Свещица пред вечния огън
Поръчки тук:

1 user and 2464 guests online
 
Вход чрез Facebook
 

Русенският митр. Наум отслужи литургия за св. Димитър Солунски в Букурещ

User Rating:  / 10

Untitled-29418На 26 октомври, в деня на св. Димитър Солунски, по покана на Румънския патриарх Даниил Русенският митр. Наум възглави празничната литургия в патриаршеската катедрала „Св. Константин и Елена” в Букурещ. На българския архиерей съслужиха архиепископът на Долни Дунав Касиан, епископът на Орадя Софроний, Северноевропейски еп. Макарий, епископът на Австралия и Нова Зеландия Михаил и патриаршеският викарий епископ Йероним Синайски. В св. Литургия взеха участие деканът на Богословския факултет „Патриарх Юстиниан” свещ. проф. Стефан Букиу, зам.-деканите свещ. Георге Холбя и свещ. Константин Преда, директорът на духовната семинария „Митрополит Нифон” свещ. Михай Аурел, патриаршески съветници, архиерейските наместници от седемте столични наместничества, игумени на манастири. Песнопенията бяха изпълнени от патриаршеския хор „Николае Лунгу” с диригент прот. Стелиан Йонашку. Митрополит Наум произнесе и похвално слово за св. Димитър Солунски, преведено и прочетено от свещ. Кирил Синев от русенския храм „Св. Възнесение”. Св. Литургия беше пряко предавана по румънската църковна телевизия и радио „Тринитас”.

Продължение: Русенският митр. Наум отслужи литургия за св. Димитър Солунски в Букурещ

Йерусалимският патриарх стана почетен доктор на университета в Букурещ

User Rating:  / 5

09dРумънската и Йерусалимската църкви дадоха още един знак за подобряване на техните отношения. От 24 до 27 октомври Йерусалимският патр. Теофил осъществи официална визита в Румънската патриаршия по повод тържествата в чест на св. Димитър Солунски и на св. Димитър Нови (както румънците наричат св. Димитър Басарбовски!), покровител на Букурещ. Той стана почетен доктор на университета в Букурещ в рамките на програма за религиозни изследвания. В продължение на няколко години отношенията между двете патриаршии бяха обтегнати, като през 2011 г. се стигна дори да прекъсване на евхаристийното общение. Причината беше желанието на Румънската църква да има клирици под своя юрисдикция на територията на Йерусалимска патриаршия.

В приветствието си при пристигането в Румъния патриарх Теофил отбеляза отличните отношения между двете църкви, „които са не обикновени междуцърковни връзки, а общение в Христос, което извира от Неговата саможертва на Кръста”. „Патриаршията в Йерусалим е център на света заради тайната на спасението, започнало от Синайската планина и завършило с кръстната смърт и възкресението на Господ в Йерусалим. Тъй като много хора не приемат този факт, съществува политическо и религиозно противоборство в Близкия Изток. Затова помирителната роля на Йерусалимската патриаршия е от особено значение за ситуацията в този регион”, отбеляза Йерусалимският патриарх.

Продължение: Йерусалимският патриарх стана почетен доктор на университета в Букурещ

Архиерейско посещение в българската църковна община в Загреб

User Rating:  / 5

01-5160946736702122460 nОт 24 до 26 октомври Западно- и Средноевропейският митр. Антоний посети българската църковна община „Св. Седмочисленици” в Загреб. Архиереят беше там по покана на църковното настоятелство и на посланичката на България в Хърватска Таня Димитрова.

На 26 октомври митрополит Антоний оглави св. Литургия за празника на св. Димитър Солунски в храма „Св. Георги”, преотстъпен от местната римокатолическа църква за ползване от българската църковна община. В съслужение с архиерея беше енорийският свещеник о. Емил Ангелов, който вече обслужва и БПЦО в Рим и Малта. На богослужението присъстваха също така посланичката ни Таня Димитрова и първият дипломат на Гърция в Загреб Елени Герикостопуло.

След богослужението в разговор в митрополит Антоний ръководителките на двете легации споделиха с радост, че на този ден св. Димитър ги е събрал в един и същи храм. Г-жа Димитрова е единствената наша посланичка, завършила богословие. В навечерието на празника, по нейна покана, митрополит Антоний извърши освещаване на българската легация в Загреб. След това архиереят проведе беседа със служителите на нашето посолство.

Продължение: Архиерейско посещение в българската църковна община в Загреб

Антиохийският патриарх иска промяна в дневния ден на Всеправославния събор

User Rating:  / 9

silitourgo 1Антиохийският патриарх Йоан, който е на официално посещение в Атинската архиепископия, критикува дневния ред на Всеправославния събор, който трябва да се проведе през 2016 г. Той заяви, че желае този събор да се проведе, „но на него да се вземат и други решения, освен подребата на църквите в диптисите”.

Антиохийският патриарх съслужи с Атинския архиепископ Йероним на Димитровден в едноименния атински храм в кв. Брахами. След службата той заяви в словото си, че Антиохийската патриаршия желае този събор „да се занимае с въпросите на вярата и живота, които засягат всички части на обществото, а не само богословите и интелектуалците”. „Докога ще продължаваме да гледаме на развитието на историческите събития като обикновени наблюдатели, без да имаме никаква роля в тях, и то в момент, когато православието разполага с достатъчно сила, за да играе такава роля?” Патриархът коментира и демографските промени в състава на четирите първенствуващи патриаршии през последните години: „Нима не трябва тези промени да са от водещо значение в дневния ред на Светия и велик събор? Нашата мисъл не е водена от световни амбиции. Длъжни сме обаче да запазим своята идентичност. Успехът на Великия събор ще представлява чудесно свидетелство пред днешния свят за обединеното православие. Това свидетелство е краеъгълният камък в представата за християнството в днешния свят”.

Продължение: Антиохийският патриарх иска промяна в дневния ден на Всеправославния събор

На остров Сахалин се проведе конференция по деструктивните култове

User Rating:  / 10

23102039 bОт 20 до 23 октомври 2014 г. Южно-сахалинската и Курилска архиепископия на Московска патриаршия проведе в своя епархийски център, гр. Южно-Сахалинск на о-в Сахалин международна научно-практическа конференция на експерти по антисектантската дейност и клирици. Темата на конференцията беше „Тоталитарните секти и гражданското общество: днешните предизвикателства към безопасността в духовната област”. Нейни организатори бяха Руската федерация на центровете за изучаване на религиите и сектите (РАЦИРС), епархийският Сахалински информационно-консултативен център за религиоведчески изследвания и Центърът за религиоведчески изследвания „Св. свмчк Ириней Лионски” в Москва. Поради големия обществен интерес към темата на конфренцията тя беше уважена от представители на всички власти в областта – пълномощника на президента на Руската федерация в Далекоизточния федерален окръг, федералния министър за развитие на Далечния Изток, губернатора, областното народно събрание (дума), кмета.

Продължение: На остров Сахалин се проведе конференция по деструктивните култове

Папа Франциск ще посети Турция

User Rating:  / 17

article 19523В периода 28-30 ноември папа Франциск ще посети Турция в рамките на официално посещение по повод празника на св. ап. Андрей, покровител на Константинополската вселенска патриаршия. „Приемайки поканата на президента на републиката, на Всесветейшия патриарх Вартоломей и на председателя на (римокатолическата) епископска конференция в Турция, Негово Светейшество папа Франциск ще осъществи апостолска визита в Турция от 28 до 30 ноември, посещавайки Анкара и Истанбул”, са казва в съобщението на говорителя на Ватикана.

Първата спирка от визитата на Римския папа ще бъде турската столица, както беше и при посещенията на папа Йоан Павел II и Бенедикт ΧVI. В Анкара папата ще посети мавзолея на Ататюрк и ще се срещне с турския президент Ердоган и с министър-председателя Давутоглу, както и с министъра на религиозните дела.

Продължение: Папа Франциск ще посети Турция

Синайският манастир опроверга информацията за отвлечени монаси

User Rating:  / 10

sina moniСинайският манастир направи официално изявление, в което опровергава новината, разпространена вчера в различни медии, че е бил подложен на нападение от ислямисти и че египетсткото правителство не предприема никакви мерки за тяхна защита. В съобщението се казва: „Манастирът „Св. Екатерина” на планината Синай заявява категорично, че никога не е имало нападение на ислямисти в манастира, а още по-малко отвличане на монаси. Египетското правителство взема всички необходими мерки за защита на манастира и до днес не е имало сериозни заплахи за монасите. Подобни неверни публикации не помагат, а вредят на св. обител”.

Вчера в местни египетски медии беше разпространена новина, че двама монаси от Синайското братство са били отвлечени срещу откуп и че манастирът е бил подложен на нападение на ислямисти от средите на бедуините.

Бедуини атакуваха Синайския манастир „Св. Екатерина”

User Rating:  / 17

188249.pДревният манастир „Св. Екатерина” на планината Синай е бил отново атакуван от ислямски екстремисти и местни сили въпреки традиционната и дългогодишна благотворителност, която манасите оказват на бедуински племена.

Екстремистите са атакували манастира и са взели в плен двама монаси, за които след това е поискан откуп от 21 000 долара, съобщава изданието Copts today. Поискано е и заплащането на постоянна такса, за да бъде оставен манастирът на спокойствие. Ислямистите твърдят, че манастирът е „незаконно построен” през 2006 г., макар че той е на това място от времето на имп. Юстиниан Велики (6 век).

Въпреки многобройните апели към местните власти да се намесят и да защитат историческия манастир и неговите обитатели, не се предприемат никакви мерки. Цялата власт е предоставена на местните групи, които призовават християните да бъдат изгонени от Синай и да се „възстанови справедливостта”, което означава според тях християнското поселение Oyun Musa („изворите на Мойсей”) да бъде „върнато” на мюсюлманите според изискванията на Корана.

Продължение: Бедуини атакуваха Синайския манастир „Св. Екатерина”

Свещениците в украинска епархия ще бъдат проверени за професионална пригодност

User Rating:  / 11

img 20141021_115612-500x281Запорожка епархия към Украинската православна църква (МП) започна общоепархийска атестация на богословските познания на свещенослужителите. По информация на прес-службата на епархията тази инициатива е новост не само за конкретния регион, но и за цялата УПЦ. Системата за оценяване на богословските знания на свещениците е разработвана дълго време от Атестационна комисия начело с председател архим. Леонид (Шеремет), секретар на Запорожка епархия. В комисията влизат преподаватели по богословие, духовници и педагози.

Богословските знания на 170 клирика ще бъдат оценявани чрез тест. Атестациите са два вида: стационарна и дистанционна. В продължение на няколко седмици клириците ще отговарят последователно на различни задачи, а след края на изпитния период всеки ще може адекватно да оцени нивото на своите знания и да види в какви области има пропуски.

Продължение: Свещениците в украинска епархия ще бъдат проверени за професионална пригодност

Лимасолският митр. Атанасий изнесе беседи в атински храмове

User Rating:  / 10

omilia-7Лимасолският митр. Атанасий (Кипърска архиепископия) участва в програмата на т. нар. „Димитриада” или Дни на св. Димитър, която се организира в Атина в навечерието на празника на св. Димитър Солунски. Атинските дни на св. Димитър се провеждат за десета поредна година и представляват интересна мисионерска инициатива на духовниците в едноименния храм в атинския квартал Виронас. През целия октомври гости на енорията, но и на други храмове в района, са известни духовници-мисионери, които изнасят беседи на различни теми. Тази година сред тях са архим. Нектарий (Мулациотис), Сисанийският митр. Павел, Лимасолският митр. Атанасий и др.

През тази година цикълът беседи е посветен на духоносните старци, които просияха в Църквата през 20 в. – старците Паисий, Порфирий, Яков, Йосиф и др. За поклонение се носят известни чудотворни икони от Света Гора или други свети места, а цялата Димитриада минава под знака на някоя благотворителна инициатива.

Продължение: Лимасолският митр. Атанасий изнесе беседи в атински храмове

Голям празник за българската църковна община „Св. Иван Рилски” в Лондон (фоторепортаж)

User Rating:  / 16

002-essex monastery_18october2014Честването на духовния закрилник на българския народ св. Йоан Рилски се превърна в троен празник за българската православна църковна община в Лондон, Обединеното Кралство: Едновременно отбелязване паметта на българския чудотворец, имахме скъп гост в лицето на Западно и Средноевропейския митрополит Антоний и заедно с него проведохме поклонническото пътуване до известния православен манастир „Св. Йоан Кръстител” в Есекс.

Поклонническото пътуване до Есекс се проведе на 18 октомври и в него се включиха 25 поклонници от българската православна община в Лондон. Те бяха участници в православния богословски курс, проведен в българската енория „Св. Йоан Рилски Чудотворец” от 6 октомври 2013 г. до 29 юни 2014 г. С истинска радост и въодушевление те изминаха близо 200-те километра до обителта, за да се запознаят с живота и духовното дело на основателя на манастира архимандрит Софроний (Сахаров), както и със съвременните обитатели на манастира – над 40 монахини и монаси, подвизаващи се в двете му части – женски и мъжки манастир.

Манастирското братство, начело с игумена архимандрит Кирил, прекара целия ден с българските поклонници. Те ни запознаха не само с историята на манастира, но и научихме много за практическата аскеза и подвизаване в православието на монасите, които изповядват своята вяра в неправославна страна. Митрополит Антоний бе изключително удовлетворен от посещението и обеща, че това няма да бъде последното му пътуване до този прочут манастир.

Продължение: Голям празник за българската църковна община „Св. Иван Рилски” в Лондон (фоторепортаж)

В Православния институт в Шамбези се откри новата академична година

User Rating:  / 12

sabezi-6На 18 октомври в Богословския институт в Шамбези, който се помещава в Православния център на Вселенска патриаршия, беше открита новата академична година. На откриването присъстваха Халкидонският митр. Атанасий като представител на патриарх Вартоломей и членове на научните, църковните и дипломатическите среди. В приветствието на патриарха, прочетено от амвона на храма след богослужението, младите богослови бяха призовани „да не предават и в най-малкото любовта и кръстната жертва на нашия Господ Иисус Христос. Защото както правилното богословие и задълбочаване в трудовете на светите отци ражда и утвърждава правилния и свят живот, така и обратното – светият живот ражда и утвърждава правилно богословие”.

Програмата за следдипломна богословска квалификация в института функционира вече 16 години (1997-2013 г.), отбеляза митрополитът на Швейцария Йеремия. Тя подготвя кадри за нуждите на поместните православни църкви и техните богословски факултети, както и участници в многостранните богословски диалози на икуменическото движение днес, подчерта митрополитът.

Продължение: В Православния институт в Шамбези се откри новата академична година

Византийски манастир откриха археолози в Израел

User Rating:  / 5

Beit Shemesh_mosaic-650x433Археолози откриха в Израел останки от ранновизантийски манастир на около 30 км западно от Йерусалим. Те смятат, че макар на този етап да не са открити основите на храм, останалите сгради съответстват на архитектурата на други византийски манастири от по-късните периоди. Комплексът е разделен на две части – производствена и жилищна.

В стопанската част са открити масивни преси за производство на зехтин и вино, което говори за голямо и организирано производство с търговска цел. В много от жилищните помещения са запазени красиви мозайки, печки за хляб. Според археолозите става дума за голям ранновизантийски манастирски комплекс, с добре развито стопанство. През 7 в., което съвпада с разпространението на исляма, комплексът престава да функционира. След това е възстановен отново, но е приспособен към нуждите на новите си обитатели.

Продължение: Византийски манастир откриха археолози в Израел

В Брюксел се проведе среща на представителите на православните църкви в ЕС

User Rating:  / 9

1975117 747009218703878 227243312134880898 nНа 13 октомври в Брюксел се проведе среща на Комитета на представителите на православните църкви в Европейския съюз. Комитетът е създаден през 2010 г., а от началото на тази година в него участва и БПЦ. В състава му влизат представители на Вселенска патриаршия, Московска патриаршия, Румънската православна църква, на Българската православна църква, на Кипърската и Гръцката църкви.

В срещата, провела се в представителството на Румънската църква в Брюксел, участваха:  Ахайският митр. Атанасий от Гръцката църква, Западно- и Средноевропейският митр. Антоний от БПЦ, Неаполският еп. Порфирий от Кипърската църква, прот. Димитрий Сизоненко от Московска патриаршия и о. Сорин Селару от Румънската църква. Срещата на представителите на православните църкви беше по повод избирането на новите комисари на Европейската комисия. Духовниците изпратиха поздравителни писма от името на Комитета до членовете на Еврокомисията от съответните страни. Поздравление беше отправено и до г-жа Кристалина Георгиева, в което се казва, че членовете на комитета приветстват избора й за заместник-председател на Европейската комисия по въпросите на бюджета и човешките ресурси. „Молим се Бог да ви даде сила успешно да изпълнявате всички поверени ви задачи, като ви уверяваме в нашата подкрепа и готовност за плодотворно сътрудничество”, се казва в писмото до българския еврокомисар.

Продължение: В Брюксел се проведе среща на представителите на православните църкви в ЕС

Руски монаси произвеждат луксозни италиански сирена

User Rating:  / 8

i244791-contentImage1 1-originalМонасите в манастира „Преображение Христово” на остров Валаам в Ладожкото езеро са усвоили производството на елитни италиански сирена, съобщава агенция ИТАР-ТАСС.

В манастира е било доставено специално оборудване, а послушниците преминали през курс на обучение. На страницата си в интернет монасите разказаха, че са се завърнали от Италия, където местни майстори им разкрили тайните при приготвянето на моцарела, качота, морлако, рикота и сирене с бяла плесен бианка. В производството ще се използва само мляко от манастирската кравеферма.

По-рано манастирът закупил специализираното оборудване за производството на деликатесите. Малкото островно стопанство на монасите ще продава продукцията на материка, а част от нея ще бъде предлагана в магазинчетата в близост до светата обител. Местната преса свързва бизнес идеята със забраната за внос на западни продукти в Русия, въпреки че по-късно от забранителния списък отпаднаха млечните продукти.

На снимката: монах Агапий, ръководител на фермата във Валаам, на обучителен курс в Италия.

 

Последно в Двери+
Последни провокирани
Последно във форума

Няма намерени събития.
 
 

Още теми »

Още теми »

 Не сте регистрирани в системата.

Нашите партньори

Neterra


Копирането на статии от "Двери на Православието" в други Интернет сайтове е разрешено единствено при коректно посочване на първоизточника.