1 user and 2076 guests online
 
Вход чрез Facebook
 

Архиерейско посещение в Българската църковна община в Хамбург (фоторепортаж)

User Rating:  / 8

Признание и радостНа големия християнски празник Въведение Богородично, Ден на християнското семейство и православната младеж, Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний оглави архиерейската литургия в Българската православна църковна община в Хамбург. По време на литургията митрополит Антоний пострига четирима членове на общината за иподякони, сред които беше и седемгодишният Константин Лазаров, а след това беше извършено и тайнството Кръщение. В съслужение с владиката бяха енорийският свещеник от Хамбург, о. Кръстин, о. Влад, свещеник от румънската църква в северногерманския град, както и иподякон Тодор Баръмов от Българската църква в Берлин, който произнесе проповед за празника. В нея той отбеляза, че с въвеждането на малката тригодишна Мария в йерусалимския храм от нейните родители Йоаким и Анна започва изпълнението на Божия план на спасение чрез Раждането на Иисус Христос.

В своето празнично обръщение към многобройните миряни, които посетиха в съботния ден храма в Хамбург, митрополит Антоний призова всички родители да възпитават достойно децата си в духа на християнството и да „ги водят на църква, тъй като тя е корабът, който ще отведе човешките души на пристанищния бряг на спасението”.

Продължение: Архиерейско посещение в Българската църковна община в Хамбург (фоторепортаж)

Прот. Всеволод Чаплин призова Русия да реализира идеалите на Святая Рус, халифата и СССР

User Rating:  / 10

indПредседателят на Отдела за взаимоотношенията между Църквата и обществото протойерей Всеволод Чаплин заяви на работна среща на Обществената палата на Руската федерация, че Русия трябва да стане притегателен център за жителите на различни страни, които желаят да преустроят света.

"Хората търсят справедливост, висши смисли, преустройство на света. Ние трябва да им дадем възможност да осъщестявт това, което искат, по мирни, законни, но и много директни начини. Трябва да обединим тези хора. Трябва тук, в Русия, да осъществим най-добрите идеали на Святая Рус, халифата, СССР, тоест на онези системи, които отправят предизвикателство към несправедливостта и диктата на тесния елит над волята на народите", заяви прот. Всеволод Чаплин, цитиран от Интерфакс.

"Ако можем да отговорим на най-съкровените, най-смели мечти на хората по целия свят, няма да се страхуваме от никакъв тероризъм и екстремизъм. Ще бъдем идейно, духовно, нравствено по-силни от всяка зла сила", смята той.

Продължение: Прот. Всеволод Чаплин призова Русия да реализира идеалите на Святая Рус, халифата и СССР

Фондът "Единство на православните народи" ще награди Българския патриарх Неофит

User Rating:  / 13

38На 25 ноември на свое заседание в Москва руският фонд "Единство на православните народи" е определил лауреатите за премията на фонда за 2015 г. Това са президентът на Сърбия Томислав Николич, председателят на Държавната дума на Русия Сергей Наришкин и Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит.

Премиите на фонда се връчват за "изключителни заслуги по укрепването на единството на православните народи, както и за утвърждаване и популяризиране на християнските ценности в обществото".

Наградите ще бъдат връчени на 9 март 2016 г. в храма "Христос Спасител" в Москва лично от Московския и на цяла Русия патриарх Кирил. Все още няма информация, дали Негово Светейшество патриарх Неофит лично ще присъства за получаването на наградата.

През 2004 г. фондът връчи своята премия и на Българския патриарх Максим, който я получи на официалната царемония в Москва през 2005 г. Премията се състои от сребърен знак и парична сума - от 30 до 50 000 долара, която повечето лауреати даряват за благотворителност, както направи тогава и българският патриарх.

 

 

Руски депутат призова за възстановяването на статута на "Св. София" като действащ християнски храм

User Rating:  / 8

sight 9 137 bigВ Държавната Дума на Русия днес се чуха призиви Турция да възстанови статута на християнски храм на византийския символ "Св. София" в центъра на Истанбул, съобщава "Дневник".

Според Сергей Гаврилов, депутат от комунистическата партия и координатор на групата за защита на християнските ценности, така Анкара трябва да демонстрира добра воля след тежката криза между двете държави, предизвикана от свалянето на руски боен самолет на турско-сирийската граница.

Възстановяването на "Св. София" като християнски храм би било според руския депутат ответна стъпка за откриването в Москва на най-голямата джамия в Русия в присъствието на президентите на Русия, Турция, Палестина и мюсюлмански делегации от цял свят.

"Очакваме от турската страна да направи приятелска крачка, като върне на християнската църква храма на константинополската "София". Руската страна е готова да участва материално, както и да привлече към възстановяването на вселенския християнски паметник най-добрите руски реставратори и учени. Тази стъпка би помогнала на Турция и на исляма да демонстрират, че добрата воля стои над политиката", се казва в съобщението, разпространено от партията.

Продължение: Руски депутат призова за възстановяването на статута на "Св. София" като действащ християнски храм

Празнични трапези за бездомни за рождения ден на патриарх Кирил

User Rating:  / 9

20112На 20 ноември, когато е рожденият ден на Московския и на цяла Русия патриарх Кирил, в няколко социални центъра в Москва бяха организирани празнични трапези за бездомници, съобщиха от Младежкия отдел на Московска епархия. Към обичайното меню бездомните получиха в този ден торти, сладкиши, сладолед, банани и други плодове. Те имаха възможност да отнесат сладкиши и в домовете си.

Инициативата и организацията на празничните трапези е дело на Младежкия отдел към Московска епархия, Синодалния отдел по църковна благотворителност и социално служение и движението "Православни доброволци".

Към празничните трапези по случай рождения ден на патриарх Кирил се присъединили повече от триста бездомни хора. Мнозина от тях редовно посещават социалните центрове и сега били приятно изненадани да открият в порциона си храни, чийто вкус живеещите на улицата отдавна са забравили.

Доброволците, които раздавали храните, разказвали на хората за повода за тържеството и за рождения ден на патриарх Кирил, а те от своя страна му благодарили за вниманието и грижата към тях през този ден.

 

Кризата в Гърция отдалечи хората от Църквата

User Rating:  / 10

meteoraИкономическата и социална криза в Гърция през последните шест години не обърна хората към Църквата, но напротив - отдалечи ги още повече от нея, твърди гръцкият свещеник о. Димитър Теофилу. Ние трябва да си дадем сметка за това и да си направим съответните изводи, убеден е свещеникът, за да бъде нашата самокритика адекватна и в полза на пастирското дело на Църквата.

През 2014 г. за първи път в историята на страната гражданските бракове надминаха църковните, а подкрепата за легализирането на кремацията расте. Все по-малко вярващи участват в тайнствата и като цяло господства разочарование и умора от земната Църква и нейните хора, са наблюденията на свещеника, който е и известен гръцки богослов (авторът е енорийски свещеник в областта Фокида, освен богословие е завършил и психология и има много публикации напоследък по социални и политически въпроси - б. р.).

Според него постмодерната епоха, доминирана от технологиите, не само препятства пътя към Църквата, особено на младите хора, но създава и една собствена, опорочена религиозност, която мисли в материални и логични категории, има същите цели, както и светското общество: бърза информация, консумация, удоволствие, ползването на всякакви блага - материални и духовни. Тези процеси засягат и Църквата и подменят нейното послание, правейки го недостъпно за хората. Църквата е призвана колкото може по-бързо да упражни самокритика и да съизмери живота си с Евангелието на Христос и с общностния църковен живот през първите три автентични християнски века.

Продължение: Кризата в Гърция отдалечи хората от Църквата

30 свещеници от Уманска епархия подадоха молба за напускане на епархията

User Rating:  / 11

14Св. Синод на Украинската православна църква изпрати специална комисия в Уманска епархия, за да разследва конфликта между местния клир и управляващия архиерей архиепископ Пантелеймон (Бащук). 30 духовници са подали молба до Св. Синод да бъдат освободени от епархията и да преминат на служение в други епархии на УПЦ поради нежелание да служат с местния архиепископ. Те го обвиняват в корупция, изнудване, връзки с криминалния свят и заплахи срещу местните свещеници.

Конфликтът избухна през 2013 г. и беше фокусиран само върху един свещеник - отец Стефан Домашовец от гр. Жашков, Черкаска област. Тогава свещеникът дава гласност на корупционната практика в епархията: архиепископът изисквал все повече пари от свещениците по най-различни поводи. "Ако свещеникът няма пари, може да плати в "натура" - със старинни икони, ценна църковна утвар. Ако искаш отпуска - плати, ако искаш награда - пак плати... Искаш ли сам да се наградиш, плати няколко хиляди гривни (украинска валута - б. р.) и готово... Така е било винаги, но вече не мога да мълча", разказва отец Стефан. Положението станало нетърпимо с идването на новия владика Пантелеймон, който според свещеника рязко качил тарифите: "За посещение в енорията иска минимум 5000 гривни (над 380 лв - б. р.)! Откъде да ги взема? Ние правим ремонт, селото е малко... Той започна да ме заплашва и обижда... Искахме да отменим визитата, но няма как - има график и владиката трябва да дойде. Обикаляхме в селото и събирахме пари и от невярващи - кой колкото иска да даде... В резултат всичко поскъпна - което струваше 100 гривни, сега е 1000. Какво да правят свещениците, трябва да събират за "владишкия данък"..." След скандала през 2013 г. свещеникът е поставен под запрещение, но конфликтът ескалира.

Продължение: 30 свещеници от Уманска епархия подадоха молба за напускане на епархията

Митрополит Антоний ще награди участниците в конкурса за детска рисунка на БПЦО в Хамбург

User Rating:  / 5

11221363 1146011405412690 3084770482285324312 nНа 22 ноември в Българската православна църковна община „Св. Кирил и Методий“ в Хамбург ще се проведе церемония по награждаването на участниците в конкурса за детска рисунка „Смеещата се азбука”.  Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний лично ще отличи децата, чийто рисунки бяха избрани да влязат в православен календар за 2016 г.  Преди церемонията по награждаването архиереят ще отслужен молебен.

Конкурсът за детска рисунка „Смеещата се азбука” се провежда за втора поредна година от Българската православна църковна община в Хамбург съвместно с Българското училище в града. Тази година той бе посветен на буквите и на създателите на славянската писменост - св. Кирил и св. Методий – покровители на Българската православна църква в Хамбург. От общо 41 творби, които бяха изпратени, журито избра 13 рисунки на млади художници, които бяха отпечатани в православния календар за 2016 г.  Членове на журито бяха: проф. Герд-Винанд Имайер, почетен консул на Република България в Хамбург, д-р Христо Алексиев - лекар и спомоществовател на общината, Ирена Змеева - училищен ръководител на Българското училище в Хамбург и Милена Александрова - графичен дизайнер.

Издаването на календара бе спонсорирано от хамбургската фондация „Андере Цайтен”, а средствата от продажбата му ще бъдат използвани за работата с деца в енорията „Св. Кирил и Методий”.

Продължение: Митрополит Антоний ще награди участниците в конкурса за детска рисунка на БПЦО в Хамбург

Патриарх Кирил: Паметта за новомъчениците трябва да бъде жива в народа

User Rating:  / 5

37606.pМосковският и на цяла Русия патриарх Кирил откри второто заседание на църковно-обществения съвет към Московска патриаршия за увековечаване на паметта на руските новомъченици, съобщи Патриархия.ru. В своето встъпително слово патриархът заяви:

"Иска ми се да кажа няколко думи за значението на подвига на новомъчениците. Ние вече много сме говорили за това, но предполагам, че трябва да се говори така, че думите ни да бъдат чути от всички - не само от членовете на Църквата, не само от нашите енориаши, но и от светските хора.

Защото новомъчениците са герои, а без герои не може да съществува народът, не може да съществува нацията. Днес много често се появяват псевдогерои - те не са истински народни герои, а хора, чиято популярност се дължи на модата, и когато мнозина, предимно младежи, им подражават, това нанася само вреди. Истинският герой винаги носи в себе си висок нравствен заряд, нравствена сила. Без съмнение именно такава е ролята на героите, които жертват живота си за Родината, за Църквата - новомъчениците са именно такива герои...

Продължение: Патриарх Кирил: Паметта за новомъчениците трябва да бъде жива в народа

Сирийски християни организират защитата на библейски град

User Rating:  / 23

220838.pСтотици войници с християнско изповедание от цяла Сирия се организират, за да вземат участие в защитата на древния библейски град Садад, разположен югоизточно от разрушения от войната Хомс и населен предимно с християни. Стотици християнски семейства вече са напуснали града и са потърсили убежище в Хомс и Багдад, съобщава Christian today. В началото на месеца джихадистите от "Ислямска държава" превзеха град Махин, на около 4 мили от Садад, и планират нападение срещу християнски град, който е разположен на ключовия път между Дамаск и Хомс. 

Садад е споменаван многократно в Библията (Числа 34:8, Йез. 47:15). През 2013 г., когато правителствените войски възвръщат контрола си над Садад, там бяха открити масови гробове на избити християни.

 

 

2300 са храмовете без свещеници в Гърция

User Rating:  / 8

22През последните години гръцката държава рязко ограничи броя на ръкополаганията на нови свещеници, които там са държавни служители. По информация на Св. Синод на Гръцката църква недостигът на свещеници достигна 22% или с други думи, от необходимите 10 500 свещеници не достигат 2 300 души. Според сега действащото законодателство нов държавен служител може да бъде приет на работа, само след като десет негови колеги излязат в пенсия. Опитите на църковното ръководство да изключи свещенослужителите от действието на този закон бяха безуспешни. Нуждите на населените места накараха митрополитите да ръкополагат клирици извън отпуснатите държавни бройки, които не са на държавна заплата, а разчитат на издръжката на митрополията и на местните енории.

Продължение: 2300 са храмовете без свещеници в Гърция

В Руската църква предлагат "Основи на православната култура" да се изучава до 9 клас

User Rating:  / 7

006Председателят на синодалния Отдел за религиозно образование и катехизация към Московска патриаршия Ростовски митрополит Меркурий предложи да се разшири преподаването на предмета "Основи на православната култура" и той да се изучава и от учениците от 5 до 9 клас включително. От 2012 г. всички ученици в 4 клас в руските училища един път седмично изучават един от следните предмети: "Основи на православната култура", "Основи на ислямската култура", "Основи на юдейската култура", "Основи на будистката култура", "Основи на световните религиозни култури" и "Светска етика".

Продължение: В Руската църква предлагат "Основи на православната култура" да се изучава до 9 клас

Френски журналист, загубил жена си при атаките в Париж: Няма да ме накарате да мразя

User Rating:  / 29

Antoine LeirisФренският журналист Антоан Лерис, загубил съпругата си при атентата в концертната зала Батаклан в Париж, се обърна към извършителите на масовото убийство с емоционално обръщение.  В него журналистът заявява твърдото си намерение да възпита своя 17-месечен син Мелвин без омраза и желание за мъст. Ето и самият текст, който придоби голяма популярност и беше публикуван в много медии:

"В петък вечер вие откраднахте живота на един специален човек, любовта на моя живот, майката на моя син, но няма да успеете да ме накарате да мразя. Не зная кои сте и не искам да знам, вие сте мъртви души. Ако Бог, заради Когото вие убивате сляпо, ни е сътворил по Свой образ, то всеки куршум, попаднал в тялото на моята жена, е станал рана в Неговото сърце.

Продължение: Френски журналист, загубил жена си при атаките в Париж: Няма да ме накарате да мразя

Сирийски епископ: Престанете да финансирате терористите

User Rating:  / 27

ArticoloСирийският епископ Джордж Абу Казен призова международната общност да спре финансирането на терористични групи след атаката в Париж, в резултат на която загинаха повече от 120 души.

"Ние сме дълбоко наранени и скърбим за случилото се, изразяваме своята солидарност с жертвите на кланетата в Париж. Тероризмът е идеология, която никой не бива да подкрепя, и ние, хората в Сирия, разбираме това много добре... Вече години страдаме от това и живеем в страх".

Сирийският римокатолически епископ на Алепо призова световните сили "да престанат да дават оръжие, дотации на терористични групи в Близкия Изток, а сега и в Европа, да престанат да ги обучават. Тероризмът е чудовище, което вие не може да контролирате, идеология на смъртта, която не уважава никого и нищо, която убива всекиго и навсякъде".

Продължение: Сирийски епископ: Престанете да финансирате терористите

Папа Франциск: Случилото се в Париж е част от третата световна война

User Rating:  / 9

50Римският папа Франциск изрази скръбта си за масовите убийства в Париж: "Дълбоко съм наскърбен..., трудно е да бъдат разбрани такива неща. Моля се за загиналите и ранените, за семействата на жертвите". Според него случилото се в Париж е "част от третата световна война", която сега преживява светът, за която няма религиозно или човешко оправдание: "Поразени сме от тази нова проява на безумното терористично насилие и ненавист, която осъждаме най-решително. Молим се за всички жертви и за ранените, както и за целия френски народ. Това е покушение срещу мира на цялото човечество, което изисква от всички нас решителен отговор и солидарност в противопоставянето на разпространението на убийствената ненавист във всичките й форми".

 

Последно в Двери+

Няма намерени събития.
 
 • sunshine качи нов аватар
  6 дни назад
 • Николай Фенерски: Драги читатели и приятели, много ми е неприятно да го кажа и направя по такъв начин, но поради технически причини събитието в София утре се отменя. Представянето на "1994" ще бъде преместено в януари 2016.
  преди 1 седмица назад
 • Без име 00:00
  Без име
  Без описание
  Въведение Богородично - тропар и стихира
  преди 1 седмица назад
 • Без име 00:00
  Без име
  Без описание
  Рождество Христово - Катавасии - Ангел Иванов Севлиевеца (р. 1809)
  преди 1 седмица назад
 • Любо вече е приятел с ignatii
 • КЪМ ВИТЛЕЕМСКАТА ПЕЩЕРА
  Кирил Апостолов Иванов (незрящ)

  Вечерта света прегърна
  Грейнаха безброй звезди
  Днес блажена нощ настъпва
  Миг тържествен нам вести.

  Там на изток да погледнем
  Най-сребристата звезда
  Там на изток да поемем
  Към онази пещера.

  Повест ангела ни носи
  Екна звездното небе
  Звънкат арфови акорди
  Пеят сладки гласове.

  Бог отваря райски двери
  Днес на тази пещера
  Бог ни кани най-смирени
  Там ще видиме Христа.

  Това стихотворение го писах под точно спазена стъпка, известна в литературата и музиката.
  За декември 2015 година.

  Гр. София
  29.07.2015 г.

  Кирил Апостолов Иванов

  ЧЕСТИТО РОЖДЕСТВО!
  преди 2 седмици назад
 • Без име 00:00
  Без име
  Без описание
  Архангеловден - Величания - глас 5
  преди 3 седмици назад
 • Без име 00:00
  Без име
  Без описание
  Се покаяния, глас 4, възхвала на св. Йоан Рилски от отец Неофит Рилски
  преди 4 седмици назад
 • Без име 00:00
  Без име
  Без описание
  преди 1 месец назад
 

 Не сте регистрирани в системата.

Нашите партньори

Neterra