Карикатури

3 users and 1251 guests online
 
Вход чрез Facebook
 

Канонизират за светци жертвите на арменския геноцид (обновено)

User Rating:  / 8

4fНа 23 април в Ереван ще бъдат канонизирани жертвите на арменския геноцид, които са милион и половина, съобщи за „Дарик” почетният консул на Армения в България Ехиязир Узунян. На канонизацията, която е част от отбелязването на 100-годишнината от арменския геноцид, ще присъстват много държавни глави, висши духовници 32 сестрински православни църкви от целия свят, като и патриарсите на арменските апостолически църкви в Киликия, Йерусалим и Истанбул. Българската православна църква ще бъде представлявана от Русенския митр. Наум и прот. Василий Сарян.

На 23 април, точно в 19:15 ч. местно време камбаните на всички църкви в Ереван ще бият в памет на жертвите, станали мъченици в защита на вярата. В същия час ще бият камбаните и на арменските и римокатолическите църкви в България в знак на съпричастност. На 24 април в центъра на града ще се проведе и традиционното мирно шествие в памет на жертвите, което ще тръгне също в 19:15 ч.

Продължение: Канонизират за светци жертвите на арменския геноцид (обновено)

Гръцката църква предоставя имоти за изплащане на държавния дълг

User Rating:  / 3

tsipras-11В свое телевизионно интервю на Велика събота главата на Гръцката православна църква заяви отново готовността на Църквата да помогне за преодоляване на сериозната финансова криза в съседна Гърция. Архиепископ Йероним ІІ, който носи титлата „Атински и на цяла Гърция”, припомни пред гръцката общественост заявеното още при предишното правителство на Андонис Самарас желание Църквата да предостави свои недвижими имоти за съвместно стопанисване с държавата. Целта е да се събират средства за поне частично погасяване на огромния държавен дълг, който заплашва с фалит самата страна. Според предложението имотите ще се стопанисват от смесено църковно-държавно дружество, а приходите да се делят 50 на 50%. При това Църквата се задължава нейният дял да се използва само за благотворителното дело на самата църква, което е изключително голямо и всекидневно се нуждае от твърде много средства.

Продължение: Гръцката църква предоставя имоти за изплащане на държавния дълг

Пасхални богослужения в Западноевропейската ни епархия

User Rating:  / 15

11143534 846054632132669 5095317061328206508 nМакар далече от родината, нашите сънародници в Западна Европа не бяха лишени от празнични богослужения през Страстната седмица и Възкресение Христово. Тази година за първи път и българите в Цюрих отбелязаха най-големия християнски празник с празнични богослужения и св. литургия, отслужени от енорийския им свещеник о. Виктор Иванов (тук).

Една от най-старите български църковни общини, тази във Виена, посрещна празника Вход Господен в Йерусалим с архиерйска св. Литургия, отслужена от гостуващия там Западно- и Средноевропейски митр. Антоний (на първата снимка). Владиката беше във Виена по покана на църковното настоятелство на община „Св. Йоан Рилски” и съслужи заедно с енорийския свещеник о. Иван Петкин.

Продължение: Пасхални богослужения в Западноевропейската ни епархия

Пасхално празненство на българите в Цюрих

User Rating:  / 16

Pasha Zürich 2015 10Христос воскресе!

В пасхалната нощ на 11 срещу 12 април 2015 г. българи от Цюрих и околностите му се събраха за първи път в Швейцария да празнуват възкресението на Спасителя в своя си църква и с български свещеник.

Псхалната служба беше отслужена от нашия свещеник за Швейцария иконом Виктор Иванов-Цимер.

Службата започна в 23:30 ч. местно време и след канона „Волною морскою” народът излезе пред храма, където отец Виктор прочете възкресното Евангелие. Патриаршеското и синодално пасхално послание прочете Ясен Райков, който е и певец в църковния хор при българската православна църковна община „Св. Георги Победоносец” в Цюрих.

Забележителното ангелогласно пение на църковния хор придружаваше молитвите на българите по време богослужбата, която продължи до 4 ч. след полунощ. Създаването на този църковен хор дължим на взаимните усилия и на огромното желание да имат свой дом за молитва, проявени от родолюбиви българи: г-жа Иванка Сутер, оперните певци Веселин Чаков, Красимир Стоименов и Ралица Ханджиева, на професионалната организационна помощ на Петя Владимирова, която заедно с Борислава Паланчова и Ясен Райков се включиха със сърце и душа в църковното пение.

Не на последно място в тази верига от потрудили се е Борислав Петров, който е винаги на място, когато има нужда. Не на последно място трябва да споменем, разбира се, и отец Виктор, който бащински обгрижва чедата на Православната ни църква далеч от Родината.

Продължение: Пасхално празненство на българите в Цюрих

Благодатният огън слезе в Йерусалим

User Rating:  / 9

blagodatniqt-ogyn-shte-byde-donesen-ot-ijerusalim-na-velika-sybota-65509Според съобщенията на световните агенции в 14:16 ч. (часовият пояс на Йерусалим и България е един и същ – бел. ред.) и тази година над Гроба Господен слезе благодатният огън, който всяка година се измолва от Йерусалимския патриарх.

Българската църковна делегация, ръководена от Ловчанския митр. Гавриил, също се включи в молитвеното последование в големия храм и в шествието около кувуклията (малкия храм над самия гроб в границите на голямата ротонда). Очаква се правителственият самолет с огъня да кацне на летище София днес в 19:30 ч. Оттам огънят ще бъде разнесен по цялата страна, а една малка група от редовни поклонници на Зографския манастир ще го отнесат и дотам. Макар че фактически това ще стане едва в утрешния ден на Възкресение Христово.

Повечето храмове в България няма да имат това предимство, но важното е, че въпреки това ще се спази църковният обичай: минути преди полунощ при загасени светлини (и основно свещи) свещенослужителите от светия олтар изнасят на царските двери свещ и с песента „Дойдете, получете светлина от незалязващата Светлина и прославете Христос, възкръсналия от мъртвите!”. дават на всички присъстващи да запалят своите свещи. Повечето богомолци след това отнасят тази светлина у дома си, където запалват домашното кандило.

Христос воскресе!

Архипастирско пасхално послание на митрополита за САЩ, Канада и Австралия Йосиф

User Rating:  / 5

slizane v_ada_Vatopedi„И на всички в гробовете подари живот!”

Възлюбени,

Така завършва удивителният тропар на Христовото Възкресение: Христос подари живот на всички в гробовете. Докато Неговото тяло лежало в запечатания гроб, след свалянето Му от кръста, Иисус не почивал. Няма го епитафа „Почивай в мир!” на надгробния камък. Докато Христовото тяло лежало в гроба, Неговата душа слязла в дълбочините на ада да води битка с дявола. Иисус отишъл да освободи душите на затворените там след тяхната собствена смърт.

Традиционната икона на Христовото Възкресение ясно отразява победата на Христос над смъртта по най-безспорен начин. Ако погледнем внимателно иконата на Възкресението, ще видим как Христос изтегля най-напред първия човек – Адам от гроба. Ева е от лявата страна на Христос. Нейните ръце са в умилително положение и в очакване на Иисус. Това смирено съподчинение към Христос е всичко, на което Адам и Ева са се надявали. Христос свършил всичко останало, което показва, защо измъква Адам от гроба с хватка на китката на ръката. Всички, които предшествали Христовото разпятие и се намирали в ада, очаквали идването на Месия. Сега те се почувствали свободни в преизподнята и свободно общували с Христос и Неговите ангели. Е, наистина, адът е все още там, но неговата мощ да задържа душите на човеците е вече обезсилена. Всички в гробовете могат да издигат ръце към Господ Иисус, Който е там и ги очаква да ги измъкне от гроба и да им подари живот.

Такава е значимостта на Христовото Възкресние: Христос умря, но също и възкръсна, като подари живот на всички в гробовете – живот в цялата му пълнота. Живот без край. Живот без сълзи и болест. Живот – вълнуващ и пулсиращ!

Че кое човешко сърце няма да пожелае пулса на подобен живот с Бога?

Така че нека химнът на победата да ечи навън! Нека добрата новина бъде чута навред! Нека всяка уста да запее в един глас и с едно сърце: Христос възкръсна от мъртвите, със смъртта Си разруши смъртта и на всички в гробовете живот подари.

Христос воскресе! Воистину воскресе!

С обич във възкръсналия Спасител,

† Митрополит ЙОСИФ

Библеистичен семинар се проведе в Атина

User Rating:  / 11

carti-vechi-460x220Библеистичен семинар, организиран от Департамента по изучаване на ръкописната традиция на Новия Завет при Богословската академия във Волос, се проведе на 31 март 2015 г. в Атина. Темата на семинара беше „Новият Завет в църковен контекст”.

Семинарът се проведе в две сесии, председателствани от д-р Николаос Аспрулис, научен сътрудник в академията. В своето въведително приветствие той осведоми аудиторията за работата и дейността на Богословската академия във Волос. А двамата съ-директори на департамента проф. Екатерини Цаламбуни и проф. Христос Караколис разказаха за целите на новооснования департамент и за значимостта на семинара като негово първо официално събитие.

Пленарен доклад беше изнесен от д-р Кристофър Такет, професор в университета в Оксфорд, Англия, на тема „Какво е да изучаваш Новия Завет? Новият Завет и ранното християнство”. В лекцията си проф. Такет се постара да даде отговор на наглед простия въпрос „Какво представлява изучаването на Новия Завет (New Testament Studies)”, тъй като терминът New Testament Studies е широко използван и има много департаменти или секции в университети или други институции, които се казва, че са посветени на новозаветни изследвания, а също така има международно научно общество, наречено „Общество за изучаване на Новия Завет” (SNTS). Каква е тази дисциплина, която е дала своето име на академични дружества, академични длъжности и на отдели от академични институции? Във втората част от своя доклад проф. Такет засегна възможния принос на текстове (напр. неканоничните евангелия или творенията на т. н. апостолски мъже и др.) за новозаветните изследвания и за нашето разбиране на новозаветния текст.

Продължение: Библеистичен семинар се проведе в Атина

Александрийска патриаршия осъди масовото убийство на студенти-християни в Кения

User Rating:  / 12

EPAАлександрийската патриаршия остро осъди убийството на студенти-християни в Кения и нарече този терористичен акт проява на пълното презрение на ислямистите към ценността на човешката личност.

„Убийствата ще имат трагични последици за християнската община в региона. Общината непоколебимо е свидетелствала и признавала своята вяра в Иисус Христос, Който въплъщава любовта, мира, живота и Възкресението”, се казва в официалното изявление. Александрийска патриаршия изразява своите съболезнования на властите и народа на Кения и споделя страданието на членовете на семействата на невинните жертви – свидетели на вярата. Духовниците ще се молят за упокоението на душите на младите хора, загубили живота си при жестокото убийство.

Продължение: Александрийска патриаршия осъди масовото убийство на студенти-християни в Кения

Кипърската църква отваря от есента своя висша богословска школа

User Rating:  / 17

Church of_Cyprus_logoНа заседанието си на 19 март 2015 г. Св. Синод на Кипърската православна църква е взел решение да основе висша богословска школа. Предложението е направено от главата на тази църква, архиепископ Хризостом ІІ. Според решението богословската школа трябва да започне работа от месец септември т. г.

Както беше споделил пред наш сътрудник миналия месец архиепископ Хризостом, той възнамерява обучението да е безплатно, да се осигури и пансион за студентите. А преподавателският състав ще се събере от опитни академични богослови от Гърция и други страни.

Продължение: Кипърската църква отваря от есента своя висша богословска школа

Откриха най-старата болест на човечеството

User Rating:  / 10

mage1Патогенът на проказата е съществувал още преди появата на първите представители на човешкия род – преди повече от 10 милиона години. До това заключение са стигнали изследователите от университета в Тюбинген, Германия, съобщава римокатолическият седмичник Christ in der Gegenwart. Така се оказва, че проказата е въобще от най-старите болести на човечеството. Учени начело с ръководителя на института „Макс Планк” за история на човечеството в гр. Йена, проф. Йоханес Краузе, са сравнили бактериите от две генетично силно различаващи се форми на тази болест и са успели да докажат, че генетичните материали водят до една обща първична форма на болестта.

Проказата е заразна болест, която поразява нервните клетки и все още се среща в около 90 страни по света. Първопричинителят на болестта е изолиран едва в 1873 г. в Норвегия. Най-напред се е смятало, че тя се е разпространила с походите на Александър Велики на Изток, но сегашните открития на немските учени я правят една от най-старите болести на човечеството.

В Библията са описани случаи на болни от проказа, препоръчват се и мерки за предпазване на здравите от заразяване. И по времето на Иисус Христос болестта е била разпространена сред еврейския народ, а някои от чудесата на Спасителя са свързани с изцеляването на прокажени. Поради тази причина във Византия проказата е била наричана "свещена болест". През 2012 г. Вселенска патриаршия канонизира за светец Никифор Прокажени, живял през 20 век, чиято памет се чества на 4 януари.

Римокатолическата църква празнува Великден

User Rating:  / 8

AFP4057183 ArticoloДнес Римокатолическата църква и протестантските общности посрещнаха Великден. Във Ватикана папа Франциск отслужи възкресна меса. Основното послание в словото му „urbi et orbi” беше спирането на кръвопролитията и насилието, както и на гоненията срещу християните от Африка и Близкия Изток. Папата сложи акцент върху сключеното в Лозана споразумение с Иран за ядрената му програма, което може да бъде крачка към по-сигурен свят: „С надежда се уповаваме на милостивия Бог споразумението, постигнато през последните дни в Лозана, да стане решителна стъпка към по-сигурен и братски свят”.

Той призова римокатолиците да се молят за отвлечените, за принудените да напуснат домовете си и за жертвите на насилие в Африка. Папа Франциск помена също студентите от кенийския град Гариса, избити от ислямисти в четвъртък. „Нека се помолим на възкръсналия Бог за дара на мира за Нигерия, за Южен Судан и различни регион на Судан и на Демократична република Конго”.

Продължение: Римокатолическата църква празнува Великден

Завърши третото заседание на комисията по подготовка на Всеправославния събор

User Rating:  / 12

10930159 10205943877306341 7297954190133458109 nВарненският и Великопреславски митр. Йоан и Неврокопският митр. Серафим се завърнаха в България след участието си в третото заседание на Междуправославната комисия по подготовката на предстоящия през 2016 г. Всеправославен събор. Заседанието на комисията се проведе в периода 29 март – 2 април 2015 г. в Православния център на Вселенска патриаршия в Шамбези, Женева, Швейцария.

На заседанията, които бяха под председателството на Пергамския митр. Йоан от Вселенска патриаршия, присъстваха представители на четиринадесет поместни православни църкви. По решение на Св. Синод Българската патриаршия беше представлявана от Варненския и Великопреславски митр. Йоан, Неврокопския митр. Серафим, доц. д-р Павел Павлов и Димитър Арнаудов.

Комисията приключи своята работа по преразглеждане на проекта на документа за Всеправославния събор на тема „Приносът на Православната църква за утвърждаването на мира, справедливостта, свободата, братството и любовта между народите и премахването на филетистките и други разделения”. По време на заседанията беше разгледан и одобрен и документът от 1986 г. „Значението на поста и неговото спазване днес”.

В съответствие с решението на събранието на предстоятелите на православните църкви, проведено на 6-9 март 2014 г. в Истанбул, Турция, резултатите от работата на комисията в Шамбези ще бъдат разгледани на всеправославни предсъборни съвещания, които предстоят.

Прот. Всеволод Чаплин: „Русия има нужда от смес от монархия и социализъм”

User Rating:  / 12

zx450y250 2443832В Русия трябва да се създаде политическа система, която да обединява силната централна власт със силна социална държава, защото руснаците симпатизират както на монархията, така и на социализма.

Това заяви прот. Всеволод Чаплин, ръководител на Синодния отдел за връзки на Църквата с обществото на РПЦ.

„Държавност, справедливост и солидарност – това са трите ценности, на чиято основа трябва да се строи система, обединяваща монархия и социализъм”, каза той, цитиран от „Интерфакс”.

Продължение: Прот. Всеволод Чаплин: „Русия има нужда от смес от монархия и социализъм”

Папа Франциск изми краката на римски затворници

User Rating:  / 17

wZbDПродължавайки традицията, чието начало папа Франциск положи през 2013 г., няколко дни преди Великден папата изми краката на римски затворници. Вечерта на 2 април, Велики четвъртък за Римокатолическата църква, папата извърши меса в римския затвор „Ребибя”, който е известен и с това, че през 1983 г. папа Йоан Павел II посети тук Мехмет Али Агджа. По време на богослужението папата-аржентинец изми краката на 12 затворници, мъже и жени, от Нигерия, Конго, Еквадор, Бразилия и Италия, а също и на едно дете.

„Иисус не се уморява да обича” – каза Франциск в словото си към 300-те затворници, събрали се в затворническия параклис. „Той обича всеки от нас толкова, че отдал живота си за нас”. „Даже и майката да забрави за своето дете, Бог няма да ни забрави” – напомни папата думите от пророчеството на Исайя.

Преди да влезе в затворническия параклис, папата се здрависа със 150 от общо 2100 затворници. Сред дошлите на папската меса е имало и 15 майки с децата си. Повечето от присъстващите са се молели със сълзи на очи, пише Crux.

Само 3% от руснаците спазват целия Велик пост

User Rating:  / 5

5611-600x362Броят на руснаците, пазещи Великия пост, се е променил незначително от края на 90-те години на миналия век. Изцяло го спазват само 3%, а през 1998 г. са били 4%, показва социологическо проучване, проведено на 21-22 март в 132 населени места в Русия.

Три четвърти от руснаците през Великия пост не променят хранителния си режим – 79% са били през 1998 г. и 77% са сега.

Частично спазват поста 12% от жените и само 6% от мъжете. Повечето запитани знаят, че постът означава да се откажеш от животински храни (68%) и алкохол (62%).

Най-разпространеният обичай в навечерието на Великден е боядисването на яйца. За това знаят 41% от участниците в проучването. Една трета знаят, че през поста трябва ежедневно да се чете молитва (37%) и поне един път да се причастиш (33%). 31% знаят, че през тези дни трябва да се оказва милостиня, като от постещите 33% вършат това, а от непостещите само 17%.

Повече от две трети вярват, че нищо не може да попречи на човека да пости, ако желае. На различно мнение са 23% от интервюираните, които смятат, че съвременните условия на живот често не позволяват в пълнота да се прилагат необходимите ограничения.

 

Последно в Двери+
Последни провокирани
Последно във форума

Няма намерени събития.
 
 

Още теми »

Още теми »

 Не сте регистрирани в системата.

Нашите партньори

Neterra


Копирането на статии от "Двери на Православието" в други Интернет сайтове е разрешено единствено при коректно посочване на първоизточника.