Карикатури

2 users and 2206 guests online
 
Вход чрез Facebook
 

Православни богослови от цял свят ще дискутират текстовете за Всеправославния събор

User Rating:  / 6

fordham university keating Православното богословско общество в Америка заедно с Центъра за православни християнски изследвания към университета Фордам, Ню Йорк, организират обсъждане на публикуваните седем проекто-документа, които ще бъдат включени в програмата на Всеправославния събор в Крит. За тази цел инициативният комитет на двата авторитетни богословски центъра кани православни богослови и специалисти от цял свят да се включат в разглеждането на документите. Не е задължително те да бъдат членове на споменатите организации.

Ще бъдат създадени работни групи от 4-6 души, които ще съставят коментари, въпроси и предложения максимум до 250 думи, фокусирани върху съдържанието на един от седемте предсъборни документа. Всяко предложение трябва да е подписано от 4-6 членове на работната група. Всеки желаещ може да участва в повече от една работна група. Предвид кратките срокове до провеждането на събора всички предложения за работни групи трябва да постъпят до 15 февруари (понеделник).

За повече информация вижте тук.

 

 

Патриарх Кирил и папа Франциск ще се срещнат на летището в Хавана

User Rating:  / 6

216На 12 февруари в Куба ще се състои среща на Московския патриарх Кирил и Римския папа Франциск, която Москва и Ватиканът определят като историческа. Информацията за нея се появи едва две седмици преди провеждането й, а според руски източници подготовката й е продължила едва месец.

Новината предизвиква много въпросителни на първо място относно причините, поради които Руският патриарх се е съгласил тази среща да се проведе именно сега. Говорителят на Московска патриаршия Владимир Легойда опроверга твърденията, че това има връзка с предстоящия Свят и велик събор на Православната църква. "Решението за провеждането на събора на 19 юни в Крит беше взето от предстоятелите на поместните православни църкви през януари и не е свързано по никакъв начин с програмата на Московския и на цяла Русия патриарх Кирил".

Според Легойда основната причина, която налага срещата между двамата, е "геноцидът на християните в Близкия Изток, в Северна и Централна Африка."

Продължение: Патриарх Кирил и папа Франциск ще се срещнат на летището в Хавана

Започна православна богословска конференция в Измир (обновено със снимки)

User Rating:  / 6

IMG 20160207 130810В големия турски град Измир/Смирна днес започна православна богословска конференция на тема "Началото на християнството в Йония. Свети личности от Библията", организирана от Цариградската вселенска патриаршия в лицето на православната църковна община в града. Това е втората конференция, инициирана и организирана от дейната православна общност тук под ръководството на архимандрит Кирил (Сикис). В нея участват учени в областта на Новия Завет от Гърция, Германия, САЩ, Румъния и България, а сред слушателите са самият Цариградски патриарх Вартоломей, епископи, монаси, свещеници и миряни от Гърция, както и православни християни от Смирна.

Встъпителни думи произнесе патр. Вартоломей, който изтъкна важността на християнството за малоазийския регион още от І век, та досега, макар то да е получило много сериозни удари през последния век. Патриархът припомни за вчерашната света литургия в църквата-музей "Свети Вукол", както и за напълно унищожената през 1922 г. голяма православна църква "Света Фотиния". След това председателят на научния комитет за конференцията проф. Георги Галитис от Атина, доайен на новозаветната наука в Гърция, изнесе основния доклад "Малоазиатецът свети апостол Павел". В него той изтъкна произхода на апостола от най-големия през първи век източносредиземноморски град Тарс, за който историкът Страбон пише, че бил по-значим от Атина и Александрия. Проф. Галитис даде свидетелства за гръцката образованост на апостола и подчерта важността на проповедническата му дейност с живо и писмено слово за учредяването на християнски общини в множество градове на Мала Азия и на Балканския полуостров.

Продължение: Започна православна богословска конференция в Измир (обновено със снимки)

Празник на Православието в Смирна (Измир) (обновено със снимки)

User Rating:  / 13

IMG 20160206 120747Да говориш за празник на Православието в Република Турция винаги изглежда прекалено приповдигнато. Защото отминалият 20 век донесе прекалено много горчиви преживявания на християните в тази страна и особено на православните. А няколко милиона християни въобще и не можаха да ги преживеят, защото... бяха чисто и просто ликвидирани. Само че на фона на масовите репресии и екзекуции в комунистическите страни това оставаше някак по-незабележимо. Две основни християнски общности в Турция бяха почти унищожени през миналия век - арменската и гръцката. Гърците днес твърдят, че са три хиляди в Истанбул/Цариград, който е все пак най-космополитният град на тази страна, но други с половин уста уточняват, че са далече под две хиляди. 

И все пак на 6 февруари в третия по големина град на югоизточната ни съседка, Смирна или по турски Измир, се състоя истинско празненство на Православието. Поводът беше годишният празник на първия смирненски епископ - св. Вукол, ученик на св. Йоан Богослов и учител на св. Поликарп Смирненски. От миналата година Цариградска патриаршия е получила правото да отслужва литургия във възстановения, макар и като музей, храм в чест на светеца поне на празника му. Да припомним, че до 1921 г. Смирна е бил голям център на християнството (около 2/3 от населението е било християнско!), но след загубването на войната от Гърция, която тя започва в 1919 г. срещу Турция, християните са прогонени както от града, така и от цяла Мала Азия на практика. Над два милиона православни, повечето от които турскоезични, напускат, но и стотици хиляди губят живота си в онези смутни времена. Църквата "Свети Вукол" в старата част на града е оставена полуразрушена, на всичко отгоре ревниви мюсюлмани са изболи очите на ония от светците по стенописите, които са успели да се запазят. Преди двайсетина години обаче малката гръцка общност от няколко десетки души получава правото да съществува официално, а от три години те имат отново свещеник - архимандрит Кирил Сикис, преди това служил в отсрещния остров Лесбос (на гръцки Митилин). Патриаршията го приема на своя служба, а той пък помага да се обедини православната общност в Смирна, където живеят освен стотината гърци (повечето от тях новодошли на работа в университета или в турски предприятия и търговски кантори) още голямо число граждани на Русия, Грузия, Украйна, Молдова, Сърбия, България и др. Това са предимно жени, които намират работа като домашни прислужнички в мегаполиса. За всички православни християни сред тях обаче днес само гръцката църква "Света Фотиния" (бивша холандска протестантска), която е редовно отвореният православен храм тук, е мястото за молитва и среща с едноверци в иноверното множество на жителите на Смирна.

Продължение: Празник на Православието в Смирна (Измир) (обновено със снимки)

Анархисти нападнаха Солунската митрополия

User Rating:  / 6

227912.pПреди три дни група анархисти нахлули в сградата на Солунска митрополия и залели с червена боя коридорите и кабинета на Солунския митрополит Антим. Нападението било извършено сутринта в 9.40 ч., когато пет-шест маскирани лица влезли с митрополията с шпрейове. Митрополитът не бил в сградата по това време. Пострадал е един служител, който е хоспитализиран.

Според митр. Антим нападението се дължи на спор между Солунска митрополия и анархистични групи, които са окупирали сграда, собственост на митрополията. Той заяви, че Църквата няма да се откаже от своята собственост и възнамерява да възстанови функциите на сградата като детски дом. Извършителите все още не са заловени.

227910.p

227911.p

Информация и снимки: Agionoros.ru

Изострят се отношенията между Атинската архиепископия и Вселенска патриаршия

User Rating:  / 8

dis201Отношенията между Атинската архиепископия и Цариградската вселенска патриаршия се изостриха допълнително след изявление на Атинския архиепископ Йероним, че отсъствието му от срещата на предстоятелите на православните църкви в Шамбези, Женева, не се дължи на лични причини, както беше отбелязано в официалните документи за срещата. Това беше съобщено в официално изявление на Св. Синод на Гръцката църква.

На последното заседание на Св. Синод на Гръцката православна църква митрополитите са се запознали с резултатите от срещата на предстоятелите. Последвала е оживена дискусия, на която бил обсъден начинът, по който Гръцката църква ще бъде представлявана на Светия и велик събор на Православната църква. Според официалното съобщение, цитирано от Ромфеа, Атинският архиепископ е предал за съхранение в секретния архив на архиепископията запечатан плик, в който излага причините, поради които е отказал да присъства на срещата на предстоятелите в Женева. Неговото съдържание не е било използвано, се казва също в съобщението. Архиеп. Йероним е съобщил само, че те не са лични, както беше обявено, а са свързани с опитите да бъде подценена Гръцката православна църква и нейният авторитет. Друга информация за съдържанието на документите в плика не се съобщава.

Новата криза в отношенията между двете църкви започна преди две години, когато патриарх Вартоломей поиска да поставят сегашния Адрианополски митрополит Амфилохий (по това време още архимандрит от Мегарската митрополия) за митрополит на Янина. Тогава архиеп. Йероним и повечето от митрополитите се възпротивиха остро на тази намеса в делата на Гръцката църква и за Янински митрополит беше избран протосингелът на архиепископията архим. Максим (Папаянис). Много скоро след това сътрудникът на патриарх Вартоломей архим. Амфилохий (Стергиос) беше ръкоположен за Адрианополски митрополит и беше назначен за екзарх на патриаршията в Атина. Това доведе до ескалация в отношенията между двете църкви - Атинският архиеп. Йероним заяви, че няма да се съгласи с откриването на такова представителство в Атина, както и с властта, която Цариградска патриаршия придава на своя екзарх.

Мощите на св. Силуан Атонски ще бъдат занесени за поклонение в Русия

User Rating:  / 5

San-SilvanoПо случай тържествата за 1000-годишнината на руското монашество на Света гора на 3 юли в Русия ще бъдат занесени за поклонение свети мощи на преп. Силуан Атонски, съобщи РИА Новости.

"Това е стара мечта на всички вярващи в Русия - мощите на този велик светец да се върнат в родината, за да могат и руските православни християни да им се поклонят. В момента се изготвя програмата за пребиваването на светинята в Русия", заяви представител на руския светогорски манастир "Св. Пантелеймон".

Светинята ще бъде занесена в няколко руски града, както и в родното място на светеца - бившата Тамбовска губерния, сега Липецка област. Тя ще остане в Русия около три месеца.

Продължение: Мощите на св. Силуан Атонски ще бъдат занесени за поклонение в Русия

Концерт в Париж с участието на хора на Българската църковна община

User Rating:  / 6
ParigЗа осма поредна година енорийски хорове от православни и католически храмове в Париж се събраха на общ концерт на 30 януари. Организатор на тези хорови срещи е Асоциацията за изследване на ранното християнство, с която българската църковна община в Париж поддържа приятелски връзки и неведнъж е участвала в нейните кръгли маси, дискусии и музикални прояви. Тазгодишният концерт се състоя в католическата църква “Св. Евгений и св. Цецилия”, а избраната тема беше Божията милост.
 
Програмата се отличи с голямо разнообразие от църковно-певчески традиции, а молитвената атмосфера видимо зарази публиката. Вълнуващи бяха изпълненията на иракски християни, намерили убежище във Франция от преследванията в родината си; те казаха Господната молитва на древния арамейски език, на който е говорел и Спасителят, а член на асоциацията произнесе наизуст евангелски откъси.
 
Православното участие беше значително благодарение на хоровете на румънската, грузинската, гръцката и българската църковна община. Впечатли и участието на хор от коптската община. Нашите певци, макар и на самодейни начала, вложиха много усилия и ентусиазъм, за да подготвят своята програма от източно-църковни песнопения. Те посветиха участието си на милостта на Светата Троица, вдъхновени от завета на небесния покровител на своята енория, св. Патриарх Евтимий Търновски. След молитвата от акатиста на Св. Троица певците изпяха “Царю небесный”, “Сугуба ектения”, “С нами Бог”, които можете да чуете на този линк. Видеозаписи от изпълненията на останалите хорове можете да видите тук.
 
 
Хорът на Българската църковна община в Париж. Сред хористите са енорийският свещеник о. Иван Карагеоргиев, презвитерата Елена Карагеоргиева, Юлия Талева, кореспондент на БНР във френската столица.
 
 Paris11
 
Някои от другите участници в концерта. Хорът на Румънската община в Париж:
 
Paris3
 
Хорът на Коптската църква:
 
Chorale copte 1
 
Хорът на маронитите:
 
Paris2

Западноевропейска епархия на БПЦ стартира своя интернет страница

User Rating:  / 6

2016-02-05 0905В началото на годината Западно- и Средноевропейска епархия на БПЦ стартира своята нова интернет-страница, която е достъпна на адрес – http://bulchurch.org/ Тя предоставя информация за българските енории в цяла Европа, новини от  тях, полезна информация за сънародниците ни в чужбина.  Страницата е създадена по инициатива и с благословението на Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний. Той разясни, че новият епархийски сайт е създаден с цел да се популяризира дейността на митрополията, която не се познава в пълнота в България и в чужбина. Стремежът е също така информацията, поместена на него, да е от полза за българите, живеещи извън Родината. „Постарали сме се да предоставим сведения, които да подпомогнат българите, които искат да участват в църковния живот на нашите енории в европейските страни, като публикуваме адресите на българските храмове, контакти със свещениците и членовете на църковните настоятелства“. Много често сънародниците ни, изпаднали в беда в чужбина, първо се обръщат за помощ към църковната общност, казва митрополит Антоний. Той даде за пример различни случаи, в които хора от България идват в Германия за лечение, но не знаят нито немски, нито английски език, не могат да стигнат до болницата, в която са изпратени. Тогава чрез познати в Родината се свързват с  българския свещеник в съответния германски град и там в енорията се намират хора, които да помогнат с превод, логистика, човешка подкрепа. С подобна цел в криптата на митрополитския храм в Берлин са създадени условия за приютяване на българи, изпаднали в беда далече от Родината.

Продължение: Западноевропейска епархия на БПЦ стартира своя интернет страница

Акт за канонизацията на архиепископ Серафим (Соболев)

User Rating:  / 15

2P20160203-Предаваме ви в превод акта на архиерейския събор на РПЦ-МП от днес, 3 февруари 2016 г., за канонизацията на светителя Богучарски архиепископ Серафим (Соболев):

"През 20 в. Руската православна църква и обгрижваният от нея народ премина през огненото горнило на тежки изпитания: революции, войни, всевъзможни лишения и скърби, гонения срещу вярата, екзекуции, затвори, заточения.

Голям брой наши съотечественици се оказаха в емиграция или изгнание. Сред големите изпитания и скърби (2 Кор. 8:2) далече от родината, в атмосферата на непознат език и култура, често в условията на труд и мъка (2 Кор. 11:27), те не са били сломени от обстоятелствата на този свят, но са запазили православната вяра и верността към светата Църква. За това са спомогнали архипастирите и пастирите, които, оказвайки се с паството си в емиграция, със самоотвержено подвижническо служение са поддържали вярващите, споделяйки с тях скърбите и радостите.

На особена почит в България е Богучарският архиепископ Серафим, който завършва жизнения си път през 1950 г. в София. Отдавайки без остатък цялото си любящо сърце на повереното на грижите му словесно стадо, още приживе той пази мирния плод на праведността (Евр. 12:11) и е белязан с благодатни дарования.

Продължение: Акт за канонизацията на архиепископ Серафим (Соболев)

Митр. Йоан: Канонизацията на архиеп. Серафим е потвърждение на неговата небесна прослава

User Rating:  / 10

2P20160203-PAL 9232-1200„Справедливо и благословено от Бога дело“ нарече Варненският и Великопреславски митрополит Йоан причисляването на архиепископ Серафим (Соболев) към лика на светците на Православната църква в словото си пред Архиерейския събор на Руската православна църква днес. Митрополитът е представител на Българската православна църква на заседанието на Архиерейския събор на Руската православна църква, което се проведе днес в храма "Христос Спасител" в Москва.

Българският архиерей се обърна към високия църковен форум преди той да гласува предложението за канонизацията на владика Серафим. В словото си митрополит Йоан подчерта, че провъзгласяването на руския духовник, просиял в пределите на България, за светец е дело, което ще има широкото одобрение на вярващия народ и ще затвърди вековните връзки между нашите две църкви. Актът на канонизацията ще бъде само потвърждение за неговата прослава на небесата, направена от Самия Господ Иисус Христос, на който владика Серафим всеотдайно служеше през всички години на своя живот, каза Варненският митрополит. Той нарече просиялия духовник безукорен служител при Божия олтар и един от най-духоносните отци на миналия век, дарен от Всевишния с благодатни дарове. Българският архиерей разказа за изключителната почит и неоскъдняваща любов към владиката в страната ни и за непрестанния поток богомолци, които търсят молитвено застъпничество при гроба на благодатния владика в София.

Варненският митрополит благодари от името на Българския патриарх Неофит на всички участници в процеса на канонизация на архиеп. Серафим и най-вече на членовете на смесената руско-българска комисия, която разгледа необходимите документи и свидетелства, и даде ход на последния етап от прославата на благодатния духовник.

В края на заседанието на Архиерейския събор митрополит Йоан получи от Руския патриарх Кирил икона на св. Серафим, която да отнесе като дар на Българската православна църква.

Снимка: Официален сайт на Московска патриаршия

Варненският митр. Йоан замина за Москва за канонизацията на архиеп. Серафим (Соболев)

User Rating:  / 16

arh12Варненският и Великопреславски митр. Йоан замина за Москва, където на 2 и 3 февруари ще се проведе Архиерейският събор на Руската православна църква, на който ще бъде разгледан и въпросът за канонизацията на архиепископ Серафим Соболев. През декември 2015 г. в София се проведе заседание на смесената българо-руска комсия за проучване на сведенията относно живота на упокоилия се на 26 февруари 1950 г. светител. След това Св. Синод на РПЦ одобри доклада на комисията по канонизацията за присъединяването на архиеп. Серафим Соболев към лика на светците и включи въпроса в дневния ред на Архиерейския събор, върховния управленски орган на РПЦ-МП.

В края на миналата година се заговори, че при положително решение на Архиерейския събор патриарх Кирил лично ще възглави тържествата по канонизацията в София в деня на успението на архиепископ Серафим – 26 февруари.

Февруарската сесия на архиерейския събор на МП съвпадна с края на традиционния форум на Рождественските четения в Кремъл, на който архиереи и миряни от всички епархии на МП обсъждат най-актуалните проблеми на църковния живот на Руската църква. В рамките на тазгодишните XIV Рождественски четения се проведе конференция, подготвена от Синодалния отдел по канонизацията на Московска патриаршия. Конференцията беше открита с доклад, посветен на архиепископ Серафим Соболен, изнесен от проф. Андрей Кострюков: „Пастирското служение на архиеп. Серафим Соболев в България (по повод 130-годишнината от рождението му)».

Започнаха да публикуват документите за Всеправославния събор

User Rating:  / 12

600x400Само ден след края на срещата на предстоятелите на православните църкви в Женева започна публикуването на текстовете по седемте теми, определени да влязат в дневния ред на Всеправославния събор, който ще се проведе в дните от 17 до 26 юни 2016 г. на о. Крит, Гърция. Някои от текстовете са съставени преди десетилетия, както е например текстът за Брака и препятствия за сключването му, други като този за Автономията и начинът за нейното провъзгласяване са изработени през последните няколко години.

Предстоятелите решиха те да бъдат публикувани, за да не се разпространяват слухове за предстоящо "предателство" на православието, "отмяна на постите", "промяна на каноните" и др., което с особено усърдие се прави най-вече в зилотски среди.

Двери ще публикува на български език документите през близките дни.

Ето някои акценти в излезлите досега текстове. В документа "Автономията и начин на нейното провъзгласяване" се казва, че пътят за обявяването на една църква за автономна е следният: поместната църква, която иска автономия, подава молба до автокефалната църква, към която принадлежи, като излага "сериозните причини" да поиска автономия. Молбата се разглежда съборно от автокефалната църква и в случай на положителен отговор се издава томос, който определя географските граници на новата автономна църква. Предстоятелят на автономната църква не се записва в диптисите и се представлява на общоправославните и междухристиянските срещи от автокефалната църква. Получава миро от автокефалната църква. Една автокефална църква може да дава автономия само на църква, която спада към нейните географски канонични граници, а не извън тях. Този ред не важи за т. нар. православна диаспора.

Продължение: Започнаха да публикуват документите за Всеправославния събор

Комюнике от срещата на православните предстоятели в Женева

User Rating:  / 9

2PПо покана на Светейшия Вселенски патриарх г-н Вартоломей в Православния център на Вселенската патриаршия в Шамбези, Женева, се проведе срещата на предстоятелите на православните автокефални църкви от 21 до 28 януари 2016 г. Присъстваха предстоятелите: Цариградски Вартоломей, Александрийски Теодор, Йерусалимски Теофил, Московски Кирил, Сръбски Ириней, Румънски Даниил, Български Неофит, Грузински Илия, Кипърски Хризостом, Албански Анастасий, Чешки и Словашки Ростислав. Бяха възпрепятствани да присъстват Блаженейшите Антиохийски патриарх Йоан и митрополитът на Варшава и цяла Полша Сава по здравославни причини, както и Атинският и на цяла Гърция архиепископ Йероним – по лични причини. Но те бяха представени чрез официални представители на своите църкви.

Предстоятелите на православните църкви се събраха, за да довършат въпросите за Светия и велик събор. В рамките на срещата в неделя, на 24 януари, беше извършено всеправославно съслужение в ставропигиалния храм „Свети Павел“ при предстоятелството на Вселенския патриарх и съслужението на блаженейшите предстоятели и ръководители на делегации на православните църкви с изключение на ръководителя на делегацията на Антиохийската църква.

По време на срещата заседанията протекоха в дух на братска обич в Христос и на истина, съгласие и разбирателство. Предстоятелите потвърдиха своето решение да се свика Светият и велик събор, като се уточни това да стане в Православната академия в Крит от 16 до 27 юни 2016 г. За тази цел предстоятелите смирено призовават благодатта и благословението на Троичния Бог и просят горещите молитви на изпълнението на Църквата, на клирици и миряни, през времето до Светия и велик събор и по време на неговата работа.

Официално одобрените теми за внасяне в Светия и велик събор и за приемане от него са: Мисията на Православната църква в съвременния свят, Православното разсеяние (диаспора), Автономията и начинът на нейното провъзгласяване, Тайнството брак и препятствията за него, Важността на поста и спазването му днес, Отношения на Православната църква с останалия християнски свят. По решение на предстоятелите всички одобрени текстове ще бъдат публикувани.

Предстоятелите решиха също да се създаде всеправославен секретариат, одобриха правилник за работата на събора, приеха участие на инославни наблюдатели при откриването и закриването на заседанията и решиха за съвместно поемане на разходите по събора.

Освен това предстоятелите дадоха израз както на своята подкрепа за преследваните християни в Близкия Изток, така също и на продължаващата тревога за участта на отвлечените двама митрополити – Павел Язиги от Антиохийската патриаршия (роден брат на патриарх Йоан Х – б. р.) и Григорий Йоханна Ибрахим от Сиро-яковитската църква.

Работата на срещата завърши в сряда, 27 януари 2016 г., вечерта със заключително слово на нейния председател, Светейшия Вселенски патриарх Вартоломей.

В Православния център на Вселенската патриаршия в Шамбези, Женева, 27 януари 2016 г.

От секретариата на свещената среща

Снимка: Патриархия.ru

В Шамбези завърши срещата на високо равнище на Православната църква

User Rating:  / 7

Късно тази вечер след удължение на работното време с повече от два часа завърши срещата на предстоятелите на поместните православни църкви в женевското предградие Шамбези. Историческата среща за последни решения по свикването на всеправославния събор се проведе от 22 до 27 януари 2016 г. в Православния център на Цариградската патриаршия край женевското езеро. Планирано за същото време във Фенер, Истанбул, събитието от съображения за сигурност беше преместено в Швейцария.

Вчера и днес бяха подписани приетите документи и главите на църквите напуснаха православния център, където те усилено работиха цяла седмица. Първи още вчера си заминаха патриарсите Теодор Александрийски и Теофил Йерусалимски, а днес по обяд отпътува и Кирил Московски. Разбира се, те оставиха свои представители да участват до самия край и да положат подписите си под имената на своите църкви в последния документ за дневния ред на събора, приет късно вечерта. Това е подготвеният още през 1982 г. общоправославен документ за светостта на брака и препятствията за извършването на таинството брак. Беше прието и съобщение до средствата за масово осведомяване.

Българският патриарх Неофит заедно с придружаващата го делегация ще се завърне в София в рамките на утрешния ден.

 

Последно в Двери+

Няма намерени събития.
 
 

 Не сте регистрирани в системата.

Нашите партньори

Neterra