Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)

242865.p

Играта за виртуален лов на покемони е поредната мания в света на компютърните игри, която завладя светкавично света и в нея играят деца и възрастни. Тя съчетава реалността и виртуалното простраство, извеждайки играчите навън, като ги кара да се движат и влизат в реални сгради и обекти. Този нов вид игри се опитва да се пребори с проблеми на стандртните компютърни игри, които затварят участниците в зали или вкъщи, откъсвайки ги от реалния свят.  В същото време, обаче новата игра "Pokemon Go" създава немалко проблеми именно с опитите на играчите да “ловят” покемони в различни обществени, военни и др. зони, създавайки по този начин опасност за себе си и за околните.

Руската православна църква се обърна към почитателите на играта, като ги призова да уважават пространството на другите хора.

“Разработчиците на играта съзнателно са допуснали провокиращо измерение, така че абсолютно всяка територия да става място за игра. Надявам се, че играчите ще проявят благоразумие, за да уважават интересите на другите хора, обществените и религиозни организации, и да не навлизат в личния живот на околните”. Това е заявил зам.-председателят на Отдела за връзки на Руската православна църквата с обществеността и медиите Вахтанг Кипшидзе на прес-конференция в Москва.

Цялата статия: Руската църква се изказа за играта "Pokemon Go"

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)

kiproy siria 28Кипърският архиепископ Хризостом от вчера е на посещение в Сирия по покана на Башар ал Асад. В интервю за местните медии архиепископът заяви, че целта на неговото посещение е действената подкрепа за християните и сирийския народ. Когато твоят брат има проблем, трябва да му помогнеш, подчерта архиеп. Хризостом. Още на границата той бе посрещнат от мюфтията на страната и представител на Министерството на религията. Вечерта Кипърският архиепископ бе приет в Патриаршията от Антиохийския патриарх Йоан X, където двамата отслужиха молебен.

"Християните в Сирия трябва да останат в земята на дедите си, в своята страна. Ще дойдат по-добри дни, защото да бъдеш бежанец не е никак лесно", заяви архиепископът. "Къде ще оставят домовете си, имущестовто си? Да отидат къде? Искаме да се срещнем с тях от близо, да ги окуражим, да видим от какво се нуждаят и как можем да им помогнем. Бяхме поканени от самия президент на Сирия Асад. Чул е, че преди около четири години заедно с патриарсите на Близкия Изток бяхме на посещение в Брюксел. И там бях единственият, който каза ясно на Барозо, че "вие, европейците и Европейският съюз, не вървите на добре. Разбирам, че се опитвате да помогнете с оръжие и пари на екстремистите и се питам, ако те успеят да вземат властта в Сирия, питам Ви, какво ще стане с единия милион християни, но и с другите малцинства в страната?"

Цялата статия: Кипърският архиепископ Хризостом е на посещение в Сирия

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)

25 5 600x397На 20 юли на заседание на Св. Синод на Украинската православна църква е било взето решение за причисляване към лика на светците на двама подвижници. Единият е известният атонски поборник за православието преп. Йоан Светогорец (Вишенски) и митрополит Йоникий (Руднев), чийто нетленни мощи са били открити в Киево-Печерската лавра.

По време на заседанието са били утвърдени и иконописните изображения, и проектите за тропари и кондаци на светците.

2 8 404x600

Паметта на преп. Йоан Светогорец (Вишенски) ще се почита на 16/29 юли, а на светителя Йоаникий (Руднев), Киевски и Галицки митрополит  - на 7/20 юни, в деня на неговата кончина. 

Преп. Йоан Вишенски (1550-1620 г.) е един от известните подвижници, изиграли важна роля в противопоставянето на полско-католическата експанзия и възраждането на православието в Украйна през ХVI в. Още приживе той е бил много почитан и е наричан “големият старец Йоан Вишенски Светогорец”. Подвизавал се на Атон повече от 40 години.

viber image 2

Митрополит Йоаникий (Руднев) (1826-1900) е роден в семейството на беден дякон в Тулска губерния (сего Орловска област).

Във всички епрахии, в които е бил епископ, организирал ведомствени епархийски домове за вдовици и сираци, епархийски свещоливници, чийто доходи отивали за издръжката на училища, семинарии, девически духовни училища, общежития за ученици на духовни училища и семинарии. 

Св. Синод на Украинската православна църква е постановил той да бъде причислен към лика на местнопочитаните светци на Киевска епархия.

3.5 1 1 1 1 1 Rating 3.50 (8 Votes)

Sergey Lavrov February 2015Външният министър на Русия Сергей Лавров коментира на общоруската младежка образователна среща "Територия на смислите" причините за разногласията около Всеправославния събор. Той заяви, че причина за тях е опит отвън да се внесе разкол в православния свят.

"В последния Всеправославен събор, който се проведе на Крит, не участваха няколко Църкви, включително и Руската православна църква, тъй като крайните документи не бяха съгласувани".

Според Лавров обаче реалната причина за неучастието на редица Църкви бил външен опит да се внесе разкол в Православието.

"Реалната причина е това, че има немалко желаещи извън православния свят, които искат да внесат разкол, преди всичко използвайки кризата в Украйна и антируската риторика, за да нанесат вреда на позициите на Руската православна църква", счита Лавров, цитиран от Интерфакс.

Цялата статия: Външният министър на Русия С. Лавров коментира Всеправославния събор

2 1 1 1 1 1 Rating 2.00 (26 Votes)

745290430Владимир Легойда, който е говорител на Московска патриаршия, заяви в интервю за РИА новости в понеделник, че Руската църква възнамерява да предприеме действия за организирането на Всеправославен събор в Москва.

В изявлението на Легойда тази инициатива е представена като "продължение на подготовката за Всеправославен събор". Както стана известно по-рано, Московска патриаршия не признава провелия се в Крит Свят и велик събор за всеправославен поради тяхното и на още три църкви отсъствие от него. Подготвяният от близо половин век Събор обаче нямаше в своето официално наименование определението "всеправославен", както своевременно отбеляза и Двери. То се появи по-късно едва в контекста на последните дискусии около провеждането му. Не е ясно каква тактика ще възприеме Московска патриаршия - дали ще инициира свикването на съвсем нов Събор, с нов дневен ред и проектодокументи, или ще следва курс за ново разглеждане на вече одобрените в Крит документи.

Цялата статия: Московска патриаршия възнамерява да организира свой Всеправославен събор

 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.