Карикатури

4 users and 4422 guests online
 
Вход чрез Facebook
 

Учители и ученици от български училища в чужбина заедно с премиера Борисов на молебен в Рим

User Rating:  / 3

10407653 10205207290400917 397293164647681422 nДиректори, учители и ученици от български училища в чужбина присъстваха заедно с министър-председателя Бойко Борисов и членовете на правителствената делегация на молебена в памет на св. Константин-Кирил  в римския храм „Сан Клементе“. На 24 май близо 300 деца и преподаватели се събраха на първото поклонническо пътуване по следите на светите братя в Рим, което се надяват да стане традиционно.

Молебенът в базиликата „Сан Клементе“ отслужи Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний в съслужение с архим. Антоний, представител на Московска патриаршия, и българските духовници: архим. д-р Виктор (Мутафов), представител на БПЦ в Букурещ, и ик. Емил Ангелов, енорийски свещеник на българската църковна община в Рим. Към молебена се присъединиха руски свещенослужители, дошли на гроба на св. Константин-Кирил заедно с  поклоннически групи от Русия.

По-рано същия ден българската правителствена делегация, водена от премиера Борисов, посети храма „Св. Павел“, предоставен на нашата църковна община „Св. Седмочисленици“. Там митрополит Антоний отслужи молебен, на който присъстваха посланиците ни в Рим и Ватикана Марин Райков и проф. Кирил Топалов. По своя инициатива в храма се черкуваха и Македонският архиепископ Стефан и Западноевропейският митрополит на Македонската църква Пимен.

Продължение: Учители и ученици от български училища в чужбина заедно с премиера Борисов на молебен в Рим

Н. Михалков разказа, как баща му спасил от гърците руския манастир на Атон

User Rating:  / 6

zИзвестният руски режисьор Никита Михалков пише в своята нова мемоарна книга, как баща му Сергей Михалков е защитил руския манастир "Св. Пантелеймон" на Света Гора от гръцки претенции.

"Например, руският манастир на Атон трябва да бъде благодарен на С. Михалков, че не премина в юрисдикцията на Константинополската патриаршия. Когато баща ми отиде там, а той беше първият съветски човек от такъв ранг, който посещаваше манастира - го посрещнали с камбанен звън!

По неговите думи по онова време там живеели седем или осем монаси, най-младият от които вече прехвърлял седемдесетте.

"Гърците спокойно чакаха, кога ще си отиде и последният руски монах, за да заемат територията на руската обител и да завладеят богатствата й (една уникална библиотека, събирана от векове, колко ли струва!)", - пише режисьорът.

След връщането си в Москва Сергей Михалков отишъл при Леонид Брежнев и му разказал за загиващия руски манастир, опитвайки се да покаже, че там е нужно спешно да се изпратят млади православни монаси.

Продължение: Н. Михалков разказа, как баща му спасил от гърците руския манастир на Атон

Патриарх Илия II определи отношенията между Грузинската и Руската църкви като сложни

User Rating:  / 11

iliya-gr2Предстоятелят на Грузинската православна църква патриарх Илия II определи отношенията в момента между Грузинската и Московската патриаршии като "сложни". Този коментар той направи по време на срещата си с президента на Австрия Хайнец Фишер, който е на официално посещение в Грузия. Грузинският патриарх отбеляза, че през последните години "във взаимоотношенията с Руската православна църква се натрупаха сложни проблеми". Той се изказа категорично и за европейския избор на страната: "Грузия иска да стане част от европейските демократични структури. Нашият европейски избор е траен и ние задължително ще постигнем тази цел", заяви още патриархът.

Основен източник на напрежението между Грузинската и Московската патриаршии е църковната ситуация в Абхазия, където през 1992 г. започна гражданска война. През 2008 г. Русия официално призна Абхазия за независима държава, но Московска патриаршия обяви, че няма да отнеме юрисдикцията на Грузинската патриаршия в този район. Въпреки това Московска патриаршия не се съобразява с мнението на грузинската страна по редица проблеми в самообявилата се република, където по-голямата част от населението е с руски паспорти, а грузинските бежанци все още не могат да се върнат в домовете си. Голяма част от абхазките свещеници се ръкополагат в Русия, възстановяването на местните храмове става без съобразяване с устава на Грузинската църква и др.

Продължение: Патриарх Илия II определи отношенията между Грузинската и Руската църкви като сложни

Патриарх Кирил критикува "Евровизия"

User Rating:  / 7

religiyaМосковският и на цяла Русия патриарх Кирил отправи критика към популярния международен фестивал „Евровизия". Той смята, че Русия има какво да покаже на Запада на базата на своята собствена национална култура.

„Трябва да се подкрепят духовни, патриотични и приспивни песни за деца. Ние имаме нужда от наши конкурси и от това, да развиваме нашата култура и да я показваме на запада", заяви патриархът на среща с представители на движението „Православна инициатива" в Уляновск. Организацията стартира провеждането на фестивали за руски песни в страната.

Предстоятелят на Руската църква изрази опасението си, че ако представителката на Русия в „Евровизия" Полина Гагарина спечели конкурса във Виена, то през следващата година „Евровизия" ще пристигне в Русия „заедно с всичките си брадати певици", които „налагат това, което е противоположно на нашата култура". Според него, победата на руската певица в конкурса би била "културно поражение за Русия".

Припомняме, руската певица Полина Гагарина на 19 май излезе в първата десетка на финала на „Евровизия", която се провежда във Виена. Певицата представи песента „Милион гласове" (A Million Voices). На 23 май руската певица ще участва във втората част на конкурса.

 

Румъния обяви 24 май за Ден на българския език

User Rating:  / 30

event 79787Румънският парламент обяви със закон 24 май за Ден на българския език в Румъния. Заслугата е на банатските българи.

Идеята е на депутата Николай Миркович, който още през 2014 г. внесе предложение в румънския парламент 24 май да се чества като Ден на българския език в Румъния. Указът на румънския президент беше публикуван на 6 май т. г. в техния Държавен вестник.

Първото честване на Деня на българския език в Румъния съвпада с отбелязването на 150-годишнината от създаването на банатския български правопис от учителя Йозо Рил. По този повод представители на общността на банатските българи от три  държави - Румъния, Сърбия и България - ще се съберат във Винга. Това е мястото, където за пръв път се определят правилата на писане на втория вариант на книжовния български език.

Референдум за узаконяване на еднополовите бракове се провежда в Ирландия

User Rating:  / 4

irelandДнес в Република Ирландия се провежда конституционен референдум за узаконяване на еднополовите бракове.

Ирландците трябва да решат дали в Конституцията на страната да бъде внесена поправка, според която „бракът може да бъде сключен в съответствие със законодателството между двама души независимо от техния пол”.

Всички основни политически партии в Ирландия, включително и консерваторите, вече излязоха с официална подкрепа за предложените конституционни промени. Различните социологически проучвания дават до 78% подкрепа за еднополовите бракове в ирландското общество.

В подкрепа на промяната се изказаха известни ирландски спортисти, музиканти и актьори, сред които Боно от U2 и Колин Фарел.

Продължение: Референдум за узаконяване на еднополовите бракове се провежда в Ирландия

Сладкари в Сев. Ирландия бяха осъдени за отказ да направят гей-торта

User Rating:  / 15

1000Собственици на пекарна в Северна Ирландия бяха осъдени, защото отказаха да направят торта с надпис, призоваващ за признаване на гей браковете. Основание за решението на съда: дискриминация срещу хомосексуалистите. Към момента само едно официално лице е протестирало публично, изтъквайки, че всъщност съдът дискриминира сладкаря, санкционирайки негови религиозни убеждения.

Решението на съда, което бе взето в началото на седмицата, взриви британските медии и аудиторията им. Основанието на съдията по делото е, че като бизнес предприятие пекарната Ashers не е изключение от закона за дискриминацията. Адвокатите на двете страни са се договорили сума от 500 паунда да бъде заплатена на ищеца за нанесени морални щети.

Адвокатът на семейството заяви, че ако решението за дискриминация е правилно, то мюсюлманинът няма да има право да откаже договор за отпечатването на листовки с Мохамед, атеистът няма да може да откаже поръчка на плакат, твърдящ, че Бог е създал света, а печатарят римокатолик няма да може да откаже брошури, призоваващи за легализиране на абортите. 

Продължение: Сладкари в Сев. Ирландия бяха осъдени за отказ да направят гей-торта

В Косово откриха паметник на Сръбския патриарх Павле

User Rating:  / 8

204002.pВ деня на св. Василий Острожки в Лепосавич, Северно Косово, беше открит паметник на покойния Сръбски патриарх Павле. Скулптурата е висока почти 3 метра, а нейн автор е художникът Миленко Балович. Според автора основната му цел е да представи Сръбския патирах такъв, какъвто го помнят хората - смирен и умерен във всичко. Разположена е пред новата църква на св. Василий Острожки в града.

Рашко-Призренският епископ Теодосий освети паметника, а в града се проведе и кръстен ход (шествие). На откриването присъстваха и сръбски политици.

 

 

Митр. Онуфрий: Нямаме право да оправдаваме войната с религиозни лозунги

User Rating:  / 5

glebКиевският митрополит Онуфрий, предстоятел на Украинската православна църква (МП) отправи послание към епископите, свещениците и всички вярващи в страната да не оправдават войната в Източна Украйна с религиозни лозунги. За пример той даде живота на двамата светци Борис и Глеб:

"Защо почитат тези светци? В какво се прояви така ясно и безспорно любовта им към Бога и ближния, а също и към тяхната родина? Отговорът е прост - в тяхното желание да запазят мира и братската любов на родната земя, даже с цената на своя собствен живот. След смъртта на равноапостолния велик княз Владимир, Киевска Русия можеше да се потопи в дълги и кървави междуособици. За това светите князе Борис и Глеб трябваше само да заявят своите права на княжеския престол, да съберат дружини и да започнат въоръжена борба за власт със своите братя. Но те избраха друг път - блажения път на миротворците, които положиха душите си, за да спасят живота на другите и да запазят своята родина.

Днес бедата отново дойде в нашия дом. Продължава въоръженото противопоставяне в Донецка и Луганска области. Продължава и небивалата информационна война. Пропагандата разрушава братските отношения между народите и разкъсва даже кръвните родствени връзки. Къде да търсим спасение? Как да преодолеем трудностите и раздорите, когато между братя по вяра са обилно посятите семена на враждата и междуособиците между братя по вяра дават своите кървави плодове?

Продължение: Митр. Онуфрий: Нямаме право да оправдаваме войната с религиозни лозунги

Министерството на културата на Гърция ще разгледа искането иконата "Надежда на обезнадеждените" да дойде в България

User Rating:  / 6

kas grПосолството на Република България в Гърция е предприело стъпки за изясняване на случая с отмененото донасяне на чудотворната икона на Божията майка "Надежда на обезнадеждените" от манастира "Св. Богородица Миртия" в България. Министерството на културата на Гърция е заявило, че постъпилото искане за временен внос на иконата в България ще бъде разгледано на 19 май от Централния археологически съвет. При положително становище по искането, разрешението ще бъде готово и подписано на 22 май и ще важи до 4 юни 2015 г. Вероятно през този период ще се осъществи и донасянето на иконата в София, в Германския и Църногорския манастир, както беше предвидено.

При президентското посещение в Монголия е договорено построяването на будистки храм в България

User Rating:  / 24

20150512 a0a080f42e6f13b3a2df133f073095dd 24726Будистки храм ще бъде построен в България. Това е договорено при посещението на българския президент Росен Плевнелиев в Монголия. Информацията, според български всекидневник, е дадена от археолога проф. Николай Овчаров, член на официалната делегация, придружаваща президента. Будисткият храм ще бъде построен на територията на монголското посолство в София, вероятно за да се избегнат обичайните формалности при построяване на храм, смятат богослови.

Същевременно според в-к „Дневник“ президентът на чаша чай в монголски будистки храм е заявил на будистките монаси: „България се гордее със своята толерантност – уважаваме не само мюсюлманите, евреите и католиците. В нашата страна има малка, но много сплотена будистка общност и ще се радваме да ни посетите“.

Според същия вестник Плевнелиев е направил и кратък коментар на будисткото учение, като споменал, че в Европа едни от най-купуваните книги били за будизма, защото просвещавали хората за фундаменталните истини за човешкия дух. Освен това президентът изразил съжаление, че Далай Лама все още не е посещавал България и споделил надеждата си, че това един ден ще се осъществи.

Снимка: OFFNews

Очаква се подновяване на преговорите между СПЦ и МПЦ за статута на Православната църква в Р. Македония

User Rating:  / 3

P1310155Преговорите между Македонската и Сръбската православна църква най-вероятно ще започнат в началото на юни, пише днес македонският вестник "Дневник", цитиран от българската агенция "Фокус". Според изданието би могло да се очаква това да се случи, след като завърши заседанието на Светия Синод на Сръбската православна църква, насрочено за 14 май. На него се очаква да бъде дадена зелена светлина за продължаване на преговорите между двете църкви с посредничество на Руската православна църква.

Възстановяването на диалога между двете църкви става възможно след освобождаването от затвора в Идризово, Скопско, на владика Йован Вранишковски (т. е. Охридски архиепископ Йоан под юрисдикцията на Сръбската православна църква). Това се случи на 2 фавруари 2015 г. с посредничеството на РПЦ и добрата воля на властите в Македония.

Две български църковни общини в Бавария честват 10-годишнина (фоторепортаж)

User Rating:  / 11

11218481 865300073541458_1857462014478818492_nВ събота на 9 май в 10,30 часа българите от германския град Пасау и околностите му се събраха да отпразнуват юбилейното тържество по случай 10-годишнината от основаването на Българската православна църковна община «Св. Ана» там.

Светата литургия бе отслужена от Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний, в съслужение с иконом Виктор Иванов Цимер, обгрижващ българите в региона, и гостуващите в Пасау двама български свещеници от Западно- и Средноевропейския диоцез на БПЦ: иконом Недялко Калинов от църковната ни община в Мюнхен и протоиерей Йордан Пашев от църковната община в Регенсбург. В своята проповед митрополит Антоний поздрави богомолците с Христовото възкресение, като ги благослови и в бъдеще да бъдат задружни под покрова на светата ни църква. Службата завърши с многолетствие за българския народ, църквата и клира й.

Продължение: Две български църковни общини в Бавария честват 10-годишнина (фоторепортаж)

Фестивалът на СИНДЕСМОС за православни младежи ще се проведе в Полша

User Rating:  / 5

супраслОт 25 до 30 август в Полша ще се проведе Международният младежки православен фестивал на СИНДЕСМОС. Православни младежи от всички страни имат възможност да се включат в традиционната проява, която се провежда всяка година в различни страни. През тази година срещата ще се проведе в древния Супрасъл в Подляския край, където се организират разнообразни прояви, свързани с християнското наследство на страната. Участниците във фестивала на СИНДЕСМОС ще вземат участие в конференции, дискусии, културни прояви, ще имат възможност да обсъждат актуалните проблеми на Православната църква и да споделят в молитва общата си вяра. През тази година основната тема е предстоящият свети и велик всеправославен събор през 2016 г. През последните два дни, 29 и 30 август, участниците ще се присъединят към 35-та асамблея на православната младеж на Полша.

Таксата за участие е 120 евро и покрива нощувките и храната през дните на престоя. Цената не включва пътните разходи до Полша и обратно и застраховките. Повече информация, както и формуляр за участие, можете да откриете на страницата на СИНДЕСМОС тук.

На снимката: Супрасълският Благовещенски манастир, един от основните духовни центрове на православието в Полша.

Почина "славеят" на Св. Гора - старецът Спиридон от скита "Малката св. Анна"

User Rating:  / 13

P6120075Сутринта на 11 май след продължително тежко боледуване почина старецът монах Спиридон от килията "Малката св. Анна".

Роден през 1951 г. в Солун, той завършва Атониада на Св. Гора и веднага след това през 1970 г. приема монашеско пострижение под духовното ръководство на стареца Герасим Химнописец (Микраянанит) в скита на "Малката св. Анна", в килията "Успение Богородично", чийто старец беше от 1998 г. до днес.

Отец Спиридон има богата музикална култура. Ученик е на Харилаос Талядорос в Македонската консерватория в Солун и на известния светогорски музикален педагог стареца Мелетий Сикйотис в Атониада. Усвоява изкуството на църковното пеене от големите светогорски псалти от по-старото поколение като отец Дионисий Фирфирис, Йоасаф Йоасафей, дякон Йоан, Гавриил Макавос и много други. Като псалт участва във всички големи служби на светогорските килии и манастири, в това число и на празниците на българския Зографски манастир, а често пее и извън Света Гора. С мощен глас, притежаващ широк диапазон, монах Спиридон изпълняваше по изключителен начин мелодиите от вековната светогорска традиция, сред която в свое време твори и св. Йоан Кукузел.

Продължение: Почина "славеят" на Св. Гора - старецът Спиридон от скита "Малката св. Анна"

 

Последно в Двери+
Последни провокирани
Последно във форума

Няма намерени събития.
 
 

Още теми »

Още теми »

 Не сте регистрирани в системата.

Нашите партньори

Neterra


Копирането на статии от "Двери на Православието" в други Интернет сайтове е разрешено единствено при коректно посочване на първоизточника.