Карикатури

2 users and 3417 guests online
 
Вход чрез Facebook
 

Българската църковна община в Хамбург изпрати дарения в Родината (фоторепортаж)

User Rating:  / 10

IMG 0418Бяла и черна техника, мебели, легла, матраци, дрехи, обувки и други необходими вещи получиха пострадалите това лято от наводненията жители на Берковица. Помощта е изпратена от Българската църковна община „Св. Кирил и Методий” в Хамбург, Германия. Събирането на даренията продължава близо половин година, като инициативата е на един от членовете на църковната общност. Подкрепят го енорийският свещеник о. Кръстин Апостолов, проф. д-р Герд-Винанд Имайер, почетен консул на България в Германия, семейство Щурм, други членове на църковното настоятелство и доброволци от енорията на българския храм. Събират се едновременно дарения във вид на вещи и в пари.

На три предварително обявени дати доброволци обикалят из Хамбург със собствените си товарни автомобили на свои разноски, за да събират дарените вещи и да ги откарват в склада. Със съдействието на проф. Имайер благотворителната организация Arbeiter-Samariter-Bund в Хамбург безвъзмездно предоставя складово помещение за ползване. Също с посредничеството на почетния консул фирмата за автомобилен внос „Мото Пфое” поема част от разноските по транспорта на помощите до България. 

Продължение: Българската църковна община в Хамбург изпрати дарения в Родината (фоторепортаж)

Папата призова новите кардинали към смирение

User Rating:  / 8

Папа Франциск посъветва новите кардинали, които вече бяха избрани и официално ще встъпят в длъжност на 14 февруари, да бъдат смирени и да не организират пищни празненства по този повод, предаде „Асошиейтед прес”. По традиция новите кардинали участват в разточителни празненства, често организирани от добронамерени енориаши. В писмо до 20-имата нови кардинали, публикувано във вестник „Осерваторе Романо”, Франциск ги съветва също да не се възгордяват от новия си сан и да гледат на него като на служение. „Не е лесно да се поддържа смирение, ако смятате, че да си кардинал е награда, кулминацията на кариера или върховна власт”, посочва папата, който често говори срещу кариеризма в Църквата и е известен с презрението си към лукса.

Някои от новите кардинали са от страни, които никога преди това не са имали кардинал, като Кабо Верде, Мианма и Тонга. Други са от бедни държави като Панама, Мозамбик, Тайланд, което е отражение на убежденията на Франциск, че Римокатолическата църква трябва да разпростре влиянието си навсякъде, включително в „периферията”, посочва АП.

Новини от Българската църковна община в Сеговия

User Rating:  / 16

5555От 18 до 25 януари в гр. Сеговия, Испания, се проведе традиционният едноседмичен годишен християнски форум на тема „Дай Ми да пия” (Иоан 4:7). На 18 януари отец Йоан Круз, представител на Римокатолическата църква в епископията на гр. Сеговия, посети българската църковна община „Свето Богоявление” и се срещна с енорийския свещеник прот. Юлий Николов. По време на разговора двамата обмениха идеи около участието си в традиционния християнски форум. О. Йоан беше запознат с дейността на православната ни община и му беше показан новият иконостас, който ще бъде поставен в предоставения за ползване на нашата община римокатолически храм. Църквата „Св. Богородица” е от 15 век и е паметник на културата. Затова всички промени, които се налага да се направят в нея с оглед на православното богослужение, следва да се съгласуват с домакините. Православният иконостас е изработен през лятото на 2014 г. в град Троян от местен дърворезбар и през месец октомври е доставен в Испания. Предстои неговото монтиране в храма.

На 21 януари в българската църковна община в Сеговия се проведе лекция на тема „Православно християнско изкуство”, която изнесе съпругата на прот. Юлий, презвитера Силвия Борисова. Тя е завършила висше художествено образование в Мадрид и след лекцията беше прожектиран испански документален филм, разказващ за дейноста й като иконописец в Испания.

Продължение: Новини от Българската църковна община в Сеговия

Българската църковна община в Щутгарт с нов енорийски свещеник

User Rating:  / 14

sht8На 24 и 25 януари Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний посети българските църковни общини в Щутгарт и Мюнхен. Поводът за архиерейското посещение беше официалното въдворяване на новия енорийски свещеник, о. Сергий Ненов, в църковната ни община в Щутгарт. Доскоро тя се обгрижваше от енорийския свещеник на Мюнхен о. Недялко Калинов, но разрастването на двете енории налага всяка да има свой духовник.

Митрополит Антоний оглави св. Литургия в православния храм „Св. Николай” на руската задгранична църква, който нашата общност в Щутгарт използва за своите богослужения в съботния ден. В съслужение с владиката бяха: о. Сергий и други български свещеници в Германия – о. Милчо Маринов от БПЦО „Св. цар Борис” във Франкфурт, о. Стефан Иванов от БПЦО „Св. Петка” в Манхайм. По този начин въдворяването на о. Сергий стана повод за братско общение и съвместна служба на митрополита с българските свещеници.

Продължение: Българската църковна община в Щутгарт с нов енорийски свещеник

Мъж прекъсна хиротонията на първата жена-епископ в Англиканската църква

User Rating:  / 13

805211В неделя архиепископът на Йорк Джон Сентаму ръкоположи първата жена-епископ на Англиканската църква. Нейното име е Либи (Елизабет) Лейн, на 48 години. По време на церемонията в катедралата „Йорк минстър” на град Йорк архиепископ Джон Сентаму се обърна към присъстващите с въпроса, дали са съгласни с ръкоположението. На видеото се чува отчетливият глас на мъж, който възразява с аргумента „Това липсва в Библията” и пожелава да му се даде думата. Службата обаче продължава, без да се вземе под внимание гласът му. Мъжът е изведен и архиепископът на Йорк пита втори път присъстващите близо 1000 души дали са съгласни Либи Лейн да стане епископ и този път протестен глас не се чува. След службата Джон Сентаму коментира, че това е бил единичен глас, на който се е противопоставило „море от хиляда гласове”.

Англиканската църква реши през ноември м. г. след дългогодишни спорове да разреши ръкоположението на жени за епископи. Това срещна съпротивата на много вярващи, на клирици и епископи и предизвика отлив към Римокатолическата църква.

Новият гръцки премиер отказа да се закълне пред Библията

User Rating:  / 11

TSIPRAS 1Алексис Ципрас, лидерът на крайно лявата гръцка партия „СИРИЗА” (съкращение от гръцкото съответствие на „Коалиция на радикалната левица”, бел. ред.), която спечели изборите в Гърция, отказа да положи клетва пред Библията при встъпването си в длъжност. Това обяви предварително самият той по време на срещата си с Атинския архиепископ Йероним ІІ, която се проведе днес. По традиция новото гръцко правителство полага клетва пред Библията в присъствието на архиепископа и членовете на Св. Синод на Гръцката църква. Архиепископ Йероним е проявил разбиране към желанието на новия гръцки премиер. Поради тази причина на встъпването в длъжност на новото правителство той не присъства, но беше представляван от Главния секретар на Синода, за да се даде възможност на желаещите министри да положат религиозна клетва. Алексис Ципрас е обещал на архиепископа, че „връзките между Църквата и държавата при неговото управление ще бъдат по-добри от всякога”.

Клетвата на депутатите обаче ще остане религиозна и ще се проведе по традиционния начин – в присъствието на Атинския архиепископ и членовете на гръцкия Св. Синод.

Научна конференция за ролята на жените в Църквата се проведе в Солун

User Rating:  / 15

IMG 20150124 122248От 22 до 24 януари 2015 г. в Солун се проведе научна конференция в чест на 95-годишния професор Евангелос Теодору, дългогодишен преподавател в Солунския и в Атинския богословски факултет по омилетика, катехетика и литургика, десетилетия наред директор на синодните списания „Еклисия”, „Теология” и „Ефимериос”. Преподавал още в средата на миналия век и в училището за дякониси на Гръцката православна църква, проф. Теодору е известен в православното богословие и с трудовете си за изтъкване и издигане на приноса на жените в просветната и социалната дейност на Църквата. Той беше и основният докладчик на междуправославната конференция на о-в Родос, Гърция, на тема „Мястото и ролята на жената в Православната църква”. Затова и темата на сегашната конференция беше „Дякониси, ръкополагането на жени и православното богословие” (30.10 – 7.11.1988 г.).

Deaconesses 425Конференцията се организира съвместно от БФ на Солунския Аристотелев университет, Бостънския богословски институт „Честният Кръст”, САЩ, и Центъра за икуменически, мисионерски и екологични проучвания „Солунски митрополит Пантелеймон Папагеоргиу”. При откриването й бяха прочетени приветствени послания от Вселенския патриарх д-р Вартоломей, от Месинийския митрополит д-р Хризостом, професор по патрология и директор на департамента по богословие на Богословския факултет на Атинския Капудистриев университет, от Неаполския и Ставрополски митрополит Варнава, от декана на БФ на Солунския университет проф. д-р Милтиадис Константину, от директорите на двата департамента към факултета и др.

Встъпителен доклад по темата на конференцията прочете проф. д-р Петрос Василиадис (превод на този доклад предстои да бъде поместен в Двери). По скайп беше установена връзка с проф. Теодору, който поради възрастта си не успя да участва лично в научната проява. Той сърдечно поздрави всички участници и развълнуван благодари на гръцките и чуждестранните богослови за вниманието.

Продължение: Научна конференция за ролята на жените в Църквата се проведе в Солун

Московска патриаршия ще включи в календара си св. Паисий Светогорец

User Rating:  / 19

a1Канонизирането на известния атонски старец Паисий Светогорец е забележително събитие не само за гърците, но и за целия православен свят. Св. Синод на РПЦ ще разгледа въпроса за включването му в календара на Московска патриаршия, съобщава РИА Новости.

Синодът на Константинополската патриаршия на 13 януари причисли към светците гръцкия старец Паисий Светогорец (1924-1994 г.) 

„С наследството на стареца Паисий Светогорски са запознати всички църковни хора, той е много почитан и в Гърция, и в Русия. Можем само да се радваме, че Константинополската и Гръцката църкви имат нов светец”, каза секретарят на Московска патриаршия прот. Игор Якимчук. Той припомни, че в Русия е излязло пълното събрание на творенията на Паисий Светогорец – неговите „Беседи”. Относно включването на новопрославения светец в руския църковен календар, прот. Игор Якимчук заяви, че ще трябва да се спази определената процедура. За канонизирането официално се съобщава с писмо до Московския и на цяла Русия патриарх Кирил, след което въпросът се разглежда от Св. Синод на РПЦ.

Продължение: Московска патриаршия ще включи в календара си св. Паисий Светогорец

Патриарх Кирил: „Трябва да има алтернатива за тези, които са против електронните паспорти”

User Rating:  / 9

2NOV 9923На тези граждани, които не са съгласни да предоставят личната си информация за издаване на универсална електронна карта, трябва да бъде предложена законна алтернатива. Това заяви Московският и на цяла Русия патриарх Кирил пред руския парламент.

„Много хора се интересуват от навлизането в живота ни на иновациите, свързани с електронните средства за събиране и предоставяне на личната информация, които увеличават контрола над личността”, каза той.

„Убеден съм, че хората трябва да имат право на избор – дали да получават удостоверение за самоличност във вид на електронна карта или в традиционен вид, с използването на електронни носители на информация, или без такива”, каза предстоятелят на Московска патриаршия. „С уговорката, че това е удобно за бюрократите, не бива тотално да се внедряват тези технологии. Всеки от нас може да се окаже в робството на тези технологии, под тотален контрол”, допълни той.

Продължение: Патриарх Кирил: „Трябва да има алтернатива за тези, които са против електронните паспорти”

Православни от различни народности на Богоявленско празненство в Цюрих

User Rating:  / 25

20150119 191907На 19 януари 2015 г. представители на православните църкви в Швейцария се събраха в 19 ч. на брега на Цюрихското езеро, за да отпразнуват с Велик водосвет кръщението на нашия Бог и Спасител Иисус Христос. Беше предпочетен късният час заради работния ден – понеделник.

При температури минус 8 градуса Великия водосвет на брега на Цюрихското езеро отслужиха трима православни клирици. Това бяха двамата наши свещеници, периодично и на доброволни начала обгрижващи българската емиграция в Швейцария – иконом Виктор Иванов-Цимер и прот. Йордан Пашев, както и прот. Михаил Земан от руския храм "Възкресение Христово” в града.

Продължение: Православни от различни народности на Богоявленско празненство в Цюрих

Не освободиха архиеп. Йоан (Вранишковски)

User Rating:  / 9

g.gДнес, 19 януари, се очакваше да бъде освободен архиепископ Йоан (Вранишковски), който изтърпява тригодишна присъда в затвора в Идризово. Решението за освобождаването му бе взето от Скопския съд на 9 януари въз основа на молба на ръководството на затвора и след дипломатическа совалка на митрополит Иларион (Алфеев) в страната. Днес обаче, когато в Македония празнуват Богоявление и е неработен ден, прокуратурата е променила позицията си и е подала жалба срещу решението на съда. Подадената жалба означава, че архиепископ Йоан няма да бъде освободен, преди тя да бъде разгледана и евентуално отхвърлена.

Руската и Сръбската патриаршии поставят като условие за възобновяване на преговорите за статута на Православната църква в Македония освобождаването от затвора на архиепископ Йоан, чиято официална титла е „Охридски архиепископ и Скопски митрополит”.

На снимката: Митр. Иларион (Алфеев) и архиеп. Йоан (Вранишковски)

Свещеническа конференция на Западноевропейската ни епархия (фоторепортаж)

User Rating:  / 21

IMG 8287От 16 до 18 януари по инициатива на Западно- и Средноевропейския митр. Антоний в Рим се събраха всички свещеници от задграничната ни епархия. Поводът беше провеждането на редовната годишна свещеническа конференция и отбелязването на рождения и имен ден на владиката.

Свещеническата конференция под председателството на митрополит Антоний се проведе на 16 януари в сградата на Българския културен институт „Борис Христов”. В началото на форума приветствия към клира на Западно- и Средноевропейската епархия поднесоха Марин Райков, посланик на Република България в Италия, и проф. Кирил Топалов, посланик на Република България във Ватикана. По време на конференцията бяха обсъдени въпроси относно каноничната и административната дисциплина в диоцеза, както и текущи въпроси, свързани с особеностите на енорийското служение в диаспора.

На 17 януари митрополит Антоний оглави св. Литургия в храма „Св. Павел”, предоставен за ползване на българската църковна община „Св. Седмочисленици” в Рим. В богослужението взеха участие всички дошли български свещеници от епархията, както и представители на поместните православни църкви: архимандрит Антоний (Северюг) от Руската православна църква и свещ. Георги Милитару от Румънската църква. 

Продължение: Свещеническа конференция на Западноевропейската ни епархия (фоторепортаж)

Седем църкви бяха подпалени в Нигер заради карикатури на „Шарли”

User Rating:  / 3

nigerСедем църкви бяха подпалени в столицата на Нигер – Ниамей, след като протест срещу публикуваните във в-к „Шарли ебдо” карикатури прерасна във вълна от насилие. Повечето от подпалените църкви са евангелистки, а някои от тях се помещават в малки къщи, които дори нямат отличителен религиозен символ. Стотина полицаи от силите за борба с безредиците охраняват входа на катедралата на Ниамей, след като районът също беше обхванат от насилието, предаде БТА.

Срещу тях демонстранти хвърляха камъни. Насилието е предизвикано основно от младежи, въоръжени с бухалки, прътове и кирки. Те обикалят из кварталите на столицата, съобщи „Франс прес”. Вчера подобен протест отне живота на четирима души във втория по големина град в Нигер Зиндер. Четиридесет и пет души бяха ранени. Църкви и магазини понесоха материални щети, но най-тежко пострада Френският културен институт, чиято сграда беше подпалена.

Свещеническа конференция на Западноевропейската ни епархия за Антоновден

User Rating:  / 17

35498e 4c7637e8d0e34833bd71fb26d696ca54.jpg srz p 880 660 75 22 0.50 1.20 0.00 jpg srzЗападно- и Средноевропейският митр. Антоний събира всички свещеници от своята епархия на свещеническа конференция в Рим на 16 януари. На нея ще бъдат обсъдени текущи административни и други въпроси, свързани с дейността на митрополията. На 17 януари, Антоновден, владиката ще отбележи заедно с духовниците от епархията и своя личен празник – имен и рожден ден.

Митрополит Антоний обясни, че конференцията се свиква в Рим, за да бъде подкрепена новата църковна община „Св. Седмочисленици”, която беше наскоро уредена там след закриването на старата „Св. Кирил и Методий”. Тези промени бяха извършени принудително след действията на станалия скандално известен не толкова у нас, колкото във Ватикана български клирик архим. Климент (тук).

На 16 януари духовниците от Западноевропейската ни епархия ще проведат конференцията си в Българския културен институт, който им предоставя сградата си за църковната проява.

На 17 януари митрополит Антоний ще оглави св. Литургия, в която ще вземат участие всички свещеници от епархията. Богослужението ще се проведе в храма „Св. ап. Павел” (на първата снимка), който сега е даден за ползване на Българската църковна община „Св. Седмочисленици”. На св. Литургия са поканени представители на Руската, Румънската и Цариградската патриаршия, посланиците ни в Рим и Ватикана, гости от България.

Продължение: Свещеническа конференция на Западноевропейската ни епархия за Антоновден

Старецът Паисий е канонизиран за светец (обновено)

User Rating:  / 58

45Току-що дойде съобщението, че Св. Синод на Вселенска патриаршия е взел решение за канонизация на стареца Паисий Светогорец. В официалното съобщение се казва, че днес Св. Синод на Вселенска патриаршия единодушно е приел предложението на комисията по канонизациите за вписване в списъка на светците (на гръц. агиологий) на Православната църква на монаха Паисий Светогорец.

Старец Паисий е роден през 1924 г. във Фарас, Кападокия, и почива на 12 юли 1994 г. Погребан е не на Света Гора, където прекарва по-голямата част от живота си, а в основания от него девически манастир в Суроти, Халкидика. Старецът Паисий беше един от най-известните съвременни православни духовници, получил дара на духовното ръководство (т. нар. старчество), чудотворец и прозорливец. И досега той беше почитан в Гърция и в целия православен свят като светец, в редица православни църкви има негови икони и стенописни изображения.

PAISIOS1Веднага след обявяването на решението в цяла Гърция започнаха да се отслужват молебени към новопрославения светец. Тържествата са особено големи в епархиите, свързани с живота на стареца, където много хора са го познавали и лично. В област Фтиотида местният митрополит Николай отслужи молебен към преподобни Паисий в катедралния храм на Ламия „Св. Богородица” в присъствието на много клирици и монашески братства от епархията. В тази и други епархии през годината ще бъдат организирани множество прояви, посветени на св. Паисий Светогорец.

През 2013 г. Вселенска патриаршия канонизира и стареца Порфирий Кавсокаливит.

Вижте също: Как предвиждат светците?

Старец Паисий: Нашето самооправдане разваля всичко

Светецът до нас – Паисий Светогорец

 

Последно в Двери+
Последни провокирани
Последно във форума

Няма намерени събития.
 
 

Още теми »

Още теми »

 Не сте регистрирани в системата.

Нашите партньори

Neterra


Копирането на статии от "Двери на Православието" в други Интернет сайтове е разрешено единствено при коректно посочване на първоизточника.