Свещица пред вечния огън
Поръчки тук:

3 users and 1474 guests online
 
Вход чрез Facebook
 

Папа Франциск ще посети Турция

User Rating:  / 9

article 19523В периода 28-30 ноември папа Франциск ще посети Турция в рамките на официално посещение по повод празника на св. ап. Андрей, покровител на Константинополската вселенска патриаршия. „Приемайки поканата на президента на републиката, на Всесветейшия патриарх Вартоломей и на председателя на (римокатолическата) епископска конференция в Турция, Негово Светейшество папа Франциск ще осъществи апостолска визита в Турция от 28 до 30 ноември, посещавайки Анкара и Истанбул”, са казва в съобщението на говорителя на Ватикана.

Първата спирка от визитата на Римския папа ще бъде турската столица, както беше и при посещенията на папа Йоан Павел II и Бенедикт ΧVI. В Анкара папата ще посети мавзолея на Ататюрк и ще се срещне с турския президент Ердоган и с министър-председателя Давутоглу, както и с министъра на религиозните дела.

Продължение: Папа Франциск ще посети Турция

Синайският манастир опроверга информацията за отвлечени монаси

User Rating:  / 10

sina moniСинайският манастир направи официално изявление, в което опровергава новината, разпространена вчера в различни медии, че е бил подложен на нападение от ислямисти и че египетсткото правителство не предприема никакви мерки за тяхна защита. В съобщението се казва: „Манастирът „Св. Екатерина” на планината Синай заявява категорично, че никога не е имало нападение на ислямисти в манастира, а още по-малко отвличане на монаси. Египетското правителство взема всички необходими мерки за защита на манастира и до днес не е имало сериозни заплахи за монасите. Подобни неверни публикации не помагат, а вредят на св. обител”.

Вчера в местни египетски медии беше разпространена новина, че двама монаси от Синайското братство са били отвлечени срещу откуп и че манастирът е бил подложен на нападение на ислямисти от средите на бедуините.

Бедуини атакуваха Синайския манастир „Св. Екатерина”

User Rating:  / 15

188249.pДревният манастир „Св. Екатерина” на планината Синай е бил отново атакуван от ислямски екстремисти и местни сили въпреки традиционната и дългогодишна благотворителност, която манасите оказват на бедуински племена.

Екстремистите са атакували манастира и са взели в плен двама монаси, за които след това е поискан откуп от 21 000 долара, съобщава изданието Copts today. Поискано е и заплащането на постоянна такса, за да бъде оставен манастирът на спокойствие. Ислямистите твърдят, че манастирът е „незаконно построен” през 2006 г., макар че той е на това място от времето на имп. Юстиниан Велики (6 век).

Въпреки многобройните апели към местните власти да се намесят и да защитат историческия манастир и неговите обитатели, не се предприемат никакви мерки. Цялата власт е предоставена на местните групи, които призовават християните да бъдат изгонени от Синай и да се „възстанови справедливостта”, което означава според тях християнското поселение Oyun Musa („изворите на Мойсей”) да бъде „върнато” на мюсюлманите според изискванията на Корана.

Продължение: Бедуини атакуваха Синайския манастир „Св. Екатерина”

Свещениците в украинска епархия ще бъдат проверени за професионална пригодност

User Rating:  / 11

img 20141021_115612-500x281Запорожка епархия към Украинската православна църква (МП) започна общоепархийска атестация на богословските познания на свещенослужителите. По информация на прес-службата на епархията тази инициатива е новост не само за конкретния регион, но и за цялата УПЦ. Системата за оценяване на богословските знания на свещениците е разработвана дълго време от Атестационна комисия начело с председател архим. Леонид (Шеремет), секретар на Запорожка епархия. В комисията влизат преподаватели по богословие, духовници и педагози.

Богословските знания на 170 клирика ще бъдат оценявани чрез тест. Атестациите са два вида: стационарна и дистанционна. В продължение на няколко седмици клириците ще отговарят последователно на различни задачи, а след края на изпитния период всеки ще може адекватно да оцени нивото на своите знания и да види в какви области има пропуски.

Продължение: Свещениците в украинска епархия ще бъдат проверени за професионална пригодност

Лимасолският митр. Атанасий изнесе беседи в атински храмове

User Rating:  / 10

omilia-7Лимасолският митр. Атанасий (Кипърска архиепископия) участва в програмата на т. нар. „Димитриада” или Дни на св. Димитър, която се организира в Атина в навечерието на празника на св. Димитър Солунски. Атинските дни на св. Димитър се провеждат за десета поредна година и представляват интересна мисионерска инициатива на духовниците в едноименния храм в атинския квартал Виронас. През целия октомври гости на енорията, но и на други храмове в района, са известни духовници-мисионери, които изнасят беседи на различни теми. Тази година сред тях са архим. Нектарий (Мулациотис), Сисанийският митр. Павел, Лимасолският митр. Атанасий и др.

През тази година цикълът беседи е посветен на духоносните старци, които просияха в Църквата през 20 в. – старците Паисий, Порфирий, Яков, Йосиф и др. За поклонение се носят известни чудотворни икони от Света Гора или други свети места, а цялата Димитриада минава под знака на някоя благотворителна инициатива.

Продължение: Лимасолският митр. Атанасий изнесе беседи в атински храмове

Голям празник за българската църковна община „Св. Иван Рилски” в Лондон (фоторепортаж)

User Rating:  / 16

002-essex monastery_18october2014Честването на духовния закрилник на българския народ св. Йоан Рилски се превърна в троен празник за българската православна църковна община в Лондон, Обединеното Кралство: Едновременно отбелязване паметта на българския чудотворец, имахме скъп гост в лицето на Западно и Средноевропейския митрополит Антоний и заедно с него проведохме поклонническото пътуване до известния православен манастир „Св. Йоан Кръстител” в Есекс.

Поклонническото пътуване до Есекс се проведе на 18 октомври и в него се включиха 25 поклонници от българската православна община в Лондон. Те бяха участници в православния богословски курс, проведен в българската енория „Св. Йоан Рилски Чудотворец” от 6 октомври 2013 г. до 29 юни 2014 г. С истинска радост и въодушевление те изминаха близо 200-те километра до обителта, за да се запознаят с живота и духовното дело на основателя на манастира архимандрит Софроний (Сахаров), както и със съвременните обитатели на манастира – над 40 монахини и монаси, подвизаващи се в двете му части – женски и мъжки манастир.

Манастирското братство, начело с игумена архимандрит Кирил, прекара целия ден с българските поклонници. Те ни запознаха не само с историята на манастира, но и научихме много за практическата аскеза и подвизаване в православието на монасите, които изповядват своята вяра в неправославна страна. Митрополит Антоний бе изключително удовлетворен от посещението и обеща, че това няма да бъде последното му пътуване до този прочут манастир.

Продължение: Голям празник за българската църковна община „Св. Иван Рилски” в Лондон (фоторепортаж)

В Православния институт в Шамбези се откри новата академична година

User Rating:  / 12

sabezi-6На 18 октомври в Богословския институт в Шамбези, който се помещава в Православния център на Вселенска патриаршия, беше открита новата академична година. На откриването присъстваха Халкидонският митр. Атанасий като представител на патриарх Вартоломей и членове на научните, църковните и дипломатическите среди. В приветствието на патриарха, прочетено от амвона на храма след богослужението, младите богослови бяха призовани „да не предават и в най-малкото любовта и кръстната жертва на нашия Господ Иисус Христос. Защото както правилното богословие и задълбочаване в трудовете на светите отци ражда и утвърждава правилния и свят живот, така и обратното – светият живот ражда и утвърждава правилно богословие”.

Програмата за следдипломна богословска квалификация в института функционира вече 16 години (1997-2013 г.), отбеляза митрополитът на Швейцария Йеремия. Тя подготвя кадри за нуждите на поместните православни църкви и техните богословски факултети, както и участници в многостранните богословски диалози на икуменическото движение днес, подчерта митрополитът.

Продължение: В Православния институт в Шамбези се откри новата академична година

Византийски манастир откриха археолози в Израел

User Rating:  / 5

Beit Shemesh_mosaic-650x433Археолози откриха в Израел останки от ранновизантийски манастир на около 30 км западно от Йерусалим. Те смятат, че макар на този етап да не са открити основите на храм, останалите сгради съответстват на архитектурата на други византийски манастири от по-късните периоди. Комплексът е разделен на две части – производствена и жилищна.

В стопанската част са открити масивни преси за производство на зехтин и вино, което говори за голямо и организирано производство с търговска цел. В много от жилищните помещения са запазени красиви мозайки, печки за хляб. Според археолозите става дума за голям ранновизантийски манастирски комплекс, с добре развито стопанство. През 7 в., което съвпада с разпространението на исляма, комплексът престава да функционира. След това е възстановен отново, но е приспособен към нуждите на новите си обитатели.

Продължение: Византийски манастир откриха археолози в Израел

В Брюксел се проведе среща на представителите на православните църкви в ЕС

User Rating:  / 9

1975117 747009218703878 227243312134880898 nНа 13 октомври в Брюксел се проведе среща на Комитета на представителите на православните църкви в Европейския съюз. Комитетът е създаден през 2010 г., а от началото на тази година в него участва и БПЦ. В състава му влизат представители на Вселенска патриаршия, Московска патриаршия, Румънската православна църква, на Българската православна църква, на Кипърската и Гръцката църкви.

В срещата, провела се в представителството на Румънската църква в Брюксел, участваха:  Ахайският митр. Атанасий от Гръцката църква, Западно- и Средноевропейският митр. Антоний от БПЦ, Неаполският еп. Порфирий от Кипърската църква, прот. Димитрий Сизоненко от Московска патриаршия и о. Сорин Селару от Румънската църква. Срещата на представителите на православните църкви беше по повод избирането на новите комисари на Европейската комисия. Духовниците изпратиха поздравителни писма от името на Комитета до членовете на Еврокомисията от съответните страни. Поздравление беше отправено и до г-жа Кристалина Георгиева, в което се казва, че членовете на комитета приветстват избора й за заместник-председател на Европейската комисия по въпросите на бюджета и човешките ресурси. „Молим се Бог да ви даде сила успешно да изпълнявате всички поверени ви задачи, като ви уверяваме в нашата подкрепа и готовност за плодотворно сътрудничество”, се казва в писмото до българския еврокомисар.

Продължение: В Брюксел се проведе среща на представителите на православните църкви в ЕС

Руски монаси произвеждат луксозни италиански сирена

User Rating:  / 8

i244791-contentImage1 1-originalМонасите в манастира „Преображение Христово” на остров Валаам в Ладожкото езеро са усвоили производството на елитни италиански сирена, съобщава агенция ИТАР-ТАСС.

В манастира е било доставено специално оборудване, а послушниците преминали през курс на обучение. На страницата си в интернет монасите разказаха, че са се завърнали от Италия, където местни майстори им разкрили тайните при приготвянето на моцарела, качота, морлако, рикота и сирене с бяла плесен бианка. В производството ще се използва само мляко от манастирската кравеферма.

По-рано манастирът закупил специализираното оборудване за производството на деликатесите. Малкото островно стопанство на монасите ще продава продукцията на материка, а част от нея ще бъде предлагана в магазинчетата в близост до светата обител. Местната преса свързва бизнес идеята със забраната за внос на западни продукти в Русия, въпреки че по-късно от забранителния списък отпаднаха млечните продукти.

На снимката: монах Агапий, ръководител на фермата във Валаам, на обучителен курс в Италия.

Закриха българската църковна община в Рим

User Rating:  / 29

10721193 746489292089204 998227809 nВ периода 10-12 октомври Западно- и Средноевропейският митр. Антоний беше на посещение в Рим. Основната цел на визитата на владиката беше провеждане на общо събрание на Българската православна църковна община „Св. Кирил и Методий” в италианската столица. Общината стана скандално известна у нас през последните години. Оттам тръгна така наречена „архонтска афера” в БПЦ, организирана от тогавашния викарий на Западноевропейска епархия епископ Тихон, заедно с други двама, тогава млади и неизвестни, а днес вече доста „популярни” архимандрити – Дионисий (Мишев) и Климент (Бобчев). Последният, постриган за монах и издигнат в архимандрит без решения на Св. Синод, става причина БПЦ да загуби предоставения от Ватикана храм в центъра на Рим, както и за закриването на общината в Рим, в която той години наред беше енорийски свещеник.

На общото събрание в края на миналата седмица е било взето решение църковната община да бъде закрита, тъй като документацията и печатите й са останали у Климент Бобчев, който е в неизвестност и не е ясно, как се разпорежда с тях. Новоназначеният свещеник о. Емил Ангелов, който обслужва и малката община в хърватската столица Загреб, няма достъп до документите, което затруднява работата му. В същото време владиката, а и българите в Рим не са уверени в лоялността на Климент. Затова е решено общината да бъде закрита, за да не се допуснат по-нататъшни злоупотреби. Климент (Бобчев) беше отстранен от поста енорийски свещеник и от ръководството на общината в началото на тази година, след като стана ясно, че системно е нарушавал споразумението за използване на храма „Св. Викентий и Анастасий” на площад Фонтана ди Треви, което принуди Ватикана да затвори църквата за ремонт, за да избегне дипломатически скандал с БПЦ. Опитите на сегашния Западноевропейски митрополит на БПЦ (тогава като викарий) да ограничи действията на Климент бяха спирани от високопоставени закрилници на архимандрита.

Продължение: Закриха българската църковна община в Рим

За първи път в Европарламента поставиха кръст

User Rating:  / 23

Kreuz aus_Oesterreich_erstmals_im_EU-ParlamentЗа първи път в публичното пространство на Европейския парламент беше поставен кръст. Той е сложен на 9 октомври по инициатива на депутата Отмар Карас, съобщава kathweb. Кръстът е изработен от австрийски студенти от Висшата техническа школа и е умалено копие на петметровия кръст, поставен през 2006 г. на хълма Алберфелдкогел до Ебензее. Състои се от метални кубове, в които са поставени камъни от всички страни-членки на Евросъюза, в това число и камък от църквата „Св. Стефан” във Виена и от Берлинската стена. По думите на инициатора кръстът е символ на евроинтеграцията и на вярата на повечето жители на страните от Европейския съюз. „Кръстът символизира мира, смирението и търпимостта към религиите и границите. Той не принадлежи на нито една група и напомня за основаването на европейския свят”, заяви депутатът. На поставянето присъстваха и учениците, изработили проекта. Според тях поставянето на кръста в европарламента носи следната символика: „Всички камъни имат една и съща форма и големина. По този начин се акцентира върху равенството и единството на страните в Европа и на връзката между отделните държави. Всеки камък и всяка държава трябва да са достатъчно стабилни, за да не застрашават стабилността на европейския дом”.

Кръстът беше осветен от римокатолическия епископ Теодорус Хугенбум и ще остане постоянно в Европарламента.

Гръцката църква избра наведнъж трима митрополити и двама епископи

User Rating:  / 14

david2 26В заседанието на Св. Синод (събор) на йерархията на Гръцката църква (Гръцката църква не се нарича православна, понеже се смята за самопонятен православният й характер – бел. ред.) на 10 октомври са били избрани трима нови митрополити и двама епископи. Това са митрополитите на Гревена (или Гребена) Давид (Чумакас) (на снимката), на Мегара и Саламин Константин (Якумакис) и на Нова Йония (Неа Йония, квартал на Атина) Гавриил. Първите двама бяха досега архимандрити и техните хиротонии се проведоха в събота и неделя (11 и 12 октомври). Третият нов митрополит досега беше Диавлийски епископ като главен секретар на постоянния Св. Синод и той само ще бъде въдворен, защото няма нужда от ръкополагане.

Избрани са за нови епископи архимандрит Хрисант (Стелатос), който ще бъде викарен епископ на митрополита на Патра (в Пелопонес) с титла Керницки епископ, и архимандрит Климент (Коцомитис), който ще бъде викарий на архиепископа на Атина и ще носи титлата Метонски епископ. Ръкоположенията на двамата епископи ще станат в понеделник, 13 октомври, съответно в Патра и в Атина.

Продължение: Гръцката църква избра наведнъж трима митрополити и двама епископи

Сциентолози осъдиха Русия за отказ на регистрация

User Rating:  / 9

ChuЕвропейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) произнесе осъдително решение срещу Русия за отказа на руските власти да регистрират „Сциентоложка църква от Санкт Петербург” като юридическо лице. В решението по жалба на организацията и шестима от нейните членове, Church of Scientology of St Petersburg and Others v. Russia (no. 47191/06), се приема, че с произволния отказ на руските власти да регистрира групата по сциентология, е нарушено правото на жалбоподателите на свобода на мисълта, съвестта и религията (по чл. 9 от Конвенцията по правата на човека и основните свободи, в светлината на чл. 11 от Конвенцията (свобода на събиране и сдружаване).

Жалбата е по повод на отказ на руските власти да регистрират сциентоложката група като юридическо лице, като в продължение на повече от 8 години – от март 1995 г. и август 2003 г. от името на организацията са били подадени шест заявления за регистрация. Всички искания са били отхвърлени, като всеки път са били сочени нови основания за отказа. Последният отказ се позовава по-специално на предполагаемата ненадеждност на документ, потвърждаващ, че групата съществува повече от 15 години, което в Русия представлява законово условие за регистрацията на всяка нова религиозна група. През октомври 2003 г. жалбоподателите оспорват отказите в съда, а през декември 2005 г. окръжният съд в Санкт Петербург приема, че отказът е законосъобразен, именно заради дефекти на документа, издаден от местните власти, потвърждаващ съществуването на религиозната група в продължение на 15 години. Решението на съда е потвърдено от по-горната инстанция.

Продължение: Сциентолози осъдиха Русия за отказ на регистрация

Завърши ремонтът на българския катедрален храм в Берлин

User Rating:  / 14

1504981 738991486172318 8873900352040346817 nБългарският православен храм „Св. цар Борис” в Берлин, който е и митрополитска катедрала на Западно и Средноевропейска епархия, бе ремонтиран със средства от Българската държава и частни дарители. Ремонтът, който завърши тази есен, е бил наложителен заради необходимостта от укрепващи дейности. Подсилена е носещата плоча, на пода е поставена нова отоплителна инсталация и мраморно покритие. Средствата за ремонта са предоставени от Дирекция „Вероизповедания” на МС, но по-голямата част са дарени от частни лица. Фирмата изпълнител е от България.

Протестантският храм, който е предоставен за самостоятелно ползване на БПЦ през 2003 г. за 30 годишен период, след изтичане на 10 години, т.е. след 2013 г., ще може да бъде закупен от нашата задгранична епархия. Това ще стане едва след основна рекострукция на църквата и подземието й. Завършилият ремонт е само началото на преустройството на храма. Предвижда се напълно да бъде преустроена криптата на църквата, където да се направи трапезария и зала за конференции, Подземието ще бъде оформено като епархийски център, където да се провеждат епархийските срещи и мероприятия на Западно-и Средноевропейска митрополия. В криптата се предвижда да има канцелария за свещенослужителите, библиотека и учебна зала. Планира се храмът да има и социална функция - в подземието ще бъдат оформени няколко помещения, в които за кратко да отсядат изпаднали в затруднено положение български емигранти.

Продължение: Завърши ремонтът на българския катедрален храм в Берлин

 

Последно в Двери+
Последни провокирани
Последно във форума

Няма намерени събития.
 
 

Още теми »

Още теми »

 Не сте регистрирани в системата.

Нашите партньори

Neterra


Копирането на статии от "Двери на Православието" в други Интернет сайтове е разрешено единствено при коректно посочване на първоизточника.