5 users and 1638 guests online
 
Вход чрез Facebook
 

В Русия признаха Теологията за научна специалност, макар и с условия

User Rating:  / 2

piВисшата атестационна комисия към Министерството на образованието и науката в Русия одобри паспорта на нова научна специалност - "Теология". Досега в Русия богословието можеше да се изучава само на ниво бакалавриат и магистратура, като и това бе плод на дългогодишни спорове с консервативни атеисти в системата на руското образование, които не признаваха изобщо правото на Теологията да се изучава в рамките на висшето образование.

Председателят на руския ВАК Владимир Филипов коментира за Правмир, че сега е намерен компромисен вариант между двете мнения. Теологията получава статут на научна специалност и се въвежда аспирантура (тоест, докторантура) по Теология, но защитилите успешно няма да получават степен "доктор по теология", а "кандидат на филологическите науки" или "доктор по изкуствознание". По този начин противниците на признаването на Теологията за научно направление са защитили становището си, че само този аспект на Теологията може да се определи като "научен", където се използват познатите научни методи, приложими за изследване на ръкописи, архитектура, изкуство.

Продължение: В Русия признаха Теологията за научна специалност, макар и с условия

Антиохийската патриаршия не участва в Предсъборното съвещание

User Rating:  / 7

zimpampoyeДнес в Православния център на Вселенска патриаршия в Шамбези започна работата на Петото предсъборно съвещание, което ще разгледа документите за предстоящия Велик всеправославен събор през 2016 г. В неговата работа обаче не участват представители на Антиохийска патриаршия, която от няколко години е в конфликт с Йерусалимската патриаршия заради юрисдикцията в Катар и прекъсна общението с нея.

Митрополитът на Зимбабве Серафим, Александрийска патриаршия, коментира с огорчение това отсъствие на представител на Антиохийската църква. "Едновременно с радостта, която изпитваме от събирането на представители на всички православни църкви, чувстваме и тъга от отсъствието на Антиохийската патриашия в тази среща. Днес Антиохийската църква има нужда от всяка подкрепа на поместните православни църкви и на целия свят, за да се възстанови мирът в окървавената Сирия, а вместо това тя създава проблеми за православното единство заради спор за каноничната юрисдикция върху една православна енория в Доха. Дори да беше права Антиохийската патриаршия, предсъборното съвещание е възможност да бъдат убедени нейните православни събратя в правотата на тези искания, а не да се търсят поводи, за да се възпрепятства историческият ни път към Всеправославния събор!

Продължение: Антиохийската патриаршия не участва в Предсъборното съвещание

Немски реставратори снимат с лазерна технология манастира "Св. Наум" край Охрид

User Rating:  / 4

72Реставратори от германския университет "Ото Фридрих" в град Бамберг разкриха непознат надпис върху една от колоните на историческия манастир "Св. Наум" до Охрид - "почина б" е записано върху една от храмовите колони. Учените използват нова лазерна 3D система за разчитане на избледнели и практически загубени надписи в храма. Досега на този метод на обработка са подложени колоните в църквата.

Според д-р Себастиан Кампген, ръководител на проекта, работата на екипа е била успешна и той очаква след обработването на резултатите да излязат и други оцелели части от древни надписи: "Ще ни бъдат необходими няколко месеца, за да обработим резултатите, след което те ще станат достояние на цялата научна общност", заяви д-р Кампген.

По отношение на вече разчетения надпис той заяви: "Този неизвестен надпис съдържа думата "почина" и буквата б. Досега сме откривали надписи "почина раб Божи" и последваща дата, но тук не можем да кажем, какво още е съдържал този надпис.

Целта на екипа е да снима по този начин цялата църква, а не само двете най-стари колони, по които има надписи на глаголица и кирилица. Някои от тях са познати, твърдят учените, но има и такива, които не се виждат с просто око.

Информация на вестник "Дневник.мк"

 

Православен мисионерски център беше открит в Мозамбик

User Rating:  / 8

mozamvique-4С благословението на Александрийския папа и патриарх Теодор II епископът на Мозамбик постави основния камък на първия православен храм в северната част на страната, в село Муракела. Храмът ще носи името на чудотвореца св. Дионисий, епископ на о. Егина, чиито свети мощи се пазят на о. Закинт, Гърция. Местното население вече е обединено в енорията около временния храм, който не може да поеме увеличилия се брой енориаши. Новата православна енория ще действа като мисионерски център. Заедно с църквата предстои изграждането на училище, медицински център, система за напояване, която е особено необходима, за да продължи животът в селото, разположено в една от най-бедните области на Мозамбик. Епископът ръкоположи двама местни мъже за дякон и свещеник на новата енория. Те са завършили православната семинария в Найроби, Кения.

24 процента от населението в Мозамбик са католици, 17 процента са мюсюлмани, 11 процента протестанти, а все още е голям броят и на езичниците, изповядващи различни местни култове. Епископията на Мозамбик беше отделена от митрополията на Зимбабве през 2006 г. Тогава нейното православно паство наброява едва 600 души.

Александрийската патриаршия развива дейна мисионерска работа през последните десет години - изграждат се православни църкви, училища, малки здравни центрове, кладенци с питейна вода и системи за напояване, което намалява смъртността особено сред децата от пиене на замърсена вода. Провеждат се и много други мисионерски инициативи. В Кайро и Александрия са открити два забележителни църковни музея, посветени на богатата християнска история на африканския континент. Преди няколко дни Александрийският патриарх откри в Зимбабве изградената по инициатива на местната епархия "Гръцка академия" - общообразователно средно учебно заведение, в което учат 1000 деца; от тях над 100 са с гръцки произход. В училището се преподава разширено и православно вероучение.

mozamvique-5

Със св. литургия започва работата на Петото предсъборно всеправославно съвещание в Шамбези

User Rating:  / 9

timНа 11 октомври със св. литургия в църквата "Св. апостол Павел" в православния център на Вселенската патриаршия в Шамбези започна Петото предсъборно всеправославно съвещание.

Българската православна църква е представена от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан и Неврокопския митрополит Серафим.

Св. Литургия беше отслужена от ръководителите на делегации на поместните православни църкви: митрополит за Швейцария Йеремия (Вселенска патриаршия), митрополит на Добра надежда Сергий (Александрийска патриаршия), митрополит на Капитолиада Исихий (Йерусалимска патриаршия), Волоколамски митрополит Иларион (Московска патриаршия), Черногорски митрополит Амфилохий (Сръбска патриаршия), Търговищки митрополит Нифон (Румънска патриаршия), Варненски и Великопреславски митрополит Йоан, Пафоски митрополит Георгий (Кипърска църква), Месинийски митрополит Хризостом (Гръцка църква), митрополит на Корча Йоан (Албанска църква), епископ Георгий (Полска църква), Михаловски архиепископ Георгий (Църква на Чешките земи и Словакия). Молитвено на богослужението присъства Пергамският митрополит Йоан Зизиуалас, председател на Предсъборното всеправославно съвещание, както и митрополити и епископи на поместните църкви.

Продължение: Със св. литургия започва работата на Петото предсъборно всеправославно съвещание в Шамбези

Поклонници откраднаха мощи на св. Харалампий от манастир в Калаврита

User Rating:  / 10

kalavrita leipsano-890x395 cМалко преди обяд днес група румънски туристи отиват на поклонение в манастира "Голямата пещера" ("Мега спилео") в Калаврита, п-ов Пелопонес, чиято най-голяма светиня е част от нетленната десница на св. Харалампий Чудотворец - почитан в целия свят раннохристиянски епископ и мъченик. След тръгването на групата монасите с ужас установяват, че св. мощи липсват и уведомяват полицията. Тя реагира веднага и автобусът с туристите е спрян. Междувременно двамата крадци са успели да скрият мощите в местност недалеч от манастира, надявайки се по-късно да могат да ги вземат. След разпитите, които продължават до късния следобед, извършителите признават за светотатството и показват мястото, където са скрили мощите на св. Харалампий. По информация на някои гръцки медии крадците са били монаси. Поне още двама от групата са били замесени в кражбата. Извършителите са арестувани и още утре по бързата процедура ще бъдат изправени пред гръцкия съд, а разпитите на останалите поклонници продължават, като се издирват и външни съучастници.

Продължение: Поклонници откраднаха мощи на св. Харалампий от манастир в Калаврита

Румънската църква ще канонизира йеромонах Арсений (Бока)

User Rating:  / 14

arsenie-bocaВъв връзка със 105-годишнината от рождението на бележития румънски духовник йеромонах Арсений (Бока) Румънската православна църква обяви, че ще го канонизира като изповедник на вярата. Канонизацията на известния като "трансилванския светец" и жертва на комунистическите антихристиянски гонения клирик е предложена от Трансилванската митрополия, откъдето отбелязват нарастващия брой поклонници от цялата страна, които се стичат на гроба на изповедника в Западна Румъния.

Йеромонах Арсений (със светско име Зиан Бока) се родил на 29 септември 1910 г. в селско семейство. През 1929-1933 г. учи в Богословския институт в Сибиу, занимава се с иконопис. В началото на 30-те години учи в Института по изобразителни изкуства в Букурещ. Заедно с известния румънски богослов отец Думитру Стънилоае участва в превода на румънски език на "Добротолюбието" и илюстрира четирите тома на този сборник. През 1935 г. е ръкоположен за дякон, а през 1940 г. приема монашеско пострижение с името Арсений и става първият обитател на възродения след столетие запустение манастир Бранковяну, известен повече като манастир Съмбъта де сус. През 1942 г. е ръкоположен за йеромонах и става игумен на обителта. Веднага след идването на новата власт отец Арсений е подложен на гонение. За първи път е арестуван от тайната румънска полиция Секуритате през 1948 г., отново лежи в затвора през 1951 г. След освобождаването му не му разрешават да служи, той става иконописец на Румънската патриаршия. Последните години от живота си прекарва на заточение в манастира Синая, където е под домашен арест (няма право да напуска манастира) и под прекия контрол на службите. Умира през 1989 г. малко преди свалянето на режима на Чаушеску. На погребението му се стичат стотици хора.

Почитта към него непрекъснато нараства. Всяка година на гроба му, за да потърсят неговото небесно застъпничество, идват десетки хиляди от цялата страна. Вярващите го наричат "Трансилванският светец" и "художникът на душите". В петицията за неговото канонизиране, подписана от близо 12 000 души, се казва, че отец Арсений е уникално явление в новата монашеска история на Румънската църква. Неговото влияние върху вярващите е било огромно, а почитта към него надхвърля дори тази към канонизирани светци. Той е оставил и голямо писмено наследство, което все още не е издадено.

Още по темата: Йеромонах Арсений Бока – светецът от Трансилвания

Александрийският патриарх изнесе реч пред общоафриканския парламент

User Rating:  / 6

panafrikanikНа 5 октомври Александрийският и на цяла Африка папа и патриарх Теодор ΙΙ изнесе реч пред общоафриканския парламент в Йоханесбург, ЮАР, по покана на председателя на парламента Роджър Данг. В общоафриканския парламент участват представители на 56-те национални парламента от целия континент. Освен Александрийския патриарх още трима православни епископи уважиха първата сесия на общоафриканския парламент, съобщава Ромфеа.

Председателят на парламент Р. Данг изрази голямото си уважение към православния патриарх като представител на най-древната християнска институция в Африка. Патриарх Теодор от своя страна запозна депутатите с разнообразната просветна и социална дейност на Православната църква в различни африкански страни и призова присъстващите и лично председателя на парламента да подкрепят тези инициативи и да помогнат за разширяването на дейността на Александрийската патриаршия и в онези африкански страни, където сега това не се допуска.

Продължение: Александрийският патриарх изнесе реч пред общоафриканския парламент

В Гърция осветиха първата църква, посветена на стареца Порфирий

User Rating:  / 13

DSC1На 4 октомври в Гърция беше осветена първата енорийска църква, посветена на преп. Порфирий Кавсокаливит, канонизиран преди три години от Цариградската патриаршия. Освещаването (според гръцкото определение "отваряне на вратите", т. е. начално освещаване) на новия храм в с. Ираклио, западно от гр. Лангада, Северна Гърция, беше извършено лично от Цариградския Вселенски патриарх Вартоломей в присъствието на множество йерарси на патриаршията и на Гръцката православна църква. На освещаването на храма присъстваха много политици, турският консул в Солун, гости от България.

Друга църква, посветена на стареца, почитан като светец далеч преди официалната му канонизация, се строи от миналата година на остров Наксос, Цикладски острови в Егейско море. Малък скит (постница) "Преп. Порфирий Кавсокаливит" близо до Ксанти вече събира множество поклонници, а старинен храм на Родос след своето възстановяване в края на изминалата година също беше посветен на новопрославения светец. Извън Гърция храмове на преп. Порфирий бяха открити през 2014 г. - в Кения, в Холандия и на други места.

Преподобни Порфирий се престави в Господа на 2 декември 1991 г. и е канонизиран на 27 ноември 2013 г. Започнал монашеския си път на Света гора, той прекарва дълги години от живота си в центъра на гръцката столица като ефимерий в болничен параклис близо до площад Омония. Още приживе се прославя с множеството си благодатни дарования - Христос го удостоява с дара на духовното бащинство (старчество), прозорливост, лекуване, непрестанна молитва и други харизми, които се срещат много рядко в подвижническата история на Православната църква. Забележително е, че по негово желание тялото му е погребано на Света гора на неизвестно и досега място.

Учредена е Българска църковна община в Люксембург

User Rating:  / 15

12043070 947761631961968 6944570903504191564 nНа 3 октомври българската общност в Люксембург организира събрание, на което беше учредена православна църковна община и й беше избрано църковно настоятелство. Специално за това във Великото херцогство Люксембург пристигна Западно- и Средно-европейският митрополит Антоний, който оглави архиерейската св. Литургия преди събранието. В съслужение с владиката беше о. Станко Дидов, свещеник в софийския храм „Св. Седмочисленици“. Богослужението се проведе в католическия храм „Св. Алфонс“, който от няколко години се предоставя за ползване на нашата църковна община. О. Станко посещава българската общност в Люксембург от 2013 г., когато се заражда идеята българите там да имат своя църква. Те срещат подкрепата на Римокатолическата църква в лицето на о. Ед, който предоставя на българите храма „Св. Алфонс“, както и салон, в който да се събират след богослужението. В този храм о. Станко извършва св. Литургия няколко пъти през последните две години. През това време общността е със статут на мисия, докато се види, дали има достатъчно хора, които биха организирали и поддържали църковна енория.

Продължение: Учредена е Българска църковна община в Люксембург

Лимасолският митр. Атанасий се срещна с християни в Беларус

User Rating:  / 16

Mitropolit LimassolskiyЛимасолският митрополит Атанасий, който в средата на септември беше гост на Седмицата на православната книга във Варна, в края на месеца отиде на посещение в Беларус по покана на Минския митрополит Павел, патриаршески екзарх за Беларус. Самият митрополит Атанасий определя визитата си като поклонническа. Тя продължи от 28 септември до 3 октомври, през което време Лимасолският митрополит посети няколко епархии, срещна се със студенти от Медицинския факултет в Минск, от Минския Богословски факултет, с ученици от семинариите, с игумените и игуменките на манастирите в Беларуския екзархат.

Навсякъде йерархът от Кипърската църква имаше възможността да отговаря на многобройните въпроси на предимно младата аудитория, която присъстваше на беседите му.

Продължение: Лимасолският митр. Атанасий се срещна с християни в Беларус

Събранието на православните епископи в САЩ е за запазване на отделните юрисдикции на диаспората

User Rating:  / 8

 MG 3088В средата на септември 2015 г. в Чикаго се проведе шестото събрание на каноничните православни епископи в САЩ, съобщи за Двери митрополитът на САЩ, Канада и Австралия Йосиф. Главната задача на представителите на дванайсетте православни юрисдикции в САЩ беше да излязат със становище относно административното управление на православните юрисдикции в САЩ. Обсъдени са били предложенията на Комисията за канонично регионално планиране, която трябвало да изготви общоприето от всички епископи решение за функционирането на различните православни юрисдикции в САЩ и то после да бъде предложено за гласуване на Всеправославния събор през 2016 г. във Фенер.

Становището на Българската православна църква по този казус беше изразено от Св. Синод през декември 2014 г., уточни митрополит Йосиф. Тогава българските архиереи изразиза позиция относно работата на т. нар. епископски събрания в диаспора, чието създаване беше единодушно прието от представителите на поместните православни църкви на предсъборното съвещание през 2009 г. с цел да се отстранят аномалиите в църковния живот в диаспора. (Междувременно тези епископски събрания започнаха да действат и дават добри резултати за православното сътрудничество в диаспора - б. р.). В становищете на Св. Синод се казваше, че БПЦ държи да запази своята юрисдикция над диаспората ни в САЩ и не приема делегирането на по-големи права, освен консултативни и организационни, на поместните епископски събрания. Тази позиция беше отново изразена и на шестото епископско събрание в Чикаго.

Продължение: Събранието на православните епископи в САЩ е за запазване на отделните юрисдикции на диаспората

Отзвук в Русия: Българската църква премахна от своя календар един от най-почитаните руски светци

User Rating:  / 24

siluanРуските медии също писаха за решението на Сливенския митрополит Йоаникий да отстрани от официалния църковен календар на БПЦ празника на преп. Силуан Атонски (11/24 септември). Информационният портал Regions.ru съобщава, че един от най-почитаните руски светци - преп. Силуан Атонски, е изключен от българския църковен календар: "Паметта на св. Силуан Атонски, преставил се на 11/24 септември 1938 г. в Свето-Пантелеймоновския руски манастир на Атон, се почита от всички поместни Православни църкви. Книгата "Старец Силуан", написана от архим. Софроний (Сахаров), е помогнала на мнозина да влязат в Църквата. Но в календара на Българската православна църква за 2016 г. старецът Силуан не се споменава". В публикацията се отбелязва също, че не става дума за решение на Св. Синод на БПЦ, а за влиянието на зилотски среди в България, които отхвърлят не само преп. Силуан, но и други руски светци и духовници като митрополит Антоний Сурожки, архимандрит Софроний (Сахаров), архиепископ Йоан (Шаховски) и други.

 

 

Руската православна църква подкрепи военната намеса в Сирия

User Rating:  / 9

216009.pРуският патриарх Кирил излезе с официално становище по повод военната намеса на Русия в конфликта в Сирия. В изявлението, публикувано в сайта на Московска патриаршия, предстоятелят на РПЦ заявява, че Църквата не може да остане безучастна към страданията на сирийския народ.

В изявлението се казва: „Руската православна църква нееднократно се е обръщала към ръководството на Русия, на други страни и международни организации с призив да не остават безучастни към страданията на мирното население в Сирия и другите страни от региона".  

Продължение: Руската православна църква подкрепи военната намеса в Сирия

Убиецът в американския колеж питал студентите: Кой от вас е християнин?

User Rating:  / 6

oregon26-годишният Крис Харпър застреля в четвъртък сутринта поне 10 студенти и преподаватели в колеж в Орегон и рани още толкова, след което беше убит в престрелка с полицията. По свидетелството на очевидци убиецът разстрелял веднага преподавателя в залата за лекции, след което попитал студентите кои от тях са християни. "Християни ли сте? Ако сте християни, изправете се!", казал той. "И понеже сте християни, след една секунда ще отидете да видите Бога", след което разстрелял един по един изправилите се студенти, на възраст 18-20 години.

Масовото убийство е станало в град Розбург, където живеят около 22 000 души. Той е разположен на 180 мили южно от град Портланд. В колежа се обучават около 3000 студенти.

Президентът на САЩ Барак Обама заяви, че е наскърбен и разгневен след поредния случай на смъртоносна масова стрелба в страната. "Онемели сме... Нашите мисли и молитви обаче не са достатъчни", подчерта Обама с каменно изражение на лицето в изявление в Белия дом. Той за пореден път призова доминирания от републиканците Конгрес да приеме промени в националното законодателство за затягане на контрола над оръжията и разкритикува влиятелното оръжейно лоби, че блокира реформата. "Ние направихме политически избор - да позволим това да се случва на всеки няколко месеца. Колективно отговорни сме пред онези семейства, които са загубили своите близки заради нашето бездействие", подчерта Обама.

 

Последно в Двери+

Няма намерени събития.
 
 

 Не сте регистрирани в системата.

Нашите партньори

Neterra


Копирането на статии от "Двери на Православието" в други Интернет сайтове е разрешено единствено при коректно посочване на първоизточника.