Свещица пред вечния огън
Поръчки тук:

Карикатури

1 user and 2083 guests online
 
Вход чрез Facebook
 

Завърши Епархийският годишен събор на българската епархия в САЩ, Канада и Австралия (фоторепортаж)

User Rating:  / 6

20140720-5619Благодарим на нашия Господ за единството в Неговото име! Българската източноправославна епархия в САЩ, Канада и Австралия проведе с успех поредния си 39-и годишен църковен събор на 18, 19 и 20 юли 2014 г. в Дес Плейнс, щата Илиньой, САЩ. Няколко дена преди това имаха своите събрания и двете ни подведомствени организации: Българският православен младежки апостолат „Моят живот в Христос” и попадиите и дяконисите в диоцеза. Домакин и на трите църковни прояви беше осветената преди месец нова Българска православна църква „Св. София” с енорийски свещеник новонаградения с офикия „иконом” отец Грую Цонков и помощник протойерей Божидар Димов.

Негово Светейшество Българският Патриарх Неофит ни поздрави за втора година с многоназидателните си отечески послания, които вдъхновиха добрите ни намерения и с патриаршеския му благослов ги превърнаха в полезни решения и дела.

Продължение: Завърши Епархийският годишен събор на българската епархия в САЩ, Канада и Австралия (фоторепортаж)

Православен културен фестивал в Щутгарт

User Rating:  / 6

10544864 727230000669265_1730472216_nНа 20 юли, празника на св. пророк Илия – Илинден, за трети път в Щутгарт се проведе международният православен фестивал, като този път патронажът пое общината на Румънската православна църква в Щутгарт. В предишните години това сториха Гръцката, а след това Сръбската църква. Програмата на фестивала включваше музика, фолклор, спортни състезания, кулинарни специалитети от традиционните кухни на различните народи, както и забавления за деца.

На проявата присъстваха и свещеници от съответните общини (без българската, понеже тя няма свой свещеник в града), а от Руската църква гост на това събитие беше Щутгартският епископ Агапит от Руската задгранична православна църква към РПЦ. Според преценка на членовете на дружеството Миломир Билбия и Георг Мавридис фестивалът беше посетен от около 250 до ­400 души.

10567532 727229854002613_373953903_nИдеята за провеждането на такива прояви възниква в междуправославното дружество в Щутгарт „Св. ап. Павел”, в което участват християни от сръбската, румънската, руската, българската и др. общини. Целта на създаденото през 2011 г. дружество е засилване на вътрешноправославните контакти на различните църкви в Щутгарт и поддържане на съзнанието, че Църквата има наднационален характер. Съвместното съществуване е шанс за обогатяване на православните църкви помежду им, запознавайки се взаимно с традициите и обичаите си. За целта дружеството организира изнасянето на доклади и на беседи на християнска тематика, създаде хор, пеещ литургичните песнопения на немски език, подпомага активно проекта за въвеждане на православно вероучение във федерална провинция Баден­-Вюртемберг. Освен това дружеството подкрепя конференцията на свещениците в Щутгарт в различни начинания, съдейства за разпространяване на информация за различни дейности като курсове по източноцърковно (наричано и византийско) пеене или курсове за византийска иконопис.

10567334 727227854002813_137138479_n

10508501 727230950669170_307733206_n

Халдейският патриарх: „За пръв път в историята Мосул остава без християни”

User Rating:  / 5

Iraq-Christian„Християнските семейства са на път към Дохук и Ербил”, заяви Халдейският патриарх Луис Рафаел Сако пред агенция Франс-прес, като уточни: „За пръв път в историята на Ирак Мосул остава без християни”. Очевидци разказват, че християните са били призовани по високоговорителите на джамиите да напуснат града до обяд. В същия дух е била и издадената миналата седмица декларация от джихадистите, според която християнското малцинство трябва да приеме исляма или да плаща извънреден данък. В противен случай трябва да напусне домовете си и града. Ако откажат, „за тях няма да има нищо друго, освен меч”, се казва в разпространена листовка.

В съответствие с декларацията домовете на бягащите християни трябва да станат собственост на самообявилата се Ислямска държава в Ирак и Леванта (през средновековието под Леванта се разбират днешните земи на Израел, Ливан, Палестина и Сирия - б. р.). По свидетелство на Халдейския патриарх Луис Рафаел Сако и очевидци ислямистки бойци са маркирали християнските къщи с „N” (Nassarah, т. е. "назаряни" - б. р.). С това понятие в Корана се наричат християните.

Продължение: Халдейският патриарх: „За пръв път в историята Мосул остава без християни”

Джихадисти прогониха стотици хиляди християни от домовете им

User Rating:  / 7

Picture1kqСтотици християнски семейства бяха прогонени от домовете им в иракския град Мосул, след като джихадисти от „Ислямска държава в Ирак и Леванта” (ИДИЛ) им поставиха ултиматум до 12 ч. на обяд да се изнесат. „Напуснете или ще бъдете убити”, се казвало в предупреждението, прочетено в петък от минаретата на джамиите, предава АФП.

Кореспондент на агенцията свидетелства, че християните, които живеят в района от стотици години, товарят багажа си на частни коли и таксита, за да спазят поставения срок. На излизане от града членове на ИДИЛ спираха автомобилите на някои семейства и им вземаха парите и бижутата, свидетелства Абу Раян, един от изгонените християни.

Продължение: Джихадисти прогониха стотици хиляди християни от домовете им

Владимир Путин се срещна с представители на православните църкви

User Rating:  / 8

12аРуският президент Владимир Путин се срещна с представителите на поместните православни църкви, които са в Москва по случай отбелязването на 700-годишнината от раждането на св. Сергий Радонежки. На срещата, която се състоя в патриаршеския дом в Троице-Сергиевата лавра, присъстваха по един митрополит от всяка делегация. От българска страна участваше Западно- и Средноевропейският митр. Антоний, който води българската църковна делегация.

Московският и на цяла Русия патриарх Кирил заяви, че „за всички, които са се събрали днес тук, срещата с Вас, с президента на Руската федерация и православен човек, има много голямо значение. Радваме се, че заедно с нас днес Вие празнувахте паметта на светия праведни преподобни Сергий Радонежки...”.

Продължение: Владимир Путин се срещна с представители на православните църкви

Съдът в Македония потвърди тригодишната присъда на архиеп. Йоан (Вранишковски)

User Rating:  / 5

img 3155-zАпелационният съд в Скопие потвърди вчера присъдата на Основния съд в Скопие, според която Охридският архиеп. Йоан (Вранишковски) (Сръбска православна църква) е осъден на три години затвор, а останалите епископи, свещеници, монаси и вярващи от Православната Охридска архиепископия са осъдени условно на две години затвор, с пет години изпитателен срок. Съдът конфискува имотите на членовете на Православната Охридска архиепископия, които тя отказа да предаде на Македонската църква. Архиепископ Йоан е в затвора в Идризово вече две години и осем месеца.

Православната Охридска архиепископия в Македония под юрисдикцията на Сръбската патриаршия е образувана през 2002 г. От тогава до днес нейният предстоятел архиепископ Йоан, бивш йерарх на Македонската църква, е подложен на гонение и затвор.

Двама български митрополити участват в тържествата по повод 700-годишнината от раждането на св. Сергий Радонежки

User Rating:  / 6

1200По покана на РПЦ и решение на Св. Синод на БПЦ двама български митрополити са в Москва, за да участват в тържествата по повод 700-годишнината от рождението на св. Сергий Радонежки. Това са Западно- и Средноевропейски Антоний и Неврокопски Серафим, които за пръв път участват в такава проява на РПЦ. Грандиозните чествания се провеждат на 17 и 18 юли в Троицко-Сергиевата лавра в Сергиев Посад, недалеч от Москва.

Патриарх Кирил прие в резиденцията си в Даниловия манастир делагациите на всички поместни църкви, които бяха изпратили свои представители. В българската делегация участваха двамата митрополити, представителят на Българската патриаршия в Москва архимандрит Теоктист (Димитров) и йеромонах Теофил (Андреев), игумен на Хаджидимовския манастир "Св. Георги", Неврокопска епархия.

Патриарх Кирил заяви на срещата, че „преп. Сергий е наричан „игумен на руската земя”. С неговото име е свързано реформата на руското монашество и разпространението на общежитийния монашески устав. В много отношения тези промени били свързани с влиянието на Света Гора благодарение на духовните връзки на преп. Сергий с един от водещите й възпитаници и населници – Цариградския патриарх Филотей (Кокин). Основаната от преп. Сергий обител на Светата Троица е не просто една от най-големите в Русия. Тя е станала истинска монашеска школа, възпитала поколения боголюбиви монаси, които по-късно основават множество манастири по цяла Русия. И днес лаврата е централният манастир на нашата Църква, от нея вземат пример и другите обители.

Продължение: Двама български митрополити участват в тържествата по повод 700-годишнината от раждането на св....

В Русия обсъждат юридическия статут на мощите

User Rating:  / 4
DSC 5531В Русия обсъждат юридическия статут на човешките останки, в това число и на св. мощи. Конституционният съдия Гадис Гаджиев смята за неправомерно мощите на светците да се включват към обичайните обекти на гражданското право. Според него, трябва да се говори „поне за тяхната ограничена оборотоспособност или за особен правен режим на ползване, като компромис”.
 
В сряда Конституционният съд на Русия се изказа отрицателно по повод жалбата на главата на неканоничната Руска православна автономна църква Владимир Гинеевски. Според съдебните материали, през 1988 г. Владимиро-Суздалският музей е предал на Владимирска епархия на РПЦ мощи на преподобните Ефросиния и Евтимий Суздалски. През 2013 г. със съдебно решние общата юрисдикция на мощите е иззета от РПАЦ в полза на Отдела по управление на държавното имущество във Владимирска област.
 

Мълния запали пожар до Великата лавра на Света Гора

User Rating:  / 5

AEВчера мълния е предизвикала пожар в близост до Великата лавра на Света гора – Атон, съобщават гръцките медии. Огънят е пламнал в труднодостъпната местност Морфону, където е аязмото на св. Атанасий Атонски. Поради голямата влага на почвата вследствие от обилните валежи, пожарът не се е разпространил на голяма площ. Днес обаче вятърът е възобновил огъня. Към момента пожарът е овладян, а хеликоптери на пожарната служба продължават да изливат вода. Няма опасност за Великата лавра, която е главният манастир на Света Гора, е заявил губернаторът на Атон г-н Кашмироглу.

Започна годишната Младежка конференция на нашата епархия зад океана

User Rating:  / 7

sophia-letterheadНа 14 юли започна ежегодната Младежка конференция „Моят живот в Христос” на Българската епархия за САЩ, Канада и Австралия. Тази година младежите от цялата епархия се събират в гр. Чикаго, Илинойс, САЩ, за да споделят съвместни молитви, срещи с митрополит Йосиф и разсъжденията си върху тазгодишната тема на конференцията: „Христовата светлина”.

По традиция Негово Светейшество Българският патриарх Неофит изпрати приветствие до участниците в конференцията. В него патриархът отчески поздравява всички младежи и изразява радостта си от „вашата привързаност един към друг и най-вече вашата решителност въпреки големите разстояния и финансовата криза отново да се съберете и с младежки ентусиазъм да прекарате и тази година няколко благословени денонощия с молитвеното застъпничество на вашите небесни патрони – св. Йоан Богослов, св. Йоан Рилски и св. Йоан Кронщадски”.

Негово Светейшество отбелязва актуалността на темата, избрана за тазгодишната конференция и подчертава, че днес е важно да не забравят, че с идването си на земята Спасителят ни е извел от мрака, че „лъчите на Неговата светлина греят и топлят света повече от две хиляди години”. „Много хора са видели тази Негова светлина, която огряла техния път и ги направила синове и дъщери на светлината (Иоан 8:12)”. „Такава е и целта на темата на конференцията ви – да бъдете светлина, да ходите в светлина и да я споделяте с всички ония, с които сте в общение”, отбелязва патриархът.

Продължение: Започна годишната Младежка конференция на нашата епархия зад океана

Произведение на български композитор ще прозвучи на честванията в Троице-Сергиевата лавра

User Rating:  / 4

DSC04230„Химн на преподобни Сергий Радонежки” от българския композитор прот. Кирил Попов ще прозвучи по време на честванията на 700 г. от рождението на светеца на 18 юли т. г. в Троице-Сергиевата лавра. Произведението получи Специалната награда на лаврата на Втория международен конкурс за композитори „Св. Роман Сладкопевец”, който се проведе в началото на юли т. г. в Санкт Петербург. Тогава българският свещеник беше единствен от лауреатите, отличен с две награди за едно и също произведение. За „Химн на преподобни Сергий Радонежски” на отец Кирил Попов му бяха присъдени трета награда (при първа неприсъдена) за тържествен химн a’cappella (в чест на преподобни Сергий Радонежки) и Специалната награда на Троице-Сергиевата лавра.

Макар и български духовник, отец Кирил е дълбоко свързан със св. Сергий Радонежки, който, както казва свещеникът, не е само руски, но общохристиянски светец. Отец Кирил е специализирал в диригентския клас при Московската духовна академия на територията на Троице-Сергиевата лавра и пребиваването в основания от светеца манастир, близо да неговите мощи, създава у свещеника силна молитвена връзка и почит към св. Сергий. Именно тази връзка е в основата на високооценените музикални творби, които са плод на това духовно преживяване.

Отличието на втория Международен конкурс „Св. Роман Сладкопевец” е поредната награда на отец Кирил на композиторски конкурси. През 2012 г. той е отличен за песнопението „Приидите поклонимся – Псалом 103” на Първия конкурс за композитори на духовна музика „Св. Роман Сладкопевец”. На провеждащия се през 90-те години у нас конкурс за нови църковни песнопения той печели награди на четирите поредни издания, като през 1997 и 1999 г. е удостоен с награди от Съюза на българските композитори. Негови композиции се изпълняват от църковни и светски хорове у нас и в чужбина.

Продължение: Произведение на български композитор ще прозвучи на честванията в Троице-Сергиевата лавра

Московският патриарх Кирил няма да посети Украйна в деня на Кръщението на Киевска Рус

User Rating:  / 2

134По повод информациите, че Московският и на цяла Русия патриарх Кирил възнамерява да посети Украйна на 28 юли, когато се отбелязва Денят на Кръщението на Киевска Рус, от Украинската православна църква за пореден път заявиха, че той не планира да вземе участие в тържествата. „В периода на отбелязване на Деня на Кръщението на Киевска Рус и провеждането на събора на епископите в Киев и в другите епархии на УПЦ (включително и в Крим) не се предвиждат визити на Светейшия Московски и на цяла Русия патриарх Кирил”, съобщи в понеделник прес-службата на УПЦ. В съобщението се казва също, че по информация на Московска патриаршия, в Деня на Кръщението на Киевска Рус патриархът ще служи в храма на Христос Спасител в Москва.

„Участие в Събора на епископите на Украинската православна църква на 13 август (на който ще се избере новият митрополит на Украйна) ще вземат само епархийските и викарни архиереи на УПЦ. Не се планира да се канят на събора на епископите на УПЦ представители на Московска патриаршия и на другите поместни православни църкви”, се казва също в съобщението на прес-центъра.

Продължение: Московският патриарх Кирил няма да посети Украйна в деня на Кръщението на Киевска Рус

Синодът на Англиканската църква гласува „за” епископска хиротония на жени

User Rating:  / 3
femaleBishopГенералният синод на църквата на Англия одобри хиротонията на жени за епископи. В събранието на епископите 37 гласуваха „за”, а двама „против”, в събранието на клириците 162 „за” и 25 „против” и в събранието на миряните 152 „за” и 45 „против”. Предстои решението на Генералния синод да бъде изпратено за одобрение в парламента и на английската кралица, която според канони от 1969 г. е глава на църквата на Англия.
 
Англиканският архиепископ Джъстин Уелби заяви, че е било почти сигурно, че гласуването за хиротонията на жени-епископи ще бъде положително. Според него е бил „почти неразбираем фактът, че църквата не е направила това отдавна и че все още се обсъжда този въпрос”. Той добави, че „Св. Писание дава основания за наличието на жени-епископи и Църквата е направила богословска грешка с отказа си да ръкополога жени за епископи. „Ако се вгледаме в Св. Писание и видим особения начин на организация на Църквата, ще направим извод, че през вековете тя е била в плен на културата на епохата”.
 
През 2012 г. Генералният синод на Англиканската църква отхвърли предложението за хиротония на жени за епископи. Тогава не бяха събрани необходимите две трети гласове за приемането му. Въпросите за хиротонията на жени за епископи, както и отношението към хомосексуализма разделя Англиканската църква. Постепенното налагане на либералните възгледи задълбочава разделението и засилва кризата. В консервативна Африка, където англиканското вероизповедание има много привърженици, критиките и дистанцирането от църквата-майка са най-силни.

Близо 100 хиляди поклонници очакват в Сергиев Посад за честването на св. Сергий Радонежки

User Rating:  / 7

Sergiev-Posad-Lavra-600x3971От 16 до 19 юли в Троицко-Сергиевата Лавра в гр. Сергиев Посад ще се проведат тържества, посветени на 700 години от рождението на св. Сергий Радонежки, основател на лаврата. В честванията, организирани от Московска патриаршия, ще вземат участие представители и на другите православни църкви. Българската православна църква ще бъде представлявана от най-младите митрополити – Западноевропейски Антоний и Неврокопски Серафим.

Повече от 50 хиляди поклонници от други градове на Русия ще пристигнат в Сергиев Посад за дните на тържествата. Градът, който се намира на 52 км от Москва, има готовност да приеме наплива от гости.

Продължение: Близо 100 хиляди поклонници очакват в Сергиев Посад за честването на св. Сергий Радонежки

Западноеропейският митрополит Антоний беше гост на сесията на Централния комитет на ССЦ

User Rating:  / 23

10478227 696073897130744 499598593023687258 nОт 2 до 8 юли в Женева се проведе сесията на Централния комитет на Световния съвет на църквите (ССЦ). Централният комитет е постоянният ръководен орган на църковната организация. По време на сесията беше одобрена новата стратегия на Съвета, озаглавена „Шествие по пътя към справедливост и мир”. Беше съгласуван програмният документ „Християнската идентичност в мултирелигиозния свят”.

По време на сесията бяха приети документи, свързани с конфликтите в различни части на света. Сред тях бяха заявленията за: политическата криза в Украйна, за насилието към религиозните малцинства в Шри Ланка, за нарушаването на правата на децата и младежите, за търговията с хора и сексуалната експлоатация в Латинска Америка и др.

По време на сесията представителите на християнските църкви одобриха основните приоритети в работата на Съвета, в съответствие с които във фокуса на постоянно внимание на ССЦ остава положението в Близкия Изток и редица други нестабилни региони.

Продължение: Западноеропейският митрополит Антоний беше гост на сесията на Централния комитет на ССЦ

 

Последно в Двери+
Последни провокирани
Последно във форума

 
 

Още теми »

Още теми »

 Не сте регистрирани в системата.

Нашите партньори

Neterra


Копирането на статии от "Двери на Православието" в други Интернет сайтове е разрешено единствено при коректно посочване на първоизточника.