Свещица пред вечния огън
Поръчки тук:

2 users and 3476 guests online
 
Вход чрез Facebook
 

На о-в Малта беше учредена Българска църковна община

User Rating:  / 7

St. Nikolas - Valletta 1С благословението на Западно- и Средноевропейския митр. Антоний в гр. Валета на о-в Малта беше учредена Българска православна църковна община „Св. Георги Софийски”. Това не е първата църковна структура на българите там. Българската църковна община на о-в Малта се създава формално през 2009 г., но тя не е станала част от българската Западно- и Средноевропейска епархия на БПЦ, а съществувала само фиктивно, не успяла да стане духовен център на сънародниците ни там. Сега нови хора се заеха общината дейно да заработи.

На 13.9.2014 г. на събрание на българите във Валета е взето решение животът на общината да бъде възстановен и са проведени избори за нови църковни настоятели. Желанието на българите е общината да е действаща и начело да има свещеник, който ще им помага да водят деен християнски живот.

Новата община се обгрижва духовно от о. Емил Ангелов, който е енорийски свещеник и на българите в Рим. Той беше изпратен в Малта от митрополит Антоний, за да проведе изборите за нови църковни настоятели на общината във Валета. В църковните избори са участвали 34 православни българи, избрани са четирима настоятели на общината. Изборният протокол и цялата документация е изпратена за преглед и одобрение в Западно- и Средноевропейска митрополия.

Продължение: На о-в Малта беше учредена Българска църковна община

Украинската църква канонизира нови светци

User Rating:  / 5

C0V nc8tQ3IНа своето редовно заседание Св. Синод на Украинската православна църква под председателството на Киевския митрополит Онуфрий взе решение за причисляване към лика на светците на Полтавския и Переяславски епископ Иларион (Юшенов) († 1904 г.) и на блажения Вартоломей Бондаренко (или Чигирински) († 1931 г.). Председателят на синодната комисия по канонизациите Херсонски архиеп. Йоан е запознал архиереите с живота на двамата новопрославени светци и с близо вековното народно почитание към тях. Паметта на юродивия Вартоломей ще се чества два пъти – в деня на неговата смърт 4 (17) октомври и откриването на мощите му 7 (20) февруари.

160px-Stefan cel_MareОсвен това в църковния календар на Украинската православна църква ще бъде включен и св. Стефан III Велики – молдовски владетел, който беше канонизиран от Румънската православна църква през 1992 г. Почитта към него е много разпространена в Украйна, на него са посветени и много храмове. Това е причината той да бъде включен в местния църковен календар. Паметта му се чества на 2 (15) юли. Св. Синод е приел иконографските изображения на новопрославените светци, както и тропар, кондак и молитва към тях.

На снимката: Полтавски епископ Иларион

 

Папа Франциск: „Третата световна война вече започна”

User Rating:  / 14

20Третата световна война вече е в ход. Това заяви в днешната си проповед главата на Римокатолическата църква папа Франциск. Папата говори на тържествена меса на най-големия в Италия мемориал на австро-унгарското гробище в памет на 100 000 италиански войници, загинали по време на Първата световна война.

Днес, когато ужасите на Втората световна война са зад нас, вече можем да говорим за нова световна война, състояща се от престъпления, убийства и унищожение, каза папата.

Пред десетте хиляди събрали се вярващи той осъди всички войни на всички времена, както и сеячите на тероризъм, които по думите му носят смърт и разрушение.

Войната е ирационална, нейната единствена цел е да носи разрушение. Колкото повече разрушения предизвиква – толкова повече тя се разраства. Алчността, нетърпимостта и жаждата за власт са в основата на решението да се започне война и много често това се оправдава с идеологията, изтъкна папата.

Вселенска патриаршия опроверга съобщенията за подкрепа на чешкия филм за св. Кирил и Методий

User Rating:  / 21

article 19149На 4 септември канцеларията на Вселенска патриаршия разпространи изявление, в което се казва: „Във връзка с публикации в масмедиите в Гърция, FYROM (гръцкото название на РМакедония, бел. ред.), България и други страни по повод създаването на филм в Чехия за живота на светите Солунски равноапостолни Кирил и Методий, в който се говори за уж изразено отношение от страна на Вселенския патриарх Вартоломей, заявяваме, че патриархът няма никакво участие в този филм и опровергава категорично споменатите публикации”.

Изявлението е реакция на коментарите в медиите на филма за Кирил и Методий на Националната чешка телевизия, който се снима по повод 1150 г. от Моравската мисия. В описанието на филма се казва, че „този проект е замислен като паневропейски и отчита исторически факти и събития, които имат отношение към други нации, включително поляците, русите, македонците, сърбите, гърците и т. н. Проектът беше представен пред Негово Светейшество Вартоломей и получи позитивен отзив”. Според македонските медии по този начин патриарх Вартоломей е изразил подкрепата си за продукцията и по този начин е признал и македонската нация.

22-та икуменическа конференция в Бозе завършва днес (обновено със снимки)

User Rating:  / 21

10646876 726026077468859 3817965331763385168 nВ известния манастир Бозе в Пиемонт, Северна Италия, днес завършва 22-та международна икуменическа конференция (3-6.9.2014 г.) на общата тема „Православната духовност”, която години наред се разглежда от различни нейни страни. Тази година конкретната тема е „Блажени миротворците” (Мат. 5:9). В конференцията взимат участие архиереи от почти всички православни страни, професори-богослови от висши православни школи, множество участници от православни, римокатолическата и протестантски църкви. От страна на Българската православна църква участват митрополитите Видински Дометиан и Западноевропейски Антоний, архимандрит д-р Виктор (Мутафов), бивш протосингел на Русенския митрополит, доц. Костадин Нушев, сътрудник на Св. Синод, богословът Димитър Арнаудов и др. Сред участниците е и българският патролог, преподавател в университета в Дърам, Англия, д-р Кръстю Красимиров Банев.

От българските представители доклад е изнесъл само архимандрит Виктор. Той е говорил на тема: „Отец Стефан Цанков – пионер на християнското помирение”. Митрополит Антоний е приветствал участниците в конференцията от името на БПЦ.

Снимки: Фейсбук

Продължение: 22-та икуменическа конференция в Бозе завършва днес (обновено със снимки)

Атонски монах загина в опит да спаси двама пожарникари

User Rating:  / 13

xaradranew 590_355_610_420Тази сутрин, четвъртък, 4 септември, в около 8 ч. джипът на двама пожарникари е катастрофирал, докато е патрулирал в силно пресечена местност в землището на Хилендарския манастир на Света Гора близо до хилендарски параклис, съобщава сайтът Догма. Джипът на пожарникарите е пропаднал в 70-метрова пропаст, но все пак единият от пожарникарите е успял да повика за помощ по радиостанцията.

Когато се научава за злополуката, един монах от Хилендарския манастир тръгва с високопроходим автомобил да се притече на помощ на пострадалите. По предварителни данни името на монаха е Атанасий. Малко преди да достигне мястото на инцидента обаче и неговият автомобил се подхлъзва и пропада в 100-метрова пропаст. Не се знае дали монахът е бил сам или с него е пътувал и друг човек. Началникът на пожарната служба за региона на Централна Македония е заявил пред медиите, че инцидентите са вследствие на твърде лошия път и нестабилния терен в тази планинска местност с големи пропасти. При това през последните дни там е имало обилни дъждове, което е направило терена още по-несигурен.

При оглед на местопроизшествието автомобилът на монаха е открит празен. Проучва се от разследващите двата инцидента, дали той да е бил сам, или е бил придружаван от някого.

О. Георги Шумов почина в Германия (обновено)

User Rating:  / 30

GS1Тази сутрин е намерен починал в леглото си иконом д-р Георги Шумов, дългогодишен свещеник на българската православна църковна община в гр. Мюнхен, Германия.

Отец Георги Димитров Шумов е роден на 18 януари 1935 г. в с. Устрем, Тополовградско, сега в Хасковска област. Той е най-малкият от петимата синове на семейството. Родителите са благочестиви християни, които възпитават децата си в църковност и най-малкият също като по-големия си брат Иван отива да учи в Софийската духовна семинария, която завършва с отличие през 1956 г., а след това и Софийската духовна академия – през 1960 г. След това постъпва в Сливенска митрополия и работи там като касиер и диригент на хора в храм „Св. Николай”. През 1967 г. заминава да учи в Богословския факултет на Хумболтовия университет в Берлин. През 1971 г. се завръща в България и е назначен за учител в Софийската духовна семинария на гара Черепиш. През 1975 г. започва работа във Външния отдел на Св. Синод. През 1976 г. заминава на специализация в Московската духовна академия. Там през 1979 г. защитава докторат и след завръщането си в България е назначен отново за учител в Софийската семинария. През 1981 г. е назначен за преподавател по Нравствено богословие в Софийската духовна академия.

Продължение: О. Георги Шумов почина в Германия (обновено)

Мохамед е най-популярното мъжко име в норвежката столица

User Rating:  / 12

184644.pНай-разпространеното име сред мъжете от всички възрасти в Осло е Мохамед. Това показват резултатите от изследване за 2013 г. на Норвежкото статистическо бюро. Четири години преди това името на ислямския пророк е най-популярното сред децата в норвежката столица. За това съобщава сайтът Седмица.ру. Според данните на статистическото бюро в Осло има 4.8 хиляди Мохамедовци. Едва на второ и трето място са типичните норвежки имена – Ян и Пер (Петър).

Норвежкият телевизионен канал NRK нарече резултатите от изследването „интересни”. При предишното преброяване през 2012 г. най-популярното име в Осло е било Ян, а Мохамед е било на второ място.

През април шведското издание „The Local” съобщава, че властите на Саудитска Арабия и други ислямски страни са критикували правителството на Норвегия, защото според тях, то не приема достатъчно мерки за защита правата на мюсюлманите, живеещи в скандинавската страна. Те са поискали Осло да признае всяка критика на пророк Мохамед за незаконна.

Според статистически данни от 2013 г. в Норвегия живеят около 5 милиона души. В края на декември миналата година е било отчетено, че само 10.9% от тях са вярващи, което е около 550 хиляди души. От тях 120 хиляди изповядват исляма.

На снимката: Мюсюлмани на демонстрация в Осло. 

Снимка: Православие.ру

Фотоизложба на български манастири бе открита в Москва

User Rating:  / 20

283f7dfc79b6812630bcc9e15fa7afafФотоизложба „Българските манастири – огнища на национална духовност” беше открита в центъра на Москва в парковото пространство около Патриаршеския храм „Христос Спасител”. В продължение на две седмици главният храм на Русия ще бъде буквално обкръжен от фотографските изображения на български манастири. 

Изложбата от 60 фотоса е дело на българина Светлозар Стоянов, който е завършил Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски. „Показваме тук и народното лице на България, не държавното, което е обърнало гръб, за съжаление, на Русия и на другите славянски народи, каза за БНР Светлозар Стоянов.

Продължение: Фотоизложба на български манастири бе открита в Москва

Делегация на Видинска митрополия посети гръцкия манастир „Св. Йоан Предтеча” край с. Акритохори

User Rating:  / 7

10617419 10202765960418284 1252058766 n-700x516На 28 и 29 август църковна делегация от Видинска епархия посети и взе участие в тържествата по повод храмовия празник на манастира „Св. Йоан Предтеча” край с. Акритохори, Северна Гърция, митрополия Сидирокастро. На 29 август Православната църква възпоменава Отсичането главата на св. Йоан Предтеча.

Църковната делегация, водена от Белоградчишкия епископ Поликарп, включваше: архимандрит Евтимий, архимандрит Исаак, майка Таисия, игумения на Клисурската св. обител „Св. Кирил и Методий” със сестринството, както и семинаристи от Софийската духовна семинария и благочестиви християни.

Участието в тържествата на светата обител в Акритохори на духовници от Видинска епархия бе по покана на игуменката на св. обител, майка Якова, на духовния отец на манастира архимандрит Алексий, игумен на светогорския манастир Ксенофонт, както и на митрополита но Сидирокастро Макарий.

Продължение: Делегация на Видинска митрополия посети гръцкия манастир „Св. Йоан Предтеча” край с. Акритохори

Заплатите на църковните певци в Румъния ще бъдат покривани от общинските бюджети

User Rating:  / 10

zirojevic-520x245Църковните певци в Румъния (ок. 19 000 на брой) отново ще получават заплатите си от общинските бюджети съгласно постановление на румънското правителство, прието в края на юли и влизащо в сила от август, съобщава Allgemeine deutsche Zeitung für Rumänien (ADZ). Сметната палата обяви тази практика за незаконна през 2012 г., като обърна внимание, че според действащия класификатор на професиите под „църковен персонал” се разбират единствено диригентите на църковните хорове, въпреки че на това основание много общини извършваха заплащането и на църковните певци. Румънските медии изразиха изненадата си от това решение, тъй като е било прието изключително дискретно, без широко обществено обсъждане.

У нас църковните певци се наемат от църковните настоятелства на храмовете и заплатата им е въпрос на договаряне със свещениците. Затова заплащането зависи от финансовите възможности на храма. Преди години имаше идея да се създаде организация на църковните певци у нас, която да дава информация за свободните псалти и храмовете, които търсят певци. Организацията трябваше да се грижи и за адекватното им заплащане. В крайна сметка не се стигна до реално създаване на такава институция.

Дебърският митр. Тимотей: „Решенията на Сръбската църква не важат в Македония” (обновено)

User Rating:  / 17

141751Митрополитът на Дебърско-Кичевската епархия Тимотей, говорител на Св. Синод на Македонската църква, коментира решението на Сръбската патриаршия да започне църковно дело срещу предстоятеля на Македонската църква архиепископ Стефан. Той заяви, че „през 1959 г. епархиите в  социалистическа република Македония се обособяват в отделна автономна Църква, която се ръководи от собствен устав и оттам нататък решенията и уставът на СПЦ повече не важат на територията на Македония”. През 1959 г. Македонската църква получава автономия от СПЦ, а през 1967 г. обявява автокефалност, която не е призната от Сръбската патриаршия. Поради тази причина оттогава до днес тя пребивава в схизма.

Решението на Сръбската патриаршия се коментира широко в македонските медии. Според професора по философия на религиите Любомир Цуцуловски, цитиран от „Утрински весник”, решението за църковен съд срещу архиепископ Стефан няма да доведе до подобряване на отношенията между двете църкви, а напротив, до тяхното влошаване. Той твърди, че спорът между Македонската и Сръбската църкви има политически характер, а не верови.

Продължение: Дебърският митр. Тимотей: „Решенията на Сръбската църква не важат в Македония” (обновено)

Гръцката църква ще прекъсне богословския диалог с англиканите

User Rating:  / 15

Picture21Св. Синод на Гръцката православна църква изрази сериозните си резерви към участието на Гръцката църква в диалога с Англиканската църква. Причина са решенията за ръкоположения на жени-епископи и отношението към хомосексуализма, които бяха взети в Англиканската църква през тази година. Според гръцки йерарси тези решения отдалечават още повече Православната църква от Англиканската, която вече трудно може да се нарече християнска. Тези нововъведения правят богословския диалог практически невъзможен, според гръцкия висш клир. Предстои комисията по междуправославни и междухристиянски отношения да информира Св. Синод за състоянието на диалога към настоящия момент, но според източници на гръцката агенция dοgma.gr оттеглянето на Гръцката православна църква от диалога с англиканите е сигурно.

 

Наказателно дело срещу руски блогър за антицърковни изказвания ще започне в Карелия

User Rating:  / 5

m 94d97f7e31c05f20a6e14ffa7705e8b5Върховният съд в Карелия отхвърли жалбата на адвоката на блогъра Максим Ефимов с искане да се отмени постановлението за започване на наказателно дело срещу него. Неотдавна петрозаводският градски съд реши да започне наказателно дело срещу блогъра заради кратка публикация в неговия блог, озаглавена „Карелия се умори от поповете”. Основание за делото е рапорт на ръководителя на местния следствен отдел от 2012 г., в който Ефимов се обвинява във възбуждане на ненавист или вражда, а също и в унижение на достойнството на група хора по религиозен признак. Още след повдигането на обвиненията срещу него Ефимов е получил тригодишно убежище в Естония. В блога руските свещеници са наречени „новите секретари по идеология, които са заели телевизионните екрани, разсъждавайки за всичко, започвайки от канализацията и завършвайки с модернизацията”. Блогърът, който не крие атеистичните си убеждения, критикува и отпускането на бюджетни средства за нови храмове в Карелия, както и предоставянето на сградите на детски градини на Църквата. Зад възраждането на РПЦ стоели тоталната корупция, олигархията и всевластието на спецслужбите и всичко това, според него, предизвикало агресията срещу Петрозаводския православен младежки център, който преди две години осъмва изписан с богохулни и антицърковни надписи. След публикуването на съобщението, срещу Ефимов започва разследване, той е пратен за изследвания и в психиатрията.

Продължение: Наказателно дело срещу руски блогър за антицърковни изказвания ще започне в Карелия

Гръцката църква отново обсъжда проблема с възрастните и болни митрополити

User Rating:  / 3

ierarxiasЗа четвърти пореден път Св. Синод на Гръцката православна църква реши да изпрати комисия в митрополията Нея Йония и Филаделфия, която да прецени дали управляващият митрополит Константин е в състояние да изпълнява църковните си и административни задължения. 85-годишният митрополит има сериозни здравословни проблеми, които не му позволяват да служи редовно и да администрира поверената му митрополия.

Църковният устав на Гръцката църква позволява свикването на такава комисия, която да установи здравословното състояние на управляващите архиереи. Уставът не предвижда горна възрастова граница за митрополитския пост. Комисията е крайна мярка, която може да предприеме ръководният църковен орган и в нея влизат председателят на държавния съвет и двама преподаватели от Медицинската академия. В предишните три случая комисията излезе със становище, че двама от митрополитите са неспособни да упражняват задълженията си и катедрите им бяха обявени за свободни, а митрополитът на Фокида подаде оставка, преди да излезе решението на комисията.

Продължение: Гръцката църква отново обсъжда проблема с възрастните и болни митрополити

 

Последно в Двери+
Последни провокирани
Последно във форума

Няма намерени събития.
 
 

Още теми »

Още теми »

 Не сте регистрирани в системата.

Нашите партньори

Neterra


Копирането на статии от "Двери на Православието" в други Интернет сайтове е разрешено единствено при коректно посочване на първоизточника.