Свещица пред вечния огън
Поръчки тук:

Карикатури

4 users and 5059 guests online
 
Вход чрез Facebook
 

Делегация на Видинска митрополия посети гръцкия манастир „Св. Йоан Предтеча” край с. Акритохори

User Rating:  / 6

10617419 10202765960418284 1252058766 n-700x516На 28 и 29 август църковна делегация от Видинска епархия посети и взе участие в тържествата по повод храмовия празник на манастира „Св. Йоан Предтеча” край с. Акритохори, Северна Гърция, митрополия Сидирокастро. На 29 август Православната църква възпоменава Отсичането главата на св. Йоан Предтеча.

Църковната делегация, водена от Белоградчишкия епископ Поликарп, включваше: архимандрит Евтимий, архимандрит Исаак, майка Таисия, игумения на Клисурската св. обител „Св. Кирил и Методий” със сестринството, както и семинаристи от Софийската духовна семинария и благочестиви християни.

Участието в тържествата на светата обител в Акритохори на духовници от Видинска епархия бе по покана на игуменката на св. обител, майка Якова, на духовния отец на манастира архимандрит Алексий, игумен на светогорския манастир Ксенофонт, както и на митрополита но Сидирокастро Макарий.

Продължение: Делегация на Видинска митрополия посети гръцкия манастир „Св. Йоан Предтеча” край с. Акритохори

Заплатите на църковните певци в Румъния ще бъдат покривани от общинските бюджети

User Rating:  / 10

zirojevic-520x245Църковните певци в Румъния (ок. 19 000 на брой) отново ще получават заплатите си от общинските бюджети съгласно постановление на румънското правителство, прието в края на юли и влизащо в сила от август, съобщава Allgemeine deutsche Zeitung für Rumänien (ADZ). Сметната палата обяви тази практика за незаконна през 2012 г., като обърна внимание, че според действащия класификатор на професиите под „църковен персонал” се разбират единствено диригентите на църковните хорове, въпреки че на това основание много общини извършваха заплащането и на църковните певци. Румънските медии изразиха изненадата си от това решение, тъй като е било прието изключително дискретно, без широко обществено обсъждане.

У нас църковните певци се наемат от църковните настоятелства на храмовете и заплатата им е въпрос на договаряне със свещениците. Затова заплащането зависи от финансовите възможности на храма. Преди години имаше идея да се създаде организация на църковните певци у нас, която да дава информация за свободните псалти и храмовете, които търсят певци. Организацията трябваше да се грижи и за адекватното им заплащане. В крайна сметка не се стигна до реално създаване на такава институция.

Дебърският митр. Тимотей: „Решенията на Сръбската църква не важат в Македония” (обновено)

User Rating:  / 9

141751Митрополитът на Дебърско-Кичевската епархия Тимотей, говорител на Св. Синод на Македонската църква, коментира решението на Сръбската патриаршия да започне църковно дело срещу предстоятеля на Македонската църква архиепископ Стефан. Той заяви, че „през 1959 г. епархиите в  социалистическа република Македония се обособяват в отделна автономна Църква, която се ръководи от собствен устав и оттам нататък решенията и уставът на СПЦ повече не важат на територията на Македония”. През 1959 г. Македонската църква получава автономия от СПЦ, а през 1967 г. обявява автокефалност, която не е призната от Сръбската патриаршия. Поради тази причина оттогава до днес тя пребивава в схизма.

Решението на Сръбската патриаршия се коментира широко в македонските медии. Според професора по философия на религиите Любомир Цуцуловски, цитиран от „Утрински весник”, решението за църковен съд срещу архиепископ Стефан няма да доведе до подобряване на отношенията между двете църкви, а напротив, до тяхното влошаване. Той твърди, че спорът между Македонската и Сръбската църкви има политически характер, а не верови.

Продължение: Дебърският митр. Тимотей: „Решенията на Сръбската църква не важат в Македония” (обновено)

Гръцката църква ще прекъсне богословския диалог с англиканите

User Rating:  / 14

Picture21Св. Синод на Гръцката православна църква изрази сериозните си резерви към участието на Гръцката църква в диалога с Англиканската църква. Причина са решенията за ръкоположения на жени-епископи и отношението към хомосексуализма, които бяха взети в Англиканската църква през тази година. Според гръцки йерарси тези решения отдалечават още повече Православната църква от Англиканската, която вече трудно може да се нарече християнска. Тези нововъведения правят богословския диалог практически невъзможен, според гръцкия висш клир. Предстои комисията по междуправославни и междухристиянски отношения да информира Св. Синод за състоянието на диалога към настоящия момент, но според източници на гръцката агенция dοgma.gr оттеглянето на Гръцката православна църква от диалога с англиканите е сигурно.

 

Наказателно дело срещу руски блогър за антицърковни изказвания ще започне в Карелия

User Rating:  / 5

m 94d97f7e31c05f20a6e14ffa7705e8b5Върховният съд в Карелия отхвърли жалбата на адвоката на блогъра Максим Ефимов с искане да се отмени постановлението за започване на наказателно дело срещу него. Неотдавна петрозаводският градски съд реши да започне наказателно дело срещу блогъра заради кратка публикация в неговия блог, озаглавена „Карелия се умори от поповете”. Основание за делото е рапорт на ръководителя на местния следствен отдел от 2012 г., в който Ефимов се обвинява във възбуждане на ненавист или вражда, а също и в унижение на достойнството на група хора по религиозен признак. Още след повдигането на обвиненията срещу него Ефимов е получил тригодишно убежище в Естония. В блога руските свещеници са наречени „новите секретари по идеология, които са заели телевизионните екрани, разсъждавайки за всичко, започвайки от канализацията и завършвайки с модернизацията”. Блогърът, който не крие атеистичните си убеждения, критикува и отпускането на бюджетни средства за нови храмове в Карелия, както и предоставянето на сградите на детски градини на Църквата. Зад възраждането на РПЦ стоели тоталната корупция, олигархията и всевластието на спецслужбите и всичко това, според него, предизвикало агресията срещу Петрозаводския православен младежки център, който преди две години осъмва изписан с богохулни и антицърковни надписи. След публикуването на съобщението, срещу Ефимов започва разследване, той е пратен за изследвания и в психиатрията.

Продължение: Наказателно дело срещу руски блогър за антицърковни изказвания ще започне в Карелия

Гръцката църква отново обсъжда проблема с възрастните и болни митрополити

User Rating:  / 3

ierarxiasЗа четвърти пореден път Св. Синод на Гръцката православна църква реши да изпрати комисия в митрополията Нея Йония и Филаделфия, която да прецени дали управляващият митрополит Константин е в състояние да изпълнява църковните си и административни задължения. 85-годишният митрополит има сериозни здравословни проблеми, които не му позволяват да служи редовно и да администрира поверената му митрополия.

Църковният устав на Гръцката църква позволява свикването на такава комисия, която да установи здравословното състояние на управляващите архиереи. Уставът не предвижда горна възрастова граница за митрополитския пост. Комисията е крайна мярка, която може да предприеме ръководният църковен орган и в нея влизат председателят на държавния съвет и двама преподаватели от Медицинската академия. В предишните три случая комисията излезе със становище, че двама от митрополитите са неспособни да упражняват задълженията си и катедрите им бяха обявени за свободни, а митрополитът на Фокида подаде оставка, преди да излезе решението на комисията.

Продължение: Гръцката църква отново обсъжда проблема с възрастните и болни митрополити

Св. Синод на Сръбската църква започва църковно дело срещу Македонския архиепископ Стефан

User Rating:  / 10

ireneyНа своето заседание от 26 август Св. Синод на Сръбската православна църква взе решение да започне църковно-съдебно дело срещу предстоятеля на Македонската православна църква архиепископ Стефан. Като причина се посочва упоритото стоене в разкол, нехристиянското участие в гонението срещу архиепископ Йоан (Вранишковски; СПЦ) и неговите свещеници, монаси и вярващи от Охридската православна архиепископия. Подробности за сроковете на провеждането на делото не се споменават, но се очаква, че то ще завърши с отлъчването на архиепископ Стефан от Църквата.

Предстоятелят на Македонската църква, която пребивава в схизма от обявяването на автономност през 1967 г., не е коментирал решението на Сръбския синод, публикувано в официалния сайт на СПЦ. Неотдавна македонски съд за пореден път произнесе осъдителна присъда срещу архиепископ Йоан (Вранишковски), бивш епископ на Македонската църква, който премина към Сръбската патриаршия в опит да се създаде канонична църковна структура в страната. Оттогава до сега той многократно лежи в затвора в Идризово по обвинения за присвояване на църковни средства и „разпалване на религиозна омраза”.

Монах се удави край брега на Атон

User Rating:  / 13

Simonopetra monasteryНа 19 август в късния следобяд недалече от атонското пристанище Дафни се е преобърнала надуваема лодка с трима монаси на борда. Двамата са успели да се задържат над водата, но третият е бил увлечен от потъващата лодка и се е удавил. Пристанищните власти са изпратили веднага моторница, която е извадила на брега двамата оцелели монаси, но третият не е изплувал. Едва на другия ден водолази са го намерили на дълбочина 48 метра. Това е 68-годишният монах Иларион от манастира Симонопетра, южно от пристанището Дафни. Той бил шофьор на автобусчето на манастира, който извозвал поклонниците от пристанището до извисяващата се високо върху скалите над морския бряг обител.

Злополуката станала само на 200 м. от брега, но там както планината рязко се извисява, така и морското дъно рязко слиза надолу, има и подводни пропасти, както и опасни подводни течения. Според свидетелството на оцелелите монаси расото и кракът на о. Иларион се оплели във въжета на лодката, която веднага след обръщането си почнала да потъва. Те се опитали да освободят крака му, но не успели и така нещастният монах бил повлечен към морското дъно.

В гръцки сайтове се споделят множество добри впечатления от о. Иларион, който бил тих и скромен, трудолюбив и гостолюбив монах.

Бог да го прости!

Гражданската война в Украйна се отразява на всички християни в страната

User Rating:  / 8

183843.pПревзети манастири, разрушени храмове, убити и ранени свещеници. Това се превърна в част от ежедневната сводка на военните действия в Източна Украйна. Гражданската война премина отвъд политиката и навлезе в религията, нанасяйки там още по-големи рани. Войната в Украйна противопоставя не само униати срещу православни, но и православните помежду им.

Гражданската война в Украйна неминуемо се отразява на отношението на украинците към Московска патриаршия, към чийто диоцез спада автономната Украинската православна църква. Около 10 украински енории са преминали от Московска патриаршия към юрисдикцията на неканоничната Киевска патриаршия през 2014 г., съобщава агенцията „Украински новини”. За това е съобщил на пресконференция началникът на информационното управление на Киевска патриаршия архиепископ Евстратий (Зоря).

„Все още нямаме точна статистика, но през 2014 г. около 10 енории са преминали от Московска патриаршия към нас”, е заявил архиепископът.

Една от енориите, за която се споменава, че е преминала към Киевска патриаршия е „Св. Параскева” в с. Солонив, Радивиловски район, Ровенска област. Тя е предприела този ход, защото предишният свещеник, служител на Московска патриаршия, отказал да се моли за украинските войници и офицери, участващи във военните действия в Източна Украйна.

Продължение: Гражданската война в Украйна се отразява на всички християни в страната

Московският патриарх направи обръщение по повод ситуацията в Източна Украйна

User Rating:  / 19

162344.pМосковският и на цяла Русия патриарх Кирил отправи Обръщение към предстоятелите на поместните православни църкви по повод усложняващата се ситуация в Източна Украйна, като помоли за техните молитви за мир.

В обръщението на патриарх Кирил се отбелязва, че то е резултат от дълбока болка и силна обезпокоеност за паството на Църквата в източна Украйна, където вече няколко месеца се води братоубийствена гражданска война.

Патриархът посочва като основен проблем в размирните райони дейността на униатската църква и разколническите общини. Според предстоятеля на Руската църква „представителите на униатската църква и разколническите общини, изказващи се на киевския Майдан, открито проповядваха ненавист към Православната църква, призоваваха към завземане на православните светини и изкореняване на православието от територията на Украйна. От началото на бойните действия униатите и разколниците, получавайки оръжие, под вид на антитерористична операция, започнаха да осъществяват открита агресия по отношение на духовенството на каноничната Украинска православна църква в източната част на страната”.

Продължение: Московският патриарх направи обръщение по повод ситуацията в Източна Украйна

Състоя се интронизацията на новия Киевски митрополит

User Rating:  / 13

183587.pНа 17 август в Киево-Печорската лавра се състоя интронизацията на новоизбрания предстоятел на Украинската православна църква митрополит Онуфрий (Березовски). На церемонията присъстваха представители на поместните православни църкви, духовници от Украинската църква. БПЦ бе представлявана от Русенския митрополит Наум, Главен секретар на Св. Синод. Митрополит Наум поднесе приветствие към към новоизбрания Киевски и на цяла Украйна митрополит Онуфрий от името на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит и Св. Синод на БПЦ. В приветствието се казва: „В този ден на преизобилна духовна радост за Църквата в Украйна, приемете, от името на Светия Синод на Българската Православна Църква – Българска Патриаршия, нашите братски в Христа и всесърдечни благопожелания за благословено, мирно и доброплодно служение на древния и славен престол на Киевските митрополити!

Продължение: Състоя се интронизацията на новия Киевски митрополит

Новият предстоятел на Украинската църква е местоблюстителят митрополит Онуфрий (обновено)

User Rating:  / 15

onufriy69-годишният митрополит Онуфрий е избран за нов Киевски и на цяла Украйна митрополит. Това реши избирателният архиерейски събор, който се проведе днес в Киево-Печерската лавра. Интронизацията ще се проведе на 17 август в Киев. Още в същия ден Московският и на цяла Русия патриарх Кирил е утвърдил избора на украинския епископат и вече може да се проведе интронизацията на митрополит Онуфрий като глава на Украинската православна църква в рамките на Руската православна църква.

Местоблюстителят митрополит Онуфрий събра най-много гласове сред кандидатите. На първия тур бяха издигнати още двама кандидата – Борисполски митр. Антоний и Виницки митр. Симеон, но на втория тур митрополит Онуфрий получи мнозинство. Отпаднаха още на първи тур други архиереи, смятани за нечии фаворити: Одеският митр. Агатангел, смятан за „човека на Москва”, и Переяславско-Хмелницкият и Вишневски митр. Александър, водач на фракцията на автокефалистите. От друга страна, наблюдатели определят отпадналите на втория тур кандидати така: митрополит Антоний бил близък с Виктор Янукович и оттук – с Москва, а митр. Симеон – близък с Петро Порошенко, сегашния президент на страната.  

Продължение: Новият предстоятел на Украинската църква е местоблюстителят митрополит Онуфрий (обновено)

Опровергават информацията за среща на Сръбския патриарх и папата

User Rating:  / 4

23733 thumbВ Сръбската църква опровергават новината, че Сръбският патриарх Ириней е приел поканата на папа Франциск да посети Ватикана. По думите на римокатолическия епископ Ладислав Немет срещата е била договорена по време на посещение на представители на Ватикана с членове на Св. Синод на Сръбската църква. Според този епископ поканата на папата към предстоятеля на Сръбската православна църква е свързана с негативната реакция в средите на СПЦ, но и на сръбското правителство към идеята за посещение на папата в Белград. Визитата на Сръбския патриарх във Ватикана можело да се превърне в крачка към преодоляването на тези негативни настроения. Епископ Ладислав Немет е заявил също така, че е „време да се извадят от дневния ред някои теми и да се занимаем със смисъла на католичността”. Въпреки това по време на срещата щели бъдат обсъдени и „болни въпроси”, които засягат ролята на Римокатолическата църква във Втората световна война и събитията, последвали след разпадането на Югославия.

На официалния сайт на СПЦ обаче беше поместена информация, че разпространената новина не отговаря на истината. Сръбският патриарх действително се е срещал с представители на Ватикана, но по време на разговора е изказано само общо желание отношенията между двете църкви да се подобрят. Официална покана от страна на Ватикана за посещение не е била отправяна.

Сред основните възражения на голяма част от сръбските архиереи срещу среща на Сръбския патриарх с папата е липсата на осъдителна позиция към събитията през Втората световна война. Сръбските православни епископи настояват срещата да се предхожда от „официално извинение” на Ватикана за ролята на римокатолическите свещеници в престъпленията срещу сръбското население в Хърватска и Босна в периода 1941-1945 г.

Как ще протече съборът за избор на нов предстоятел на Украинската православна църква

User Rating:  / 7
ArtFile ru_-600x400На 13 август, 40 дена след смъртта на Киевския митр. Владимир, ще бъде избран новият предстоятел на Православната църква в Украйна.
 
Избирателният архиерейски събор ще се състои в Киево-Печерската лавра, в Трапезната палата в храма „Преп. Антоний и Теодосий Печерски”. Съборът ще започне със заупокойна служба на гроба на митрополит Владимир.
 
В събора ще вземат участие всички епископи на УПЦ – 52 епархийскси архиереи (ръководители на епархии), 22 викарни епископи и 9 епископа на покой, които по различни причини, например, поради здравословното си състояние, вече не служат, но са част от епископата. На събора няма да присъстват гости, наблюдатели и представители на други църкви и ще протече при закрити врати. Работата на събора обаче ще бъде документирана за протокола с видео-запис.
 

Испански свещеник почина от вируса Ебола

User Rating:  / 7

3819348В болницата „Карлос III” в Мадрид почина испанският свещеник Мигел Пахарес, заразен в Либерия с вируса Ебола. Той беше върнат в родината си преди пет дни и въпреки усилията на лекарите, почина в болницата. В началото на седмицата испанското министерство на здравеопазването съобщи, че е позволило по изключение на отец Пахарес да бъде приложено лечение със ZMapp, с което вече бяха лекувани двамата американци, заразени с Ебола в Либерия.

Римокатолическият свещеник-мисионер е първият европеец, починал от опасния вирус след избухването на епидемията.

 

Последно в Двери+
Последни провокирани
Последно във форума

Няма намерени събития.
 
 

Още теми »

Още теми »

 Не сте регистрирани в системата.

Нашите партньори

Neterra


Копирането на статии от "Двери на Православието" в други Интернет сайтове е разрешено единствено при коректно посочване на първоизточника.