Карикатури

2 users and 2393 guests online
 
Вход чрез Facebook
 

Юбилей на Българската църковна община в Париж

User Rating:  / 16

IMG 1952-300x200Точно преди десет години, на празника Вход Господен в Йерусалим, Българската православна църковна община (БПЦО) в Париж „Св. патриарх Евтимий Търновски” отслужи първата света литургия в настоящия храм, предоставен й за ползване от католическия диоцез на Париж. Кръглата годишнина беше отбелязан с международна изложба на съвременни православни икони и архиерейска света литургия, както и с публикуването на брошура, представяща живoта на църковната община, съобщава сайтът на БПЦО в Париж.

Откривайки изложението на 21 април в Българския културен институт в Париж, митрополитът на Западна- и Средноевропейска епархия Антоний приветства плодотворното сътрудничество на българските институции във френската столица, което прави възможно провеждането на такъв вид събития. Поздравявайки иконографите Михай Коман, Габриел Китук, Ваня Сапунджиева, Цветелина Максимова, oтец Йордан Пашев, Елена Карагеоргиева, Константина Константинова и Ивайло Цветков за петдесет и трите изключителни творби, той пожела на присъстващите да насочат духовния си взор благодарение на тези отворени прозорци към царството Божие, към Входа на Спасителя в Йерусалим и Пасхата Господня, понеже тези празници ни позволяват не само да Го видим отдалеч, но и да се докоснем и вкусим от Него.

Продължение: Юбилей на Българската църковна община в Париж

Християните в сирийския град Скалбия бяха обстрелвани на Цветница

User Rating:  / 12

13091880 1126734367388747 8027288993606732359 nСирийският град ал-Скалбия, чиито жители са в по-голямата си част православни християни, преживя най-масираната бомбандировка от началото на военните действия в Сирия точно на големия християнски празник Вход Господен в Йерусалим.

Обстрелът е започнал в неделя преди обед. В мрежата беше разпространено видео от богослужението в един от двата православни храма в града - "Св. апостоли Петър и Павел" (тук). След започването на обстрела свещениците са разпоредили всички християни да започнат да се молят с молитвата "С нас е Бог" ("С нами Бог, разумейте язици и покаряйте ся, яко с нами Бог!"). Силите на реда не са позволили на хората да напуснат храма преди края на атаката. На видеото се вижда как децата плачат, докато майките им се молят.

В резултат на атаката, извършена от бунтовнически сили, е загинала една жена и има разрушения.

В градчето, разположено на 50 км. от Хама, живеят 15 000 души, като освен православни християни там има също и алевитско мюсюлманско малцинство, както и сунити, бежанци от съседните селища. Действат две православни църкви, има и един манастир. Градчето е било обстрелвано и на други християнски празници, за последен път - на Рождество Христово.

 

 

Опелото на митрополит Симеон на 3 май в София и погребението на 4 май в Рилския манастир (обновено)

User Rating:  / 14

Симеон КостадиновОт канцеларията на Западно- и Средноевропейската епархия съобщават, че тялото на починалия на 16 април в старчески дом за клирици в гр. Финикс, Аризона, САЩ, бивш Западно- и Средноевропейски митрополит Симеон ще пристигне в София на 29 април. Опелото ще бъде извършено от Н. Св. Българския патриарх Неофит и други архиереи на 3 май, Светли вторник, в старинната столична църква "Св. София" от 11.30 ч. 

Погребението на покойния архиерей съобразно волята му, изразена писмено приживе, ще бъде в монашеското гробище на Рилския манастир на следващия ден, 4 май, Светла сряда от 11 ч. 

Беседа по православие, християнски ценности, български бит и култура в Женева

User Rating:  / 11

IMG 6976Втора беседа по православие, християнски ценности, български бит и култура се проведе днес в Женева. Инициативата е на православни българи, живеещи в Женева. Събитието се организира с подкрепата на БПЦО „Свети Георги Победоносец“ в Швейцария, създадена с настояването и усърдието на нашите сънародници и по благословението на Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний.

Тема на беседата бяха трите християнски празника – Лазаровден, Цветница и Възкресение Христово. Беседата отново се проведе от свещеник Йордан Пашев, този път в сградата на постоянната дипломатическа мисия на Република България в Женева.

Продължение: Беседа по православие, християнски ценности, български бит и култура в Женева

Светогорските монаси: Без покаяние Есфигмен не може да се върне в общността

User Rating:  / 26

78През последните 48 часа на Света гора се водят активни преговори за връщането на зилотския манастир Есфигмен в каноничната манастирска общност на Атон. Там пристигна тричленна делегация със специални пълномощия (екзархия) на Вселенска патриаршия, под чиято юрисдикция е монашеската република. Голяма част от светогорските монаси обаче не желаят зилотското братство на Есфигмен да възстанови общението си с останалите 19 канонични манастира на Света гора, ако преди това братството не принесе пълно покаяние за разколническите си действия през последните десетилетия (от 1972 г. насам). Каноничните манастири подкрепят новото канонично братство на Есфигмен, което беше образувано през 2005 г. и обитава конака на Есфигмен в Карея.

Светогорските монаси не са доволни, че разколниците от Есфигмен ще възстановят административното си общение с останалите манастири, тоест ще бъдат признати за каноничен манастир, без да променят начина си на мислене и без покаяние. Според тях дипломатическата мисия на Цариградска патриаршия се съгласува с правителството в Атина, което решава по този начин свои вътрешнопартийни проблеми. Монасите негодуват, че на зилотите неофициално им е обещавано, че „няма да променят нищо”. „Всичко си остава както преди - нито ще поменаваме (патриарха), нито ще имаме общение (евхаристийно), оставаме верни на Православието”, цитират гръцките медии монах от старото братство.

Продължение: Светогорските монаси: Без покаяние Есфигмен не може да се върне в общността

Две жени ще съветват Вселенския патриарх на Всеправославния събор

User Rating:  / 17

2A5"Избрани сте да участвате като съветници на Вселенска патриаршия в Светия и велик събор". Това пише в писмата на Вселенския патриарх Вартоломей до две жени, които ще заемат две от шесте места за съветници в представителството на Вселенска патриаршия на Събора. По този начин Патриаршията изпраща послание и до останалите поместни православни църкви да включат жени в квотите си като съветници, каквото беше решението на Срещата на предстоятелите на Православните църкви в Шамбези.

Жените, които ще съветват делегатите на Вселенска патриаршия на събора, са игуменката на ставропигиалния манастир Хрисопиги край гр. Ханя в Крит Теоксения и преподавателката в университета Тафтс в Бостън Елизабет Продрому.

Монахиня Теоксения е на 65 години и е игуменка на един от най-големите и влиятелни манастири в Гърция. Елизабет Продрому е преподавател по политически науки, специалист по въпросите за религиозната свобода, тероризма и демократизирането на страните в Близкия Изток.

Още преди месец Гръцката църква официално обяви имената на 40-те участници в своята делегация, от които 24 митрополити, а останалите са духовници и светски лица, но без нито една жена.

Източник: Amen.gr

Патриарх Неофит ще оглави тържествата за 100-годишнината на БПЦО в Будапеща

User Rating:  / 12

1280px-BolgartemplomНа 11 май Българската православна църковна община (БПЦО) „Св. Кирил и Методий“ в Будапеща ще отбележи своята 100-годишнина. Негово Светейшество Българският патриарх Неофит ще оглави тържествата в унгарската столица, съобщиха от Западноевропейска епархия. Честванията ще се проведат на 10 и 11 май и на тях Църква и държава ще почетат най-старата българска църковна община в Европа, основана през 1916 г.

Празникът ще се проведе в българския храм в унгарската столица, построен от наши сънародници с доброволен труд и пожертвования през 1930 г.

Участието на БПЦ в тържествата стана възможно, след като приключи сагата с предишния български свещеник и бивш синодален служител Стефан Мамаков, обитаващ незаконно прицърковната къща в Будапеща. Г-н Мамаков беше ръкоположен за свещеник и назначен в унгарската столица от временно управляващия Западноевропейска епархия Старозагорски митрополит Галактион (от 2000 до 2010 г.). Заради нарушения през 2014 г. той беше наказан с „низвержение“ от Епархийския духовен съд на Западно- и Средноевропейска митрополия (тук). Стефан Мамаков обаче не се подчини на решението и дълги години отказваше да напусне къщата към храма, която продължи да обитава незаконно. Г-н Мамаков срещаше подкрепа от български дипломатически власти, което принуди Западноевропейския митрополит Антоний през януари т. г. да заяви, че няма да участва в честванията за 100-годишнината на църковната община, докато проблемът с низвергнатия свещеник не се реши.

Продължение: Патриарх Неофит ще оглави тържествата за 100-годишнината на БПЦО в Будапеща

Зилотският манастир Есфигмен пожела да се върне в Църквата

User Rating:  / 29

moni-esfigmenouМанастирът на зилотите Есфигмен на Света гора е пожелал да възстанови литургичното общение с останалите манастири на Света гора и да се обедини административно с тях. Това съобщава гръцкият сайт за църковни новини Ромфеа. В писмо до министъра на външните работи и до Вселенска патриаршия игуменът на Есфигмен архим. Методий е поискал да се възстанови административното и литургичното единство на манастира с останалите светогорски манастири и с Вселенска патриаршия. 

В продължение на десетилетия братството на Есфигмен считаше себе си за единствения "истинно-православен" манастир на Света гора, който нямаше евхаристийно общение нито с останалите канонични манастири, нито пък с християните от каноничните поместни православни църкви. Сред основните аргументи на братството беше общуването между Вселенска патриаршия и Римския папа, обвързването на Света гора с дотациите от Европейския съюз, евхаристийното общение между новостилните и старостилните канонични църкви и др.

Продължение: Зилотският манастир Есфигмен пожела да се върне в Църквата

Московска патриаршия: Не смущавайте хората с лъжливи разкази за събора

User Rating:  / 25

14В отговор на въпроси и писма на вярващи Московска патриаршия излезе със специално разяснение за предстоящия Всеправославен събор, който ще се проведе през юни на о. Крит.

В изявлението се напомнят думите на Руския патриарх Кирил от 2 февруари 2016 г. пред Архиерейския събор на МП, че предстоящият Събор няма да се нарича Вселенски. "За разлика от древните Вселенски събори той няма за цел да решава вероучителни въпроси, тъй като те отдавна са решени и не подлежат на преоценка. Също така няма да въвежда никакви нововъведения в литургичния живот на Църквата, в нейния каноничен строй", заяви пред руските архиереи Патриарх Кирил.

Всеправославният събор ще разглежда само тези въпроси, които поради исторически причини не са получили общопризнато решение в църковното право, като например въпроса за сътрудничеството в духовното обгрижване на православните християни, живеещи извън пределите на каноничните граници на Поместните православни църкви.

Продължение: Московска патриаршия: Не смущавайте хората с лъжливи разкази за събора

Заупокойна служба за митрополит Симеон в Лондон

User Rating:  / 10

slovoВ параклиса към българското посолство в Лондон с благословението на Западно- и Средноевропейския митр. Антоний беше отслужена заупокойна служба за новопреставилия се бивш Западно- и Средноевропейски митрополит Симеон. На богослужението, отслужено от ставроф. ик. Симеон Илиев, присъства и Преславският княз Кирил. Слово за приснопаметния митрополит Симеон пред събралите се наши сънародници произнесе ас. проф. Емил Зарков, иподякон и председател на финансовата комисия на епархията.

В емоционалното си слово той отбеляза, че митрополит Симеон е оставил след себе си светла диря и пример в Господа и затова неговите духовни чеда с тъга се прекланят пред паметта на своя архиерей.

Проф. Зарков отбеляза, че пътят на новопреставилия се митрополит Симеон е бил пълен с изпитания и немалко премеждия, но той е проявил духовна сила да устои в тях. "За нас беше духовна радост, че имахме възможността и усърдието да го защитим и да му помогнем в трудните моменти през последните години на служението му на митрополитската катедра", спомня си той събитията от 2010 г., когато беше публикувано фалшифицирано писмо от негово име (вероятно в църковни среди в София) с молба цялата епархия да мине на подчинение на Вселенска патриаршия.

Продължение: Заупокойна служба за митрополит Симеон в Лондон

Упокои се бившият Западно- и Средноевропейски митрополит Симеон (обновено)

User Rating:  / 15

Днес в гр. Финикс, Аризона  на почти 90-годишна възраст се е упокоил бившият Западно- и Средноевропейски митрополит Симеон, съобщи митр. Антоний във фейсбук страницата си

Митрополит Симеон е роден като Христо Димитров Костадинов в гр. Варна на 17 септември 1926 г. Основно и средно образование получава в родния си град. През учебната 1945/1946 г. е вече начален учител в с. Драндар, Варненско, след което в продължение на четири години е прогимназиален учител в с. Суворово. Продължава образованието си в Института за усъвършенстване на учители-педагози. След завършването му няколко години е на педагогическа работа в София, а заедно с това през 1952 г. завършва като частен ученик и курса на Софийската духовна семинария "Св. Иван Рилски", която междувременно е преместена на гара Черепиш, Врачанско.

От есента на 1953 г. е студент в Духовната академия "Св. Климент Охридски" в София. По време на своето следване там по решение на Св. Синод е приет като послушник в Преображенския манастир, Търновско (тогава временно със ставропигиален статут). В навечерието на празника на св. Климент Охридски (по стар стил) на 7 декември 1954 г. в едноименния параклис на Духовната академия „Св. Климент Охридски" е постриган в монашество с името Симеон от Ловчанския митрополит Филарет под духовното старчество на Левкийски епископ Партений, викарий на Софийския митрополит.  Според запознати било му дадено името на големия български архиерей, Варненски и Преславски митрополит Симеон (митрополитствал от 1872 до 1937 г.).

На 12.1.1955 г. в същия параклис е ръкоположен в йеродяконски чин от тогавашния ректор на академията Макариополски еп. Николай, като от същата година е зачислен към братството на Рилската света обител, където прекарва и ваканционните си месеци. 

През годините 1957-1959 е аспирант по пастирско богословие към Московската духовна академия. С благословението на Св. Синод на БПЦ е ръкоположен за йеромонах в Троице-Сергиевата лавра от Руския патриарх Алексий І на 8 октомври 1958 г. (празника на св. Сергий Радонежки)

След завръщането си в България от м. септември 1959 г. той е назначен за учител-възпитател в Софийската духовна семинария, какъвто остава до края на 1965 г. На 1 ноември 1961 г. по решение на Св. Синод в Рилската св. обител е възведен в архимандритско достойнство от тогавашния игумен, Стобийски еп. Варлаам (по-късно Пловдивски митрополит).

От 22 януари 1966 г. архим. Симеон е назначен за протосингел на Българската епархия в САЩ, Канада и Австралия със седалище в гр. Ню Йорк, която длъжност изпълнява до януари 1973 г.

На 14.1.1973 г. в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" е хиротонисан в епископски сан с титлата Главиницки и е назначен за викарий на Ню-Йоркския митрополит Йосиф (Диков, +1987 г.) и администриращ българската епархия в гр. Акрон, щат Охайо. На този пост епископ Симеон остава до края на 1978 г.

През декември 1978 г. митр. Симеон е отзован от Св. Синод под натиска на българските власти. На 11 май 1979 г. въпреки решението на Св. Синод все пак той се завръща в Ню Йорк, САЩ. Но тъй като е отзован от служението му в САЩ и с оглед да се уреди каноничното му положение, за да не го загубят като клирик на БПЦ, Св. Синод решава да го назначи от 22.12.1979 г. за „патриаршески викарий, управляващ българските църковни общини в Западна Европа“ със седалище в Будапеща, Унгария.

На 17 април 1986 г. е избран за пръв митрополит на новоучредената Българска Западноевропейска епархия със седалище в Будапеща.

По решение на Св. Синод от 30 май 1994 г., прот. № 17, той се титулува Западно- и Средноевропейски митрополит със седалище в гр. Берлин, Германия. 

12963888 10206226527486038_7607279693980126087_nЗа съжаление, през 2009-2010 година митр. Симеон отново трябваше да изживее твърде неприятни действия на неговите  събратя-митрополити, когато Св. Синод го отстрани от поста на 1 декември 2009 г. След силни протести от свещенството и миряните на епархията митрополитите промениха мнението си и без да си признаят, че са сгрешили сериозно, все пак отмениха онова свое решение. Така от май месец 2010 г. митрополит Симеон продължи безпрепятствено да управлява епархията си за радост и утеха на всички сънародници в Западна и Централна Европа.  

На 11.6.2013 г. на свое заседание в пълен състав Св. Синод го освобождава по негова молба поради напреднала възраст и влошено здравословно състояние. На 27 октомври 2013 г. за Западно- и Средноевропейски митрополит е избран дотогавашния викарен епископ на митрополит Симеон - митрополит Антоний, а митрополит Симеон като гражданин на САЩ отива да живее в старчески дом за клирици в гр. Финикс, Аризона.

Засега няма сведения кога ще се извърши опелото и погребението му. Според предварителна информация за неговата последна воля той е поискал да бъде погребан в монашеското гробище на Рилския манастир. Това желание на покойния вече митрополит Симеон е зачетено от Св. Синод, на кого е подчинен манастирът.

Ще ви осведомим своевременно за деня и часа на опелото и погребението му.

Бог да прости митрополит Симеон!

Патриарх, архиепископ и папа се събраха на Лесбос заради мигрантите

User Rating:  / 10

pope ieroДнес преди обяд на остров Лесбос пристигнаха Атинския архиепископ Йероним, Цариградският вселенски патриарх Вартоломей и Римският папа Франциск. Заедно с архиепископа от Атина пристигна и министър-председателят на Гърция г-н Алексис Ципрас, който преди пристигането на папата проведе на летището среща с патриарх Вартоломей, а след това и с папа Франциск.

На летището двамата православни предстоятели Йероним и Вартоломей проведоха кратка среща помежду си, а след това заедно с премиера Ципрас посрещнаха папа Франциск.

Архиеп. Йероним следобедните часове ще има срещи с двамата митрополити на острова – Митилински Яков и Метимненски Хризостом, а така също ще отиде на гроба на починалия наскоро от рак свещ. Стратис Диму, който стана световно известен с големите си пастирски грижи за пристигащите в остров Лесбос мигранти от Турция, дори до последния си дъх.

Приветствайки с „Добре дошъл“ папата, архиепископът подчерта: „Идвате в момент, когато народът ни преживява трудни времена с проблемите на вътрешната икономическа криза и бедността, чиито причини са не само в Гърция, но и в Европа… А проблемът с бежанците е много по-голям от онова, което могат да издържат раменете ни“.

По време на срещата с папата патриарх Вартоломей е заявил: „С посещението си Вие вдъхвате кураж на бежанците“.

Медийният интерес към това посещение на духовните глави е много голям и се отразява почти всяка стъпка от тяхното няколкочасово пребиваване на Лесбос, единият от трите най-близки до турския бряг гръцки острови.

Митрополит Антоний посети българската църковна община в Атина

User Rating:  / 18

12932914 1064111943660269 3825408826258890324 nЗападно- и Средноевропейският митрополит Антоний посети на 9 и 10 април българския храм „Св. преп. Йоан Рилски“ в Атина и оглави богослужението там. Владиката беше в гръцката столица по покана на църковното настоятелство на българския храм и на предстоятеля му архимандрит Атанасий (Султанов).

На 9 април архиереят, придружен от архим. Атанасий, се поклони пред мощите на св. Николай Плана, просиял през ХХ век, които се намират в храм „Св. Йоан Кръстител“ на ул. "Вулягмени". След това митрополит Антоний беше и в още няколко атински храма: „Св. Василий Велики“ в кв. Брахами и „Св. Марина“ в кв. Илиуполи. Българският архиерей се запозна със социалните дейности на двата храма и разговаря по актуални църковни въпроси с предстоятелите им протопрезвитер Анастасий Петру и архимандрит Серафим (Димитриу).

На следващия ден, Четвърта неделя на Великия пост - на преп. Йоан Лествичник, митрополитът оглави светата литургия в българския храм „Св. Йоан Рилски“ в съслужение с архим. Атанасий. Песнопенията бяха изпълнени от псалта при храма Мелетий Велчев, подпомогнат от Чавдар Иванов.

Продължение: Митрополит Антоний посети българската църковна община в Атина

Ислямисти убиха 21 християни в Сирия

User Rating:  / 6

php13npwe 559x Бойци на организацията "Ислямска държава" са убили 21 сирийски християни в град Карятейн, съобщи Би Би Си. Градът беше превзет обратно от сирийската армия, подкрепяна от руските сили, миналата седмица.

21 християни са били убити, а около 300 християни са останали в града, след като "Ислямска държава" го превзе миналия август, съобщи главата на Сиро-яковитската  църква.

Три от жертвите са жени, съобщи сиро-яковитският патриарх Игнатий Ефрем II пред Би Би Си.

Някои са загинали, докато са се опитвали да избягат, а други са били убити, защото не са приели исляма. Други петима християни се водят безследно изчезнали. Смята се, че са загинали. Патриархът предупреди, че "Ислямска държава" планират да продадат християнски момичета в робство.

Градът, който се намира на около 100 км западно от Палмира, е напълно разрушен - улиците и сградите вече не съществуват, включително 1500-годишен манастир.

Българският свещеник в Милано посети местния затвор

User Rating:  / 12

s otec AmvrosiiОтец Стефан Паликаров, енорийски свещеник на българската православна църковна община в Милано, Италия, и архим. Амвросий (Макар) от Руската православна църква се срещнаха с лишените от свобода  в затвора „Сан Виторе” в центъра на Милано. Това не е точно затвор, а предварителен арест, в който задържаните очакват крайното решение на съда. Сградата е разделена на две части: едното крило е отделението за жени, а другото – за мъже. В „Сан Виторе“ са събрани хора от всички страни и националности. Има, разбира се, и наши сънародници от различни етноси.

Затворническият параклис беше изпълнен с хора, които жадуваха за малко утеха и много надежда. Надеждата е тази, която крепи всички, които очакват присъдите си, както и ония, които се надяват да бъдат окончателно оправдани и освободени. Двамата свещеници се помолиха Спасителят да посети сърцата на задържаните, защото Той е Този, Който е Надежда на обезнадеждените и Свобода за затворените и поробените.  В богослужението взе участие и руският хор, който съпровождаше отец Амвросий.

Продължение: Българският свещеник в Милано посети местния затвор

 

Последно в Двери+

Няма намерени събития.
 
 

 Нашите партньори

Neterra