Карикатури

3 users and 2894 guests online
 
Вход чрез Facebook
 

Компютърно приложение “Библия за деца” е достъпно в интернет

User Rating:  / 1

unnamed-9“Библия за деца” е най-новото компютърно приложение от “YouVersion”, създадено, за да могат децата да се насладят от общуването с Библията. Приложението, по интерактивен начин, разказва библейските истории за деца. Проектирано в партнъорство с “OneHope”, Библейското приложение вече е било инсталирано на повече от 7 милиона Apple, Android и Kindle устройства. То може да бъде изтеглено напълно безплатно – от тук.

Интерактивната Библия за деца е достъпна на: бразилски португалски, китайски, английски, корейски, испански, а сега и на руски език.

Не всички щати приемат решението за легализацията на гей-браковете

User Rating:  / 12

originalНякои американски щати заявиха, че решението на Върховния съд на САЩ за легализацията на еднополовите бракове нарушава правото на религиозна свобода, доколкото то принуждава хората, чиято религиозна вяра не позволява приемането на такива "бракове", да правят компромис със съвестта си. Сред тях са Тексас, Луизиана и Мисисипи.

Губернаторът на Тексас Грег Абат разпространи обръщение, в което се казва: "Тази страна е била основана от хора, които търсели място да се покланят на Бога според повелите на своята съвест и без държавна принуда. Затова не е случайно, че свободата на вероизповедание представлява първата и най-важна свобода, гарантирана от Конституцията на САЩ. В качеството си на ръководители на този щат ние сме длъжни да гарантираме правото на всички тексасци да живеят според принципите на своята религиозна вяра. Конституцията и законите на Съединените щати и щата Тексас гарантират защита на религиозните права".

Продължение: Не всички щати приемат решението за легализацията на гей-браковете

Атинският архиеп. Йероним: Гърция е плът от плътта на Европа

User Rating:  / 9

index1Атинският архиепископ Йероним се обърна с послание към гърците, в което определя настоящата криза като най-тежката за гръцката държава след Втората световна война.

"Настоящият момент е най-критичният в развитието на нашия народ след Втората световна война. Време за отговорност за всички ни. За всяка институция в тази страна, за партиите, за Църквата, за всеки грък и гъркиня лично.

Над всичко обаче и над всеки е родината. Обединява ни любовта към това място. Тревогата за неговото настояще и бъдеще. Нищо не ни разделя. За това и не бива да допуснем отровата на разделението да се настани в душите ни. Това ще бъде престъпление срещу бъдещите поколения. Длъжни сме да осигурим на своите деца една Гърция на развитието и прогреса. Една Гърция, която се развива с достойнство и сигурност, плът от плътта на общото ни европейско семейство.

Нека не подлагаме на опасност това, което с много труд са постигнали нашите предци. То не подлежи на преговори".

 

 

 

Патриарх Вартоломей ще присъства на първото честване на преп. Паисий Чудотворец в Суроти

User Rating:  / 8

Souroti-1На 12 юли Църквата ще отбележи за първи път паметта на преп. Паисий Чудотворец, който бе канонизиран от Вселенска патриаршия през януари т.г. Вселенският патриарх Вартоломей е изразил желанието си да присъства на първото честване на преподобния в основания манастира "Св. Йоан Богослов" в Суроти, където се намира неговият гроб.

Манастирът в Суроти е женски и е основан от самия старец Паисий през 1967 г., който посещавал обителта няколко пъти годишно и бил духовен старец на монахините. Днес там живеят повече от 60 монахини.

 

 

Митрополитът на Димитриада: Горко на този, който в името на своята идеология жертва единството на народа

User Rating:  / 11

petrouПризив към единство, но и остра критика срещу хората на ръководни длъжности, които са "готови за разложение", отправи днес митрополитът на Димитриада Игнатий. От храма на св. апостоли Петър и Павел във Волос митрополит Игнатий изпрати своето послание към политическия елит с думите: "В тези критични минути се молим за това единство - най-накрая да се намерят хора, които да жертват своя интерес, своя егоизъм, своята идеология, за да обединят най-накрая народа. Горко на този, който ще пожертва в името на своята идеология единството на народа".

Давайки за пример единството между двамата апостоли Петър и Павел, той отбеляза, че "тяхната позиция може да ни направи отговорни към събитията, към тези критични минути, като народ. Нуждаем се от единство, за да посрещнем трудностите, както са били апостолите, чието единство не е било повърхностно и изкуствено. Единството, което стъпва върху определени предпоставки, на които и ние трябва да се опрем в тези трудни часове - а именно общата вяра, общият идеал. Който не се съобрази с тях, за съжаление, разрушава нашата страна, води към разделение, залага бъдещето на децата ни. Православната вяра е тази, която винаги е обединявала нашия народ".

Продължение: Митрополитът на Димитриада: Горко на този, който в името на своята идеология жертва единството на...

Българската църковна община в Страсбург се сдоби с храм

User Rating:  / 20

11237928 10205375566562680 8534195550842055198 nБългарите в Страсбург вече ще се събират за богослужение в храм, предоставен им от римокатолическата общност в града. Българската църковна община “Св. Кирил и Методий” досега е използвала храма “Св. Трима светители” на Цариградската патриаршия в Страсбург, но вече в неделните дни енорийският свещеник о. Георги Стоянов ще може да извършва сам цялото богослужение на роден език. Предоставеният на българите храм се намира в старопиталище за престарели свещеници от Страсбург и ще може да се ползва от нашата община в неделните, както и в празнични дни през седмицата.

Получаването на самостоятелен храм е резултат от стабилното развитите на енорията под ръководството на о. Георги Стоянов, ръкоположен за свещеник през 2012 г. от тогавашния викарен епископ, а днес Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний. Преди това българската църковна община в Страсбург е обгрижвана от о. Петър Симеонов от Париж, енорийски свещеник за градовете Лион и Лил.

Първата православна св. Литургия в дадения на българската църковна община храм беше отслужена на 28 юни от Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний. Владиката беше в съслужение с енорийския свещеник Георги Стоянов, о. Петър Симеонов и игумен Филип (Рябих), представител на Московска патриаршия при Съвета на Европа в Страсбург. След края на св. Литургия и проповедта на митрополит Антоний игумен Филип подари на българската община частица от мощите на св. Спиридон Тримитунтски.

Продължение: Българската църковна община в Страсбург се сдоби с храм

Русенският митрополит Наум отслужи св. литургия в църквата "Живоприемен източник" в Атина

User Rating:  / 6

90 nНа 30 юни Русенският митрополит Наум, който е на официално посещение в Гърция, възглави св. литургия в историческия храм "Живоприемен източник" в гръцката столица.

Архиереят бе посрещнат от протопрезвитер Илия Дросинос, предстоятел на храма, архим. Серафим Димитриу, предстоятел на храм "Св. Марина" в кв. Илиуполи, протопрезвитер Спиридон Лондос, архим. Атанасий Султанов, обгрижващ богослужебните нужди на българската общност в Атина, и дякон Костадинос Франгиодакис.

Митрополит Наум благодари на духовенството за отправената му покана да служи в прекрасния исторически храм, намиращ се в сърцето на Атина, като изрази готовността си да го посети и при следващите си гостувания в Гърция.

На Петровден митрополит Наум гостува на митрополита на Коринт Дионисий и взе участие в отбелязването на празника на св. апостоли. Митрополитът служи и в атинския храм, предоставен за нуждите на българската общност, "Св. Йоан Рилски". На службата присъства и г-жа Емилия Кралева, посланик на България в Гърция, както и консулът г-н Георги Шопов.

Антиохийската патриаршия прекъсна църковно общение с Йерусалимската патриаршия

User Rating:  / 6

207393.pВ петък, 26 юни, завърши петата сесия на Св. синод на Антиохийската патриаршия. В разпространената след края на заседанието обширна резолюция са засегнати различни аспекти на духовния живот в Близкия Изток, съобщава прес-службата на Антохийска патриаршия.

Архиереите категорично осъждат мълчанието за бедите, постигнали християните в Близкия Изток, и отбелязват нуждата световната общност да бъде информирана за нуждите на прогонените от домовете си сирийци и иракчани. В тази връзка в четвъртък беше открит Антиохийски информационен център в присъствието на стотици журналисти и йерарси от различни християнски изповедания.

Продължение: Антиохийската патриаршия прекъсна църковно общение с Йерусалимската патриаршия

Митрополитът на Солун Антим: Аз ще гласувам за Европа

User Rating:  / 15

proВ неделната си вечерна проповед в храма "Св. Павел" Солунският митрополит Антим засегна темата за предстоящия на 6 юли референдум, на който гърците трябва да отговорят на въпроса, дали са съгласни страната им да приеме условията на т. нар. "тройка" - Международния валутен фонд, Европейската централна банка и ЕС.

Митрополитът, чиито проповеди често засягат злободневни проблеми, призова хората да се молят "Бог да просвети всички наши представители в парламента на гърците, които вчера вечерта се дърпаха за косите. Това не е гледка за европейска страна, в някои други далечни страни се държат по този начин, на Балканите, в Турция... при нас такова нещо не се е случвало...". "Няма да кажа нито дума, която има връзка с политиката, но мисля, че е грешка да поставяме пред хората дилема: това или това. Когато поставяш народа пред дилемата да избере едно или друго, ти го разделяш. Това е разделението".

Продължение: Митрополитът на Солун Антим: Аз ще гласувам за Европа

Цариградският патриарх Вартоломей беше на медицинско изследване в женевска болница

User Rating:  / 6

Цариградският вселенски патриарх Вартоломей е в Швейцария за медицински изследвания. Както съобщават от канцеларията на патриаршията, патриархът е заминал за Женева на 23 юни и в четвъртък, 25 юни, сутринта е подложен на коронарография в университетската болница на кантон Женева.

Според лекарския екип изследванията са били "особено удовлетворителни". В петък, 26 юни, патриархът е излязъл от болницата и на 27 юни, събота, е бил посетен в Православния център на патриаршията в женевското предградие Шамбези от Атинския архиепископ Йероним II, който е отишъл нарочно да го посети. Президентът на Република Гърция Прокопис Павлопулос се е свързал с патриарха по телефона, за да му пожелае бързо възстановяване от здравословните трудности.

В неделя, 28 юни, патриархът се завръща във Фенер.

Руската църква пусна в интернет “Обща карта на храмовете и манастирите”

User Rating:  / 6

65555На официалния сайт на Московска патриаршия вече е достъпна пилотната версия на проекта “Обща карта на храмовете и манастирите”, която съдържа повече от 15 000 обекта. Тя включва не само територията на Русия, но и на Украйна, Белорусия и Молдова. Предвижда се в бъдеще да бъдат включени и други страни.

Интересното при този проект е, че с поддръжката на картата и обновяването на информацията се занимават самите енории и епархии на Руската православна църква.

Картата съдържа информация за местонахождението на храма или манастира, в кой диоцез се намира, на какъв език се извършва богослужението, снимка, пощенски и електронен адрес, телефон, адрес на страницата в интернет, допълнителни сведения за историята на храма.

Това е бета-версия на картата, което означава, че проектът е в развитие и потребителите могат да изпращат съобщения за грешки и неточности, които да бъдат отстранени. 

Украинската църква в обръщение към народа: Огънят на войната може да обхване Европа

User Rating:  / 8

50Украинската православна църква (МП) направи обръщение към народа във връзка с 1000-годишнината от успението на равноапостолния княз Владимир, покръстител на Киевска Рус, която се отбелязва през тази година с големи тържества в Украйна и Русия.

В обръщението се призовават всички православни християни да спрат военните действия и да застанат на позициите на диалога, преди да бъде премината опасната черта, след която военният конфликт може да стане неуправляем и да прерасне в световна война. Опровергават се и публикации в местната преса, които особено изобилстват през последните месеци и според които каноничната Православна църква в Украйна обслужва интересите на Русия, а не защитава украинския народ. Накрая в посланието се потвърждава готовността на каноничната Църква да работи за обединение с непризнатите църковни групи в страната - така наречените Киевска патриаршия и Украинска автокефална църква, но без намесата и не под натиска на държавната власт. Припомняме, че двете неканонични църкви планират свикването на среща за обединение през септември т. г. и призовават Цариградската патриаршия да признае техния каноничен статут.

Продължение: Украинската църква в обръщение към народа: Огънят на войната може да обхване Европа

Ислямисти изравниха със земята гробницата на пророк Йона

User Rating:  / 9

macheteТерористи от групировката "Ислямска държава" сринаха с булдозер останките от гробницата на св. пророк Йона в Мосул, след като взривиха предварително джамията, изградена около нея. На това място екстремистите смятат да засадят градина, съобщи днес иранската агенция ИРНА, цитирана от ТАСС.

Още през юли 2014 г. цял свят видя кадри, показващи как джихадистите, превзели град Мосул в Ирак - столица на провинцията Ниневия, рушат с чукове гробниците на библейските пророци Йона и Даниил. Сега те унищожиха светинята окончателно, се казва в съобщението.

Джамията беше построена на място, където археолози бяха открили древни постройки и гробове от VIII век пр. н. е. Тогава според Библията е живял и св. пророк Йона, пратен от Господ да вкара в правия път жителите на Ниневия, затънали в грехове. Йона е почитан и от християни, и от мюсюлмани. През 90-те джамията беше реставрирана, там се стичаха поклонници и от двете вероизповедания, прииждащи в Мосул от цял свят.

Завзели града през юни 2014 г., екстремистите от ИД редовно разрушават местните паметници и древни статуи. Те са унищожили в Мосул редица исторически архитектурни паметници, най-малко 30 религиозни сгради с историческо значение, взривиха градската библиотека с хиляди книги, включително антични трудове по философия, история и култура, напомня агенцията.

Почина новоизбраният гръцки митрополит на Кефалония

User Rating:  / 7

article 22423 100809Няколко дни преди интронизацията си почина новоизбраният гръцки митрополит на Кефалония Герасим (Фока). Митрополит Герасим е бил в манастира "Преображение Господне" близо до Солун, за да присъства на интронизацията на новия Каламарийски митрополит Юстин, с когото бяха избрани заедно за митрополити през месец май. Само преди седмица двамата получиха указите си от президента на Гърция, за да встъпят в длъжност, както предвижда гръцкото законодателство. Митр. Герасим е починал през нощта от сърдечен удар. 

Вероятно интронизацията на неговия събрат Каламарийския митр. Юстин, която трябваше да се проведе днес, ще бъде отменена.

Митрополит Герасим е роден през 1951 г., а през 1988 г. приема монашество в светогорския манастир Кутлумуш. От 1998 г. до своя избор за митрополит през май т.г. той бе протосингел на митрополията в Кефалония.

Опелото на новопреставения йерарх ще се отслужи на 24 юни в манастира "Св. Герасим" в Кефалония. За наместник на овдовялата митрополия отново е определен митрополитът на Илия Герман (83 г.).

Патриарх Илия ΙΙ: Всичко ще се оправи по Божията милост. И по-зле сме били

User Rating:  / 21

tbilisiГрузинският патриарх Илия II обяви, че патриаршията ще отдели 100 000 лари финансова помощ за пострадалите от водното бедствие в Тбилиси, както и ще окаже всякаква друга посилна помощ. В обръщението си към жителите на грузинската столица той заяви: "Ние всички сме силно разтревожени от стихийното бедствие през тези дни. Мнозина загинаха. Мнозина останаха без покрив. Мнозина пострадаха. Трябва да кажем, че тази скръб, това изпитание обедини грузинците и целият народ излезе да помага на хората в нужда. Разбира се, Църквата участва активно във всичко това и правим възможното да помогнем на нуждаещите се. Дадох благословение патриаршията да отдели 100 000 лари. Надявам се, че и всички епархии ще направят дарения и ще помогнат, както могат. Нашата патриаршия дари за тази цел тристаен апартамент. Ще се постарая да настаним там многодетно семейство, което е останало без дом и материални средства. Ще им дадем този апартамент. Обръщам се към всички, които имат възможност, също да помогнат на нуждаещите се.

Обръщам се също към всички жители на Тбилиси: не се страхувайте. По Божия милост всичко ще мине. И в по-трудни и тежки обстоятелства сме били. Всичко ще завърши благополучно. Нека Господ ви благослови и зарадва. Да ви благослови Господ с мир".

tbilisi1

 

 

 

 

Последно в Двери+
Последни провокирани
Последно във форума

Няма намерени събития.
 
 

Още теми »

Още теми »

 Не сте регистрирани в системата.

Нашите партньори

Neterra


Копирането на статии от "Двери на Православието" в други Интернет сайтове е разрешено единствено при коректно посочване на първоизточника.