Карикатури

5 users and 1501 guests online
 
Вход чрез Facebook
 

Спор между държава и Църква за катедралния православен храм в Тирана

User Rating:  / 5
rama1Днес в албанската столица Тирана започна разрушаването на огражденията около катедралния православен храм „Възкресение Христово”, който беше тържествено осветен на 1 юни 2014 г. Работниците премахват декоративните огради, изкореняват дърветата и озеленяването наоколо. Спорът между Албанската правослана църква и държавата е за земята около храма. Според представителя на Православната църква Тома Дима инициативата за тези действия срещу храма е на Министерството на културата, което претендира за земята около него и за правото да контролира възстановяването на паметниците на културата. Според Църквата земята около храма е частна и принадлежи на стария храм, разрушен по време на комунистическата диктатура, което е засвидетелствано и в документите на стария храм. Албанската църква е възмутена от вандалския акт и го сравнява с репресиите на Енвер Ходжа срещу Църквата.
 
rama2
За освещаването на храма, възприеман като символ на възроденото православие в тази балканска страна, дойдоха четирима православни патриарси и архиереи, представители на всички поместни православни църкви. От БПЦ там беше Неврокопският митр. Серафим. Храмът е една от най-величествените и красиви сгради в албанската столица.
 
Снимки: Ромфеа.gr

Анкара даде турско гражданство на десетима висши духовници на Вселенска патриаршия

User Rating:  / 14

/imagesκАнкара даде турско гражданство на десетима представители на висшето духовенство на Константинополската вселенска патриаришия, между които и четирима митрополити: за Франция Емануил, Атинагор Кидонийски, за Австрия Арсений, Максим Силиврийски.

Освен тях турско гражданство са получили и други представители на патриаршията, живеещи в Истанбул: Главният секретар на Св. Синод на патриаршията архим. Вартоломей, зам.-секретарят на Св. Синод дякон Йоаким, архидякон Андрей, дякон Теодор, протосингелът архим. Амвросий и библиотекарят архим. Агатангел (Шишкос). Всички те са граждани на Гърция. Вселенска патриаршия не уточнява, дали при получаването на турските паспорти се е наложило да се откажат от гръцките си.

Досега 35 архиереи и клирици на Вселенска патриаршия са получили турско гражданство. Сред тях са 4 митрополита на о. Крит, който е в юрисдикцията на Константинополска патриаршия, 2 от Додеканезите, също от Италия, САЩ и пр. Тази мярка позволява и на други йерарси, освен родилите се на територията на Турция, да участват в избори за Вселенски патриарх. Според турското законодателство само турски граждани могат да заемат този пост.

Продължение: Анкара даде турско гражданство на десетима висши духовници на Вселенска патриаршия

Подпалиха православната семинария в Йерусалим

User Rating:  / 7

seminarioВ ранната сутрин на 26 февруари беше запалена православната семинария в Йерусалим. Преди това стените на сградата са били изписани с оскърбителни надписи на иврит по адрес на християните и Христос. Малко по-рано е била изписана с оскърбителни графити и джамия в близост до Витлеем. Пожарът в семинарията е избухнал в 4 ч. сутринта, и за щастие никой от намиращите се в сградата хора не е пострадал.

Подпалването на сградата е било осъдено веднага от Съвета на религиозните институти по Светите Земи, към който принадлежи и Върховният равинат на Израел. Президентът на Израел изпрати писмо до Йерусалимския патриарх Теофил, в което остро осъжда вандализма.

„Това е нагло престъпление. Извършителите трябва да бъдат наказани. Наше задължение като държава и общество е да пазим светите места и ние няма да позволим подобни актове да подриват начина ни на живот тук”, е заявил президентът.

Продължение: Подпалиха православната семинария в Йерусалим

Прот. Димитрий Климов: „Опомнете се!”

User Rating:  / 45

2Словото на руския свещеник Димитрий Климов, произнесено на 21 февруари пред казаци в гр. Калач-на-Дон, стана повод за горещи дискусии в руските социални мрежи. Публикуваме я в превод на български език.

„Като свещеник съм свидетел на много интересна ситуация в нашето общество. По принцип се старая да не гледам телевизия и отдавна вече се стремя да изпълнявам това правило, но понякога ми се налага да включа – няколко пъти месечно, и наблюдавам обществените диспути по някои въпроси, политическите движения в нашата страна. Напоследък, включвайки телевизора, установявам с каква лекота много хора започнаха да говорят за война, в това число и ядрена. Просто съм ужасен.

Бих искал да кажа на такива хора: „Какво става, побъркахте ли се, хора? За какво изобщо говорите?! С какво се примирявате, какво обсъждате?!”.

Всеки следващ месец градусът на тази агресивност се повишава, ненавистта, насочена неизвестно срещу кого, все повече нараства. На някой в последно време много му се иска да повоюва...

Продължение: Прот. Димитрий Климов: „Опомнете се!”

Асирийските християни създават опълчение срещу „Ислямска държава”

User Rating:  / 17

Асирийски християни от Ниневийската долина създават отряди за самоотбрана, които да противодействат на настъпващите ислямисти от „Ислямска държава”. Помощ във военната подготовка им оказват инструктури от американската неправителствена организация Sons of Liberty International. „Съюзът за защита на Ниневийската долина” представлява батальон с численост 350 до 500 бойци. По думите на опълченците, те възнамеряват „да действат там, където не е успяла международната общност”. Асирийските християни в Ирак подчертават, че са били принудени да вземат оръжие, за да не бъдат унищожени, още повече, че са оставени без всякаква помощ. Асирийската църква е една от дохалкидонските църкви, отделили се от Православната църква в 5 в., наричана също „несторианска”. Преди няколко дни в Североизточна Сирия бяха отвлечени 260 асирийски християни, между които много жени и деца.

Усилен пост препоръча на вярващите предстоятелят на Украинската православна църква

User Rating:  / 9

400Киевският и на цяла Украйна митрополит Онуфрий призова духовенството и вярващите към усилен пост в дните до Възкресение Христово. В обръщението, публикувано на официалната страница на УПЦ (МП), се казва:

„Започна Великият пост – време за усилена молитва, милосърдни дела и духовни подвизи. Постът и молитвата са нашето духовно оръжие против греха, те укрепват нашата вяра, носят мир в нашите души и съединяват с Бога. Въпреки сложната обществено-политическа ситуация в Украйна, за възстановяването на мира в нашата родина и запазване на целостта на нашата държава се благословят духовенството, монашеството и миряните на Украинската православна църква в петъците на Великия пост да усилят въздържанието по възможност с пълно ограничаване на храна, освен хляб и вода, до залез слънце. Също така християните се призовават всеки ден да казват по 12 пъти молитвата „Отче наш” със земни поклони и 12 молитви „Богородице Дево” също със земни поклони”.

„Нека всемилостивият Господ да приеме нашите трудове, да изцери сърцата ни от греха, от злобата и ненавистта и да удостои в мир и съгласие да посрещнем Неговото славно Възкресение”, се казва в обръщението на митрополит Онуфрий.

„Ислямска държава” отвлече 90 християни в Сирия

User Rating:  / 5

24Джихадистката групировка „Ислямска държава” е отвлякла най-малко 90 християни в Североизточна Сирия, съобщи „Ройтерс”, като се позова на неправителствена организация. Сирийският център за наблюдение на човешките права съобщи, че ИД е похитила рано тази сутрин десетки последователи на Асирийската източна църква от села близо до град Тел Хмар, в провинция Хасака. Мъжете са отделени от жените и децата и са отведени в неизвестно място. Асирийската източна църква e наричана също „несторианска църква”, макар че нейните членове не използват това наименование за себе си. Масовото отвличане е извършено на фона на офанзивата, предприета в неделя от кюрдските сили в Североизточна Сирия срещу джихадистката групировка.

Преди няколко дни Коптската църква в Египет канонизира обезглавените в Либия 21 коптски християни. Видеото с тяхната екзекуция беше озаглавено от ислямистите „Кървава новина за народа на кръста”.

Коптската църква обяви за новомъченици екзекутираните в Либия християни

User Rating:  / 14

11015474 682958025163641 3220049067693508496 nКоптският патриарх Тавадрос (Теодор) ІІ обяви, че екзекутираните неотдавна в Либия 21 египетски християни са били причислени към лика на светците на Коптската православна църква (това е самоопределението на самата църква – Coptic Orthodox Church, която е част от нехалкидонските църкви – бел. ред.). Тяхната памет ще се чества на 8 амшир по коптския календар, или 15 февруари, когато там се отбелязва Сретение Господне.

Египетските християни бяха екзекутирани от терористите на Ислямска държава на 15 февруари т. г. (тук) Убийството им беше осъдено както от християните по света, така и от мюсюлманската общност.

Иконата на коптските новомъченици е дело на иконографа Тони Резк.

Завърши втората среща на Подготвителната комисия за Светия и велик събор на Православната църква

User Rating:  / 14

197929.pНа 20 февруари завърши второто заседание на специалната междуправославна комисия по подготовката на Светия и велик събор на Православната църква, който ще се проведе през 2016 г. Срещата на представителите на всички поместни православни църкви се състоя в Православния център на Вселенска патриаршия в Шамбези, предградие на Женева, Швейцария.

Българската православна църква беше представена от делегация, водена от Варненския и Великопреславски митр. Йоан и Неврокопския митр. Серафим. Те бяха определени с решение на Св. Синод да представят позицията на БПЦ на тема „Приносът на Православната църква за утвърждаването на мира, справедливостта, свободата, братството и любовта между народите и премахването на филетистките и други разделения”, която тема беше заглавна и за заседанието на комисията като цяло.

На това свое заседание междуправославната предсъборна комисия е завършила редактирането на по-голямата част от проекто-документа за Всеправославния събор в раздел „Приносът на Православната църква за утвърждаването на мира, справедливостта, свободата, братството и любовта между народите и премахването на филетистките и други разделения”. На срещата е определена и процедурата за по-нататъшната работа по преразглеждането на този документ и по редактирането на останалите проекти за решения на събора.

Комисията ще продължи своята работата през март-април тази година.

Продължение: Завърши втората среща на Подготвителната комисия за Светия и велик събор на Православната църква

Повече от половината германци смятат умерения пост за полезен

User Rating:  / 7

656% от германците смятат, че умереният няколкоседмичен пост преди Великден е полезен, според социологическо проучване в началото на поста, съобщава agro.tv.

Повече от половината запитани обявяват, че поне веднъж в живота си са постили по здравословни причини. В западните християнски църкви постът не е строг, като норма се приема т. нар. „бял пост”, т. е. въздържане само от месо. Германците приемат поста преди всичко като въздържание, което според проповедите на римокатолическите духовници може да се прояви и в други храни, освен традиционно определяните като постни. Така например, 70% от упражнявалите въздържание германци казват, че за известно време са се лишавали от алкохол, други 64% не са яли сладки изделия, 41% не са консумирали месо, а 40% не са пушили през седмиците на поста. Други избират да не гледат телевизия или не ползват интернет, мобилни телефони и предпочитат да ходят пеша, вместо с автомобил.

Най-разпространен е този вид пост сред 30 до 44-годишните – 68% от анкетираните в тази възрастова група постят. При хората над 60 години този дял е 45%. По-голям е делът на постещите сред хората с висше образование.

Продължение: Повече от половината германци смятат умерения пост за полезен

Ислямистите обезглавиха 21 египетски християни

User Rating:  / 8

04Групировката „Ислямска държава” публикува на 15 февруари видеозапис, показващ обезглавяването на 21 египетски християни копти. Пленниците са били рибари, отвлечени в Либия миналата година. На записа се вижда как облечени в черни дрехи бойци водят пленниците на морския бряг. Облечените в оранжеви комбинезони заложници биват принудени да паднат на колене, след което са обезглавени. Един от убийците мотивира екзекуцията с отмъщение за „враждебните действия на Египетската църква” (т. е. Коптската църква – бел. ред.). Записът е бил публикуван в Туитър в профила на уебсайт, подкрепящ групировката.

Коптите съставляват 10% от населението на Египет. След публичната екзекуция египетският президент забрани на египетски граждани да пътуват в Либия. Коптската църква направи изявление, в което призова християните да „запазят увереност, че тяхната велика страна няма да се успокои, докато престъпниците не бъдат наказани”. Авторитетният ислямски университет Ал-Азхар в Кайро също обяви официално, че „никаква религия не може да се съгласи с такива „варварски” актове”.

Почина иконом Иван Георгиев Карачоров в Германия (обновено)

User Rating:  / 30

TIGRE 1На 50-годишна възраст на 10 февруари 2015 г. в немския град Ремшайд (Северен Рейн-Вестфалия) почина иконом Иван Георгиев Карачоров, служил в Западно- и Средноевропейската епрахия на БПЦ.

Отец Иван е роден на 12.8.1964 г. в гр. Русе. Има тежко детство, майка му умира, когато той е на 14 години, бащата е в затвора. За него и по-малката му сестра Севдалина се грижи дядо им Иван. От малък има желание да стане свещеник и да служи на Бога.

Завършва средно политехническо училище по машиностроене в град Русе. Израства сам, като живее в пансиона към училището. Открива в себе си таланта да пее и препечелва нещо в неделите като църковен певец.

Ръкоположен е за свещеник на 28.7.1991 г. от Траянополски епископ Иларион (тогава викарий на Великотърновския митрополит, а после избран за Доростолски митрополит), който има близки от този род. След ръкоположението отец Иван Карачоров е назначен за енорийски свещеник в църквата „Успение Богородично” в гр. Килифарево. През следващите години, за да припечели нещо към мизерните си свещенически приходи по време на икономическата и финансова криза 1996-1997 г., забавлява силните на деня с песните си. Става известен през 1996 г. с хита си „Тигре, тигре”.

През 2003 г. отец Иван напуска България и става клирик на Западно- и Средноевропейска епархия на БПЦ. Назначен е да организира и обгрижва българската емиграция в град Дюселдорф и околностите му. Там той на 7.10.2003 г. основава БПЦО „Св. Георги Победоносец”. През 2006 г. взема участие в 36-ите празненства за св. братя Кирил и Методий в Елванген (виж: http://dveri.bg/3a63k).

Поради факта, че свещенослужителите в Западно- и Средноевропейската епархия на БПЦ са без заплати, отец Карачоров изкарва насъщния, като изнася концерти в рзлични римокатолически и протестантски църкви в Германия. Поради голямата си ангажираност и пътувания, свързани с чести отсъствия от енорията и поради договорени изяви и турнета, подава оставката си и от 12.6.2006 г. е освободен от енорийско служение. Така свещеникът се отдава изцяло на музикалната си кариера. През следващите години изнася над 400 концерта  в църкви в Германия, Австрия, Франция и Белгия. Прави няколко турнета в Щатите – Лас Вегас, Лос Анжелис, Чикаго, Вашингтон, Атланта и Феникс, където винаги е посрещан с радост от българската емиграция, те го обичат и той весели с песните си сърцата им.

Въпреки че не е на енорийска работа, иконом Иван Карачоров се стреми да не загърби църковните дела, до последно радее за чедата на Православната ни църква, обгрижва ги и отдава силите си да се построи в Дюселдорф български храм. За съжаление това негово дело остана незавършено.

През юни отец Иван постъпва на лечение в „Sana-Klinikum Remscheid”. Въпреки добрите прогнози за лечението, по неизяснени причини вчера сутринта свещеникът е починал. Тялото му е взето от полицаите за съдебно-медицинска експертиза за изясняване на причините на смъртта.

Близките му организират пренасянето на тялото до България, понеже желанието на покойния е било да бъде погребан в гр. Килифарево. Подробности за опелото и погребението на отеца ще публикуваме, когато близките му ги съобщят.

Нека се помолим Бог да упокои неспокойната му душа и покрие с милостта Си прегрешенията му!

Тропар за Богоявление „Во Йордане крещающуся” в изпълнение на иконом Иван Карачоров http://vbox7.com/play:786a7fde13

Тялото на о. Иван Карачоров е изпратено от Германия за България и ще бъде погребано на 15 февруари, неделя, от 15 ч. на гробището в гр. Килифарево, Великотърновско, до гроба на майка му. 

Бог да го прости!

Украинската православна църква отмени тържествата на Масленица

User Rating:  / 8
IMG 0562Предстоятелят на Украинската православна църква (към Московска патриаршия) митрополит Онуфрий направи изявление, с което призова да бъдат отменени традиционните тържества по случай началото на Великия пост – т. нар. Масленица - поради навършването на година от събитията на киевския площад Майдан и войната в Източна Украйна.
 
„Във времето на огнено изпитание на нашата родина ние принасяме в молитвите си към Бога своята скръб и печал. Преди година целият свят се развълнува от тези събития, а именно тук, в Киев, загубиха живота си повече от сто наши сънародници. Тяхната жертва стана начало на още по-голяма трагедия, която превърна изминалата година в кървава страница от украинската история. Ние заедно с хиляди вдовици и сираци, заедно с неутешимите майки на най-добрите синове на Украйна, паднали на изток в нашата Родина, заедно с всички нуждаещи се и осакатени, заедно с останалите без дом молим Бога да даде мъдрост и християнска любов на всички, от които зависи прекратяването на това ужасно кръвопролитие. От името на хилядолетната Украинска православна църква аз призовавам всички, които се наричат християни, веднага да прекратят да се убиват взаимно. Защото жертви на бойните действия ежедневно стават десетки невинни мирни жители, жени, старци и което е най-тъжното – безгрешни деца. След няколко дена Църквата ще започне да отбелязва Масленица. Обикновено през тези дни украинците с радост очакват настъпването на Великия пост. Но помнейки за кървавата трагедия на Майдана, от която на Масленица се навършва една година, помнейки за хилядите загинали през изминалата година в Източна Украйна, помнейки, че и днес, а може би и сега там умират хора, Украинската православна църква отменя всички празнични прояви, които традиционно се организират през тази седмица. Обръщам се към всички представители на културата и изкуството, към всички медии да се присъединят към тази инициатива. Сега не е време за развлечения и веселие. Сега е време за молитва и пост, време за изкупване на греховете заради бъдещето на нашата Украйна и нейните потомци”, отбеляза митрополит Онуфрий.
 

Сътрудник на Московска патриаршия е арестуван за „държавна измяна”

User Rating:  / 9

PetrinВ началото на февруари руските медии публикуваха информация за поредния обвинен в държавна измяна руски гражданин. Това е Евгений Петрин, сътрудник на Отдела за външно-църковни връзки към Московската патриаршия. Петрин е арестуван още през юни 2014 г., но случаят му стана известен едва преди няколко дни, когато Лефортовският съд в Москва продължи срока на неговото задържане под стража до април. Делото му е засекретено, но правозащитни организации изнесоха информация, че той е бил сътрудник на руската Федерална служба по безопасност с чин капитан, внедрен да работи „под прикритие” във Външния отдел на Московска патриаршия.

Според официалното и лаконично съобщение на Московска патриаршия Е. Петрин наистина е постъпил на работа в отдела за външно-църковни връзки през 2013 г., тъй като е знаел много езици и е искал да работи „в полза на Църквата”, но е подал молба за напускане през юни 2014 г. Заявява се също, че никога не е бил свещеник.

Евгений Петрин е арестуван след командироването му в Киев, Украйна, през лятото на 2014 г. Обвинен е, че по това време е предавал „секретна информация” на „чуждите разузнавателни служби”, без да се уточнява какво точно се има предвид. Веднага след това той подава и „молба за напускане по собствено желание” от Отдела за външно-църковни връзки към Московска патриаршия.

Продължение: Сътрудник на Московска патриаршия е арестуван за „държавна измяна”

Архиеп. Йоан (Вранишковски) е в Санкт Петербург като гост на Московския патриарх

User Rating:  / 3

2015-02-10 1546След освобождаването си от затвора в Идризово, архиеп. Йоан (Вранишковски) е напуснал Македония и е заминал за Санкт Петербург, където ще остане за известно време, без да се уточнява периода. Това заяви в официално съобщение пресцентърът на Охридската архиепископия в Р Македония, чийто глава е архиепископ Йоан. Владиката, който излежа в македонски затвор 3 години и един месец, е официален гост на Московския и на цяла Русия патриарх Кирил, се казва още в съобщението.

Архиепископ Йоан беше освободен от затвора с посредничеството на Московска патриаршия. По непотвърдена информация след Великден ще започнат преговорите между Сръбската православна църква и Македонската църква за намиране на решение на отношенията между тях. Очаква се Московска патриаршия да бъде привлечена като посредник в преговорния процес.

Снимка: Ромфеа

 

Последно в Двери+
Последни провокирани
Последно във форума

Няма намерени събития.
 
 

Още теми »

Още теми »

 Не сте регистрирани в системата.

Нашите партньори

Neterra


Копирането на статии от "Двери на Православието" в други Интернет сайтове е разрешено единствено при коректно посочване на първоизточника.