трябва да решите – да намерите формите, защото различното множество има различен начин на мислене. Например, срещаме се с медици – те имат свой начин на изразяване на мнение, подход към хората, дори свой език на общуване. В инженерните среди имат свой език и т. н. Трябва да се молим на Бога, да намерим за всеки словото, което ще му помогне да разбере нашата обща цел, която стои пред всички хора – достигането на вечно спасение”.

Защо главната порта на Вселенската патриаршия е запечатана вече 193 години

User Rating:  / 23

1pВече 193 години централната порта на Вселенската патриаршия в истанбулския квартал Фенер е запечатана. Всяка година на 10 април Вселенският патриарх пали свещ пред заключената врата (откъм двора). Гърците знаят, че тя е символ на мълчалив траур. На тази дата през 1821 г., първия ден на Пасха, патриарх Григорий V е свален от патриаршеския престол и e обесен пред централния вход на патриаршията. В разгара на гръцкото въстание неговото убийство е знак към всички православни йерарси, че Великата порта ги държи отговорни за лоялността на техните православни поданици. Тялото му е висяло за назидание три дни на това знаково място. Оттогава главната порта на патриаршията стои заключена. Патриарх Григорий V e канонизиран на 10 април 1921 г. В Гърция той се почита като „национален мъченик”.

1o

 

В Сърбия откриват за поклонение мощите на св. Юстин Попович

User Rating:  / 10

16ъПрез тази година се навършват 120 години от рождението и 35 години от смъртта на сръбския богослов и проповедник преп. Юстин (Попович). На Благовещение, когато през 1979 г. се преставя в Господа о. Юстин, еп. Милутин и еп. Атанасий (Йевтич) отслужиха св. Литургия в сръбския манастир Челие, а след това на гроба му беше отслужена панихида. В този женски манастир отец Юстин е бил духовник в продължение на 31 години.

След това беше огласено решението на Св. Синод на СПЦ на 14 юни т. г. мощите на преп. Юстин да бъдат открити и пренесени в манастирския храм, където да останат за поклонение на вярващите. Сръбската църква канонизира преп. Юстин на 2 май 2010 г.

Откраднато Евангелие от 12 век се връща на Св. Гора

User Rating:  / 14

thАмериканският музей „Гети” реши да върне в Гърция изключително ценен експонат на Евангелие от 12 век, включено в изложбата „Небе и земя: византийското изкуство в гръцките колекции”. До решението се стига, след като гръцкото министерство на културата установява, че става дума за незаконно отнет ръкопис от библиотеката на манастира „Дионисиат” на Св. Гора. Кражбата е станала преди около 50 години, като ръкописът попада в частна колекция. През 80-те години на миналия век е предаден за съхранение на музея „Гети”. Ръководството на музея се е опитало да установи произхода на ценното Евангелие и в крайна сметка е решило да го върне отново в манастирската библиотека.

Евангелието, изготвено през 1133 г., съдържа много илюстрации и представлява истински шедьовър на средновизантийското изкуство. Гръцкият културен министър изрази задоволство от сътрудничеството с известния американски музей, с когото културното министерство на Гърция подписа през 2011 г. договор за културно сътрудничество.

Сградата на Грузинската патриаршия била пълна с подслушвателни устройства

User Rating:  / 14

15аПолитологът Сосо Цискаришвили коментира кампанията „Това засяга и тебе”, която беше възобновена от грузински журналисти в знак на протест против продължаващото подслушване на телефоните на гражданите от страна на органите за сигурност, съобщава Frontnews.ge.

„Във връзка с незаконните подслушвания на разговорите на гражданите аз неведнъж съм разговарял и с Грузинския патриарх. Както ми съобщават, цялата сграда на Патриаршията е в буквалния смисъл натъпкана с подслушвателни устойства. А самият Патриарх Илия II много искрено ми каза: Нека слушат, аз много искам да ме слушат”, цитира Цискаришвили думите на патриарха.

Грузинската патриаршия е институцията с най-голямо влияние върху обществените настроения в Грузия, което показват всички социологически проучвания в страната през последните 20 години.

 

На Велики четвъртък папа Франциск ще измие краката на хора с увреждания

User Rating:  / 12

133Папа Франциск избра тази година да измие краката на възрастни и хора с физически увреждания за традиционната церемония на Велики четвъртък преди Великден, съобщи Ватикана.

Главата на Римокатолическата църква ще отслужи вечерта на 17 април религиозна служба за Вечерята на Христос (според вярванията това е последната вечеря на Иисус преди арестуването Му и осъждането Му на смърт) във Фондация Дон Карло Гноки – Център „Санта Мария дела Провиденца” в квартал Касалоти-Бочеа в западните околности на Рим.

В тази връзка, следвайки примера на Христос, Който според Евангелието е измил краката на апостолите Си, папата ще направи същото с възрастни и хора с физически увреждания. Миналата година за Велики четвъртък Франциск разчупи традицията, като излезе от Ватикана, за да измие краката на млади затворници, момчета и момичета, двама от които мюсюлмани.

Папа Франциск говори често за дължимото уважение към хората с физически увреждания и възрастните, които смята за жертви на „скрита евтаназия” в съвременното общество.

Българите в Швейцария се срещнаха с митрополит Антоний (фоторепортаж)

User Rating:  / 20

886803 10203653723687614 5640063105334312833 oОт 4 до 7 април Западно- и Средноевропейският митр. Антоний беше на посещение в Швейцария, където се срещна с българските общности в Женева и Берн. Визитата на владиката беше осъществена със съдействието на г-жа Меглена Плугчиева, извънреден и пълномощен посланик в Швейцария и княжество Лихтенщайн със седалище в Берн, и на г-н Иван Пиперков, постоянен представител на Република България към Службата на ООН и другите международни организации в Женева. Митрополит Антоний беше придружаван от двама наши свещеници: иконом Петър Симеонов, енорийски свещеник в Лион, и свещ. Георги Стоянов, чието служение е в Страсбург.

На 5 април архиереят беше на посещение в нашето посолство в Женева, където се срещна с българи, живеещи в тази част на Швейцария. Домакин беше г-н Иван Пиперков, който според силите си съдейства за организирането на църковна община за сънародниците ни в Женева. В началото на събирането митрополит Антоний заедно с българските свещеници отслужи водосвет. Той се обърна с кратко слово към събралите се, като благослови дейността на българската дипломатическа мисия, както и семействата на нашите сънародници, дошли на срещата. В хода на разговора с българите владиката още веднъж (след срещата, проведена през февруари) е разяснил какви са стъпките пред създаването на църковна община в Женева. Той е подчертал, че благославя нейното създаване и ще изпрати свещеник, който да я обгрижва, но за да се създаде сериозна организация е необходимо да се има предвид, че изграждането на подобна структура изисква постоянство, отговорност и дългосрочен ангажимент за всички, които участват в нея. Митрополитът е подарил на децата и младежите, дошли на срещата, православна литература на български език: книжки, детски молитвеници, както и учебното помагало на Двери, за да могат българчетата зад граница да изучават своята история и вяра.

Продължение: Българите в Швейцария се срещнаха с митрополит Антоний (фоторепортаж)

Богословският факултет в Солун открива катедра по мюсюлманско богословие

User Rating:  / 16

theologiki sxolБогословският факултет към Солунския университет открива катедра „Мюсюлманско богословие”, съобщи ръководството на факултета. Причината е, че към настоящия момент гръцките мюсюлмани се обучават в училищата или от неспециалисти, или от висшисти на университети в Близкия Изток. Това се дължи на факта, че в Гърция не може да се получи висше мюсюлманско образование. „Гърция трябва да предложи академично богословско образование в областта на мюсюлманското богословие, ако желае в държавните училища да преподават не само възпитаници на чужди богословски факултети”, се казва в мотивите. Инициаторите смятат, че Православната църква в Гърция има добър опит в ислямо-християнския диалог, който се насърчава от Вселенската патриаршия със седалище в Истанбул. Новата програма ще повиши равнището на този така необходим в наши дни междурелигиозен разговор, се казва в мотивите.

Продължение: Богословският факултет в Солун открива катедра по мюсюлманско богословие

Украинската църква призова Путин да не разделя Украйна

User Rating:  / 2

antoniyУкраинската православна църква (Московска патриаршия) се обърна към президента на Русия Владимир Путин с молба да предотврати разделянето на Украйна. За това съобщи Борисполският митр. Антоний, управляващ делата на УПЦ. „Местоблюстителят на Киевската митрополитска катедра митрополит Онуфрий изпрати лично писмо до президента на Русия с призив да възпрепятства разделянето на Украинската държава и да не допусне въоръжено противопоставяне на нашите народи. Ние вярваме, че ще успеем да не допуснем война”, подчерта той. Според митрополит Антоний, свещениците в УПЦ събират средства за украинската армия, а също и продукти, лекарства и предмети от първа необходимост. „Това е не само наш граждански, но и християнски дълг”. „Светейшият патриарх Кирил, като предстоятел на Руската православна църква прави всичко възможно и използва целия си авторитет, за да не се допусне кръвопролитие между братски народи”.

Тържество на православието в Париж

User Rating:  / 53

225За четвърта поредна година българската църковна община „Св. Патриарх Евтимий Търновски” в Париж със съдействието на Българския културен институт организира изложба на православни икони от 31 март до 30 април 2014 г. Изложението се осъществява с благословението на Западно- и Средноевропейския митр. Антоний и под патронажа на Н. Пр. Ангел Чолаков, посланик на България във Франция. Изложението се превърна в събитие, а събитието в празник – празник на православната икона, което е и празникът на православието. Защото тази година експозицията излезе от националните ни рамки с участието на група „Икона” с членове иконографи, преподаватели по църковни изкуства в университети в България, Гърция, Македония, Румъния, Сърбия и Русия.

Продължение: Тържество на православието в Париж

Творчески конкурс за деца „Моята църква в Хамбург”

User Rating:  / 10

BannerChirchБългарската църковна община „Св. Кирил и Методий” в Хамбург организира детски конкурс на тема „Моята църква в Хамбург”. Отличените детски творби ще бъдат включени в календар, продажбата от който ще бъде използвана за построяването на български православен храм в Хамбург. В обявата, адресирана до малките творци, се казва:

„Мило дете,

Покажи ни твоята представа за българска църква в Хамбург!
Изпрати творбата си до 15 май на адрес Biedermannplatz 1, 22083 Hamburg.
12 избрани произведения ще бъдат публикувани в календарa ни за 2015 г.

Построй своята църква първо във въображението си, после се потруди над идеята си и я нарисувай, направи макет или просто опиши мечтата си!

Продължение: Творчески конкурс за деца „Моята църква в Хамбург”

Православен манастир от 6 век е открит при разкопки в пустинята Негев

User Rating:  / 10

357Подове с цветни декорации от мозайки и гръцки надписи са открити по време на строеж на път близо до бедуинското селище Хура. Откриването на православния манастир от византийския период в северната част на пустинята Негев беше оповестено пред обществеността във вторник, 1 април 2014 г. Манастирът, разположен край бедуинското село Хура, е открит по време на работата по промяна на трасето на пътя към селото, основано през 1989 г. като част от израелските усилия за заселването на бедуините-полуномади.

Разкопките са показали манастир, датиран от 6 век, като подовете на постройките са мозаечни, декорирани с геометрични мотиви. Подът на църквата или параклиса е украсен с разноцветни листа, рамкирани от три фриза с различни елементи. А подът на трапезарията е декориран с пъстри птици, стомни, амфори, кошници, цветя, листа и геометрични форми, с ромбовиден мотив в основата. И двата пода са украсени и с гръцки надписи, съдържащи имената вероятно на игумените на манастира – Илия, Нонос, Соломон и Иларион, както и с годините на реконструкция. Единият от надписите, освен на гръцки, е предаден и на сирийски език. Надписите показват, че мозайките на подовете са създадени през втората половина на 6 в.

359

Сградата е разрушена вероятно при арабското нашествие в първата половина на 7 в., което бележи края на византийския период за региона. Освен това килиите в източното крило, които имат бели мозаечни подове, са разрушени най-вече от свлачище. Западното крило обаче е оцеляло и именно то е разкрито във вторник. Освен впечатляващите с мозайките си подове са открити и делви, купи и друга керамика, стъклени предмети и монети. Въпреки че медиите са поканени да фотографират находката, обектът все още не е отворен за посещения от съображения за сигурност. Израелското министерство на древностите, Националната пътна компания, кметство Хура и Фондация Вади Атир имат намерение да пренесат останките от манастира и мозаечните подове във Вади Атир – бедуинска ферма и туристическа дестинация в Негев.

Превод: д-р Стефка Кънчева

Ватиканът предотврати опит за голяма финансова измама

User Rating:  / 9

33ьИталианската полиция задържа на входа на Банката на Ватикана двама мъже, от които са иззети 3 трилиона евро фалшиви облигации, съобщи АФП. Сумата е гигантска и надхвърля с почти 500 млрд евро годишния брутен вътрешен продукт на Германия, най-голямата икономика в еврозоната и четвърта в света.

Мошениците са граждани на Холандия и САЩ. Според разследващите задържаните са смятали да си открият сметка в Института по религиозни дела (официалното име на финансовата институция на Ватикана). След това планът им бил да изтеглят кредит, като ползват фалшивите облигации за залог.

Продължение: Ватиканът предотврати опит за голяма финансова измама

 

Последно в Двери+
Последни провокирани
Последно във форума

Няма намерени събития.
 
 

Още теми »

Още теми »

 Не сте регистрирани в системата.

Нашите партньори

Neterra


Копирането на статии от "Двери на Православието" в други Интернет сайтове е разрешено единствено при коректно посочване на първоизточника.