Свещица пред вечния огън
Поръчки тук:

Карикатури

2 users and 3553 guests online
 
Вход чрез Facebook
 

Иракска журналистка сложи кръст в знак на протест срещу геноцида на християните

User Rating:  / 17
201
Иракската журналистка Dalia аl-Aqidi поде инициатива в защита на унищожаването на християните в Мосул под мотото „Всички сме християни”. Журналистката, която е сунитска мюсюлманка, носи публично кръстче на врата си, което е забранено в Мосул. В интервю за ливанския вестник „An-Nahar” тя твърди, че решението й да носи християнския символ няма религиозен характер, но е „признак на религиозния плурализъм, който съществува в Ирак и който е основата на културата, науката и религията. Трагедията, която преживяваме, е връщане към мракобесието, защото както християните, така и мюсюлманите са обитатели на тези земи и не е възможно те да изчезнат от Ирак”.
 
„Ако аз не говоря и другите останат мълчаливи, тогава важи казаното: Който мълчи за несправедливостта, е ням дявол”.
 
Нейната инициатива среща голяма подкрепа сред интелектуалните и творчески среди в Ирак. Иракски творци изготвиха значки с изобразени на тях кръст и полумесец, като символ на цивилизацията, която е застрашена от потъване в мрак. 
 

Патриарх Кирил: „Благодарение на православната вяра Русия е непобедима”

User Rating:  / 11

3805093В деня на 1026-годишнината от Кръщението на Русия и деня на равноапостолния княз Владимир, Покръстител на Русия, Московският и на цяла Русия патриарх Кирил на тържествено богослужение в храм „Христос Спасител” в Москва призова вярващите да пазят православната си вяра като залог за сигурност, благополучие, процъфтяване и единство на народите на цяла историческа Русия. Също така той се помоли за мир в Украйна.

Патриарх Кирил отбеляза, че православната вяра е малкото, което днес е стигнало до съвременните хора и обществото, то е нещото, което се е запазило от времето на княз Владимир.

„Княз Владимир, като апостол Павел, е приел тази вяра, тази евангелска вест не от човека, а чрез откровение на Иисус Христос. Именно поради това, че в основата е Евангелието, в неговата сърцевина е словото Божие, безспорно то не може да бъде разрушено от никакви исторически бури, а именно поради това живее и словото, и всичко онова, което създават хората, свързвайки творчеството си с това божествено откровение”, добави Московският патриарх.

Продължение: Патриарх Кирил: „Благодарение на православната вяра Русия е непобедима”

Въдворен е новият епископ на СПЦ за Австрия и Швейцария

User Rating:  / 8

news foto_1057В неделя, 20 юли 2014 г., във виенския храм „Св. Възкресение Христово” на сръбската православна общност беше въдворен за ръководител на Австрийско-швейцарската епархия на Сръбската православна църква досегашният викарий на Сръбския патриарх, Ремесиански еп. Андрей. Сред гостите присъстваха вицепремиерът и министър на външните работи на Сърбия Ивица Дачич, апостолическият нунций за Австрия Петер Щефан Цурбриген, дипломати, високопоставени представители на вероизповеданията, а също така и множество православни християни.

Светата Литургия беше отслужена от Н. Св. Сръбския патриарх Ириней в съслужение с архиереи на СПЦ и на други поместни православни църкви. В словото си патриархът подчерта историческото значение на този акт, визирайки създаването на новата епархия за Австрия, Швейцария, Италия и Малта преди няколко години по решение на Архиерейския събор на СПЦ и избирането за неин пръв предстоятел на епископ Андрей.

Продължение: Въдворен е новият епископ на СПЦ за Австрия и Швейцария

Ватопедският манастир иска да разшири приема в църковната академия „Атониада”

User Rating:  / 7

274По време на срещата на гръцкия премиер-министър Андонис Самарас с ръководството на Света Гора е било обсъдено и желанието на монасите от Ватопедския манастир църковната семинария „Атониада” да получи правото да обучава младежи и след завършване на средното им образование. „Атониада” се помещава в скита „Св. Андрей” към Ватопедския манастир и в нея се обучават момчета по програмата за основно и средно образование на Гърция.

Сега монасите искат да се разширят образователните права на семинарията и тя да осигурява богословско образование в подходяща рамка, със съответните професионални права. Министърът на образованието Андреас Ловердос, който придружаваше гръцкия министър-председател, се ангажира да проучи възможността новата образоватена програма да получи държавно финансиране по европейската програма „Учене през целия живот”.

Руската църква възстанови Деня на трезвеността

User Rating:  / 5

28Св. Синод на Московска патриаршия реши да бъде възстановено празнуването всяка година на Деня на трезвеността. Това ще става на 11 септември, когато се отбелязва Отсичането на главата на св. Йоан Кръстител и се съблюдава строг пост.

В Библията се разказва, че по време на пир за рождения си ден цар Ирод е омаян от танците на Саломия и обещава да изпълни, каквото тя поиска. Саломия е дъщеря на Иродиада, съпруга на брата на Ирод, с която царят живеел незаконно и бил непрекъснато критикуван от Йоан, когото царят вкарал в тъмница. Ирод Антипа, владетел на Галилея, съжалил за даденото с лека ръка обещание, защото се опасявал да не разгневи Бога, но въпреки това наредил да бъде убит Кръстителят.

В решението на Св. Синод на Московска патриаршия се казва още, че е приета Концепция на РПЦ за утвърждаване на трезвеността и профилактиране на алкохолизма. На 11 септември ще има „молебенно пение за страдащите от недъга на винопитието”, проповед за трезвения начин на живот и мероприятия за поддържането му.

Продължение: Руската църква възстанови Деня на трезвеността

В Киево-Печерската лавра откриха неизвестно погребение

User Rating:  / 10

kplavПо време на ремонтно-реставрационни работи в подземната църква „Рождество Христово” в т. нар. Далечни пещери на Киево-Печерската лавра строителите случайно се натъкнали на неизвестно досега погребение в сводестата ниша в стената – локула, предназначена за погребения. Завеждащият археологическия отдел към лаврата Сергей Балакин съобщи, че гробът е открит в южната стена на храма, на височина 1.95 м. от съвременния под. Откритите човешки останки са в неанатомичен ред, което според специалистите e признак за препогребване. Открити са също фрагменти от обувките на починалия и част от схимнически параман. Открити са също парчета от керамични плочки, покрити със зелена глазура. Погребението се датира 17-18 век. То има аналози с други погребения в Далечните и Близките пещери на Киево-Печерската лавра. Датира се след 1620 г. Археолозите предполагат, че в тази църква ще открият още погребения на монаси, затова ремонтните работи продължават при постоянен археологичен надзор.

kplav1

В Киево-Печерската лавра се покоят мощите на 123 светци, подвизавали се тук от основаването на манастира през 11 век от византийския монах преп. Антоний и преп. Теодосий Печерски. Между тях са и мощите на две жени – преп. Доситея Киевска, която се подвизавала с мъжки одежди в обителта, и св. девица Юлиана, която била погребана във Великата църква в манастира, тъй като баща й бил благодетел на Лаврата. 

Не всички погребения в пещерите на Лаврата са на светци. С разрастването на манастира животът на монасите се пренесъл на повърхността на земята, където били изградени килии и храмове. В подземните пещери живеели единици монаси, водещи затворнически начин на живот в малки килии, а пещерите започнали да се използват за погребение на населниците на манастира. Църквата е канонизирала около 150 подвижници в Киево-Печерската лавра.

В Бирмингам протича тайна ислямизация на училищата

User Rating:  / 14

421Английските издания съобщават за опитите да бъдат ислямизирани 25 училища в Бирмингам – втория по големина английски град. Хиляди ученици в града се оказали в ислямски училища, без да подозират това. Процесът получи в медиите прозвището „Троянски кон”. Ислямската общност в града постепенно сменяла директорите и училителите в училищата. В центъра на скандала се оказало Birmingham’s Park View Academy, където били похарчени 70 хиляди паунда за призоваване на учениците към мюсюлманската молитва намаз. Момичетата били учени, как изглежда добрата мюсюлманка и че ако отказват да изпълняват съпружеските си задължения в брака, то „ангелите ще ги наказват в ада до сутрин до вечер”.

Децата били не само обучавани в ислямската вяра, но им се внушава ненавист към християните, пише The Telegraph. Децата учили, че всички християни са лъжци, а в клас се използвали понятия от шариата. Например, в училището Golden Hillock на общо събрание на учениците е казано: „Не слушайте християните, те са всички лъжци. На нас ни е провървяло, понеже сме мюсюлмани и не сме такива невежи като християните и евреите”.

Продължение: В Бирмингам протича тайна ислямизация на училищата

Православен център за адаптация на пострадалите от военните действия откриха в близост до Киев

User Rating:  / 3

23Православен център за социална адаптация за пострадалите в зоната на военните действия в Източна Украйна откриха в Киевска област, съобщава Интерфакс. Председателят на социалния отдел на Киевска епархия прот. Владислав Диханов заяви, че в него се приемат православни християни, желаещи да живеят и работят в селска местност. Центърът е посветен на иконата на Божията майка „Нечаянная радость” и се намира на 85 километра от украинската столица. Духовници и специалисти ще оказват психологическа и духовна помощ на пострадалите от военните действия – бежанци, загубили свои близки и др. Ще им бъде оказвано съдействие за възстановяване на личните документи, за решаване на битовите и жилищни проблеми, за професионалната им подготовка и преквалификация и устройване на работа, ще се предоставя правна консултация. Сътрудниците на православния център ще провеждат социално-духовна работа и с роднините, ще помагат да се възстановяват семейните връзки.

Хиляди напуснаха домовете си в района на военните действия в източна Украйна. Част от тях търсят убежище в Русия, а други във вътрешността на Украйна. На 13 юли във всички храмове на Руската православна църква се проведе акция в помощ на бежанците на руска територия.

Загубихме един приятел на България – почина Димитриос Пандос от Атинския университет

User Rating:  / 13

5ecb3a3398Смъртта на всеки човек предизвиква скръб. Но скръбта е особено голяма, когато губим добър човек и голям приятел. Това са чувствата, с които изпращаме във вечността добрия човек, изрядния учен, усърдния българист, не на последно място и български зет д-р Димитриос Пандос. Той беше ученик и приемник по катедра на видния църковен историк и известен българист проф. д-р Димитриос Гонис, почетен доктор на Софийския университет „Св. Климент Охридски”.

В скръбната вест, изпратена ни от българската православна общност в Атина, пишат: „На 19 юли, миналата събота, си отиде от живота нашият дълбоко уважаван приятел, д-р по богословие Димитрис Пандос, преподавател по история на славянските църкви в Богословски факултет на Атинския Капудистриев университет. Димитрис Пандос беше дългогодишен приятел на България и съпруг на д-р по история Петрана Каменова. Погребението ще се състои в четвъртък, 24 юли, в гробището на кв. Виронас в Атина, а опелото е в 16 часа в църквата „Агиос Йоанис” на бул. „Вулиагменис” в кв. Неос Козмос. Нека Бог упокои душата му и я всели в селенията на праведните! Вечна и блажена да е паметта му!”.

Нека и ние се помолим за неговата душа!

___________________________________

Кой беше Димитриос Пандос?

Той е роден през 1972 г. в Атина. През 1995 г. завършва богословие в Атинския университет. Специализира в същия университет църковна история. През 2004-2006 г. като стипендиант на Св. Синод на БПЦ той работи в църковните архиви на синода и на някои епархии, като същевременно специализира старобългаристика в СУ „Св. Климент Охридски” при проф. Искра Христова. Успява да изучи и съвременния български език. Като докторант на проф. Д. Гонис той през 2008 г. защищава дисертационен труд на тема Ἰωάννης-Ἱερόθεος Κομνηνὸς μητροπολίτης Δρύστρας (1657–1719)· Βίος – Ἐκκλησιαστικὴ δράση – Συγγραφικὸ ἔργο (Йоан-Йеротей Комнин, Дръстърски митрополит (1657-1719)  живот, църковна дейност, книжовно дело). От 2012 г. е редовен преподавател по история на славянските църкви в Атинския университет. Сред научните публикации на д-р Пандос има поредица от изследвания на църковната история на българските земи през 16-19 век, като няколко от тях са съсредоточени върху Пловдивската епархия.

Завърши Епархийският годишен събор на българската епархия в САЩ, Канада и Австралия (фоторепортаж)

User Rating:  / 12

20140720-5619Благодарим на нашия Господ за единството в Неговото име! Българската източноправославна епархия в САЩ, Канада и Австралия проведе с успех поредния си 39-и годишен църковен събор на 18, 19 и 20 юли 2014 г. в Дес Плейнс, щата Илиньой, САЩ. Няколко дена преди това имаха своите събрания и двете ни подведомствени организации: Българският православен младежки апостолат „Моят живот в Христос” и попадиите и дяконисите в диоцеза. Домакин и на трите църковни прояви беше осветената преди месец нова Българска православна църква „Св. София” с енорийски свещеник новонаградения с офикия „иконом” отец Грую Цонков и помощник протойерей Божидар Димов.

Негово Светейшество Българският Патриарх Неофит ни поздрави за втора година с многоназидателните си отечески послания, които вдъхновиха добрите ни намерения и с патриаршеския му благослов ги превърнаха в полезни решения и дела.

Продължение: Завърши Епархийският годишен събор на българската епархия в САЩ, Канада и Австралия (фоторепортаж)

Православен културен фестивал в Щутгарт

User Rating:  / 9

10544864 727230000669265_1730472216_nНа 20 юли, празника на св. пророк Илия – Илинден, за трети път в Щутгарт се проведе международният православен фестивал, като този път патронажът пое общината на Румънската православна църква в Щутгарт. В предишните години това сториха Гръцката, а след това Сръбската църква. Програмата на фестивала включваше музика, фолклор, спортни състезания, кулинарни специалитети от традиционните кухни на различните народи, както и забавления за деца.

На проявата присъстваха и свещеници от съответните общини (без българската, понеже тя няма свой свещеник в града), а от Руската църква гост на това събитие беше Щутгартският епископ Агапит от Руската задгранична православна църква към РПЦ. Според преценка на членовете на дружеството Миломир Билбия и Георг Мавридис фестивалът беше посетен от около 250 до ­400 души.

10567532 727229854002613_373953903_nИдеята за провеждането на такива прояви възниква в междуправославното дружество в Щутгарт „Св. ап. Павел”, в което участват християни от сръбската, румънската, руската, българската и др. общини. Целта на създаденото през 2011 г. дружество е засилване на вътрешноправославните контакти на различните църкви в Щутгарт и поддържане на съзнанието, че Църквата има наднационален характер. Съвместното съществуване е шанс за обогатяване на православните църкви помежду им, запознавайки се взаимно с традициите и обичаите си. За целта дружеството организира изнасянето на доклади и на беседи на християнска тематика, създаде хор, пеещ литургичните песнопения на немски език, подпомага активно проекта за въвеждане на православно вероучение във федерална провинция Баден­-Вюртемберг. Освен това дружеството подкрепя конференцията на свещениците в Щутгарт в различни начинания, съдейства за разпространяване на информация за различни дейности като курсове по източноцърковно (наричано и византийско) пеене или курсове за византийска иконопис.

10567334 727227854002813_137138479_n

10508501 727230950669170_307733206_n

Халдейският патриарх: „За пръв път в историята Мосул остава без християни”

User Rating:  / 5

Iraq-Christian„Християнските семейства са на път към Дохук и Ербил”, заяви Халдейският патриарх Луис Рафаел Сако пред агенция Франс-прес, като уточни: „За пръв път в историята на Ирак Мосул остава без християни”. Очевидци разказват, че християните са били призовани по високоговорителите на джамиите да напуснат града до обяд. В същия дух е била и издадената миналата седмица декларация от джихадистите, според която християнското малцинство трябва да приеме исляма или да плаща извънреден данък. В противен случай трябва да напусне домовете си и града. Ако откажат, „за тях няма да има нищо друго, освен меч”, се казва в разпространена листовка.

В съответствие с декларацията домовете на бягащите християни трябва да станат собственост на самообявилата се Ислямска държава в Ирак и Леванта (през средновековието под Леванта се разбират днешните земи на Израел, Ливан, Палестина и Сирия - б. р.). По свидетелство на Халдейския патриарх Луис Рафаел Сако и очевидци ислямистки бойци са маркирали християнските къщи с „N” (Nassarah, т. е. "назаряни" - б. р.). С това понятие в Корана се наричат християните.

Продължение: Халдейският патриарх: „За пръв път в историята Мосул остава без християни”

Джихадисти прогониха стотици хиляди християни от домовете им

User Rating:  / 7

Picture1kqСтотици християнски семейства бяха прогонени от домовете им в иракския град Мосул, след като джихадисти от „Ислямска държава в Ирак и Леванта” (ИДИЛ) им поставиха ултиматум до 12 ч. на обяд да се изнесат. „Напуснете или ще бъдете убити”, се казвало в предупреждението, прочетено в петък от минаретата на джамиите, предава АФП.

Кореспондент на агенцията свидетелства, че християните, които живеят в района от стотици години, товарят багажа си на частни коли и таксита, за да спазят поставения срок. На излизане от града членове на ИДИЛ спираха автомобилите на някои семейства и им вземаха парите и бижутата, свидетелства Абу Раян, един от изгонените християни.

Продължение: Джихадисти прогониха стотици хиляди християни от домовете им

Владимир Путин се срещна с представители на православните църкви

User Rating:  / 8

12аРуският президент Владимир Путин се срещна с представителите на поместните православни църкви, които са в Москва по случай отбелязването на 700-годишнината от раждането на св. Сергий Радонежки. На срещата, която се състоя в патриаршеския дом в Троице-Сергиевата лавра, присъстваха по един митрополит от всяка делегация. От българска страна участваше Западно- и Средноевропейският митр. Антоний, който води българската църковна делегация.

Московският и на цяла Русия патриарх Кирил заяви, че „за всички, които са се събрали днес тук, срещата с Вас, с президента на Руската федерация и православен човек, има много голямо значение. Радваме се, че заедно с нас днес Вие празнувахте паметта на светия праведни преподобни Сергий Радонежки...”.

Продължение: Владимир Путин се срещна с представители на православните църкви

Съдът в Македония потвърди тригодишната присъда на архиеп. Йоан (Вранишковски)

User Rating:  / 5

img 3155-zАпелационният съд в Скопие потвърди вчера присъдата на Основния съд в Скопие, според която Охридският архиеп. Йоан (Вранишковски) (Сръбска православна църква) е осъден на три години затвор, а останалите епископи, свещеници, монаси и вярващи от Православната Охридска архиепископия са осъдени условно на две години затвор, с пет години изпитателен срок. Съдът конфискува имотите на членовете на Православната Охридска архиепископия, които тя отказа да предаде на Македонската църква. Архиепископ Йоан е в затвора в Идризово вече две години и осем месеца.

Православната Охридска архиепископия в Македония под юрисдикцията на Сръбската патриаршия е образувана през 2002 г. От тогава до днес нейният предстоятел архиепископ Йоан, бивш йерарх на Македонската църква, е подложен на гонение и затвор.

 

Последно в Двери+
Последни провокирани
Последно във форума

Няма намерени събития.
 
 

Още теми »

Още теми »

 Не сте регистрирани в системата.

Нашите партньори

Neterra


Копирането на статии от "Двери на Православието" в други Интернет сайтове е разрешено единствено при коректно посочване на първоизточника.