2 users and 2907 guests online
 
Вход чрез Facebook
 

Християнските училища в Израел стачкуват

User Rating:  / 3

israel-48Хиляди християнски и мюсюлмански ученици в Израел пропуснаха началото на учебната година и останаха в домовете си поради задълбочаващата се криза в сферата на християнското образование в страната, пише Christian today.

33 хиляди деца, техните родители и учители считат, че са дискриминирани при определянето на средствата за тях от образователния бюджет на Израел и настояват да бъдат третирани наравно с другите училища. Поради тази причина 48 училища и 3000 учители обявиха стачка.

До преди две години правителството е осигурявало около 45 до 65 процента от бюджета на християнските училища, а останалата сума за доплащали родителите и християнски фондации. Сега държавното финансиране за християнските училища е намалено до по-малко от една трета от годишната им издръжка. Интересно е, че четири от десет деца в християнските училища са мюсюлмани.

На среща с протестиращите днес образователният министър Нафтали Бенет обеща, че ще се намери решение на проблема.

В Израел живеят около 160 000 християни и 14 000 в Източен Йерусалим.

 

 

Римският папа Франциск обяви "юбилейна година"

User Rating:  / 5

popefrancis1002Римският папа Франциск обяви периода от 8 декември 2015 до ноември 2016 г. за свещена или юбилейна година. През този период Свещените двери на папската базилика във Ватикана ще бъдат отворени и преминаващите през тях поклонници могат да разчитат на индулгенция. През т.нар. свещени години християните католици са призовани да осъществяват поклоннически пътувания и да вършат добри дела, с които да се подготвят за опрощаването на греховете им.

През тази юбилейна година папата ще даде право на всички римокатолически свещеници да опрощават греха на аборта на каещи се жени, за да могат те да се върнат в Църквата. Според римокатолическото църковно право най-тежките грехове, между които и абортът, могат да бъдат опрощавани само от определени духовници - епископ или пенитенциарий - свещеник от Върховния трибунал на Апостолическата пенитенциария. През "свещения период" всеки римокатолически свещеник ще има това право. В писмото на папата се казва също, че индулгенции ще бъдат дадени и на всички каещи се затворници, които няма да имат възможност да минат през Свещените двери на папската базилика.

Продължение: Римският папа Франциск обяви "юбилейна година"

Събор на архиереите на Вселенска патриаршия се провежда в Истанбул

User Rating:  / 15

article 22936 105203На 29 август в Истанбул започна събор на всички архиереи на Цариградската вселенска патриаршия с основна тема предстоящият през 2016 г. всеправославен велик събор. Особеност на срещата е присъствието на митрополитите от т. нар. "нови земи" в Северна Гърция и част от централна Гърция (освободени от турска власт през 1913 г.), които имат двоен статут - в духовно отношение те се подчиняват на Цариградска патриаршия, а в административно - на Св. синод на Гръцката православна църква. Те участват в работна среща на митрополитите на Вселенска патриаршия за първи път от 80 години. Във въведителното си слово патриарх Вартоломей коментира недоволството на Атинския архиепископ Йероним, който в писмо изрази разочарованието си, че не е бил информиран за поканата към гръцките митрополити да участват в срещата във Фенер. Вселенският патриарх заяви, че поканите към всички митрополити от т. нар. "Нови земи" са били изпратени чрез секретариата на Атинската архиепископия и не може да си обясни, защо Атинският архиепископ не е бил запознат с тези покани.

Продължение: Събор на архиереите на Вселенска патриаршия се провежда в Истанбул

Румънската църква е отворена за преговори по данъчно облагане на приходите при едно условие

User Rating:  / 17

даниилРумънската православна църква посочва в комюнике, че е отворена за преговори по въпроса за данъчното облагане на приходите си, но само при едно условие, пише digi24.ro.

"Църквата е отворена за преговори по въпроса за данъчното облагане на приходите си, ако този въпрос е решен съвместно с въпроса за връщането на всички църковни имоти, конфискувани от румънската държава, или за изплащането на компенсации за тях, за да може Църквата да разполага с необходимите средства за издръжка и за финансиране на своята социална благотворителна дейност", се казва в официалната реакция на статия, публикувана в adevarul.ro.

"Досега само една малка част от имотите на Румънската православна църква, конфискувани от комунистическия режим, са били възстановени", се казва в комюникето.

"Преди няколко дена Румънската патриаршия обясни в комюнике, че приходите, регистрирани от църквите, се използват за изплащане на заплати, комунални услуги, поддържане на ценното културно наследство, състояща се от църкви и други религиозни сгради, както и за финансирането на значителна социално-благотворителна и образователно-културна дейност в румънското общество и в румънските общности в чужбина ", гласи комюникето.

"Фактът, че Румънската православна църква е добре организирана и има капацитет за ефективно администриране на своите имоти, трябва да бъде оценен и насърчаван, а не да е предмет на завист и опозоряване. По-голямата част от около 800 социално-медицински и образователни институции и програми (медицински служби, лечебни заведения, старчески домове, приемни домове и центрове за други лица в неравностойно положение, детски градини и т. н.), за чието финансиране епархиите на Румънската патриаршия са изразходвали през миналата година (2014 г.) над 87 милиона леи (над 38 млн лева), се финансират правилно и прозрачно именно от приходите, регистрирани от епархиите на Румънската православна църква. (...) Ние повтаряме, че фискалният статут на вероизповеданията в Румъния е подобен на този в повечето страни от Европейския съюз, в които те получават поддръжка за своя принос към социалния живот", посочва гореспоменатият източник.

"Натискът на медиите, упражняван за възможно данъчно облагане на приходите на Църквата, има за цел намаляване на подкрепата за образователните, социалните и благотворителните дейности на Църквата и като цяло - подценяване на ролята на Румънската православна църква в обществото“, се казва още в комюникето.

Финансовият министър Еуген Теодоровичи заяви миналата седмица, че евентуални преговори по отношение на данъчното облагане на някои приходи, регистрирани от вероизповеданията, може да се извършва само в края на годината. Министърът също така заяви, че данъчното облагане на малки приходи в резултат от продажбата на свещи и други религиозни предмети могат да бъдат взети под внимание.

Разрушаването на албански православен храм разгневи Гърция

User Rating:  / 11

9 nХора и техника на полицията са разрушили оспорвана църква, посветена на св. Атанасий в село Дерми в Южна Албания. Това разгневи Православната църква и правителството на съседна Гърция, която подкрепя мисията на Църквата в своята съседка.

Православната църква нарече събарянето на храма вандалски акт на оскверняване и унищожаване на църковната собственост. Гърция заяви, че албанците са държат като ислямистки екстремисти.

Полицията използва тежка техника, за да разруши построена през 1994 г. църква, издигната върху основите на много по-стара църква, която е на свой ред е била разрушена по време на жестокия атеистичен комунистически режим в Албания.

Обновеният храм е обявен за "незаконно строителство" от местните власти в община Химара преди две седмици под натиска на албанските националисти, опълчващи се срещу православните си сънародници от гръцки произход, подкрепяни от Гръцката православна църква.

Още миналия петък, когато се разнесе новината за разрушаването на храма, правителствени служители, включително премиерът Еди Рама, описаха църквата като важна част от националното наследство на Албания и обещаха да я възстановят. Според албански източници през 17 век в тази църква е служил известен католически духовник, който е отворил и училище на албански език.

Говорейки за църквата, премиерът Рама каза в понеделник, че "старата църква в Дерми ще бъде възстановена като паметник на националното културно наследство“.

Албанските националистически историци и политици са отхвърлили жалбите Православната църква, обявявайки ги за гръцка националистическа пропаганда.

Южният регион Химара е преживял няколко конфликта между албански и гръцки националисти през последните години. В този регион, населен предимно с жители, които се самоопределят като гърци, някои гръцки националисти все още мечтаят за обединяване на региона с гръцката държава.

Гръцкото правителство призова албанските власти да спрат разрушаването и реагира остро след разрушаването, като го сравни с актовете на ислямски екстремисти.

"Унищожаване на свети места и обекти за поклонение се провежда и сега в по-широкия регион на Близкия изток и Северна Африка чрез ръцете на джихадистите. Днес ние също видяхме такъв акт да се извършва в нашата съседка, Албания", каза говорителят на гръцкото външно министерство Константинос Кутрас в сряда. "Вие ще бъдете информирани пряко за постъпките на Гърция по този случай към Албания и международната общност", добави той.

Още 25 милиона леи за букурещката катедрала

User Rating:  / 8

При неотдавнашното преразпределение на бюджета на съседна Румъния на Държавния секретариат по религиозните въпроси бяха отпуснати 67 милиона леи, от които 25 милиона леи (около 11 млн лева) са предназначени като държавна помощ за продължаване на строителството на патриаршеската катедрала в румънската столица, съобщава Медиафакс. Това беше обявено от министъра на финансите Еуген Теодоровичи.

Съобщава се също, че през юни строителството на огромната катедрала е завършено около 60 на сто, като дотогава са били изразходвани 46 милиона евро. Предвижда се до 2017 г. катедралата да се изгради до състояние, при което в нея ще могат да се служат църковните служби. Свещеник Николай Крънгашу, пълномощник на патриарха за строителството, заяви, че общата цена ще бъде по-малка от 100 милиона евро.

Известният празник на неизвестния светец Фанурий

User Rating:  / 16

fanoyrios 15 14На 27 август във всички гръцки църкви домакините носят необичайни за нас обредни пити - т. нар. "фануропита", посветена на светеца св. Фанурий. Почти няма семейство, което да не приготвя ароматния сладък хляб, посветен на този почти неизвестен за нас светец. Неговият празник в Гърция е толкова популярен, колкото и Гергьовден. Гърците вярват, че този светец помага за намирането на всичко необходимо за човешкия живот - от изгубени вещи до намирането на добра снаха или зет. Вярата им е свързана и с етимологията на името на светеца, което означава "откриващ", "правещ явно". Народната памет свързва с името му извършването на много чудеса.

За живота на този светец не е известно нищо. В изворите до 14 в. не се среща информация за него. През 14 в. на о. Родос, при разкопаване на останки от стара сграда, е открит малък храм със запазени останки от икони и стенописи. Там е открита икона с житийни сцени на "св. Фано", от които се разбира, че той е бил раннохристиянски мъченик - името Фанурий му дава местният митрополит на Родос, обявявайки за откриването на иконата. По време на османската власт култът към св. Фанурий нараства неимоверно и се разпространява в цяла Гърция. Сладката постна пита "фануропита" се приготвя от домакините не само за празника на светеца, но и при молебени към мъченика, които гърците често отслужват за разрешаване на различни житейски проблеми.

"Ислямска държава" разруши манастир в Сирия и взе християни в плен

User Rating:  / 7

211553.bБойци на "Ислямска държава" са разрушили католически манастир, построен през 5 в., в провинция Хомс в централната част на Сирия. При нападението са били взети в плен десетки християни. Пленените християни е трябвало да избират между екзекуцията и приемането на исляма, съобщава Newsru.com, цитирана от Рravoslavie.ru. За разрушаването на манастира в град Карятайн ислямистите са използвали булдозери.

Ислямска държава преди  време взеха в плен 230 човека, включително и десетки християнски семейства. По-късно 48 човека са били освободени, а 110 са изпратени в Ракка, където се намира административният център на контролираната от ислямистите територия. 

Кипърският град Пафос ще е културна столица на Европа през 2017 г.

User Rating:  / 4

pafos-600x339Град Пафос на Кипър (заедно с датския град Орхус) е избран за културна столица на Европа за 2017 г. Митрополията на Кипърската православна църква в Пафос подкрепя усилията на града да се представи достойна като европейска културна столица. Пред агенция Ромфеа, цитирана от сайта Православие и мир, Пафоският митрополит Георги разказва, че Кипърската църква сега работи над два големи културни проекта. Единият е строителството на новия Византийски музей в предградието на Пафос Героскипу. Вторият ще е възстановяването на библиотеката, която е разграбена по време на държавния преврат в Кипър през 1974 г.

Освен това по инициатива на семейството на д-р Андреас Мицидис, десетилетия наред секретар на Кипърския архиепископ Макарий III, предстоятеля на Кипърската православна църква (1950-1977 г.) и първи президент на Република Кипър (1960-1977 г.), на гр. Пафос ще бъде предадена огромната семейна библиотека. Тя ще бъде разположена в зданието на Пафоската митрополия, където сега се помещава Византийският музей.

Избирането на ежегодна културна столица на Европа е инициатива на Съвета на Европа. За първи път Атина е избрана за европейска столица на културата през 1985 г.

Църквата "Св. Иван Рилски" в Чикаго иска да премине към БПЦ

User Rating:  / 15

5227В деня на големия църковен събор за Успение Богородично, който по традиция се провежда всяка година в , църковното настоятелство на църквата „Св. Иван Рилски" в Чикаго съобщи, че е предприело действия храмът да премине от Американската (АПЦ) към Българската православна църква (БПЦ). Макар идеята да беше дълги години обект на съдебен спор, всички присъстващи на празненството я приветстваха единодушно.

„Нашата църква от една година я наричат „онази църква", „другата църква", „американската църква". Защо всичко това трябва да продължава така?" - попита риторично Добри Карабонев, който е член на настоящото църковно настоятелство. Освен че „Св. Иван Рилски" е към българския диоцез на АПЦ, вече повече от девет месеца храмът няма български свещеник. Това е и основната причина голяма част от хората да го посещават все по-рядко. „Миряните, доколкото виждам, са в момента в дилема - чудят се какво става с тази църква и това е така наистина. Нямаме свещеник. Свещеникът, когото чакахме, няма да дойде. Не получи виза" - обясни председателят на църковното настоятелство Боян Чавдаров.

Продължение: Църквата "Св. Иван Рилски" в Чикаго иска да премине към БПЦ

Оксфордската патристична конференция тази година обърна специално внимание на св. Максим Изповедник

User Rating:  / 13

11914220 10207345274935226 801567856 oВ Оксфорд от 10 до 14 август за 17-ти пореден път се проведе Международната конференция по патристични изследвания. Форумът, който се провежда от 1951 г. под егидата на Факултета по теология и религия на Оксфордския университет, събра тази година рекорден брой участници – над 800 от цял свят, работещи в обширното интердисциплинарно поле на патристичните изследвания. Няма съмнение, че това издание на конференцията ще се запомни с небивал интерес към св. Максим Изповедник. Както шеговито, но неособено пресилено отбеляза един от участниците: „Половината конференция се занимава с Максим!”. А в по-сериозен тон професор Дейвид Брадшоу, известен и в България с книгата си за връзката между Аристотелевата рецепция и православното богословие на енергиите, изрази удовлетворение, че „най-после и Оксфорд забеляза онова, което правим от поне 20 години”. Останалите тематичните акценти на конференцията покриват всички жанрове на християнската литература в периода между новозоветните текстове и Реформацията от гръцкото, латинското, славянското, арабското, сирийското, етиопското, еврейското, грузинското и арменското езикови пространства.

11847697 10207345281735396 899088601 oОсвен обяснимото многобройно присъствие на учени от англоезичните страни Балканите също бяха силно представени, при това във всички направления и географски области на патристиката. „Виновни” за това са преди всичко гръцките участници, но и румънските, а също и тримата българи. При този тип научни изследвания, за които не са нужни скъпо оборудвани лаборатории и супер-компютри, позициите „център” и „периферия” са преди всичко въпрос на личен избор. Глобализацията наред с недостатъците си има определени предимства, защото дава възможност за регионалните християнски традиции да бъдат погледнати отстрани, обследвани без локални предразсъдъци и комплекси за малоценност. Типичен пример за това е научното съобщение на арабиста Луис Салес (мексиканец, учащ в Ню Йорк) за Теодор Абу Кура, което открои незаслуженото подценяване на арабоезичното византийско богословие в европейската изследователска традиция, в т. ч. и тази на православните страни.

Продължение: Оксфордската патристична конференция тази година обърна специално внимание на св. Максим Изповедник

Преговорите между Сръбската и Македонската църкви ще започнат през септември

User Rating:  / 6

sinod-na-mpcГоворителят на Македонската православна църква Дебърско-Кичевски митрополит Тимотей заяви за македонския вестник Телеграф, че преговорите между СПЦ и МПЦ ще започнат през септември. Те се възобновяват след 12-годишно прекъсване, като условие за новото обсъждане на статута на Македонската църква беше освобождаването от затвора на архиепископ Йоан (Вранишковски), на когото Сръбската патриаршия даде титула "Охридски архиепископ и Скопски митрополит". Македонските власти изпълниха това условие през февруари т. г. след посредничество на Московска патриаршия. Митрополит Тимотей заяви също, че в момента протичат последните предварителни консултации между представители на двете църкви и че точната дата на началото на преговорите през септември все още не е определена.

Продължение: Преговорите между Сръбската и Македонската църкви ще започнат през септември

В Руската църква обсъждат условията за разтрогване на църковния брак

User Rating:  / 4

razvodВ Руската църква тече обсъждане на условията за разтрогване на църковния брак. Проектът за документа е подготвен от комисията на Междусъборно присъствие по въпросите на църковното право и е изпратен до всички епархии на РПЦ за отзиви и коментари. Такива ще бъдат събирани до 1 октомври т.г.

"Съпружеският съюз трябва да бъде неразрушим", счита Църквата, но признава правото на прекъсване на брака приживе на двамата съпрузи. Те могат да се развеждат в случай, че единият от тях отпадне от православието, при прелюбодейство, при заболяване на един от съпрузите от проказа, сифилис или СПИН. Допуска се възможност за разтрогване на брака и ако жената е извършила аборт при несъгласието на мъжа или ако той я принуждава към прекъсване на бременността. Също така причина за развод може да бъде злонамерено изоставяне на единия съпруг от другия, посегателство на мъжа или жената върху живота и здравето на другия или на децата, или при настъпила по време на брака тежка душевна болест на единия от съпрузите.

В документа се отбелязва също, че решението на светските власти не отменя задължението на църковните за самостоятелна преценка на обстоятелствата около развода.

 

На Успение Богородично църковните камбани във Франция и Швейцария ще бият в знак на съпричастност с християните в Близкия Изток

User Rating:  / 12

kolokolКамбаните на църквите в швейцарските градове Женева, Фрибург и Лозана и техните райони ще бият в знак на съпричастност към акцията, която ще се проведе в съседна Франция на 15 август. В този ден, по обед, камбаните на множество църкви във Франция ще бият като израз на подкрепа за християните в Близкия Изток.

"В деня на Успението на Пресвета Богородица, 15 август, ние искаме да поверим нашите братя-християни в Близкия Изток на грижата на Дева Мария", твърди швейцарският епископ на Женева, Фрибург и Лозана Шарл Мореро.

Християни в цяла Франция в този ден ще отправят обща молитва за подложените на гонение християни в Близкия Изток. Архиепископът на Авиньон Жан Пиер Катено отбелязва, че 15 август е избран и за това, че св. Богородица е особено почитана от християните в Близкия Изток.

Неотдавна ислямисти от организацията "Ислямска държава" отвлякоха над 200 сирийски християни, повечето от които жени, деца и старци. Те са били отвлечени от селата в близост до град Тал Тамр, където живее кюрдско население.

 

Последното християнско селище в Палестина е на път да изчезне

User Rating:  / 8

210305.pПоследното изцяло християнско селище в Палестина бързо опустява. Жителите на Тайба, разположена на Западния бряг на река Йордан, напускат родните си домове в търсене на по-добър живот. В тази връзка лидерите на църквите в  Светата Земя призоваха своите единоверци да направят всичко възможно Тайба, която се споменава още в Св. Писание, да остане християска.

Днес в селището, намиращо се на 30 км. от Йерусалим, живеят 1300 души. Това е последното населено място в Палестина, всички жители на което са християни - православни, както и католици от латински и източен обряд. През последните години все повече местни жители напускат Тайба, не виждайки перспектива за по-нататъшен живот в родното място.

Продължение: Последното християнско селище в Палестина е на път да изчезне

 

Последно в Двери+

Няма намерени събития.
 
 

 Не сте регистрирани в системата.

Нашите партньори

Neterra


Копирането на статии от "Двери на Православието" в други Интернет сайтове е разрешено единствено при коректно посочване на първоизточника.