Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (4 Votes)

broqt na jertvite ot zemetresenieto v italiq dostigna 250 dushi 396862Енорийският свещеник на Българската църковна община “Св. Амвросий” в Милано, о. Стефан Паликаров, съобщи, че след неделната св. Литургия на 28 август богомолците ще отправят молитва за жертвите на разрушителното земетресение в Централна Италия. Богослужението ще бъде извършено с благословението на Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний.

В изявление по радио “Ватикана” папа Франциск е заявил, че е потресен от последствията на катастрофата. Той е изразил огромната си скръб и съчувствие към тези, които се намират в местата, където се случват разрушителните трусове, както и към всички, които са загубили своите близки.

“Искам да уверя всички, които се намират в районите на земетресенията, че се моля за тях. Нека не се съмняват в ласката и майчинската прегръдка на цялата Църква към тях в този момент", е заявил папата.

Той е изразил благодарността си към всички доброволци и служители на Гражданска защита, които оказват помощ на населението и помоли вярващите да се присъедният към молитвата за това "Господ Иисус Христос, Който не остава равнодушен към човешката болка, да утеши съкрбящите сърца и да им дарува мир по застъпничеството на Божията майка".

Над 5 000 доброволци от цял свят помагат в засегнатите райони, за да бъдат извадени максимално бързо затрупаните под отломките хора. Жертвите на земетресението вече достигнаха 278 човека (според събщенията на медиите от тази вечер).

Властите в Италия обявиха събота за ден на национален траур, като знамената на всички държавни институции ще бъдат свалени наполовина. Траурната церемония за жертвите в Аркуата дел Тронто ще бъде във физкултурен салон в Асколи Пичено, като службата ще се води от епископ Джовани Д'Ерколе. Италианската информационна агенция АНСА съобщава, че на погребението ще присъства и президентът на Италия Серджо Матарела, пише БТА.

3.66666666667 1 1 1 1 1 Rating 3.67 (6 Votes)

4be806e4f8bf48ec893c5d4397cb45e0 0038 k6gC U4322012536571139G 593x443Corriere Web SezioniРазрушително земетресение с магнитут 6,4 по Рихтер разтърси Средна Италия тази сутрин в 3,36 часа. Стотици са ранени, а над сто души са загиналите досега, както съобщават информационните агенции. Областите Лацио, Умбрия и Тоскана са в постоянна сеизмологична активност, която продължава все още и беше усетена и в Рим с 4,6 по Рихтер. Градовете Аматриче, Пескара, Аквила, Арквата, Перуджа са най-силно засегнати. Градчето Аматриче изчезна от картата, разрушено до основи. Средна Италия е блокирана от страх и паника. 

Православните студенти, сред които и българи, обучаващи се в Южна Италия, са добре и днес след сутрешните занятия по италиански език и култура се обединиха в обща молитва. Йеромонах Константин, игумен на манастира „Св. Пантелеймон“ във Велики Преслав, и доц. д-р дякон Иван Иванов, преподавател в Богословския факултет на СУ, извършиха заупокойна молитва за починалите и молитва за Божие благословение за онези, които са засегнати от тази трагедия. На 27 август сутринта православните студенти ще вземат участие в света божествена литургия в базиликата „Св. Николай“ в Бари при мощите на св. Николай Мирликийски Чудотворец.

Православни студенти от цяла Европа ежегодно изучават италиански език и култура и се запознават с православното християнско наследство в Южна Италия по европейски програми. Участието на българските студенти се организира от фондация „Диалог и милосърдие“ с председател дякон Иван Иванов.

3.66666666667 1 1 1 1 1 Rating 3.67 (3 Votes)

23091.pПравославната църква „Преображение Господне“ в центъра на столицата на Босна и Херцеговина е била подпалена в неделя предиобяд, съобщава македонското електронно издание „Позитив“, цитирано от Фокус. Местни медии информират, че палежът е бил извършен чрез хвърляне на запалена факла през един от прозорците на храма.

Свещеникът Ядран Данилович разказа, че по време на неделното богослужение той и вярващите в храма усетили дим в църквата. Незабавно са повикали полицията и пожарните служби, които са потушили огъня.

Данилович заяви, че пожарът е нанесъл големи материални щети на църквата. Полицията е извършила оглед на мястото на инцидента.

Това не е първото нападение над сръбския храм "Преображение Господне" в Сараево. От началото на годината на два пъти църката е разбивана и от нея са крадени икони. Освен влизане с взлом, храмът през последните 10 години е обект на нападения с цел обиране на касите с пожертвования, по стените му се драскат оскърбителни графити.

"Вече не знам какво да правя, за да сложим край на кражбите и нападенията", споделя пред медии още преди 7 години о. Ядран Данилович. Той отбелязва, че е под постоянен стрес заради агресията срещу храма, което е много по-тежко за понасяне, отколкото материалните загуби. "Толкова е тежко всяка сутрин да отиваш в храма и да очакваш, че отново нещо ще е счупено или разрушено", казва свещеникът.

Положението на православните храмове в Сараево през последните 15 години става все по-несигурно, което се дължи на промяната на етническия състав на населението на града. Преди войната през 1992-1995 г. в столицата на Босна и Херцеговина живеят 167 хиляди сърби, сега те са под 7 хиляди, като в същото време болшинството от гражданите на столицата вече са мюсюлмани. Същевременно православната сръбска общност и нейният храм явно се идентифицират със сръбската доминация в Югославия допреди четвърт век, а особено с насилията над мирното население в стремежа на режима да одържи разпадането на конгломерата от републики, просъществувал десетилетия наред под името Югославия.

3.66666666667 1 1 1 1 1 Rating 3.67 (3 Votes)

dis2015 2В четвъртък и петък на отминаващата седмица е заседавал за последен път постоянният 12-членен състав на Св. Синод на Гръцката православна църква. Според устава на имащата 80 епархии църква изпълнителната власт се упражнява от 12-членен постоянен синод, чийто мандат е от 1 септември до 31 август на следващата година. Участието в постоянния синод е на ротационен принцип и никой митрополит не може да се "измъкне" да не носи тази отговорност.

Сред разгледаните въпроси на последното заседание е и финансовият отчет на синода. За 2015 г. Св. Синод на ГПЦ е имал приходи близо 9 милиона евро, а разходите му са били 10.5 милиона евро (в духа на казаното по-горе става дума за 2 различни състава на синода - по 8 и 4 месеца управление съответно). Не се сочи как се покрива разликата от 1.5 млн евро.

За миналата година са платени и 3.5 милиона евро като данъци на синода, внесени в държавния бюджет. Поради особения статут на Гърцката църква тя редовно се отчита пред държавата и обществеността, включително и за финансовите си дела.

Снимка: Romfea.gr

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (10 Votes)

xiou markos 1Според информации в гръцките медии главният секретар по човешките права в правосъдното министерство в Атина е сезирал прокуратурата за изказвания на Хиоския митрополит Марк по отношение на масите от бежанци, пристигащи непрекъснато и на големи групи от отсрещна Турция. Според държавния чиновник митрополитът на най-близко разположения до турски бряг гръцки остров правел недопустими квалификации за вида (или както сега е модерно да се казва - профила) на бежанците, пристигащи нелегално в южната ни съседка.

Митрополит Марк, известен с богословската си подготовка, християнска ревност и отлична пастирска дейност, неотдавна беше заявил, че тези бежанци, които заливат Гърция и Европа, съвсем не били хора със застрашени човешки права, а по-скоро били икономически мигранти. "Някои са направили бизнес от бежанския въпрос, но никой не се замисля за положението на местното население, което е изправено пред демографски проблем с неконтролирания наплив на чужденци от Изток", беше заявил неведнъж архиереят.

Коментатори отбелязват, че митрополит Марк прави тези изказвания като критика на държавната политика по въпроса, докато същевременно клирици и миряни на епархията му, както и благотворителните й организации не са спирали да полагат непосилни грижи за всеки пристигащ божанец. А клирик от Хиос заявява за гръцки сайт, че "когато държавните служители от пристанищните власти сочат, че от 1950 пристигнали бежанци през юли-август едва 500 са били от сирийски произход, това се преценява като даване на статистически данни, а когато митрополитът бие тревога по въпроса, това е нарушаване на човешките права!".

 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.