Карикатури

3 users and 2792 guests online
 
Вход чрез Facebook
 

Българите в Испания се организират за създаване на църковни общини

User Rating:  / 15

Malaga2

От 19 до 23 март Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний посети няколко испански града в областите Андалусия и Валенсия и се срещна с наши сънародници там. Владиката беше придружаван от старшия епархийски съветник на епархията иконом Юлиян Ангелов.

На 21 март митр. Антоний беше гост на българската общност в гр. Малага (на южния средиземноморски бряг, недалече от Гибралтар). Цел на срещата беше архиереят да изясни на българите, какви са възможностите за създаване на църковна община, която да обедини сънародниците ни, живеещи в испанския град. На срещата с българските емигранти, провела се в криптата на римокатолическия храм „Св. Богородица”, владиката разясни какво представлява епархията ни зад граница и какви са начините за създаване на църковна община, която да бъде център на духовния живот на сънародниците ни, място за съхранение на традициите, историята, езика и културата на българите далеч от родината. Митрополитът подчерта, че създаването на църковната община е сериозен ангажимент, който поемат бъдещите членове; наблегна на необходимостта от постоянство и всеобщи усилия, споделена отговорност и единство, за да може усилията да се увенчаят с успех и църковната общност да бъде не само основана, но и съхранена и развита. Архиереят изясни, че Църквата не е „помещение с определени размери”, а „сграда от човешки души”, общност в Христос, че тя трябва да бъде единен притегателен център, в който всички да живеят в любов и разбирателство. „Църквата е в света, но не е от света и всички ние трябва да се стремим с нашите души и сърца да се уподобим на Бога и да следваме пътя, който нашият Създател и Творец ни остави като завет. Често следването на този път е трудно заради нашето его, нашата гордост и тщеславие, много пъти заради прекалена амбициозност”, напомни митрополитът. „Нека с общи усилия поставим едно добро начало не за човешка, а за Божия слава”, каза той в заключение и засвидетелства готовността на Западно- и Средноевропейска епархия да окаже подкрепа на сънародниците ни в нелекия път на създаване на общината и благослови начинанието.

Продължение: Българите в Испания се организират за създаване на църковни общини

Иконата на Йерусалимската св. Богородица пристига в Атина

User Rating:  / 10

panagia-ierosolimitissa-890x395 cЕдна от най-известните реликви от Светите земи – чудотворната икона на св. Богородица Йерусалимска, пристига в гръцката столица на 24 март, съобщава сайтът Orthodoxia.info.

Свещеното изображение, рисувано през 1870 г., ще бъде донесено в Атина от архимандрит Дамян, екзарх на Божи гроб (т. е. представител на Йерусалимската патриаршия) в Атина. Иконата ще остане в столицата до 17 април. Тя ще бъде поставена за поклонение в храма „Св. Безсребренцици” в квартала Плака, който принадлежи на Йерусалимското подворие. Църквата ще бъде отворена от рано сутрин до късно вечер, за да могат всички желаещи да се поклонят на чудотворното изображение. През това време в храма ще се извършват всекидневни богослужения и акатисти в чест на Божията майка.

Според преданието иконата е зографисана от монахиня Татяна от манастира „Св. Мария Магдалина”, намиращ се в подножието на Елеонската планина. Св. Богородица се явила на монахинята и поискала тя да я нарисува. Чудотворната икона се съхранява в храма „Успение Богородично” в Гетсиманската градина край Йерусалим.

Иконата е идвала веднъж и у нас, през 2000 г. Тя остана в София едва няколко дена и тогава хиляди вярващи от столицата и страната чакаха часове наред пред патриаршеската катедрала, за да се поклонят на чудотворния образ. След това оттук иконата беше занесена в Белград.

Почина проф. протопрезвитер Томас Хопко от ПЦ в Америка

User Rating:  / 21

2015-0318-protopresbyter-thomas-hopkoНа 18 март 2015 г. следобед на 76-годишна възраст е починал прот. Томас Хопко, почетен декан на православната богословска школа „Св. Владимир” (Saint Vladimir's Orthodox Theological Seminary), Ню Йорк, православен свещеник, богослов и проповедник. За кончината му официално съобщава сайтът на Православната църква в Америка.

Заупокойните служби за отец Томас и поклонението ще се проведат в манастира „Преображение Господне” в гр. Елууд, щат Пенсивлания. В дните петък, събота и неделя ще се отслужват св. Литургия и панихида за починалия свещеник, а след това негови близки, приятели, колеги и енориаши ще могат да се простят с отец Томас. Погребението ще бъде на 23 март понеделник, на манастирското гробище.

Отец Томас Хопко е роден на 28 март 1939 г. в Ендикот, щат Ню Йорк. Той е третото дете и единствена мъжка рожба в семейството на карпато-русините (етническа група, населяваща Източна Словакия и Западна Украйна; родът на Хопко е от околностите на граничния Ужгород) Иван и Анна Хопко. Кръстен е и израства в енорията на карпато-руския православен храм „Св. Богородица”.

През 1960 г. завършва руска филология в университета Фордам, Ню Йорк, богословие в „Св. Владимир” и философия в Дюкейнския университет, Питсбърг, щат Северна Каролина. В „Св. Владимир” учи при прот. Александър Шмеман, прот. Йоан Майендорф, Николай Арсениев, Сергей Верховски и др. Защитава докторска дисертация в университета Фордам.

Продължение: Почина проф. протопрезвитер Томас Хопко от ПЦ в Америка

Дякон Ангел Златев стана свещеник на Кикоска митрополия в Кипър

User Rating:  / 19

DSC 4583На Кръстопоклонна неделя в Никозия българинът дякон Ангел Златев беше ръкоположен за свещеник и получи титлата протопрезвитер. Ръкоположението извърши митрополитът на Кикос и Тилирия Никифор в храма „Св. Прокопий” на метоха на Кикоския манастир в Никозия. В светата литургия взеха участие Браницки еп. Григорий, викарий на Софийския митрополит, и трима други състуденти на отец Ангел от обучението му в Богословския факултет на Атинския Каподистриев университет. Това бяха българските свещеници ик. Кирил Дидов, председател на софийския храм „Св. Петър и Павел” и духовен надзорник на Софийска епархия, свещ. д-р Петър Симеонов, който беше ръкоположен по-миналата неделя, на св. Григорий Палама, от еп. Григорий и е стажант в софийската катедрала „Св. Неделя”, и свещ. Ангел Еринин, енорийски свещеник в с. Мусомище, квартал на гр. Гоце Делчев.

По покана на отец Ангел Златев епископът, свещениците и други негови състуденти от университетските години в Атина (Кирил Димитров и Георги Димитров), както и учителката-богослов Емилия Петрунова от София дойдоха да споделят радостта от ръкополагането му във втората степен на свещенството. По време на литургията храмът беше препълнен от богомолци, а в богослужението взеха участие и монаси от манастира Кикос, в чийто метох о. Ангел служи като дякон в продължение на 12 години и сега ще продължи да служи като свещеник.

Продължение: Дякон Ангел Златев стана свещеник на Кикоска митрополия в Кипър

Ислямистите унищожават християнските символи в Ниневия (снимки)

User Rating:  / 9

ninevahИслямистите от терористичната организация „Ислямска държава” публикуваха фотографии с масови актове на вандализъм в християнските църкви в Ниневия. На снимките се вижда как се демонтират кръстовете от куполите на църквите и на тяхно място се слага черният флаг на „Ислямска държава”, унищожават се статуи на християнски светци и икони както отвън, така и във вътрешността на храмовете. Според ислямистите кръстът и всички човешки изображения, не само християнските, са обекти на идолопоклонство и затова трябва да бъдат разрушени. Ниневия беше районът с най-компактно християнско население в Ирак, а сега е под контрола на „Ислямска държава”.

Продължение: Ислямистите унищожават християнските символи в Ниневия (снимки)

Празнично богослужение за българските емигранти в Цюрих (фоторепортаж)

User Rating:  / 16

DSC 0399На 15 март 2015 г. българите от Цюрих и околностите му се събраха за молитва в църквата „Мария Крьонунг”, за да отбележат Трета неделя на Великия пост – Кръстопоклонна и националния празник на България – Трети март. Св. Литургия отслужи българският свещеник за Швейцария ик. Виктор Иванов-Цимер. Това беше първата служба в римокатолическия храм „Мария Крьонунг”, който стана духовният център на българските емигранти в Швейцария. Храмът е предоставен за ползване от Римокатолическата църква в града. Всики българи, дошли на службата, бяха зажаднели за духовна храна и мнозина от тях се изповядаха и причастиха. Заедно с поклонението пред св. Кръст сънародниците ни отправиха молитви към Спасителя за здраве, успех и благоденствие.

В своята проповед отец Виктор благодари на българите, събрали се именно в храма да отбележат националния си празник и да изразят своята признателност към паметта на загиналите за свободата на България. Той подчерта, че датата Трети март бележи възкресението на нашия народ, който 500 години беше без своя политическа и духовна свобода – народ, чиято висока самобитна духовна и материална култура беше подложена на унищожение. Това закъсняло честване на националния празник на Отечеството е първото богослужение на българите в църквата „Мария Крьонунг”. То не можеше да се състои по-рано, тъй като ползването на храма е по график. Но тази богослужба беше символично възкресение на православната вяра на българските емигранти в Швейцария, поели по трудния път на гурбетчийството за по-добро бъдеще на семействата и децата си далече от родината.

Продължение: Празнично богослужение за българските емигранти в Цюрих (фоторепортаж)

В Москва горя Новодевическият манастир (обновено)

User Rating:  / 7

20311В Новодевическия манастир в Москва, посветен на чудотворната икона на св. Богородица Смоленска, тази вечер възникна пожар. Пламъците са обхванали високата 40 метра камбанария на манастира, която е била затворена за реставрация. Пожарът е обхванал около 100 кв. м. до идването на пожарните автомобили. В момента над 29 пожарни и повече от 100 души са ангажирани в потушаването на огъня. Не се съобщава за пострадали хора.

Манастирът е основан от великия княз Василий III през 16 век и е обявен за паметник на Юнеско.

По-късно тази вечер беше съобщено, че пожарът, който е обхванал постепенно площ от 300 кв. м., е потушен. Зам.-кметът на Москва Петър Бирюков е заявил, че не са нанесени големи щети на постройката на камбанарията, която е била в ремонт.

Снимка: Правмир

Конституционният съд на ФРГ отмени забраната за носене на забрадки от учителки в училище

User Rating:  / 9

6654Германският конституционен съд отмени днес свое предишно решение, забраняващо на учителки да носят мюсюлмански забрадки в държавните училища. Поводът за решението на съда беше казус с мюсюлманка, на която е била отказана работа като преподавател заради това, че носи забрадка, предаде БГНЕС.

Конституционният съд, който е базиран в гр. Карлсруе, отбеляза, че постановената през 2003 г. забрана за носене на забрадки в училищата е в противоречие с конституцията.

Върховният съд отмени също част от образователния закон на западната германска провинция Северен Рейн – Вестфалия, в която се подчертават християнските ценности и традиции. Според него подобни формулировки поставят в неравноправно положение другите религии.

Редица политици приветстваха решението, тъй като то дава религиозна свобода на всички граждани в Германия. Според Асоциацията на германските учители обаче то е „проблематично”, защото подкопава принципа за политическа и религиозна неутралност в училищата и обществените услуги. Медиите прогнозират, че това решение ще провокира антиислямското движение PEGIDA за нови протести срещу мюсюлманите в Германия, тъй като то твърди, че има заплаха от ислямизиране на Европа.

Предала ли е Украинската църква епархиите си в Крим на Московска патриаршия?

User Rating:  / 4

Сімферопольська єпархія УПЦМПМиналата седмица украинска телевизия съобщи, че Украинската православна църква е признала юридически Крим за част от Русия, предавайки й двете епархии в региона. Оттогава в украинските и руски медии не стихват споровете по тази тема. Няколко дни по-късно сайтът „Религия в Украине” публикува версия на текста на устава на Симферополска и Кримска епархии. Според някои данни, тази версия на устава е била създадена в Москва без знанието и участиено на УПЦ. По всяка вероятност, именно този вариант са подали от Симферополска епархия за регистрация във Федералната данъчна служба на Руската федерация през декември 2014 г. Там той е регистриран на 30 декември 2014 г., за което има известие на сайта на службата.

Продължение: Предала ли е Украинската църква епархиите си в Крим на Московска патриаршия?

Българската църковна община в Париж откри иконографска изложба (фоторепортаж)

User Rating:  / 29

2015-03-11 1112 003Две събития от отминалите дни събраха в едно православни християни във френската столица. Това бяха архиерейско посещение в Българската православна църковна община „Св. патриарх Евтимий Търновски” в Париж и откриване на поредната ни ежегодна изложба на съвременни православни икони. БПЦО в Париж с благословението на Западно- и Средноевропейския митр. Антоний, в сътрудничество с Българския културен институт и под патронажа на Негово Превъзходителство г-н Ангел Чолаков, посланик на България във Франция, организира за пета поредна година изложба на съвременна православна иконопис, която тази година нарекохме „Небесна красота на земята”.

Изложбата беше открита на 4 март и ще продължи до 27 март 2015 г. в Българския културен институт в Париж. 

Продължение: Българската църковна община в Париж откри иконографска изложба (фоторепортаж)

Владимир Легойда: „Вярващите не трябва по всеки повод да тичат в прокуратурата”

User Rating:  / 12

lvrВладимир Легойда, председател на Синодния информационен отдел на Московска патриаршия, коментира напрежението между творческата интелигенция и някои представители на РПЦ по повод все по-честите критики от страна на църковници към различни творчески проекти, постановки, опери и др.

Според Легойда в документа „За отношението на Руската православна църква към преднамереното публично богохулство и клевета към Църквата”, прието на Архиерейския събор през 2011 г., изрично се посочва кой има право да сезира правоохранителните органи при такива случаи. А именно, упълномощените синодни и епархийски църковни органи. От това става ясно, че „очевидно не трябва всеки вярващ или свещеник, като види в публичното пространство нещо, което му се струва богохулно и оскърбяващо чувствата му, да тича по своя инициатива в прокуратурата”. „Църквата е заинтересувана повече от всеки друг да няма углавни дела по тези статии от Закона. Ние сме призвани да намираме общ език с творците, с журналистите в света и да се разбираме взаимно”, отбелязва той.

Продължение: Владимир Легойда: „Вярващите не трябва по всеки повод да тичат в прокуратурата”

Спор между държава и Църква за катедралния православен храм в Тирана

User Rating:  / 7
rama1Днес в албанската столица Тирана започна разрушаването на огражденията около катедралния православен храм „Възкресение Христово”, който беше тържествено осветен на 1 юни 2014 г. Работниците премахват декоративните огради, изкореняват дърветата и озеленяването наоколо. Спорът между Албанската правослана църква и държавата е за земята около храма. Според представителя на Православната църква Тома Дима инициативата за тези действия срещу храма е на Министерството на културата, което претендира за земята около него и за правото да контролира възстановяването на паметниците на културата. Според Църквата земята около храма е частна и принадлежи на стария храм, разрушен по време на комунистическата диктатура, което е засвидетелствано и в документите на стария храм. Албанската църква е възмутена от вандалския акт и го сравнява с репресиите на Енвер Ходжа срещу Църквата.

Анкара даде турско гражданство на десетима висши духовници на Вселенска патриаршия

User Rating:  / 15

/imagesκАнкара даде турско гражданство на десетима представители на висшето духовенство на Константинополската вселенска патриаришия, между които и четирима митрополити: за Франция Емануил, Атинагор Кидонийски, за Австрия Арсений, Максим Силиврийски.

Освен тях турско гражданство са получили и други представители на патриаршията, живеещи в Истанбул: Главният секретар на Св. Синод на патриаршията архим. Вартоломей, зам.-секретарят на Св. Синод дякон Йоаким, архидякон Андрей, дякон Теодор, протосингелът архим. Амвросий и библиотекарят архим. Агатангел (Шишкос). Всички те са граждани на Гърция. Вселенска патриаршия не уточнява, дали при получаването на турските паспорти се е наложило да се откажат от гръцките си.

Досега 35 архиереи и клирици на Вселенска патриаршия са получили турско гражданство. Сред тях са 4 митрополита на о. Крит, който е в юрисдикцията на Константинополска патриаршия, 2 от Додеканезите, също от Италия, САЩ и пр. Тази мярка позволява и на други йерарси, освен родилите се на територията на Турция, да участват в избори за Вселенски патриарх. Според турското законодателство само турски граждани могат да заемат този пост.

Продължение: Анкара даде турско гражданство на десетима висши духовници на Вселенска патриаршия

Подпалиха православната семинария в Йерусалим

User Rating:  / 7

seminarioВ ранната сутрин на 26 февруари беше запалена православната семинария в Йерусалим. Преди това стените на сградата са били изписани с оскърбителни надписи на иврит по адрес на християните и Христос. Малко по-рано е била изписана с оскърбителни графити и джамия в близост до Витлеем. Пожарът в семинарията е избухнал в 4 ч. сутринта, и за щастие никой от намиращите се в сградата хора не е пострадал.

Подпалването на сградата е било осъдено веднага от Съвета на религиозните институти по Светите Земи, към който принадлежи и Върховният равинат на Израел. Президентът на Израел изпрати писмо до Йерусалимския патриарх Теофил, в което остро осъжда вандализма.

„Това е нагло престъпление. Извършителите трябва да бъдат наказани. Наше задължение като държава и общество е да пазим светите места и ние няма да позволим подобни актове да подриват начина ни на живот тук”, е заявил президентът.

Продължение: Подпалиха православната семинария в Йерусалим

Прот. Димитрий Климов: „Опомнете се!”

User Rating:  / 58

2Словото на руския свещеник Димитрий Климов, произнесено на 21 февруари пред казаци в гр. Калач-на-Дон, стана повод за горещи дискусии в руските социални мрежи. Публикуваме я в превод на български език.

„Като свещеник съм свидетел на много интересна ситуация в нашето общество. По принцип се старая да не гледам телевизия и отдавна вече се стремя да изпълнявам това правило, но понякога ми се налага да включа – няколко пъти месечно, и наблюдавам обществените диспути по някои въпроси, политическите движения в нашата страна. Напоследък, включвайки телевизора, установявам с каква лекота много хора започнаха да говорят за война, в това число и ядрена. Просто съм ужасен.

Бих искал да кажа на такива хора: „Какво става, побъркахте ли се, хора? За какво изобщо говорите?! С какво се примирявате, какво обсъждате?!”.

Всеки следващ месец градусът на тази агресивност се повишава, ненавистта, насочена неизвестно срещу кого, все повече нараства. На някой в последно време много му се иска да повоюва...

Продължение: Прот. Димитрий Климов: „Опомнете се!”

 

Последно в Двери+
Последни провокирани
Последно във форума

Няма намерени събития.
 
 

Още теми »

Още теми »

 Не сте регистрирани в системата.

Нашите партньори

Neterra


Копирането на статии от "Двери на Православието" в други Интернет сайтове е разрешено единствено при коректно посочване на първоизточника.