Свещица пред вечния огън
Поръчки тук:

Карикатури

3 users and 2810 guests online
 
Вход чрез Facebook
 

В Москва искат да се поклонят на чудотворната икона „Достойно ест” и Зографската икона на св. вмчк Георги

User Rating:  / 4

p9182958Руският поклоннически център „Света Гора” заедно с още два фонда организират донасянето за поклонение в Москва на две големи светогорски светини – чудотворната икона на Божията майка „Достойно ест” и чудотворната икона на св. Георги Победоносец от българския Зографски манастир. Това съобщи директорът на центъра Виктор Кусков. Проектът е подкрепен от департамента за междурегионално сътрудничество и връзки с религиозните организации на Москва. Организаторите припомнят, че светогорските светини – поясът на св. Богородица и даровете на влъхвите, донесени в Москва през 2011 и 2104 г. - са привлекли стотици хиляди вярващи от цялата страна. Ако преговорите със светогорската управа бъдат успешни, иконата „Достойно ест” и Зографската на св. Георги ще бъдат занесени в Москва през следващата 2015 г. 

„Вече имаше едно заседание на свещения кинотис, управителния орган на Атон, а сега се водят преговори с монах Симеон, който е негов председател в момента”, обясни Кусков. „А след една седмица ще отида и лично на Атон, за да съгласувам някои въпроси. Възможно е също да успеем да се договорим с българските монаси за известно време да донесем в столицата иконата на Георги Победоносец, покровител на Москва”, каза той.

Продължение: В Москва искат да се поклонят на чудотворната икона „Достойно ест” и Зографската икона на св....

Шест месеца от смъртта на българина йеромонах Порфирий от гръцка старостилна църква

User Rating:  / 12

porfirij

На 25 ноември ще се навършат 6 месеца от кончината на българския йеромонах Порфирий (Петко Иванов Петков), служил близо 30 години в гръцката старостилна църква на „истинските православни християни”. Вестникът на тази църковна формация писа със закъснение за смъртта на йеромонаха, който е починал в Атина още на 25 май 2014 г. на 68-годишна възраст след дълго и тежко боледуване.

Покойният е роден през 1946 г. в с. Коларово, общ. Раднево, Старозагорско, откъдето е родом и възрожденецът поп Минчо Кънчев. Завършва Софийската духовна семинария на гара Черепиш през 1968 г., както и Духовната академия в София през 1972 г. По време на следването си той приема монашество, а после за две години отива в казармата. Ръкоположен за йеродякон и йеромонах, след военната служба той е назначен за ефимерий в храма на семинарията в Черепиш. През 1977 г. Св. Синод на БПЦ го изпраща да подсили критично намалялото братство на Зографския манастир. Там скоро влиза в конфликт с игумена архимандрит Евтимий и братството и напуска обителта под предлог, че отива да учи гръцки език в Атина. Официално напуска манастира през 1985 г., когато е приет и в т. нар. „Църква на истинските православни християни на Гърция” – една от няколкото старостилни фракции в южната ни съседка. Там йеромонах Порфирий служи близо три десетилетия като енорийски свещеник в различни храмове на старостилната им църква в Атина, а накрая и в с. Маркопуло, южно от новото атинско летище.

През последните три години йеромонах Порфирий е страдал от тежко заболяване (вестникът на неговата църква не уточнява, вероятно става дума за рак), лекувал се е в различни болници, но безуспешно. Починал е в Неделя на слепия, 25 май т. г., а е погребан в старостилния манастир, посветен на светогорските отци, в селцето Панакто, Беотия (северозападно от Атина).

Бог да го прости!

Патриарх Кирил определи белезите на руската идентичност

User Rating:  / 22

2P2„Руснак е онзи, който смята себе си за руски човек, който няма други етнически предпочитания, който мисли и говори на руски език, който признава православното християнство за основа на националната духовна култура, който е солидарен към съдбата на руския народ”.

Такова определение за руска идентичност даде Московският и на цяла Русия патриарх Кирил по време на XVIII Световен руски народен събор, който се проведе на 11 ноември в Москва под негово председателство. В събора взеха участие над 400 представители на парламента и обществени организации от 40 руски региона. През тази година неговата тема беше: „Единство на историята. Единство на народа. Единство на Русия”. Той се провежда от 1993 г. с благословията и председателството на Московския патриарх.

В единодушно приетата „Декларация за руската идентичност” на тазгодишния събор се отбелязва: „Твърдението, че всеки руснак трябва да признава православното християнство за основа на своята национална култура е оправдано и справедливо. Отричането на този факт, а още повече търсенето на друга религиозна основа на националната култура показва отслабване на руската идентичност, което може да доведе до пълната й загуба”, заяви патриарх Кирил.

Продължение: Патриарх Кирил определи белезите на руската идентичност

Митрополит Наум оглави зимния празник на Зографския манастир „Св. Георги” (фоторепортаж)

User Rating:  / 21

10270536 568770533224497 1842707851691950374 nОт 14 до 17 ноември Русенският митр. Наум беше на посещение на Света Гора, където оглави празничното богослужение за зимния празник на Зографския манастир „Св. Георги”. Митрополитът беше на Атон по покана на Свещения Кинотис на Света Гора и на братството на българския манастир, съответно и по решение на Св. Синод на БПЦ. Архиереят се придружаваше от русенските духовници: архимандрит Антоний, игумен на Басарбовския манастир, свещ. Милен Цветков, председател на храм „Св. Петка”, и свещ. Кирил Синев, ефимерий при храм „Възнесение Господне”.

На 16 ноември с архиерейска св. Литургия беше отбелязан празникът, посветен на пренасянето на мощите на св. вмчк Георги Победоносец. Песнопенията по време на богослужението изпълняваха певци от София под диригенството на Андрей Касабов, секретар на Софийска митрополия.

След богослужението по традиция митрополитът, духовенството и поклонниците се отправиха на празнично шествие с иконата св. Георги до килията, построена на мястото, където е намерено чудотворното изображение на светеца, покровител на българския манастир. Там на открито беше извършен молебен и шествието се завърна в манастира.

По-късно в трапезарията на св. обител беше даден празничен обяд, на който присъстваха всички участници в честването. Там митрополит Наум се обърна със слово към игумена, монасите и гостите на манастирския празник. В него той отбеляза, че макар и далече от пределите на Родината и под юрисдикцята на Вселенска патриаршия, Зографският манастир е силно духовно свързан с България и нашата църква. Той отбеляза, че и духовниците, и миряните в родината подържат постоянен контакт с атонската св. обител и „полагаме – според възможностите си – необходимите усилия за неговото още по-голямо благопреуспяване: като място не само на монашеския подвиг, но и на памет за вяра и род за всеки православен българин, навсякъде по света”.

Продължение: Митрополит Наум оглави зимния празник на Зографския манастир „Св. Георги” (фоторепортаж)

Патриарх Кирил дари на Сърбия мощи на св. Александър Невски

User Rating:  / 5

mosxas-nikolitsМосковският и на цяла Русия патриарх Кирил получи висшата награда на Сръбската православна църква – одрен „Св. Сава Сръбски” по време на своята официална визита там. Наградата му беше връчена лично от Сръбския патриарх Ириней. В своя отговор патриарх Кирил изрази надежда, че духовното взаимодействие между двете страни никога няма да престане. „Да даде Бог в нашите уста да звучи винаги съвместна молитва, нашите сърца да бъдат винаги отворени един за друг, както това е било по времето на светителя Сава, който ни събра днес”, каза патриарх Кирил. Той дари на белградската катедрала „Св. Сава” частици от мощите на св. Александър Невски – националният и духовен герой на Русия. „Присъствието на тези мощи в Сърбия още повече ще обедини нашите народи и ще укрепи нашата духовна връзка”, заяви той.

Продължение: Патриарх Кирил дари на Сърбия мощи на св. Александър Невски

Арменската църква ще канонизира 1.5 милион арменци, жертви на геноцида

User Rating:  / 8

4fАрхиерейският събор на Арменската църква прие реда, по който ще се осъществи канонизацията на 1.5 милиона арменци, жертви на геноцина в Османската империя, чиято кулминация е през Първата световна война – 1915-1916 г. Тогава младотурските власти избиват или депортират над 1 милион арменци. Общо за периода от края на 19 в. до 1921 г. са избити 1 543 271 души. Тяхната канонизация е първата от пет века насам, която ще извърши Арменската църква.

Жертвите на геноцида ще бъдат канонизирани на 23 април 2015 г., когато ще се отбележат 100 години от трагедията. Архиерейският събор на Арменската църква прие и деня, в който ще се чества тяхната памет – 24 април, който съвпада с Деня на жертвите на геноцида на арменците в Османска Турция.

Продължение: Арменската църква ще канонизира 1.5 милион арменци, жертви на геноцида

Международна конференция на православните библеисти се проведе в Сяр, Гърция (обновено със снимки)

User Rating:  / 21

10418844 10203142481344526 7520042552594887935 nОт 7 до 10 ноември в град Сяр (Серес), Гърция, се проведе 13-ата международна конференция на Дружеството на православните библеисти. Няколко десетки специалисти в областта на Стария и Новия Завет от Гърция, България, Ливан, Румъния и Сърбия се събраха за втори път в този северногръцки град по покана на местния митрополит, който носи и знаковото име Теологос (Богослов). 

През 2010 г. конференцията на православните библеисти също беше проведена там. Сега, с оглед и на темата домакинът-митрополит беше съобразил конференцията да съвпадне с празника на града – Архангеловден. По този повод той беше поканил няколко архиереи от Гърция, както и игумена на Рилския манастир, Адрианополски еп. Евлогий, които участваха в св. Литургия за празника на светите архангели в митрополитската катедрала, посветена на Божиите ангели. По този повод в храма беше донесено и копие на чудотворната икона на св. Богородица от Малеви, Пелопонес, от Мантинийския митр. Александър.

Темата на сегашната конференцията беше „Ти правиш ангелите Си ветрове (Евр. 1:7). Ангели и духове в Св. Писание”. Бяха изнесени общо 26 доклада върху старозаветни и новозаветни аспекти на основната тема, както и върху богослужебната почит към св. ангели. След всеки три доклада се провеждаше и интересна дискусия. 

Продължение: Международна конференция на православните библеисти се проведе в Сяр, Гърция (обновено със снимки)

Свещеници от Киевска епархия заминаха за зоната на военните действия в Източна Украйна

User Rating:  / 8

IMG 3298На 11 ноември с благословението на Киевския и на цяла Украйна митрополит Онуфрий в храма на „Всички св. воини” в Киев беше отслужен молебен преди началото на миротворческата мисия на Украинската православна църква в Източна Украйна, съобщи прес-службата на УПЦ. Богослужението беше оглавено от Белоцерковския митр. Августин, председател на Синодния отдел по взаимодействие с Въоръжените сили и другите военни формирования на Украйна.

Веднага след молебена групата свещеници заминаха за зоната на бойните действия. На 12 ноември в Изюмска епархия се проведе литийно шествие с донесените от Киев св. мощи на 12 светци-воини, между които на св. Георги Победоносец, св. Йоан Воин и други. Архиепископът на Изюмска епархия Елисей заяви, че този кръстен ход има за цел да обедини хората: „Ние трябва да помним, че с нашите оскъдни човешки сили, дори със силата на оръжието, не сме в състояние да разрешим сложната ситуация, която се създаде в обществото. Само Божията милост и помощ могат да просветят човешкия ум. Ето защо е толкова важно за всички нас да се обединим в молитва за спиране на враждебността, за да престане да се пролива кръвта на нашите войници и цивилни граждани. Нека молим Бога, хората да намерят сили за помирение и за разрешаване на тази трудна ситуация”.

Духовниците в миротворческата мисия отслужват молебени пред мощите на св. воини на различни места във военната зона, провеждат духовни беседи с войниците и населението, раздават икони и духовна литература.

Празнична св. Литургия на БПЦО в Щутгарт по случай Архангеловден (обновено със снимки)

User Rating:  / 14

10751710 785313194860945 4205461 nНа 8 ноември около 50 български вярващи от Щутгарт се събраха на тържествена св. Литургия по случай Архангеловден. С благословията на митрополит Антоний тя бе отслужена от прот. Недялко Калинов, свещеник на българската църковна община в Мюнхен, и о. Сергий, който отскоро е пристигнал в Германия и с радост е изявил готовност да стане духовник на българската църковна община в Щутгарт „Св. Кирил и Методий”. Той е от няколко години свещеник в Монтанско, Видинска епархия.

След приключване на литургията, която беше отслужена в храма „Св. пророк Илия” на руската православна църковна община, свещ. Сергий се представи накратко пред вярващите, след което те имаха възможност да проведат разговори с него. О. Недялко от своя страна засвидетелства волята на митрополит Антоний да дойде в Щутгарт за предстоящото въвеждане на о. Сергий в новата му енория.

Въпреки че българите в Щутгарт създават своя община още преди 30 години, тя никога не е имала свой постоянен свещеник. В последните години духовното ѝ обгрижване беше поето от о. Недялко, но растящият брой на български емигранти в Мюнхен правеше ангажимента му към щутгартската община все по­-труден.

Продължение: Празнична св. Литургия на БПЦО в Щутгарт по случай Архангеловден (обновено със снимки)

Копие на Троянската чудотворна икона ще получи българският храм в Берлин

User Rating:  / 21

10801651 763224080415725 5828962593880548933 nНа 9 ноември църквата „Св. цар Борис” в Берлин събра духовници, дарители, държавни чиновници, политици и обикновени миряни. Всички те присъстваха на обновлението след основен ремонт на митрополитския храм на Западноевропейска епархия. Събитието съвпадна с честването на една година от избирането на митрополит Антоний за епархийски архиерей на Западно- и Средноевропейската митрополия  на БПЦ.

Старозагорският митр. Галактион, Варненският и Великопреславски митр. Йоан, Величкият еп. Сионий, игумен на Троянския манастир, духовници от епархията и родината взеха участие в празничните богослужения.

Всички участници в обновлението на храма и годишнината на митрополит Антоний получиха подаръци за спомен от събитието. Архиереите бяха дарени с панагии, а останалите гости – с паметни плакети с герба на епархията и дискове с изпълнение на митрополитския хор с диригент протопсалт Марин Йорданов. За първата година от управлението на митрополит Антоний Епархийският съвет одобри знаме и герб на Западноевропейската епархия. Повече за това – тук.

По време на тържествата е било взето решение задграничната ни епархия да получи копие на чудотворната икона на св. Богородица от Троянския манастир, която да се съхранява в митрополитския храм.  

Продължение: Копие на Троянската чудотворна икона ще получи българският храм в Берлин

В Пакистан изгориха живи съпрузи-християни

User Rating:  / 9

AFP3671210 LancioGrandeВ Източен Пакистан са изгорени живи двама съпрузи-християни поради обвинение, че са изгорили няколко страници от корана, съобщи Ал Джазира. Шаму Биби и Шехзад Масих са работели на 2 ноември в завода за тухли, когато са били заловени и два дни държани затворени в завода. Линчът се е състоял на 4 ноември, като двамата християни са били хвърлени в заводската пещ. Според пакистанския правозащитник адвокатът-християнин Сардар Муштак Гил, който отишъл на мястото на убийството, обвиненията за богохулство били свързани с неотдавнашната смърт на бащата на Шехзад. Неговата съпруга, почиствайки дома на покойния свекър, е изгорила някакви хартии, които са й се сторили ненужни. Но по думите на съсед-мюсюлманин, който се намирал наблизо, сред изгорелите хартии имало и няколко страници от Корана. Той веднага разказал на другите селяни за случилото се и скоро мълвата обиколило цялата област. Местните християни не са успели да предотвратят линча. Властите са арестували 35 души, обвинени в саморазправа.

„Това е истинска трагедия, безчовечен и варварски акт – казва Сардар Мушкат Гил. Международната общност трябва да осъди решително този случай, който свидетелства красноречиво, че безопасността на християните в Пакистан е застрашена. Достатъчно е обикновено обвинение и хората стават жертва на саморазправа без съд и присъда. И все още е неясно, дали ще накажат убийците”.

От 1990 г. по недоказани обвинения в страната са били убити 65 души от немюсюлманските малцинства.

В Австрия ще строят православен манастир

User Rating:  / 24

austria 630_420В австрийската провинция Бургундия ще бъде построен първият православен манастир в Австрия, съобщава гръцкият сайт dogma.gr. Римокатолическата епископия на Айзенщат е предоставила на митрополията на Австрия (Вселенска патриаршия) поземлен участък за тази цел. Инициативата е на Австрийския митрополит Арсений. Православният митрополит е изтъкнал, че манастирът трябва да се превърне в място за молитва, духовно излъчване на всички православни по тези земи. Строителните дейности ще започнат през ноември, а през това време ще се търси и братство, което да се установи в манастира. Новите православни монаси трябва да говорят немски и да са готови да дават своето православно свидетелство, където им бъде поискано. Очаква се манастирът да започне да функционира след година. Вселенският патриарх Вартоломей, който през тези дни ще посети Австрия, е благословил инициативата.

26-ата православна конференция по предпазване от сектите се проведе в Ламия, Гърция

User Rating:  / 9

IMG 20141103 180907От 3 до 5 ноември 2014 г. в гр. Ламия, Централна Гърция, се проведе 26-ата годишна конференция на представителите и пълномощниците на православните църкви и митрополии в мисионерската дейност по предпазване на вярващите от опасните секти и разрушителни култове. Тазгодишната среща беше съсредоточена около въпроса за това, как нехристиянски секти изопачават учението за личността на Господ Иисус Христос и каква трябва да бъде позицията на Православната църква. Отговорниците по въпросите за сектите от повечето православни църкви и от 76 епархии на Гръцката църква се събраха за втори път след 2011 г. в Ламия по покана на митрополита на Фтиотидската епархия Николай.

В понеделник, 3 ноември, беше отслужена св. Литургия в новия голям храм „Св. Георги” в града от гостите-архиереи, участници в конференцията, сред които беше и Неврокопският митр. Серафим. Празничното богослужение беше зачетено от кмета на града, както и от военните и полицейски началници, народни представители, ръководители да държавни институции и пр. След това гостите имаха възможността да отидат на поклонение в древната обител на св. Агатон, където се покои и нетленното тяло на стареца Висарион (упокоил се на 22 януари 1991 г.), когото народът почита като светец.

Продължение: 26-ата православна конференция по предпазване от сектите се проведе в Ламия, Гърция

Гръцката църква ще изисква писмено съгласие на бащата, за да бъде кръстено детето

User Rating:  / 12

emmanuela-baptismГръцкият Св. Синод изпрати окръжно до всички свещеници в епархиите на Гръцката църква, с което ги уведомява, че според изискванията на гръцкото законодателство, за извършване на св. кръщение на дете е необходимо съгласието и на двамата родители. В случаите, когато съпрузите са се развели и родителските права са присъдени на майката или родителите са съжителствали без брак, трябва да се изиска писменото съгласие на бащата. 

„Дори да става дума за извънбрачно дете, ако бащинството е признато, и въпреки че родителската грижа се осъществява само от майката, правото на определяне на вероизповеданието принадлежи в еднаква степен и на двамата родители и ако родителите не са единодушни по отношение на кръщението или няма съдебно решение, което да разрешава тяхното противоречие, то кръщение не трябва да се извършва”, се казва в окръжното на Синода, цитирано от Dogma.gr.Западноевропейската ни епархия със знаме и герб

User Rating:  / 61

IMG 0002-1На 9 ноември в Берлин, който е митрополитския център на Западно- и Средноевропейската ни епархия, ще се проведе честване на първата годишнина от избирането на митрополит Антоний за епархийски архиерей. Същия ден ще бъде извършено и обновление на ремонтирания митрополитски храм „Св. цар Борис Покръстител”. Със средства на дарители и помощ от дирекция „Вероизповедания” българският храм в Берлин беше основно ремонтиран, като беше подсилена носещата плоча, изградена е система за отопление, подменен е подът, планира се основна реконструкция и на подземието на храма (повече за ремонта вижте тук).

За празника в Берлин са поканени митрополити и епископи на БПЦ, дарители, гости от другите поместни православни църкви в германската столица.

Честването в българския храм съвпада с тържествата по повод 25-годишнивана от падането на Берлинската стена през 1989 г.

Във връзка с годишнината от избирането на митрополит Антоний за епархийски архиерей на Западно- и Средноевропейска епархия епархийският съвет под негово ръководство е взел решение да бъде изработен герб и знаме на митрополията.

Продължение: Западноевропейската ни епархия със знаме и герб

 

Последно в Двери+
Последни провокирани
Последно във форума

Дек 22
Витлееме, уготовися!
Гр. София, храм "Света Троица", бул. К. Величков
 
 

Още теми »

Още теми »

 Не сте регистрирани в системата.

Нашите партньори

Neterra


Копирането на статии от "Двери на Православието" в други Интернет сайтове е разрешено единствено при коректно посочване на първоизточника.