Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)

IMG 2714На 25 май в параклиса към българската легация в Лондон беше отслужена панихида по повод  40 дни от кончината на блаженопочившия митрополит Симеон, пръв архиерей на Западноевропейска епархия. На заупокойната служба, извършена от енорийския свещеник о. Симеон Илиев с благословението на Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний, присъства посланикът ни в Лондон Константин Димитров.

В словото си след помена проф. Емил Зарков, който беше личен иподякон на дядо Симеон в последните години на служението му на митрополитската катедра, сподели, че митрополит Симеон в своето служение като епархийски архиерей успя да се превърне в мост между българите, обречени на емиграция, и тяхната Родина.  

“С изпълнени с тъга сърца можем да кажем, че неговата грижа беше човешкото спасяване. Затова нека замлъкнат нашите похвали, защото сам Бог го хвали, казвайки, че добрия пастир и душата си дава за овцете. И като самия апостол Павел можем да кажем: “Такъв архиерей ни трябваше!”, завърши словото си проф. Зарков.

В 40-ия ден от кончината на митрополит Симеон панихида беше отслужена и в Рилския манастир, където владиката беше погребан.

4.2 1 1 1 1 1 Rating 4.20 (5 Votes)

13240129 1097655000305963 561052257046586225 nНа 24 май с молебен в криптата на базиликата „Св. Климент Римски" (на итал. "Сан Клементе“) в Рим български духовници, държавници, общественици и просветни дейци отбелязаха Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. Богослужението при гроба на св. Константин-Кирил Философ оглави Западно- и Средноевропейски митр. Антоний, а с него служиха български свещеници от Западна Европа – о. Емил Ангелов от Рим и Загреб, о. Йордан Пашев от Цюрих и о. Стефан Паликаров от Милано.

На молебена присъстваха: министрите на външните работи Даниел Митов и на културата Вежди Рашидов, народни представители, българските посланици Марин Райков в Италия и проф. Кирил Топалов във Ватикана, представители на българското училище „Св. Кирил и Методий“ в италианската столица.

Поклонението при гроба на св. Кирил завърши с изпълнение на химна „Върви, народе възродени!“.

Цялата статия: Честване на 24 май в Рим

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)

sobor2016Московска патриаршия стартира специален сайт, посветен на Всеправославния събор, който ще се състои от 16 до 26 юни на о. Крит. Сайтът е част от официалния сайт на Патриаршията и съдържа интервюта, становища, изказани на богословски форуми на РПЦ, видео и фотоалбуми с материали от подготовката на Събора. Ще се публикуват новини за подготовката и хода на Събора. В свое интервю в страницата на Събора Московският патриарх Кирил отбелязва големия принос на РПЦ за разработването на темите на Събора:

"Въпреки многото трудности, РПЦ успя да внесе много принципни мисли и идеи в съборните документи. А след като започна неотдавнашното редактиране на съществуващите документи, които според нас бяха остарели (по-голямата част от тях бяха подготвени преди десет и повече години), ние успяхме да внесем в тях редица важни поправки и се надяваме, че това ще ни помогне по-ефективно да работим на Събора върху окончателните редакции на тези документи".

Цялата статия: Руската църква стартира специален сайт за Всеправославния събор

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)

fotoМинистърът на културата на Албания г-жа Мирела Кумбаро обяви на пресконференция плановете на правителството да предаде за стопанисване на частни лица редица паметници на културата в страната, тъй като държавата не е в състояние да плаща разходите за тяхното съхраняване и възстановяване.

В отговор на въпрос за съдбата на манастирите и храмовете на Албанската православна църква, които към настоящия момент са собственост на държавата, министърът заяви: "Аз призовавам религиозните общности да вземат участие във възстановяването на паметниците. Освен това считам, че църквите са чудесни места за организирането на културни и обществени представления - концерти, изложби и форуми".

Неотдавна Албанският архиеп. Анастасий изрази своето мнение, че "Албанската православна църква и до днес е преследвана от властите: и до сега не са й върнати светите места, конфискувани от атеистичния режим, включително многобройни манастири". Според него не е работа на политическата власт да определя кое е светиня и кое не.

Цялата статия: Министърът на културата на Албания: Църквите са много подходящи за концерти и форуми

2.66666666667 1 1 1 1 1 Rating 2.67 (6 Votes)

patrik tПо предварителна информация на 28 май Руският патриарх Кирил и президентът на Русия Владимир Путин ще се срещнат на Атон за участие в тържествата, посветени на 1000 години „руско присъствие“ на Света Гора. Планира се в честванията да вземат участие президентът на Гърция Прокопис Павлопулос и премиерът Алексис Ципрас.

Визитата на президента Путин на Света Гора все още не e потвърдена окончателно. Тя се планира още от пролетта, но няма 100-процентова сигурност, че ще се случи. Една от причините за липсата на информация са мерките за сигурност, които се налага да се предприемат заради посещението на високите руски гости.

Според гръцки медии, посещението на руския президент и Московския патриарх на Атон е предизвикало недоволството на някои представители на Вселенска патриаршия и на Гръцката църква. Според тях, след като Атон получава независимост през 1913 г. и става автономна монашеска държава,  в нея не може да има никакви национални „присъствия“.

Някои църковни наблюдатели считат, че организацията на тържествата по повод 1000-годишнината на руското монашество на Атон и визитата на патриарха, може да се тълкуват като пореден ход в църковно-държавната политика на Русия, целящ да демонстрира в навечерието на Всеправославния събор на величието, древността и широкия териториален обхват на Руската православна църква. В същото време във Вселенска патриаршия се отнасят скептично към неуместната пищност и национален колорит на предстоящия празник.

Височайшето посещение на Атон ще отразява руската консервативна телевизия „Царьград“, чийто главен редактор е Александър Дугин.

Източник: Независимая газета

Снимка: Ройтерс

 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.