Свещица пред вечния огън
Поръчки тук:

4 users and 2937 guests online
 
Вход чрез Facebook
 

В Православния институт в Шамбези бе открита новата академична година

User Rating:  / 1

sabezi-6На 18 октомври в Богословския институт в Шамбези, който се помещава в Православния център на Вселенска патриаршия, бе открита открита новата академична година. На откриването присъстваха Халкидонският митр. Атанасий, като представител на Вселенския патриарх, и членове на научните, църковни и дипломатически среди. В приветствието на патриарх Вартоломей, прочетено от амвона на храма след богослужението, младите богослови  бяха призовани "да не предават и в най-малкото любовта и кръстната жертва на нашия Господ Иисус Христос. Защото както правилното богословие и задълбочаване в трудовете на Отците ражда и утвърждава правилния и свят живот, така и обратното - светият живот ражда и утвърждава правилно богословие".

Програмата за следдипломна богословска квалификация в института функционира вече 16 години (1997-2013), отбеляза митрополитът на Швейцария Йеремия. Тя подготвя кадри за нуждите на поместните Православни църкви и техните Богословски факултети, както и участници в многостранните богословски диалози на икуменическото движение днес, подчерта митрополитът.

Деканът на института проф. Власиос Фидас отбеляза, че повече от 100 души са получили докторски титли по богословие в института, а 60 от тях заемат високи места в църковната йерархия по места и в синодалните комисии на поместните православни църкви, преподават в Богословските факултети и църковните академии. 

Новите студенти в Богословския институт са от Вселенска патриаршия, Руската църква, Сръбската църква, Кипърската църква, Гръцката църква и Полската църква.

 

 

Византийски манастир бе открит в Израел

User Rating:  / 1

Beit Shemesh_mosaic-650x433Археолози откриха в Израел останки от ранновизантийски манастир, на около 30 км западно от Йерусалим. Те смятат, че въпреки че на този етап не са открити основите на храм, останалите сгради съответстват на архитектурата на други византийски манастири от по-късните периоди. Комплексът е разделен на две части – производствена и жилищна.

В стопанската част са открити масивни преси за производство на зехтин и вино, което говори за голямо и организирано производство с търговска цел. В много от жилищните помещения са запазени красиви мозайки, печки за хляб. Според археолозите става дума за голям ранновизантийски манастирски комплекс, с добре развито стопанство. През 7 в., което съвпада с разпространението на исляма, комплексът престава да функционира. След това е възстановен отново, но е приспособен към нуждите на новите си обитатели.

4-650x487

 

В Брюксел се проведе среща на представителите на православните църкви в ЕС

User Rating:  / 9

1975117 747009218703878 227243312134880898 nНа 13 октомври в Брюксел се проведе среща на Комитета на представителите на православните църкви в Европейския съюз. Комитетът е създаден през 2010 г., а от началото на тази година в него участва и БПЦ. В състава му влизат представители на Вселенска патриаршия, Московска патриаршия, Румънската православна църква, на Българската православна църква, на Кипърската и Гръцката църкви.

В срещата, провела се в представителството на Румънската църква в Брюксел, участваха:  Ахайският митр. Атанасий от Гръцката църква, Западно- и Средноевропейският митр. Антоний от БПЦ, Неаполският еп. Порфирий от Кипърската църква, прот. Димитрий Сизоненко от Московска патриаршия и о. Сорин Селару от Румънската църква. Срещата на представителите на православните църкви беше по повод избирането на новите комисари на Европейската комисия. Духовниците изпратиха поздравителни писма от името на Комитета до членовете на Еврокомисията от съответните страни. Поздравление беше отправено и до г-жа Кристалина Георгиева, в което се казва, че членовете на комитета приветстват избора й за заместник-председател на Европейската комисия по въпросите на бюджета и човешките ресурси. „Молим се Бог да ви даде сила успешно да изпълнявате всички поверени ви задачи, като ви уверяваме в нашата подкрепа и готовност за плодотворно сътрудничество”, се казва в писмото до българския еврокомисар.

Продължение: В Брюксел се проведе среща на представителите на православните църкви в ЕС

Руски монаси произвеждат луксозни италиански сирена

User Rating:  / 8

i244791-contentImage1 1-originalМонасите в манастира „Преображение Христово” на остров Валаам в Ладожкото езеро са усвоили производството на елитни италиански сирена, съобщава агенция ИТАР-ТАСС.

В манастира е било доставено специално оборудване, а послушниците преминали през курс на обучение. На страницата си в интернет монасите разказаха, че са се завърнали от Италия, където местни майстори им разкрили тайните при приготвянето на моцарела, качота, морлако, рикота и сирене с бяла плесен бианка. В производството ще се използва само мляко от манастирската кравеферма.

По-рано манастирът закупил специализираното оборудване за производството на деликатесите. Малкото островно стопанство на монасите ще продава продукцията на материка, а част от нея ще бъде предлагана в магазинчетата в близост до светата обител. Местната преса свързва бизнес идеята със забраната за внос на западни продукти в Русия, въпреки че по-късно от забранителния списък отпаднаха млечните продукти.

На снимката: монах Агапий, ръководител на фермата във Валаам, на обучителен курс в Италия.

Закриха българската църковна община в Рим

User Rating:  / 27

10721193 746489292089204 998227809 nВ периода 10-12 октомври Западно- и Средноевропейският митр. Антоний беше на посещение в Рим. Основната цел на визитата на владиката беше провеждане на общо събрание на Българската православна църковна община „Св. Кирил и Методий” в италианската столица. Общината стана скандално известна у нас през последните години. Оттам тръгна така наречена „архонтска афера” в БПЦ, организирана от тогавашния викарий на Западноевропейска епархия епископ Тихон, заедно с други двама, тогава млади и неизвестни, а днес вече доста „популярни” архимандрити – Дионисий (Мишев) и Климент (Бобчев). Последният, постриган за монах и издигнат в архимандрит без решения на Св. Синод, става причина БПЦ да загуби предоставения от Ватикана храм в центъра на Рим, както и за закриването на общината в Рим, в която той години наред беше енорийски свещеник.

На общото събрание в края на миналата седмица е било взето решение църковната община да бъде закрита, тъй като документацията и печатите й са останали у Климент Бобчев, който е в неизвестност и не е ясно, как се разпорежда с тях. Новоназначеният свещеник о. Емил Ангелов, който обслужва и малката община в хърватската столица Загреб, няма достъп до документите, което затруднява работата му. В същото време владиката, а и българите в Рим не са уверени в лоялността на Климент. Затова е решено общината да бъде закрита, за да не се допуснат по-нататъшни злоупотреби. Климент (Бобчев) беше отстранен от поста енорийски свещеник и от ръководството на общината в началото на тази година, след като стана ясно, че системно е нарушавал споразумението за използване на храма „Св. Викентий и Анастасий” на площад Фонтана ди Треви, което принуди Ватикана да затвори църквата за ремонт, за да избегне дипломатически скандал с БПЦ. Опитите на сегашния Западноевропейски митрополит на БПЦ (тогава като викарий) да ограничи действията на Климент бяха спирани от високопоставени закрилници на архимандрита.

Продължение: Закриха българската църковна община в Рим

За първи път в Европарламента поставиха кръст

User Rating:  / 21

Kreuz aus_Oesterreich_erstmals_im_EU-ParlamentЗа първи път в публичното пространство на Европейския парламент беше поставен кръст. Той е сложен на 9 октомври по инициатива на депутата Отмар Карас, съобщава kathweb. Кръстът е изработен от австрийски студенти от Висшата техническа школа и е умалено копие на петметровия кръст, поставен през 2006 г. на хълма Алберфелдкогел до Ебензее. Състои се от метални кубове, в които са поставени камъни от всички страни-членки на Евросъюза, в това число и камък от църквата „Св. Стефан” във Виена и от Берлинската стена. По думите на инициатора кръстът е символ на евроинтеграцията и на вярата на повечето жители на страните от Европейския съюз. „Кръстът символизира мира, смирението и търпимостта към религиите и границите. Той не принадлежи на нито една група и напомня за основаването на европейския свят”, заяви депутатът. На поставянето присъстваха и учениците, изработили проекта. Според тях поставянето на кръста в европарламента носи следната символика: „Всички камъни имат една и съща форма и големина. По този начин се акцентира върху равенството и единството на страните в Европа и на връзката между отделните държави. Всеки камък и всяка държава трябва да са достатъчно стабилни, за да не застрашават стабилността на европейския дом”.

Кръстът беше осветен от римокатолическия епископ Теодорус Хугенбум и ще остане постоянно в Европарламента.

Гръцката църква избра наведнъж трима митрополити и двама епископи

User Rating:  / 14

david2 26В заседанието на Св. Синод (събор) на йерархията на Гръцката църква (Гръцката църква не се нарича православна, понеже се смята за самопонятен православният й характер – бел. ред.) на 10 октомври са били избрани трима нови митрополити и двама епископи. Това са митрополитите на Гревена (или Гребена) Давид (Чумакас) (на снимката), на Мегара и Саламин Константин (Якумакис) и на Нова Йония (Неа Йония, квартал на Атина) Гавриил. Първите двама бяха досега архимандрити и техните хиротонии се проведоха в събота и неделя (11 и 12 октомври). Третият нов митрополит досега беше Диавлийски епископ като главен секретар на постоянния Св. Синод и той само ще бъде въдворен, защото няма нужда от ръкополагане.

Избрани са за нови епископи архимандрит Хрисант (Стелатос), който ще бъде викарен епископ на митрополита на Патра (в Пелопонес) с титла Керницки епископ, и архимандрит Климент (Коцомитис), който ще бъде викарий на архиепископа на Атина и ще носи титлата Метонски епископ. Ръкоположенията на двамата епископи ще станат в понеделник, 13 октомври, съответно в Патра и в Атина.

Продължение: Гръцката църква избра наведнъж трима митрополити и двама епископи

Сциентолози осъдиха Русия за отказ на регистрация

User Rating:  / 9

ChuЕвропейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) произнесе осъдително решение срещу Русия за отказа на руските власти да регистрират „Сциентоложка църква от Санкт Петербург” като юридическо лице. В решението по жалба на организацията и шестима от нейните членове, Church of Scientology of St Petersburg and Others v. Russia (no. 47191/06), се приема, че с произволния отказ на руските власти да регистрира групата по сциентология, е нарушено правото на жалбоподателите на свобода на мисълта, съвестта и религията (по чл. 9 от Конвенцията по правата на човека и основните свободи, в светлината на чл. 11 от Конвенцията (свобода на събиране и сдружаване).

Жалбата е по повод на отказ на руските власти да регистрират сциентоложката група като юридическо лице, като в продължение на повече от 8 години – от март 1995 г. и август 2003 г. от името на организацията са били подадени шест заявления за регистрация. Всички искания са били отхвърлени, като всеки път са били сочени нови основания за отказа. Последният отказ се позовава по-специално на предполагаемата ненадеждност на документ, потвърждаващ, че групата съществува повече от 15 години, което в Русия представлява законово условие за регистрацията на всяка нова религиозна група. През октомври 2003 г. жалбоподателите оспорват отказите в съда, а през декември 2005 г. окръжният съд в Санкт Петербург приема, че отказът е законосъобразен, именно заради дефекти на документа, издаден от местните власти, потвърждаващ съществуването на религиозната група в продължение на 15 години. Решението на съда е потвърдено от по-горната инстанция.

Продължение: Сциентолози осъдиха Русия за отказ на регистрация

Завърши ремонтът на българския катедрален храм в Берлин

User Rating:  / 14

1504981 738991486172318 8873900352040346817 nБългарският православен храм „Св. цар Борис” в Берлин, който е и митрополитска катедрала на Западно и Средноевропейска епархия, бе ремонтиран със средства от Българската държава и частни дарители. Ремонтът, който завърши тази есен, е бил наложителен заради необходимостта от укрепващи дейности. Подсилена е носещата плоча, на пода е поставена нова отоплителна инсталация и мраморно покритие. Средствата за ремонта са предоставени от Дирекция „Вероизповедания” на МС, но по-голямата част са дарени от частни лица. Фирмата изпълнител е от България.

Протестантският храм, който е предоставен за самостоятелно ползване на БПЦ през 2003 г. за 30 годишен период, след изтичане на 10 години, т.е. след 2013 г., ще може да бъде закупен от нашата задгранична епархия. Това ще стане едва след основна рекострукция на църквата и подземието й. Завършилият ремонт е само началото на преустройството на храма. Предвижда се напълно да бъде преустроена криптата на църквата, където да се направи трапезария и зала за конференции, Подземието ще бъде оформено като епархийски център, където да се провеждат епархийските срещи и мероприятия на Западно-и Средноевропейска митрополия. В криптата се предвижда да има канцелария за свещенослужителите, библиотека и учебна зала. Планира се храмът да има и социална функция - в подземието ще бъдат оформени няколко помещения, в които за кратко да отсядат изпаднали в затруднено положение български емигранти.

Продължение: Завърши ремонтът на българския катедрален храм в Берлин

В Шамбези завърши срещата на Подготвителната комисия за Всеправославния събор

User Rating:  / 12

chambesyНа 3 октомври в Шамбези, Швейцария, завърши срещата на междупраовославна подготвителна комисия, подготвяща свикването на Великия всеправославен събор през 2016 г. Решението за срещата на подготвителната комисия беше взето през март т. г. в Истанбул по време на срещата на предстоятелите на поместните православни църкви.

Заседанието на тази комисия се проведе в Православния център на Вселенска патриаршия под председателството на Пергамския митр. Йоан (Зизиулас). От страна на БПЦ в обсъжданията участва Ловчанскят митр. Гавриил със съветник доц. Павел Павлов от Богословския факултет на СУ. Бяха представени всички автокефални православни църкви с изключение на Църквата на Чешките земи и Словакия, чийто предстоятел не се признава за канонично избран от Константинополската вселенска патриаршия и от повечето поместни православни църкви. Руският представител, Волоколамският митр. Иларион, е изразил съжалението си от отсъствието на представител на тази църква.

Продължение: В Шамбези завърши срещата на Подготвителната комисия за Всеправославния събор

Испански археолози намериха съд с ранно изображение на Христос

User Rating:  / 7

fullИспански археолози откриха съд от 4 век с изображение на Иисус Христос. За разлика от каноничните изображения тук Христос е изобразен без брада, съобщава Christian Today. Предполага се, че съдът, открит в района на южния испански град Линарес, се е използвал поставка за хляб при извършването на Евхаристия. Учените го открили в молитвен дом сред руините на град, за който се предполага, че е древният Кастуло. Христос държи в едната си ръка кръст, а в другата Писанието. Около него са изобразени двама апостоли, предполага се, че това са Петър и Павел. Около тях има две палми.

Археолозите са успели да въстановят 81% от целостта на съда. Те смятат, че находката може да доведе до преосмисляне на историята на ранното християнство в Испания.

 

 

Римокатолическата църква обсъжда проблемите на семейството, брака и развода

User Rating:  / 5
REUTERSПапа Франциск откри днес исторически синод на Римокатолическата църква, посветен на проблемите на семейството и брака пред лицето на съвременните предизвикателства. Той призова събралите се близо 200 архиепископи и епископи от цял свят към „искрена, открита и братска конфронтация” с новите реалности, предаде Франс прес, цитирана от БТА.
 
Главата на Римокатолическата църква отслужи тържествена литургия пред участниците в двуседмичната среща във ватиканската катедрала „Св. Петър”.
 

Вселенска патриаршия сменя представителя си в Атина

User Rating:  / 5

article 19385Преди десетина години Константинополската вселенска патриаршия създаде свое представителство в Атина, което е акредитирано както към Св. Синод на Гръцката православна църква, така и към държавните институции в южната ни съседка. През всички тези години представител на патриаршията в Атина беше Пергамският митр. акад. Йоан (Зизиулас), който живее постоянно в гръцката столица и е член на Гръцката академия на науките. На последното си заседание на 3 октомври т. г. Св. Синод на патриаршията е приел оставката на митрополит Йоан от поста представител в Атина и го е повишил в почетния ранг на геронт-митрополит на Пергам.

На негово място синодът във Фенер е избрал архимандрит Амфилохий (Стергиу), който досега служи в митрополията на Мегара, западно от Атина. Той ще бъде ръкоположен в епископска степен на 18 октомври и ще получи титлата Адрианополски митрополит. Заедно с това той ще поеме и представителството в Атина.

Продължение: Вселенска патриаршия сменя представителя си в Атина

Църковнонароден събор проведе Албанската православна църква (обновено)

User Rating:  / 17

article 19351В съответствие с устава на Албанската православна църква от 26 до 27 септември т. г. се проведе църковно-народен събор в нововъздигнатия манастир „Св. Власий”. Свикан и в братска атмосфера ръководен от главата на тази църква, Негово Блаженство Анастасий (Янулатос), архиепископа на Тирана, Драч и цяла Албания, форумът събра повече от 200 представителя от Тиранската архиепископия и трите православни митрополии на територията на Албания, като от всяка епархия взеха участие по 24 духовника (числото е символично, виж книга Откровение, гл. 4 и 5) и 24 миряни (от които 8 мъже, 8 жени и 8 младежи), както и различни други сътрудници. Всички те в спокойна обстановка и с високо църковно съзнание имаха възможността да обсъдят както в пленарни заседания, така и в отделни работни групи ключови въпроси, свързани с живота на Църквата в Албания.

Продължение: Църковнонароден събор проведе Албанската православна църква (обновено)

В Москва отбелязаха 100 години от рождението на Сурожкия митр. Антоний

User Rating:  / 17

ma 1Нови материали от архива на митрополит Антоний Сурожки, хвърлящи светлина върху неговото отношение към икуменическото движение, бяха представени на конференция в Москва на 25 септември, посветена на 100-годишнината от неговото рождение.

„Църквата ще стане единна, – колкото и примитивно и абсурдно да звучи това – когато християните станат християни”. Тази фраза обобщава пастирския опит и богословската мисъл на митрополит Антоний по отношение на единението на църквите, смята Елена Садовникова, която е превела и обработила част от архивните материали по тази тема.

В доклада си тя каза, че съществуват десетки, ако не и стотици изявления на митрополит Антоний, както и много материали, отразяващи неговата икуменическа дейност в продължение на половин век. За създателя на православната епархия на Британските острови проблемът с разделението на Църквата е ежедневна грижа както в личния живот, така и в пастирското му служение. Няколко събития оказват влияние върху неговата позиция по този проблем. Детските психологически травми (младият Андрей Блум не е приет в римокатолическо училище, тъй като му предложили да смени вероизповеданието си) като че не са предполагали към междухристиянско общуване. Но впечатленията от Втората световна война и участието във Френската съпротива го карат да преосмисли отношението си към конфесионалните различия. Както свидетелства самият той в своите спомени, той трябвало да се грижи физически, в качеството си на военен хирург, и духовно за различни християни, както и за нехристияни.

Продължение: В Москва отбелязаха 100 години от рождението на Сурожкия митр. Антоний

 

Последно в Двери+
Последни провокирани
Последно във форума

Няма намерени събития.
 
 

Още теми »

Още теми »

 Не сте регистрирани в системата.

Нашите партньори

Neterra


Копирането на статии от "Двери на Православието" в други Интернет сайтове е разрешено единствено при коректно посочване на първоизточника.